En femetta

HBK lyckades idag ta sig vidare till semifinal i U21-Allsvenskan efter att ha slagit Ängelholm med 5-1 på ett kallt Örjans Vall.

HBK hade gjort en förändring i startelvan jag skrev igår:

Kalle Johnsson

Emil Salomonsson, Markus Gustafson, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Alexander Prent, Anel Raskaj, Azrack Mahamat, Marcus Olsson

Joe Sise, Emir Kujovic

Matchen hann knappt börja innan HBK kunde ta ledningen. I den 2:a minuten kan Sise ta emot bollen i straffområdet och göra 1-0. Tuff start för Ängelholm, samtidigt som lite press på HBK-spelarna släppte. Kändes som om HBKs inställning var hundra efter mål, samtidigt som det kändes lite som om Ängelholmsspelarna kände av den tidiga uppförsbacken. Men eftersom skärpan inte var helt hos HBK kunde Ängelholm ändå hänga med hyfsat. Och i den 28:e minuten kan även Ängelholm kvittera efter mål av Henrik Fribrock, Martins lillebror. Men i nästa HBK anfall kommer Prent fri, misstänkt offside, och via stolpen göra 2-1. Det kändes säkert också mentalt tungt för Ängelholm, att få ett mål i baken direkt efter att kommit ikapp. Det hinner också bli 3-1 genom Emir innan halvleken är över. En halvlek där det känns som om HBK går på halvfart, men ändå leder helt välförtjänt. Ängelholm hänger trots allt med okej.

Men i andra halvlek för Ängelholm det tufft, då är det till stora delar bara HBK på plan. Och trots en hel del lägen som borde ha blivit mål, så lyckas HBK bara göra två mål i andra halvlek, 4-1 av Emir och 5-1 av Sise. HBK släpper också in Kujtim Bala, mot Prent, och Niclas Johnsson, mot Emil Salomonsson, under sista delen av andra halvlek, men de hinner inte göra så mycket.

Var en hel välförtjänt seger för Klubben, där siffrorna nästan kändes i underkant. Ändå så kändes det inte som om HBK riktigt hade den riktiga skärpan, varken framför mål eller annars. Tyckte faktiskt att dagens match förde tankarna till match mot Alet i somras, även om Ängelholm var ganska mycket bättre än Alet var trots allt. En anledning till att det såg ut som det gjorde var kanske att HBK trots allt ställde upp med ett ganska namnkunnigt lag, där faktiskt tolv av spelare som fick minuter idag har spelat i Allsvenskan i år, bara Niclas Johnsson som inte har gjort det. Tror inte Ängelholm ställde upp med ett lika starkt lag. Den lite sämre inställningen gör att det egentligen är ganska svårt att dra några högre växlar över spelarnas insatser idag. Men Emir och Sise på topp ställde till med kolossala problem för Ängelholms backlinje. Sedan fick man se lite av Prents och Marcus speed då de sprang ifrån motståndarna ett antal gånger. Anel har ju gått och blivit en riktig krigare som verkligen rev och slet idag. Azrack däremot gör lite för mycket misstag, har inte kommit in i spelet. Bakåt finns det inte så mycket att säga, det hade hyfsat lugnt. Men det såg lite trassligt ut ibland.

Lottningen av semifinalen gör senare i veckan. Då får man se vilka HBK möter, en match som troligen är nästa tisdag.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"