Efter att både ordförande Ingmar Broström och Lasse Jacobsson själva så sent som för några dagar sedan gick ut i Hallandsposten och sa att Lasse skulle få fortsatt förtroende att leda HBK även under 2011 så kom gårdagens nyhet som en överraskning.

För Lasse för nämligen lämna sig roll som huvudtränare i HBK. Det efter bara ett år som huvudansvarig, efter flyttats upp från assisterande efter att Janne Andersson fick lämna för ett knappt ett år sedan. Men det kan trots det bli en fortsättning för Lasse i HBK, då det Broström egentligen menade i artikeln tidigare i veckan var att man ville ha kvar Lasse i förening, men i en annan roll. Och eftersom Lasse kontrakt automatiskt förlängdes tidigare i veckan så skulle det vara svårt för HBK ur ett ekonomiskt perspektiv bryta hans kontrakt. Men det är inte säkert att Lasse kommer att vara kvar under nästa år, då han säger till Hallandsposten att han ser sig själv som en tränare och det är väl framför allt det han vill jobba som. Men ännu är det hela väldigt nytt och inga konkreta beslut har tagits.

HBK har inte heller ännu hittat någon ersättare till Lasse, men jakten ska vara i full gång. Man planera också att göra om hela den sportsliga organisationen. Så vad den nye huvudansvarige kommer att ha för titel återstår att se. För om han kommer vara huvudtränare eller om man kanske kommer att införa en manager roll har man inte kommit fram till ännu. Men i vilket fall så kommer det i alla fall att bli ett nytt namn som leder HBK nästa år.

Mer om detta kommer så småningom.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

Skön avslutning

HBK lyckades alltså vinna sista matchen för säsongen borta mot Djurgården med 2-0. Det gjorde att man kunde placera sig bättre än förra året, och framförallt så behövde man inte avsluta säsongen med fyra raka förluster.

Det märktes som sagt ganska tidigt att det inte fanns den där riktiga nerven i matchen. För det var ganska öppet spel redan från början, inget av lagen försökte backa hem ut utan båda försökte anfalla. Och även om det var Djurgården som hade ganska mycket boll så gjorde de inte så mycket av det. Man fastnade i princip alltid innan man kom till det ett riktigt läge. Då kändes alltså HBK mer farliga när man ställde om. För Djurgårdens försvar kändes ganska långsamt mot HBKs offensiva spelare. Framförallt så hade man svårt att stänga till sin högerkant, HBKs vänsterkant, där speciellt Mackie fick mycket ytor. Men inte heller HBK kom till de där riktigt farliga lägena till en början, men man kändes i alla fall närmare. Djurgården har en period i mitten av halvleken där man trots allt får lite kontroll på HBK, som inte kom till några riktiga anfall på ett tag. Men det övertaget varar inte allt för länge, utan HBK kunde hitta tillbaka igen. Och nu kom de riktigt farliga lägena. Och då framförallt Mackies med nästan helt öppna mål, men som han alltså missade. Och han missade också passningen senare som skulle ställa Anselmo helt fri. Men nu började det osa katt i alla fall. Och sedan kom då målet. Och det måste man ju säga att det var för alldeles för enkelt egentligen för Görlitz att ta sig fram till sitt skottläge. Väl där placera han bollen väldigt snyggt. Kändes trots Djurgården relativt större bollinnehav ändå ganska rättvist, HBK hade varit det hetare laget framför mål. Djurgården lyckades inte heller skapa så jättemycket innan pausvilan, utan HBK kunde ha 1-0 i halvtid.

Inför andra så började Djurgården som väntat pressa lite framåt för att få till ett kvitteringsmål. Men de där riktigt heta lägena saknades även nu för dem. Men man började i alla fall komma till ordentliga lägen som ändå gjorde en lite nervös. HBK tappade också lite i offensiven under andra halvlek, man hade ju trots allt ledningen. Djurgården gjorde också alla sina tre byten ganska tidigt i andra halvlek. Bl a så satte man alltså in Mattias Jonson, som man inte kommer ifrån är en riktig kämpe. Men han lyckades inte heller han fått till något. Istället kunde HBK i princip avgöra matchen med cirka 25 minuter kvar. Sise för med sig bollen efter duell med en Djurgårdenspelare och kan komma helt fri med och ganska enkelt rulla in bollen. Sedan kändes det, efter att Djurgården hade en bra frispark, som om de tappade lite i kraft. Som sagt så fanns inte riktigt den riktiga tändningen igår. Sedan vet jag inte förvisso hur det såg ut sista tio minuterna, i och med att mottagningen försvann. Men jag har fått uppfattningen att det inte var någon jätteanstormning. Utan HBK kunde ge Marcus Antonsson och Viktor Ljung chansen att känna på att få spela en allsvensk match.

Tycker att HBK ändå är det laget som visade bäst inställning igår. Djurgården kändes ganska oinspirerade egentligen och HBK kunde vinna matchen ganska komfortabelt. Kul ändå efter denna tunga säsong att man i alla fall får avsluta med en seger. Kan vara gott att ha den när försäsongen börjar. Men hade kanske varit kul om man hade låtit några av de yngre få lite mer speltid igår. Jag menar man hade ju 2-0 redan vid 25 minuter kvar. Då tycker jag att man kunde ha låtit kanske Joakim Wrele fått spela lite. Kanske en 15-20 minuter, eller i alla fall 10 minuter. Eller ha låtit Antonsson och Ljung fått komma in lite tidigare. Nu hinner de ju knappt känna på bollen. Det hade väl kunnat vara ett bra tillfälle för dem att visa att de ville ha ett A-lagskontrakt. Men det kan nog ändå varit inspirerande för dem att i alla fall ha varit med i en allsvensk match. Och kan det ha varit en indikation på att de är nära A-lagskontrakt? Återstår att se. Återstår också att se vilka andra spelare som kommer att vara kvar till nästa år, och vilka som lämnar. Mest intressant just nu är väl vad Anselmo väljer att göra. För även om han inte gjorde någon jättematch igår så vill jag absolut ha honom kvar. Han är den ändå riktiga målskytt HBK har. Sedan får vi se någon av Tommy eller Zvirre stannar till nästan. Lät på Tommy som om han kommer att ta ett beslut de närmaste dagarna. Annars var det alltså, trots att det inte var den mest betydelsefulla matchen igår, ändå gott att man visa vilja och vann. Nu för man väl ungefär två månaders egen träning innan man startar försäsongsträning i början av januari. Och det för en säsong i Allsvenskan även 2011, vilket känns riktigt gott.

Seger i avslutningen

HBK lyckades snygga till placeringen en aning då man kunde besegra Djurgården idag med 2-0. Det innebar att HBK slutade på tolfte plats i år.

HBK ställde upp med denna startelva, som jag tror var formerad 4-4-2:

Kalle Johnsson

Ryan Miller, Richard Magyar, Tommy Jönsson, Per ”Texas” Johansson

Emil Salomonsson, Kristoffer Thydell, Michael Görlitz, Marcus Olsson

Anselmo, Joe Sise

Kändes väl lite redan från början att det var två lag som inte hade något förutom placeringar att spela om. Och att det var två lag som inte hade någon anledning att lägga sig på defensiven. Men det var i alla fall Djurgården som tog han om det större bollinnehavet. Men det var HBK som kändes som det hetare laget när man kom till anfall. För Djurgården kändes ganska uddlösa när de väl närmade sig straffområdet. Däremot så kändes det farligt nästan varje gång som HBK var framme. Men man kom trots det inte till så många skott. Djurgården hade en ganska bra period i mitten av halvleken då man trots allt fick lite tryck på HBK. Men man hade fortsatt svårt att få till det där sista framåt. Istället är det HBK som skapar matchens första riktigt stora chans. Det är Mackie som efter skott från Anselmo för nästan öppet mål på returen, men Touray i Djurgårdensmålet för tåspetsen på bollen när Mackie försöker lägga bollen vid bortre stolpen. HBK skapar också ett jätteläge en stund senare då Mackie kommer nästan fri tillsammans med Anselmo. Men Mackies försök till passning till Anselmo är helt värdelös, och det rinner ut i sanden. Men ledningsmålet ska komma för HBK. För efter 41 minuter så kan Görlitz snurra upp stackars Petter Gustafsson, hade en tung halvlek, till vänster i straffområdet och sedan placera in bollen bredvid Touray som inte riktigt når bollen. Gott för Görlitz, som bara hade gjort ett mål i år, mot Malmö borta i våras, innan idag. Också gott att få ett mål precis innan paus och kunna gå in halvtidsvilan med en ledning. Djurgården skapar ett par skott innan paus, men inte som ställer till några jätteproblem. Utan HBK ledde med 1-0 i halvtid.

Djurgården kommer ut lite mer taggade i andra halvlek och börjar en jakt på kvitteringsmål. Och börjar också skapa lite lägen. Och även om det flesta inte blir speciellt farliga egentligen så kändes det ändå som om Djurgården kom närmare ett kvitteringsmål. HBK fortsatte att kännas lite farligare när de väl kom fram. Men det var mycket Djurgården och man började också kom till en hel del skott. Djurgården tog också in veteranen Mattias Jonson för att få lite mer fart på offensiven. Men det är inte Djurgården som gör nästa mål, utan HBK. Det är Sise som kan ta med sig bollen efter kamp med en Djurgårdensspelare och komma helt fri med Touray. Och Sise gör inga misstag, utan sätter bollen säkert bakom Touray, 2-0. Sedan kändes väl matchen ganska avgjord med cirka 25 minuter kvar. Och det blir lite mer händelsefattigt. Och sedan tappade jag mottagningen under slutet av matchen, vilket gjorde att jag missade drygt sista tio minuterna. Men det ska inte ha hänt speciellt mycket under denna tid. Det mest intressant var väl nästan att HBK släppte in två allsvenska debutanter sista cirka en och en halv minut av övertiden, då först Marcus Antonsson bytte av Sise och sedan Viktor Ljung bytte av Emil. Men de kan inte ha hunnit göra så mycket på den tiden de var inne. Kul för dessa två killarna som kallades in sent till truppen efter återbud från Gus och Baqaj. Men de fick alltså i alla fall vara med på plan ner domaren blåste av matchen, och seger med 2-0 för HBK.

Sista matchen

Imorgon spelar HBK sin sista match i Allsvenskan för året. Besöker då Stockholm för att möta Djurgården på Stockholm Stadion. En match som alltså är sista chanser för i år att se Klubben, men det lär inte vara så många HBK-supportrar i Stockholm, speciellt inte som HBK alltså har fixat kontraktet.

Djurgården som började säsongen lite halvknackigt, men som har varit lite av höstens lag. Man har bl a slagit Malmö respektive Örebro under hösten, 1-0 hemma respektive 2-1 hemma, och spelat oavgjort borta mot Helsingborg, 3-3. Har de senaste två matcherna två oavgjorda mot Elfsborg och Gefle. Detta gör att man för tillfället ligger på sjunde plats med möjlighet att i praktiken ta en placering i sista omgången, Mjällby tre poäng förre har betydligt bättre målskillnad, vilket man säkert kommer att försöka göra. Och man har ett intressant lag, med spelare som Kennedy Igboananike, Daniel Sjölund och förre HBK-spelaren Sharbel Touma, som gör en match mot Djurgården riktigt tuff. Så det gäller att HBK är redo på en tuff match.

HBK hade ju en fin trend ett tag när man hade fyra matcher utan förlust, och två raka vinster. Men nu står man det tre raka förluster och ska försöka att snygga till det lite här i sista omgången. Men om man ska lyckas med det gäller det att man går in fullt ut i matchen, och inte tappar i inställning bara för att kontraktet är säkrat.

Som sagt har inte resultaten gått med HBK den senaste tiden. Men samtidigt så tycker jag ändå att man har visat på inställning i matcherna. Men om man tar matchen mot AIK så var man för nervösa, och mot Helsingborg så var taktiken fel tror jag, plus att Helsingborg helt enkelt var bättre. Så inställningen har inte varit felet. Men nu gäller det att man fortsätter att visa inställning även imorgon. För man får inte luta sig tillbaka bara för att kontraktet är säkrat och man inte längre har kniven på strupen. Utan nu gäller det att inte avsluta säsongen med fyra raka förluster, vilket ju inte är det bästa att ta med sig till nästa säsong. Och man har ju fortfarande chansen att ta ett par placeringar om resultaten för lagen ovanför går med HBK. Men om man inte satsar fullt ut kan de ju också finnas risk för stora siffror i baken. Så in och kämpa, för sedan för man sig ett par månaders ”semester”. Så det finns ingen anledning att spara på något krut. Och att den vågar trycka till ordentligt i närkamperna och inte stannar ett par meter framför motståndaren. Och att man redan från början går upp och pressar Djurgården. Senast mot Helsingborg hamnade man ju till en början alldeles för djupt ner i banan, vilket gjorde att Helsingborg fick mycket tid att spela runt i laget, och hade ju matchen totalt till en början. Sedan in andra halvlek så flyttade ju HBK ut spelet en aning, och fick direkt bättre koll på Helsingborg, även om det kanske lite berodde på att Helsingborg backa ner. Så det är kriga som gäller.

Och för man igång pressen defensivt, så kommer det även att hjälpa anfallsspelet. Och offensivt som vill jag imorgon se att man vågar anfalla, man har inte så mycket att förlora på det. Finns ingen egentlig anledning att söka ett oavgjort resultat, kommer man troligtvis inte vinna speciellt mycket. Bättre då att fylla på bra framåt och skapa större chans att få in några bollar. Att man tar löpningarna, även de för att hjälpa en medspelare. Och att man vågar söka lägen centralt och vågar skjuta. Sedan att man fortsätter försöker hitta sig fram utmed marken, även men någon längre boll då och då är okej, speciellt nu i november. Nu är det är sista chansen att visa något, så det är bara att släppa alla hämningar och bara ösa på och ge järnet. Så ordentlig press, verkligen gå in i närkamperna, springa till man stupar och gå på anfall och våga skjuta vill jag se. Imorgon ska HBK visa hur bra man egentligen är!

Säkrat kontrakt!!!

Han bodde i Halmstad ett antal år under sin uppväxt. Idag sköt han HBK kvar i Allsvenskan. Marcus Ekenberg är namnet för dagen för alla HBK-supportrar.

För det var nog många HBK-anhängare som höll en lite blick på matchen mellan Mjällby och Åtvidaberg på Strandvallen i Hällevik idag. Vid en vinst för Mjällby skulle inte Åtvidaberg, som var det sista hotet för HBK i kampen om nytt kontrakt, ha någon möjlighet att ta sig förbi HBK. Men det började illa då Åtvidaberg tog ledningen i första halvlek, och höll det halvleken ut. I detta läge var alltså Åtvidaberg bara en poäng efter HBK.

Men i andra halvlek kunde först Mjällby kvittera. Och sedan kunde alltså Ekenberg slå in segermålet, med mindre en fem minuter kvar. I och med det så är Åtvidaberg alltså försatt fyra poäng efter HBK, med bara en omgång kvar att spela. Och värre för östgötarna är att man nu också är på direktnerflyttningsplats, och att Gelfe, som ligger på kvalplats nu, förvisso har samma poäng, men betydligt bättre målskillnad. Så det är där kampen om nedflyttning kommer att vara, och HBK över strecket behöver inte bry sig.

Detta innebär ju också att HBK kan gå in i matchen mot Djurgården lite mer avslappnade, då man bara kan ta placeringar, inte tappa någon. Skulle vara kul om man låter några av de yngre spelarna som inte få så många chanser under året få chansen. Hur som helst så är ju det viktigaste att HBK alltså kommer spela allsvenskt även nästa år, vilket blir det 50:e året i Allsvenskan och det 19:e året i följd. Så grattis HBK, och tack Mjällby!

Nu kan det bli nervöst

HBK förlorade alltså som väntat hemma mot Helsingborg igår. Slutresultatet skrivs då till 4-2, och innebär att det kan bli riktigt nervigt sista matchen nästa vecka.

Det var ju egentligen inget snack igår. Helsingborg var framförallt i första halvlek ett par klasser bättre en HBK. För även om det såg lite lovande ut de första minuterna då HBK störde Helsingborg en aning, så varade det inte speciellt länge. Utan Helsingborg kunde istället ta ett ordentligt grepp om matchen, och spelade ut HBK totalt. De kom i anfall efter anfall, och HBK backade bara tillbaka och gav Helsingborg ytor, precis som jag sa att de inte skulle göra. Och att man inte får bjuda Helsingborg på de ytorna och slarva på det viset som man gjorde, för då smäller de. För även om inte Helsingborg hade skapat speciellt många farliga lägen innan målet, så hängde det ändå i luften. Och det kom alltså också, efter en hörna efter en boll som Kalle nog egentligen bara skulle ha släppt ut, då Gerndt hade en omöjlig vinkel på sitt skott. Men det blev hörna, och där tappar man markeringen, och Marcus Nilsson kan nicka ner bollen till Rasmus Jönsson som gör 1-0. Så länge det stod 0-0 så vet man ju aldrig. HBK kan ju få en omställning och det kan ju räcka för att göra mål. Men nu kändes det som om det skulle kunna bli ganska jobbigt att överhuvudtaget kunna komma ikapp. Och matchen kändes nästan körd bara fem minuter senare då HBK återigen helt tappar markeringen på Mahlunga som kan placera in bollen jämte Kalle. För det kändes som en utmaning att bara lyckas få in ett mål på Helsingborg, men två kändes nästan omöjligt, trots att det var nästan 70 minuter kvar. Och man trodde inte heller att Helsingborg skulle släppa på anfallsviljan, med det övertag som man trots allt hade så kunde man ju bara fortsätta trycka på. Men jag tror ändå att man så småningom i halvleken inte riktigt hade samma vilja att anfalla. Man hade ju trots allt en 2‑0‑ledning och man ville väl inte riskera något bakåt. Men man fortsatte att var det bättre laget, men inte på samma överlägsna sätt. Utan HBK kunde ta sig in lite i matchen och börja leta sig fram till Helsingborgs straffområde ett par gånger. Och det hade ju varit väldigt gott med en reducering innan paus. För då fanns ändå en liten chans för HBK att verkligen kunna störa Helsingborg. Det skulle kanske göra Helsingborg lite nervösa. Men mest troligt så hade nog Helsingborg bara höjt tempot igen. Men HBK fick ju inte till något mål innan paus.

Skulle misstänka att Lasse inte var speciellt nöjd i paus, utan spelarna fick sig nog en tillrättavisning. Och han gjorde ju två byten också, säkert för att röra om lite. Men hela laguttagningen igår kändes väldigt märklig. För varför startade Anel, HBKs speldirigent, på bänken. Är ju egentligen märkligt att Anselmo också var bänkad, men det har han ju varit hela hösten trots att han har spelat bra när han har kommit in. Dessa två fick då komma in i paus. Och de sätta direkt fart på HBK som började andra halvlek riktigt bra och verkligen störde Helsingborg, som förvisso då säkert började backa hem en aning och inte hade samma offensivlust. Och det kändes första kvarten av andra halvlek som om det inte alls var omöjligt att HBK skulle kunna få in ett mål, och som sagt då skulle ha kunnat bli match igen. Men Helsingborg hade inte helt lagt sig på defensiven, och bl a så kom då Gerndt alldeles fri med Kalle, men Kalle gör en riktigt fin räddning. Kanske satt det lite i huvudet för Gerndt att han inte gjort några bortamål för Helsingborg, för han missade ju ett friläge till senare i matchen också. Men emellan dessa lägena det skulle han då till slut få göra ett mål. För Helsingborg fick ju straff efter att Zvirre varit på Gashi som föll så fort han kunde. Och Gerndt fick alltså slå straffen, och då hade han ju svårare att missa. 3-0 och verkligen ridå för HBK. Sedan kom också 4-0 efter en frispark som kändes lite enkelt faktiskt, men samtidigt så är det svårt för Kalle när bollen ändrar riktigt på en HBK-spelare. Fast kanske att man borde ha haft bättre koll på Rasmus Jönsson, även om han slänger sig fram bra. Sedan tror jag inte Helsingborg kände något större behov att anfalla, och HBK kunde ta över igen. Och man skapade faktiskt tryck mot Helsingborgsmål. Och det gav ju då resultat. För Anselmos reduceringsmål är riktigt vackert. Och samtidigt så är man inte förvånad när det är Anselmo. Han ser bara målet i ett sådant läge. Jag fattar inte varför han inte får spela från start, då han alltså under hela hösten har presterat när han varit på plan. Han fixade ju även det andra målet på egen hand. Först lurar han Helsingborgsförsvararen som fäller honom och solklar straff. Sedan sätter han säkert den själv. Och nu tror jag HBK fick lite, lite vittring. Och sista minuterna av matchen satsar man allt framåt. Men trots ett par läge, framförallt Baqaj får ett fint läge, men misslyckas med bollmottagningen. Men det slutar då med en 4-2-seger för Helsingborg, inget som man egentligen kan säga någonting om.

Det märktes verkligen igår vilket av lagen som slåss mot SM-guldet, och vilket som slåss för kontraktet. Men sedan var det ju en väldigt märklig startelva. För varför stod Kalle, även om han inte alls gjorde bort sig trots fyra insläppta mål? Varför startar man med Texas som vänstermittfältare, och Mackie som anfallare? Och varför startade man med Anel och Anselmo på bänken? En teori en jag känner hade var att man förutspådd att Helsingborg skulle trumma på rejält i första halvlek, och att man skulle behöva försvara sig stora delar av halvleken. Därför valde man att spara offensiva spelare som Anel, och kanske Anselmo också, till att kunna gå mer på offensiva andra halvlek. Och i så fall stämde det ju rent spelmässigt. Problemet var ju bara det att Helsingborg hade en ganska säker ledning redan i halvtid, och att defensiven inte hade funkat i första halvlek. Man hade ge alldeles för mycket ytor till Helsingborg i första halvlek, de kunde spela runt mellan varandra lite som de ville. Då hjälpte det inte att både Anel och Anselmo gjorde en riktigt bra andra halvlek. Och nu har alltså Anselmo gjort tre mål då den en och en halv halvlek som han har spelat de senaste två matcherna. Om inte de ger honom en startplats så vet jag inte vad. Särskilt som han spelar som han gör. Nä nu får man tagga till inför sista matchen mot Djurgården nästa söndag. För den kan bli helt avgörande för var HBK spelar nästa säsong.