En komfortabel seger

Det var inte en match där man kunde hoppa högt över spelkvalitén precis. Men HBK kan ändå nästan lunkande ro hem matchen mot Åtvidaberg med 4-0, något som nog säger mer om bortalaget än om HBK.

 

HBK ställde upp med en elva som såg ut såhär:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Michael Görlitz

Joe Sise

 

Redan efter första anfallet hade jag än konstig känsla. För redan där fick jag känslan av att detta ska HBK ta, en känsla som jag aldrig får annars, i alla fall inte så pass tidigt i matchen och med ställningen 0-0. Men det kändes redan efter första anfallet som om Åtvidaberg skulle få svårt att bjuda upp till en riktig match. Och det visade sig stämma. För redan efter sju minuter fick Åtvidaberg det jobbigt. För då kan Görlitz ta sig fram på vänsterkanten och ta sig in i banan och lägger bollen bakåt till Anel som klipper till direkt. Och vilken träff han får, bollen går rakt upp i krysset och 1-0. Därmed var också årets målnolla spräckt och det kändes riktigt skönt. Det tyckte nog spelarna också, nästan för skönt. För det kändes som om man efter ett tag slappnade av ganska mycket, och bjöd på så viss i Åtvidaberg i matchen. De skapade också lite oreda på några hörnor de fick. Men i själva spelet var Åtvidaberg otroligt uddlösa tyckte jag. Sedan ökade HBK trycket lite, och mer behövdes egentligen för att ta över matchen igen. Det utmynnar bl a i att Görlitz kommer till ett stolpskott, och Gus inte lyckas få in returen. Men det blev inga fler mål i första halvlek, utan det stod 1-0 i paus.

 

Inga byten från Lasse inför andra halvlek, vilket kändes ganska naturligt trots allt då HBK trots viss lojhet var det absolut bästa laget i första halvlek. Och man la in en liten extra växel i början av andra halvlek, precis som i första. Och precis som i första så behövde man inte vänta allt för länge på utdelningen. För bara två minuter in i andra så kommer 2-0. Det är åter Görlitz som tar sig fram på vänsterkanten och slår in bollen där till slut, efter lite kalabalik i straffområdet, Emil kan slå in bollen. Skönt att man direkt slå Åtvidaberg på näsan igen efter att det säkert samlade kraft i pausen. Och ska jag vara ärlig så kändes det lite som om matchen avgjordes med det målet. För även om Åtvidaberg skulle kunna krångla sig fram till ett mål, så kändes som om HBK hade en växel till att lägga in ifall det skulle behövas. Och större delen av andra halvlek blir också ganska avslagen, även om HBK kommer fram i några farliga lägen. Man gör ett byte i efter 70 minuter då Sise får gå ut efter en fin match, och Mackie får komma in. Mackie får också ett jätteläge efter 81 minuter, men skjuter bollen precis utanför stolpen. Man innan hade man hunnit byta in Prent istället för Emil. Och bara sekunder efter att Mackie missat sin chans, kommer dagens andra drömmål, då Prent efter en hög djupledsboll  kan drämmer till på halvvolley utanför straffområdet, 3-0. Och nu om något så kändes matchen avgjorde. HBK får till ett mål till på övertid då Johnny kan nicka in en hörna. Det blir då slutresultat, och en övertygande seger. Ska väl också tilläggas att Texas fick hoppa in i slutminuterna, och fick springa av sig lite.

 

Jag frågade ju om Åtvidaberg var en bra motståndare efter debaclet i Borås. Såhär i efterhand så var det absolut en bra motståndare, kanske den absolut bästa. För man kommer inte ifrån att Åtvidaberg inte var speciellt bra. Rättare sagt så ska det nog mycket till för att Åtvidaberg ska få stanna kvar. För det de visade idag var inte av allsvensk klass. För att det var trots allt ett HBK som gick lite på halvfart idag, och om man hade verkligen gett järnet hela matchen så skulle man säkert kunnat göra ett antal mål till. Och man hade också trots en hel del slapphet lägen för att siffrorna skulle ha kunnat bli betydligt större, kan bara så här på rak arm komma på en tre, fyra lägen till där det ska vara mål. Så det kan ju bli intressant och se hur det kan gå för dem t ex mot Elfsborg på Borås Arena. Nä, det säger en hel del att Kristian Bergström blir valt till matchens lirare i Åtvidaberg. För även om Bergström absolut har en farlig vänsterfot på hörnor och frisparkar, så har han nog lagt på sig några kilo för mycket och fick till och med Gus att framstå som en riktig speedkula vid ett tillfälle, vilket de som följer HBK vet att han inte är. Så det blir nog X2000 tillbaka till Superettan för Åtvidaberg om inget helt revolutionerande händer i klubben.

 

Men om vi nu ska lämna Åtvidaberg och gå över till HBK så var det ingen höjdarmatch från klubben egentligen. Det var mycket missade passningar, missade lägen och allmänt dåligt spel. Visst det är ju lätt att man hamnar i Åtvidabergs tempo, vilket man gjorde stundtals. Och som ”Rolle” Nilsson ska ha sagt efter Gelfe-Malmö idag ”Det måste vara två lag som bjuder till om det ska vara någon champagne-fotboll”. Men man ska ändå kunna prestera mycket bättre än såhär. Det kändes som om man blev ganska bekväma redan efter 1-0-målet, och gav sig på lite för svåra grejer ibland. Det är sedan svårt att riktigt ta pulsen på spelarna var för sig då det alltså var spelare som inte riktigt höll klassen rakt igenom i Åtvidaberg. Men det är ju ändå så att Görlitz ligger bakom alla fyra målen, och får enligt Svenska fotbollsförbundet assistpoäng på tre av de fyra målen, vilket det är riktigt imponerande. Sedan håller Anel, och för den delen också Gus, ihop mittfältet riktigt bra. Sise är också tung att möta för försvararna, och det var bara målet som fattades idag, vilket han borde ha gjort på ett friläge i första halvlek. Bakåt så var det någon slarvboll då och då, men man borde ha kunnat hålla ihop ett tätare än vad man gjorde. Men man släppte ju inte till så många större chanser, var väl på några hörnor det blev farlig då och då. Något som också var positivt var att Robin var ute och stångades på nästan var ändå läge han fick, vilket var jättepositivt. Men tyvärr så verkade han ha lite såpa på handskarna ibland, och tappade några bollar allt för enkelt.

 

Nu går vi vidare till poängen, vilket blir fler idag än senast:

 

Robin Malmkvist               3

 

Ryan Miller                       3

Johnny Lundberg             3

Tommy Jönsson               2

Christian Järdler              3

 

Anel Raskaj                      4 ***

Mikael Rosén                    4

 

Emil Salomonsson            3

Emir Kujovic                     3

Michael Görlitz                 4 **

 

Joe Sise                            4 *

 

Marcus Olsson                  3

Alexander Prent               3

Per ”Texas” Johansson    -


Då har i alla fall första segern i år kommit, och de första målen. Nu tar man ledigt över påsken, för att sedan dagen efter annandagen tar sig an Malmö på bortaplan. Ett Malmö som har två raka segrar.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Dags för Åtvid

Det har snart gått en vecka sedan kvällen på Borås Arena. En match man bara vill glömma, men som antagligen kommer att etsa sig fast i minnet ett tag. Imorgon får HBK åter chansen att visa sig i Allsvenskan, denna gång får man göra det på hemmaplan. Det är nykomlingarna Åtvidaberg som kommer på besök. Frågan är om Åtvidaberg är ett bra lag att möta efter debaclet senast? Det får vi redan på imorgon kl 15.00.

 

Åtvidaberg som alltså spelar i Allsvenskan för första gången på 28 år har väl inte fått den bästa starten med två förlusten. Men man ska aldrig räkna bort en nykomling så här pass tidigt på säsongen. Man har ju inte riktigt fått grepp på laget, och alla spelarna. Och framförallt har man ju dåligt koll på spelarna i Åtvidaberg. Men det finns säkert någon eller några som kommer att överraska och göra sig ett namn under året. Och med den plan som antagligen kommer att vara imorgon så kan man med lite tur i studsarna komma långt. Så Åtvidaberg ska man verkligen ta på allvar.

 

HBK har ju inte heller haft den bästa starten på Allsvenskan. Man gjorde ju förvisso en helt okej match mot Trelleborg, men fick ju inte in bollen. Men Elfsborgsmatchen var ju helt sanslöst dåligt, minst sagt. Förhoppningsvis så finns det en sådan revanschlyster i Klubben tills imorgon att det bara brinner i ögonen på dem när vi vandrar in på plan imorgon. För det var en riktig skam hur man betedde sig i Borås.

 

För det funkade ju inte alls varken bakåt eller framåt. Bakåt så det ju ibland pojklagsaktigt ut, och Elfsborgsspelarna fick nästan göra vad de ville. Sedan störde ju Elfsborgs tuffa press uppspelen enda nerifrån backlinjen. Och det som ska sköta uppspelen ifrån backlinjen är i princip Tommy. Det känns lite sådär, och framförallt så ska ju inte Tommy vara på plan. Där ska ju Zvirre spela istället. Markus Gustafson har ju börjar träna för fullt. Och även om han säkert har en bra bit upp till toppform så tror jag han kan börja tävla om en plats längre fram, i alla fall efter VM-uppehållet. Sedan så måste jag säga att jag tycker Johnny har sett lite skakig ut hittills i år. Han som var ganska tongivande ut under hösten ifjol och fick viss ordning på backlinjen, har nu tagit en del felbeslut och slarvat bort en del bollar. Förhoppningsvis så hittar han snart tillbaka, särskilt som han har lagbindeln runt armen.

 

Offensivt så det definitivt inte bättre ut. För efter att Emir missat sitt jätteläge så var anfallsspelet från HBK väldigt sällsynt senast. Inte ens Görlitz fick spelet att funka överhuvudtaget. Annars är väl nästan den som har gjort absolut minst väsen av sig offensivt hittills Emil som inte alls har kommit upp i den nivå jag hade hoppas på. Det finns ju mycket i honom, nu gäller det bara att han visar det. Sedan så känns det ju faktiskt som om man är tillbaka vid att ha svårt att göra mål. Det såg ju bra ut ganska länge under försäsongen, men nu har man inte gjorde mål sedan storsegern mot Espanyol B med 8-1. Så det är något man måste jobba med, för det såg ju riktigt illa ut stundtals förra året.

 

Det har inte tagit ut någon trupp ännu vad jag kan se. Men jag skulle tippa på att den ser nästan likadan ut som mot Elfsborg. Skulle kanske tro att Anselmo kommer in i truppen, och en av de defensiva mittfältarna, kanske Saevarsson, för lämna den.

 

Men imorgon är det verkligen dags för HBK att visa att man kan mycket bättre än mot Elfsborg. Jag vill se revansch ut i fingertopparna. Men Åtvidaberg kan ställa till det, så det gäller att vara på sin vakt.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Borås Arena - skräckarenan

HBK spelade två matcher på Borås Arena förra året mot Elfsborg, resultaten blev 4-0 och 4-0 till Elfsborg. I år gick det… inte bättre. Jag kommer inte ens skriva slutresultatet, det lär du hitta var som helst annars. Men man kan ju lätt säga det inte kommer vara med positiva vibbar HBK komma att vandra in på Borås Arena nästa gång.

 

HBK ställde i alla fall upp såhär i dagens match:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Anel Raskaj, Michael Thomas

Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Michael Görlitz

Joe Sise

 

Matchen börjar direkt med att Elfsborg tar initiativet, och har första chansen ganska direkt. Men Robin får göra sitt första riktiga ingripande i år och rädda bollen. HBK jobbar sig också in i matchen, och får till och med lite press på Elfsborg. Men då kommer en väldigt konstig situation. I HBKs straffområdet så slänger sig för Johnny och nickar bollen, men som flyger rakt upp i luften. Ryan, som också är vid bollen tappar helt bort vad bollen är. När han väl upptäcker den så nickar han den bakåt mot eget mål, där Elfsborgs Johan Larsson bara en meter från mål kan trycka in bollen via Robins händer. Nästan direkt efter så får HBK ett superläge verkligen då Sise kan springa sig fri och spela fram Emir till öppet mål, men kille skjuter bollen långt utanför. En sådan chans får man knappt igen på en hel säsong. Istället så kan Elfsborg så småningom även göra 2-0. Det är också resultatet i paus.

 

Inför andra byts Ryan ut, och Mackie kommer in. Det gör att Mackie tar vänsterkanten, Görlitz går över till höger och Emil går ner som högerback. Men det hade ingen som helst nytta. Istället så fortsätter Elfsborg att dominera. Och så småningom så kommer även 3-0, och sedan 4-0, båda gjorda av James Keene. HBK gör ett dubbelbyte då Görlitz (!) och Anel går ut och Prent och Gus kommer in. Men det hjälper inte det heller utan det blir en riktig jobbig slut på matchen och en jobbig match rent allmänt.

 

Vad ska man säga, det är bara hatten av för Elfsborg. För det var klasser bättre än HBK idag. Idag kändes det verkligen som en match mellan ett topplag och… ett bottenlag. HBK bjöd upp ett tag i första halvlek, sedan var det verkligen Elfsborg för hela slanten. Och det finns inga ursäkter över hur HBK spelar idag, absolut inga. Jag kommer inte en försöka hitta någon anledning till att det såg ut som det gjorde idag. Men framförallt tycker synd om Robin, för han kan inte ta på sig skulden för hur det såg ut idag, men det är han som får stå där med svansen mellan benen efter varje mål. Han är den enda som är i närheten av att få godkänt idag, förutom Sise då. För Sise är den enda idag som verkligen får godkänt idag. Han har ingen lätt uppgift ensam längst fram, när hans lagkamrater inte ens är i närheten av att hjälpa honom offensivt. Det är han som skapar Emirs friläge, och han är den som skapar det mesta av offensiv. Men det hjälper då inte idag, då han inte har någon spelare med sig. Men annars så kommer ni att se på poängutdelningen att det är under all kritik rakt igenom. Att försöka hitta något att ta med sig idag till framtiden är nästan omöjligt, som att hitta en nål i en höstack. Nä, det är lika bra att ta poängen:

 

Robin Malmkvist               2 **

 

Ryan Miller                       2

Johnny Lundberg             1

Tommy Jönsson               1

Christian Järdler              2

 

Anel Raskaj                      2 *

Michael Thomas               2

 

Emil Salomonsson            1

Emir Kujovic                     1

Michael Görlitz                 2

 

Joe Sise                            3 ***

 

Marcus Olsson                  1

Mikael Rosén                    2

Alexander Prent              2

 

Nu är det bara att glömma denna match och blicka fram mot nästa. Det är Åtvidaberg hemma på söndag, en match nog svår.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Första bortamatchen

Imorgon är det dags för HBK att spela sin andra match i årets Allsvenska. Denna gång för man chansen att visa vad man kan göra på konstgräs, då man möter Elfsborg på Borås Arenas konstgräs.

 

Elfsborgs premiär vara väl inte riktigt vad de hade hoppas resultatmässigt. Man fick nämligen inte med sig mer en 0-0 mot Gelfe på Strömvallen i Gävle. Men man ska helt klart ha varit det bästa laget, och haft en del chanser. Så det kommer säkert vara en aning revanschsuget Elfsborg. Och Elfsborg, med spelare som Anders Svensson och Emir Bajrami, är ju väldigt jobbiga att möta ändå. Man brukar spela bra hemma mot HBK, så HBK har en riktigt svårt uppgift framför sig.

 

HBK fick också bara 0-0 i premiären mot Trelleborg. HBK var ju också det bättre laget i den matchen. Men man fick alltså inte in någon boll. Och just att få in bollen brukar ju vara ett problem för HBK. Det har ju sett rätt bra ut under försäsongen, men det är ju nu i Allsvenskan det gäller att visa sin styrka framför mål. Och ska man vara helt ärlig så är väl egentligen varken Sise eller Mackie, som är de som ska spela längst fram, de naturliga målskyttarna. Förhoppningsvis så hittar de rätt ändå, och kanske kan målfarligheten med tiden. Men med Mackie så känns det som om det finns spärrar psykiskt framför mål. Det känns som om han ofta fokusera för mycket på målvakten, och bara ser honom och inte målet, och därför allt för ofta skjuter rakt på målvakten. Kan han bara slappna av mer i avslutningslägen så skulle säkert procenten mål per skott öka. Sise har väl egentligen spelat för lite för att jag ska få en lika bra bild om hans känsla framför mål, men det är ändå en del lägen han har trasslat bort både förra året och under försäsongen. Känns som om han inte får kontroll på fötterna i avslutslägena. Går vi däremot till defensiven mot Trelleborg så hade ju Trelleborg bara tre skott på hela matchen, och inget på mål. Men frågan är om det var HBKs backlinje som var bra eller, Trelleborgs anfallsspel som var riktigt dåligt. Det för vi nog se imorgon, då Elfsborg har hyfsade spelare offensivt. Men jag tycker i alla fall att man ska starta med samma manskap bak som mot Trelleborg. Det tycker jag faktiskt med hela laget, förutom kanske att Thomas kommer in istället för Gus. För Thomas som blev spelklar för Klubben i veckan efter en del pappersstrul. Han finns också med i truppen till imorgon, ser ut såhär:

 

Robin Malmkvist
Kalle Johnsson
Ryan Miller
Johnny Lundberg
Tomas Zvirgzdauskas
Tommy Jönsson
Christian Järdler
Per Johansson
Anel Raskaj
Jonas Saevarsson
Michael Thomas
Michael Görlitz
Mikael Rosén
Emil Salomonsson
Alexander Prent
Emir Kujovic
Joe Sise
Marcus Olsson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


En mållös premiär

Då var den allsvenska premiären avklarat för HBK, och det gick väl sådär. Man var det bättre och var absolut närmast segern, men matchen mellan HBK och Trelleborg slutar 0-0. Även om det inte blev någon segrare i matchen, så det trots allt en överkörning som präglar matchen.

 

P g a förmodad sjukdom på Tommy så blev det en ändring i startelvan, så då såg ut såhär:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Michael Görlitz

Joe Sise

 

Tvärt emot matchen på försäsongen så var det HBK som direkt tog initiativet idag, då man redan efter att Trelleborg tagit avspark lyckades stjäla bollen. Det blir väl inte direkt några stora lägen, men det är ändå HBK som har för spelet, medan det kändes som om Trelleborg la sig på försvaret och försökte ta sig fram på kontring. Men den kontring som blev farligast var för HBK då Görlitz kan avancera enda in i straffområdet, men en Trelleborgsspelare lyckas få en fot på bollen när Görlitz ska servera bollen in framför mål. Men sedan efter runt en halvtimma händer det som kanske kommer att fastna mest efter matchen. HBK är på anfall och bollen går mot Sise som står en bra bit utanför Trelleborgs straffområde. Men Sise får inte tag på bollen, p g a att man blir överfallen av Trelleborgs målvakt Viktor Noring som inte har en tanke på bollen utan istället bara flygar han in i Sise i huvudhöjd på honom. Är det någon som har sett den tyske målvakten Harald Schumachers ”kollision” med franske Patrick Battistion under VM 1982, annars kolla det på Youtube, så är det i klass med det. Sise blir såklart liggande, men ingen reaktion från domaren. Enligt mig så ska det vara rött kort, för om det inte är farligt spel vad är då det. Men det kunde väl i alla fall ha blivit ett gult kort och/eller frispark, men det blir bara inkast. Riktigt dåligt av domaren som inte heller hade någon vidare koll på matchen, nivån varierande mycket. Sise kom in en liten stund efter lite behandling, men det märktes att han inte var med i matchen. Man verkligen led med honom då man såg hur dåligt han mådde under tiden man gjorde klart med att få in Marcus Olsson. Är ju ganska säker på att han åkt på en hjärnskakning. Men Mackie kom alltså in med cirka tio minuter kvar till paus. På de tio minuterna hinner Mackie missa två stora lagen, känns inte riktigt som någon målskytt alltså. Så det står 0-0 i paus.

 

Det görs inga byten i paus, utan samma manskap. Och direkt efter paus började HBKs bästa period i matchen då man stundtals spelade riktigt bra. Men man får alltså inte in bollen, och spelet började jämnas ut lite. Och andra halvan av halvleken så blir det i princip bara ställningskrig mellan laget, och inget av lagen som lyckas skapa något riktigt tryck. Miller har väl ett hyfsat skott i slutet och även Emir har något, men det blir alltså inga mål idag, utan det blir alltså 0-0.

 

Hur ska man egentligen sammanfatta match? Den var väl okej, men inte mer. Det är ju såklart inte den bästa tiden för bra planer just nu. Men med tanke på omständigheterna så var Örjan ganska okej, ställde inte till allt för mycket problem. Men såklart så var det ju inte riktigt bra, utan det studsade lite konstigt ibland och så. Men HBK försökte ändå trilla boll så gott det gick, och gjorde det någorlunda första tre fjärdedelar av matchen. Mycket av spelet tyckte jag gick genom vänsterkanten, och Görlitz då. Och det går inte att komma ifrån att han är riktigt duktig alltså. Helt klart planens kung. Emil på andra kanten var däremot ganska osynlig, och fick inte så mycket uträttat under matchen. Sedan Emir försökte ju och är tung och jobbig att möta. Gav sig också på ett par skott, utan den riktiga träffen. Hade också ofta många försvarare runt sig. Sedan så lider jag verkligen med Sise, för det är ingen fin tackling han får, och med tanke på hur förra året såg ut för honom känns det väldigt tråkigt. Man kan komma snacka om att han inte har fysiken för att klara Allsvenskan, men dagens smäll skulle ju inte ens det mest tränade klara av. Och sedan att han inte får någonting för det, det är ju riktigt dåligt, någon av domarna måste ha sett det ju, i alla fall linjedomaren, även om det var en Trelleborgsspelare till med i situationen. Och det värsta är ju att Sise råkade ut för en liknande attack av Ante Covic på Borås Arena förra året. Frågan är hur han reagerar nästa gång en målvakt kommer emot honom, om han vågar ta duellen? Nu får vi hoppas att man tar upp incidenten i efterhand och kanske stänger av Noring någon match, för det var ju rent hälsofarligt. Men nu släpper vi det, och hoppas bara Joe snart är tillbaka på banan. Går vi vidare i laget så gjorde väl Anel och Gus det helt okej på det defensiva mittfältet. Men kanske skulle någon av dem ibland ha gått lite längre ner och hämtat bollen i uppspelsfasen. Sedan är det Anel och att han inte lägger bollarna framåt, och hans kärlek till boll, något som jag hoppas han hade kommit över. Förhoppningsvis försvinner det någon gång. Backlinjen sedan gör det riktigt bra tycker jag. Trelleborg får inte igång något riktigt anfallsspel på hela matchen, och deras taktik som antagligen var mycket kontringar funkade inte alls. Framförallt Ryan imponerade. Det gjorde ju att Robin inte fick så mycket att jobba med, utan fick en ganska lugn eftermiddag. Men lite oroande kändes det som han gärna stannade på sin linje, hoppas det inte fortsätter så. Mackie fick ju komma in i slutet av första halvlek, och gjorde väl en okej match, men som sagt så är han inte riktigt farlig framför mål, också är han lite för klen. Så egentligen tycker jag inte att han passar i rollen som ensam forward. Men han springer ju konstant, vilket är positivt. Prent fick också komma in i slutet mot Emil, men gjorde inget väsen av sig alls. Så det var väl en okej insats att Klubben idag, och kanske var man förtjänta av att vinna matchen, men det gjorde man alltså inte.

 

Nu ska jag dela upp poäng, och i år blir det inte bara de tre bästa som får poäng utan alla, liknande hur jag har gjort under försäsongen. Men med den skillnaden att jag inte kommer att kommentera varje spelare. Sedan kommer skalan att vara 1-5, men att godkänt nu ligger vid 3 poäng, och att det kommer bara att vara hela poäng. Kommer även att visa vilka tre jag tyckte var genom att skriva *** för bäst, ** för näst bäst och * för tredje bäst.

 

Robin Malmkvist             3

 

Ryan Miller                     4 **

Tomas Zvirgzdauskas   4

Johnny Lundberg           4 *

Christian Järdler           3

 

Anel Raskaj                   3

Mikael Rosén                 3

 

Emil Salomonsson         2

Emir Kujovic                  3

Michael Görlitz              4 ***

 

Joe Sise                         3


Marcus Olsson               3

Alexander Prent           2

 

Så nu är i alla fall premiären avklarad, och man förlorar inte i alla fall. Sedan är det alldeles för tidigt att med denna match dra någon direkt slutsats över hur HBK ligger till. Men i nästa match får man verkligen bekänna färg, då man ska besöka Elfsborg på Borås Arena.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Premiären är här!

Då är den här, den allsvenska premiären. Och det känns… jättekonstigt. Men snön ska vara borta på Örjans vall så det ska bli match mellan HBK och Trelleborg imorgon, kl 14.

 

Trelleborg mötte man ju för cirka en månad sedan. Då blev det vinst för HBK med 2-0. Men nu har Trelleborg fått tillbaka ganska många spelare och ska vara bättre förberedda. Och Toms Prahls mannar är absolut inte dåliga. Man har t ex ett helt gäng snabba spelare långt fram som säkert kan ställa till det mot HBKs backlinje. Sedan ska man inte glömma heller glömma en spelare som förre HBKaren Magnus Andersson som är duktig och har ruskig kraft på frisparkar. Och HBK fick bara med sig en poäng förra årets mot dem så det kommer absolut att bli tufft.

 

Som sagt var det inte genrepet det bästa för HBK med förlusten mot Kalmar med 3-0. Frågan är hur det har påverkat laget. Förhoppningsvis har detta peppat den till att verkligen visa vad det går för imorgon. Men det var lite oroande att man ramlade ihop så efter deras 2-0-mål. Förhoppningsvis så var det bara för att det var en träningsmatch och man var trötta efter Spanienlägret. Men att spelare som Görlitz och Emil, som har varit tongivande under försäsong, presterar så dåligt som man gjorde känns ju inte riktigt bra. Sedan att Tommy får förtroende trots den dundertabbe han gjorde i matchen mot Kalmar känns inte heller riktigt hundra. Kan ju förresten lika gärna skriva hur laguppställningen ska se ut imorgon:

 

Robin Malmkvist

 

Ryan Miller

Johnny Lundberg

Tommy Jönsson

Christian Järdler

 

Anel Raskaj

Mikael Rosén

 

Emil Salomonsson

Emir Kujovic

Michael Görlitz

 

Joe Sise

 

Bänken: Kalle Johnsson, Per ”Texas” Johansson, Tomas Zvirgzdauskas, Jonas Gudni Saevarsson, Alexander Prent, Anselmo, Marcus Olsson

 

Det är alltså Robin som är förstavalet i mål. Jag ville som sagt hellre ha sett Kalle. Men han ska ha skadat sig i B-lagets match i veckan, och är inte riktigt hundra. Men det verkar som om det är Robin som gäller i vilket fall. I backlinjen ser det ju förutom Tommy då ut som jag ville. Ryan, Johnny och Järdler kändes ju ganska klara också på sina platser. På det defensiva mittfältet så ville jag ju se Thomas tillsammans med Anel. Men med tanke på att Thomas inte verkar kunna vara spelklart till imorgon så känns Gus som rätt alternativ faktiskt. Han tycker jag har visat mer än vad Saevarsson har gjort under försäsongen. Sedan känns ju även det offensiva mittfältet och anfallaren ganska självklara. Görlitz och Emil bör ställa till en del på sina kanter. Emir passar som en targetspelare och en spelare som kommer lite bakifrån. Sise kommer med sin teknik, styrka och fart ställa till för de flesta backlinjer. På bänken är ju Kalle självskriven. Texas kan nog vara ganska bra att han med i truppen och i omklädningsrummet. Zvirre är ju också självskriven då han är den enda skadefri mittbacken i truppen förutom de två som startar. Saevarsson kan bli intressant att slänga in i slutet som kan komma in med pigga ben och löpa sönder. Prent ska ha gjort stora framsteg under försäsongen, men än har jag inte själv sett det, så han är fortfarande upp till bevis. Anselmo ska ju också vara med, med tanke på vilket målsinne han egentligen har. Mackie är precis som Saevarsson bra att slänga in i slutet som kan springa ifrån trötta motståndare.

 

Nu ska det verkligen bli spännande att se vad HBK egentligen har att ge. För träningsmatcher är alltid träningsmatcher. Det är nu det verkligen gäller…


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Hela tabellen

Här kommer nu hela mitt tips på hur Allsvenskan slutar:

  1. Göteborg
  2. Elfsborg
  3. Kalmar
  4. AIK
  5. Malmö
  6. Helsingborg
  7. Örebro
  8. Häcken
  9. Trelleborg
  10. HBK
  11. Mjällby
  12. Djurgården
  13. Gelfe
  14. GAIS
  15. Brommapojkarna
  16. Åtvidaberg

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Min startelva till imorgon

Nu morgondagens startelva redan presenteras, och får dem som inte har sett så kommer den vara med inför-inlägg till imorgon senare idag. Men i vilket fall så har jag ju lovat att jag skulle ta ut min egen startelva, så som jag egentligen vill att den ska se ut. Och den skiljer sig en aning från hur Lasse har satt ihop laget till imorgon. Här min startelva:

 

Målvakt

 

Karl-Johan Johnsson

Just målvaktsplatsen har det varit svårt att få ett riktigt grepp om vilken av målvakterna som är bäst, eftersom Kalle då har varit i laget ett tag medan Robin är alldeles ny. Det gör ju att Robin har en lite längre startsträcka då han måste hitta samspelet med de andra spelarna, och kommer att se bättre och bättre ut. Men det till trots så tycker jag Kalle har visat bättre intentioner. Han utstråla viss pondus och verkar orädd. Sedan är han nog nästan den som låter näst mest under en match, men att komma upp i Texas nivå är inte lätt. Men det som framförallt fattas hos Kalle är ju rutinen, och det finns ju bara ett sätt att få det. Sådär tycker Kalle skulle få chansen.

 

Backar

 

Ryan Miller

Den enda riktiga konkurrenten Ryan har på högerbacken är Niclas Johnsson. Och Niclas har sätt okej ut under försäsongen, men inte riktigt redo för att starta i Allsvenskan. Och då blir valet ganska enkelt. Men jag tror Ryan kan vara en tillgång under säsongen. Är ganska snabb och bra med bollen, vilket gör att han även kan följa med i anfallen.

 

Tomas Zvirgzdauskas

Zvirre blir ju inte yngre, men visade ändå upp ganska bra spel ifjol. Han har ju aldrig varit någon snabb och teknisk spelare, vilket gör att han redan sedan innan är van vid att inte var den som kan springa ikapp anfallare, och på så viss inte behöver ändra sin spelstil allt för mycket nu när han har blivit ännu lite segare i benen. Men det fysiska har inte svikit honom, om det sin inställning visar han resten av laget hur man ska spela.

 

Johnny Lundberg

HBK nye lagkapten är ju självskriven i mittlåset. Kom in under sommaren ifjol, och hittade snabbt sin roll och var en av de bästa under förra hösten när det blåste som kallast. I år har han fått vara med under hela försäsongen och antagligen hittat sin plats ännu mer i laget, också har han ju då fått bindeln runt armen, något som förhoppningsvis höjer honom ännu mer.

 

Christian Järdler

Var ju den position som det såg senast ut på inför säsongen, och det är väl inte den position som man har det bäst ställt på nu heller. Men jag tycker ändå Järdler har tagit ett steg framåt sedan förra året, och är ganska klart förstavalet på vänsterbacken. Har ju en riktigt bra vänsterfot, som har framförallt har visat på hörnor under försäsongen, som jag tror kan bli ett bra vapen under säsongen.

 

Defensiva mittfältet

 

Anel Raskaj

Valet av defensiva mittfältare har varit svårt, då det känns som om man har fyra spelare där som är ganska jämna. Men Anel sticker lite ut med sin spelstil. Han är ju av dem som absolut har bäst bollkontroll och teknik. Han förbättrade också sin defensiva förmåga under fjolåret och det blev nästa han starka sida förra säsongen. Så därför tycker jag den positionen passar honom bättre än på det offensiva mittfältet. Han är ofta spelbar och släpper bollen snabbare i år. Fast fortfarande så är de för lite bollar som går framåt i banan.

 

Michael Thomas

Sedan var det den andra platsen, där det till slut valde Thomas trots att jag bara har sett honom i en halvlek. Men det kändes det som han var ett bra komplement till Anel, då Thomas är mer fysisk och stark. Verkar också vara hyfsad med fötterna, och ha okej passningsspel.

 

Offensiva mittfältet

 

Emil Salomonsson

Det offensiva mittfältet är ganska självklart egentligen, alla tre platserna. Emil har varit en av de bästa under försäsongen, och är nog ganska nöjd med att vara tillbaka där han känner sig hemma. Är jobbig att möta med sin snabbhet, och är också rätt så stark och bra på att hålla ifrån sin motståndare.

 

Emir Kujovic

Även om Emir egentligen är anfallare så känns det som om denna position passar honom ganska bra. Stark och är bra på att vinna bollen, och sedan skicka bollen vidare och på så vis bli lite av en playmaker. Samtidigt så får han eftersom han ligger lite längre ner chansen att skjuta lite oftare och kan ibland ta ett skott från avstånd, vilket gör honom oberäknelig.

 

Michael Görlitz

Görlitz är ju helt självskriven. HBKs bästa spelare förra året, och var väldigt viktiga i offensiven ifjol. Förhoppningsvis blir han inte riktigt lika viktig i år, men han är ju trots allt en spelare som håller mycket hög klass. Mer behöver man inte säga.

 

Anfallare

 

Joe Sise

Sise slog på igenom ifjol, trots hans stora skadeproblem. I år ska han verkligen visa vad han går för. Är ju väldigt spännande med tanke på att han är väldigt lång, men samtidigt väldigt snabb. Kommer att vara väldigt användbar i den höga pressen i försvarsspelet. Sedan är det inget fel på hans teknik heller.   

 

Avbytare

 

Robin Malmkvist - blir per automatik andramålvakt

Tommy Jönsson - eftersom Gustafson är skadad så blir Tommy tredjealternativ som mittback

Mikael Rosén - ser honom som ett alternativ som både defensiv mittfältare och ytterback

Jonas Gudni Saevarsson - kan vara bra att ha för att slänga för att springa mycket

Kujtim Bala - känns spännande och kan vara intressant att få in med sin speed och vänsterfot

Marcus Olsson - kan komma in och gneta framföra allt på en kant, eller längst fram

Anselmo - kan vara intressant att slänga in om målskyttet inte riktigt stämmer.

 

Ska vi sammanfatta så vill jag alltså att HBK ska ställa upp såhär:

 

                                Kalle

 

Ryan          Zvirre            Johnny        Järdler

 

                    Anel             Thomas

 

Emil                        Emir                       Görlitz

 

                                 Sise

 

 

Robin

Tommy  

Gus

Saevarsson

Kujtim

Mackie

Anelmo

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 1

Nu är vi då till sist framme vid det sista laget att presentera, laget som jag alltså tror vinner hela Allsvenskan. Tror ni har listat ut vilket lag det handlar, det är ju:

 

IFK Göteborg

 

Förra årets evige två, tvåa både i Allsvenskan och i Svenska Cupen, blir alltså detta års etta. För det var trots allt imponerande att Göteborg kunde vara med så länge i striden om guldet förra året, trots alla sina skador. Och skador har man ju inte varit utan i år heller. Tar inte upp alla, men spelare som enligt uppgift inte kan vara med i premiären matchen är Adam Johansson, Hannes Stiller, Mikael Dyrestam, Robin Söder och Fredrik Risp. Det är ändå ganska tunga tapp. Men samtidigt, är det något lag som kan hantera det så är det IFK Göteborg. Man har säkert någon ung talang från den egna akademin att slänga in, och som presterar. Och sedan har man ju ändå spelare som Tobias Hysén, Kim Christensen, Gustav Svensson, Stefan Selakovic och Ragnar Sigurdsson som är fit for fight. Lägg till hela orginsationen runt laget, med allt från Stefan Rehn och Jonas Olsson på bänken, till Håkan Mild som sportchef. Jag hela föreningen andas framgångar och guldpytt. Så är det någon klubb som har vetskap om hur man ska ta guld, så är det IFK Göteborg. Så i är så får man verkligen smaka på den klassiska guldpytten, för ingen kommer att kunna rå på Göteborg när det verkligen gäller.

 

 

Nyckelspelare: Kim Christensen, Gustav Svensson, Tobias Hysén

 

Lagets viktigaste spelare: Kim Christensen

 

Årets överraskning: Alexander Faltsetas

 

Årets flopp: Tobias Hysén

 

Årets värvning: Fredrik Risp

 

Årets förlust: Daniel Alexandersson

 

Årets snackis: Att boende runt Gamla Ullevi inte behöver stå ut med skakningar i marken.

 

 

Min startelva:

 

Tobias Hysén

 

Elmar Bjarnason, Pär Eriksson, Stefan Selakovic

 

Alexander Faltsetas, Gustav Svensson

 

Adam Johansson, Fredrik Risp, Ragnar Sigurdsson, Erik Lund

 

Kim Christensen

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 2

Nu är det då det näst sista laget som ska presenteras, så vi är alltså uppe på andra plats, och där kommer:

 

IF Elfsborg

 

Elfsborg var som vanligt numera med i toppen ifjol. Man var kanske den stora guldfavoriten inför förra säsongen, men hamnade till sist trea. Och till i år har man inte egentligen någon av värde, utan det är ett väldigt namnkunnigt lag. Några exempel på det är spelare som Anders Svensson, Stefan Ishizaki, Emir Bajrami, Teddy Lucic och James Keene. Jag skulle kunna fortsätta en stund till egentligen. Skulle nästa säga att man har Allsvenskans mest namnkunniga lag. Men det räckte ju inte ifjol, och jag tror inte det räcker i år heller. För det är verkligen ett tekniskt och passningsskickligt lag. Men problemet är att man får det svårt när man inte riktigt får igång sitt fina passningsspel, och man måste kämpa. För man får problem när det blir mycket krigande. Och sedan håller inte Ante Covic riktigt den klassen som Johan Wiland gjorde innan han lämnade Elfsborg. Det är förvisso inte det lättast att komma upp i den nivån och det är inte bara Covic fel, men Elfsborg släppte trots allt in nästan dubbelt så många mål ifjol än vad man gjorde 2008. Sedan blir ju inte en spelare som Teddy Lucic yngre precis och har en hel del skadeproblem, och Teddy har varit ganska viktig i försvaret. Sedan vet man ju inte hur länge Bajrami är kvar. Så det blir inget guld i år heller, utan en tung andraplats.

 

 

Nyckelspelare: Anders Svensson, Teddy Lucic, Emir Bajrami

 

Lagets viktigaste spelare: Anders Svensson

 

Årets överraskning: James Keene

 

Årets flopp: Teddy Lucic

 

Årets värvning: Fredrik Berglund (efter lån)

 

Årets förlust: Helgi Danielsson

 

Årets snackis: Vad som händer med Emir Bajrami

 

 

Min startelva:

 

James Keene

 

Emir Bajrami, Amadou Jawo, Stefan Ishizaki

 

Anders Svensson, Daniel Mobaeck

 

Mathias Florén, Andreas Wikström, Teddy Lucic, Johan Karlsson

 

Ante Covic

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 3

Nu börjar Allsvenskan verkligen närma sig då i nu är uppe på topp tre. På plats tre kommer:

 

Kalmar FF

 

Kalmar som vann SM-guld 2008 lyckades inte riktigt lika bra förra året. Börjar av året var riktigt illa och man låg t o m under strecken efter någon omgång. Men sedan kunna man ganska snabbt sedan smyga sig med i toppen, och hamnade till slut på en fjärdeplats ifjol. I år har man också tankar på att vara med i toppen, och det tror jag man länge också kan vara. För man har ju spelare som t ex Abiola Dauda, Tobias Eriksson och Daniel Mendes, men även den evigt aktuelle lagkapten Henrik Rydström. Så en trupp som kan hänga med länge och kriga om det finaste platserna, det har man verkligen. Och med tanke på att man har varit det laget som flest mål i hela Allsvenskan de två senaste åren, så vet man ju var målet är beläget. Men jag tror ändå att trots allt fattas det lilla sista för att kunna ta hem guldet. För det är ju ändå hyfsade spelare man har tappat sedan man tog SM-guld, med tanke på att man har tappat t ex alla tre bröder Elm och Patrik Ingelsten så kan det vara tufft att få ett lika bra spel som innan de stack.  Så därför tror jag att man kommer att få ge sig när det kommer till kritan, och att det finns två lag som kommer att vara bättre i det långa loppet. Men man kommer alltså återigen vara med i toppen, och man har ju faktiskt inte varit sämre en femma sedan man kom upp inför 2004.

 

 

Nyckelspelare: Henrik Rydström, Tobias Eriksson, Daniel Mendes

 

Lagets viktigaste spelare: Henrik Rydström

 

Årets överraskning: Paulus Arajuuri

 

Årets flopp: Petter Wastå

 

Årets värvning: Paulus Arajuuri

 

Årets förlust: Lasse Johansson

 

Årets snackis: Rydström kommer säkert att hitta en massa att gnälla på

 

 

Min startelva:

 

Daniel Mendes, Ricardo Santos, Abiola Dauda

 

Tobias Eriksson, Henrik Rydström, Daniel Sobralense

 

Stefan Larsson, Paulus Arajuuri, Tobias Carlsson, Emin Nouri

 

Petter Wastå

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 4

Då har vi kommit in på medaljplatserna, och till bronsplats som fjärdeplats faktiskt är i Allsvenskan. Där kommer:

 

AIK

 

AIK går ju in till årets säsong som regerande mästare. Förra året tog man ju SM-guld efter att säkrat guld i sista matchen mot IFK Göteborg, som då alltså blev tvåa. Men till i år har man tappat ett helt gäng viktiga spelare. För spelare som Ivan Obolo, Jos Hooiveld, Daniel Örlund och Markus Jonsson är spelare som du ersätter bara sådär precis. Och man har inte heller gjorde några megavärvningar för att ersätta dem. Förutom Sebastian Eguren då, som säkert ha skapat en del rabalder på Söder. Men Eguren är ju bara ett lån, som gäller fram till sista juni, innebär att han bara kommer att vara i AIK under våren. Det innebär att han inte kommer att finnas med under hösten då det kan bli tufft, när man ska prestera både i Allsvenskan och ute i Europa. Jag tror inte man kommer att lyckas att hålla upp spelet i båda, tveksam om det kommer att gå riktigt bra i någon av dem. Kanske att man klarar någon omgång i kvalet till Champions League, man kommer ju inte att kunna ta sig till gruppspelet. Och i Allsvenskan så kan man kanske vara med ganska bra under våren och direkt efter uppehållet, men kommer att tappa under hösten då man parallellt spelar ute i Europa, för även om man skulle åka ur Champions League-kvalet som kommer man antagligen spela i Europa League. Så därför tror alltså man kommer att sluta fyra.  

 

 

Nyckelspelare: Daniel Tjärnström, Jorge Ortiz, Sebastian Eguren

 

Lagets viktigaste spelare: Jorge Ortiz

 

Årets överraskning: Walid Atta

 

Årets flopp: Kenny Pavey

 

Årets värvning: Sebastian Eguren

 

Årets förlust: Ivan Obolo

 

Årets snackis: Kryllar av spelare som kommer att skapa rubriker.

 

 

Min startelva:

 

Sebastian Eguren, Antônio Flávio

 

Bojan Djordjic, Daniel Tjärnström, Jorge Ortiz, Martin Kayongo-Mutumba

 

Nils-Eric Johansson, Walid Atta, Per Karlsson, Kenny Pavey

 

Tomi Maanoja

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 5

Nu börjar vi närma oss toppen, och är nu på platsen precis utanför medaljerna. Där tror jag att vi ser:

 

Malmö FF

 

Malmö är ju en klubb som har den ekonomiska musklerna till att dominera Allsvenskan. Men senaste guldet kom ju 2004, och sedan har man hamnat i mitten alla åren. Inget undantag förra året då man till slut hamnade på sjunde plats, och då hade man ju trots allt en ganska bra höst. Och även i år har man egentligen möjligheter att vara med i toppen. Man har spelare som anfallsparet Daniel Larsson och Edward Ofere som hade en riktigt bra höst, unga lovande spelare som Agon Mehmeti och Jasmin Sudic. Men jag skulle inte bli förvånad om det ser ut som det har sett ut de senaste två åren. Då har Malmö inte klara av att leverera som folk har tror under våren och sommaren. Men när man sedan har insett att det var i princip kört att lyckas som förväntat så kom man igång under hösten. Något liknande tror jag kan hända i år. Att man efter våren inte kommer att ligga bättre än någonstans i mitten, och även en bit in på sensommaren. Men sedan när man inte längre ser det speciellt rimligt att vara med i toppen, då kommer pressen att försvinna och man kommer att avancera en del platser i tabellen. Men då har man sedan innan kommit alldeles för långt ifrån topp fyra för att kunna slåss med dem, och därför kommer man alltså femma.

 

 

Nyckelspelare: Daniel Andersson, Jasmin Sudic, Daniel Larsson

 

Lagets viktigaste spelare: Daniel Andersson

 

Årets överraskning: Jasmin Sudic

 

Årets flopp: Joseph Elanga

 

Årets värvning: Joseph Elanga

 

Årets förlust: Gabriel

 

Årets snackis: Hur Malmö underpresterar

 

 

Min startelva:

 

Edward Ofere, Daniel Larsson

 

Jeffrey Aubynn, Daniel Andersson, Wilton Figueiredo, Guillermo Molins

 

Joseph Elanga, Jasmin Sudic, Robert Åhman-Persson, Ulrich Vinzents

 

Johan Dahlin

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 6

Nu har vi tagit oss en plats till upp, och där tror jag vi hittar:

 

Helsingborgs IF

 

Helsingborg hade hyfsad tätkänning bit i alla fall ifjol, men hamnade till sist på åttondeplats. I år tror jag alltså att man tar någon plats. Men jag tror ju samtidigt inte att man kommer att vara speciellt nära en riktiga toppen, det har man inte kapaciteten till. För även om man har spelare som Rasmus Jönsson längst fram, det unga mittbacksparet Joel Ekstrand och Marcus Nilsson och nyförvärvet Erik Edman, så har man ju trots allt tappat en riktig legend inom klubben. För det är precis vad Henrik Larsson är i Helsingborg, en legend. Och han kommer inte att saknas bara som spelare, utan som ledare och person också. Att han har lämnat för att träna Landskrona känns nog i varje Helsingborgares hjärta. Och jag tror att han lämnar ett stort hål efter sig. För med honom så var Helsingborg ett lag som verkligen skulle kunna ställa till det i toppen. Men nu är man ett lag som i sina bästa stunder kan spela riktigt bra fotboll, men som kommer att ha sina svackor och därför inte kunna vara nära det absolut bästa. Men samtidigt så har man ju en spelare som Marcus Lantz också, plus Edman då, som kan leda laget med sin rutin så att man kommer att ligga precis på gränsen mellan det riktiga mittenträsket och uppåt medaljplatserna. Men skulle inte bli förvånad om man ligger rätt bra innan sommaren, och sedan tappar en del under hösten.

 

 

Nyckelspelare: Pär Hansson, Erik Edman, Marcus Lantz

 

Lagets viktigaste spelare: Marcus Lantz

 

Årets överraskning: Ardian Gashi

 

Årets flopp: Erik Edman

 

Årets värvning: Erik Edman

 

Årets förlust: Henrik Larsson

 

Årets snackis: Var är Henke?

 

 

Min startelva:

 

Rasmus Jönsson, Erik Sundin

 

Christoffer Andersson, Marcus Lantz, Ardian Gashi, Mattias Lindström

 

Erik Edman, Joel Ekstrand, Marcus Nilsson, Markus Holgersson

 

Pär Hansson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Tungt genrep

Dagens genrep inför Allsvenskan mot Kalmar blev nog inte riktigt som HBK hade tänkt sig. Men två snabba mål i mitten av första halvlek för Kalmar förstörde dagen, och efter en riktig tabbe så blev sedan resultatet 3-0.

 

Efter som det inte presenterades någon startelvan igår, så kommer här nu hur Klubben ställde upp idag:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Anel Raskaj, Michael Thomas

Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Michael Görlitz

Marcus Olsson

 

Det var väl Kalmar som startade bäst, och som kom till de första lägena. HBK kändes mer avvaktande, och det kändes lite som det gjorde i matchen mot Trelleborg. Där började ju Trelleborg bäst, men HBK tog över mer och mer. Och det blev faktiskt något liknande idag. Kalmar hade som sagt trycket i början, men skapade inte så mycket farligt. Men sedan kom HBK in i matchen mer och mer. Och efter cirka halva halvleken så var det HBK som hade spelövertaget, och radade upp ett antal chanser. Men Kalmar kan, efter att bollen smitit någon millimeter förbi Emirs fot längre fram i banan, på ett läge efter att inte haft någonting på en stund få in bollen bakom Robin. Hade inte känns orättvist en stund tidigare, men nu var det ju HBK som var det bättre laget och då kändes det inte lika välförtjänt. Och bara någon minut senare, efter en hörna till HBK, kan Kalmar kontra in 2-0. Kändes ju oerhört tungt då HBK alltså var bra med i matchen, och kunde mycket väl ha gjort 1-0 innan Kalmar tog ledningen. Kändes också lite som om luften gick ur HBK efter 2-0-målet. Förhoppningsvis var det för att det var en träningsmatch, och inte spelar lika stor roll, och att de hade reagerat annorlunda i Allsvenskan. Resten av halvleken kändes lite avslagen och det kändes att HBK behövdes väcka inför andra halvlek.

 

Jag vet inte om jag och Lasse såg likadant på situationen, för de två bytena jag stod och funderade på att jag ville se i paus, gjorde Lasse också. In kom Sise istället för Mackie och Gus istället för Thomas. Och till en början så tyckte jag att man fick igång ett lite bättre spel. Men sedan kom till 3-0-målet, som en, bara en spelare för ta på sig, nämligen Tommy. För att börja dribbla som sista man, och tappa bollen är under all kritik. Johnny gör ju sedan rätt då han försöker komma ikapp den fria Kalmarspelaren och störa honom i avslutsläget. Det blir förvisso straff och målchansutvisning för Johnny, men vad skulle han göra. Särskilt eftersom det är träningsmatch och Zvirre fick komma in i hans ställe. Men straffen sitter säkert. Och där försvinner ju allt hopp för HBK. Resten av halvleken blir oerhört tråkig och chansfattig då det inte känns som om något av lagen vilja ge järnet. Så resultatet blir 3-0 till Kalmar, ett jobbigt resultat.

 

Ja, vad ska man säga. Det är bara att lyfta på hatten för Kalmar som gör det bra, och är ett nummer för stort idag. Men jag måste ändå ge HBK godkänd i första halvlek, då man ändå bjuder upp till bra spel. Man hade som sagt en bra period innan Kalmar tog ledningen, med flera fina anfall. Men så kommer då Kalmars mål, och det var ju första gången HBK kom i ett tvåmålsunderläge i år så pass tidigt i matchen. Så därför var de ju lite intressant och se hur de skulle reagera på det, men tyvärr så reagerade de inte som jag hade hoppas. Och efter 3-0 så var allt var vilja att prestera borta. Men man får ju se det positivt, Kalmar skapade inte heller så mycket. Men det som framförallt oroade mig var hur det såg ut när Kalmar kontrade, då HBK ofta fick svårt att hänga med. Offensivt var det också tungt idag. Nu ska man ju inte skylla på det, men jag vet inte hur smart det egentligen var att detta var den första fotbollen man spelade sedan man kom hem från Spanien. För det kändes i många lägen som man var kvar på de fina planerna nere i Barcelona. För spelare som Görlitz och Emil, som har varit de två bästa spelarna i år de matcherna jag har sett, var inte sig själva idag. Görlitz förlorar mer boll än vad han har gjort på mycket länge. Kanske hade det varit bra att istället för att ha haft helt ledigt igår kört någon enklare träning på Sannarp, och fått känna på konstgräset igen. Nu blev det alltså första gången på typ två veckor man spelade på konstgräs och i kyla, och då mot ett duktigt Kalmar. Men som sagt, det är ju absolut inte hela sanningen till dagens insats. Men man får väl bara inse att man inte var bättre idag, och försöka gå vidare.

 

Sätter poäng på spelarna som vanligt:

 

Målvakt

 

Robin Malmkvist              2

Robin gör en helt godkänd match idag. Han får alltså släppa in en boll som byter riktning, ett läge med två Kalmarspelare fria och en straff, ingen av målen kan man lasta Robin för. Istället gör han ett par fina räddningar.

 

Backar

 

Ryan Miller                       2

Ryan gör också en stabil insats. Försöker fylla på i anfallen och håller väl helt okej i defensiven.

 

Johnny Lundberg             2,5

Johnny gör en stabil match och styr backlinjen bra. På utvisningen kan han inte göra så mycket annat, utan måste ju försöka störa Kalmarspelaren. Det var ju inte speciellt fult heller, utan det var ju för att Kalmarspelaren var fri.

 

Tommy Jönsson                1,5

Efter den megatabben Tommy som letar till 3-0 så kan han inte få godkänt. Kan han ha förlorat sin startplats där? Kanske. Men visst ett par bra saker gjort väl ändå Tommy, men inte så han får godkänt.

 

Christian Järdler              2

Järdler gör en helt okej insats trots allt. Försöker hänga med i anfallet, och ställer inte till det i försvaret. Men hans starkaste sida är hans hörnor.

 

Defensiva mittfältare

 

Anel Raskaj                       2,5

Anel håller upp spelet helt okej. Han är ofta spelbar och kämpar i defensiven. Men det är fortfarande lite för få bollar framåt från Anel.

 

Michael Thomas               2

Första gången jag såg Thomas. Han såg väl helt okej ut. Kämpar på bra, och det funkar helt okej i passningsspelet.

 

Offensiva mittfältet

 

Emil Salomonsson             2,5

Även om Emil inte har sin bästa dag idag så gör han en del riktigt bra grejer. Men försvinner ganska mycket in andra halvlek.

 

Emir Kujovic                    2

Inte heller Emir har sin bästa dag på jobbet. Men han vinner lite dueller, och får iväg ett par skott framförallt i första halvlek.

 

Michael Görlitz                 2

Görlitz gjorde ingen bra match idag med tanke på vad han kan. Men han har ändå några fina rajder som ger honom godkänt.

 

Anfallare

 

Marcus Olsson                  2

Mackie kämpade på bra i första halvlek, och skapade en del problem. Men han är fortfarande lite för klen och förlorar många dueller.

 

Avbytare

 

Joe Sise                              2

Har det inte lätt i andra då HBK tappar sitt anfallsspel. Men han lyckas ändå göra några bra saker, som ger honom godkänt.

 

Mikael Rosén                    1,5

Gus är alldeles osynlig under andra halvlek och klarar inte därför godkänt. Kan mycket bättre än vad han visar idag.

 

Alexander Prent               -

Prent kommer in i slutet av matchen mot Emil, men hinner knappt vara med i matchen. Därför kan jag inte sätta betyg på honom. Men han hann med en fin löpning utmed kanten.

 

Då var alltså alla träningsmatcherna slut. Kunde ju ha slutat bättre än med två raka förluster. Men nu får man tagga till inför nästa vecka. Då börjar Allsvenskan, helt otroligt egentligen.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Genrep imorgon

Imorgon är det dags för HBK att spela sin sista match innan Allsvenskan börjar. Man möter då Kalmar på Sannarps konstgräs klockan två.

 

Kalmar som precis som HBK har sin sista match innan Allsvenskan imorgon. Mer om Kalmar kommer ju att komma inom den närmaste veckan i mitt tips.

 

Imorgon är sista chansen att rätta ut eventuella frågetecken. Imorgon ska spelet sitta. Får se vad träningslägret i Barcelona har gjort på spelet, och framförallt anfallsspelet och fasta situationer som är det som framförallt har tränat på. Det ska se rätt bra ut i de matcherna man spelade i Spanien, imorgon får man se hur bra spelet egentligen är. Och man borde ju ha startelvan till premiären ganska klar nu i tränarstaben, och det kommer nog till stora delar vara samma spelare som spelar imorgon som får chansen i premiären nästa vecka. Och för att mörka lite så har man inte presenterat någon startelva idag, som har gjort dagen innan inför alla andra träningsmatcher. Istället har man tagit ut en 18-mannatrupp, som ser ut såhär:

 

Karl-Johan Johnsson
Robin Malmkvist
Per Johansson
Johnny Lundberg
Tommy Jönsson
Mikael Rosén
Michael Görlitz
Emir Kujovic
Anel Raskaj
Alexander Prent
Tomas Zvirgzdauskas
Anselmo
Joe Sise
Christian Järdler
Michael Thomas
Marcus Olsson
Emil Salomonsson
Ryan Miller

 

Om man kollar igenom truppen så ser man att Saevarsson inte är med, inte heller någon av de uppflyttade spelare för året, och då framförallt inte Kujtim. Också då inte heller Markus Gustafson som har varit skadad sedan årets andra pass, inte något vidare roligt för honom. Hoppas han snart är tillbaka och kan vara med och slåss, trodde en del på honom innan försäsongen. Annars är alla spelarna med. Spännande att se vilka som får starta imorgon, och säkert är oerhört nära en plats även mot Trelleborg nästa vecka.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 7

Som sagt så har vi nu tagit oss in på övre halvan, och idag är sjunde platsen och där kommer:

 

Örebro SK

 

Örebro har de senaste åren etablerat sig som mittenlag i med blickar mot toppen. I år trodde jag länge att man verkligen skulle kunna utmana i toppen. Men efter att ha sett deras försäsong så är jag lite mer osäker, för den har inte varit jättestark. Man kan säga att det är ju bara försäsong, och inte gör någon stor skillnad. Men jag tror det gör det, man går kanske ändå in i säsongen med en lite osäker känsla, då man inte riktigt litar på sin förmåga på det sättet som man borde, och det kan straffa sig. Men visst, man har ju till och börja med en av Allsvenskans bästa målvakter i John Alvbåge. Lägg sedan till spelare som lovande Michael Almebäck, irrationelle Nordin Gerzic och stjärnan Roni Porokara. Och sist men inte minst målfarlige så har man ju Kim Olsen. Så det finns bra spelare i varje lagdel, som gör att Örebro absolut kan spela riktigt bra fotboll om de får till det. Men frågan om man kommer få till det tillräckligt ofta i år för att utmana på riktigt, och det tror jag alltså inte. Men man har ändå helt klart ett lag som ska tillhöra den övre halvan när säsongen är slut. Men man kommer alltså inte riktigt upp i den nivån som jag trodde tidigare, utan istället så man alltså ses sig som ett mittenlag även i år.

 

 

Nyckelspelare: John Alvbåge, Michael Almebäck, Nordin Gerzic

 

Lagets viktigaste spelare: John Alvbåge

 

Årets överraskning: Marcus Astvald

 

Årets flopp: Nordin Gerzic

 

Årets värvning: Simon Leonidsson

 

Årets förlust: Glenn Holgersson

 

Årets snackis: Den relativt stora publiken

 

 

Min startelva:

 

Roni Porokara, Kim Olsen, Marcus Astvald

 

Nordin Gerzic, Magnus Kihlberg, Eric Bassombeng

 

Samuel Wowoah, Magnus Wikström, Michael Almebäck, Tommy Wirtanen

 

John Alvbåge

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 8

Nu har vi alltså lämnat nedre halvan, och tar oss an övre halvan. Först ut på åttonde plats är:

 

BK Häcken

 

Häcken som var förra årets stora överraskning då man som nykomling kom så bra som femma. Men andra året sägs ju vara det tuffaste, och jag tror inte man klarar av att göra en riktigt lika bra säsong i år. Förra året kunde man som nykomlingar smyga med och bygga upp ett självförtroende. I år har folk större koll och förväntningar på dem, och de kan inte smyga med på samma sätt. Visst, Mathias Ranégie och Tom Söderberg vad ju med på landslagets januariturné, och Ranégie gjorde väl till och med mål. Sagan runt Ranégie är ju egentligen ganska otrolig, då han la ner fotbollen under tonåren och skickades till sin pappa Frankrike efter som han ställde till med så mycket problem för sin mamma. Men han ändrade livsstil och hittade tillbaka till fotbollen, och nu har han alltså till och spelat för landslaget. Sedan får man ju inte glömma en spelare som Jonas Henriksson som är en riktig måltjuv, som kan slå till när som helst. Men som sagt kommer spelarna i Häcken vara mer påpassade i år, och man kommer inte att bli underskattade på det viset som man kanske blev ifjol. Sedan har man Christoffer Källqvist i mål som aldrig blev det stormålvakten som man förutspådde, och som inte precis sticker ut i mängden. Så Häcken får nog glömma toppen i år, och istället rikta in sig på mitten.    

 

 

Nyckelspelare: Tom Söderberg, Jonas Henriksson, Mathias Ranégie

 

Lagets viktigaste spelare: Jonas Henriksson

 

Årets överraskning: Marcus Jarlegren

 

Årets flopp: Jonas Bjurström

 

Årets värvning: Kayke Rodrigues

 

Årets förlust: Janne Saarinen

 

Årets snackis: Att Häcken inte lyckas lika bra i år

 

 

Min startelva:

 

Mathias Ranégie

 

Paulinho, Josef Karlsson, Jonas Henriksson

 

Dominic Chatto, Jonas Bjurström

 

Marcus Jarlegren, Tom Söderberg, Mattias Östberg, David Frölund

 

Christoffer Källqvist

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Inget mål för HBK

HBK spelade i förmiddags en träningsmatch mot Espanyols A-lag. Matchen slutade förvisso med en förlust med 2-0 för HBK, men laget ska ändå ha fått beröm från motståndarna.

 

Men det var HBK som redan efter en minut ska ha fptt en jättechans då Anel ska ha frispelat Sise, som dessvärre sköt bollen över. Istället var det då Espanyol som tog ledningen 35 minuten då storspelaren Tamuda, vilket kanske ska ha varit helt orättvist då man hade haft en nick i ribban och Kalle redan innan hade räddat ett skott från Tamuda, även den tippad i ribban.

 

Inför andra så gjordes de tre bytena jag sa igår, då Texas bytte med Järdler, Gus med Thomas och Sise med Mackie. Mackie ska också ha varit väldigt nära att kvittera i början i andra halvlek efter att han rundat målvakten. Även Anselmo bytte med Emir och Prent med Kujtim under andra halvlek. Annars ska andra halvlek ha varit ganska chansfattig. Men Espanyol ska ju i alla fall ha gjort 2-0 efter en nickskarv på en frispark.

 

Såhär säger Lasse efter matchen till hbk.se:

   ”Vi hade några jättebra lägen som inte resulterar. De använder allt i sin A-trupp, bl.a. fyra stycken som spelat i spanska landslaget. Legenden Tamudo som gjorde 1-0 har väl spelat ca 150 ligamatcher för laget. I paus bytte de hela laget och slängde in elva nya.”

   ”Jag är glad att vi klarade att hålla upp det så bra som vi gjorde, det var mer än jag trodde. Vi hade mer boll än jag trott och tog oss fram fint med vårt passningsspel, även om vi ibland tog felaktiga beslut sista tredjedelen. Det är ett par gånger som det defensivt gick lite för snabbt för oss och där kan man ha lite synpunkter, men spelarna är inte vana att det går så snabbt.”

 

Om man sen ser spelare för spelare så tyckte inte Lasse att det var någon som full ur ramen, och ville ge lite extra plus till några:

   ”Kalle var bra i målet på det som de skapade. Michael Thomas gjorde ett bra inhopp som balansspelare, Anel var bra med boll och ”Michi” var duktig på sin kant. Även ”Mackie” som löpte sönder dem på topp.”

 

Även Espanyol ska ha gett beröm till de även idag helt blåklädda enligt Lasse till FotbollDirekt.se:

  ”De har fattat tyckte för flera av våra spelare, speciellt Görlitz.”

  ”De gillar vårt anfallsspel, även om vi inte gjorde mål i dag. De tycker att vi har ett varierat spel. Vi hade ett friläge redan efter en minut och skapade överhuvudtaget flera klara målchanser men vi var inte lika effektiva som Espanyol.”

 

Det är precis som mot B-laget väldigt svårt att göra någon riktig bedömning av detta resultaten och matchen. Espanyol är ju trots allt ett mittenlag i La Liga, och ska ju trots allt ha används alla sina bästa spelare. Så att man förlorar tycker jag inte man ska gräva ner sig för, utan Espanyol ska ju faktiskt vara bättre. Men verkar ju också som man är ganska nöjda, och enligt Lasse det ska inte heller vara så stor marginaler mellan lagen, men det var man ju inte. Vilket fall är det ju säkert lärorikt att få spela en sån här match, och få möta spelare från en av Europas bästa ligor. Så jag hoppas man tar med sig den match i vilket fall, även om det faktiskt var första gången HBK lämnar planen mållösa detta året.

 

Imorgon återvänder Klubben hem till Halmstad igen. Och sedan är det bara en match kvar innan Allsvenskan, matchen mot Kalmar på söndag. Det blir en match där de sista bitarna ska falla på plats.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 9

Då var verkligen hamnat i mittens rike, och på nionde plats kommer:

 

Trelleborgs FF

 

Trelleborg har ju gått och blivit ett stabilt mittenlag i Allsvenskan, deras placeringar de två senaste åren är nämligen nia ifjol och tia året innan. I år tror jag att åter blir ett lag precis i mitten. Man har ju unge Viktor Noring i mål, som blev utsedd till ”Årets nykomling” förra året, då han imponerad trots sin unga ålder. Framför honom finns spelare som HBK-bekante Magnus Andersson och Peter Abelsson med alla sin rutin. Rutin är ju något som tränare Tom Prahl har, annat kan man inte säg med tanke på de tre SM-guld han har vunnit genom åren, två med HBK och ett med Malmö. Lägg där till att man har en ganska namnkunnigt anfallsuppsättning med spelare som Andreas Drugge, Marcus Pode, Joakim Sjöhage och Fredrik Jensen. Men samtidigt så har ju inte någon av dessa anfallare visat sig vara någon riktigt stor målskytt, och ingen av dem kan numera ses som en talang med chans att utvecklas allt för mycket. Sedan känns det som om man inte riktigt har spelarna för att på allvar kunna vara med och slåss i den absoluta toppen. Det finns många spelare av helt okej allsvensk klass, men inte riktigt de stora stjärnorna som kan göra den avgörande skillnaden. Så man kommer att hamna i ett ingenmansland, då man inte kommer ha riktig kontakt med varken botten eller toppen.

 

 

Nyckelspelare: Viktor Noring, Peter Abelsson, Magnus Andersson

 

Lagets viktigaste spelare: Viktor Noring

 

Årets överraskning: Mattias Adelstam

 

Årets flopp: Kristian Haynes

 

Årets värvning: Johan Nilsson Guiomar

 

Årets förlust: Mattias Thylander

 

Årets snackis: Kommer Noring vara kvar

 

 

Min startelva:

 

Fredrik Persson

 

Marcus Pode, Andreas Drugge, Mattias Adelstam

 

Magnus Andersson, Kristian Haynes

 

Yousef Fakhro, Thommie Persson, Peter Abelsson, Dennis Melander

 

Viktor Noring

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 10

Då har vi kommit upp till tionde plats, och här börjar det bli intressant för där kommer enligt mig (ska försöka se det utifrån och vara så objektiv som möjligt tänkte jag):

 

Halmstads BK

 

Halmstad som tippades som ett topplag inför förra säsongen, fick en riktigt tung säsong och var med i bottenstriden i princip hela vägen. Iår tror jag kommer man i alla fall att ta ett litet steg uppåt i tabellen. Man har ett gäng talanger, så som Emir Kujovic, Anel Raskaj och Emil Salomonsson, som kan blomma ut. Lägg också till Michael Görlitz som gjorde en riktigt bra säsong förra året, och som nog trots allt är underskattad. Sedan får man se vad tränarbytet ger för effekt, för nog reaktion kommer det säkert att få. Men samtidigt så vet man inte hur länge Halmstad får behålla Görlitz, särskilt efter förra årets stora ekonomiska förlust. Han var trots allt ganska viktig förra året. Sedan har man som sagt ett gäng talanger som man inte vet om de kommer att lyckas fullt ut. Man har ju inte heller värvat in några större namn, utan Robin Malmkvist, från Öster som spelade i division ett ifjol, och Ryan Miller, från Ljungskile i Superettan, är det två mest namnkunniga. Då har man också tappat spelare som Tim Sparv och Magnus Bahne. Men jag tror alltså ändå att man inte ska vara riktigt nära nerflyttning, utan får lite luft där emellan.

 

 

Nyckelspelare: Johnny Lundberg, Michael Görlitz, Emir Kujovic

 

Lagets viktigaste spelare: Michael Görlitz

 

Årets överraskning: Joe Sise

 

Årets flopp: Tomas Zvirgzdauskas

 

Årets värvning: Ryan Miller

 

Årets förlust: Tim Sparv

 

Årets snackis: Transferrykten runt Görlitz och Kujovic

 

 

Min startelva (Som ni kanske förstår så sätter jag inte upp den elvan jag vill se i premiären. Istället sätter jag upp en elva som jag tror en hyfsad intresserad person som inte håller på HBK, och sätt försäsongen, skulle göra):

 

Anselmo, Emir Kujovic

 

Marcus Olsson, Anel Raskaj, Jonas Gudni Saevarsson, Michael Görlitz

 

Per Johansson, Johnny Lundberg, Tomas Zvirgzdauskas, Emil Salomonsson

 

Karl-Johan Johnsson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Match mot A-laget imorgon

Imorgon spelar HBK sin andra och sista match nere i Barcelona. Även denna gången är det mot Espanyol, imorgon gäller deras A-lag.

 

Espanyol spelar som ni vet i högsta ligan i Spanien, Primera División. Man ligger för närvarande på 15:e plats i ligan, bara sju poäng ner till nedflyttningsplats. Det har ju då gjort att man har ansett att man vill ha kvar ett par spelare som HBK velat låna, man har inte till räckligt långt ner för att låna ut spelare som är så pass nära A-laget. Senaste titeln man vunnit var när man vann Copa del Rey för fyra år sedan. År senare var man också i final i UEFA-cupen. Men nu har man det alltså lite tyngre, men man är ju fortfarande ett lag av klass.

 

Därför ska de bli spännande och se hur pass bra lag man ställer upp med. HBK överraskande nog Espanyol med hur bra man var när man möte deras B-lag, och vann med 8-1. Får se om de vågar riskera att göra samma misstag igen. För HBK är det ju en match man kan gå in i utan någon press, men som samtidigt kan vara en intressant utmaning nu när Allsvenskan närmar sig. Kan man komma ifrån matchen med ett bra resultat så kan det säkert stärka självförtroendet. Hoppas man vågar fortsätta med sin höga press och sitt passningsspel, och får utdelning för det. Man kommer att ställa upp med detta lag:

 

Karl-Johan Johnsson

 

Ryan Miller

Johnny Lundberg

Tommy Jönsson

Per ”Texas” Johansson

 

Anel Raskaj

Mikael Rosén

 

Alexander Prent

Anselmo

Michael Görlitz

 

Joe Sise

 

Bänken: Robin Malmkvist, Christian Järdler, Michael Thomas, Marcus Olsson, Emir Kujovic, Richard Magyar och Kujtim Bala

 

Tar man hänsyn till de spelare som har/är på landslagsuppdrag så känns ju även detta mycket som ett lag som är mycket aktuell i premiären. Tror då inte kanske att Prent och Anselmo kommer spela där i premiären, men resten har i chans att spela där de spelar imorgon även mot Trelleborg. Har också redan bestämts att de ska bli tre byten i paus, Texas mot Järdler, Gus mot Thomas och Sise mot Mackie. Sedan visa det sig att spelarna som varit med P91- och U21-landslaget, Emir, Emil och Magyar, är tillbaka i Barcelona, och Emir och Magyar finns med på bänken imorgon som ni ser. Emil som spelade matchen med U21-landslaget får ledigt.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 11

Nu börjar vi snart närma oss mitten, och på elfte plats kommer:

 

Mjällby AIF

 

Tror helt klart att Mjällby blir bästa nykomling i år. Man vann alltså Superettan ifjol och är nu efter många år åter i Allsvenskan. Och då tror jag alltså att man kommer att hamna på ganska säker mark. För man har ju till skillnad för sin nykomlingskollega Åtvidaberg värvat in lite spelare med rutin. För in har ju spelare som förre HBK-spelaren Jesper Westerberg, Daniel Nicklasson och profilen Tobias Grahn kommit. Men man har ju sedan innan även den rutinerade trion Mattias Asper, Patrik Rosengren och Marcus Ekenberg. Framförallt de två första har ju mängder med allsvensk rutin. Lägg också till att man har en holländsk anfallare som kan vara på väg in. Men samtidigt så vet man ju inte riktigt hur t ex Grahn kommer att se på det sin del i klubben. Kändes i en intervju jag läste att han nästan ansåg att han var större än laget. Nu har jag ju förvisso inte full koll på Grahn, men det känns lite som en spelare som vill ha det på ett visst vis, och får han inte det så sparkar han bakut. Kan vara en anledning till att han har varit i så många klubbar. Men samtidigt kan han blomma ut till en stöttespelare i Mjällby. Jag tror han antingen kommer att bli fågel eller fisk, inte mitt emellan. Och sedan får vi se hur den rutinerade trion, Asper, Rosengren och Ekenberg, klara Allsvenskan, det ju inte tonåringar längre trots allt. Men jag tror ändå man kan ganska lugnt hålla sig kvar.

 

 

Nyckelspelare: Mattias Asper, Patrik Rosengren, Marcus Ekenberg

 

Lagets viktigaste spelare: Mattias Asper

 

Årets överraskning: Jesper Westerberg

 

Årets flopp: Patrik Rosengren

 

Årets värvning: Tobias Grahn

 

Årets förlust: Jukka Santala

 

Årets snackis: Hur den lilla klubben lyckas

 

 

Min startelva:

 

Marcus Ekenberg, David Löfquist

 

Daniel Nicklasson, Tobias Grahn, Patrick Osiako, Johan Svensson

 

William Leandersson, Patrik Rosengren, Juan Robledo, Jesper Westerberg

 

Mattias Asper

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 12

Nu börjar vi ta oss ifrån strecken och är nu uppe på tolfte plats, där jag tror vi kommer hitta:

 

Djurgårdens IF

 

Förra året var Djurgården bara minuter från att hamna i Superettan efter kval, men lyckades hålla sig kvar. I år tycker jag nog Djurgården är ett av de lag som är svårast att placera. På något vis är jag rädd för att de kan få en betydligt bättre säsong än ifjol, och klättar ganska högt upp. Men när det kommer till kritan så tycker jag trots allt inte truppen håller för så mycket högre än såhär. Det är framförallt alla dessa finnar man har plockat in, som man inte har någon vidare koll på vad de går för, som jag är orolig för. Framförallt så har det snackats om att den unge mittfältaren Kasper Hämäläinen kan bli farlig i år. Sedan har man spelare som Daniel Sjölund som man aldrig vet med, Johan Oremo som kan hitta rätt och Boyd Mwila som var Djurgårdens bästa spelare båda gångarna laget mötte HBK. Också krigarnas krigare Mattias Jonsson. Men frågan är hur mycket Jonsson kommer klara att spela i år, är väl redan nu skadad. Sedan har ju Oremo som sagt inte hittills hittat riktigt rätt i Djurgården, Sjölund också vara skadad en del och Mwila inte fått så mycket ut av sitt fina spel. Sedan har man tappat lagkaptenen och stöttepelaren Markus Johannesson, som känns som en riktigt tung förlust. Lägg sedan till en huvudtränare som inte har tränat allsvenskt på nästan 20 år, och en assisterande som inte har någon rutin från mer än att ha tränat ungdomslag, gör att man inte kommer högre än såhär.

 

 

Nyckelspelare: Pa Dembo Touray, Daniel Sjölund, Mattias Jonsson

 

Lagets viktigaste spelare: Mattias Jonsson

 

Årets överraskning: Philip Hellquist

 

Årets flopp: Daniel Sjölund

 

Årets värvning: Kasper Hämäläinen

 

Årets förlust: Markus Johannesson

 

Årets snackis: Tyvärr publiken

 

 

Min startelva:

 

Boyd Mwila, Johan Oremo, Mattias Jonsson

 

Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund, Philip Hellquist

 

Petter Gustafsson, Jani Lyyski, Patrik Haginge, Kebba Ceesay

 

Pa Dembo Touray

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0