Andra raka 4-0-förlusten

Om det inte var kris redan innan i HBK så är det nog det nu. För även idag fick HBK lämna matchen efter 4-0 i baken. Det stod också klart, HBK kan inte hantera ett baklängesmål. Det var inte heller nog vidare första match i Allsvenskan från start för Kalle.


För Janne hade gjort lite ändringar sen senast och ställde upp med detta lag (utan sina finnar bl a):

Kalle Johnsson

Johnny Lundberg, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Mahamat Azrack

Michael Görlitz, Anselmo, Anel Raskaj

Emil Salomonsson


Matchen började trots allt ganska bra, och det var HBK som tog initiativet. Men man kom inte till några chanser, och efter det första tio minuterarna så började även Häcken komma in i matchen, och skapade de första riktiga chanserna. Efter 21:e minuter så kan Häckens Paulino göra sig fri och ensam med Kalle sätta 1-0. Efter målet samlades HBKarna i en ring, för att antagligen peppa varandra, men det gjorde ingen vidare nytta egentligen. För bara åtta minuter senare så kommer även tvåan för Häcken när nu Jonas Henriksson kan göra sig fri. Nu började HBKarna hänga lite med huvudena. Men någon minut senare kommer Anel till HBKs absolut bästa chans då han skjuter bollen rätt i ribban. Mål där och matchen hade fått nytt liv. Men istället kan Häcken göra ytterligare ett mål i den 38:e minuten av Erik Friberg, då började matchen faktiskt kännas ganska körd. Och som om inte eländet var slut där så går Järdler in lite onödigt hårt i en situation och får sitt andra gula kort och blir utvisad. Då kändes ju matchen ännu mer körd. Kändes rätt skönt när det blev paus, innan man släppte in fler mål.

Precis som mot Trelleborg så gjorde Janne två byten i halvtid, ut med Tommy och Anel, och in med Gus och Texas. Det innebar att Lundberg flyttade in som mittback, Texas tog platsen som vänsterback, Emil som högerback. Sedan offensivt gick Anselmo upp längst upp, Görlitz över till vänsterkanten och Gus in som högermittfältare. Men hela andra halvlek känns det som om båda lagen försökte bara spela av och det blev riktigt trist. Förutom att Häcken gör 4-0 efter att Jonas Henriksson styrt in en frispark, en boll som Kalle kanske borde ha tagit, och att Lundberg har en nick i målställningen så finns det väl inte så mycket att skriva om den andra halvleken. Sparv fick också komma in i slutet, men matchen slutade 4-0.


Snacka om att HBK är ett lag utan självförtroende nu alltså. Man börjar ju matchen bra och det kändes som om man ville visa att man var bättre än vad man hade visat den senaste tiden. Men i och med Häcken 1-0-mål så brakade alltihop och man började spela nervöst och omständligt. Men varför spelar Janne Anselmo som släpande forward/offensiv mittfältare? Han ska ju vara längst fram, för han är ju den enda i laget som egentligen har hyfsat målsinne, men han har ju inte funkat så bra i själva spelet. Så jag tycker att man borde ha gått upp på två forwards redan fram början, eller i alla fall haft Anselmo längst fram. Sedan är ju backlinjen bedrövlig idag. Den enda från den ursprungliga backlinjen som får godkänt idag är Lundberg, och det är mest för sin andra halvlek som mittback. För Tommy och Zvirre tabbar sig alldeles för mycket, och inför nästa match så tycker jag att man absolut ska ha Lundberg som mittback redan från start, och ut med Tommy. Sedan så behövs en sån som Texas som ledare på plan nu, och han lär ju få spela nästa match när Järdler är avstängd. Sedan så tycker jag väldigt synd om Kalle idag, han kan inte gör någonting på de tre första målen. Märktes så klart att han har någon rutin av matcher på denna nivå, men med lite rutin så kan även ha bli bra. Men just nu känns det väldigt hopplöst, finns egentligen inget att bygga vidare på. För Klubben klarar inte var att släppa in några mål just nu, och med denna backlinje så kommer det att trilla in mål.


Nu får det vara dags att ge ut poäng, lika enkelt som vanligt…


3 p: Anel Raskaj
– syntes lite mer idag än vad han har gjort innan, och gjorde det okej idag. Det som framförallt har blivit bättre hos Anel är hans offensiv.


2 p: Johnny Lundberg
– är framförallt för hans andra halvlek som mittback då han står iväg bra några gånger.


1 p: Jonas Gudni Saevarsson
– är en riktig slitvarg som springer och springer. Sedan gör han lite oväntade löpningar ibland, vilket ställer motståndarna.


Som sagt så vet jag inte vad man ska gör nu, utan det är väl bara att försöka hitta spelet någonstans, och inte släppa in mål…


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Besök från Hisingen

Efter att nu två tredjedelar av Allsvenskan är spelad så börjar det bli viktigt att för Klubben att ta alla poäng som det går. Första chansen blir hemma mot Häcken, på Örjan klockan sjutton noll noll. Häcken som gått fram som en lokomotiv och som jag tror har Allsvenskans bästa form, och det har ju inte HBK precis.

För efter segern mot Kalmar fick man ju lite andrum. Men efter att man nu har två raka förluster så har man nu så ser det tyngre ut igen. Inte nog med det, det dåliga spelet var tillbaka mot Trelleborg. Förlust med 4-0 mot Trelleborg är ju nästan pinsamt.

Häcken däremot då har 10 raka utan förluster, varav bara fyra är oavgjorda. Bl a så har man ju Jonas Henriksson, som alltid står på rätt plats. Han tillsammans med Mathias Ranégie så har man två riktigt målfarliga spelare.

Som sagt så var spelet tillbaka där det var för några veckor senast, alltså riktigt dåligt. Framförallt så var det backlinjen som inte höll, och det ramlade ju också in fyra mål senast. Det är bara att inse, Tommy och Zvirre håller inte riktigt längre. Funderar faktiskt på om man skulle ta ut lagkapten Tommy Jönsson imorgon, och in med Lundberg istället centralt. Tycker Johnny har blivit bättre för varje match, och sedan är han ju snabbare än vad Tommy. Det är ju ingen större bedrift, men ändå. Sätter man sedan när Emil som högerback så har man ju trots hyfsat med snabbhet. Sedan var ju inte anfallsspelet någon vidare heller. Emil fick ju inte så mycket gjort under sin tid som forward, och Emir vann inte lika mycket som han hade vunnit den senaste tiden. Emir tycker jag ska fortsätta där han spelet, men kanske ska man prova Anselmo längst fram. Han ska ju ha gjort väldigt bra ifrån på träningarna, även om han inte har hunnit visa det i match än. Mittfältet tycker jag ska vara som det var mot Trelleborg. Sparv och Görlitz är ju självskrivna. Sedan tycker jag trots allt att Azrack såg ganska spännande, och Saevarsson som en bra inhoppare som kan springa benen av sig i slutet. Sedan finns det ju mycket i Anel, även om det ibland går lite långsamt. Men precis om den senaste tiden är det viktigaste att man har rätt inställning, och verkligen kriga. Man får absolut inte vika ner sig imorgon, poängen är alldeles för viktiga.

Så lämna bara allt det dåliga bakom er imorgon, och visa vad skåpet ska stå. Det finns någonstans, frågan är bara var? För det är ju som ett getingbo (!) där nere.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Storförlust mot Trelleborg

HBK åkte på en riktigt tung förlust idag när man får stryk med hela 4-0 på Vångavallen. En riktig mardrömsmatch, även om Trelleborg inte är så mycket bättre kanske.


Matchen kunde ju inte starta sämre för HBK än vad den gjorde när Fredrik Jensen gjorde 1-0 efter att han sprang ifrån Tommy och kunde stöta in bollen bakom Bahne redan efter en minut. En start som HBK inte alls behövde, och man har ju börjat darra förr efter tidiga mål. Lite samma sak händer nu och man har svårt att komma någonvart offensivt då TFF backlinje är väl samlade och ger HBKarna väldigt lite ytor att jobba på. Samtidigt känns det farligt varje gång Trelleborg kommer till anfall, och de ska också få ytterligare utdelning. För i den 23:e minuten kan Andreas Drugge utöka till 2-0 efter trassel inne i HBKs straffområde. Och inte nog med det, i den 28:e minuten kan Fredrik Jensen göra sitt andra mål efter pass av Magnus Andersson. Efter dessa två snabba mål börjar det känns lite utgivet i HBK och man får ännu svårare att skapa något. Men efter 42:e minut kommer HBKs farligaste chans då Emir får iväg ett jätteskott som går i ribban, och sedan är det tveksamt om inte bollen studsar innanför mållinjen, men det blir inget mål. Istället står det alltså 3-0 i paus.


Inför andra halvleken så gör Janne två byten då Lundberg och Anel får lämna, och Anselmo och Mikael Rosén fick komma in. Anselmo går in längst fram medan Emil flyttar ner till högerbacken, samtidigt som Gus går in som högermittfältare och Görlitz gick över till vänster. Men detta gjorde väl ingen större skillnad egentligen, utan man kommer ut ungefär som innan paus. Man har väldigt svårt att komma till något offensivt, medan Trelleborg kommer fram gång efter gång. Men man lyckas hålla emot ganska bra, men tyvärr så slutade det inte riktigt där. För Trelleborg kan i den 65:e minuten även göra 4-0 efter att Andreas Wihlborg tagit sig förbi Bahne och kunnat lägga in bollen. Sedan var ju allt vad chans för HBK över, om den inte var det redan sedan innan. Så resten av halvleken blir mest bara en transportsträcka mot slusignalen. Anselmo lyckas komma fram till en jättechans efter superboll av Sparv, men det var inte HBKs dag idag, så bollen går precis utanför. Så det slutar 4-0 till Trelleborg som tar sin första seger hemma mot HBK i Allsvenskan sedan 1995, när de även då vann med 4-0.


Ja vad ska man egentligen säga om matchen, att det gick åt skogen. Man blev ju orolig redan vid deras 1-0 mål som kom så tidigt att de kunde bli en riktigt tung match, de hade ju blev andra gånger när man åkt på så pass tidiga baklängesmål. Och mycket riktigt blev det så också, då det kändes ganska nervöst bakåt, i den lagdelen med absolut mest rutin. När man sedan kör fast helt offensivt så blir det ju nästan hopplöst. Visst, Trelleborgs backlinje är bra, men det känns lite ibland som om det var HBKarna som gjorde dem bra genom att vara få stillastående och för förutsägbara, och tar felbeslut. Ett exempel var att Emil i många lägen när man spelade som anfallare gick alldeles för ofta mot Jens Sloth, som trots allt är hyfsat snabb, istället mot Peter Abelsson, som istället är ganska stabbig. Sedan något som inte funkad så bra idag i jämförelse med de senaste matcherna var Emir närkampsspel som nästan har varit helt suveränt de två senaste matcherna, men som idag knappt funkade över huvudtaget. Han vann knappt någonting, och då får HBK svårt att etablera något vidare tryck. När sedan även Görlitz kör fast, mycket p g a att han åter igen får göra mycket själv i offensiven så blir det ju väldigt tufft. Sedan syns det i vissa lägen vad Sparv och Azrack kan, men alldeles för sällan. Kommentatorn klankade ner väldigt mycket på Azrack, som förvisso kanske inte gjorde någon jättematch, men ändå ibland visade prov på vad som faktiskt finns inom honom. Ge honom bara lite tid som kan det bli ganska bra. Sedan så kan backlinjen betydligt bättre tycker jag. Förvisso tyckte jag Lundberg gjorde en av sina bättre matcher i första halvleken, men resten får inte riktigt godkänt. Zvirre vann inte alls på samma sätt som han kan, och Tommy ser lite stabbig ut då och då och kommer fel till en del lägen, t ex till något/några av målen. Bahne kan man väl inte lasta så mycket för målen egentligen, det är backlinjen som sätter honom i svåra lägen. Nä nu börjar det likna hur de såg ut för en några veckor sedan igen, och dit ville vi inte igen.


I vilken fall få jag väl försöka att ge lite poäng:


3 p: Michael Görlitz - vad ska man säga, är ju den som match efter match dra stor del av offensiven, så även idag.


2 p: Tim Sparv - har väl egentligen någon vidare dag idag men kämpar och sliter och vinner en del boll i alla fall.


1 p: Johnny Lundberg - gör kanske sin bästa match i HBK idag, men det hjälper ju inte.


Det är väl egentligen bara att försöka glömma denna match så fort det går och se mot nästa match. För det börjar tätna i botten, och det behöver hända något i fall man inte ska komma in ett ännu sämre läge. Nästa chans är hemma mot Häcken på söndag.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Sydlig match imorgon

Imorgon tar Klubben bussen söderut mot Sveriges sydligaste stad, Trelleborg. Där ska man möta stadens stolthet Trelleborgs FF på Vångavallen. Vångavallen som med sitt öknamn "Tjongavallen" ofta får stå ut med mycket negativa kommentarer, ska egentligen inte vara så dålig som det sägs, utan hålla okej klass. Det som fattas på Vångavallen är publik, man har bara ett snitt på 3 270, och det är framförallt det man måste jobba med.


HBK åkte ju på stryk senast mot AIK efter en hyfsad första halvlek, men en helt förstörd andra halvlek efter störtskuren i halvtid. Det gör ju att man trots allt bara har vunnit en match på de elva senaste, vilket såklart inte är bra. Särskilt inte nu när GAIS idag vann mot Helsingborg med 1-0, vilket gör att man bara har tre poäng ner till kvalplatsen. Men Trelleborg kommer verkligen att bli tuffa imorgon.


För Trelleborg har bara förlorat två matcher på hemmaplan i år och bl a slagit topplagen AIK och IFK Göteborg på hemmaplan. Sedan har uttrycket "Tjongavallen" börjat användas allt mer sällan då TFF spelar en betydligt bättre fotboll ny än vad man gjorde förr. Man är en kollektiv utan någon egentlig storstjärna som man sår och faller med. Därför tycker jag Trelleborg är ett mycket jobbigt lag att möta.


Som sagt så kändes det som om nästan halva matchen mot AIK gick förlorad i och med allt regn som kom i slutet av första halvleken och under halvtidspausen, och gjorde att det knappt gick att spela fotboll över huvudtaget i andra halvleken. Andra halvlek gick ju därför knappt att analysera, för att bollen kunde gå precis hur som helst. Men när det gick att spela, under första halvleken, så såg det väl okej ut. Man började ju matchen riktigt bra, men man tappade initiativet i och med AIKs kvittering. Så man kom inte upp i samma nivå som mot Kalmar. I offensiven fick inte Emil lika mycket uträttat då AIKs försvar hade koll på honom och plockade bort honom ganska bra. Emir gjorde det i så fall bättre, men inte heller han skapade lika mycket som han gjorde mot Kalmar, men det märks att Emir har växt under säsongen. Även mittfältet hade det lite svårare än mot Kalmar, man måste säga att AIKs är bra defensivt, även om jag tyckte Görlitz och Sparv var de två bästa för HBK. Görlitz som gör det bra hela matchen och kämpar på bra i andra halvlek, och Sparv som gör en riktigt bra i första halvlek men kanske tappar lite i andra. Men något som var riktigt intressant var Mahamat Azracks inhopp då han trots den dåliga planen visar att han kan bli bra. Skulle vara intressant i fall han får komma in på en bättre plan imorgon, eller kanske t o m för starta. Någon som bör komma in i startelvan igen är Zvirre efter sin avstängning, då han saknades mot AIK med sitt hårda och bestämda spel. Sedan om Lundberg eller Gus ska spela som högerback vet jag inte riktigt. Tycker nästan Gus, då han gjorde det helt okej senast och kan ju bli farlig även offensivt. Annars ska man försöka ändra så lite som möjligt, onödigt att ändra för mycket.


Sedan ska man kämpa, kämpa och visa inställning. För man är fortfarande med i botten, och behöver till varje pris ta poäng.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kalldusch för HBK

Inför matchen igår mellan HBK och AIK var mellan två lag som hade haft svårt med målskytte. Men det blev tre mål i första halvlek, tyvärr var två av AIKare, och när sedan hela andra halvleken liknade mer vattenpolo eller något än fotboll så blev slutresultatet just 1-2 till de nya serieledarna AIK.


HBK ställde upp med denna startelva:

Magnus Bahne

Mikael Rosén, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Tim Sparv, Jonas Gudni Saevarsson

Michael Görlitz, Emir Kujovic, Anel Raskaj

Emil Salomonsson


Matchen började bra då HBK tog tag i taktpinnen. Och efter nio minuter så tar Gus, efter en rensning från AIK, ner bollen på bröstet en bit in på offensiv planhalva och drämmer iväg den med vänstern. Bollen blir helt otagbar för Daniel Örlund i AIKs mål och ett av årets snyggaste mål innebar 1-0 till HBK. Var ju en riktigt go start, men bara två minuter senare skulle HBK få sin första kalldusch för dagen, men absolut inte sin sista, då Ivan Obolo får stå helt ensam i straffområdet efter att Lundberg tappat markeringen på honom, och det var 1-1. Känns lite som om HBK tappade spelet efter den snabba kvitteringen och AIK fick mer kraft till att anfalla, och tar över spelet. Men HBK får en jättechans när Emir får bollen ner bröstad till sig, men skjuter högt över. Och det blev inte bättre när Kenny Pavey kan med stöta in 1-2 med tio minuter kvar av halvleken. Och innan halvleken var slut så började det regna också.


Och sedan under hela pausen var det rena monsunregney och man började undra om man verkligen skulle gå att spela fotboll på planen under andra halvleken. Men man sparkar i alla fall andra halvleken, vilket jag kände var fel beslut. För det var inte fotboll som spelade sig under de första minuterarna av andra halvlek, den var en parodi av fotboll. Den ena komiska situationen följdes av annan. Det gick ju inte för spelarna att förutspå hur bollen skulle uppföra sig överhuvudtaget. Och till slut efter tio minuter av andra avbröt domare Michael Lerjéus matchen och kallade till en diskussion inne i Örjans inre över hur man skulle gå till väga. Man kom fram till att eftersom regnet lättade ge det någon minut att rinna bort och sedan sätta igång igen. Och efter cirka 20 minuters paus satte man igång matchen igen, men man hade inte gjort något med planen under uppehållet. Så när matchen satte igång igen så var väl planen lite bättre, men fortfarande var den riktigt dålig, och bollen kunde gå precis hur som helst. Därför kändes det som rena turen om Klubben skulle komma till några chanser, och en ännu större lyckoträff i fall man skulle lyckas få in någon boll. HBK lyckades förvisso komma till några chanser, men bollen fick alltid för sig att hitta på något oväntat, och man lyckades inte göra några mål. Så man fick gå hem efter ännu en tung förlust. Och det slutade inte där heller, för jag fick punka på cykeln på väg hem, så låt säga att det inte riktigt var min kväll igår.


Det är svårt att bedöma HBKs insats igår med tanke på hur planen såg ut under andra halvleken. Därför får jag lägga mer kraft på hur det såg ut i första halvlek, då jag tyckte det såg helt okej överlag, och riktigt bra den första kvarten. Mycket tack vare att Sparv visade sig fram en av sina bästa sidor igår under första halvlek, men fick de tyngre i andra. Sedan med Emir som vinner de flesta luftdueller och styr tillsammans med Görlitz mycket av HBKs anfallsspel. Även Anel försökte, men jag tyckte han var lite osynlig igår. Får väl säga att även Emil inte fick lika mycket uträttat igår som mot Kalmar, AIKs försvar tog bort honom ganska effektivt. Defensivt så hade man lite problem med AIK anfallspar, Obolo och Flavio. Och det jag var orolig för innan matchen, att Zvirre skulle saknas, inträffade. Lundberg kändes lite osäker i vissa lägen och gick inte in riktigt lika resolut som Zvirre. Men det är tufft att åka på Obolo första matchen man gör som mittback i sin nya klubb, för Obolo är duktig, inget snack om det. Sedan så fick ju faktiskt båda de spelarna som jag hoppades innan matchen skulle få hoppa in. Azrack fick ju komma in i halvtid, och jag måste säga att han ser riktigt spännande ut. Vill ha mycket boll och har teknik, även om det var svårt att visa igår med den planen. Intressant att se vad han kan göra på en bra plan. Även Anselmo fick hoppa in, men han inte göra så mycket. Fick ett bra läge, men bollen försvann för honom. Hoppas man trots allt tar med sig den insatsen till nästa match, för trots att man förlorar denna match så håller man trots allt jämna steg med den allsvenska ledaren. Och man vet inte hur det hade gått om man hade fått spela på okej plan in andra halvlek också.  


På ska jag väl ge lite poäng:


3 p: Michael Görlitz - gjorde som vanligt en bra match och var faktiskt den som klarade av den dåliga planen bäst.


2 p: Tim Sparv - gjorde en riktigt bra första halvlek, men var nästan den som förlorade mest på den dåliga planen i andra.


1 p: Emir Kujovic - har verkligen utvecklas den senaste tiden. Vinner som sagt mycket, och är allt som oftast framme vid målchanser.


Så som sagt man gör en okej match igår, men förlorar ändå. Nu är nästa match borta mot Trelleborg, en väldigt tuff match, Trelleborg är bra. Hoppas bara man har lite bättre flyt med vädret då.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBK-AIK 1-2

P g a en del strul ikväll kommer det inget matchreferat förrrän senare idag. Hoppas ni klarar att vänta, men jag kan ju i alla fall säga att HBK tog ledningen i första halvlek, men AIK kvitterade co h tog ledningen innan halvleken var slut. Ett ordentlig skur i halvtid och i början av andra gjorde att man var tvungna att bryta matchen under 20 minuter. Men det hjälpte inte, utan hela andra halvlek var det mer vattenpolo än fotboll, och det blev inga mål. Så matchen slutade 2-1 till AIK.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

Nästa topplag på Örjan

Efter den efterlängtade segern senast mot Kalmar är det nu dags för nästa topplag att komma på besök på Örjan. Imorgon är det nämligen match mellan HBK och AIK. AIK som definitivt är med och slåss längst upp, så det kommer även imorgon bli tufft.


Som jag sa senast så hade det ju inte varit den roligaste tiden som HBK-supporter innan Kalmar-matchen. Men väl där så visade något annat än vad man hade visat på mycket länge, och tog en välförtjänt seger. Men man ska inte ta för stor på den segern, alla kan få en lyckoträff. Men visst ökar det självförtroendet lite. Men AIK är ett väldigt starkt lag som har en av Allsvenskans bästa defensiv, så det behövs nog en match lika bra som senast för att bräcka AIK.


För AIK har faktiskt bara gjort lika många mål som HBK, 17 st. Ändå så skiljer det tolv poäng mellan lagen. Mycket kanske p g a att AIK har släppt in delat minst mål i Allsvenskan tillsammans med Malmö, 12 st. Så man har ett kompakt defensiv, och sedan har man ju Ivan Obolo längst fram som man måste hålla koll på, annars smäller det. Men AIK känns framförallt som ett kollektiv, så lägg inte allt på Obolo.


Som sagt så var det väldigt skönt att HBK äntligen fick vinna igen efter en lång väntan. Men det som nästan kände ännu bättre var ju att spelet funkade mycket bättre än vad det hade gjort på länge. Framförallt så var det ju Emil Salomonsson med sitt löpande och stressande gjorde att Kalmars försvar inte fick någon lugnt stund. Sedan bakom honom hade han ju Emir som vann mycket framförallt i luften och kunde sedan antingen gå på eget skott, eller passa den vidare till någon medspelare. Det vore tjänstefel av Janne att ändra på dessa två efter allt problem med anfallet den senaste tiden. Sedan visade bl a Görlitz och Sparv lite gammal god form, samtidigt som även Anel och Saevarsson gjorde det bra, vilket även det hjälpte till att offensiven såg bättre ut. Man lyckades även hålla ihop det hyfsat defensivt och höll nollan, och då är det ju svårt att förlora. Men tyvärr så drog ju Zvirre på sig sitt tredje gul kort senast, vilket gör att han inte är med imorgon. Det mest troliga blir då att man flyttar in Johnny Lundberg centralt och sätter Gus, som är tillbaka i truppen, som högerback. Det andra alternativet är att låta Markus Gustafsson, också ny i truppen, få göra sin första match från start i allsvenskan och sätter honom som mittback, och låter Lundberg vara kvar på kanten, men det känner jag då är lite mindre troligt. I vilket fall så känns det inte som om någon av spelarna som ska ersätta Zvirre kommer att spela med samma bestämdhet och pondus som Zvirre, och det är jag lite orolig för. Vi måste som sagt ha koll på Obolo, vilket hade varit perfekt att ha Zvirre till att göra, men utan honom får vi då hoppas någon annan tar sig an det. En positiv sak är att Anselmo åter är med i truppen och börjar på bänken imorgon. Det gör även Mahamat Azrack som äntligen är spelklar. Skulle vara kul att se någon av dem komma in imorgon, eller båda två.


Nu hoppas jag att Janne gör så lite ändringar som möjligt sen senast när man nu fick spelet att funka. Hoppas även att spelarna kommer in imorgon med samma inställning som senast, för det kommer verkligen att behövas.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBKare i landslag

Fyra HBKare hade ju blivit uttagna till U21-landskampen Danmark-Sverige, respektive A-landskampen Sverige-Finland. Tre av fyra fick spela, men den jag helst hade hoppas fick stanna på bänken hela matchen.


I det svenska U21-landslaget fick Emil Salomonsson och Kalle Johnsson starta på bänken, men båda fick hoppa in. Emil fick hela andra halvlek, med Kalle fick hoppa in sista tio minuterarna.


I matchen på Råsunda mellan Sverige-Finland fick Tim Sparv starta matchen för Finland, med Magnus Bahne fick sitta hela matchen på bänken. Det tyckte jag är synd, det hade varit kul att sett honom spela för sitt land, särskilt som det var mot Sverige. Men man får se det positivt, han riskerade i alla fall inte att bli skadad. Sparv fick som sagt i alla fall spela, och gjorde det helt okej. Men det syntes att han inte var riktigt lika säker i landslaget som i HBK, men det är ju inte så konstigt.


På tal om Sparv så har han nu skrivit på för Groningen, och går det som Bosman efter säsongen. Sparv kom ju från Southampton inför säsongen 2007, och nu återvänder han alltså ut i Europa.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Oerhört skön seger!

HBK kommer till en match mot Allsvenskans formstarkaste lag, ett lag som inte hade förlorat i Allsvenskan sedan den 17 maj. Själva stod man utan vinst sedan den 5 maj och ett nästan obefintligt anfallsspel. Lät ju som om det bara kunde sluta på ett sätt, och som min morbror sa: "Idag får vi räkna hur många gånger vi kommer över halvplan".


Men bollen är som sagt rund, och vad som inför såg ut som en säker förlust, blev istället en ändå ganska säker seger för HBK med 2-0, en oerhört skön seger såklart. Men dessvärre så höll jag inte koll på hur många gånger vi var över halvplan, hoppas alla har förståelse för det...


Den elva var det man började med:

Magnus Bahne

Johnny Lundberg, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Tim Sparv

Michael Görlitz, Emir Kujovic, Anel Raskaj

Emil Salomonsson


Redan när matchen började så kände man, precis som i bortamatchen mot Kalmar i våras(1-0 till HBK), att det var helt annan inställning än de senaste matcherna från HBKs sida. Framförallt så är det Emil längst fram som genom sin snabbhet och sin löpvilja skapar. Och det tar inte många minuter innan Emil kommer till sitt första jätteläge då han spelas helt fri med målvakten, men skjuter utanför. Någon minut senare kommer Emil till sitt andra jätteläge då han lyckas vända om i straffområdet med en back i ryggen, men skjuter över. Som ni förstår så var det HBK som var det lite bättre laget och nästa bra läge för HBK får Emir som får iväg ett kanonskott utanför straffområdet, som Wastå i Kalmar-målet är tvungen att tippa till hörna. På den hörnan kommer Emir högst och nickar, men bollen går på en Kalmar-spelare på mållinjen, men inte bättre än att bollen studsar tillbaka till Emir som enkelt kan nicka in bollen. 1-0 till Klubben, och det var både riktigt gott, och rättvist. Efter målet börjar Kalmar få lite mer att säga till om, men skapar inte så många jättechanser. Istället är det åter Emil som är fram efter ett riktigt bra inlägg av Sparv, men styr bollen över. Kändes som om Emil verkligen var förtjänt av att få göra ett mål, men det ville sig inte riktigt. Istället står sig 1-0 till paus.


Sedan i andra halvlek måste jag säga att det är Kalmar som blir det bollförande laget, även om HBK har halvlekens första jättechans då Görlitz för iväg ett jätteskott som jag tror går i insidan av stolpen och ut, hade ju varit gått att fått ett mål där. Men sedan blir det mycket Kalmar, medan HBK allt mer slår långbollar. Men man skapar inte så jättemycket i Kalmar faktiskt, springer mest offside tyckte jag, eller så använder man händerna. Men visst blir det nervösare och nervösare ju längre matchen går, och sista tio är ju alltid plågsamma när man leder med uddamålet. Men när inbytte Marcus Olsson kan löpa sig helt fri med målvakten i den 90:e minuten, och enkelt lägga bollen jämte honom och in i mål var det såklart oerhört skönt. Sedan var det ju bara att invänta slutsignalen, och den första segern på tre månader.


Likheterna mellan matchen idag och matchen i Kalmar i våras är många faktiskt. Bl a så kom HBK från tunga förluster mot BP båda gångerna, samma domare, snabba spelare om gör sin första match som anfallare i HBK (Emil idag, Sise i våras) och imponerar, ny bättre inställning, listan kan bli lång. För idag funkar anfallsspel såå mycket bättre än på länge. Framförallt så är det Emil som får igång offensiven med sina löpningar. Är verkligen imponerad av den killen, kan väl i princip spela var som helst på plan, och imponera. Sedan funkar Emir bra som släpande forward/offensiv mittfältare då han får mer ytor att spela på där och får mer boll. Han vinner i princip alla luftdueller och kan sedan passa vidare, eller skjuta själv, vilket gör honom lite oberäknelig. Tycker man ska fortsätta att han de längst fram. Sedan defensivt gör man det bra, och Sparv gör sin bästa match på länge. Enda dåliga idag var att man inte hedrade Daniel Jarque på något vis, tyckte jag man borde ha gjort.


Dags att ge poängen, vilket var lättare idag än den senaste tiden:


3 p: Emil Salomonsson - vilken talang killen har! Äger ju matchen längst fram. Är båda snabb och stark och var värd att få sätta en boll idag.


2 p: Emir Kujovic - Emir var den enda HBkaren som hade gjort mål sedan uppehållet innan Marcus gjorde sitt mål. Gör ju också mål idag, och var helt outstanding i luften.


1 p: Tim Sparv - Sparv har ju inte varit ner lite i en svacka, men visade idag vad han kan, vann mycket på mittfältet och la några riktigt bra passningar.


Känns ju riktigt bra just nu efter denna vinst, men det är ju väldigt långt kvar av säsongen. Så man ska ju absolut inte ropa hej ännu, men visst är det skönt att få mest sig en bra genomförd match och en seger, det höjer ju självförtroende en del. Så nu får man nyttja av denna seger fram till nästa vecka, då nästan topplag, AIK, kommer till Örjan...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Daniel Jarque (1983-2009)

HBKs samarbetsparner Espanyol är i chock efter att Dani Jarques, nyligen utsedd till lagkapten i klubben, igår hittades död på sitt hotellrum under Espanyols träningsläger i italienska Coviciana. Han ska ha pratat med sin gravida flickvän i telefon när började må illa. Han berättade det för sin flickvän och sedan slutade han prata. Han partner kontaktade då hotellet och berättade vad som hade hänt, men då var det redan för sent. Han ska ha fått en hjärtattack och efter en timme förklarades Dani Jarques död. Efter denna tragiska händelse valde Espanyol att avbryta sitt träningsläger och åka hem till Barcelona.


Det som har hänt är såklart fruktansvärt, och jag precis som resten av världen skickar mina tankar till hans familj och närstående. Det kom ju som en stor chock för alla, speciellt som han undersöktes fyra dagar innan, och allt var perfekt. För att hedra honom bar både Valencia och Arsenal sorgeband under sin träningsmatch igår, plus att de hölls en tyst minut. Även Barcelonas spelare bar svarta armbindlar igår när de möte mexikanska Chivas.


Nu tycker jag även HBK ska visa sitt stöd till sin samarbetsklubb och absolut bära sorgeband i dagens match mot Kalmar, men tycker även man bör hålla en tyst minut för att visa sitt stöd.


R.I.P. Dani Jarque


Dags att kämpa!

Imorgon är det åter match på Örjans vall när HBK tar emot Kalmar. Kalmar som har 8 raka matcher utan förlust. Man har också gjort flest mål i hela Allsvenskan, så snacka om att kommer bli en tuff match.


Den senaste tiden har ju inte varit den roligaste som HBK-supporter precis heller. Först fem raka oavgjorda, och redan då var man frustrerad, och nu två raka förluster, gör det tungt. Lägger man till att man förlorade de två matcherna innan sviten med oavgjorda gör att man har 9 (!) raka matcher utan vinst, och ingen vinst sedan matchen mot Örgryte hemma den 5 maj. Också nu möter man då ett Kalmar som nog för tillfället har allsvenskan bästa trend. Hoppas man inte startar matchen lika krampaktigt imorgon som senast mot BP.


Som sagt så möter HBK imorgon ett lag som har en ganska hyfsad trend måste jag säga, och som så sent som senaste slog Elfsborg med 3-1 hemma på Fredrikskans. Man har ju även kanske Allsvenskan just nu största stjärna, Rasmus Elm. En spelare som det är svårt att inte gilla egentligen, vilket stör mig... Gäller att hålla koll på honom, men samtidigt inte ge de andra för mycket ytor.


Såhär skrev jag inför matchen mot Kalmar borta i våras: "Vad är det då som inte stämmer i HBK? Ja, det är ju offensiven. Det är alldeles för uddlöst framåt och man kommer inte till några avslut. Det känns som om den ensamme forwarden ofta till (blir) just alldeles för ensam." Känns detta bekant? Det har hänt en hel del sedan denna match i fjärde omgången, men ändå är det samma problem. Detta är, även om det funkade ett tag i våras, ett tecken tycker jag på att det trots allt är dags att tänka om lite. Ska man spela 4-2-3-1, alltså med bara en forward, så är det ju viktigt med mycket rörelse och bra passningsspel, vilket kanske inte har varit HBK starka sida den senaste tiden. Varför inte då satsa på att ha två "riktiga" anfallare istället. Sedan om man spelar 4-4-2, som förra gången 4-1-3-2 eller på någon annat sätt det bryr jag mig egentligen inte så mycket om, det viktigaste är att man alltid har två stycken långt fram. Men något som är ännu viktigare är nog ändå att man ändra inställning, och börjar kämpa något så in Helsinki. För att det viktigaste inte är hur vi tar poäng, utan att vi tar poängen. Börjar spela som Kalmar gjorde för något år sedan, jag bryr mig inte, så länge man tar poäng. Jag tror inte att någon HBK:are bryr sig så länge man tar poäng, så bara in och kriga tills sista sekunden. Framförallt så brukar det ju vara de unga spelarna som får lite sämre inställning när det går lite sämre, men även de lite äldre och rutinerad så skakiga ut mot BP. Men imorgon hoppas jag att de äldre har förstått att det är dem som ska visa vägen.


Så på med tandskydd imorgon Klubben, för imorgon ska ni vissa vilka kämpar ni är, eller hur?

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBKare uttagna till landslagsspel

Igår togs den svenska U21-landslagstruppen inför träningslandskampen mot Danmark den 12 augusti ut. I den fanns endast, med tog, en HBKare med. Det är Emil Salomonsson som åter för chansen i det nya U21-landslaget, han har ju sedan innan 3 U21-landskamper.


Samma dag spelas även träningslandskampen mellan Sveriges och Finlands A-landslag, och där är det två HBKare som är uttagna, men båda i det finska laget. För det är nämligen Magnus Bahne och Tim Sparv som kan få slåss för sitt hemland. Sedan innan har båda två A-landskamper på meritlistan.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Åter tung förlust mot BP

Hemmaförlusten mot BP var en av de tyngsta förlusterna jag har varit med om med HBK, och efter dagens förlust mot på Grimsta känns det inte så mycket bättre. Det var ett HBK som under delar av matchen inte ens höll Superettan-klass alltså, så loja så det finns inte, medan BP fick framstå som riktigt bra. Finns inga bortförklaringar, HBK var stundtals usla!


I alla fall HBK ställde upp så här:

Magnus Bahne

Johnny Lundberg, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Per "Texas" Johansson

Tim Sparv, Jonas Gudni Saevarsson

Mikael Rosén, Anel Raskaj, Michael Görlitz

Emir Kujovic


Det började direkt, det kändes om HBK var kvar i bussen när matchen började och var inte alls med. Så BP får direkt ett par farliga chanser som gjorde att man redan från första minuten hade ångest. Sedan dröjde inte länge innan bollen satt bakom Bahne då BPs Miiko Albornoz i den femte minuten kan GÅ ute på kanten och Lundberg inte gör något försök att ta bollen utan står passivt och väntar, och då kan Albornoz lägga ett inlägg som Philip Haglund helt ensam kan nicka in, 1-0, ett väldigt billigt mål. Strax efter får Emir ett läge men får bollen för långt ifrån sig och springer rakt in i BP-målvakten Kristoffer Nordfeldt som blir liggande med blodet forsande troligtvis från näsan. Det tar i alla fall fem minuter för läkarna att få stopp på blodet att rinna på Nordfeldt, vilket gav en lång tilläggstid på halvleken. Det är BP som fortsätter att vara det bättre laget, och HBKarna kan knappt slå en passing, inte ens Görlitz får till det. Och efter en tabbe av Tommy då han missar bollen totalt kan Pablo Pinones Arce forcera framåt och lägga en boll snett bakåt som Dalil Benyahia slå in ,2-0 via fingertopparna på Bahne, ytterligare ett billigt mål. Sedan går resten av halvleken med bara någon chans för HBK, men det kändes riktigt tungt i halvtid.


Inför andra gör Janne två byten, ut med Gus och Texas, och in med Järdler och Ajsel. Man bytte också formation till 4-1-3-2, med Sparv som balansspelare, Anel-Saevarsson-Görlitz på mitten och bröderna Kujovic på topp. Kändes i alla fall positivt att man försökte göra någonting åt hur det såg ut. Känns att man direkt får lite bättre tungt längst fram eftersom Ajsel får ett huvud på varje lång boll, även om inte den alltid hittade någon sedan. Men man skapar i alla fall lite mer framåt, och framförallt så är det Emir som kommer till lägen, men inte till några vidare avslut. Men i den 74:e minuten får HBK en hörna som Emir sparkar in, 2-1 och lite hopp i alla fall. Sedan kommer man till några lägen till, bl a slår Tommy en snabb frispark då BP inte är beredda, men den går över. Även Görlitz får iväg ett bra skott, men det går också precis utanför. Så BP kan hålla under, och HBK är nu riktigt inblandad i bottenstriden.


Det är väldigt svårt att hitta något positivt idag, men jag ska ända försöka. Tyckte trots allt det blev bättre när man bytte sätt att spela i andra halvlek. Det blir ju mycket bättre tyngd med båda Kujovic på topp, och Ajsel förlorar ju inte många nickdueller, så jag tycker att man ska fortsätta spela såhär. Visst det är ju inte så roligt spel precis med en massa långbollar, men det är inte det viktigaste just nu, utan det viktigaste just nu är ju att kriga till sig poäng, hur tråkigt det än är. Sedan har ju faktiskt Emir lite en känsla för att stå på rätt plats, är ju nästan bara han som kommer till lägen även vid hörnor och frisparkar, men han är alldeles för dåligt på att ta vara på de lägen han får. Så massa skotträning med honom så kan det bli intressant faktiskt. Allt dåligt tänker jag inte ta upp men lite måste jag ända klaga. Alltså, inställningen i början av matchen var ju bedrövligt snällt sagt, man betedde sig som småpojkar. Sedan är jag väldigt skeptisk till att Bahne alltid står kvar på sin linje. Men frågan är om det är han själv som inte vågar gå ut, eller att man har sagt till honom att han ska stå kvar och låta backarna ta hand om det, för det har ju alltid sätt ut såhär i HBK. Om det är så att man har gett honom direktiv att stanna på linjen så tycker jag att man ska överväga att skrota den idén, för det funkar inte. Det får nog räcka med det dåliga, det skulle ju ta hela kvällen att skriva allt dåligt.


Trots att det såg ut som det gjorde så ska jag nu ge ut poängen:


3 p: Magnus Bahne - Man kan inte lasta Bahne för målen precis, han får ju inte någon vidare hjälp. Gör annars ett antal bra räddningar.


2 p: Emir Kujovic - Som sagt så är det Emir som kommer till lägena, och det är också han som gör mål. Behöver ända bli mer effektiv.


1 p: Ajsel Kujovic - Kommer in i andra halvlek och gör det han ska göra, vinna i luften. Han spelar ju inte oftast den mest vackra fotbollen, även om han har lite teknik, men spelar effektiv.


Nu är det väl bara och börja planera att inför matcher i Landskrona och Ängelholm nästa år, för om det inte händer något snart så är det mot dessa vi får spela nästa år.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Match på Grimsta imorgon

Efter dubbelmötet mot Malmö är det imorgon dags för HBK att möta ytterligare ett lag som ligger nära dem i tabellen, nämligen Brommapojkarna borta på Grimsta IP. Grimsta som det var mycket prat om i början av serien då grässtråna där var lätträknade. Hoppas och tror att den ser bättre ut än så imorgon, även om man nog inte ska förvänta sig den bästa gräsmattan precis.


Efter fem raka oavgjorda så åkte då HBK på en förlust senast mot Malmö med 3-0. Den kändes såklart jättetung, även om Malmö verkar hålla rätt bra klass rent spelmässigt men inte får in bollen. På tal om att inte få in bollen så är det ju något som HBK har haft ett tag nu, och den senaste tiden har man även knappt kommit till lägen heller, vilket nästan är det största problemet. Återstår och se hur man ska vända trenden.


BP ligger ju ungefär där man hade förväntat sig innan säsongen, ganska långt ner alltså. Man kommer då från ett dubbelmöte med Kalmar nu när serien vände, och tog ledningen i båda matcherna, men det tappade i båda matcherna till förlust 1-2. Men att man var trots allt med i båda matcherna och visar på så viss att det inte är något lätt lag HBK möter imorgon, utan man måste nog höja sig för att få med sig ett bra resultat imorgon.


För det funkar inte som det har sett ut mot Malmö, då kommer man inte att avancera i tabellen. För det hjälper ju inte att defensiven har sett hyfsad ut när anfallsspelet lyser med sin frånvaro. Finns väl ingen enkel lösning på det hela, men det måste bli bättre rörelse i anfallet, annars går det inte. Bl a måste det finnas flera inne i straffområdet vid inlägg, och vad jag har hört så har man imorgon försökt få ett lag som ska vara starka på fasta då man tror att det kommer bli en viktig del imorgon. Det ska bl a innebära att Johnny Lundberg går in direkt som högerback då Emil är avstängd. Sa ju innan att jag inte tyckte att Lundberg skulle vara med redan imorgon, men har nog kommit fram till att det är nog det nästa alternativet att han får starta som högerback, då jag tycker att Gus ska spela på mittfältet. Startar Lundberg så blir han den fjärde spelar som debuterar i Allsvenskan för HBK på fyra matcher, de andra tre är Kujitum Bala (mot GAIS), Markus Gustafsson (Malmö borta) och Saevarsson (Malmö hemma). Förutom Lundberg så tycker jag samma backlinje ska starta som vanligt. Sen ser jag gärna att Saevarsson startar som defensiv mittfältare tillsammans med Sparv, som stannar i Klubben resten av året förövrigt, och Anel går upp som centralmittfältare så det offensiva mittfältet ser ut Gus-Anel-Görlitz. Också Emir längst fram då, finns ju inga vidare alternativ då Anselmo, Sise och Marcus Olsson är skadade.


Efter den tunga förlusten mot BP i våras på Örjan så hoppas jag HBK är revanschsugna, för det behövs mycket vilja och kämpaglöd imorgon...  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0