Micke Svensson blir tränare

Den förre HBK-backen Michael Svensson har tagit beslutet att bli assisterande tränare i sin nuvarande klubb Southampton, som spelar i näst högsta serien i England.


Micke lämnade HBK 2001 för franska Troyes, där han spelade i en säsong, innan han skrev på för Southampton. Där gjorde han direkt succén och spelade även sig in i den svenska startelvan i EM-kvalet inför EM i Portugal 2004. Fick även smeknamnet "The Killer" (Mördaren) i England sitt fysiska spel. Men tyvärr fick inte Micke spela EM 2004 efter att han skadade knäet allvarligt våren 2004, och han har i princip aldrig varit riktigt hel sedan dess, trots flertal "comebacker". Men man kan inte säga annat än att han verkligen, på alla sätt, har försökt ta sig tillbaka till planen igen. Men nu börjar han nog själv inse att chansen att han kan spela igen är extremt liten, även om det inte verkar som han har gett upp det helt än. Han har nämligen sagt att han ska ge det ett försök till. Frågan är om han någonsin kommer ge upp hoppet om att göra comeback?


I vilket fall så tycker jag att det är bra att Micke har detta steget, han måste ju även själv börja inse att hans spelarkarriär är över. Jag menar, han har ju provat alla möjliga, och omöjliga, sätt att bli kvitt sina skador, men ändå kommer han ingen vart. Det innebär nog även att man inte kommer att se Micke i HBKs försvar igen. Men ska jag vara ärlig så hade jag inte trott det heller, han har varit skadad så länge. Men vem vet, kanske får han se Micke i HBKs tränarstab om något år. Önskar i alla fall Micke lycka till i sin nya roll!

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Mikael Nilsson i möte med MFF-ledare?

I en artikel på Sportexpressen ska Mikael Nilsson ha haft ett möte med en ledare i Malmö och även leta boende i Höllviken, utanför Malmö. Mickes kontrakt med Panathinaikos går ut till sommarn och han sedan går gratis till vilken klubb han vill. Sedan innan har HBK visat intresse för Micke, bl a har ledare från HBK varit nere i Grekland för att titta på honom.


Micke har innan även sagt i intervjuer att om han vänder hem till Sverige att HBK är hans förstaval. Frågan är nu vad detta innebär. Vad det bara snack från honom eller har han ändrat sig? Har HBK tappat intresse? Eller är hela artiklen bara en massa spekulationer? Det får framtiden utvisa, men var en Micke hamnar så tror jag att den klubben som får honom har gjort en riktigt bra affär.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Järdler klar!!!

GÔTT!!!

Då var då äntligen HBKs första riktiga nyförvärv klart (Emil Salomonsson har ju tillhört Klubben sedan sommarn)! Igår skrev Christian Järdler till slut på efter en tids förhandlingar med MFF, verkar som om HBK har försökt få hit Järdler ända sedan mitten av december.


Det var ju i början av helgen som de första ryktena om Järdler började snurra. Men när Janne, i en artikel som jag skrev om i helgen, sa att provspelande Ryan Miller hade uppfyllt HBKs krav så trodde jag att det var han som skulle skriva på nu i början av veckan. Men så blev det alltså inte!


Istället var det alltså Järdler som fick skriva sin namnteckning på ett kontrakt på 4 år. I samma veva så innebär det att Miller försvinner ut ur bilden. Tycker egentligen att jag borde tycka att man skulle ha valt Miller först. Tycker egentligen att man behöver en högerback mer än en vänsterback. Har även jag hört av någon att Järdler ska vara lite gnällig. Men istället för att för någon sådan känsla, så känner jag mig väldigt nöjd med att Järdler skrivit på. Först och främst kanske för han trots allt är ett nyförvärv, men har säkert även med att han är svensk och att han är någon man känner igen. Miller hade jag ju aldrig hört talas om förrän han kom hit för att provträna. Sedan tror jag att Järdler troligtvis kommer ha det lättare att komma in i laget. Tror heller inte att HBK skulle värva någon spelare som är en gnällspik, tror HBK prioriterar personligheten ganska högt. Men man vet aldrig, kan bli intressant och se hur han skulle reagerar om han inte platsar i startelvan.


Känns i alla fall riktigt bra man har fixat ett nyförvärv, tror säkert att han kan bli riktigt bra. Förhoppningsvis var inte Järdler det första och enda nyförvärvet, utan att man åtminstone skaffar en mittback till, och kanske en anfallare...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Westerberg på väg till AIK?

Enligt FotbollDirekt.se så är Jesper Westerberg aktuell för AIK. Egentligen skulle han ha följt med AIK på träningsläger i Sydafrika. Men på vägen upp till Stockholm fick han av familjeskäl vända tillbaka hem. Men han medger att han är intresserad och att AIK är intresserade av honom. Återstår bara att se om Westerberg hamnar i AIK, eller någon annanstans. Inte blir det mer i HBK i alla fall.


Vill bara slutligen säga att Mattias Lühr på Expressen i sin senaste lista inför kommande allsvenska rankade att Tommy Jönsson hade allsvenskans 5:e bästa vänsterfot. Vann gjorde en annan HBK-bekanting, Jeffrey Aubynn.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Janne nöjd med Miller

För bara några timmar sen stack jag ut hakan och sa att jag hellre ser Christian Jädler än provspelande Ryan Miller. Nu säger Janne Andersson i en artikel på FotbollDirekt.se att han anser att Miller har uppfyllt HBKs krav, men att de väntar med att bestämmas sig om honom till början av nästa vecka.


De man kan säga är att det finns ett konkret intresse för Miller hos HBK, medans ryktet om Jädler inte har blivit bekräftat från något håll och på så vis kanske bara är ett rykte. Men min magkänsla säger trots allt Jädler, även om det är lite svårt att göra någon riktig bedömning när jag aldrig har sett Miller och väldigt lite av Jädler. Känns alltid säkrare med inhemska nyförvärv. Man får bara hoppas HBK tar det bästa beslutet.


Vill också kommentera att nye Emil Salomonsson i en lista på FotbollDirekt.se anses vara en talangförvärvet i allsvenskan som man inför kommande säsong tror mest på. Det tycker jag låter väldigt spännande och de känns verkligen som HBK har många spännande offensiva spelare. Förhoppningsvis hjälper dessa spelare Klubben att få en bra placering i allsvenskan i år.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Rykte om MFF-ytterback!

Hörde detta ryktet redan igår på Himlen är blå, HBKs sida på SvenskaFans. Nu har även fotbollskanalen skrivit om detta rykte.


Enligt rykte ska Malmös Christian Järdler vara intressant för Klubben. Järdler är framförallt vänsterback, men kan även spela som yttermittfältare. Han fyller under året 27 vilket gör att han stämmer in på Jannes profil på en etablerad spelare som varken är jätteung men ändå inte är gammal precis. Järdler har varit rätt tydlig med att han vill lämna MFF och han och hans sambo har precis köpt ett hus i Skälderviken, utan för Ängelholm. Det gör ju HBK till ett bra alternativ. Sedan är farsan gammal HBK-spelare.


Vet inte riktigt vad jag ska säga om Järdler som spelare. Kommer ihåg att han gjorde en del mål när han spelade för Helsingborg, innan blev utlandsproffs i Turkiet. Blev sen inte speciellt populär i Helsingborg när han valde att skriva på för MFF. Har sedan, enligt kommentarer på Himlen är blås forum från MFF-supportrar, att han aldrig riktig lyckas i Malmö. Men man varken ändå tro att han med en nystart har möjlighet att komma upp i en mycket högre nivå. Har nog inte sett s mycket av Järdler, inte som jag kommer ihåg i alla fall. Kan bara komma ihåg en match som Järdler utmärkte sig i. Det var en U21-match mellan HBK och MFF förrförra året. Där tyckte jag han varit riktigt bra och var matchens lirare så jag tror att han har möjligheten att lyckas om han kommer hit. Frågan är bara om han konkurrera ut Texas eller om han hamnar på bänken även här. Tycker ändå, utan sett så mycket av någon av dem, att Järdler känns mer intressant än amerikanen. Mycket beroende på att han är svensk och redan kan allsvenskan. Är alltid ett litet osäkerhetsmoment med en utländsk spelare, speciellt från en annan världsdel.


Får väl se om snart får se ett nyförvärv för HBK. Jag kommer i alla fall att hålla mina tummar för det.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Den som spar, den har!

Som många vet har HBK sålt spelare för rätt stora pengar det senaste par åren. Mellan 45 och 50 miljoner. Många allsvenska klubbar skulle nog använda dessa pengar till att köpa lite dyrare spelare, men inte HBK...


I en artikel på FotbollDirekt.se så säger Janne Andersson att man istället ska använda dessa pengar till att bättre klara av att få spelare att stanna kvar i klubben, istället för att de sticka till Danmark och Norge.


Blir man förvånad? Nej, det skulle jag inte säga.

Det följer helt HBKs filosofi att inte använda mer pengar än nödvändigt.


Tycker jag att det är rätt? Vet inte.

Som supporter skulle jag gärna se att HBK visar lite ekonomiska muskler och fixar en lite dyrare och mer välkänd spelare. Men samtidigt så är inte HBKs val helt fel. Det är lite tråkigt, men inte helt fel. Istället för att lägga pengar på ett dyrare nyförvärv, som även om de har bra meriter inte tvunget kommer att lyckas. Särskilt om man värvar utländska spelare, men även svenska. Istället satsa på att behålla de bästa spelarna i truppen som det är större chans kommer att prestera. Lyckas med det finns det ju stor chans att man lyckas bra i allsvenskan.


Skulle jag bestämma skulle jag ändå inför kommande säsong försöka göra en större värvning (troligtvis en mittback för ett några miljoner) och resten försöka att hitta fynd och talanger.


Skulle också bara säga till sist att det är dåligt att man under hela våren, på 12 omgångar, bara kommer att visa HBK en match på någon vanlig TV-kanal, alltså inte Pay-per-view. Men man är väl van, som den småstadsklubb man är. Man har inte det högsta intresset ute i landet. Men tycker ändå att någon match mer kunna man väl visa, tyckte Klubben spelade rätt bra fotboll under hösten även om de bara kom 8:a.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


4-3-1-2?

Läste artikeln om Arvidsson i dagens Hallandsposten. Där var en sak jag fastnade lite extra vid. Janne Andersson säger, som jag redan har vid flera gånger ( börjar jag bli tjatig eller?), att det inte ska skaffas någon mer anfallare. Sedan säger Janne, citat från artikeln, så här:

"Hade vi spelat med 4-4-2-uppställning hade vi nog agerat redan, men i och med att vi har gått över till 4-3-1-2 har vi Anselmo, Emir Kujovic och i viss mån Ajsel Kujovic i samma roll som Magnus Arvidsson."


Gått över till 4-3-1-2? Intressant! Ska direkt säga att jag har lite av en förkärlek för denna formation, spelar ofta med den på FIFA och Football Manager, med en spelare med en fri roll mellan mittfältet och anfallet. En spelare som i anfall är som en anfallare och i försvar som en central mittfältare. Sedan gör det att det inte lika lätt blir ett gap mellan mittfältet och anfallet, och att man får en till spelare som snabbt upp i straffområdet. Frågan är bara hur det funkar i praktiken. Bl a, hur det går med bara 3 "riktiga" mittfältare, och bara en innemittfältare, så kanske man får det svårt att styra mittfältet. Sedan är jag väldigt intresserad över hur position för spelaren mellan mittfältet och anfallarna ser ut egentligen. Tror att det kan bli riktigt bra om man får det att funka, men känns som det hänger rätt mycket på "spelaren emellan". Tror han får springa rätt mycket, men konditionen är ju inte den svenska fotbollens svaghet precis...


Tänkte bara prata lite mer om min vilja om att skaffa en anfallare till (bara lite). Jag trodde, speciellt efter att man nu sålde Arvidsson, att man skulle spela med en anfallare nästa säsong. Då kanske det är okej med bara 3 forwards i truppen. Men om man ska spela med 2 forwards så tycker jag att man ska ha FYRA forwards. Tänk om en av anfallarna blir skadade, då står man utan någon anfallare på bänken. De har säkert tänkt på det, men ändå... Kan inte heller helt utesluta att det är tryckfel i Hallandsposten, men tror trots allt att det som står stämmer.


Är kanske lite dum, men jag är lite fundersam vilken roll Janne pratar om i citatet ovan. Antagligen är det väl anfallare, för han menar väl ändå inte att någon av dem skulle spela positionen bakom, eller...?


Till sist är det lite intressant, som Lasse kommenterade om, att Janne inte tror att Arvidsson kommer spela något mer i allsvenskan. Alltså ville han mest ha honom som en go gubbe i truppen, intressant...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Arvidsson till Helsingborg och en amerikan på provspel

Fick imorse höra att Magnus Arvidsson har lämnar HBK för HIF. Blev lite förvånad, men samtidigt så får man tankar på att det kanske gör att Klubben skaffar en anfallare. Tyvärr ser det inte så ut. Vill bara tacka Magnus för dessa år och allt han har gjort för klubben. Finns få som springer så smart och så mycket. Men tyvärr fick han inte det bästa slutet på tiden i HBK med måltorka under förra säsongen och sedan en långtidsskada, förhoppningsvis avslutar han hela sin fotbollskarriär mycket bättre, det är han värd.


Medan en lämnar Klubben så kanske en annan är på väg in. Under veckan kommer HBK ha en provspelare, amerikanske ytterbacken Ryan Miller. Miller fyller 25 senare i år och tillhör för tillfället D.C United, som spelar i MSL, högsta ligan i USA. Ska enligt Hallandsposten så ska Miller vara snabb och passningssäker. Ska även ha haft en skotsk tränare hemma i USA, vilket gör att han spelar rätt brittisk. Det är bra eftersom brittisk fotboll är rätt lik svensk fotboll. Ska ha varit Jonas Wirmola som tipsat HBK, bra med kontakter.


Miller
provspelade under förra veckan för norska Haugesund, förra året 7:a i den nästa högsta ligan i Norge. Vad jag kan förstå av en artikel på h-avis.no så säger Haugesunds sportchef, Asbjørn Helgeland, att de avvaktar lite med att bestämma sig om Miller, men avskriver honom inte. Helgeland säger nämligen även att FKH (FK Haugesund) ska ha en annan amerikansk högerback, som han inte kommer ihåg namnet på, på provspel från om med torsdag som ska jämföras med Miller. Så HBK kan kanske få lite konkurrens om Miller, om HBK väljer att försöka skriva kontrakt med honom.


Frågan hur det går med Mikael Nilsson, om HBK nu letar efter andra ytterbackar. Samtidigt kan ju inte HBK bara sitta och vänta på att Micke ska bestämma sig, utan måste försöka hitta andra alternativ också. Vem säger att Miller kommer att spela för HBK bara för att han provtränar. I vilket fall kommer väl inte Micke komma förrän till sommarn.


Enligt samma artikel i Hallandsposten som jag syftade till innan ska det ha varit en annan spelare på träning igår som inte tillhörde HBK. En anfallare, som ska vara kompis till Anselmo, hade frågat om han fick vara med. Enligt Janne så är han inte aktuell för HBK, men Janne erkände att han såg rätt bra ut. "Hade vi varit ute efter anfallare hade han kanske kunnat vara ett alternativ", säger Janne. Det visar ju att det inte kommer bli några anfallsförvärv om inget nytt tillkommer. Så man kommer troligtvis att stå med bara 3 anfallare till nästa säsong. Som ni redan vet ville jag ju ha en ny anfallare redan innan Arvidsson stack, inte vill jag det mindre nu. Men det är bara inse att man inte kommer att se någon ny anfallare, tyvärr...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Intressanta artiklar

I en artikel på fotbolldirekt.se så bekräftar Janne att det är någon etablerad back han vill ha, vilket som sagt är bra. Däremot säger han att han inte ska skaffa någon ny offensiv spelare utan ska satsa på dem de har, vilket jag är lite mer skeptisk till. På mittfältet tycker jag att det är helt ok, men som jag har sagt skulle kanske anfallare bakom Anselmo och Emir vara intressant.

Tänkte bara också snabbt skriva att Expressens Mathias Lühr har rankat de bästa målvakterna i allsvenskan. Enligt Lühr så om Magnus Bahne bara sig frisk som är han allsvenskans bästa målvakt - med marginal. Väldigt roligt för Bahne, får hoppas att Lühr har rätt.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!

Sammanfattning av lagdelarna

Tänkte jag gör en snabb sammanfattning av om min genomgång av lagdelarna. Allt som allt så tycker jag att Klubbens trupp ser rätt bra ut med många spännande spelare. Det är även många som gjorde sin första allsvenska säsong förra året, bl a Anselmo, Anel, Görlitz, Marcus Olsson och Emir. Dessa kan mycket med en säsong i bagaget bli ännu bättre. Sedan har de inte än så länge tappat någon spelare som var någorlunda ordinarie under förra säsongen.


Trots det så behövs det något nyförvärv (hur mycket tråkigare hade inte försäsongen varit annars), speciellt i backlinjen. Som jag har skrivit innan så tycker jag att det första man borde skaffa är en ny mittback, gärna med någorlunda fart på fötterna och hyfsad bollkontroll. Sedan skulle jag gärna kunna se en eller två nya ytterbackar och kanske en forward. Men enligt artikeln i Hallandsposten för någon dag sen så ska ju truppen bantas med i alla fall ett par spelare jämfört med förra året, det för att ha chansen att ge fler unga spelare att bli lärlingar och sånt. Det är inte pga styrelsen eller av ekonomiska skäl. Så troligtvis så blir det inte så många nyförvärv, men i samma artikel skrivet de att Janne Andersson säger att man ska försöka förstärka försvaret med en eller två etablerade spelare. Alltså är Janne inne lite på samma bana som jag, positivt!  


Kom ihåg:


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!

Anfallare

HBK har än så länge inte tappat någon anfallare, den enda som det är lite osäkerhet om är Magnus Arvidsson. Magnus var ju skadad under större delen av hösten och hans kontrakt gick även ut efter säsongen, men nu ser det ut som om han får ett halvårskontrakt. Det känns som det bästa alternativet, skulle kännas taskigt att låta honom stå kontraktslös och vara skadad. Men skulle det inte funka och skadan inte läker kan man bryta kontraktet eller släppa honom efter att hans kontrakt går ut. Magnus hade inte sin bästa säsong förra året, även innan han blev skadad. Hade svårt att hitta målet och gjorde bara ett mål i allsvenskan under förra säsongen och det dröjde till efter EM-uppehållet. Men med sina eviga löpningar hjälper han sina lagkamrater, men det gäller att han fortsätter att springa som han gör annars kan han få svårt att konkurrera. Känns som han snart kanske ska tänka på att trappa ner till någon lägre division.


De andra anfallarna i truppen är Anselmo och bröderna Kujovic, Emir och Ajsel.

Anselmo kom inte till HBK förrän en dryg månad innan säsongstarten. Lyckades trots allt göra 5 mål innan på de 11 matcherna innan EM. Fick sedan komma in mer i truppen under EM-underhållet och efter EM fick han det att stämma ännu bättre och gjorde10 mål till och kom upp i 15 mål sammanlagt. Hade Anselmo länge ett snitt på ett mål på vartannat skott på mål, vilket är väldigt imponerande. Får vi behålla honom till kommande säsong kan han kanske vara med i spelet mer också, göra en ännu bättre säsong.

Emir skrev på för HBK redan innan säsongen 2007, men blev utlånad till Falkenberg direkt, och blev där lagets bästa målskytt. När han sedan inför förra säsongen och skulle komma in i Klubben så åkte han på en skada och gjorde inte sin A-lagsdebut förrän i det allsvenska genrepet mot Elfsborg. Trots det har Emir spelat mycket under säsongen och blev näst bästa målskytt i HBK. Kan bli intressant att se under säsongen om han får vara hel hela försäsongen.

Emirs storebrorsa Ajsel en hel del speltid under försäsongen och början av säsongen, men i slutet hade han både Anselmo och Emir förre sig. Om jag skrev igår att jag tror att Prent är en av allsvenskans snabbaste och kan nog Ajsel var en av allsvenskans långsammaste. Kan ibland även vara ganska loj. Visst han har ganska bra spelsinne, är lite teknisk (kan inte vara super teknisk om man har den hastigheten) och är ganska stark, men hans brist på snabbhet och hans lojhet gör att jag inte tror han kommer att bli någon storspelare (alltså en jätteduktig spelare, en STOR spelare är han). Känns som om man måste spela mycket långbollar om Ajsel ska få ut det bästa. Då föredrar jag passningsspel på marken och det spelat HBK hade under hösten, vilket gör det svårare för Ajsel att platsa.


Ska jag vara ärlig tycker att det kanske skulle behövas en lite bättre anfallare till. Anselmo och Emir känns ganska bra, men är lite mer osäker på Ajsel och Arvidsson. Kanske kunde Emra Tahirovic vara intressant, men enligt vissa källor så var han inte så bra för stämningen när han var här och att Klubben var rätt nöjda med att bli av med honom. Det finns säkert andra alternativ också.


Då har jag gått igenom alla lagdelar. Se när jag skriver nästa gång. Till dess:


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!

Mittfältet

Dags att kolla in mittfältet nu. Även där tappar HBK en spelare, Hjalmar Öhagen, som väljer att flytta hem till Gästrikland (han kom från Sandviken till HBK) och Gelfe. Hjalle fick knappt spela under våren och valde att bli utlånad till Ängelholm där han inte heller gjorde så mycket väsen av sig. Känns som det är rätt val för Hjalle att flytta, trots att jag gillar hans löpvilja. Skulle få svårt att konkurrera om en plats på yttermittfältet. Hoppas han får det att funka bättre i Gelfe.


Men jag tycker inte att man i första hand behöver värva någon. T ex finns det rätt spännande unga yttermittfältare i Marcus Olsson, Joe Sise och nya Emil Salomonsson, tillsammans med Klubbens flygande holländare Alexander Prent är det Klubbens yttermittfältare..

Marcus gjorde en succésäsong förra året som var hans första år i Allsvenskan. Hans speed och teknik gjorde att han blev förstavalet som västermittfältare efter att Martin Fribrock lämnade i somras och behöll den platsen där efter.

Sise kommer från Snöstorp/Nyhem i somras och är en stor talang, har bl a provspelat med Milan. Han fick göra ett par inhopp i slutet av säsongen och ju t o m starta sista matchen mot Kalmar.

Salomonsson är då ny inför nästa säsong. Han kommer från Ängelholm och är en talang som flera allsvenska lag var intresserad av, men HBK drog det längsta strået, vilket visar HBK:s goda rykte bland talanger.

Prent fick inte den säsongen som man hade hoppas förra året. Han var ju det stora nyförvärvet förra året innan Anselmo kom. Fick starta i början innan han fick skadeproblem. Hans kan vara en av allsvenskans snabbaste spelare, trots att han inte är jättekort. Känns som han har stor potential, men det fattas lite självförtroende. Kan bli spännande om han får lite självförtroende och får vara skadefri.

Sedan finns ju Michael Görlitz som har spelat till höger på mittfältet sen han kom i somras, som egentligen är offensiv mittfältare. Görlitz fick en kanonstart i klubben när han i sin första match i allsvenskan, hemma mot Helsingborg, gjorde mål och blev matchens lirare. Har fortsatt så och har varit en av Klubbens bästa spelare under hösten. Kan bli riktigt viktig för HBK 2009 som spelfördelare.


Som offensiv mittfältare har Klubben även den lilla trollkarlen Anel Raskaj, som verkligen imponerade i sin debutsäsong förra året, en supertalang. Men han har några saker han behöver fila på om han ska bli en riktigt bra spelare. Framförallt skulle han kunna bli lite mindre bollkär. Har utvecklas mycket under säsongen och har makalös teknik.


Som defensiva mittfältare finns Andreas Johansson, Sebastian Johansson och Tim Sparv.
Ante G (Andreas) har som han alltid flyttat runt en hel del under säsongen, fast jag tror att han inte har varit målvakt. Är lite  förvånad över att han kom med i landslagets januariturné. Tycker att Ante är en aning ojämn. Ena stunden gör han något jättebra för att sedan i nästa situation tabba sig, men man kan inte ta ifrån honom att han är en riktig lagspelare som jobbar mycket i det tysta. Spelade ju som högerback i slutet av säsongen, men tycker att han är mer (central) mittfältare än back.

Seb(astian) är en riktig slitvarg som ger allt i alla situationer. Ganska skottvillig trots att han inte i alla lägen har det bästa skottet. Gillar verkligen hans kämparvilja.

Sparv fick inte den bästa starten under förra året när han fick körtelfeber under försäsongen. Kom inte tillbaka förrän i början av säsongen och blev utlånad under EM-uppehållet till hem till Finland. Var inte helt nöjd med situation när han kom tillbaka när inte fick spela och ville lånas ut eller säljas. Men i slutet av säsongen fick han spela och gjorde det bra. Han har ett bra spelsinne och utnyttjar sin längd i brytningar och sånt. Förhoppningsvis känner han sig laddad under våren inför U21-EM-matcherna på Örjan för sitt Finland och utvecklas.


Det var nog alla mittfältare och som sagt tycker jag att mittfältet ser bra ut som det gör. Imorgon kommer anfallare, men tills imorgon:


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!

Mittbackar

Även bland mittbackarna tappar Klubben en. Daniel Johansson väljer att flytta en bit norrut till Falkenberg. Daniel kom från Stafsinge 2005 till HBK:s ungdomsverksamhet. Inför den senaste säsongen tog han sedan upp från U-laget, där han var kapten, till A-laget, men den allsvenska debuten dröjde fram till slutet av säsongen, borta mot Hammarby där han fick starta pga avstängning på Tomas Zvirgzdauskas. Såg dessvärre inte denna utan var utomlands och lyssnade istället genom radiosportens webbsändning, men Daniel verkar ha gjort bra ifrån sig trots att de förlorade. Tycker det är lite synd att han lämnar, skulle kanske ha kunnat börjat slåss om en plats i startelvan till nästa år. Hade personligen kanske tyckt det hade varit bättre om han hade blivit utlånad till Falkenberg, men det är som det är. Det är bara att önska Daniel lycka till!


Det innebär att de tre mittbackar som finns inför försäsongen är Tommy Jönsson, Tomas "Zvirre" Zvirgzdauskas och Markus Gustafsson. För tillfället är det väl Tommy och Zvirre som startar i mittlåset.


Lagkapten Tommy går in på sin 12:e säsong i HBK, vilket jag tycker är väldigt strongt. Han har väl kanske sina bästa år bakom sig, men håller fortfarande helt okej nivå. Har en hyfsad vänsterfot och hyfsat spel med fötterna, men lite seg ibland.

Även Zvirre börjar närmare sig slutet på karriären tror jag. Zvirre var ju helt omöjlig förut att slå i luftrummet, men på senare tid tappar han allt fler luftdueller. Det är tyvärr inte bra eftersom det helt klart är han spel i luften och styrka som är hans styrkor. Han är inte precis den snabbaste, och hans spel med bollen i fötterna är inte heller det bästa. Än så länge vinner han tillräckligt många dueller för att överväga det, men man vet inte hur länge till.


Markus har jag väl bara sett i någon av träningsmatcherna innan senaste säsongen och i någon U21-match, så jag har inte som mycket att säga om honom. Men han har nog en bit upp till Tommy och Zvirre. Det grundar jag på att efter att Peter (Larsson) lämnade och Zvirre var avstängd borta mot Gelfe i somras var det Andreas Johansson som fick spela mittback. När sedan Zvirre för andra gången var avstängd under säsongen, den här gången mot Hammarby, var det ju Daniel Johansson som fick spela. Hoppas Markus under försäsongen närmar sig Tommy och Zvirre, kanske t o m går förbi någon av med. Hoppas även han får mycket speltid under försäsongen.


Trots dessa tre mittbackarna så tycker jag att man skaffa en ny mittback, och det tycker jag ska vara det man prioritera första att skaffa. Som jag har sagt så är både Tommy och Zvirre lite smått på nergång och Markus kanske till nästa säsong börjar riktigt har kommit upp i tillräcklig klass. Jag tycker man ska försöka hitta en mittback som är så pass snabb så han kan följa med de flesta anfallare hyfsat. Han ska helst också kunna hantera bollen hyfsat på marken. Alltså en spelare som liknar Peter Larsson, fast en lika bra spelare är kanske svårt att hitta, men man kan ju alltid hoppas...


Imorgon kommer mittfältet, men kom ihåg:


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Ytterbackar

Idag fortsätter jag med backarna i min genomgång om lagdelarna. Jag har bestämt mig för att dela upp det i två delar: ytterbackarna, som jag börjar med nu, och mittbackarna, som jag skriver om lite senare idag.


Inför nästa säsong så försvinner Jesper Westerberg, som känner att han har fått för lite speltid. Det kan man förstå eftersom han trots allt är U21-landslagsman och då inte vill sitta på en bänk och tappa i utveckling. Ska jag var ärlig så tycker jag att det inte är någon större förlust, inte i alla fall som högerback. Han kändes som han inte hade något vidare självförtroende och har varit en säkerhetsrisk. Då är han bättre som högermittfältare, men där vill han inte spela egentligen och nu tror jag han skulle ha fått svårt att platsa också heller. Så jag tackar Westerberg för vad han har gjort för klubben och önskar honom lycka till i framtiden. Jag vet att han har det någonstans, såg honom under U21-matchen på Örjan 2007 och då var han nästan out standing med riktigt snygga inlägg.


Då står vi med Per "Texas" Johansson och Mikael "Gus" Rosén, vilket är två helt okej ytterbackar, och förhoppningsvis Emil Jensen, om han får hålla sig hel. Sedan spelade ju Andreas "Ante G" Johansson högerback under slutet av säsongen, men jag ser honom mer som mittfältare än som högerback. Mitt förstaval som ytterbackar är idag Texas och Gus. Texas som kanske inte är den mest tekniska, även om han också kan, eller snabbaste. Men han har så många andra egenskaper, som sin vilja och ledaregenskaper, som gör att han är en bra allsvensk ytterback. Gus fick ju inte den bästa starten när han kom hem igen sommaren 2006 då har var den stora säkerhetsrisken under den hösten som vänsterback, vilket är fel kant för honom. Men när han sedan kom tillbaka till högerkanten så blev hans spel mycket bättre. Kan ibland ta väl kyliga beslut, ibland nästan dumdristiga, med bollen, men kommer oftast ifrån situationerna med bollen i behåll. Men när han inte gör det blir det ofta farligt.   


Skulle sedan Emil kunna börja konkurrera på riktigt igen skulle det ge HBK något som Gus och Texas inte har, speed. En intressant fakta om Emil är att han har (eller hade i alla fall när jag gick där för två år sedan) rekordet på konditionstest på Hallägraskolan som man gör varje höst och vår, vilket visar på att han har lite fart i bena.


Dessa spelare till trots så känner jag att det behövs värva någon ytterback, gärna någon lite yngre eftersom de andra är i 30-års-åldern och kanske bara har några år kvar innan skorna läggs på hyllan. Sedan skulle det så klart vara intressant om Mikael Nilsson flyttar hem, han är ju trots allt landslagsman. Tyvärr sänktes chans med att Bröndby verkar vara intresserade av honom, HBK kan inte ge lika hög lön. Men man vet inte hur han tänker, ska han tillbaka till Skandinavien som kanske han lika gärna vill hem till Sverige. Sedan vet man ju inte om han stannar kvar ute i Europa.


Skulle jag bestämma så tycker jag att HBK ska värva en talang nu under försäsongen och sedan får hem Mini (Mikael Nilsson) till sommarn. Kommer med mittbackarna senare idag. Fram till dess, kom ihåg:


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Målvakter

Jag börjar då min genomgång bakifrån och startar med Klubbens målvakter. Trots att vi har tappat två målvakter från förra året, Conny Johansson och Marcus Sahlman, så varken tror att det kommer att eller tycker det ska hända något i målvaktstruppen. De två målvakter som finns inför nästa säsong i HBK, Magnus Bahne och (Karl-Johan) "Kalle" Johnsson, känns tillräckligt. Det som i första hand skulle kunna ändra på något är om Bahne väljer lämnar, men det känns inte speciellt troligt just nu. 

Det känns väldigt tryggt med Bahne som förstemålvakt. Jag anser honom vara en av allsvenskans bästa målvakt trots att han av förklarliga skäl (var inte tillbaka från korsbansskadan förrän i sommarn) inte var riktigt lika stabil 2008 som 2007. Något som var lite märkligt med Bahne under hösten var att hans spel med fötterna inte alls var lika stabilt som året innan, men förhoppningsvis kommer han tillbaka till samma känsla tills allsvenskan börjar.   

Kalle har jag tyvärr lite dålig koll på. Har inte sett så mycket av honom, förutom halvlek han fick stå hemma mot Djurgården i höstas. Den halvleken var inte någon vidare värdemätare eftersom jag knappt tror han fick ett skott på sig. Det blir intressant att se honom mer under träningsmatcherna. Tror trots allt att han kan gå med på att sitta på bänken utan att gnälla (host! vilket andra inte  verkar ha gjort. host!) och utvecklas för att sedan börja konkurrera på riktigt så småningom. Bahne har trots allt bara ett år kvar på kontraktet och kanske har han lust att prova något annat sedan.

Det vad jag hade och säga om målvakterna i HBK. Förhoppningsvis lyckas jag få ihop ett omdöme om backarna tills imorgon. Tills dess:

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Försäsongen är nära!

Snart startar försäsongen, försäsongsträningen för spelarna tror jag börjar på onsdag. Sedan är det mindre än en månad till första träningsmatchen hemma mot Falkenberg med 31:e. Tyvärr kan jag nog inte se den eftersom jag troligtvis ska till Berlin med skolan då, men kan också vara veckan innan, kommer inte riktigt ihåg.

Hur som helst tänkte jag skriva lite om vad jag tycker om varje lagdel inför försäsongen, om var jag tycker det behövs förstärkas och så. Tänkte ta en lagdel om dan fram tills jag börjar skolan på torsdag. Börjar med målvakterna senare idag.


Innehållet i bloggen

Detta kommer då det mesta vara en blogg om klubben som man inte kan annat än älska, klubben med stort K. Kort och gott Halmstads Bollklubb, HBK, men kan hända att jag skriver om andra fotbollnyheter också. 

Vill direkt säga att jag inte är någon proffstyckare utan bara en vanlig kille som brinner för klubben. Så ni får gärna kommentera om ni inte tycker det jag skriver stämmer, men förhoppningsvis tycker ni inte jag är helt ute och cyklar.


Välkommen till min nya blogg!

Så har man till slut startat sin egen blogg. Det var nog i våras som en släkting frågade mig om jag hade funderat på att starta en blogg och börja blogga om HBK, men som ni förstår har det inte blivit av förrän nu. Den är inte den snyggaste just nu, men får snygga till längre fram när jag har lärt mig mer.


RSS 2.0