Sista i år

Imorgon är det dags för allt att avgöras, då det är sista omgången i årets Allsvenskan. På Ullevi kommer guldstriden att avgöras, medan Djurgården och ÖIS slåss var för sig om kvalplatsen, och HBK möter GAIS på Örjan. Är väl inte precis den viktigaste match, men det är ändå ett läge för HBK att försöka avsluta snyggt och ta någon placering. Också läge att tacka av våra finnar.

 

Efter att ha kontraktet säkrat redan innan senaste matchen mot Göteborg så var man lite rädd att de skulle se tamt ut i HBK. Men HBK bjöd verkligen till och fick också med sig en poäng efter 2-2, vilket helt klart kunde ha blivit mer. Förhoppningsvis så gör man på samma sätt nu i avslutning mot GAIS, och bjuder på en bra match.

 

GAIS ligger ju bara poäng före HBK i tabellen, i alla fall som det ser ut nu, och är väl precis som HBK missnöjda med säsongen. Låg riktigt risigt till innan Benny Lennartsson kom in i tränarstaben, och man fick igång spelet. Så det kan mycket väl vara så att hans kompetens har räddat GAIS. Sedan har man ju Wanderson, som jag är rätt säker gör sin sista allsvenska match imorgon, skulle bli riktigt förvånad om han är kvar nästa säsong. Men man har ett starkt kollektiv också i GAIS som HBK får passa sig för imorgon.

 

Jaha, då är det alltså dags för sista matchen. Är rätt skönt HBK inte har någon vidare att spela för egentligen, att man bara precis som i tisdags bara kan försöka njuta av matchen. Men det som man är lite orolig för när det nu är två lag utan något att spela för som möts är att det kan bli väldigt avslaget, och det är ingen som orkar kämpa fullt ut. Men samtidigt kan det bli en rolig och avslappnad fotboll, vilket jag såklart hoppas på, då man bara kan spela ut. Hade hoppas på att man skulle vågat låta någon yngre spelare från U-laget eller något chansen, eller Kujtim Bala som verkar tillhöra A-laget faktiskt, men i den som tagits ut finns det ingen sådan spelare. Det tycker jag är väldigt synd, hade varit det mest intressant att se imorgon i så fall, men, men. Hoppas i alla fall Kalle får chansen i mål, även om det är Bahnes sista match. Hoppas alla kommer tacka Bahne och Sparv och inte hålla på och tramsa sig och anse att de sviker oss eller något. Man måste ju förstå dem, skulle inte du ta chansen att spela i någon större liga om du fick chansen? Jo, precis. Sedan har det kanske blivit lite olyckligt som det har blivit, men det ska man inte hänga upp sig på. Kanske ska man även ge någon extra applåd till Görlitz imorgon också, finns ju en stor risk att även han försvinner under vintern. Annars hoppas jag bara på en rolig avslutning, och något som man kan ta med sig när man börja igen nästa år.

 

Så ta nu chansen att se det sista av Klubben i år, för sedan blir det en lång vinter…

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


En pinne i alla fall

HBK hade ledningen med 2-0 i paus. Men i andra kommer Göteborg i kapp och kan göra 2-2. Det var ju bättre än vad man från början hade trott, men samtidigt så hade man ju 2-0, men, men så är det.

 

HBK ställde upp med denna uppställning:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Markus Gustafson, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Tim Sparv, Jonas Gudni Saevarsson, Anel Raskaj

Emir Kujovic, Joe Sise

 

Som väntat så är det trots allt Göteborg som tar tag i spelet i början, utan att på någotvis dominerar matchen. Utan HBK kan trots allt hänga med ochgör det tufft för Göteborg. Man lyckas också ta sig fram en del, och bl a har Emir hyfsat skott. Och sedan kommer smällen som får hela Ullevi dra efter andan. För efter en hörna i den 29:e minuten kan Emir verkligen drämma in 1-0 till HBK. Det ställer Göteborg som blir lite mer skakiga efter målet. Och värre skulle bli för dem. För bara någon minut innan paus kan Saevarsson sätta 2-0 efter ett mönsteranfall, framspelad av Görlitz och Sise. HBK har även chans till att göra 3-0 innan paus, men som kommentatorerna sa är Görlitz ett ”gentleman” och står inne i straffområdet istället för att falla och få straff. Så resultatet är 2-0 till HBK i paus, och Ullevi var i smått chock.

 

Man inser ju under pausen att det kommer stor press från Göteborg direkt när andra halvleken börjar. Det blir det väl till viss del, men tycker ändå HBK håller emot väldigt bra, men IFK har ju Tobias Hysén. Och i den 52:e kan han efter att ha tunnlat Sparv, tror jag det var, placera bollen utan räckhåll för Bahne. Riktigt snyggt måste jag säga, finns inte så mycket annat att säga egentligen. Det gjorde såklart att Göteborg fick ännu mer energi att även få till en kvittering. Och Göteborg sätter också lite press på HBK, men återigen så tycker jag HBK hanterar det på ett bra sätt. Göteborg skapar egentligen inte så många farliga lägen. Men med kvarten kvar så kommer ändå kvittering. Det är efter ett inlägg som Bahne lyckas stöta bakåt mot mål, och vem är där om inte Hysén, och det stod 2-2. Sedan resten av matchen så händer det inte så mycket egentligen. HBK lägger inte så mycket kraft för att återta ledningen, och för Göteborg gjorde det egentligen ingen större skillnad ifall man spelade oavgjord eller vann, bara man inte förlorade. Så matchen slutade alltså avgjort, och lagen fick alltså dela på poängen.

 

Visst svider det att man inte vann idag nu när man ändå hade en 2-0 ledning, och att man skulle ha blivit det första laget att besegra Göteborg på ”nya” Gamla Ullevi någon sin om man hade hållit. Också hade man ju fått revansch! Men, men det blev som det blev. Men jag tycker ända ska gå från matchen med huvudet högt, man lyckades ju ändå få oavgjort. Man spelade jämnt mot ett Göteborg slåss om guldet, och gav dem egentligen inte så många jättechanser, utan att egentligen ha så mycket att spela för. Eller kanske är det anledningen till att man spela som man gjorde. Att man kunde spela ut på ett annat sätt utan någon press, och på så vis våga man mer. Sedan så spela såklart att man fick 1-0 in. Hade Göteborg fått ett snabbt mål så tror jag det kunnat rinna iväg dem, men nu fick alltså Klubben det målet. Det gav säkert Göteborg lite extra guldfrossa, något som HBK red lite på fram till att de fick in sitt 2-1 mål. Men det går i vilket fall att komma ifrån att HBK gör en grym match utan att egentligen behöva. Sedan måste man berömma vänsterdelen av försvaret, Gustafson och Gus. Gus har ju i princip inte spelat som vänsterback sedan 2006, men var till stora delar felfri, vilket han inte var under 2006. Men framförallt vill jag berömma Gustafson, som bara har spelat en minut innan i Allsvenskan. Gör inte inga direkta misstag under hela matchen, och det kändes nästan lika stabilt som vanligt med Lundberg. Tycker nästan nu efter matchen att han kommer före Tommy i rangordningen. Spännande och se vad han kan göra nästa år. Bahne får ju ta på sig 2-2-målet, fortsätter att blanda och ge. På mitten så det också stabilt ut, och jag tror att Saevarsson gjorde än av sina bästa matcher hittills i HBK-tröjan. Framåt är Emir ett orosmoment, vilket även kommentatorerna var inne på, och även Sise gör det bra. Nä, det var helt enkelt en helgjuten insats som man ska vara nöjda med, även om det nu inte blev tre poäng.

 

Poängen kommer här:

 

3 p: Michael Görlitz – ligger i princip bakom båda målen. Blir svår att behålla

 

2 p: Emir Kujovic – alltid farlig och vågar alltid skjuta. Fick göra mål idag också.

 

1 p: Tomas Zvirgzdauskas – gjorde återigen en stabil insats.

 

Så nu är det bara en match kvar av årets allsvenska, hemma mot GAIS på söndag. Dags att försöka avsluta på ett snyggt sätt.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Dags för revansch

För ungefär fem år sedan, närmare bestämt den 30 oktober 2004, var det dags för den sista omgången i Allsvenskan det året. HBK skulle hemmaplan se till att SM-guldet hamnade i stan. Vinst och guldet skulle vara hemma, oavgjort räckte också om Malmö också spelade oavgjort, även förlust hade funkat om även Malmö förlorat. I denna avgörande match mötte HBK IFK Göteborg, Göteborg som i princip inte hade något att spela för. Den största publiken som jag har varit med om på Örjan hade samlas, nu skulle guldet hem! I halvtid hade HBK 1-0 efter mål av Dusan Djuric, medan det bara stod 0-0 i Malmö. Men allsvenske skyttekungen, HBKs Markus Rosenberg, hade blivit skadad i början av halvleken och varit tvungen att utgå. Och sedan i andra halvlek kommer nog den värsta minuten som jag varit med om inom fotbollen. Inom en minut får Malmö straff, som man sätter, men också Göteborg får en straff efter hands på Zvirre. Magnus ”Ölme” Johansson kliver fram, och sätter bollen. HBK lyckas inte få in något segermål, bästa chanser tror jag faktiskt Zvirre får. Samtidigt står sig även 1-0 Malmö, och guldet hamnar i Malmö. Så får nästan exakt fem år sedan hindrade ett Göteborg, utan något egentligen att spela för, HBK från att kunna ta SM‑guld…

 

Imorgon möts Göteborg och HBK på Gamla Ullevi, i en match där HBK egentligen att spela för, medan IFK slås om guldet. Då är det dags för revansch!!!

 

HBK blev igår helt klara för Allsvenskan även nästa år då Hammarby förlorade mot AIK. HBK klarade ju inte av att säkra det på egen hand i fredags borta mot Örebro då man förlorade efter ett par stolpe in för Örebro. Så nu kan man spela utan press, men visst kunde man ha haft en lättare motståndare en Göteborg.

 

IFK är som sagt bara en poäng efter AIK på guldplats, och de båda möts i sista omgången i Göteborg. Men som sagt ska man första ta sig an HBK. Men måste säga att det trots allt är ganska imponerande att man har lyckas hänga med tanke på alla skador man har haft. Men man har trots allt spelare som Tobias Hysén, Kim Christensen och succémannen Hannes Stiller, sedan har man ju också de förra HBK-spelarna Stefan Selakovic och comebackande Niclas Alexandersson. Så man har ju trots allt spelare att ta av.

 

Som sagt så finns det ju inte så jättemycket av jättestort värde för HBK kvar att spela för. Då får man ta till sånt som vad som hände 2004, eller ta kampen i om nionde platsen i maratontabell mot GAIS, som låg fem poäng före inför säsongen. Men annars så är det då läge att låta lite andra spelare få spela. Har inte fått någon trupp inför imorgon, det enda jag vet är att Sparv är tillbaka. Men som jag sa igår så skulle det vara intressant att se t.ex. Markus Gustafsson och Kalle från start. Sedan skulle jag då vilja se en U-spelare på bänken som skulle kunna få några minuter i andra halvlek. Sedan ska man bara våga spela ut, man har inte så mycket att förlora. Det är ingen som förväntas sig att man ska vinna imorgon, så det är bara att släppa loss. Det enda jag är lite orolig för är att det kan rinna iväg ifall Göteborg får in något mål. Men man kan inte gå in med inställningen att det kan rinna iväg, då blir det inget bra. Men ligger man under med ett antal mål så kanske man ändå skulle rikta in sig på att inte släppa in en massa till. Men annars är det bara ut och köra så det ryker, och njuta över att man får vara i Allsvenskan även nästa år.

 

Så ta chansen och se matchen imorgon på Canal + utan att ha den stora klumpen i magen, utan kan lite mer avslappnat njuta av fotbollen.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


KONTRAKTET SÄKRAT!

Djurgården gjorde igår i och med sin seger med 2-1 mot Örgryte att ÖIS tappade all möjlighet att ta sig förbi HBK i tabellen. Det tillsammans med att Djurgården redan innan gårdagens match var körde, gjorde att man efter matchen kunde konstatera att HBK inte hade någon möjlighet att kunna ramla ner direkt, utan skulle i värsta fall behöva kvala. Men för att det skulle hända var Hammarby tvungna att vinna alla sina matcher som var kvar. Till och börja med skulle de besegra att guldjagande AIK idag, en match som jag nervöst följde på Canal +…

 

Och Hammarby lyckades också, trots att AIK hade tagit ledningen med 1-0, ta sig in i matchen igen och kvittera efter cirka en kvart av andra halvleken. Hammarby var också det bästa laget efter kvitteringen, och man började oroa sig för att de även skulle få in ett ledningsmål. Men AIK byter in Kenny Pavey, och efter cirka 70 minuter kan han kämpa in bollen till 2-1. En boll som satte slutresultatet för matchen, vilket innebar att AIK fortfarande lite har övertaget guldstriden, och att Hammarby nu ligger sist med en poäng mindre än både Djurgården och Örgryte. Men det skiter jag fullständigt i om jag ska vara ärlig, för det för mig absolut viktigaste efter match såklart att…

 

HBK GENOM DET RESULTATET ÄR KLARA FÖR ALLSVENSKAN NÄSTA ÅR!

 

Det är något så J***A SKÖNT måste jag säga alltså. Det kändes som om ett antal kilon lyftes från mina axlar. Att man nu kan andas ut och Klubben kan verkligen spela ut de två sista matcherna. För nu bryr jag mig inte om var man hamnar i tabellen, det viktigaste målet har man klarat.

 

Och i och med detta så skulle jag tycka det vore lite kul om man lät lite andra spelare få chansen de två sista. T.ex. så tycker jag att Markus Gustafson ska få chansen jämte Zvirre i mittlåset på tisdag mot Göteborg, då Johnny är avstängd. Sedan så tycker jag att Kalle ska stå det två sista, om man inte spar honom på tisdag till U21-finalen på onsdag. För nu kan man ju nästa säga att man finalen på onsdag är det vikigaste matchen som är kvar. Kanske, kanske skulle Emil Jensen också chansen. Sedan skulle det ju vara kul om man lät någon från t.ex. U-laget få chansen: kanske Kujtim Bala igen, eller Bujar Mazreku, Pehr Andersson eller någon annan, skulle kunna ge fler förslag egentligen.

 

Sedan kan, i alla fall jag, för första gången börja titta mot nästa säsong nu när man vet i vilket serie man spelar. Man kan börja över t.ex. nyförvärv eller liknande. Får väl se om jag skriva något eller några inlägg om det nu under höstlovsveckan.

 

Men som sagt, nu kan man andas ut. För Halmstad har ett allsvenskt lag även 2010, och jag tror inte jag har helt fatta att det är klart än…

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBK tog inte chansen

HBK hade ledningen, men sedan lyckades Örebro snabbt kvittera, och senare fick man också in ett segermål så matchen slutade 2-1. Så HBK lyckades alltså inte säkra det allsvenska kontraktet idag, utan nästa år är fortfarande osäker.

 

HBK hade denna elva när matchen började:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Per ”Texas” Johansson

Anel Raskaj, Mikael Rosén, Jonas Gudni Saevarsson, Michael Görlitz

Emir Kujovic, Marcus Olsson

 

Matchen började väl ganska jämn, med två lag som försökte spela ganska bra fotboll. Men det var ändå ganska mycket mer boll för Örebro, men HBK kändes farligare när de väl kom upp. Emir hade två skott precis i början av matchen, men inget av dem hittade målet. Efter att Örebro hade absolut mest boll i början så jämnade de ut sig lite när det hade gått en stund av halvleken. Och i den 29:e minuten kommer matchen första mål. Det är Marcus Olsson som faller i straffområdet, och domaren blåser straff. Om jag ska vara ärlig så måste jag säga att det är ytterst tveksamt om det verkligen skulle ha varit straff. Det känns som om Marcus nästan snubblar på sina egna fötter. Men i vilket fall så är det straff, och det är Emir som kliver fram för att slå den. Alvbåge i Örebros mål slänger sig åt fel håll, och det står 1-0 till HBK. Ska man vara ärlig så kändes det faktiskt lite fel med tanke på straffsituationen, men ett mål är ju alltid ett mål. Men det skulle snart jämna ut sig då Roni Porokara i Örebro i dem 32:a kan få in bollen. Det får han efter att bollen först gått i stolpen och sedan studsat på Bahne och i mål, ett riktigt surt mål. Sedan känns det som om det trots allt är Örebro som har resten av halvleken, men det är HBK som har chanserna. Ser man på statistiken i halvtid så visar den just det, 61-39 i bollinnehav till Örebro, men 8-3 i skott, 5-1 på mål, till HBK. Men resultatet i halvlek av 1-1.

 

I andra halvlek började väldigt likt hur första såg ut, Örebro mest boll men HBK farligast när de kommer fram. Kändes som om bollinnehav för Örebro ökade längre in i halvleken. Men det kändes inte som om Örebro fick till det när det kom fram, utan bollen hamnade alltid hos en HBKare. Men när man som mest satt och tänkte på det så händer det ju såklart. Porokara kan (igen) slå in bollen via stolpen i den 68:e minuten, och det stod plötsligt 2-1 till Örebro. Resten av halvleken försöker HBK att få in en kvittering, man byter in Sise (mot Marcus Olsson), Arack (Saevarsson) och Anselmo (Anel), men kommer inte närmare än Görlitz skott i sista minuten som Alvbåge stöter i ribban. Så matchen slutar 2-1 till Örebro.

 

Kan inte i efterhand känna att det var alldeles orättvist att Örebro vann, det var till stora delar de som styrde matchen. Men som jag sa så kändes HBK farligare när de väl kom till lägen. Förutom de lägen jag har sagt så hade man också två bollar som räddades på mållinjen av Örebro-spelare. Men man kom upp alldeles för sällan. Sparv saknades som bollvinnare på mitten, antagligen var han skadad. Återigen är det defensiven som absolut ser bäst ut, och Örebro hade verkligen svårt att skapa något. Nästan alla bollar fastnar på Zvirre och Lundberg. Dessvärre fick Lundberg sin tredje varning och är avstängd i nästa match. Sedan offensivt så är det få som har någon riktigt bra match. Skulle faktiskt tro att det var en av Görlitz sämsta matcher, och då går det som det går. Den som var bäst offensiven måste jag säga var Emir som hade en hel del lägen, men sen var det ju det med att sätta sina lägen. Marcus var också pigg i början, men blev osynligare ju längre match gick innan han blev utbytt. Så det såg alltså till vissa delar som mot Hammarby fast lite bättre, men idag fick man inte mest sig några poäng.

 

Återigen så blir det poäng:

 

3 p: Johnny Lundberg – återigen så håller Johnny ihop det. Många bollar fastnar på honom.

 

2 p: Emir Kujovic – som sagt så skapade han en hel del, men bollarna går inte in.

 

1 p: Tomas Zvirgzdauskas – som sagt så hade Örebro svårt att skapa, en hel del p g a Zvirre.

 

Nu får man bara lägga detta bakom sig, och rikta in sig mot nästa match. För där gäller det verkligen att man ger precis allt man kan om man ska ha en chans, för det är Göteborg man möter på bortaplan. Snacka om tufft.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Match i Gnällbältet

Med nu bara tre matcher kvar i Allsvenskan åker HBK en bra bit norrut, in i Närke. Där ska man på Behrn Arena möta Örebro SK. På Behrn Arena är det ju konstgräs, och det brukar ju inte vara HBKs favoritunderlägg, även om de är betydligt mer van vid konstgräs nuförtiden, man tränar ju en hel del på konstgräs på Sannarp, i skillnad mot för något år sedan. Men Örebro är ju ännu mer vana, så det kommer att bli tufft.

 

HBK lyckades ju, efter två förluster, i förra omgången slå Hammarby med 1-0. Det var ju helt klart en skön seger, även om spelet såg ut som det gjorde. Nu har man då åtta poäng ner till Örgryte på kvalplats, och nio poäng ner till Hammarby på nerflyttningsstrecket. Så om de skulle vinna sina resterande matcher, så behöver HBK en poäng till för att hamnar man sämst på kvalplats, och tar man två poäng här i slutet så är man då klar för Allsvenskan nästa år. Så än är inget på något sätt klart, utan allt kan fortfarande hända. Och matchen imorgon är ju inte precislätt heller.

 

Örebro ligger precis i mitten av tabellen på åttonde plats, så man ligger lite i ingenstans. Men man har fortfarande chans på Europaplats med sex poäng upp till Kalmar på fjärdeplatsen. Så man har fortfarande en del att spela för, och de kommer ju aldrig lägga sig. Man brukar också vara starka på hemmaplan och har intressanta spelare som Kim Olsen och Roni Porokara, och förre HBK:aren Samuel Wowoah.

 

Man fick alltså med sig tre poäng senast mot Hammarby, men det såg ju inte bra ut. Framförallt så var det offensiven då som inte stämde (känns det igen?) då man inte skapade speciellt mycket. Däremot så får man väl ändå ge defensiven lite kredit då Hammarby bara hade ett enda avslut på hela matchen, ett skott från 30 meter som inte ställde till några problem egentligen. Framförallt så var det mittbacksparet som jag vill ge beröm, vilket också märktes i poängen efter matchen. Men tycker absolut ändå att HBK kunde ha pressat mer, och gett Hammarby:arna ännu mindre tid med bollen. Men detta gäller ju inte bara backlinjen, utan hela laget. Försvarsspelet börjar ju framme hos anfallarna, och kan de störa redan när backlinjen ska spela upp bollen kan man snabbare komma fram i anfall. Så bra försvarsspel ger bra anfallsspel, och vice versa. Offensivt måste man, precis som jag sa inför Hammarby, våga mer. Speciellt så måste man våga gå på mål och komma till avslut oftare, istället för att tveka eller krångla till det. Visst ibland kan det ju vara bra att t ex ta sig till inlägg från kanten, men samtidigt kan ju ett inlägg lätt fastna på en back eller något liknande. Någon som ofta vågar är Görlitz, skulle hoppas fler följde hans exempel. Och till sist, som alltid, ge järnet och vik aldrig ner er, inte imorgon, inte nästa vecka, aldrig, utan gå bara ut och kämpa till sista svettdroppen.

 

Så vissa imorgon att det är ni som har mest av att kämpa för imorgon. För det är inte klart om det är någon som tror det, utan det behövs lite mer jäkla anamma först.   

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBK i final

Efter att A-laget vann igår mot Hammarby, ville inte HBKs U21-lag vara sämre. I dagens semifinal i U21-SM till slut besegra Kalmar med 2-0 och ta sig vidare till final. Så det var alltså andra dagen i rad som jag kunde lämna Örjan med ett leende på läpparna.

 

HBK ställde upp med följande lag:

Kalle Johnsson

Niclas Johnsson, Markus Gustafsson, Johan Palm, Emil Jensen

Alexander Prent, Mikael Rosén, Azrack Mahamat, Kujtim Bala

Bujar Mazreku, Joe Sise

 

Märktes att det var ett lite mindre rutinerad lag som HBK ställde upp med idag än förra veckan mot Ängelholm, samtidigt som Kalmar var bättre än Ängelholm. Men det var ändå HBK som tog tag i matchen, och hade ganska mycket boll. Kalmar försvarade sig ganska bra, och Sise hade spelare hängde på sig så fort han hade bollen. Men i den 21:e minuten kan Sise rucka sig loss och göra 1-0 till HBK. Även om det inte hade skapas så mycket chanser så tyckte jag ändå att målet var välförtjänt. HBK fortsätter också efter målet att vara det bättre laget, och Kalle ser ut att frysa lite där han står ganska sysslolös, men håller sig varm genom sitt vanliga peppande och dirigerande. Resten av halvleken genomförs utan att det blir något mer mål, så det står 1-0 i paus.

 

Andra halvlek ser mycket ut som första då HBK är det bättre laget utan att skapa som många farliga lägen. Kalmar kommer väl och in i matchen mer i andra, så det är ändå lite nervöst. Men man sköter det bra bakåt, och Kalle kan ta det ganska lugnt i andra halvlek också. Runt 80:e gör HBK två byten. För kommer Marcus Johansson in istället för Kujtim Bala som själv signalerade på byte. Strax efter gör alltså ett byte till då Pehr Andersson får komma in istället för Bujar. Kalmar började chansspela en hel del i slutet, vilket lämnade ytor bakåt. Det tog HBK vara på precis innan fulltid då man lyckas komma 4 mot 1, och Prent till sist kan slå in bollen. Gladas efter målet var nog Kalle som fick röra på sig lite när han skuttande sprang över hela plan för att klappa om Prent, härlig grej att se. Sedan hände det inte så mycket innan domaren blåste av match, och HBK tog sig till final efter 2-0.

 

Tycker HBKarna gör det bra idag, och är bättre en Kalmar. Finns en del U-spelarna som kan bli spännande att se i framtiden. Får se om det är någon eller några som kan ta sig in i A-laget inom en snar framtid. Kalle i mål visar som alltid pondus och är den som låter mest. Mittbacksparet Gustafson och Palm är i princip felfria och håller nästan lika stängd som Zvirre och Lundberg gjorde igår. På kanterna så ser Niclas Johnsson ganska spännande de ut ändå, gör bl a ett riktigt snygg solonummer när han tar sig in i Kalmars straffområde. Lagkapten för dagen Emil Jensen har väl haft bättre perioder i karriären och ser ringrostig ut, tveksamt till om han någonsin kommer tillbaka som en stabil allsvensk spelare. På mitten så krigar både Azrack och Gus centralt. Kanske är det än bättre position för Gus nu när det inte går så fort längre. På kanterna så försöker både Bala och Prent, och lyckas ibland. Finns ju sån speed i både dessa killar, som man kanske kunde ha utnyttjat mer. På topp så har Sise inte det lätt, Kalmar-spelarna går riktigt hårt på honom, ibland mer än en i taget. Men Sise är stark och kan ändå förhållandevis ofta hålla bollen. Bujar bredvid honom försöker verkligen, med blandat resultat. Finns en viss likhet mellan Anel och Bujar skulle jag säga. Inbytarna hinner jag inte riktigt skapa mig en uppfattning om.

 

Så nu väntar Malmö i final på Örjan troligtvis någon gång under nästa vecka. Kommer säkert bli en intressant final.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Sparvs första

Matchen mellan HBK och Hammarby såg mycket länge ut att sluta utan några mål. Men med mindre än kvarten kvar hamnar bollen tills slut i mål, och då i rätt mål, och HBK vinner med 1-0. Ett antagligen väldigt viktigt mål för HBK.

 

HBK ställde upp som följer:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Per ”Texas” Johansson

Anel Raskaj, Jonas Gudni Saevarsson, Tim Sparv, Michael Görlitz

Emir Kujovic, Marcus Olsson

 

När matchen sparkar igång så är det HBK som direkt tar tag i taktpinnen, utan att dominera. HBK lyckas också skapa ett antal chanser, men kommer inte till de riktigt farliga. Istället så kommer Hammarby in i matchen allt mer ju längre halvleken går. Fast Hammarby skapar egentligen ingenting. Spelkvaliteten sjunker också ju längre halvleken går, känns att det är två lag som är lite smått pressade och som inte vill ge något bakåt. Så det känns nästan bra när det blir halvtid och Klubben får gå in och peppa upp sig mer inför andra halvleken.

 

Andra halvleken börjar väldigt likt första då det är HBK som börjar bäst. Har på känn att det kommer att jämna ut sig ju längre halvleken går precis som det gjorde i första, så därför kände det viktigt med att få in en boll under den tiden som man ändå hade övertaget. Men det blir inget mål, och precis som jag trodde så blev det mer och mer Hammarby ju längre halvleken. Eller rättare sagt, HBK har mindre och mindre boll, för Hammarby är precis som i första halvlek ganska uddlösa, men man vet ju aldrig. Spelkvaliteten är inte heller något vidare, utan det är felpass efter felpass. Kändes som om ett mål helt skulle avgöra matchen. HBK byter in Joe Sise istället för Marcus Olsson. Och i den 78:e minuten får HBK ett inkast som till slut hamnar hos Texas som slår ett inlägg som Sise stöter ner och Sparv kan slå in bollen. Sparv första mål i HBK, och 1-0. Hammarby lyckas egentligen inte skapa så mycket på tiden som är kvar. Istället är det Görlitz som är närmast att göra mål, men matchen slutar 1-0.

 

Kändes ju riktigt gott när Sparv satte sitt mål. Var en riktig skitmatch idag egentligen där inget av laget chansade något framåt, samtidigt som man slog bort lätta bollar. Men eftersom HBK vann så bryr jag mig inte så mycket just nu om jag ska vara ärlig. Men det kunde lika gärna ha varit Hammarby som hade gjort mål. Men om det är något som jag ska berömma i HBK så var det mittlåset, som i princip var felfria. Däremot såg ytterbackarna lite skakiga ibland, framförallt på vänsterkanten. På mittfältet så slog man bort för många bollar, även om Sparv slår någon riktigt bra passning då och då. På kanterna så har både Anel och Görlitz gjort bättre matcher, även om Görlitz som alltid är väldigt viktigt i offensiven. Men Hammarby har ju full koll på det, och gick hårt åt Görlitz. Längst upp så hade alla anfallarna väldigt svårt att få fast bollen. Så det var inte HBKs bästa match precis, men för en gång skull så gick resultatet med HBK idag, vilket var gott.

 

Även idag ger jag ut poäng:

 

3 p: Johnny Lundberg – Gjorde att Hammarby knappt kom någonvart och har redan blivit en viktig spelare i Klubben.

 

2 p: Tomas Zvirgzdauskas – Rakast i ryggen i hela Allsvenskan. Viker aldrig ner sig och är still going strong.

 

1 p: Michael Görlitz – Hade som sagt inte sin bästa match idag, men skapade ändå en del. Lite för många för långa inlägg.

 

Så nu har man 8 poäng ner till Örgryte på kvalplats, men jag ropar absolut inte hej innan det är helt klart. Och det hoppas jag inte spelarna heller gör, utan ger järnet även i nästa match, och det är Örebro borta på fredag.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Söderkisar på besök

Efter en två veckors landslagsuppehåll är det imorgon åter dags för HBK att spela allsvensk fotboll igen, då Hammarby kommer på besök. Hammarby som i högsta grad är inblandad i bottenstriden, och kommer gör allt i sin makt imorgon. Så det kommer absolut att bli en tuff match imorgon.

 

HBK som efter vinsterna mot Helsingborg och Djurgården hade ett ganska bra läge. Men efter två raka förluster mot Elfsborg och Gelfe så har läget blivit lite klurigare igen, då man inte har allt för långt neråt. Så nu gäller det att man inser allvaret och verkligen kommer ut och visar var skåpet ska stå imorgon.

 

Men det kommer inte att bli lätt. Hammarby som efter vinst över Brommapojkarna bara hade fem poäng upp till BP inför denna omgång, och sex till HBK. Så man har fått vittring och kommer som sagt att göra allt man kan imorgon, så det gäller vara med. Finns ju också spännande spelare som Emil Johansson och Simon Helg, som det gäller att hålla koll på.

 

Med bara fyra omgångar kvar av Allsvenskan så kan man snart se hur Allsvenskan slutar, även om jag tror det mest inte kommer att avgöras i sista omgången. Så nu är varje match oerhört viktig för HBK om man ska klara sig kvar. Frågan är om det har varit positivt eller negativt för HBK med landslagsuppehållet. Man hade förvisso två raka förluster innan uppehållet, men samtidigt så såg spelet ganska bra ut stundtals, med första halvleken mot Gefle som det största undantaget. Med tanke på den halvlek så gäller det att man verkligen är på tårna redan från början imorgon, och inte har den startsträckan som man hade mot Gelfe. Man måste våga gå upp och pressa och inte ge Hammarby för mycket yta, utan få dem till att göra misstag. Samtidigt måste man pressa med förstånd och inte t ex inte släppa förbi dem för mycket på kanterna. Även de offensiva spelarna måste våga, och inte vika ner sig. Sedan ser jag gärna att man ser mer framåt på mittfältet ibland, istället för att tveka och kanske väljer att lägga bollen bakåt igen. Visst man ska inte spela för många chanspassningar, men man kan inte hela spela någon vidare fotboll genom att bara ta spela i backlinjen. Efterlyser också en spelare med lite längd i anfallet som kan hantera de långbollar som man alltid spelar. Ser också gärna lite spelare som vågar ta skott ur olika vinklar och avstånd. Som ni kanske förstår så en är ett nyckelord imorgon enligt mig alltså att våga. Men som alltid så är det också så himla viktigt att man verkligen går ut och tar kampen och kämpar till man stupar, att alla ställer upp för varandra.

 

Matchen imorgon kan bli väldigt för var HBK hamnar i den slutliga tabellen. Så kom igen nu, och ge allt, det behövs…

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Tommy förlänger

12 säsonger för HBK räcker inte för Tommy Jönsson, utan han har skrivit på för ytterligare ett år.

 

"Det känns bra. Det har väl mer eller mindre varit klart under en längre tid. Det var mer att vi slutförde det nu. Diskussionen började redan tidigt i våras”, säger Tommy till Hallandsposten.

 

Tommy som kom till HBK inför säsongen 1998 från Malmö och har varit HBK trogen sedan dess, och gjort 285 matcher och 27 mål för HBK under sina år. Tror också att han har varit lagkapten sedan Petter Hansson lämnade Klubben sommaren 2002. Men under hösten har 33-åringen fått stå utanför laget.

 

Därför tycker jag personligen det hade varit det bästa valet för Tommy att avslutat sin HBK-karriär efter säsongen. Han har som sett ganska osäker ut under året, och har ju sina bästa år bakom sig. Så att jag har svårt att se att han kommer att slå sig in i laget igen, och hålla den klass som behövs. Så då hade det varit perfekt tajming för honom att få bli avtackad sista matchen mot GAIS, för en ordentlig avtackning är han trots allt absolut värd efter allt som han har gjort i HBK.

 

Men, men nu blir det alltså ett år till, och visst kan han kanske med sin rutin ändå vara användbar, vid skadekris och inne i omklädningsrummet t ex. Känns ju faktiskt också som en person som kan bli kvar i föreningen på ett eller annat sätt även efter att han har lagt skorna på hyllan. Men den gamle Tommy på plan ser vi nog aldrig mer...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


En femetta

HBK lyckades idag ta sig vidare till semifinal i U21-Allsvenskan efter att ha slagit Ängelholm med 5-1 på ett kallt Örjans Vall.

 

HBK hade gjort en förändring i startelvan jag skrev igår:

Kalle Johnsson

Emil Salomonsson, Markus Gustafson, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Alexander Prent, Anel Raskaj, Azrack Mahamat, Marcus Olsson

Joe Sise, Emir Kujovic

 

Matchen hann knappt börja innan HBK kunde ta ledningen. I den 2:a minuten kan Sise ta emot bollen i straffområdet och göra 1-0. Tuff start för Ängelholm, samtidigt som lite press på HBK-spelarna släppte. Kändes som om HBKs inställning var hundra efter mål, samtidigt som det kändes lite som om Ängelholmsspelarna kände av den tidiga uppförsbacken. Men eftersom skärpan inte var helt hos HBK kunde Ängelholm ändå hänga med hyfsat. Och i den 28:e minuten kan även Ängelholm kvittera efter mål av Henrik Fribrock, Martins lillebror. Men i nästa HBK anfall kommer Prent fri, misstänkt offside, och via stolpen göra 2-1. Det kändes säkert också mentalt tungt för Ängelholm, att få ett mål i baken direkt efter att kommit ikapp. Det hinner också bli 3-1 genom Emir innan halvleken är över. En halvlek där det känns som om HBK går på halvfart, men ändå leder helt välförtjänt. Ängelholm hänger trots allt med okej.

 

Men i andra halvlek för Ängelholm det tufft, då är det till stora delar bara HBK på plan. Och trots en hel del lägen som borde ha blivit mål, så lyckas HBK bara göra två mål i andra halvlek, 4-1 av Emir och 5-1 av Sise. HBK släpper också in Kujtim Bala, mot Prent, och Niclas Johnsson, mot Emil Salomonsson, under sista delen av andra halvlek, men de hinner inte göra så mycket.

 

Var en hel välförtjänt seger för Klubben, där siffrorna nästan kändes i underkant. Ändå så kändes det inte som om HBK riktigt hade den riktiga skärpan, varken framför mål eller annars. Tyckte faktiskt att dagens match förde tankarna till match mot Alet i somras, även om Ängelholm var ganska mycket bättre än Alet var trots allt. En anledning till att det såg ut som det gjorde var kanske att HBK trots allt ställde upp med ett ganska namnkunnigt lag, där faktiskt tolv av spelare som fick minuter idag har spelat i Allsvenskan i år, bara Niclas Johnsson som inte har gjort det. Tror inte Ängelholm ställde upp med ett lika starkt lag. Den lite sämre inställningen gör att det egentligen är ganska svårt att dra några högre växlar över spelarnas insatser idag. Men Emir och Sise på topp ställde till med kolossala problem för Ängelholms backlinje. Sedan fick man se lite av Prents och Marcus speed då de sprang ifrån motståndarna ett antal gånger. Anel har ju gått och blivit en riktig krigare som verkligen rev och slet idag. Azrack däremot gör lite för mycket misstag, har inte kommit in i spelet. Bakåt finns det inte så mycket att säga, det hade hyfsat lugnt. Men det såg lite trassligt ut ibland.

 

Lottningen av semifinalen gör senare i veckan. Då får man se vilka HBK möter, en match som troligen är nästa tisdag.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kvart för U21

Imorgon möts HBK och Ängelholm i en kvartsfinal i U21-Allsvenskan.

 

HBK har tagit sig hit genom att först komma tvåa efter Kalmar i ”grundserien”. Det innebar att man ställdes mot Djurgården, Åtvidaberg och Helsingborg i ett andra gruppspel där varje lag möttes en gång, och de två första gick vidare. HBK började med att slå Djurgården på bortaplan med 2-1, vilket gav HBK ett hyfsat läge med två matcherna hemma mot Åtvidaberg och Helsingborg. Men man fick bara 1-1 mot Åtvidaberg och var i princip tvungen att ta poäng mot Helsingborg för att gå vidare. Men man vann med 2-1 och vann därmed A-slutspel grupp 3, och får då möta tvåan i gruppen 4, vilket då var Ängelholm.

 

HBK och Ängelholm mötte redan under grundserien, och båda matcherna vann faktiskt Ängelholm. Ängelholm kom också precis efter HBK i grundserien som trea. Så det återstår att se hur det går imorgon.

 

HBK tänker ställa upp med ett ganska namnkunnigt lag, med bara en U-spelare i startelvan, men trots allt bara tre överåriga spelare:

 

Kalle Johnsson

 

Emil Salomonsson

Markus Gustafson

Tommy Jönsson

Christian Järdler

 

Bujar Mazreku

Anel Raskaj

Azrack Mahamat

Marcus Olsson

 

Emir Kujovic

Joe Sise

 

Bänken: Viktor Kristiansson, Niclas Johnsson, Pehr Andersson, Johan Palm och Kujtim Bala

 

Matchen spelas på Örjan klockan 17.00 imorgon.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Med uddamålet igen

På ett regnigt och kallt Strömvallen i Gävle fick HBK direkt en uppförsbacke, som man inte klarade av att hämta upp. Så det blev ännu en uddamålsförlust, denna gången med 0-1. Kan direkt säga att det var VÄLDIGT mycket störningar i sändningen jag såg idag, därför kanske det blir lite sämre analys.

 

HBK mönstrade denna uppställning:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Per ”Texas” Johansson

Anel Raskaj, Jonas Gudni Saevarsson, Mahamat Azrack, Michael Görlitz

Anselmo, Marcus Olsson

 

Låt oss säga att matchen kunde ha börjat bättre för Klubben. Man kan även på sätt och vis även använda uttrycket släkten är värst. För i den 2:a minuten slår förre HBKaren Hjalmar Öhagen, lämnade inför säsongen, en frispark som går förbi alla utom Daniel Westlin som kan stöta in 1-0 från ganska snäv vinkel. Det är Texas som helt missar att Westlin och släpper bollen över sig. En extremt jobbig start, som färgar hela halvleken då HBK i princip inte kommer någonvart. Istället så är det Gefle som försöker mycket ute på Texas kant, men har svårt att få bollen på mål. Kanske kommer HBK igång lite smått ju längre halvleken lider, och får iväg ett par skott i slutet av halvleken, men allt som allt så var det under all kritik från HBK i första halvlek, som slutar 1-0.

 

Det ska HBK-spelarna också ha fått höra i halvlek, då Janne ska ha gett dem en riktigt ordentlig utskällning. Man såg verkligen ilskan hos Janne i intervjun inför andra halvlek. Janne gjorde också två byten i paus, då Texas och Saevarsson fick lämna planen, och Järdler och Emir fick komma in. Järdler bytte rakt av med Texas, medan Emir gick upp på topp, Marcus ner som vänstermittfältare och Anel in centralt. Att få in Emir visade sig var en riktig injektion, då han direkt började skapa. Det var ju också HBK som tog över matchen. Gelfe la sig då på defensiven och drog verkligen ut på tiden så fort det fick chansen. Till slut fick också Daniel Theorin en varning för maskning. Men som sagt så var det HBK som skapade, och framförallt Emir. Kom till ett antal chanser under matchens gång, bl a så får han iväg ett skott efter hörna som bara precis går över ribban, men även en hel del nickar som Mattias Hugosson i mål hade stora problem med. Men halvleken gick, och det hamnade inga bollar bakom Hugosson. Efter 70 minuter gör HBK sitt sista byte, då Gus bytte rakt av med Anselmo. Tror Anselmo fick någon känning. HBK fortsätter trycka på, men det vill säga bara inte. Marcus Olsson får i sista sparken sista chansen, men nickar över i bra läge. Så matchen slutar alltså 1-0 till Gelfe.

 

Det är en match med två ansikten, då Gelfe helt klart är det bästa laget i första halvlek, medan HBK helt klart är bäst i andra. I och med den dåliga bilden (man fick vara glad om den var bra i tio sekunder) så var det svårt att få något riktigt flyt i hur matchen såg ut. Men det gick ju inte att missa att HBKs första halvlek var bedrövlig rent utsagt. Inte en Görlitz fick något vettigt gjort. Det var alldeles för många långbollar, som HBKarna inte hade en chans på. Dålig ursäkt, men det kändes som de inte hade riktigt koll på underlaget, konstgräset på Strömvallen är ju lite speciellt. Sedan kom ju deras mål som en kalldusch. Men inget av detta är då någon ursäkt, bara grejer som kan ha påverkat. Sedan så måste jag tyvärr säga att Texas tabbar sig återigen idag. Han fick i princip ta på sig båda målen senast mot Elfsborg, och får nog lite bära hundhuvudet även idag med på deras mål, då det är han som missar Westlin totalt. Älskar inte precis Järdler heller, men det kändes ändå skönt när han kom in i paus. Sedan tyckte jag att det syntes på Lundberg att han inte var riktigt hundra idag, var ju länge väldigt osäkert om han skulle spela idag. Han gick inte alls in på samma sätt som han har gjort den senaste tiden. Tror han är sjuk på något vis, så jag hoppas han snabb kryar på sig. HBK lyckades inte heller ta hem kampen på mitten i första, då Saevarsson nog var ganska osynlig, och Azrack inte har kommit in i spelet. Längst fram så var det inte samma rörelse som det har varit den senaste tiden, och alla dessa långbollar gjorde ju inte saken bättre. Då blev det bättre i andra då Emir med sin tyngd gjorde mycket, och även Görlitz höjde sig ett snäpp. Med Emir så blir det ju mer vettigt med långbollar, men det också mer spel utmed marken i andra, vilket passar HBKs lag bättre. Tycker att HBK med alla chanser man skapar i andra helt klart är värda en poäng idag trots allt, och det är mycket Emirs förtjänt. Jag har sagt det innan, men Emir har faktiskt näsa för att hitta lägen, problemet är bara att han har svårt att sätta alla de lägen han får. En annan som var på hugget idag var faktiskt Janne, som verkligen var på tårna hela matchen vid bänken, och gormade och skrek. Härligt att se faktiskt.

 

Blir även idag poäng:

 

3 p: Emir Kujovic – kommer in och ändrar matchbilden. Borde ha sätt minst en boll idag med tanke på vilka lägen han fick.

 

2 p: Michael Görlitz – han inte sin bästa dag idag precis, men är ju ändå alltid ett hot för motståndarna.

 

1 p: Tomas Zvirgzdauskas – Ser till att de inte blir mer än ett mål bakåt.

 

Nu väntar ytterligare ett landslaguppehåll, vilket innebär att det är dryga två veckor till nästa match, en riktigt tuff match. Det är nämligen Hammarby som kommer på besök, så då gäller det verkligen att ge järnet… hela matchen.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


En match i norr

Imorgon tar sig HBK för första gången i år norr om Dalälven, och möter det enda norrländska laget i Allsvenskan för tillfället. Det är såklart Gelfe man möter på konstgräset på Strömvallen. Konstgräs som inte brukar vara HBKs favoritunderlag precis, som man får se hur man klarar det imorgon.

 

HBK som åkte på en ”hedervärd” förlust, om det finns något som man kan kalla så, senast mot Elfsborg då man åter får ett mål i baken i slutminuterarna. Men man höll jämn steg med Elfsborg under hela matchen, och det kunde ha slutat precis hur som helst. Hade varit skönt att fått med sig några poäng, det allsvenska kontraktet känns fortfarande inte riktigt säkert, utan man får se hur det går den närmaste tiden.

 

Gelfe som förvisso har haft det lite tungt den senaste tiden, men som man vet har mycket i sig. Vann ju t ex med 2-0 i våras på Örjans vall, så det finns kvalitet. Framförallt så har ju Gelfe alltid varit starkast på hemmaplan, så även i år. Man har alltid ett lag som kämpar som ett lag, och alltid kämpar för varandra. Har ju bl a den rutinerade Mattias Hugosson, som har varit som en vägg för HBK förut.

 

Som sagt, HBK var väldigt nära att få med sig en poäng senast mot Elfsborg, men lyckades inte fullt ut. Men man visade åter upp ett spel som var bättre än för bara några veckor sedan. Man kämpade och slet, men Elfsborg drog det längre strået. Men kanske skulle man ha vågat pressa lite högre upp i banan, och inte gett deras vänsterkant så mycket yta. Jag varnade lite för Florén, och visst han fick väl också lite för mycket tid på sig. Men det som man hade riktigt tufft med var ju Bajrami. Förhoppningsvis har man imorgon mer en plan på hur man ska bete sig om något liknande händer. Men trots att de hade mycket boll på sin vänsterkant, så kom de ju inte till så många ordentliga lägen egentligen, och det ska mittbackarna, Zvirre och Lundberg, ha eloge för. De har hittat varandra och de har höjt kvalitén där bak. Kan man sedan på mittfältet vinna slaget om mitten, så har man mycket vunnit. För man även igång kanterna, som har skapat en del den senaste tiden, och de kommer till farliga inspel och inlägg så det ju ännu bättre. Längst fram så kanske det skulle vara bra med en lite tyngre spelare med styrka. För även om det har sett bra ut den senaste tiden så kan skicka ner Marcus Olsson som ytter och in med Emir. Skulle sedan också då vilja se mer skott, från alla olika avstånd. Både för att man gör ju inga mål om man inte skjuter, men även för att de då gör HBK lite mindre förutsägbara. Motståndarna kommer då få det svåra bestämma sig hur de ska försvara sig. Men sedan måste man som alltid även imorgon ge järnet, det går inte att nog poängtera, och våga. Våga skjuta, våga fortsätta framåt, och inte tveka, för då försvinner bollen snabbt.

 

Nu börjar det faktiskt närma sig slutet av Allsvenskan, och varje poäng nu kan bli viktigt. Så det gäller att man verkligen är på tårna hela tiden, för annars kommer det att göra väldigt ont.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0