Tredje raka segern!

HBK tog idag sin tredje raka seger i Allsvenskan, och fjärde raka segern i tävlingsmatcher om man räknar med segern i Svenska Cupen. Man lyckades ikväll besegra Djurgården 3-0, men det var nerver länge...


Man såg direkt i matchinledningen vilket lag som hade en bra trend och vilken som hade en dålig. Jag skulle vilja säga att Djurgården känns som det lag som har sett sämst ut av lagen HBK möt hittills, i alla fall i början av matchen. Detta även om HBK inte spelade ut dem som de gjorde i första halvleken mot Kalmar. Men Djurgården kändes lama, och det syntes att Djurgården har det väldigt tungt just. Men på HBK syntes det att man gått stärkta efter de två senaste segrarna, var ju lite rädd för hur spelet skulle se ut. Man hade en hög press på Djurgården vilket innebar att man kunde erövra tillbaka bollen ganska snabbt ibland. När man sedan hade bollen så vågade man spela och kom också till en del lägen. Och efter cirka en kvart av halvleken så kunde HBK sätta ledningsmål, men spelet till det målet var ganska snyggt. Det är ett inlägg från vänster, kom inte ihåg från vem just nu, som går igenom större delen av straffområdet till Anselmo som lugnt nickar bollen snett bakåt in mot mitten där Ante drämmer till direkt, 1-0. Det kändes riktigt gott att få in det målet. Men efter det målet så skiftar matchen karaktär lite, Djurgården får direkt några lägen och trots att det kanske är HBK som fortsätter att vara det spelförande laget så kommer Djurgården fram till några farliga lägen. Men HBK håller ut till halvtid och det står alltså 1-0.


Efter en glass i halvtid så sätter man sig igen. Andra halvleken börjar ungefär som första slutade, men ju längre halvleken går, ju mer av spelet tar Djurgården över. Till slut får HBK knappt låna bollen och då började man bli ganska nervös. Men under Djurgårdens "press" så byter Janne ut Sise och in Emir. Detta ska visa sig vara ganska matchavgörande. För Emir kommer in och börjar få igång Klubbens spel igen. Man byter även in Micke Rosén istället för Anel på högermittfältet, han och Görlitz bytte kant i halvtid, och Anselmo för Sebastian Johansson för att säkra bakåt. Sedan i den 82:a minuten, tror jag det var, kommer matchavgörande målet. Emir får en smart passning, av Ante tror jag, och kommer fri på vänstersidan av straffområdet och drar till. Wahlström i Djurgårdens mål är på den, men kan inte hålla den och det är 2-0. Detta mål kändes såklart riktigt skönt efter de chanserna som Djurgården hade haft, men det kändes inte hundra procent säkert än. Men när Emir sedan också slår in 3-0 precis innan full tid efter ett lågt inlägg från vänster så försvann allt hopp för Djurgården och det blir inte mycket till spel sista minuterarna. Utan HBK kan jubla efter att domaren Jonas Eriksson blåst av matchen.


Såklart en jättego seger och nu har man verkligen skakat av sig inledningen, även om nu Djurgården inte är i sin bästa form just nu precis. Men det som var lite oroande var hur det såg ut i framförallt början av andra halvleken när HBK var tillbakapressade. Då tappade man alldeles för mycket bollar på mittfältet och man hade det lite tungt mot Djurgårdens snabba kontringsspel. Men det fanns såklart också en hel del bra saker. Framförallt så var det defensiva mittfältet som var riktigt bra tillsammans med HBK höga press som även Djurgården hade problem med.


Då var det dags för att ge poäng:


3 p: Tim Sparv - med sin stora arbetsinsats med många vunna bollar och sedan känsliga passningar så var han planens bästa spelare.


2 p: Emir Kujovic - kom in och fick igång spelet igen. Gjorde ju sedan två mål.


1 p: Michael Görlitz - Kämpade oerhört mycket och för ofta bollen uppåt.


Efter tre segrar nu så har man fått upp farten, men det är fortfarande bara att kämpa på. Nästa gång mot Häcken på bortaplan nästa tisdag. Det blir säkert även det en tuff match.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Åter hemmamatch

Efter cupsegern i söndags är det nu åter dags för match i Allsvenskan. Imorgon kommer nämligen Djurgården på besök för match på Örjan.


Efter de två raka bortasegrarna mot Kalmar och Helsingborg så känns det bättre än efter BP-matchen. Men nu väntar alltså hemmamatch igen, på en plan som troligtvis inte är lika bra som varken Fredrikskans och Olympia, mot ett lag som säkert är mycket revanschsugna.


För Djurgården har verkligen inte haft den bästa starten. Efter bara fyra poäng hittills i år så ligger man för tillfället bara på kvalplats. Man startade säsongen med en seger efter en kall, eller mer dumdristig, straff av Sjölund mot Örebro som Alvbåge var på. Men matchen efter kom en riktig käftsmäll när man åkte på stryk med 6-0 borta mot IFK Göteborg. Fick sedan med sig en poäng hemma mot Gefle, men har förlorat de två senaste matcherna mot andra Stockholmslag, 1-3 mot Hammarby och senast 0-2 mot BP. Återstår och se hur Djurgården har tacklat deras start.


HBK hade ju inte alls samma spelövertag någon gång under matchen mot HIF som de hade mot Kalmar. Tyckte istället att det var en ganska jämn match på Olympia det jag då såg. Om man kollar på andra halvleken i den matchen så var det HIF som hade första delen av halvlek och att det var lite oskärpa i HBK, men efter kanske 60 minuter så började HBK ta över matchen och höll det i princip resten av matchen. Något som var positivt i den matchen var lugnet i HBK:s spel när man låg under, man kändes inte speciellt stressad utan fortsatte spela sitt spel och till slut så kom ju utdelningen. Sedan så kändes det ändå ganska stabilt under slutet av matchen innan Gus avgjorde matchen.


Men nu är faktiskt lite frågan hur HBK kommer att spela nu när man kommer tillbaka till Örjan. Man för ju inte hoppas att man hamnar i det spelet som man hade innan Kalmar-matchen, utan får fortsätta spela det spel som gjorde framförallt under första halvleken i Kalmar och även under vissa delar mot Helsingborg. Sedan får man inte låta Djurgården få samma ytor i HBK:s startområde som HIF fick i början av andra halvleken, för vi kanske inte har lika mycket tur imorgon som vi hade då.


Man också hoppas händer inte heller så mycket med startelvan, utan att man kan ha samma startelva som mot Kalmar och Helsingborg. Det är kontinuitet som gäller, inte en massa ändringar i onödan.


Jag är trots allt nervös inför matchen imorgon, även om Djurgården inte startat bättre än vad de har. För att nu är HBK favoriter igen, och vi vet hur det har sett ut då hittills i år...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Vinst i cupen, nu väntar allsvensk kollega

Sorry att jag varken skrev något inför-inlägg inför Svenska Cupen-matchen mot Skövde eller något efter matchen igår, har helt enkelt inte blivit av. Tyvärr så har nog inte Svenska Cupen så hög status heller hos mig, även om jag tycker det är synd att den har så dålig status.


Men HBK spelade igår sin första match i Svenska Cupen, borta mot Skövde AIK. En match som HBK lyckades vinna med 2-0 efter varsitt mål av bröderna Kujovic.


Klubben ställde upp med ett helt annat lag än mot HIF, bara Sparv var kvar:

Kalle Johnsson

Mikael Rosén, Emil Jensen, Markus Gustafson, Per "Texas" Johansson

Tim Sparv, Sebastian Johansson

Alexander Prent, Ajsel Kujovic, Emir Kujovic

Marcus Olsson


Trots att HBK skapade matchens första chans redan efter en halvminut, när Marcus Olsson sköt över, så ska HBK inte ha varit riktigt på alerten i början och Skövde ska ha haft ett par bra chanser i början av matchen. Men efter en tjugo minuter började Klubben få upp farten och fick spelövertaget och så småningom kom också ledningsmålet. För i den 26:e minuten kan Emir styra in bollen efter ett långt inkast. Fyra minuter senare kommer 2-0 efter att Texas ska ha slagit ett inlägg som Prent på bortre stolpen ska ha direkt skickat vidare till Ajsel som nästan sittande ska ha styrt in bollen.


I andra halvlek ska HBK ha mest kontrollerat, och de ska ha haft ganska bra kontroll. Det ska ha varit lite böljande spel ibland, men man ska då som HBK:are aldrig behövt vara orolig.


Efter matchen ska Janne inte ha varit hundra nöjd med insatsen, med tanke på att man trots allt spelade mot ett division 1-lag. Men dessa matcher kan vara väldigt svår eftersom laget som är från en lägre division ser denna match som årets match och spelar lite över sin förmåga. Det gäller även för ett lag som HBK att inte komma in i det sämre lagets tempo, utan försöka komma upp i vanligt tempo, vilket även det kan vara lite besvärligt. Detta och lite annat gör det svårare än vad man tror att sig vidare i cupen, och det är även därför allsvenska lag som Malmö, Kalmar och Trelleborg åkte ut redan igår. Framförallt var det offensiven Janne inte var helt nöjd med, det var alldeles för stillastående.


Men en seger är alltid en seger, och som sagt så var det en del allsvenska lag som fick tacka för sig redan i denna omgång.


Nästa omgång drog redan igår kväll, och kommer att få möta sin allsvenska kollega Örebro SK borta på Behrn Arena. Matchen kommer troligtvis att spelas onsdagen den 13 maj.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Klubben vänd och vann på Olympia!

Inte tänkte man att det skulle bli två bortasegrar på Fredrikskans och Olympia efter matchen mot BP. Man skulle vara nöjd med någon poäng på dessa matcherna, också får man fullpott... Helt underbart!


För HBK lyckades vända ett 1-0-underläge efter att Emil lite oturligt stöt in bollen i eget mål, till en 3-1 seger efter tre mål i matchen sista fjärdedel.


Startelvan för HBK idag var:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Andreas Johansson, Tim Sparv

Michael Görlitz, Anselmo, Anel Raskaj

Joe Sise


Början av första halvlek såg jag inte eftersom de hade med signalen på BM där jag hade bestämt mig för att se matchen. Så de första cirka 20-25 minuterna missade jag, men bilden var tillbaka lagom till att HIF kunde trycka in ledningsmålet. Det var efter ett inlägg från HIF:s högerkant som både Emil Salomonsson och precis bakom HIF:s Makondele slänger fram sina fötter. Tyvärr är ett Emil som är sist på bollen när han ska försöka stöta bort den. Men hade han inte varit där så hade Makondele fått in den, så jag tycker inte det något mål som Emil ska ta jättehårt. Efter det så fortsätter halvleken utan några jättechanser. Det skulle väl vara Anels chans när han får tag på bollen inne i startområdet, men lyckas inte få in den. Så i halvtid står det alltså 1-0 till HIF. Kanske inte så orättvist egentligen, men ändå lite surt.


Direkt i andra så skapar Helsingborg ett antal situationer. Bl a så för en HIF:are alldeles ensam mitt i straffområdet ett par gånger, som tur är så får ingen av dem någon riktigt träff på bollen. Rasmus Jönsson får också ett jätteläge när han står kanske en meter från mållinjen får iväg ett skott efter ett inlägg, men Bahne gör en jätteräddning och får upp händerna. Men ju längre halvleken går, ju mer kommer HBK in i matchen. Sise får också ett jätteläge efter att Sparv har skarvat fram bollen till honom, men han får en dålig träff på bollen och skjuter över. Men till slut så kommer kvitteringen. Det är Anselmo som skarvnickar in bollen efter hörna av Järdler. Makondele försöker nicka bort bollen på mållinjen men misslyckas. HBK fortsätter att ha spelet även efter målet och efter ca 80 minuter kommer 2-1. Det är Emil Salomonsson så hinner upp bollen precis vid kortlinjen och slår in ett inlägg utmed marken som Sise stöter in. Sise blir väldigt orolig över om det är mål, det är lite osäkert om Emil hinner bollen innan den går ut över sidlinjen och sedan ville han nog inte jubla för tidigt eftersom han mål mot Trelleborg blev ju avblåst, så nu ville han vara riktigt säker innan han började jubla. Men det var mål och HBK hade vänt. Sedan försöker ju Helsingborg få in ett kvitteringsmål, men istället kan HBK kontra in 3-1 efter mål av Micke Rosén, som hade bytt med Görlitz. Sedan var den matchen över och HBK hade tagit sin andra raka seger.


Tycker det är en mycket bra genomförd match av HBK. Man har en hög press hela matchen som det är tufft för HIF ta sig förbi. Sedan så stressade man inte upp sig när man låg under utan försatte att spela sitt spel, och till slut så kom ju utdelningen. Sedan så gör ju Bahne ett par bara matchavgörande räddningar. Att ha en målvakt som gör ett eller ett par såna varje match är ju väldigt viktigt att ha, och det gjorde ju Bahne under 2007, och nu känns det som om Bahne är på väg mot samma nivå som då, och spelet med fötterna har också blivit bättre igen. Härligt att se. Sedan så gjorde Sise återigen en bra match, och fick kröna det med ett mål. Han är ju den som har överraskat mest under början tycker jag. Det andra har man trots allt veta att de har denna kunskap i sig. Men något som man kommenterade på PPV vara att man tyckte att Anel, Anselmo och Görlitz använde många tillslag på bollen innan de lämnar den vidare och tar det ofta en bit. Men när det sedan inte har bollen så rör de sig ganska lite och skapar inte speciellt mycket ytor. Jag vet inte om jag håller med, men det finns ju ändå så mycket i dessa spelare. Speciellt Anel har ju så mycket i sig så det är otroligt.


Dags att ge dagens poäng:


3 p: Magnus Bahne - Han räddade Klubben vid flera gånger under dagens match. Börjar lika 2007 för honom.

  

2 p: Joe Sise - Han är som sagt den stora överraskningen i år. Stark och teknisk.

  

1 p: Tim Sparv­ - Var väldigt stabil i mitten idag tillsammans med Ante. Tycker Tim vinner många närkamper idag.


Riktigt gott med åter en seger. Hade som sagt inte trott detta för en vecka sedan. Nu gäller det bara att inte slappna av, utan fortsätter kämpa. Nästa gång är på onsdag mot Djurgården hemma.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kusinmöte på Olympia

Imorgon år det tag för det som är det närmaste HBK kommer till derby i Allsvenskan, match mot Helsingborg, på bortaplan. Kändes matchen mot Kalmar tuff inför, så känns denna ännu tuffare.


Men Klubben kommer ju till matchen med lite återvunnit självförtroende efter matchen på Fredrikskans i söndags. Det var en väldigt skön seger, och spelet i första halvleken gör det ännu bättre. Synd bara att andra halvlek var lika bra, men det kan man förstå, och att man bara fick in ett mål.


HIF började säsongen mycket bra med segrar i de tre första omgångarna mot Göteborg (1‑0 hemma), GAIS (4-1 borta) och Hammarby (1-0 hemma). Men förlusten borta mot Örebro med 2-0 i förra omgången fick dem att komma ner på jorden igen. Frågan är hur revanschsugna HIF är imorgon?


Spelet såg ju mycket bra ut första halvleken mot Kalmar. Man visade direkt vilja och kämpaglöd och satte hög press redan från början av matchen. Detta tror jag tog Kalmar lite på sängen och HBK fick spelövertaget redan från början. Något som verkligen skiljde från matcherna innan var att man vann alla närkamperna, vilket är väldigt viktigt för att kunna få ett spelövertag. Sedan så funkade HBK:s spel mycket bättre eftersom man spelade betydligt mer utmed marken söndags. Det hade ju en del att göra med att planen var väldigt bra på Fredrikskans, men HBK måste kunna spela på planer som inte är lika bra som Fredrikskans, för att det är inte många som är så bra vid denna årstid. Men man hoppas såklart att planen på Olympia är lika bra, även om jag tror det gynnar HIF lika mycket som HBK.


Jag hoppas bara att Janne gör så få ändringar i startelvan som möjligt, för att är det något som HBK behöver just nu så är det kontinuitet. Tycker inte det var någon som gjorde dåligt ifrån sig i söndags. Får bara hoppas att Sise och Ante som fick sig en smäll mot Kalmar är redo för spel, för att precis samma startelva som mot Kalmar hade nog varit det allra mest. Frågan är hur mycket problem Tommy och Zvirre kommer få med Henke Larsson och Rasmus Jönsson, men även Erik Sundin. Jag är lite rädd att de kommer få det ganska tufft, men förhoppningsvis reder man ut det.  


Nu är det bara att hoppas det blir en bra match, och förhoppningsvis så kanske Klubben kan få med sig något poäng hem, men det kommer att bli väldigt tufft.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp


Första segern!

Efter en ganska nervös andra halvlek så blåste till slut domaren Markus Strömbergsson av matchen på Fredrikskans och HBK klarar att vinna matchen med 1-0. Känns ju underbart efter den start man har fått


Jag hade länge bekymmer med om jag skulle kunna se matchen och i så fall var. Jag fick ett tips om ett ställe inne i stan , B&M, men jag valde att köpa hem matchen genom datorn genom C Sports, en del av Canal +.


Startelvan i HBK för dagen var:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Andreas Johansson, Tim Sparv

Michael Görlitz, Anselmo, Anel Raskaj

Joe Sise


Starten på första halvlek var riktigt bra. Man såg redan efter avspark att HBK-spelarna verkligen ville visa att de var bättre än vad de hade visat innan, och det gjorde de verkligen. Kalmar var inte alls beredd på den press som HBK satte upp direkt. HBK vann i princip alla dueller första minuterarna. När sedan Kalmar fick inkast efter ett par minuter i nivå med straffområdet så tänkte jag att bara för att Klubben nu har börjat så bra så kommer säkert någon knoppa in Rasmus Elm inkast, och det var också nära att Marcus Lindberg fick in bollen efter att han skjutit precis över efter en tillbakanick. Men istället så hittar bollen in i andra målet bara någon minut senare. Det är Anselmo så lurar bl a Henrik Rydström ute på högerkanten och slår ett ganska långt inspel där det bara är att stöt in bollen för Anel, vilket han då gör och det står 1-0 till Klubben. Riktigt gott också, precis vad Klubben behövde efter denna inledning av säsongen. Även väldigt gott för Anel att få göra sitt första allsvenska mål, känns som om han har varit lite osäker framför mål och det kanske släpper nu när han har fått göra mål. Jag tror målet kommer redan i den femte minuten och det känns som om någon spärr i Klubben släpper och de börjar spela ut och borde ha lett med ännu mer än 1-0 i halvtid. Bl a skulle Ante ha satt en nick från nära håll och Anselmo skulle ha satt bollen efter halvlekens snyggaste samarbete. Det börjar med att Anselmo driver fram bollen och tittar sedan åt ett håll och passar till Sise på ett annat håll. Sise lägger sedan bollen tillbaka till Anselmo som tyvärr för alldeles för dålig träff på bollen och den rullar bara sakta in i Wastås famn. Men det känns ändå riktigt bra att man spelar så bra som jag ändå gör, så här bra trodde jag inte det kunde se ut efter matchen mot BP.


Kalmar gör ett byte i halvtid och sätter in Dauda istället för Assis. Han kommer in på vänsterkanten och får igång spelet tillsammans med Rasmus Elm. Man fick iväg några skott redan i början av halvleken, och då började jag bli lite nervös över att Kalmar skulle få igång lite press på Klubben. Det fick de också, bl a hade Rasmus Elm ett skott från vänsterkanten utanför straffområdet som Bahne som tur är får fingertopparna på och styr till hörna. Men HBK kändes ändå ganska farliga när de kom upp i plan, utan att de blev så många lägen. Anselmo har ett bra läge i slutet då han tar sig förbi ett par spelare, men en försvarare får dit en fot i sista sekunden. Under andra halvlek byter man in Emir (mot Joe Sise), Micke Rosén (mot Görlitz) och Ajsel (mot Anel). Det som var lite oroande var att två av bytena var p g a skador. Den som såg värst ut var Sise som fick en spark i magen och grinade riktigt illa och skrek av smärta när han blev ledd den korta biten ut till utanför plan sidlinjen och fick sedan föras därifrån med bår. Skulle kännas tungt om han har dragit på sig något allvarligt, han har trots allt sett riktigt bra ut stundtals, blev precis som i matchen mot BP betydligt mer osynlig i andra, idag kanske beroende på att man inte hade speciellt mycket anfallsspel i andra halvlek. Andra skadan var Anel som i typ 87:e eller något får typ kramp och tvingar Emin Nouri, som ska kasta inkast efter att Anel stött ut bollen, att hjälpa honom att stretcha efter som Anel ligger precis på sidlinjen, men med en del av kroppen fortfarande innanför planen. Taktiskt skulle jag säga, men såklart väldigt frustrerande för Kalmarspelarna förstås. Tror inte det är något vara någon fara med Anel. Sista minuterarna så bombarderar Kalmar HBK:s straffområde med höga bollar, utan att egentligen få något ut av det och det slutar alltså 1-0 till Klubben.


Segern i sig är ju guld värd, men även spelet i första halvlek var ett antal klasser bättre än vad man har visat på innan. Kan det ha att göra med den fina gräsmattan på Fredrikskans att göra...? Lite kanske faktiskt, det känns ju verkligen som om det gynnar HBK med planer som man kan spela bra utmed marken. För idag så var det inte alls lika mycket höga bollar, eftersom planen inbjöd till kortpassningsspel, som många i HBK gillar. Och sedan kom ju de petade spelarna in, Anel och Anselmo, och presterade. Framförallt Anel var lysande idag, eftersom han kunde använda sin teknik mycket mer på en jämn plan. Sedan så tror jag en spelare som Joe Sise verkligen kommer att bli kul att se, om du nu inte var något allvarligare han drog på sig. Jag var lite skeptisk till innan matchen över att man hade satt Anselmo bakom Sise, kändes inte riktigt som hans position, men även han överraska mig. Han har ganska hyfsad spänst vilket gör att han kan ta emot lite höjdbollar också, samtidigt som han var ganska bra på att skicka bollen vidare idag, nu fattas bara att han ska göra mål. Sedan måste Ante ha lite upprättelse efter hur dålig han var i onsdags, för idag var han faktiskt ganska bra, det var väl någon passning som hamnade fel, men annars var han ganska stabil i defensiven. Även Tim Sparv jämte honom var väldigt bra idag och vann ganska mycket boll. Även backlinjen var stabil idag och ställde inte till det speciellt mycket. Sedan längst bak så gjorde Bahne några matchavgörande räddningar, så det var en riktigt bra laginsats som låg bakom segern.


Dags för att ge poäng, mycket lättare hitta några som är förtjänta av det idag:


3 p: Anel Raskaj - tar sig ur alla situationer med bollen och lägger riktigt bra passningar

  

2 p: Joe Sise - Bra på att ta emot bollen och med att han är både snabb och stark så är han svår att möta.

  

1 p: Magnus Bahne - Gjorde några matchavgörande räddningar idag och var som alltid oerhört stabil.


Oerhört skön seger idag. Nu är det bara att börja ladda inför HIF på torsdag...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Åter match i Kalmar

Nu är det dags för HBK att ta sig själva i kragen och ta sig ur denna dåliga start man har fått. Imorgon ska man möta Kalmar borta på Fredrikskans i en väldigt tuff match. Kalmar som Klubben fick stryk emot under försäsongen med 1-0.


Efter förlusten i onsdags mot Brommapojkarna var det väldigt tungt. Man startade trots allt matchen ganska bra och man trodde trots allt att man så småningom skulle få in det förlösande målet. Men i halvtid började tanken att man kanske inte får in bollen växa fram, men fortfarande så kunde man inte tänka sig att man skulle kunna förlora matchen. Men när BP då får in bollen så tror man ju inte att det är sant, det kan inte bara vara så grymt. Men det kunde det ju och resten av den kvällen var ju inte så rolig.


Inte heller Kalmar har haft den starten på säsongen som man hade hoppas, med bara 2 poäng hittills. Dessa har kommit när man spelade oavgjord på Strömvallen mot Gefle i premiären och oavgjort senaste borta mot Elfsborg. Däremellan förlorade man hemma mot AIK. Det är alltså två lag som kämpar för att komma på rätt spår.


Vad är det då som inte stämmer i HBK? Ja, det är ju offensiven. Det är alldeles för uddlöst framåt och man kommer inte till några avslut. Det känns som om den ensamme forwarden ofta till just alldeles för ensam. Och med den taktik som jag vet att Janne hade i onsdags att ha mycket inlägg och långa bollar så gäller det ju att framförallt vid inlägg ha flera spelare inne i straffområdet. Nu var inte inläggen de bästa i onsdags heller, men det var väldigt ofta bara en eller kanske två spelare i straffområdet när man slog inläggen, inte konstigt att man inte kommer till så många lägen. Yttermittfältarna hade inte sina bästa matcher i onsdags heller, Prent kändes alldeles för försiktig och släpper bollen för snabb ifrån sig. Killen är ju riktigt snabb och borde använda sig av det, men istället så bara skickar han vidare bollen direkt när han får den. Sedan Emir på andra kanten var väldigt osynlig större delen av matchen. Han fick inte så mycket bollar och jobba på, vad det beror på vet jag inte. Han borde ha fått mer bollar tycker jag, för han försöker i alla fall alltid få iväg ett skott om han får läge, och man måste ju skjuta för att göra mål.


Någon som ändå visad väldigt bra tendenser i alla fall i början av matchen mot BP var Sise. Han är ju väldigt rationell i sitt spel fick med sig bollen i många lägen, eller fick i väg boll väldigt smart till någon medspelare. Tyvärr så mattades han ju längre matchen gick, och i andra halvlek var han faktiskt ganska blek, men här finns ändå något spännande.


Defensiven ser ändå okej ut, att släppa in 1 mål per match i snitt kan man leva med, även om det defensiva mittfältet med Ante och Görlitz i onsdags inte funkade hundra. Ante var ju under visa delar av matchen helt under isen och la några idiotpassningar som mycket väl kunde ha ställt till det ordentligt, men nu utnyttjade ju inte BP dessa lägen. Sedan Görlitz som defensiv mittfältare är ju lite märkligt, det är trots allt en ganska offensiv spelare som har det lite tufft i närkamper. I själva backlinjen så tycker jag faktiskt att Järdler slänger iväg alldeles för mycket passningar, men hans arbetsinsats höjer honom. Mittbacksparet är ju som sagt lite segt, men det håller fortfarande det ändå ganska städat framför Bahne. Men bästa i backlinjen är nog ändå Emil med sin följsamhet och sitt positionsspel, så det finns trots allt hopp.


Tycker egentligen att man borde gå över till 4-4-2 för att komma igång, men det tror jag inte man gör för att Janne verkligen tror på sitt 4-2-3-1. Men snälla Janne, håll bara inte på att byta runt så mycket. SÅ nu är det dags att börja kämpa till sig poäng, för att hellre spela riktigt grisigt och vinna med 1-0 än att spela riktigt snygg fotboll och det blir 4-4.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


En tung förlust

Det är tveksamt om jag under de snart tio år som jag i princip har följt HBK någonsin har känt mig så uppgiven efter en match. Det har varit enskilda matcher som har svidit mer, men det er frågan om det någon gång har känts så hopplöst.


För efter förlust 0-1 hemma mot BP är det väldigt tungt, även om man bara har spelat tre omgångar. För nu står man alltså med 1 poäng efter matcher som Trelleborg och BP hemma. Och nu väntar två bortamatcher mot Kalmar och Helsingborg, hur fasen ska det gå. Man har gått i mina ögon från att vara ett topplag, till att man t o m får fundera på om de ska hålla sig kvar. Det är förvisso ALLDELES för tidigt att börja fundera på det viset, men efter hur det har sett ut hittills så kommer ändå tanken.  


Men det började ju ändå ganska bra. Det var HBK som direkt tog tag i spelet i början, och BP kom absolut ingenstans. Speciellt Sise hade en riktigt bra start på matchen. Men även om det var HBK som hade spelet så kom man inte till några chanser egentligen. Men efter 20-30 minuter så började BP komma in i matchen, men efter första halvleken så kändes det ändå bättre än mot Trelleborg.


Sedan under andra kändes det som om BP fick mer och mer att säga till om. Något som var märkligt var att BP hela tiden kom till skottläge precis utanför straffområdet, och även om Bahne inte hade några större problem med att få tag på bollarna så vet man ju aldrig om någon BP-spelare får till något jätteskott och det står 0-1. Nu fick de aldrig in något på dessa skotten. Men mitt i halvlek händer det som bara inte får hända, BP får in 0-1 efter ett inkast. Kan världen verkligen vara så här grym...? Tydligen. HBK har sedan egentligen inget att komma med efter det och det slutar alltså 0-1.


Jag känner inte att jag orkar göra någon vidare analys nu, utan det känns som sagt väldigt hopplöst. För vad ska man egentligen göra? Det finns inga riktigt bra svar på det, utan det är bara att försöka kämpa sig in igen på något viss.


Så det blir inte så mycket mer om matchen, inte idag i alla fall. Utan man för väl bara rikta in sig mot matchen borta mot Kalmar på söndag, finns inget annat att göra...

Slutar att ge ut poäng till tre "bästa" spelarna i HBK:

3 p: Magnus Bahne - är trots allt stabil idag. Kan inte ta på sig målet riktigt.

2 p: Emil Salomonsson - sköter defensiven bra.

1 p: Joe Sise - ville i alla fall utan att egentligen inte få någon hjälp. Tappar ju längre matchen går.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Brommapojkar på besök

Imorgon är det återigen dags för match på Örjan, denna gången mot Brommapojkarna. Matchen börjar klockan 19.00, återstår och se hur stor del av publiken som hinner sätta sig till dess?


För med de köerna som det var i fredags så är man lite fundersam. Så jag kommer i alla fall var där en stund innan, brukar jag förvisso alltid vara, men det tog trots allt lite längre tid för mig att ta mig in i fredags än vanligt, trots att jag bara behövde ta mig in genom grindarna. De har gått ut på hemsidan med ett kort meddelande om att det ska se bättre ut imorgon, så det får man hoppas.


Och det var ju bara det första man blev lite frustrerad över i fredags, trots det fantastiska vädret. För det var just det man kände sig under större delen av matchen, frustrerad. Framför allt under första halvlek så var ju anfallsspel värdelöst. Det blev ju bättre i andra, men det måste ändå förbättra avsevärt om man ska vara med i toppen.


BP har under de två första matcherna vunnit en och spelat oavgjort en. Det spelade ju oavgjort, 0-0, i premiären borta mot Trelleborg. Sedan vann dem i fredags hemma, på en riktigt usel plan, med 2-0 mot Häcken. Svårt att avläsa så mycket av dessa matcher, det är väl helt okej att spela oavgjort mot Trelleborg (tycker jag ;-D) och som vad jag såg av planen på Grimsta så kunde i princip vad som helst hänt där, men en seger är alltid en seger. Återstår och se hur de kommer att spela på Örjan.


Som sagt så är det anfallsspelet som måste förbättras, det har ju varit långt under förväntan hittills. Men jag vet inte riktigt vad man ska göra för att det ska se bättre ut. Det känns ju ändå som om man har många spännande offensiva spelare, men som sagt ingen som riktigt visat något här i början. Skulle väl vara Emirs inhopp i fredags som var ganska lovande, han tycker jag bör vara med i startelvan imorgon. Men det har ju kanske en del med att göra med underlaget, även om jag tycker det är en dålig ursäkt som är väldigt utsliten. Men många av de offensiva spelarna är ju små och kvicka och vill ha bollen utmed marken. När nu underlaget inte är hundra så kanske man spelar någon högre boll mer än annars, och då får spelare som Marcus Olsson och Anel det lite svårare då de inte är speciellt stora. Ska man då spela som man spelar så kanske man trots allt ska använda sig av lite tyngre spelare som kan hålla i bollen, även om det går lite långsamt ibland. En spelare som har lite både styrka i kroppen och snabbhet är ju Joe Sise, därför jag inte ha något emot att han också får starta imorgon, och det verkar som han ska enligt FotbollDirekt.se. Så jag tycker alltså att Sise och Emir ska vara med i startelvan, en längst fram och en till vänster, vem som ska spelar vilken positioner vet jag inte. Sedan så tycker jag faktiskt att man ska byta ut Sebastian Johansson, han såg ingen vidare ut mot Trelleborg, kanske så skulle man sätta Anel på hans plats på det defensiva mittfältet och (nu chockar jag nästan mig själv) låta Ajsel fortsätta centralt som offensiv mittfältare. Det är trots allt svårt att ta bollen ifrån honom, även om det inte alltid går så fort och att han är kanske loj ibland. Annars kan man gärna starta med samma startelva som senast.


Förhoppningsvis så ser det betydligt mycket bättre ut imorgon, även om jag inte är helt säker på det. Det kan nog ta några matcher att hitta helt rätt igen, men jag hoppas i alla fall på en bra match, och kanske så kan BollKlubben Support vinna läktarkampen, hade ju varit kul...     

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!

HBK möter Skövde i cupen

Igår lottades den tredje omgången i Svenska Cupen, omgången där de allsvenska lagen kliver in i cupen, och HBK blev lottade att möta Skövde AIK. Efter som Skövde är från en lägre division än Superettan, de spelar i div. 1, så står även de som hemmalag. Matchen kommer troligtvis att spelas helgen 25-26 april.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Vi förlorade inte i alla fall…

Det är lite så man får se på det nu efter matchen mot Trelleborg. För Klubben fick inte med sig mer än 1-1, och det är väl bättre än 0-0, men det var trots allt en match man skulle ha vunnit. Nu fick man alltså nöja sig med en poäng på ett härlig, soligt Örjans vall.


Klubben ställde då upp med denna startelva:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Andreas Johansson, Sebastian Johansson

Michael Görlitz, Ajsel Kujovic, Marcus Olsson

Joe Sise


Första halvlek är väl inte så mycket och skriva om egentligen. Två lag som håller defensiven ganska bra, där Trelleborg kanske har mest boll, medan HBK har lite bättre intensioner. Man har även en boll in, men det blir bortdömd för offside. Det är även det man rädd för precis när Sise stöter in bollen efter ett troligtvis misslyckat skott av Ajsel, men på reprisen känns inte offsiden solklar precis, även om det är svårt och se från den vinkeln man visar. Det ser även ut som om det ska bli mållöst i halvtid. Men efter en tveksam situation i offensivt läge för HBK, så kontrar Trelleborg in 1-0, riktigt tungt. Särskilt som det satt ett par Trelleborg-fans bredvid oss (pratade förvisso typ småländska och jag hörde att de höll på HV i hockey, men de höll på Trelleborg i alla fall).


I halvtid hade vi svårt att komma på vad man egentligen skulle ändra till andra halvlek, och det blev inga byten heller. Början av andra halvlek är inte så mycket bättre än första, även om man märker att Trelleborg börjar maska och backa hem. Och ju längre halvleken gick ju mer spel fick Klubben. Speciellt när man bytte in Emir på vänsterkanten istället för Marcus Olsson började det hända grejer. Emir gjorde i princip mer på de första fem han var inne än vad Marcus gjorde på den tiden han var inne. Och tillslut kommer målet, och helt rättförtjänt är det Emir som gör det. Dra in den stenhårt på volley, otagbar för unge Victor Noring i målet. Kändes riktigt gott, och man kände att Emir lyfte sig ännu mer. Känns som om det är HBK som fortsätter att ha initiativet, även om Trelleborg har någon bra chans. Hade känts riktigt gott om man hade fått in ett segermål, och man var riktigt nära i den absolut sista minuten, när man på hörna skapar kalabalik inne i Trelleborgs straffområde, där bl a Noring ramlar och man tror att det ska bli frispark för Trelleborg, men Stefan Johannesson låter spelet gå och Tommy försöker felvänd på mållinjen skalla in bollen, men Noring får upp en hand och matchen slutar 1-1. HBK byter även in Anselmo och Anel Raskaj under andra halvlek, istället för Sise och Görlitz.


Känns inte helt bra efter matchen, det är trots allt en match man ska vinna. Sedan så såg det större delen av matchen lite för dåligt offensivt. Men efter att ha legat under så är det ändå skönt att man får in en boll. Sedan så är det som sagt bättre att få göra mål och det blir 1-1, än att fortsätta var mållösa och spela 0-0.


Men det fanns ändå bra grejer i matchen. Framförallt vill jag berömma Emir inhopp. Det känns som det är han som drar igång det trycket som HBK faktiskt har i mitten av andra halvlek, och spelet under denna tid är ändå lite lovande, även om det kanske beror en del på att Trelleborg backar hem. Sedan så gör faktiskt de två som kom in i startelvan ifrån i söndags, Ajsel och Sise, det helt okej. Nu kommer väl jag få skit för detta, men Ajsel är inte urdålig, utan med sin tyngd så se han till att hålla bollen i anfall. Sise är ju en ganska spännande spelare, som är stort och stark, men ändå ganska snabb. Sedan så såg det ganska stabilt ut defensivt, och Trelleborg hade svårt att komma till några chanser. Härligt med lite snabbhet i backlinjen, med framförallt Emil, men även Järdler. Men Sebastian Johansson hade det lite tungt idag, han slängde bort alldeles för många bollar. Även Marcus Olsson hade det tungt idag och var väldigt osynlig.


Inför matchen mot Brommapojkarna på onsdag så är det väl egentligen inte så mycket som måste ändras. Det skulle vara jag tycker att Emir borde få vara med i startelvan, han kändes riktigt het idag. Men om han ska starta på vänsterkanten eller längst fram vet jag inte. Sedan så kanske Sebastian borde ställas utanför startelvan, han slänger bort alldeles för många bollar. Men resten av startelvan skulle gärna få vara intakt.


Lämnar att sätta poäng på alla spelare efter varje match nu under allsvenskan och tänker istället ta ut de tre bästa spelarna i HBK i varje match och ge dem 3 poäng (bästa spelaren), 2 poäng (näst bästa spelaren) och 1 poäng (tredje bästa spelaren). Sedan tänker jag sammanfatta detta efter säsongen och se vem som har fått flest poäng. Idag blir det såhär:


3 p: Emir Kujovic - Glödhet idag och även målskytte.


2 p: Emil Salomonsson - Väldigt svår att ta sig förbi

  

1 p: Andreas Johansson - Kämpar hårt och vinner mycket boll, lägger några bra passningar


Nu har man i alla fall gjort mål och tagit poäng i årets Allsvenskan. Nu är det bara att vänta till på onsdag då man tar emot BP på Örjan, och förhoppningsvis så ser det ännu bättre ut då...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Hemmapremiär!

Då var det dags för HBK:s första hemmamatchen för året. Man kommer imorgon att möta Trelleborg på Örjan klockan tre.


Efter förlusten i söndags är det skönt att det är dags för nästa match, och att få kliva in på Örjan första gången i år kommer inte heller vara fel. Har precis som de senaste säsongerna sittplatsabonnemang på den västra läktaren, högst upp och en bit bort mot bortaläktaren. Det är riktigt bra platser tycker jag. Enda är väl att det kunde vara närmare mitten, men det gör det samma.


Trelleborg fick "bara" 0-0 i premiären hemma mot Brommapojkarna, och det var faktiskt över 3 000 i publiken, imponerande!!! (Får nu bara hoppas att jag inte får äta upp detta imorgon. Så snälla, kom till Örjan imorgon.) Har inte hört så mycket om matchen men det ska ha varit två målvakter som räddade sina lag. Intressant med unge Viktor Noring i TFF, men förhoppningsvis så får han en lite tyngre match imorgon.


Det finns en del grejer som HBK måste förbättra från matchen i söndags. Framförallt var det offensiven som inte funkade. Det kändes som om HBK var alldeles för lättläst när de kom till anfall. Det var ofta som man inte visste vad man skulle göra med bollen när man har den, utan AIK-spelarna kunde lätta knycka bollen. Det är ju inte bara spelaren med bollens fel, utan lika mycket resten av spelarna som inte är skapar några ytor eller går att passa. Sedan ska man säga att planen på Råsunda inte var speciellt bra, men det är ju inte alltid planerna vid den årstiden, så det måste man kunna hantera. Men p g a planen så använd sig HBK mycket av höga bollar i offensiven, bl a försöka slå in bollen bakom backlinjen. Det kanske inte är det bästa taktiken med tanke på att man inte har speciellt långa spelare i offensiven, och att då AIK hade Nils-Erik Johansson och Markus Jonsson som ytterbackar som trots allt är ganska hyfsade i luften. Sedan så fyllde ytterbackarna inte på så mycket i söndags, kanske var beroende på motståndet, men ändå. Morgondagens motståndartränare, och HBK;s gamle guldtränare, Tom Prahl sa under förra säsongen att han ansåg att HBK hade Allsvenskans mest offensiva ytterbackar, nu och så får det gärna vara även i år. Visst, man får inte vara för offensiv som ytterback, men man har två ytterbackar som är vana vid att vara yttermittfältare och som är bra i offensiven och det måste man utnyttja.


Defensiven så bättre ut i söndags. Visst, Tommy och Zvirre är lite sega i vissa situationer och Emil beter sig inte som en vanlig ytterback i alla situationer. Men det måste ändå sägas att Emil sköter sin nya position jäkligt bra, och Tommy och Zvirre ändå inte går bort sig så ofta. Så det är egentligen inte så mycket att göra åt backlinjen. På det defensiva mittfältet så är ju Seb lite en säkerhetsrisk med sin lite klumpiga ingripande ibland, men har sliter ju alltid och det är ju bra. Även Ante slet på bra.


Sedan kommer vi till en gåta. Vad har egentligen hänt med Bahnes fötter? Jag menar han var ju säkerheten själv med fötterna innan han blev skadad. Men under den halva säsongen han var med förra året så såg det inte riktigt lika bra, men man hoppades att med en hel försäsong så skulle få in känslan igen. Men inte... Det såg lika osäkert i söndags, och han sköt ut ett antal insparkar och liknande. Förhoppningsvis så får han snart tillbaka känslan, men jag är lite orolig.


Enligt Expressen så kommer Sise och Ajsel ta Anselmos och Anels platser imorgon. Det visar på att Janne vill ha in lite tyngre spelare. Ajsel gav faktiskt lite tyngd i söndags, men åndå. Men Sise längst fram är känns ännu mer överraskande. Återstår att se om det får den inverkan som man vill. Om det nu är sant förstås, känner inte att man kan lita på kvällstidningar helt(t ex så står det ju i samma artikeln att Anselmo ska ha delat skytteligasegern med Ingelsten ifjol, så kommer inte jag ihåg det...).


Nu är det bara och vänta till att man sparkar igång matchen i morgon. Känns som en ganska viktig match som det skulle kännas skönt att vinna. Men Trelleborg känns luriga så man vet aldrig. Men jag hoppas även du kommer och hjälper till att stötta Klubben imorgon, allt stöd behövs...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Ingen Micke Nilsson i Klubben…

Då var det klart, det som man trots allt har fruktat ett tag. Mikael Nilsson återvänder inte hem till HBK, utan valde idag att skriva på för danska Bröndby.


Som sagt jag är inte förvånad, och inte något vidare besviken heller faktiskt. Jag har aldrig riktigt trott på att Micke skulle välja att skriva på för HBK, det känns något år för tidigt. Men man har förstås alltid hoppas, och lite besviken blir man förstås. Bara glad att han inte skrev på för någon annan allsvensk klubb, som t.ex. Malmö som det har ryktas om. Har ju sagt det redan innan att HBK inte kan tävla med danska klubbar ekonomiskt, särskilt inte med en av de största. Utan skulle Micke ha valt att gå till HBK så skulle det inte ha varit för pengarna, utan av andra skäl.


Han har skrivit på ett treårskontrakt med Bröndby. Jag tror inte han kommer att skriva på något nytt kontrakt med dem efter det. En utländsk spelares inkomstskatt, som till en början är väldigt låg, höjs markant efter tre år i Danmark, och det finns många exempel på svenska spelare som spelare tre år i Danmark och sedan flyttar. Så därefter så kanske vi åter få se Micke i den blå tröjan igen...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Lite från Råsunda

Då är man hem igen efter några dagar i Stockholm, och framförallt matchen på Råsunda i söndags...


Ska jag vara ärlig så har jag faktiskt varken sett eller hört något om matchen efteråt, så jag vet inte hur pressen har sett på matchen.


Men det blev ju förlust för HBK med 1-0, och jag tänker inte skriva något vidare matchreferat, det känns en aning passé nu. Sedan har ni säkert läst om den någon annanstans. Men lite kort så tyckte jag att det såg helt okej ut i första halvlek, det var nästan HBK så hade lite övertaget i början, och AIK var lite nervösa. Var ganska chansfattigt i första halvlek, men med lite tur kunde Klubben ha fått in ett mål. Kändes ändå rättvist med 0-0 i halvtid. Men direkt i andra så kände man att AIK fick lite bättre fart på det, och det var inte oväntat när de tog ledningen. Sedan kändes det lite som om pressen släppte lite på AIK och det kunde spela ut mer, medan luften gick ur HBK lite. Men HBK hade ganska bra spel precis efter målet utan att egentligen komma till något. Men sedan tog AIK över helt fram till slutminuterarna, då HBK hade några chanser.


De var lite kort om matchen i sin helhet. Nu kommer lite egna iakttagelser både på och utanför plan:


  • Kan ju till och börja med att tala lite om själva Råsunda. Vi satt då på den södra läktaren, vilket var bakom ena målet. Det innebar också att vi satt på rakt motsatta sidan från Norra stå. Kändes som om det var lagom avstånd från dem. Men jag hade faktiskt lite högre förväntningar deras tifo. Trodde att de skulle vara lite maffigare nu när det var premiär. Men visst, lite tifo hade de, men inte så mycket. Men de lät ändå en del, ett antal gånger mer än vad Kvastarna någonsin gjorde. Det var ju lite bättre stämning än på Örjan, lite beroende på att det var nästan 22 000 på läktarna, men det är inte precis hela sanningen. Sedan smällde det lite då och då från Norra stå, även om det inte var några bengaliska eldar. Tycker ändå man inte  borde kunna smuggla in dessa "bomber".

  • Däremot var det ganska lugnt på vår läktare, men vi satt ju också på familjeläktaren. Det innebär att man måste ha med sig ett eller två barn för att komma in där. Tycker faktiskt där ganska smart att man har en speciell familjeläktare som är lite lugnare, och billig. Tror det gör att fler barnfamiljer vågar och känner det är värt att gå på matcherna. Sedan var det helt okej platser. Även om du satt bakom målet så satt du så pass långt upp så att du fick bra vy över planen, och inte överdrivet långt upp så att du ändå såg vem som var vem.

  • Ska man trots allt sedan gå ner på planen så vill jag börja med att säga att lägg namnet Martin Kayong‑Mutumba på minnet. Jag vet inte vad som har sagt efter matchen om honom, men har var helt klart planens bästa spelare. Snabb och teknisk och hade t o m lite "lekstuga" ibland, kan bli en riktig joker för AIK i år. Även målskytten Özkan var bra på andra sidan.

  • I HBK så tyckte egentligen inte det var någon som stack ut riktig, mittbackarna skötte det ändå ganska bra, även om jag efter match är nästan ännu mer skeptiskt till dem. Det går helt enkelt för långsamt. Sedan tyckte jag att Järdler verkligen försökte på sin kant. Offensivt så försökte framförallt Görlitz, men utan att det blev så många farliga situationer. Återkommer nog innan matchen på fredag om saker som bör förbättra för Klubben. Vill bara tillägga att man inför matchen samlade hela truppen och alla tränarna precis framför bänken precis innan match, istället för att de som startar samlas i en ring i mittcirkeln, som man annars brukar. Var vara en liten notis.

  • Jag vet att man inte ska klaga en massa på domaren, och jag tänker inte heller klaga så mycket på Martin Hansson, som jag tyckte trots allt gjorde en helt okej match. Men däremot hans linjedomare är jag lite mer skeptisk till, framförallt när det gällde att blåsa offside. Allt så det blev offside så fort en spelare fick lite utrymme i ett offensivt läge med ingen spelare solklart framför sig. Och detta gällde för både lagen, och det fanns även lite konstiga offsideavblåsningar åt båda hållen. Nu när det drabbade båda lagen så kanske det inte är så mycket att diskutera, men det var ändå konstigt.

Nu tänker jag lägga den matchen i princip bakom mig och rikta in mig på fredagens match istället. Tycker trots allt att HBK ska ta med sig större delen av första halvlek och precis efter AIKs mål till fredagens match, då såg det ändå hyfsat ut. Förhoppningsvis får vi lite varmare väder på fredag, det var svinkallt på Råsunda. Och sedan värmde ju inte spelet så mycket heller...


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Min startelva

Då är det då dags för mig att släppa startelvan som jag tycker HBK ska ställa upp med imorgon. Kommer även att ge en liten kort motivering under varje spelare.


Målvakt:


Magnus Bahne

Behöver egentligen ingen motivering. Han är en av Allsvenskans bästa målvakter, kanske det bästa. Oerhört lugn och ger lugn åt hela backlinjen.


Backar:


Emil Salomonsson

Emil kom ju som en offensiv spelare, men har alltså hamnat på högerbacken. Har, trots att han aldrig spelat ytterback innan, visat riktigt bra positionsspel och är ju väldigt snabb. Kommer verkligen att bli kul att följa i år.


Tomas Zvirgzdauskas

Tyvärr är det lite dålig konkurrens bland mittbackarna, Markus Gustafson verkar inte riktigt räcka till. Därför får Zvirre fortsatt förtroende, även om jag tror att han kan få det tufft ibland, speciellt mot snabba anfallare.


Tommy Jönsson

Tycker att Tommy är snäppet bättre än vad Zvirre är, och håller ännu ändå hyfsad allsvensk klass. Men även han börjar tappa, men såklart ska spelaren som börjar sin 12:e raka säsong i Klubben vara med.


Christian Järdler

Denna position är väl den det nästan är jämnast, och det är tufft mellan Texas och Järdler. Men jag väljer trots allt Järdler till slut. Känns som om han är växt in i laget och sett ganska bra ut i slutet.


Defensiva mittfältare:


Andreas Johansson

Ante är ju självskriven som defensiv mittfältare. Har tagit ett steg till tycker jag under försäsongen. Jobbar alltid hårt och vinner en hel del på boll. Kan också lägga helt geniala passningar ibland, tyvärr varierar kvalitet på passningar lite för mycket.


Tim Sparv

Den platsen tyckte jag också var tuff. Det har varit jämnt mellan Sparv och Sebastian Johansson, och tyvärr så tycker jag att ingen av dem riktigt har visat det jag har velat. Men Tim är ett framtidsnamn som håller på att slå sig in i det finska landslaget.


Offensiva mittfältare:


Michael Görlitz

Michi känns, precis som resten av offensiven, ganska självklar. Kom ju in som en frisk fläkt förra sommaren och höjde Klubben. Kan säkert nu när han har kommit in i Klubben ännu mer vara ännu bättre.


Anel Raskaj

HBKs egen bolltrollare som säkert kommer utvecklas ännu mer. En kille som alltid vill ha bollen, och göra något med bollen. Har varit lite bollkär, förhoppningsvis lär han sig av med det. Skulle också behöva vara lite bättre framför mål.


Marcus Olsson

Marcus ska ha utvecklas mycket under försäsongen, och han har sett rätt spännande ut under träningsmatcherna. Springer alltid och är väldigt snabbt. Kommer att bli väldigt spännande och se vad han kan göra i år.


Anfallare:


Anselmo

Trots att han inte riktigt har hitta målet under försäsongen så vet man vad det finns in honom. Man har ju förhoppningar att han ska komma med mer i spelet. Tyvärr har han inte gjort det under försäsongen. Men om han gör det, kommer han att bli riktigt farlig.



Så tycker alltså jag att HBK ska ställa upp.


                                Bahne

  

Emil              Zvirre          Tommy           Järdler

  

                      Ante G          Sparv

  

Görlitz                        Anel                     Marcus

  

                               Anselmo

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Min tabell

Tänkte bara lite snabbt skriva ner min Allsvenska tabell i sin helhet:


  1. IFK Göteborg
  2. Elfsborg
  3. Kalmar
  4. HBK
  5. AIK
  6. Helsingborg
  7. Malmö
  8. Trelleborg
  9. Örebro
  10. Hammarby
  11. Örgryte
  12. Djurgården
  13. GAIS
  14. Häcken
  15. Gelfe
  16. Brommapojkarna

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 1: IFK Göteborg!

Då har vi alltså efter mer en två veckors nerräkning kommer fram till det laget som jag alltså tror vinner Allsvenskan 2009, och är som ni ser IFK Göteborg. Ett Göteborg som vann Allsvenskan 2007, och som vann Svenska Cupen och kom trea i Allsvenskan förra året. Man har sedan dess tappat Niclas Alexandersson (slutar), Jonas Wallerstedt (Sundsvall), Mathias Ranegie (Häcken) och Jonatan Berg (Gefle), och lånat ut David Stenman (Örgryte) och Erik Dahlin (Trollhättan). Man har tagit det väldigt lugnt med att värva och bara värvat Kalle Svensson (Caen, Frankrike) och Tobias Sana (Qviding).


Är det någonstans som IFK har en imponerade uppsättning så är det bland mittbackarna. Jag menar, spelare så som Mattias Bjärsmyr, Ragnar Sigurdsson, Kalle Svensson och Nicklas Carlsson slås om de två platserna i mittlåset. Men Bjärsmyrs kontrakt går ut efter säsongen och han har inte skriva på något nytt, och man vet inte hur man ser på det. Man ska bänkar honom bara för det. Även ytterbackarna är ganska bra. Man har ju bl a Adam Johansson, som startade mot Portugal förra veckan, men även talanger som Sebastian Eriksson och Erik Lund. På mittfältet har man även där helt okej spelare, med kämpar så som Pontus Wernbloom, kan även spelar forward, och Tomas Olsson, och lovande spelare så som Gustav Svensson, Jakob Johansson och Nicklas Bärkroth. Också har man Stefan Selakovic, som jag har mycket delade känslor över, vet inte hur man ska se på honom. För han var trots allt min idol när jag började följa HBK och skrev bl a på ett nytt kontrakt precis innan han försvann bara för att Klubben skulle få pengar, men samtidigt så valde han trots allt IFK när han återvände hem. Det som är lite oroande i IFK är att den enda riktiga forwarden man har är Robin Söder, för både Tobias Hysén och Daniel Alexandersson kan lika gärna vara yttrar, men Hysén ska ha sett riktiga bra ut nu under försäsongen, så det är nog ingen fara. Lägg till Kim Christensen i mål så ser det riktigt bra ut.


Så jag tror att man kommer att stå som segrare efter säsongen, för att de finns så många spännande spelare som kan varandra utan och innan, även om den är ett väldigt ungt lag.



Nyckelspelare: Kim Christensen, Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom

  

Lagets viktigaste spelare: Kim Christensen

  

Årets överraskning: Nicklas Bärkroth

  

Årets flopp: Stefan Selakovic

  

Årets värvning: Kalle Svensson

  

Årets förlust: Niclas Alexandersson



Min startelva:

  

Tobias Hysén, Robin Söder


Stefan Selakovic, Pontus Wernbloom, Gustav Svensson, Nicklas Bärkroth


Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Kalle Svensson, Erik Lund


Kim Christensen

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Nu är det nära…

Nu är det mindre än två dygn innan HBK springer in på Råsunda i den Allsvenska premiären.

En match som det är tänkt att jag ska se live...


Men eftersom att jag inte har någon möjlighet att skriva något inlägg innan jag kommer hem på tisdag så kommer det inte att bli något vidare matchreferat, man är ju nästan redan inriktad på hemmapremiären på långfredag då. Sedan har ni säkert läst matchreferat någon annanstans. Men däremot kanske det kommer lite annat smått och gott från match som kanske inte har helt och göra med själva spelet.


Eftersom vi åker hyfsat tidigt till Stockholm imorgon så kommer segraren i mitt tips släppas ganska tidigt. Kommer nog även släppa min egen startelva inför matchen på söndag. Får se om jag och Janne tänker på samma sätt, eller om han är helt ute och cyklar :-D. Nä skämt å sido så känns det flesta platserna rätt klara, men det finns någon som det är lite konkurrens om.


Nu är det verkligen nära, och det som man i princip har väntat på sedan sista matchen mot Kalmar förra året är äntligen här. Den allsvenska premiären. GOTT!!!

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 2: Elfsborg

Nu börjar vi verkligen närma oss slutet på min tippning och idag är det andraplatsen som gäller, och som ni kan se har jag satt Elfsborg där. Elfsborg som var med i guldstriden ända in i sista omgången förra året, även om man hade ett ganska svårt utgångsläge. Inför denna säsong har man fått in etablerade spelare som Martin Ericsson (Bröndby), Anders Wikström (Gefle) och Ante Covic (Newcastle Jets, Australien), men man har även fått in Joel Johansson, Joakim Wulff (båda från Falkenberg) och Niklas Hult från lägre divisioner. Lämnat har bl a Johan Wiland (FC Köpenhamn), Lasse Nilsson (åter till St Etienne, Frankrike), Joakim Sjöhage (Trelleborg), Andreas Augustsson (Horsens) och Fredrik Berglund (Stabaek, lån) gjort.


Man måste säga att Elfsborg har en ganska bra lag, troligtvis det bästa laget på pappret. Framför allt mittfältet är imponerande. Jag menar med spelare som Anders Svensson, Stefan Ishizaki och Martin Ericsson kan man inte säga något annat. Och trots att man har tappat tre forwards sedan förra årets slut så ser anfallsuppsättningen okej ut. Man har framförallt James Keene och nye före detta HBKaren Joel Johansson som känns som rena forward, plus att man har Denni Avdic som även kan spela längst upp. Även längre bak i backlinjen ser det ganska bra ut, trots att man har tappat Andreas Augustsson. Man har ju värvat in Anders Wikström istället, och man har ju även Teddy Lucic i mitten, vilken gör att det ser stabilt ut. Däremot har det varit lite krångel på målvaktsplatsen. Inför säsongen kändes det ändå kanske bra trots att Johan Wiland hade lämnat. Man hade ju Abbas Hassan som även han ansågs vara en målvakt av ganska hög allsvensk klass. Men det verkar som om Hassan inte alls har kommit upp i någon vidare standard under försäsongen och t o m nye Joakim Wulff har tagit sig förbi honom. Därför valde man innan transferfönstret stängde att köpa in förre Hammarby-målvakten Ante Covic. Kommer han lyckas komma in i laget till premiären?


Så trots att man kanske på pappret har det bästa laget så tror jag inte att de lyckas vinna. De har för mycket press på sig, och det kan bli tungt om någon av de mer namnkunniga spelarna, så som Ander Svensson eller Stefan Ishizaki blir skadade.



Nyckelspelare: Anders Svensson, Stefan Ishizaki, Teddy Lucic

  

Lagets viktigaste spelare: Anders Svensson

  

Årets överraskning: Daniel Nordmark

  

Årets flopp: Ante Covic

  

Största värvningen: Martin Ericsson

  

Största förlusten: Johan Wiland

  

  

Min startelva:

  

James Keene


Emir Bajrami, Martin Ericsson, Stefan Ishizaki


Anders Svensson, Helgi Danielsson


Johan Karlsson, Teddy Lucic, Anders Wikström, Martin Andersson


Ante Covic

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 3: Kalmar

Dags för min topp tre, och jag tror alltså att Kalmar hamnar trea. Regerande svenska mästarna som klarade av den förväntan man hade på sig förra året. Men man har tappat tunga spelare så som Viktor Elm och Patrik Ingelsten (båda Heerenveen), men även Arthur Sorin (Århus) och trotjänaren Patrik Rosengren (Mjällby), också har man lånat ut Ricardo Santos och Marcel Sacramento till Jönköping Södra. In har man värvat spännande spelare så som Daniel Mendes (AIK), Tobias Eriksson (Sundsvall), Marcus Torbjörnsson (Falkenberg) och Daryl Smylie (Ljungskile).


Frågan är hur man kommer att ersätta de två spelare som kom 1:a och delad 2:a i den allsvenska skytteligan förra året, Patrik Ingelsten (1:a, 19 mål) och Viktor Elm (delad 2:a med Anselmo, 15 mål)? Det kommer att bli väldigt tufft, de gjorde ju trots allt 34 mål tillsammans förra året, och sedan är ju Viktor Elm mycket mer än en målskytt. Den som man i första hand har värvat som ska göra målen är AIK:s Daniel Mendes, som inte gjort någon jättesuccé i AIK precis, men som kanske med miljöombyte kan blomma ut, och det var ju faktiskt Kalmar som hittade honom och tog honom till Sverige. Sedan såg ju Abiola Dauda ganska bra ut förra året. Frågan är hur mycket succén i Ljungskile förra året, Daryl Smylie, kommer få att spela i år, tror han kommer få det tyngre i år. Men man har fortfarande framförallt Rasmus Elm kvar som nog är en av Allsvenskans största stjärnor trots allt. Man har även på mitten lagkaptenen Henrik Rydström, som använder munnen minst lika mycket som fötterna under en match. Detta och en massa andra rutinerade spelare som kommer att göra att Kalmar kommer att vara stabila även i år.


Trots att man är regerande mästare så är det inte många som tror att man vinner i år, och det tror inte jag heller då. Man får nöja sig med lilla silvret.



Nyckelspelare: Rasmus Elm, Henrik Rydström, Petter Wastå

  

Lagets viktigaste spelare: Rasmus Elm

  

Årets överraskning: Daniel Mendes

  

Årets flopp: Daryl Smylie

  

Största värvningen: Daniel Mendes

  

Största förlusten: Viktor Elm

  

  

Min startelva:

  

Daniel Mendes


Lourival Assis, Rasmus Elm, Jimmie Augustsson


Henrik Rydström, Tobias Eriksson


Stefan Larsson, Joakim Lantz, Marcus Lindberg, Emin Nouri


Petter Wastå

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Ett par snabba

Enligt Sportbladet ska Micke Nilsson ha tackat nej till ett nytt kontrakt från Panathinaikos. Det ska ha varit på ett år och med betydligt lägre lön, och det är alltså inte Micke intresserad av. Det ökar ju chanserna för HBK som helt klart är intresserade och har presenterad upplägg för Micke. Återstår och se vad som blir nästa om Micke...


Både Emil Salomonsson och Emir Kujovic fick hoppa in i U21-landslagets match mot Belgien igår. Sverige tog revansch efter förlusten i fredags och vann med 2-1 efter två mål av Sebastian Rajalakso. Emil bytte med Sebastian Eriksson på högerbacken i 65:e minuten och Emir bytte med Linus Hallenius i anfallet i 68:e minuten.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 4: HBK!!!

Då var det alltså dags för klubben med stort K, Halmstads BK. HBK som hade lite av en berg‑o-dalbana prestationsmässigt förra året och hamnade 8:a till sist. Inför säsongen har man värvat Christian Järdler och fått "tillbaka" Emil Salomonsson efter lån, han lånades ju ut till Ängelholm, som han kom från, direkt när han kontrakt började i somras, så även han kan ju räknas som nyförvärv. Tappat har man ju målvakterna Marcus Sahlman (Tromsö) och Conny Johansson (slutar), Jesper Westerberg (Landskrona till slut), Daniel Johansson (Falkenberg), Hjalmar Öhagen (Gefle) och Magnus Arvidsson (Helsingborg).


Klubben har ju inte haft den försäsong som han har hoppas, och det gjort en lite nervösare. Men eftersom det bara är försäsong så kanske man inte ska dra för höga växlar över dessa matcher, men det är trots allt lite oroande. Men det finns ju mycket spännande spelare i laget, som verkligen slå igenom i år. Man har kanske Allsvenskans bästa målvakt längst bak, Magnus Bahne, som efter att kommit in i mitten av förra säsongen åter kan komma upp i klassen han hade 2007. Man har "smurfligan" på det offensiva mittfältet med Michael Görlitz, Anel Raskaj och Marcus Olsson, som redan förra året imponerade under hösten, och som jag tror har tagit ytterligare steg framåt under försäsongen. Man har Andreas Johansson, med landslagsmerit numera, på det defensiva mittfältet som det känns har fått högre självförtroende sedan januariturnén med landslaget. Sedan har man ju Anselmo på topp, som trots att han inte har imponerad så under försäsong man vet har näsa för mål. Och kunde han göra 15 mål förra året, när han kom en månad innan premiären, varför kan han inte göra minst lika många i år?  Den lagdelen som man är mest orolig över är ju backlinjen, men med succén med Emil Salomonsson ser den kanske i alla fall lite bättre.


Så förhoppningsvis så kan HBK vara med i toppen och vinna en bronsmedalj. Man får nämligen brons när man kommer fyra, lite konstigt, men ändå.



Nyckelspelare: Magnus Bahne, Michael Görlitz, Anselmo

  

Lagets viktigaste spelare: Magnus Bahne

  

Årets överraskning: Emil Salomonsson

  

Årets flopp: Tomas Zvirgzdauskas

  

Årets värvning: Emil Salomonsson

  

Årets förlust: Daniel Johansson



Min startelva

  

Tror faktiskt jag väntar lite med den...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


RSS 2.0