Poängtapp på sista sparken

Trots en ärligt talat usel match så har HBK ledningen med 1-0 mot GAIS ända in i den 93:e minuten. Då på den absolut sista sparken kan GAIS kvittera till 1-1 efter frispark. I det ögonblicket så tror man ju att golvet ska försvinna under ens fötter, men tyvärr så här är fotbollen.

HBK ställde upp så här när matchen började:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Per "Texas" Johansson

Tim Sparv, Anel Raskaj

Mikael Rosén, Michael Görlitz, Christian Järdler

Emir Kujovic

Det första minuterna i matchen tycker jag kändes positiva då det kändes som om det var HBK som hade mest kontroll på spelet och kom också till de första riktiga chanserna. Först var det Emir som får tag på bollen inne i straffområdet och skjuter. Tyvärr så går bollen på en GAIS-spelares arm, som förvisso ser ut att var ut med kroppen, men ändå. I vilket fall så händer det inget i situationen, men HBK har en till chans då GAIS målvakt Dime Jankulovski inte kan få bort bollen efter en hörna, utan bollen studsar som i ett flipperspel mellan ett par HBK:are och en GAIS-spelare innan bollen rinner ut till inspark. Men efter det så är det GAIS som tar över spelet, men har ingen vidare skärpa i avsluten. Istället kan Emir i den 36:e minuten nicka in bollen efter ett hård bollen av Sparv, 1-0. Det var inte alls rättvist då GAIS verkligen styrdes spelet, men inte mindre skönt för det. Resten av halvleken känns det bara som om det skulle vara skönt att ha med sig ledningen in i paus. Det lyckas man med också, så alltså 1-0 i paus.

Känns direkt när andra halvlek att HBK nu ska mest bevaka sin ledning, och försöka skapa något på kontringar. Om det är p g a att man ska satsa på kontringar eller p g a skada eller nåt man byter ut Järdler och sätter in debutanten och U-spelaren Kujtim Bala i den 58:e minuten vet jag inte. Bala som då är en liten kvick vänstermittfältare som alltså passar perfekt vid kontringar. Tyvärr så får man inte se så mycket av vad han kan efter som han inte få ha så mycket boll, men gör inte heller några större tabbar precis. Känns nog ändå skönt för honom att få ha gjort sin allsvenska debut, och vem vet det kanske blir fler minuter för Bala längre fram på säsongen. Annars så det nu GAIS som styr spelet helt, och ett HBK som backar hem, mycket farligt. Men även om GAIS har mycket boll, och mycket spel på HBK planhalva så har man svårt att ska farliga lägen. Det blir mycket bollar utanför och misslyckade sista passningar. Tiden går också, och när GAIS Johan Mårtensson blir utvisad i den 90:e minuten så börjar man få segervittring, men det var alltså för tidigt. För GAIS får alltså en frispark mitt på HBKs planhalva i den tredje av fyra tilläggsminuter och tar upp alla, inklusive Jankulovski. Såklart är det Wanderson som slår den som slår den och efter en touch på en GAIS-spelare så går den under Bahne på mållinjen och in i mål, helt overkligt kändes det. Därefter blåser domare Åke Andreasson av matchen och HBK får alltså åka hem med bara en pinne istället för tre, oerhört tungt såklart.

Men HBK är inte värda mer idag egentligen. Det finns förutom kanske precis i början av matchen inget egentligt anfallsspel. I andra så kan man kanske skylla det på att man satsar för mycket på att säkra hemåt, men i första innan målet är det svårare att hitta någon bra ursäkt. Det största problemet är nästan att det är för få i och utanför straffområdet, när man väl kommer så pass långt. För att man fastnar ganska ofta idag innan man väl har kommit så långt tycker jag. Det känns som om det ibland går för långsamt och är får pilligt spel. Sedan tycker jag faktiskt att Görlitz riktigt får lika mycket uträttat när man spelar centralt även om man tycker det är där han ska spela. Sedan är det fortfarande för mycket långbollar, och det är ytterst få långbollar man lyckas få tag på i HBK, så mindre det. Sedan är inte det defensiva mittfältet som det var innan uppehållet. Även om Sparv inte har kommit upp i den nivå han har haft så är det väl ändå att man nu har Anel där när nu Ante har stuckit som är det största skillnaden. Anel är ju ingen naturlig defensiv mittfältare även om man försöker, känns ju mest som en nödlösning. Här hoppas man snart har hittat någon ny, särskilt som om även Seb är på väg bort nu i sommar till Örgryte. Backlinjen känns okej även om motståndarna ibland kommer igenom för lätt, så där är det minst att klaga på, även om man ibland gör det lite för svårt när man ska göra sig av med bollen.

Då ska man väl till sist sätta poäng:

3 p: Magnus Bahne - får väl egentligen ta på sig målet, men var annars hyfsat stabil, kanske inte riktigt lika bra som mot IFK.

2 p: Emir Kujovic - var väl den som nästan kom till mest i offensiven. Fick ju göra mål också och det var ju positivt.

1 p: Anel Raskaj - även om han känns lite fel placerad så försöker han helt tiden och det ska han ha ett plus för.

Det är med lite dålig eftersmak man nu lämnar denna match, för trots att det var GAIS som var det bättre laget så var man ju så nära...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"