Lucka 24

Då var det julafton. Och som avslutning på denna kalender kommer idag vara två frågor, en spelare och ett år.

 

 

Spelare 1:

 

 

3 p: Har ett 30-tal matcher för U-landslag. Gjorde mål i sin första match i HBKs färger.

 

 

2 p: Började sin seniorkarriär i Nürnberg, och efter ett mellanstopp kom han till HBK 2008. Blev utsedd till matchens lirare sin första match i Allsvenskan.

 

 

1 p: Kom till HBK från Bayern München. Anses av de flesta var den bästa spelaren i HBK 2009.

 

 

 

År:

 

 

3 p: Premiären var hemma mot Helsingborg. En match där HBK blev totalt utspelade i första halvlek, men det stod 0-0 i halvtid. I andra kunde HBK vinna med 2-1. I annan match den säsongen var bortamatchen mot Hammarby som HBK lyckades vinna med 1-0 efter mål av Zvirre.

 

 

2 p: Men matcher som man kommer ihåg bättre kanske är segern hemma mot Elfsborg på sommaren med 3-0, en näst intill redan klassisk seger. Dessvärre kommer man också hemmamatchen mot Göteborg tidigt på hösten då hela Örjan höll andan några minuter och det som inte fick hända hände, och det kom in en kille med såpa på händerna i HBKs mål.

 

 

1 p: Men den absolut värsta matchen detta år var den sista på Olympia, mer säger jag inte… Annars var det året då Emra lämnade för Lille, Dusan gjorde mål från halva plan på Behrn Arena (arenan där alla spektakulära mål gjordes detta år). Det året var väl också året då Dusan tog sig in i landslaget efter en fantastisk sommar, som då började mot Elfsborg.

 

 

Jaha det var då allt i denna kalender. Hoppas det har varit i alla fall varit lite kul att följa min kalender. Till sist vill jag bara önska er en riktigt God Jul!

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 23

Även idag är det alltså ett år jag söker:

 

 

3 p: I hemmapremiären detta år krossade man AIK med 4-0. En annan minnesvärd match det året var segern mot Örgryte borta. Vid ställningen 1-1 får Örgryte straff, och HBKs målvakt blir utvisad. Men andremålvaktens första ingripande blir att rädda straffen, och sedan kan HBK vinna på ett självmål.

 

 

2 p: Men det finns två andra matcher som är ännu större det året för mig, nämligen de två sista. Först näst sista matchen det året då Tommy Jönsson slår troligtvis den viktigaste straffen för HBK under de åren jag har följt dem, och det blev ett klassiskt straffmål sedan också. Och trots årets största förlust i sista matchen hemma mot Trelleborg så är det en match som jag aldrig glömmer.

 

 

1 p: För behöver jag säga mer än att den största förlusten detta året var alltså 2-1 mot Trelleborg och SM-guld, SM-guld, SM-guld.

 

 

Gårdagens år:

2002

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 22

Dagens fråga ser lite annorlunda ut än vanligt. I och med att det i år är 10 år sedan jag såg min första HBK-match så kommer dagens och morgondagens frågor vara om ett årtal mellan 1999-2009. Annars är allt likadant:

 

 

3 p: Sista matchen för HBK innan sommaruppehållet så lyckades HBK vinna mot Kalmar hemma med 1-0 efter mål av Tommy Jönsson. Det var HBKs första seger det året. En annan match som jag starkt kommer ihåg från detta år var hemmamatchen mot Norrköping då HBK låg under med 1-2, men lyckades vända till 3-2 i slutminuterna. Det var med stor glädje jag lämnade den matchen kommer jag ihåg.

 

 

2 p: Början av denna säsong var väldigt tung, man låg t ex sist efter drygt halva säsongen. Men HBK gick obesegrade de elva sista matcherna, och slutade till sist på en sjätteplats. Men hade också inför säsongen bytt tränare.

 

 

1 p: Det var alltså Jonas Therns första år i HBK. Nya spelare som kom in detta år var bl a Magnus ”Turbo” Svensson, Pascal Simpson, Tomas Zvirgzdauskas, Patrik Ingelsten och Magnus Andersson. Året var precis mellan Klubben två senaste medaljer. Det var också året som Djurgården tog sitt första SM-guld under 2000-talet.

 

 

Gårdagens spelare:

Emir Kujovic

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Även ett tredje namn från Espanyol aktuell

Igår skrev jag ju om att HBK var intresserade av Espanyolduon ”Juanjo” och Marc Pedraza. I dagens Hallandsposten presenterades ett till namn som HBK ska vara intresserad av.

 

Den tredje spelare som har imponerat på HBK-tränarna heter Victor Ruiz och 21 år. Så här säger Lasse Jacobsson om honom:

   ”Victor är mittback och en jättebra spelare som spelade med A-laget så sent som mot Barcelona (och även i söndagens match mot Atletico Madrid) då de har många skador just nu. Men mittbackar är i och för sig inget vi tittar på just nu.”

 

HBK har då meddelat Espanyol om vilka spelare som ska vara aktuella. Men om det lät som om i alla fall Juanjo och Pedraza var väldigt nära HBK enligt Sportbladet igår, så låter Lasse mer avvaktande i Hallandsposten idag:

   ”Det är ingenting som är bestämt. Detta är spelare som vi vid behov skulle kunna vara intresserade av. Vi har inte bestämt om vi vill ha noll, en, två eller tre spelare.”

   ”Först ska vi se vad vi kan få för ”riktiga” värvningar häromkring eller i Norden innan vi bestämmer om vi behöver några lån. Och mycket beror också på vad som händer med Sebastian (Johansson, utlånad till Örgryte IS), om han kommer tillbaka. Och om vi skulle få skador eller liknande längre fram så har vi redan gjort en gallring, det känns tryggt.”

 

Sedan ska det inte vara helt uteslutet att Azrack, som åkte tillbaka till Espanyol efter säsongen, kan vara aktuell att fortsätta i HBK.

   ”De (Espanyol) tror mycket på honom och han har varit med i deras A-trupp sedan han kom tillbaka dit. Och när de spelade en vänskapsmatch mot det bolivianska landslaget var Azrack med och gjorde det bra så det kan vara så att han blir kvar. Annars kan han vara en möjlighet för oss”, säger Lasse.

 

Han poängterar även att det inte är bara att låna spelare från Espanyol hursomhelst:

   ”Det är bra fotbollsspelare, men de spelar lite annorlunda där nere och de måste passa in hos oss också. Även om jag inte tror att det ska vara några problem med de här.”

 

Tycker det låter ganska smart att först kolla hemmamarknaden efter spelare. Och hittar man inte några på de positioner man känner att man vill förstärka, eller om man skulle hitta någon som man verkligen vill ha, då kan man koll på lån hos Espanyol. För det är ju trots allt så att det är bara inlånade spelare, som kan försvinna ganska snabbt igen. Men det är ju ändå en grym möjlighet att få in spelare från en av världens bästa ligor för inga pengar alls egentligen.

 

Ska jag sedan kommentera spelarna, som jag inte gjorde igår, så känns det ju ganska intressant att få in lite spanskt blod på de offensiva platserna, alltså på mittfältet och i anfallet. Den som jag är mest intresserad av egentligen känner jag är Juanjo som playmaker. Lyckas man också behålla Görlitz så kanske man få ett bättre spel fram till mål nästa år. Sedan skulle jag ju inte tacka nej till en målskytt, så även Pedraza känns intressant. Sedan kan man ju inte förutspå innan om han kommer spruta in en massa mål, men en ny forward ser jag väldigt positivt på.

 

Ser man sedan på dem som detta inlägg handlar om så är det ju egentligen inte fel med en mittback, men då står man ju med fem mittbackar. Visst, Zvirre och framförallt Tommy börjar ju bli till åren, och Markus har ju bara en ordentlig match i Allsvenskan, men det känns som om det finns andra position som det ser sämre ut på, t ex vänsterback. Sedan Azrack är jag ganska tveksam till om han ska återvända hit. Visst, hösten var säkert ganska omtumlande för honom. Men det kändes inte som om han riktigt räckte till i Allsvenskan. Kanske är det helt enkelt så att ligan inte passar honom. Men vi får väl se.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 21

Även idag kommer en spelare:

 

3 p: Har en bror som har spelat för HBK. Debuterade som 18-åring i Superettan för Landskrona BoIS.

 

2 p: Gick sedan från Landskrona till HBK 2007. Men blev direkt utlånad till Falkenberg, där han blev bästa målskytt. Blev HBKs näst bästa målskytt 2008.

 

1 p: Men i år blev han bästa målskytt. Och skulle han bara förvalta alla sina lägen bättre skulle han även komma bra i skytteligan. Stor och stark som sin storebror, men som tur är lite snabbare.

 

Gårdagens spelare:

Michael Svensson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Två spelare på väg in i HBK

Lasse och Mickes första nyförvärv verkar vara på gång. För under Lasse och Tobbe Arvidssons resa till Barcelona för att undersöka aktuella spelare att låna från Espanyol för några veckor sedan verkar ha gett resultat. För enligt Sportbladet ska två spelare från Espanyol vara på väg till HBK.

   ”Om allt faller på plats ska de gå direkt in i startelvan”, säger Lasse till Sportbladet.

 

Spelarna som är aktuella är Juan José Ciercoles Sagna (”Juanjo”) och Marc Pedraza Sarto (”Pedraza”). Juanjo, 21, är en passningssäker playmaker med bra speluppfattning. Pedraza, 22, en boxspelare med näsa för mål, även stark och med bra teknik.

   ”Vi har bra koll på vad det är för spelare. Vi såg dem både i träning och match”, säger Lasse.

   ”Det är välutbildade spelare. Även om de inte har spelat mer än någon enstaka match i förstaligan så tränar de ofta med A-laget och har ett högt tempo i sig.”

 

Nu väntar HBK bara på att de ska acceptera låneavtalet. Om de gör det kommer det att ansluta i och med HBKs träningsläger i Barcelona i mitten, slutet av februari. Lasse poängterar också att låna dessa är ett betydligt bättre alternativ rent ekonomiskt än att hitta några inhemska:

   ”Vi behöver inte betala några övergångssummor, agentarvoden eller sign on-bonusar. Samarbetet gör att vi samtidigt kan släppa upp flera av våra egna yngre produkter till A‑truppen.”

 

Men HBK har ju möjlighet att låna upp till tre spelare från Espanyol. Det är inte heller omöjligt att även tredje spelare kommer till HBK från Espanyol under våren enligt HBKs ordförande Ingmar Broström.

   ”Vi får se vad det ger med Juanjo och Pedraza först. Men vi har fler scoutade namn i Espanyol. Det viktiga är bara att även ett tredje namn går direkt in i laget. Det är en skyldighet vi har mot Espanyol”, säger Broström till FotbollDirekt.se.

 

Men det är inte bara lån av spelare som samarbetet emellan klubbarna består av. HBK lär sig redan organisatoriskt av Espanyol.

   ”Ja, det här är verkligen ingen pappersprodukt. Vi håller på att lära oss av deras scouting. Vi får se deras metoder på nära håll och kommer att få göra det igen. De har öppnat i princip alla dörrar för oss”, säger Broström

   ”Vi ska försöka överföra så mycket vi bara kan av det som är bra med deras verksamhet till vår. Och vi har mycket att lära.”

 

Så ett område som man tittar på är scoutverksamheten, en annat är arenafrågan. Espanyol har en helt nybyggt arena, något som HBK redan drar stor nytta av:

   ”De ger oss rådgivning eftersom vi också snart är på gång med en ny arena. I allt från projektering till materialval”, säger Broström.

 

HBK ser på så viss snabbt till att hitta nycklar till att hålla nere kostnaderna för en nya arena:

   ”Deras projekt är mycket imponerande men byggkostnaden har stannat vid 10 000 kronor per stol, att jämföra med som exempelvis både Göteborg och Malmö som är uppe i en byggkostnad på 40 000-45 000 per stol. Vi vill ner i samma kostnader”, uttrycker Broström.

 

Som sagt så ska HBK ner till Barcelona i februari för att träna, spela matcher och utveckla samarbetet ytterligare. Det är även tänkt att Espanyols ledning ska komma till Halmstad i vår för att titta på HBKs verksamhet, och i synnerhet talangutvecklingen.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 20

Nu börjar det närma sig, och här kommer lucka 20:

 

 

3 p: Född i Värnamo. Men började spela fotboll i Skillingaryds IS innan han som 20-åring gick till IFK Värnamo.

 

 

2 p: Flyttade sedan till HBK säsongen efter deras tre SM-guld, och var sedan med och vinna klubbens fjärde, och blev det året utsedd till Årets back. Flyttade sedan året efter vidare till franska Troyes, och senare till Southampton.

 

 

1 p: Är nu hemma igen, och skrev på för HBK så sent som i torsdag. Men inte som spelare då, utan som tränare. Får se vad denne rödlätte kämpen kan göra.

 

 

Gårdagens spelare:

Sebastian Johansson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 19

Här är då den spelare som är idag:

 

 

3 p: Började spela fotboll i Ulricehamns IFK. Men flyttade sedan till ett annat IFK.

 

 

2 p: Nämligen till IFK Göteborg, där stannade han ett antal år innan han flyttade vidare till turkiska Malatyaspor. Kom sedan till HBK sommaren 2007.

 

 

1 p: Men han hade det tungt i våras och lånades ut till Örgryte. Ännu är det inte klart om han stannar där, eller återvänder tillbaka till HBK. Men någonstans kommer han kriga som tusan.

 

 

Gårdagens spelare:

Tim Sparv

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 18

Då är det den 18:e :

 

 

3 p: Startade sin karriär i Norrvalla FF. Hans pappa är spelarscout i England.

 

 

2 p: Lämnade hemmet tidigt och flyttade till Southampton. Var därifrån han kom till HBK 2007.

 

 

1 p: Men det var i år han har fått ordentligt med luft under vingarna, med bl a U21-EM på hemmaplan i somras. Har nu lämnat HBK och flugit söderut till Holland, och det har han ju velat enda sedan i somras.

 

 

Gårdagens spelare:

Magnus Bahne

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Jacobsson & Svensson alltså

Igår blev det alltså tillsist klart vilka som ska leda HBK nästa år. Lasse Jacobsson kliver alltså upp ett snäpp och tar över som huvudtränare. Vid sin sida får han alltså förre HBK- och landslagsbacken Michael Svensson, något som jag då hade lite på känn.

 

Jag ska inte smussla med att jag trots allt blev ganska besviken när jag fick reda på det igår. Hade ju ändå hoppas på något nytt, fräscht namn som huvudtränare till nästa år, som skulle kunna röra om lite. Men istället flyttas alltså Lasse upp, vilket inte är så spännande precis. Och även om jag nu med lite mer perspektiv på det hela ser mer positivt på det, så kommer man inte ifrån att det ändå är en person som var med under förra året som nu alltså ska ta över huvudansvaret.

 

Men om man ska börja med att jag, med de flesta andra skulle jag tro, ville se en förändring, och då göra den assisterande tränaren till huvudtränare känns ju inte som att det kommer att blir några vidare förändringar. Men det skulle inte förvåna mig om det blir det. För Lasse gör klart att hon Janne egentligen har ganska olika sätt att se på fotboll. Medan Janne är en fan av en rak 4-4-2, så säger Lasse att han är mer för 4-3-3 med mycket passningsspel. Så redan där så verkar det vara ganska stor skillnad emellan dem. Och den som har följt min blogg under året vet vad jag bland annat har velat se, mer spel utmed marken.

 

Sedan tror jag att Janne styrde rätt mycket själv och skulle hela tiden ha så mycket koll som möjligt, är ju en erkänd pedant. Så jag tror inte Lasse fick igenom så mycket av sina idéer egentligen. Lasse tror jag är mer avslappnat och säger ju själv att han mer går på känsla än Janne. Tror Lasse kommer att släppa in resten av tränarna mer än vad Janne gjorde, och måste inte ha koll på allting på samma sätt, utan kommer att lita mer på dem runtomkring honom, och på så viss få dem att utvecklas och våga gå på det de tror på. Men samtidigt är det ju fortfarande viktigt att Lasse visar att det är han som är huvudtränare.

 

Men något som jag tror både Lasse och Janne har är vinnarskallar, men jag tror det finns dem med ännu större: som Micke Svensson. För det jag framförallt tror Micke kan bidra med är ju inställning och att det inte var så länge sedan hans spelarkarriär tog slut, vilket gör att han har färskt i minnet hur det är att vara spelare. För som spelare var han ju inte det som hade några fingrar emellan, utan var en riktig krigare och gav alltid järnet, något som han förhoppningsvis också kan förmedla till spelarna nu. Och som sagt så vet han hur det är att vara spelare, och kan på så viss förstå hur spelarna känner i olika lägen och handla efter det. Med sin utlandskarriär har han säkert också plockat upp en eller annan främmande idé som han kan ha användning av. Sedan tror jag då att ha som assisterande för mer utrymme under Lasse än vad de assisterande fick under Janne.

 

Det är ju omöjligt att säga om det kommer att bu eller bä. Men som sagt så ser jag absolut betydligt mer positivt på det nu än vad jag gjorde igår.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 17

Då kommer då till sist dagens spelare:

 

 

3 p: Har en bror som är stor skådespelare i Finland. Har spelat i Inter.

 

 

2 p: Men Inter Åbo då förstås. Kom till HBK inför säsongen 2007 och gjorde intryck.  

 

 

1 p: Men efter sin korsbandsskada 2007 har han aldrig kommit tillbaka till den nivå som gjorde att han blev utsedd till Allsvenskans bästa målvakt 2007. Nu har han gett sig ut på jakt efter ny klubb.

 

 

Gårdagens spelare:

Ajsel Kujovic

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Tränarparet klart!

Ikväll presenterades efter mycket om och men vilka som kommer att leda HBK nästa år. Det kommer att vara Lasse Jacobsson som huvudtränare, och då Michael Svensson som assisterande tränare.

 

Jag väljer att låta detta sjunka in i kväll, mest för att jag inte orkar skriva något längre nu, och kommer med ett längre inlägg imorgon istället.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 16

Här kommer då spelaren för idag:

 

 

3 p: Ska vara född i Bijelo Polje i dåvarande Jugoslavien. Men flyttade till Sverige som sexåring och har Klippan BoIF som moderklubb.

 

 

2 p: Byta till Landskrona BoIS som fjortonåring. Blev sedan proffs i Feyenoord, innan han flyttade till HBK 2006.

 

 

1 p: Snabbare spelare har man ju varit med om, och inte vinner han så mycket i luften heller trots sin storlek. Fast Zlatan är Zlatan, och ***** är *****.

 

 

Gårdagens spelare:

Anselmo

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Bahne till Le Mans?

Enligt Aftonbladet ska Magnus Bahne vara klar eller vara på väg till franska Le Mans. Men vad jag har sett har det inte funnits några egentlig artikel om detta, i alla fall inte i Sverige. Sedan har jag också hört att det ska ha sitt ursprung på Wikipedia, en sida där vem som helst kan skriva vad som helst i princip. Så jag skulle inte ta detta allt för allvarligt, utan väntar till att det kommer något definitivt.

 

Sedan skrev jag nog aldrig om hans besök i Norrköping. Vad tog allt om att Bahne ville ha en större utmaning vägen. Jag menar att gå från ett allsvenskt lag till ett superettanlag som precis klarade sig kvar i Superettan som ett riktigt steg neråt. Han sa att det var en klubb med framtidsvisioner. Får säga att man måste få koll på dagsläget först, och sedan börja satsa mot framtiden och något större.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Till nästa år: Tränare del 4

Sa ju att jag skulle försöka få fram några fler tränarnamn i den nye tränare presenteras. Därför kommer nu den sista delen över tränarnamn nu:

 

Kjell Jonevret - Intressant

Jonevret fick sitt genombrott under sina dryga två år som huvudtränare i Djurgården, sommaren 2004 till hösten 2006. Under de åren lyckades han vinna två cup-guld (-04 och -05) och ett SM-guld (-05). Men 2006 blev tyngre och han fick lämna över huvudtränarposten till Anders Grönhagen under sluttampen av säsongen. Har sedan dess varit tränare i norska Molde, som numera är ett topplag i Norge. Jonevrets meriter i Djurgården måste man ändå säga är okej, och har ju även visat bra takter i Norge, så han känns helt klart intressant. Men detta är då ytterligare en tränare som säkert sitter ganska säkert i sin klubb, så det blir nog svårt att få hit honom.

 

Roland Andersson - Intressant

Förre assisterande tränare in landslaget känns ändå lite intressant. Känns som om han skulle kunna röra om lite i grytan, och komma med lite nya idéer. Är säkert också en person som sticker ut lite mer och syns mer än vad de flesta andra HBK-tränare har gjort, har inte riktigt bestämt mig än ifall det är positivt eller negativt. Är ju utan arbete nu, så kanske.

 

Roar Hansen - Intressant

Hansen har gjort ett bra arbete i Ängelholm, och har ju även varit i Landskrona. Är ju en tränare som redan finns på en lagom bits avstånd, vilket kan göra att det inte blir någon större flytt om han kommit till HBK. Tror förvisso det inte var så länge sedan han förlängde sitt kontrakt med Ängelholm, men ändå.

 

Pelle Olsson - Intressant

Pelle har ju ett förflutet i HBK som spelare. Ska också ha varit aktuell att ta över efter Prahl, men det blev det ju Thern. Istället har ju Pelle gjort succé med Gelfe. Kanske är han aktuell även nu, om man bara lyckas lösa honom från Gelfe. Är ju en tränare som passar bra in på hur en HBK-tränare brukar vara, lugn och inte skapar några större rubriker.

 

Tom Prahl - Intressant

Finns få tränare som har högre status bland HBK-supportrarna än Prahl. Med sina två SM‑guld med Klubben kan man inte vara annat. Men skulle inte tro det är så stor chans att han lämnar Trelleborg. Sedan så kanske det är onödigt för honom att försöka sig på HBK igen, chansen är ju ganska liten att han kommer lyckas få samma resultat som senast. Då kanske det är bättre att man få behålla den bild man har i HBK av honom idag.

 

Så, nu håller jag bara tummarna på att det blir någon klar de närmaste dagarna

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Dahlberg till HBK?

Djurgårdens Mikael Dahlbergs kontrakt går ut vid årsskiftet, och Djurgården har börjat diskutera ett nytt avtal. Men ännu har inget kontrakt blivit klart. Och enligt Sportexpressen ska många allsvenska klubbar vara intresserade av honom, däribland HBK.

 

”Dahlberg är ett namn som vi diskuterat, men vi vill först få klart med en ny tränare innan vi tar ett definitivt beslut”, säger HBKs ordförande Ingemar Broström till Expressen.

 

Låt oss hoppas att det inte blir något av detta. Dahlberg är ingen jag känner jag vill ha i HBK. Jag menar killen är ju framförallt forward, men gjorde ju inte ett enda mål i Allsvenskan detta året. Det är ju inte anfallare utan målsinne som HBK behöver just nu precis. Sedan har han ju även ett förflutet som mittback, men inte heller där skulle han vara något alternativ. Visst har han vissa kvalitéer som targetspelare, men HBK har ju redan Emir och Sise som jag rankar betydligt högre. Nej jag hoppas den nye tränaren avfärdar detta ryktet ganska kvickt, för jag vill i alla fall inte se honom här.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 15

Efter 14 kommer ju 15:

 

 

3 p: Det har varit en ganska hattig karriär för honom. Lyckades byta klubb 14 gånger på ca 10 år. Fick väl inte heller den längst startsträckan i HBK.

 

 

 

2 p: Kom till HBK från Boavista inför förra säsongen. Men kom då inte förrän en månad innan Allsvenskan började.

 

 

 

1 p: Är HBKs dyraste värvning någonsin. Och imponerade sitt första år med 15 mål, men i år gick det inte riktigt lika bra.

 

 

Gårdagens spelare:

Mahamat Azrack

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Ny tränare troligtvis till fredag - Svensson en kandidat

HBKs ordförande Ingmar Broström säger idag till fotbollskanalen.se att han hoppas att få klart med tränare i HBK till slutet av veckan. Om det gäller bara en ny huvudtränare eller assisterande också svarar han såhär:

 

”Om allt går vägen så kommer vi att presentera ytterligare någon förändring i tränardelen. Men vi har inte alla bitarna på plats ännu. Vi hoppas kunna få det senast fredag.”

 

Samtidigt flyttar den förre HBK-spelaren Michael Svensson hem till Sverige och Halmstad på torsdag. Svensson som var assisterande tränare i engelska Southampton förra året, en roll som det har snackat om att han även skulle vara en kandidat till nu i HBK. Men innan har han sagt att han till en början vill vara huvudtränare på lägre nivå, men ska enligt fotbollskanalen.se ha ändras och säger såhär:

 

”Jag har ett jobb på gång som jag hoppas ska bli klart snart, men innan dess kan jag inte uttala mig.”

 

Broström vill inte kommentera ifall Svensson är aktuell som assisterande, men han ska i princip vara utesluten som huvudtränare. En kommentar som stämmer med det uttalande Broström gjorde till fotbolldirekt.se för någon dag sedan. Då sa han att det inte ska vara aktuellt med en ung och oprövad tränare som ny huvudtränare, men kanske som assisterande. Broström säger även till fotbollskanalen.se idag att han ska träffa sin kandidat till jobbet imorgon onsdag, men vill inte ge mer information när det gäller Micke Svensson:

 

”Man vill ju alltid berätta en del, men innan man har fått ett okej på plats och är helt överens så kan det ju faktiskt stupa av något skäl som man inte vet i nuläget”, säger han.

 

Får väl säga äntligen något lite mer konkret när det gäller tränare. Fast måste säga att detta följer det jag har tänkt de senaste dagarna faktiskt. I alla fall sedan i slutet av förra veckan när jag fick reda på att de skulle ha ett styrelsemöte som igår, där det skulle diskutera tränarfrågan och, har jag börjat tro på att man skulle kunna presentera något som i slutet av veckan. För att från att haft mötet, och förhoppningsvis kommit fram till ett namn som man vill ha, till att ta ordentlig kontakt med den och komma fram till en överenskommelse ska förhoppningsvis bara ta någon eller några dagar, och sedan kan man kanske behöva en dag innan man kan presentera det nya namnet.

 

Sedan skulle det inte alls förvåna mig ifall Micke Svensson blir assisterande tränare, finns en del saker som får mig att tro det. Han har ju sagt att han vill komma tillbaka till HBK någon gång. Och nu flyttar han ju hem Halmstad, och det skulle förvåna mig om han inte finns med i diskussionerna hos HBK. Skulle sedan HBK vara intresserade av honom så tror jag han har svårt att tacka nej. Och om man nu ska lite på vad som står på Fotbollskanalen så känns det ju som om han har fått något erbjudande fick honom att tänka om. Och att det är något som ska bli klart ganska snart, som kanske slutet av denna vecka. Och det passar ju ganska bra att han flyttar hem just på torsdag om HBK ska försöka släppa tränare just torsdag, fredag. Sedan kändes det redan när Boström pratade med Fotbolldirekt som om man hade någon lite mindre rutinerad tränare på gång som assisterande tränare, även om han inte sa det rakt ut. Sedan stärktes det nästa ännu mer idag då han säger att det ser ut som om det ska tillsättas mer än en huvudtränare, och han vill ju inte avfärda ryktet om Svensson helt heller. Nu kanske jag bara ser det som tyder på att Micke är på väg in bara för att jag vill se honom. Men jag skulle i alla fall inte bli förvånad i fall han finns med i staben nästa år.

 

Som sagt, kul med att det kommer något lite mer konkret som man kan spekulera lite i. Sedan att man får en trolig tidpunkt på när man kan tänkas presentera är ju också positivt. Återstår nu bara att se om man lyckas få klart något i tid, vi får väl se…

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Vårens spelschema klart

Idag blev spelprogrammet för omgång 1-14 i Allsvenskan 2010 fastställt. HBK premiärspelar så tidigt som den 14 mars hemma mot Trelleborg klockan 14.00, för att sedan åka till Borås och möta Elfsborg i nästa omgång. Hela spelschemat för HBK i vår kommer här under:

 

Omgång 1

14/3 (Söndag) 14:00 Halmstads BK - Trelleborgs FF

 

Omgång 2

22/3 (Måndag) 19:00 IF Elfsborg - Halmstads BK

 

Omgång 3

28/3 (Söndag) 15:00 Halmstads BK - Åtvidabergs FF

 

Omgång 4

6/4 (Tisdag) 19:00 Malmö FF - Halmstads BK

 

Omgång 5

11/4 (Söndag) 15:00 Halmstads BK - Mjällby IF

 

Omgång 6

14/4 (Onsdag) 19:00 AIK - Halmstads BK

 

Omgång 7

18/4 (Söndag) 15:00 Halmstads BK - GAIS

 

Omgång 8

25/4 (Söndag) 17:00 Örebro SK - Halmstads BK

 

Omgång 9

28/4 (Onsdag)19:00 Halmstads BK - Gefle IF

 

Omgång 10

2/5 (Söndag) 17:00 Brommapojkarna IF - Halmstads BK

 

Omgång 11

5/5 (Onsdag) 19:00 Kalmar FF  - Halmstads BK

 

Omgång 12

9/5 (Söndag) 17:00 Halmstads BK - BK Häcken

 

Omgång 13

22/5 (Lördag) 16:00 Helsingborgs IF - Halmstads BK

 

Omgång 14

15/5(!) (Lördag) 16:00 Halmstads BK - Djurgårdens IF

 

Exakta datum och tider för matcher i omgång 15 och framåt bestämt i maj nästa år. Just nu finns det bara riktlinjer för när ungefär när dessa omgångar ska spelas.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 14

Här kommer då den 14:e spelaren:

 

 

3 p: Har gjort landskamper för ett annat land än det land han är född i. Hade en ganska hattig sommar.

 

 

2 p: Är fostrad i Auxerre i Frankrike. Men flyttade därifrån i somras, och var sedan ganska snart i HBK.

 

 

1 p: Var HBKs första Espanyol-lån, och var ingen vidare succé precis. Så tchadiern fick återvända till Espanyol efter säsongen.

 

 

Gårdagens spelare:

Christian Järdler

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 13

Även på luciadagen kommer en spelare:

 

 

3 p: Är fostrad i Ängelholms FF. Har en pappa som har spelat i Allsvenskan för HBK med samma nummer som han.

 

 

2 p: Började sin allsvenska karriär i Helsingborg, och blev där bästa målskytt bland backar i Allsvenskan 2005. Flyttade samma säsong till Turkiet.

 

 

1 p: Gjorde sedan det förbjudna att välja Malmö när han vände hem till Sverige. Därifrån kom han till HBK inför årets säsong för att få spela som vänsterback. Fick spela del där i år, men har ju inte gjort succé precis.

 

 

Gårdagens spelare:

Fredrik Ljungberg

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

Lucka 12

Nu har vi kommit halvvägs i denna kalender:

 

 

3 p: Född i Vittsjö i Skåne. Men flyttade tidigt till Halmstad och började spelade sin karriär i HBK.

 

 

2 p: Debuterade i Allsvenskan för HBK som 17-åring. Blev Klubbens dyraste försäljning när han lämnade HBK för England.

 

 

1 p: Har sedan han lämnade HBK spelat för Arsenal, West Ham och nu Seattle. Men förre lagkaptenen i landslaget kanske börjar se slutet på karriären nu.

 

 

Gårdagens spelare:

Johnny Lundberg

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 11

Elfte luckan, här kommer den:

 

 

3 p: Började sin karriär i Landskrona BoIS. Debuterade där som 20-åring i Allsvenskan.

 

 

2 p: Gick sedan till danska Nordsjälland. Byttes sedan från Nordsjälland i absolut sista minuten.

 

 

1 p: För blev klar för HBK timmarna innan transferfönstret stängdes i somras. Men har sedan skapat stabilitet i backlinjen.

 

 

Gårdagens spelare:

Mikael ”Gus” Rosén

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Janne och Emil flyttar norrut

Idag blev det klart att Janne Andersson tar över Örgryte, efter att ha skrivit ett treårskontrakt med dem. Det var ju exakt två veckor sedan HBK och Janne gick skilda vägar. Men så länge inte Janne hittade ett nytt uppdrag så skulle HBK fortsätta betala lön till honom. Därför är det nog ganska skönt för HBKs styrelse att Janne hittade en ny klubb så pass snabbt. Såhär säger ÖIS sportchef Dick Last om Janne:

 

”Janne Andersson har alla de egenskaperna vi söker i en satsning på att ta oss tillbaka till Allsvenskan så fort som möjligt. Vi har letat efter en värdig ersättare till Åge Hareide och när Jannes namn dök upp kändes det perfekt. Vi är mycket glada och stolta att ha Janne hos oss.”

 

Något som är lite smått intressant är hur Sebastian Johansson ställer sig till att Janne tar över ÖIS. Seb som inte fick någon vidare mycket speltid av Janne i HBK i våras, och blev utlånad till Örgryte. Sedan har det ju sett ut som om han ska skulle lämna HBK helt, och stanna kvar i ÖIS. Men kanske får detta honom att ändra uppfattning och komma tillbaka till Klubben. Men jag tror inte det, utan jag tror att han kommer stanna i Örgryte ändå.  

 

I vilket fall vill jag önska Janne lycka till i Örgryte! Får se om han återvänder till Örjans vall med ÖIS inom de närmaste år.

 

Men även Emil Jensen har valt att ta sig en bit norrut till ett Superettan, men inte riktigt lika långt. För Emil blev nämligen igår klar för Hallands näst största klubb, Falkenbergs FF. Emil som var med i min kalender tidigare i veckan och som sagt har haft det ganska tungt de senaste åren, inte spelat i Allsvenskan sedan 2006. Och trots att han har varit skadefri i princip hela året har han alltså inte fått någon chans. Fick ju sedan efter säsongen beskedet att man inte tänkte satsa på honom till nästa säsong, utan fick försöka hitta någon annan klubb. Och igår blev det alltså klart. Önskar även Emil lycka till i Falkenberg!

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 10

Såhär på Nobeldagen kommer nästa spelare:

 

 

3 p: Har Fågelsta AIF som moderklubb. Har en viss koppling till Askungen.

 

 

2 p: Har varit i HBK i två omgångar, första gången kom han från Motala AIF, andra gången från Viborg FF i Danmark. Är den enda i HBKs trupp idag som var med och vann SM-guld både 1997 och 2000.

 

 

1 p: Bytte också efternamn mellan åren i HBK. Är åldermannen nu i Klubben, men håller fortfarande på högerkanten.

 

 

Gårdagens spelare:

Andreas ”Ante G” Johansson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 9

Då var vi på lucka nio va:

 

 

3 p: Har HBK som moderklubb. Gjorde debut i Allsvenskan i maj 2002, mot ÖIS.

 

 

2 p: Men började sin fotbollskarriär i Getinge. Var också med i U21-EM 2004, och har gjort 12 U21-landskamper.

 

 

1 p: Lämnade HBK i somras för Tyskland. Har gått lite halvknackigt, men är säkert snart på G igen.

 

 

Gårdagens spelare:

Emil Jensen

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 8

Då tar vi då nästa spelare:

 

 

3 p: Har, eller hade i alla fall innan, skolrekordet på Hallägraskolans konditionstest. Han pappa spelade i Allsvenskan med stans näst största lag samma år som person i frågan föddes.

 

 

2 p: Började spela i BK Astrio, men kom till HBK innan han fyllde 15, så har HBK som moderklubb. Men fick inte göra sin allsvenska debut förrän några veckor innan han skulle fylla 22. Var samma år med och mötte Anderlecht i Champions League-kvalet.

 

 

1 p: Men har hunnit med lite mer än 100 allsvenska matcher i Klubben. Men åkte 2006 på en korsbandsskada, och har inte fått göra någon allsvensk match sedan dess. Fick också lämna nu efter säsongen.

 

 

Gårdagens spelare:

Tommy Jönsson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 7

Då har man kommit en lite bit på vägen och här kommer dagens spelare:

 

 

3 p: Började sin karriär i GIF Nike. Gjorde sin allsvenska debut som 18-åring.

 

 

2 p: Kom till HBK från Malmö. Den som har gjort flest allsvenska mål för HBK i dagens trupp.

 

 

1 p: Tolv säsonger i Klubben räckte inte, utan han skrev på för nästa år också. Men bindeln är nog på väg bort.

 

 

Gårdagens spelare:

Joe Sise

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 6

Dagens spelare kommer här:

 

 

3 p: Gjorde sin allsvenska debut mot Sundsvall i en mållös match. Fick även se de blivande svenska mästarna från nära håll i sin första match från start.

 

 

2 p: Har Snöstorp Nyhem som moderklubb. Har provtränat hos Milan, men även i Turkiet.

 

 

1 p: Jo, slog igenom stort i våras, men har haft stora problem med skador i år. En lång anfallare med speed.

 

 

Gårdagens spelare:

Torbjörn Arvidsson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 5

Femte luckan ska nu öppnas, och idag tipsar jag om att tänka lite ”outside the box”:

 

 

3 p: Började sin karriär i Kalmar. Har ett visst tycke för korv.

 

 

2 p: La skorna på hyllan 2005. Är numera tränare.

 

 

1 p: Med sina 543 matcher sammanlagt, och 306 allsvenska matcher, är han den spelare som har gjort flest matcher för HBK. Tillhör nu då HBKs tränarstab.

 

 

Gårdagens spelare:

Alexander Prent

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 4

Då har vi kommit till den fjärde luckan:

 

3 p: Fick göra sin första match i blåsvart med ett väldigt revanschsuget HBK. Man mörkade hans provspel till en början.


 

2 p: Hade haft två större knäskador innan han kom till HBK, och har också haft skadeproblem här. Spelade tillsammans med bl.a. Jonas Olsson (nu West Bromwich) i sin förra klubb.

 


1 p:
Han flyger väl inte alltid fram, men han är snabb. Är det klart nu eller vill du ha det på papper, alltså på ….


Gårdagens spelare:
Jonas Gudni Saevarsson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Ny sko- och dräktleverantör - Talang på provspel

HBK har tecknat ett samarbete med PUMA, och lämnar alltså Umbro. Det innebär att PUMA kommer att vara ”Officiell Materialleverantör” till HBK. Det betyder att skor, textil och accessoarer hos HBK framåt kommer att vara av märket PUMA. Den första konkreta delen av samarbetet blir att ta fram ett matchställ till HBK för Allsvenskan 2010. Men man kommer också att lansera i PUMA sin nya POWER-serie på HBK i vår. Även samarbetet med INTERSPORT i Halmstad blir starkare. Detta har väl egentligen ingen större betydelse, om man har Umbro eller Puma som leverantör. Men det man kan hoppas på är att utbudet av HBK-varor kommer öka, och att det blir mer snyggt att köpa.

 

Sedan kommer den 19-årige talangen David Johansson från Holmalund att provspela med HBKs U-lag två dagar i nästa vecka. Går det bra då kan det bli tal om träning med A-laget vid ett senare tillfälle. HBK ska ha haft koll på honom att tag. Det ska även vara en annan spelare på provträning samtidigt som David, vem har inte framkommit. David är en defensiv mittfältare, en position som det har försvunnit en del spelare på i år. Men A-laget gör ju ingen träning förrän nästa år, så även om det går bra för honom så händer det ju inget på ett tag, säkert nu när man står utan huvudtränare.

Till sist så börjar HBK preliminärt Allsvenskan nästa år hemma mot Trelleborg runt den 13-14 mars.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 3

Här kommer då dagens spelare, den tredje då i raden:

 

 

3 p: Utbildad ingenjör. Gjorde sin första match i HBK-tröjan mot Landskrona.

 

 

2 p: Tredje spelaren från detta land, och den förre gjorde ganska stor succé. Den HBK-spelare som spelat näst mest A-landskamper.

 

 

1 p: Kom till HBK från Reykjavik i somras. En ny Turbo?

 

 

Gårdagens spelare:

Emil Salomonsson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 2

Då var det alltså dags att släppa vilken spelare som var den första i denna kalender. Men först så kommer ledtrådarna till dagens spelare:

 

 

3 p: Har Ekets GoIF från Örkelljunga som moderklubb. Men hamnade sedan mer västerut.

 

 

2 p: Blev direkt utlånad när han kom till HBK, till sin förra klubb. Blev bästa målskytt sista säsongen i sin förra klubb.

 

 

1 p: Spelade sin första säsong i HBK i år. Kom som mittfältare, men har under året spelat i alla lagdelar förutom målvakt, men mest i backlinjen.

 

 

Och då till gårdagens spelare som var:

Marcus Olsson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Lucka 1

Ja, då börjar vi då. Det kommer alltså vara tre poängnivåer, 1 till 3 poäng, där 3 poäng är svårast. Och som sagt, det rätta svaret kommer med nästa lucka imorgon.

 

 

3 p: Född den 17 maj 1988 så pass nordligt som Gävle. Men det har varit HBK hela karriären.

 

 

2 p: Kom till Halmstad 2008, som 19-åring alltså, efter konkurrens av bl a Landskrona och Helsingborg. Har annars lite koppling till en ganska känd Larsson.

 

 

1 p: Började sin karriär utanför Helsingborg. Har en bror som spelar i England, som han är ganska lik.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Min egen kalender

Idag är det 1 december och det innebär att julen börjar närma sig. Och under perioden fram till jul så vimlar det ju av adventskalendrar på här och där, alltifrån TV-kalender till chokladkalender, så där för tänkte inte jag vara sämre och ha min egen kalender här inne, där det kommer att bli en lucka varje dag.

 

Sedan var det frågan om vad jag skulle fylla dessa luckor med, och där fick jag en idé av en kompis (tack ska du ha) om hur rockfestivalen Wacken varje dag i ger en ledtråd till ett band som ska släppas till festivalen nästa år dagen efter. Så jag tänkte ge lite ledtrådar på tre poängnivåer om en HBK-spelare, en spelare om dagen fram till jul som ni som läser för att gissa vem det är. Sedan ger jag det rätta svaret dagen efter tillsammans med ledtrådarna till nästa spelare.

 

Det kommer till absolut största delen vara spelare som spelade för HBK 2009, men kommer nog även att komma några gamla HBK-hjälte ett par, tre gånger under kalenderns gång. Kan också hända att det blir något annat dagarna innan jul, vi får se.

 

Så jag hoppas det är något som någon kan tycka kan vara lite skoj i alla fall. Första spelaren kommer om en liten stund.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0