HBK slog tillbaka

Som sagt så lyckades HBK vinna ”returmatchen” mot Göteborg igår. En seger som helt klart satt väldigt bra i den väldigt täta tabellen.

 

Och inte var den orättvis heller tycker jag. För även om det blev nervöst i slutet så tyckte jag ändå att HBK hade hyfsad koll på läget, Göteborg fick ju inte så många riktigt klara lägen. För visst hade man ett skott precis i början av andra halvlek av Selakovic ur ganska dålig vinkel, ett läge då någon var ytterst nära att få huvudet på bollen inne i HBKs straffområde och Hysén lite luriga skott som Robin gjorde en benparad på, men så många andra riktigt heta lägen hade Göteborg inte. För annars var göteborgarna bra på att slänga sig så fort de fick chans, men som tur är så gick inte domaren Stefan Johannesson på det, i alla fall inte inne i straffområdet. För ute på plan som fick Göteborg ganska många billiga frisparkar, men det är inget att lägga någon kraft på. Så jag måste berömma hela backlinjen igår, man hade verkligen läst på sin läxa sedan förra mötet. Och Tobias Hysén fick ju i princip inga ytor överhuvudtaget igår, så det ska man verkligen ha cred för.

 

Och offensivt få fortsatte man lite på hur det såg ut första halvleken mot Fulham, då man spelade med det laget som startade igår. Det kändes som om det fanns en större tro på vad man gjorde än vad det har haft innan. Och då är det ju också gott att man får utdelning och kan på så viss bygga ett ännu bättre självförtroende. För det är ju det alla de unga spelarna offensivt behöver, självförtroende. Inget ont om Gus alls, man vet ju att han har ett visst målsinne ändå, men kanske hade det varit bättre om någon av de offensiva spelarna hade fått gjort mål igår, för det hade de behövt. Och framförallt så hade Emir behövts sätta sitt öppna läge i slutet. För nu kommer säkert det missade läget att gnaga inom honom ett tag, och det har varit tillräckligt med sådana missade lägen nu. Man vet att han har en målgörares kvalitéer någonstans, han måste bara få fram det. Som det är just nu så tänker han för mycket, och då blir det som det blir. Någon annan som annars brukar tänka för mycket är ju Mackie. Och visst han fick inte in bollen igår heller, men hans volley kändes ändå som ett steg i rätt riktning, för jag tror inte han funderade speciellt mycket innan han drog iväg sitt skott.

 

Annars var jag imponerad av högerkanten även igår. Det verkar verkligen som om Emil och Görlitz har hittat varandra där ute. Och Görlitz gjorde sin bästa match på mycket länge tyckte jag igår. Visst har han en bit kvar till förra året form, men han tog som sagt ett steg åt rätt håll igår. Och kanske kan det hänga ihop med att han verkar bli mer och mer inriktad på att han kommer att bli kvar i HBK, och kanske släpper lite tankarna på flytt och fokuserar med på vad han ska göra i HBK. Och Emil som ju velat komma ifrån högerbackplatsen har ju verkligen hittat rätt de två senaste matcherna, och nästan varit mer offensiv dessa två matcherna än han var som mittfältare. Spelar verkligen som en modern ytterback ska göra. Fast ska man se det negativa i det hela så väl det att vänstersidan nästan var osynlig stora delar av matchen. Kan ha lite att göra med Järdler lite mer defensiva position i år, och hur bortspelad han var i början av förra matchen mot Göteborg. Men inte heller Mackie fick till det riktigt lite längre fram. Men tyckte ändå att Mackie kom igång lite i slutet, med bl a sitt volleyskott då och frispelningen av Emir. Så även där finns det potential.

 

Ska man sammanfatta så var det en stark laginsats, även från dem jag inte har nämnt i texten. Men nästa match är borta mot Trelleborg, och då vet man aldrig vad som händer.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Revansch för senast

HBK lyckades idag få revansch från senast matchen mot Göteborg förra lördagen. För idag kunde man efter lite nervositet i slutet säkra segern på Örjans vall med 1-0.

 

HBK ställde upp precis som förra matchen mot Göteborg, nämligen såhär:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Joe Sise

 

I skillnad från förra veckan så var det idag HBK som tog kommandot direkt och började spela ett ganska fint passningsspel, medan Göteborg hade svårt att komma till något riktigt anfallsspel. Men de riktiga chanserna saknades de första minuterna, utan det blev istället ganska många ”nästan”-lägen. Men så blixtrar Göteborg till och då ser man hur fort det kan gå. Men inte heller de skapar något vidare läge. Första riktigt farliga läget skapar Görlitz som kan få iväg en yttersida som smekte precis utanför stolpen. HBK fortsatte ha övertaget, medan Göteborg kom till ner sporadiska lägen, som förvisso kunde bli lite småfarliga. Men så kom den riktiga chansen för Klubben. Efter att Markus Sandberg i Göteborgsmålet boxat ut en boll rakt ut i straffområdet så kan Gus få tag på bollen, och han gör inga misstag utan drämmer in bollen, och 1-0 efter 40 minuter. Skönt minuterna innan paus. Och precis efter avspark kan HBK få tag på bollen igen och komma till ett läge, men som inte ledde till någon riktig farlighet. Istället kan HBK gå till pausvila med 1-0.

 

När andra halvlek gör igång så får Göteborg lite mer att säga till om. Och man börjar skapa lite lägen och det börjar bli farligt. Men tiden går och Göteborg får inte in bollen. HBK kan komma upp i något anfall då och då, men det är mer sporadiskt nu. Gus får iväg ett skott som kunde ha blivit farligt, men räddas ganska lätt av Sandberg. Sedan kommer de ett par märkliga offsideavblåsningar på Sise. För att efter en timme så känns det, och jag tror verkligen att han var det också, som om Sise är på rätt sida när bollen slås och kan komma fri, men flaggan kommer upp. Där kunde matchen avgjords. Bara någon minut senare kommer ett liknande läge, men denna gång hamnar bollen hos Göteborg, så det spelade ingen roll. Efter drygt en timme så komma också HBKs första byte då Anselmo för lämna och Emir kom in. Göteborg fortsätter att ha övertaget, ett övertag som bara blir större ju längre halvleken går. Och det börjar verkligen osa katt vid HBKs mål. Men Robin behöver egentligen inte ingripa så jättemånga gånger. Istället är det HBK som har de två bästa lägena i slutet. Först så försöker Mackie slå in en boll i bortre hörnen, men bollen går precis utanför. Hade varit ett klassmål om den hade gått in. Men nästa läge ska det bara vara mål. För efter snyggt framspelningar från Emil och Mackie så får Emir öppet mål inne från straffområdet, men han lyckas skjuta utanför. Det får man inte göra i ett sådant läge, tur att det inte blev matchavgörande. För Göteborg kan inte kvittera, utan matchen slutar 1-0 till HBK. HBK gjorde också i slutet tv byten då Sise bytte med Prent och Anel bytte med Saevarsson.

 

En analys kommer precis som senast imorgon. Men poängen får ni nu:

 

Robin Malmkvist               4

 

Emil Salomonsson           4 *

Tomas Zvirgzdauskas     4

Johnny Lundberg             4

Christian Järdler             3

 

Anel Raskaj                     4 ***

Mikael Rosén                   4

Michael Görlitz                4 **

Anselmo                          4

Marcus Olsson                 3

 

Joe Sise                           4

 

Emir Kujovic                   3

Alexander Prent             -

Jonas G. Saevarsson      -

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Serien vänder

Nu har hälften av matcherna i Allsvenskan spelats och det är dags att börjar möta alla lagen en gång till. Och HBK vänder genom att åter möta Göteborg, som alltså kommer ner för att spela på Örjans vall imorgon. En match som börjar halv fem imorgon eftermiddag. Kan förhoppningsvis vara en tid då kan det ju komma lite folk.

 

Som jag sa inför förra matchen så hade Göteborg ingen vidare våren. Så man sökte efter en nystart när Allsvenskan startade igen efter VM-uppehållet. Och det kan man väl ändå säga att man lite fick vid segern senast mot HBK. Och imorgon gäller det verkligen att man håller koll på en spelare som Tobias Hysén som fick för mycket utrymme senast. Även att man håller koll på andra snabba spelare som Robin Söder och Elmar Bjarnason. För gör man inte det som blir det en väldigt tuff match.

 

För HBK var ju då inte omstarten lika rolig med förlusten mot Göteborg. Och med bara två segrar på de senaste åtta omgångarna i Allsvenskan så ligger man oroväckande nära nedflyttningsstrecket. Och då hjälper ju inte fina resultat i träningsmatcher mot Esbjerg, och då Fulham senast.

 

Matchen uppe i Göteborg var ju lite märklig ändå. För det blev ju en klar förlust på pappret, men spelmässigt var det mer jämnt. Men försvaret i HBK gick bort sig lite för lätt i vissa situationer, något som verkligen oroar mig. För som det såg ut i början av matchen så fick ju Göteborg göra lite som de själva ville in närheten av HBKs straffområde. Och att Hysén får komma så pass ren som han gör vid 1-0-målet är inte på långa vägar godkänt. För är det något som HBKs backar borde ha koll på så är det ju att man inte får ge Hysén några ytor. Men ändå så får han det alltså i den situationen. Och inte nog med det så fick ju Hysén ytterligare ett friläge, som han som tur är slår i stolpen. Nä, där måste det bli en skärpning. Men sedan så finns ju fler snabba offensiva spelare i Göteborg, vilket känns som rena mardrömmen för HBK, som inte har Allsvenskans snabbaste backlinje precis. Så det gäller att man hela tiden står rätt och håller koll på spelarna omkring sig.

 

Offensivt som fanns det ju ganska många bra tendenser under Göteborgsmatchen, men det var ju inget som ledde fram till något mål. Istället så brast det i sista tredjedelen. Bl a så var man i HBK väldigt missnöjda med inläggsspelet, något som jag kan hålla med om inte riktigt fungerade. För även om HBK skapade ganska många inlägg, så var det inte många som skapade något vidare problem för Göteborgs backar. Istället kunde de ganska så enkelt styra bort bollen. Men sedan så är ju det stora problemet att man inte har någon riktigt målskytt. Jag har sagt det många gånger innan, men det är ju så. Förhoppningsvis så kan någon kliva fram snart och visa vägen för de andra. För det finns ju vissa i truppen som trots allt har en viss målfarlighet i sig. Fast problemet har ju varit att de inte varit spelare med det rätta självförtroendet framför mål som har spelat längst fram. Men med några mål så skulle det ju bli lite skillnad, men dit är fortfarande en bit.

 

Så imorgon är det dags för revansch för matchen förra veckan. Och jag hoppas verkligen HBK är taggade till tusen. För det kommer att bli en tuff match.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kunde blivit seger

Som jag skrev så lyckades HBK få 2-2 igår mot Fulham. Fast det var faktiskt en match man lämnade med en känsla att HBK borde ha vunnit.

 

HBK startade precis som mot Göteborg senast, alltså såhär:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Tomas Zvigzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Joe Sise

 

Till en början var det Fulham som visade mest och skapade de första chanserna. Det märktes att man spelar i en bättre liga och att passningarna sitter lite bättre och löpningarna skapade ytor runt HBKs backlinje. Och då kom väl inte Fulhams 1-0-mål helt oväntat då Zoltan Gera kunde efter lite flipperspel inne i HBK straffområde nicka bollen över Robin. Och i detta läge fick man lite samma känsla som man fick efter Göteborgs första mål senast, att det skulle kunna rinna in ett par mål till. Men precis som efter Göteborgs mål så tappade även Fulham lite av taktpinnen efter sitt mål, och HBK tog över. Klubben skapade lite intressanta kombinationer, men man kom inte till de riktiga lägena till en början. Men även det kom så småningom. Och efter ett långskott från Järdler, från mitt på Fulhams planhalva, så tappade målvakten bollen och Sise kunde stöta in bollen, och det var 1-1. Och HBK fortsatte att styra spelet och Fulham kom fram lite mer sporadiskt. Och efter en stund som fick HBK utdelning igen då Sise efter framspelning av Anselmo kan lägga bollen vid sidan om målvakten och i mål. Och helt plötsligt så ledde HBK. HBK hade något läge till innan paus, men det blev inga fler mål i första halvlek. Så det stod alltså 2-1 i halvtid.

 

I paus så bytte HBK hela laget. Så när andra halvlek startade så såg laguppställningen ut såhär: Kalle Johnsson - Ryan Miller, Markus Gustafson, Tommy Jönsson, Per ”Texas” Johansson - Joakim Wrele, Jonas Gudni Saevarsson - Alexander Prent, Emir Kujovic, Kujtim Bala - Guri Baqaj. Så man kan väl se det lite som en B-uppställning. Och det märktes ganska så direkt då HBK tappade ganska mycket av sitt anfallsspel som man hade i första halvlek. Men samtidigt så fick inte Fulham till något vidare anfallsspel heller, vilket gjorde att andra halvlek blev tråkigare en första halvlek. Men Fulham skulle ändå få ett mål efter en målvaktstavla. För Kalle ser skottet utifrån straffområdet hela vägen, och skottet är inte heller speciellt hårt. Men ändå för den gå in vid bortre stolpen, och 2-2. Kändes väldigt surt. Men sedan är det alltså ganska chansfattigt. HBK har förvisso ett kanonskott från Emir som går i ribban. Och Emir var väl det som skapade ett mesta problemen Fulham hade i andra halvlek. Men det blir inga fler mål, utan matchen slutar oavgjort, 2-2.

 

Måste ändå säga att HBK gjorde en bra match igår. Spela oavgjort mot Fulham är ju inget att skämmas över precis. Även om jag tror att Fulham hade en nivå till att tillgång om man verkligen hade velat. Men HBK är ju inte heller det laget som inte alltid brukar vara helt fokuserade i träningsmatcher. Men igår tycker jag att det fanns skärpa i laget. Och framförallt i första halvlek så skapade man ju framåt. Det blir ju en lite konstig match när man byter hela laget i halvtid. Sedan blir det ju i princip ett A- och ett B-lag man ställer upp med. Men man gjorde ju inte bort sig i andra heller, även om kvalitén på framförallt anfallsspelet då försämrades. Det märktes att det fattades en Anel som kunde styra upp uppspelen. Bakåt känns det som om det är väldigt jämt på alla positionerna, så där skulle ju alla kunna ta plats i startelvan.

 

Ser man sedan till spelarprestationerna så är Anel och Sise bäst i första halvlek. Anel är ju oerhört duktig med bollen och tappar ju nästan aldrig den. Sise fick ju göra två mål, men är ju också väldigt bra att ta emot bollen och väldigt svårt att ta bollen ifrån. Förhoppningsvis så kan målen stärka hans självförtroende framför mål. I andra halvlek så är framförallt Emir och Prent som utmärker sig positivt. Emir oroade backarna konstant och snodde till sig bollen från backlinjen ett antal gånger. Sedan var hans skott i ribban sanslöst, omöjlig att förutse. Prent är ju farlig om han använder sig snabbhet. Det gäller bara att han utnyttjar den, vilket han gjorde stundtals igår.

 

Nu ska man kanske egentligen inte fokusera på det, men de som inte gjorde någon jättesuccé igår precis var väl i första halvlek Görlitz, och i andra Jocke Wrele och Baqaj. Görlitz är ju som sagt inte i närheten av vad han var ifjol. Det var inte mycket han gjorde rätt med bollen igår. Sedan Jocke och Baqaj för man ju helt klart ha överseende med vad de presterar. Jag menar Jocke har ju bara varit A-lagsspelare i mindre än en månad, och får möta etablerade Premier League-spelare. Inte konstigt att det blir lite missade passningar och tappade bollar ibland. Men det visar också att han har en liten bit kvar till att slå sig in i en startelva. Det ju inte heller lätt för Baqaj att som helt ny spela längst fram utan någon riktig speluppläggare. Och han beskrivs ju som en straffområdesspelare, något som han inte fick någon chans och visa igår. Så han får ha någon match till på sig.

 

Annars är det väl ingen som faller igenom precis, det gjorde inte de tre här över heller egentligen, men ändå. Utan alla står för en stabil insats. Kanske lite minus till Kalles insats på kvitteringsmålet, den ska han ta.

 

Men ändå en ganska bra ”uppladdning” till Göteborg på söndag. Se vad som väntar då.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBK - Fulham 2-2

HBK spelade idag 2-2 mot Fulham på Örjans vall i en ganska underhållande match. Det var också en match där HBK såg helt annorlunda ut i de två halvlekarna, då man bytte hela laget i halvtid.

Mer om matchen imorgon.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

Motstånd av hög europeisk klass

Imorgon får HBK fint besök på Örjans vall. Det är nämligen en av vårens finalister i Europa League som kommer på besök. Närmare bestämt Fulham FC. En match som inte börjar förrän 20.00 på Örjan.

 

Fulham som just nu står utan huvudtränare. För HBK-tränaren Roy Hodgson, som har lett laget till de största framgångarna i klubbens historia, lämnade nu i somras klubben för att ta över Liverpool, och än har man inte presenterat någon ersättare till honom. Men som sagt så har klubben haft stora framgångar de senaste åren. Säsongen 2008/2009 hamnade man på en sjunde plats i Premier League, vilket är den bästa placeringen i klubbens historia. Också kunde man alltså tidigare i år ta sig enda fram till final i Europa League, där man förlorade mot Atletico Madrid efter förlängning. I klubben finns också ett gäng bekanta namn, i alla fall för mig. För att ta några exempel så finns den australiensiska VM-målvakten Mark Schwarzer, förre Arsenalbacken Philippe Senderos, irländske Damien Duff, amerikanske Clint Dempsey och anfallaren Bobby Zamora. Också finns det även två svenskar i klubben, förre Hammarbybacken Fredrik Stoor och äldste brodern Elm, David.

 

HBK åkte ju på en klar förlust senast mot Göteborg. I alla fall på pappret, för på plan tyckte jag inte det var så stor skillnad. Men man var med för dåligt bakåt vid några lägen och var för uddlösa framåt, och då kan det bli 3-0. Men imorgon får man ju en chans att rätta till de felen man gjorde senast innan man åter möter Göteborg på söndag. Så jag skulle väl egentligen inte vilja att man höll på och ändra allt för mycket i startelvan och under matchen gång, utan istället tar var på denna chans att försöka spela ihop sig till söndag. Men visst skulle det vara lite kul med några lite mer spännande positionsval. Och spännande grej tills imorgon är att AlbinoLeffe-lånet Guri Baqaj kommer att få spela 45 minuter. För även om inte alla papper är helt klara så kommer han att tillhöra HBK under det närmaste året. Fast han kommer inte hinna bli spelklar för Allsvenskan till söndag. Sedan se om hans startar eller får komma in då jag inte har sett någon startelva till imorgon.

 

Men det ska ju bli en riktigt spännande match mot ett starkt internationellt motstånd. Det är inte varje dag det händer på Örjan.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Hyfsat spel ändå

Lite mer om gårdagens match. En match som inte blev någon vidare succé för HBK. Men med lite tur så kunde matchen ha slutat på ett annat sätt.

 

För även om Göteborg började väldigt bra, och man började oroa sig för att det kunde bli stora siffror, så kom Göteborg av sig en stund efter att man hade gjort sitt ledningsmål. Och lite visade det också att ett läge kan ändra en matchbild. För till en början så var HBK långt ifrån att kunna ha fått till något ordentligt anfallsspel, och istället kunde Göteborg komma i anfall efter anfall. Och framförallt så var det de hörnor hemmalaget skapade som ställde till det. Bollen gick nästan allt in mot klungan precis framför Robin. Men Robin var med på noterna i de flesta lägena, och han räddade nog HBK från ett par mål just på hörna. Men så fick HBK till sitt första läge. Och jag hann tänka att det skulle kunna få HBK att tända till lite mer. Och så blev ju också fallet, och helt plötsligt så var det Göteborg som inte kom någon vart offensivt, och HBK som skapade lägen. Och man borde också ha satt något av sina lägen man hade i första halvlek. För Mackie ska ju i ett helt fritt läge få in bollen för att ta ett exempel. Och när halvleken började ta slut så började också Göteborg hitta in i matchen igen, och kunde mycket väl ha fått en större ledning redan innan paus. Bl a så fick Hysén ett jätteläge då han lämnades helt fri, men bollen gick i stolpen. Helt sanslöst att han överhuvudtaget kan få ett sådant läge.

 

Andra halvlek kändes sämre än vad första var, och det blev mer jämnt. Men HBK ger Göteborg flera bra frisparkslägen, och till sist så får ju Göteborg in ett mål till, en boll som Robin får väldigt lite tid att se bollen då Göteborgsspelare står framför och flyttade på sig precis vid skottet. Men kanske borde man ha kunnat hantera situationen bättre, var ju ganska tydligt var Göteborg skulle göra. Sedan är ju 3-0-målet en markeringsmiss på Sigurdsson, någon som verkligen borde ha koll på. Och sedan är ju matchen över. Och även om HBK nu får lite mer yta så vet man ju att det mycket var p g a att Göteborg redan så matchen vunnen, och inte gav hundra procent.

 

Nu är ju även, eftersom serien vänder, nästa match i Allsvenskan mot Göteborg. Och till dess måste försvaret bli bättre. Och framförallt måste man ha bättre koll på Tobias Hysén. För igår fick han alldeles för mycket yta, och det resulterade i ett mål och en boll i stolpen. Kanske skulle man göra något byte i backlinje, kanske centralt, för att på så viss få till ett bättre försvar. Och framförallt se till att man kan hantera Göteborgs snabba spelare. För det vimlar ju av dem offensivt. Men samtidigt får man inte bli för passiva, och falla för långt ner, så det är verkligen en balansgång. Men det måste i alla fall hända något.

 

Offensivt så fanns det ju trots allt en del positiva intentioner, mycket tack vare Anels skicklighet, han tappar ju nästan aldrig bollen. Även Emil fyllde på bra offensivt. Dessa två var också de två som kunde lämna planen med huvudet högt. Man hade ju också som sagt också några lägen att få in bollen. Men det är ju det med målskyttet, och bristen på målskyttar. Och det är kanske läge att försöka flytta upp någon av dem som trots allt har lite målsinne, då framförallt Anselmo, till anfallspositionen. För det gäller ju att man har någon som sätter bollen när den väl chansen kommer. För hellre två lägen och någon som sätter den, än tio lägen men inget sitter.

 

Nä, nu för Klubben ladda om inför nästa match. Man har ju även matchen mot Fulham på torsdag att känna lite på grejerna, så man är bättre förberedda nästa söndag mot Göteborg.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Tung i Göteborg

Det var inte den roligaste eftermiddagen jag hade i Göteborg idag. HBK förlorade nämligen dagens match mot IFK Göteborg med hela 3-0. Det var så pass att jag och min kamrat lämnade någon minut innan matchen var slut. Visserligen mest för att undvika allt för mycket köer hem, men samtidigt så var det inte mycket att stanna kvar och se på.

 

Dagens startelva såg ut såhär:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Joe Sise

 

IFK tog tag i taktpinnen direkt och skapa en hörna direkt efter avsparken, en hörna som blev farlig. Man fortsatte ha bollen större delen av de första minuterna. Och efter bara nio minuter så hände det som inte fick hända. Tobias Hysén bryter sig loss, och visst blir det 1-0. Jobbig start för klubben som knappt hade fått låna bollen såhär långt in i matchen. Man börjar bekymra sig för att det skulle bli en tung match. Men en stund in i halvleken tar HBK efter sin första riktiga chans ta tag i matchen. Och under mittendelen av halvleken så skapar faktiskt HBK lite tryck mot Göteborg. Och man har också några ganska bra lägen, då bl a Mackie spelas fri och Sise också kan komma ganska ensam fram mot Göteborgs mål. Men Mackies skott räddas och Sise slarvar bort bollen totalt. Och mot slutet av halvleken så tappar HBK övertaget, och Göteborg kan avsluta halvleken bäst. Men 1-0 i paus.

 

Inför andra byts Anselmo ut mot Emir. Jag missade dessvärre de första fem minuterna av andra halvlek p g a att jag var och köpte lite förfriskningar. Men det ska inte ha hänt speciellt mycket under dessa minuter. Men det känns som om andra halvlek är ganska jämn till och börja med, med visst övertag för Göteborg. Och på frispark efter drygt en timme av Gustav Svensson kan Göteborg utöka sin ledning till 2-0. Och inte långt efter kan Ragnar Sigurdsson nicka in 3-0, även det efter en frispark. Därefter var matchen i princip över. HBK byter in Prent istället för Sise, och flyttar då upp Mackie på topp, Görlitz till vänster och då Prent till höger. Man för väl till lite anfallsspel i slutet, men matchen var ju helt avslagen vid det laget. Och som sagt sp lämnade vi Gamla Ullevi minuterna innan matchen blåstes av. Men det ska inte ha blivit några fler mål, utan matchen slutade 3-0 till Göteborg.

 

En analys kommer imorgon. Men betygen får ni här:

 

Robin Malmkvist              2

 

Emil Salomonsson            4 ***

Tomas Zvirgzdauskas      2

Johnny Lundberg             2

Christian Järdler              3

 

Anel Raskaj                      4 **

Mikael Rosén                    2

 

Michael Görlitz                  2

Anselmo                            2

Marcus Olsson                   3 *

 

Joe Sise                             2

 

Emir Kujovic                     2

Alexander Prent               3

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Omstart på Gamla Ullevi

Imorgon är det dags för HBK att återigen spela allsvensk fotboll. Det har gått två månader sedan sist, men nu är det alltså dags igen. Och man börjar på bortaplan, närmare bestämt i Göteborg. Där kommer man att möta stadens största lag, alla fall till meriterna, IFK Göteborg.

 

Men IFK ligger nog ganska långt ifrån den position man hade hoppas på. Man ligger nämligen bara precis över kvalstrecket. Men nu har man Tobias Hysén tillbaka som hade en del skadeproblem under våren. Och Robin Söder var ju tillbaka under våren efter sin långtidsskada och hittade målet direkt. Nu har han ju också fått uppehållet att komma helt tillbaka. Bakåt så har man förtroende för mittbackarna. Så pass så man har släppt en och lånat ut en annan. Men hur kommer tappet att Kim Christensen att påverka laget? Vi får väl se, men man har trots allt materialet för en bättre position.

 

HBK ligger precis in mitten av tabellen. Men har inte mer än två poäng ner till Göteborg som då ligger precis över kvalstrecket. Så man kan absolut inte känna sig säker. Under uppehållet så fick man ju en seger senast mot Esbjerg efter att innan spelat två oavgjorda, Kosovo och Nordsjälland, och förlorat en, Mjällby. Men det är ju bara träningsmatcher. Det är ju nu poängen börjar räknas igen.

 

Det största problemet under våren var väl nästan inställningen, som skiftade ganska kraftig. Det är något som jag verkligen hoppas man har tagit tag i under uppehållet och att man kommer in på Gamla Ullevi imorgon heltaggade och är beredda att ge allt. Att man inte viker ner sig i närkamperna utan går in med full kraft. Även passningsspelet var något som varierad mycket i kvalité under våren. Men nu har ju planerna fått en riktig chans att verkligen ta sig så nu ska det gå att spela bättre fotboll. Men man ska inte skylla allt på det heller. Men förhoppningsvis HBK hittar tillbaka till det passningsspel som fanns under vissa delar av försäsongen. Och att man sedan håller bollen utmed marken, något som även det kommer vara lättare att göra med bättre planer.

 

Sedan hoppas jag på att försvaret hittar rätt. För det kändes skakigt under visa delar av våren. Det var nog som hängde lite ihop med att man gick för dåligt in i duellerna, och på så vis gav motståndarna för mycket tid. Men vissa matcher var det riktigt stabilt, så man vet ju att det finns där någonstans. Får man väl igång försvaret så kommer kanske även anfallsspelet För man vara ju lite uddlösa under vissa perioder under våren. Det hänger väl lite ihop med problemet med passningsspelet. Utan riktigt fungerande passningsspel så har man svårt att riktigt få igång något vidare anfallsspelet. Man blev också lite för lättlästa under vissa perioder under våren. Så förhoppningsvis så har man fått in lite mer variation i anfallsspelet under uppehållet. Har man fått det så kan man bli farliga.

 

Nu är det bara att tagga till inför morgondagen. För imorgon gäller det igen…

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

Seger i genrepet

Som jag skrev tidigare så vann alltså HBK dags match mot Esbjerg med 1-0. Ett mål signerat Mackie.

 

Fick ju inte fram någon startelva igår, men så ställde man upp:

 

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Mikael Rosén, Anel Raskaj

Emil Salomonsson, Anselmo, Michael Görlitz

Marcus Olsson

 

Det hade tränats ganska mycket försvarsspel i HBK sedan man kommit tillbaka från semestern, och dagens match visade att man hade tagit tills sig av instruktionerna:

 

   ”Vi har en bra koncentration i försvarsspelet och det känns bra efter att vi har jobbat med detta. När det gäller anfallsspelet så har vi några bra kombinationer i första men det blir bättre i andra då vi fick mer rörelse och därmed mer målchanser efter fina kombinationer där ofta Anel styrde och ställde”, berömde Lasse.

 

Ja för i första halvlek var det danskarna som hade lite bollövertaget. Men i andra halvlek var det HBK som tog över taktpinnen och började rulla runt. Det var ganska jämt i antal lägen, men där Esbjerg hade den bästa chansen innan målet, då Robin blir tvungen att stöta bollen i stolpen och ut efter ett skott från håll. Men det var som sagt HBK som hittade målet, då Mackie alltså med kvarten kvar kan sätta målet i ett övergivet mål efter fint förarbete av Sise och Prent.

 

Under matchen gjorde HBK ett antal byten, närmare bestämt åtta stycken. In kom Markus Gustafson (mot Zvirre), Texas (Järdler), Baqaj (Anselmo), Sise (Miller), Tommy (Johnny), Saevarsson (Gus), Prent (Görlitz) och Niclas Johnsson (Emil). Mest intressanta var ju Baqaj som alltså fick byta med Anselmo bakom toppforwarden. Frågan är om det är där han framförallt är tänkt att spela.

 

Efter matchen så var Lasse nöjd med vad alla gjorde defensivt, men ville ge lite extra cred till några:

 

  ”Mikael Rosén och Anel Raskaj var duktiga centralt, Marcus Olsson var duktig när han flyttades ut till vänster och Joe Sise gjorde en bra andra på topp. Även Robin Malmkvist i målet var stabil och säker.”

 

En seger mot Esbjerg känns ju bra. Det är ju i princip ett topplag i Danmark, och låg inför sista omgången i våras på tredje plats i ligan, men blev förbisprungna av Bröndby. Att man fick hålla ihop defensiven känns också bra. Men HBK brukar vara ganska bra på att göra det i träningsmatcher, sedan kan det se annorlunda ut i seriespelet. Men det är ändå positivt. Sedan Marcus får göra mål är ju inte fel, även om han har ”hyfsat målsinne” så missar han ju ibland. Så nu får man hoppas att man tar med sig en positiv känsla till matchen mot Göteborg nästa lördag.

För nu är det alltså bara en vecka kvar till Allsvenskan är igång igen.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBK nära nyförvärv

HBK spelade ju en träningsmatch mot Esbjerg tidigare idag. En match som HBK faktiskt vann efter att Marcus Olsson gjort matchen enda mål. Mer om själva matchen kommer i ett senare inlägg. Men under andra halvlek lät man en provspelare få chansen. Och han verkar ha tagit den.

 

Det handlar om Guri Baqaj, som även vad och provtränade under en vecka i maj, och fick spela en match med U21-laget mot Mjällby. Och han gjorde ju mål i den matchen också. Fast HBK vann ju matchen med 8-0, så det var inget vidare match att se vad han egentligen gick för. Men dagens motståndare Esbjerg var ju av en annan kvalité och en bättre lag att verkligen se vad Baqaj går får. Och Lasse verkade nöjd med vad han såg. Nu verkar Baqaj väldigt nära ett kontrakt, för något annat kan man ju inte tolka av Lasses svar till FotbollDirekt på frågan om han är intresserad av att få in Baqaj i truppen:

 

   ”Absolut. Och jag tror att det kommer bli så till slut.”

 

Ett definitivt beslut kommer enligt Lasse på måndag. Men Baqaj är 19-årig anfallare som lämnade LB07 i Malmö i höstas för det italienska Serie B-laget AlbinoLeffe. Men Baqaj har haft vissa problem med få ut sin lön. Därför erbjuds HBK att låna honom ett år gratis, trots att han har två år kvar på kontraktet. Som spelare som beskrivs han som en arbetsvillig och oöm anfallare som ska vara stark på huvudet.

 

Men man får väl invänta det absoluta beslutet innan man ropar hej. Men det verkar i alla fall som om HBK inte kommer att behöva lämna sommaren utan att ha gjort något yttre nyförvärv.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Genrep inför omstarten

Med en vecka till den allsvenska omstarten så ska HBK imorgon få de sista pusselbitarna på plats. Det ska man göra i en match på bortaplan mot Esbjerg på den danska (jylländska) västkusten.

 

Esbjerg som kom på en hedrande fjärdeplats när danska ligan avslutades i våras. I truppen finns för närvarande tre svenskar. Det är först och främst förre HBK-spelaren Martin Fribrock som gick till från HBK till Esbjerg sommaren 2008. Sedan finns också förre Landskrona- och Djurgården-spelaren Jones Kusi-Asare och Mikael Rynell med förflutet i Hammarby, Brommapojkarna och Landskrona. Kan också tillägga att Andreas Klarström lämnade klubben för någon vecka sedan för att återvända till Elfsborg och att förre allsvenske skyttekungen och HBK-spelaren Gunnar Heidar Thorvaldsson lämnade klubben inför förra säsongen.

 

Som sagt så är detta sista matchen innan allvaret startar igen. Så det kan vara läge att verkligen visa framfötterna imorgon och få med sig en positiv känsla till matchen mot Göteborg nästa lördag. Så jag hoppas man visa på ett bra spel och går in i matchen med rätt inställning. Man har inte sett någon startelva, men det kan väl vara läge att ställa upp med ett lag som i princip är tänkt att starta i omstarten. De positioner som känns mest öppna just nu är en av mittbacksplatserna, platsen på högermittfältet och vänsterbacken. Kanske kan morgondagens match göra dessa valen mer klara.

 

Matchen ska börja klockan ett. Förhoppningsvis är det glada miner i HBK-lägret vid tre.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0