Knapp men välförtjänt seger

I paus skulle HBK egentligen ha haft en ganska stabil ledning. Men det blev nervöst enda till slutet, men HBK kunde i alla fall till slut säkra 1-0-seger mot Gelfe.

 

HBK ställde upp med en startelva som såg ut såhär:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Emil Salomonsson

 

Det kändes redan från start vilket lag som skulle vara det spelförande laget. För redan från början satsade HBK framåt, med Gelfe la sig lite lägre på defensiv. Och HBK skapar ganska så direkt ett ganska stor spelövertag. Men även om man hela klart har greppet så skapar man inte speciellt mycket lägen. För det tar nämligen hela 23 minuter innan första riktiga skottet kommer, eller rättare sagt nicken. Det är Gus som slår ett inlägg från höger, och inne framför mål står Anselmo och kan nicka in bollen precis vid stolpen, och 1-0 till HBK. Men om man inte skapade så mycket lägen innan målet så skapar man det efter, för bla hade Gus en boll i stolpen och Anselmo fick till en riktigt bra konstspark som tyvärr går rakt på Hugosson i Gelfes mål. Anselmo har något läge till, och det fanns fler lägen. Men det stod 1-0 i paus.

 

I andra så gick Gelfe direkt mycket högre upp i banan och satte lite mer press. Man fick också mer att säga till om. Men HBK fortsättar att spela ganska bra till en början. Men efter att det hade gått ungefär en timme av matchen så började man bli lite ängsliga i HBK, och man bjöd in Gelfe ordentligt i matchen. Och resten av halvleken blev det att sitta och vara nervös. För även om Gelfe inte skapade så speciellt många riktigt farliga lägen så vet man ju att det kan räcka med ett läge för att bollen ska sitta. Och HBK började slå ifrån sig mer och mer, och backa allt längre ner i banan. Men det hade inte känns rättvist med en kvittering bl a med tanke på HBK första halvlek då man borde ha avgjort matchen. HBK gör också tre byten under halvleken. Först får Anselmo byta med Prent, sedan Mackie med Emir och till sist Anel med Thomas. Men Gelfe får inte in någon boll, och sista chansen fick istället HBK då Prent frispelar Thomas som lyckas slarva bort bollen. Men det blev alltså ändå vinst med 1-0 för HBK.

 

Det blev verkligen onödigt nervöst i slutet. För att HBK skulle verkligen ha haft ledningen med 2-0 eller 3-0 i paus med de chanserna de hade. Men bollen träffade antingen stolpen eller rakt på Hugosson. Men man skapade ändå lägena, och spelar bra. Och det alltså trots ett ganska defensivt Gelfe som försökte krympa ytorna så mycket som möjligt, och då brukar ju HBK ha det väldigt svårt. Men idag så lyckas man alltså luckra upp Gefles försvar med bra spel och snabbt passningsspel. Och som sagt var det otur att man inte fick in något mer mål. Man visade också en helt annan attityd i jämförelse med den senaste match mot Örebro. Man gick inte ordentligen i princip alla lägen och vann en hel del boll på detta viset framförallt i första halvlek. Och Anselmo spelade nog i sig ordentligen i startelvan idag då han nog gjorde en av sina bästa matcher i HBK-tröjan överhuvudtaget, om man kollar på hans spel rent generellt. Men även de andra runt omkring honom gjorde en bra match. Emil längst fram är väl inte den giftigaste framför mål, men hans löpande gör att han trots allt kommer till lägen och sedan stör motståndarna i uppspelsfasen. Mackie har också tagit ett steg framåt sedan målet mot GAIS och har blivit starkare i kroppen och har ju även han sin speed som ett farligt vapen. Men däremot Görlitz har ingen vidare form just nu, och det kan man ju se på lite olika sätt. Visst det är ju inte bra att han inte prestera som han kan, men samtidigt så lyckas ju HBK spela riktigt bra under första halvlek, trots att Görlitz kanske var lagets blekaste spelare. Görlitz känns alltså inte lika viktig för anfallsspelet som han gjorde ifjol, och det är ju ganska stor chans att han kommer att lämna till sommaren.

 

Defensivt så känns det väl även där väldigt stabilt. Även om HBK tappar sitt spelövertag i andra halvlek och backar tillbaka så skapar alltså Gelfe inte speciellt många riktigt farliga lägen. Istället för man oftast koll på Gelfe anfall innan de kommer in straffområdet. Och det är ingen i backlinjen så går bort sig idag, utan alla håller ihop det. Även Anel och Gus gör det bra. Anel är ju viktig för anfallsspelet också och gör många fina aktioner under matchen. Gus jobbar mer i det tysta och gör det bra. Robin behöver inte göra så många svåra ingripande, men tar en del inlägg och det är ju viktigt då man på så viss kan hindra att det skapas en massa onödiga lägen för Gelfe. Så trots att det blir nervöst under andra halvlek så har man någorlunda koll på läget matchen igenom.

 

Då kommer poängen:

 

Robin Malmkvist              3


Ryan Miller                       4

Tomas Zvirgzdauskas      4

Johnny Lundberg             4

Christian Järdler              3


Mikael Rosén                    4

Anel Raskaj                      4 ***


Michael Görlitz                 2

Anselmo                           4 **

Marcus Olsson                 4 *


Emil Salomonsson           4


Alexander Prent              3

Emir Kujovic                    -

Michael Thomas               -

Det var skönt att man i alla fall kunde hålla tät matchen ut och vinna. För man var ju egentligen förtjänta av en ännu större seger egentligen. Men en seger är alltid en seger. Nästa match är på söndag borta mot Brommapojkarna.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nu gäller Gelfe

Imorgon spelar HBK sin nästa match i Allsvenskan. Det är Gelfe som kommer på besök till Örjan. HBK har genom att ge bort lite fribiljetter försökt få lite mer folk till Örjan imorgon. Hittills har ju publiksiffrorna inte varit något vidare. Och jag är tyvärr rädd man inte kommer att jubla över publiksiffran imorgon heller. Matchen börjar vi vilket fall klockan sju.

 

Gelfe är precis som vilket annat lag i Allsvenskan väldigt svåra att placera. Man ligger i just nu mitten av tabellen, med en poäng mindre än HBK. Men Gelfe är absolut inget lätt lag, utan är och har alltid varit ett starkt kollektiv som är väldigt tuffa att möta. Man har också den allsvenske skytteligaledaren Alexander Gerndt. Honom plus några till gäller det att man håller koll på imorgon.

 

HBK hade ingen vidare match i söndags mot Örebro. Baklängesmål och skada inom de första tio minuterna är inte riktigt den start man vill ha på en match. Men ett bakslag efter de två raka segrarna mot AIK och GAIS kändes inte helt oväntat. Men förhoppningsvis så kommer man mer på tårna till matchen imorgon.

 

Som sagt så hade man en ganska tuff match senast mot Örebro. Man kom fel vid Örebros första anfall, och sedan var den dagen förstörd. Kändes inte riktigt som om HBK var riktigt vakna när Örebro gick till attack. Det gäller alltså att man är med redan från första sparken, något som jag hoppas det har tagit med sig till imorgon. Och sedan så tycker jag återigen man var för mesiga i närkamperna. Det kändes inte som om man gav allt i alla lägen, speciellt i första halvlek. Det blev något bättre i andra. Och det känns som ett problem som HBK har haft ett tag. Men med Micke Svensson som assisterande tränare, som inte precis undvek närkamperna, så hoppas jag på en kollektiv förbättring i fortsättningen. Men det gäller ju inte bara att drämma till motståndaren, utan det krävs ju att man går in rätt i situationer för att inte dra på sig en massa frisparkar. Men det är ju ändå viktigt att man ändå ger allt hela tiden för annars kommer man att få det oerhört svårt.

 

Försvarsspelet senast var väl inte hundra, men ändå inte det stora problemet. Visst, första målet går för lätt till och så vidare. Men man släppte ändå inte till en massa lägen under matchen, utan Örebro var ganska effektiva. Däremot anfallsspelet var det si och så med under större delen av matchen. Man hade en riktigt bra period runt tjugo minuter in i matchen då man skapade några lägen, och man hade en ganska bra period fem-tio minuter innan Örebros 3-0-mål. Men där emellan var man ganska uddlösa under större delen. Man låg ganska lågt under större delen av matchen, vilket gjorde att man fick för långt fram när man skulle ställa om, och man fick inga bra omställningar. Sedan var det alldeles för dåliga passningar många gånger under matchen, och det gör ju absolut inte att klaga på underlaget. Så det måste förbättras om anfallsspelet ska bli bättre. Nu lär ju inte planen bli bättre imorgon förvisso, men man ska ändå försöka hålla bollen på marken med någon långboll då och då för att variera spelet.

 

Så nu vill jag se att man är med redan från början imorgon, och ger järnet i alla lägen. För att Gelfe är luriga, och det gäller att se upp.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Klar förlust på Behrn Arena

Jag var orolig redan innan matchen, för efter två raka segrar för HBK var jag rädd för ett bakslag. Och man hann knappt börja matchen innan första baklängesmålet kom, och till slut kunde Örebro vinna med 3-0.

 

HBK startelva:

Kalle Johnsson

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anel Raskaj, Marcus Olsson

Emil Salomonsson

 

HBK hade absolut ingen bra start på dagens match. Det hade inte ens gått två minuter förrän Örebros Magnus Kihlberg kunde placera in bollen bakom Kalle i målet. En väldigt tung start och innebar säkert att HBK fick ändra sin taktik rätt mycket redan från start. Men det blev inte bättre bara någon minut senare då HBK blir tvungen att göra sitt första byte redan innan det hade gått tio minuter. Det är Saevarsson har fått ljumskproblem och får byta med Emir. Det innebar att Emir gick in som släpande forward och Anel gick ner som defensiv mittfältare. Och Örebro visar fortsatt bra spel framåt. Men mot mitten av halvleken så har HBK en riktigt bra period då bl a både Görlitz och Emil har riktigt bra lägen, men får inte till det de sista toucherna. Och efter ett tag så tappar HBK sitt starka spel igen och Örebro får mer att säga till igen. Och sedan kommer också 2-0, då Kim Olsen kan styra in ett inlägg. Väldigt jobbigt då HBK som sagt hade haft några lägen, men inte fått till det. Så det stod 3-0 i paus.

 

Det blev inga förändringar i paus. Men man hade hoppats på att HBK skulle komma ut och ge järnet och jaga för att kunna komma ikapp. Men egentligen så har HBK väldigt svårt att skapa speciellt mycket, utan det kom något småfarlig väldigt sporadiskt. Med lite mindre en tjugo minuter kvar fick Gus lämna planen, och Anselmo fick komma in. Och med runt kvarten kvar så hade HBK en lite bättre period då man skapade några farliga lägen. Men med nio minuter kvar så kommer 3-0 efter att Paulinho lyckas stöta in en retur från Kalle. Och då var ju matchen över. Sista minuterna blev det ganska avslagna, och de slutade 3-0.

 

Det måste ha varit en väldigt tung start för HBK. Jag tror nog man hade tänkt ha ungefär samma taktik idag som i bortamatcherna mot Malmö och AIK. Alltså att de offensiva spelarna ligger och pressar och stör, medan försvaret ligger ganska lågt och samlat. Det funkade ju ganska bra i dessa två matcher. Men när man för ett baklängesmål redan efter ett par minuter så får man ju helt plötsligt helt byta taktik. Och inte blir det bättre av att man blir tvungen att göra ett byte så pass tidigt och ändra om i laget. Det skapade säkert en viss oro i laget. Men efter ett par minuter så börjar man hitta fram till lägen. Och Görlitz har ett jätteläge, då han tar en touch för mycket och tappar bollen därför. Sedan kan även Emil skapa ett jätteläge då Alvbåge är ute och cyklar, men Emil skjuter ur lite sämre vinkel utanför. Och missar man sådana lägen blir det ju svårt att vinna. Och när man inte klarar av att fortsätta anfalla så för man istället ytterligare ett mål i baken. Säkert även det mentalt tungt, och efter att sett se två andra matcherna i år som man har kommit 2-0 underläge så var man inte positiv. Och man lyckas inte skapa någon press förrän med kvarten kvar då man hittar fram till ett par lägen. Men inte heller de sitter ju. Och då kommer alltså det sista målet, och då var ju förlusten klar.

 

Defensivt ser det väl i alla fall någorlunda ut, man släpper inte till extremt mycket lägen. Men väl framme vi mål var Örebro giftiga. Framförallt så tyckte jag Ryan jobbade bra defensivt, inte det lättaste att möta Porokara. Men offensivt var det för klent idag. Den enda som jag ändå kände som hade vissa bra intentioner av dem som startade var Mackie som jag tror har fått en kick av självförtroende sedan senast. Men inte heller han kan skapa så mycket på egen hand. Görlitz på andra sidan var även idag ganska blek match, och verkar inte vara i form. Emil springer men han får inte ut så mycket av det. Emir har ju sin styrka, men tappar för mycket boll. De som skapade det lilla trycket innan Örebros 3-0 var inhopparna Anselmo och Prent. Prent slog ett par bra inlägg under sin tid inne på plan, och Anselmo visade en viss farlighet framför mål, även om han inte fick några riktiga lägen.

 

Dagens poäng blir såhär:

 

Kalle Johnsson                 3


Ryan Miller                       3 **

Tomas Zvirgzdauskas      3 *

Johnny Lundberg             2

Christian Järdler              2


Jonas G Saevarsson         -

Mikael Rosén                    2


Michael Görlitz                 2

Anel Raskaj                      2

Marcus Olsson                  3 ***


Emil Salomonsson             2


Emir Kujovic                      2

Anselmo                             3

Alexander Prent               -

 

Nu gäller det att ta de positiva sekvenserna idag med sig, och glömma resten. Nästa match är mot Gelfe hemma på onsdag.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


På besök i Närke

Efter en veckas vila för HBK så börjar imorgon åter en period med ganska tät matchande. För på de närmaste två veckorna kommer HBK att spela fem allsvenska matcher. Och det börjar uppe i Örebro och konstgräset på Behrn Arena. Där ska HBK möta Örebro SK imorgon kl 17.

 

Örebro har börjat lite upp och ner, med fyra segrar och tre förluster. Det innebär att de ligger på tolv poäng just nu, poängen förre HBK. Men Behrn Arena är alltid svår att spela på, och det kommer definitivt att bli en svår nöt att knäcka imorgon. För Örebro är ett stabilt lag med många spelare med spetskvalitéer. Ta bara spelare som John Alvbåge, Nordin Gerzic och Kim Olsen. Så ska det funka imorgon för HBK så gäller det att man håller koll spelarna i Örebro, annats blir det tufft.

 

HBK kunde ju sist besegra GAIS med 3-0, i en match där skillnad på kvalitén mellan halvlekarna var stor. Och man vann ju även match innan där mot AIK med 1-0 efter den jobbiga förlusten hemma mot Mjällby matchen innan dess. Och frågan är hur man hanterar att man nu har två raka vinster, så man inte slår sig för mycket för bröstet.

 

Det blev alltså seger senast mot GAIS. Men frågan är hur matchen hade artat sig om HBK inte hade fått sin straff strax innan paus. För första halvleken i den matchen var ju riktigt dålig från HBK sida, och GAIS hade den halvleken egentligen. Men i och med att HBK kunde gå till paus med en ledning, så blev det GAIS som blev tvungna att jaga i andra halvlek. Och det klarade man inte av, utan det var HBK som var betydligt bättre i andra halvlek och GAIS skapade i princip ingenting. Istället kunde då HBK avgöra i slutet av matchen med två mål. Men om det hade varit mållöst i paus så hade ju HBK behövt anfalla lika mycket som GAIS, och kanske hade HBK haft det tuffare då. Och egentligen finns det många likheter mellan matchen mot GAIS och hemmamatchen innan dess mot Mjällby. En usel första halvlek, och en betydligt bättre andra halvlek. Skillnaden mellan matcherna var att i matchen mot Mjällby låg HBK under, och mötte ett backande Mjällby i andra halvlek, medan i matchen mot GAIS så hade HBK ledningen i paus, och mötte ett GAIS som var tvunget att gå framåt och bjuda på mer yta bakåt. Så i matchen mot Mjällby så var HBK tvunget att skapa en massa mot ett väldigt tät försvar, men i matchen mot GAIS behövde inte HBK trycka på samma sätt utan kunde utnyttja de ytor och lägen som GAIS släppte. Där kan vi ha anledningen till att resultaten blev så olika.

 

Men att det var så uselt båda dessa första halvlekar är inte bra. Den riktiga fighting spirit fattades i båda matchernas start, och att hitta den under matchen gång är ju väldigt svårt. Så det är något som måste finnas med redan från början imorgon, för man kan inte ge motståndarna chansen att dominera bara för att den riktiga inställningen inte finns där. Och sedan så gäller det ju att pressa som man har gjort de andra matcherna och ge motståndarna lite tid att ta beslut, och kanske slå någon chansboll. Offensivt så gäller det som innan också att spela varierat och inte bli lättlästa, utan blanda hur man tar sig framåt i banan. Får se om någon av målskyttarna senast har fått lite mer självförtroende och kan ta för sig mer, och på så sätt hjälpa resten av laget. Men det gäller ju samtidigt att inse att Örebro är farliga och som sagt inte ge de så mycket utrymme. Får också se vad konstgräs kan göra för HBKs spel, om det är en fördel eller en nackdel.

 

Det får vi alltså se imorgon. Och då vill jag alltså och se att man ger järnet redan från början, det kan inte nog poängteras.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


En match med två ansikten

Första halvlek var bland de sämsta HBK har gjort i år. Men man hade ledningen i paus. Och andra halvlek avslutade med glimrande spel, och man kunde trots allt rättvist vinna med 3-0 mot GAIS.

 

Dagens startelva såg ut såhär:

Kalle Johnsson

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Emil Salomonsson

 

Första halvlek var som sagt en katastrof egentligen. Offensivt spel var i princip obefintligt från båda lagen. Men GAIS var i alla det laget som började bäst och kom fram till något läge. Framförallt var det förre HBK-spelaren Joel Johansson som fick ett par lägen. Men killen verkar ha väldigt lite bollkänsla i sig egentligen, inte konstigt han fick lämna HBK. För visst han kan springa, men så fort han ska ha bollen så studsar den iväg från honom. Men GAIS tappade spelet en bit in i halvleken, och det blev istället mycket boll på mittplan då inget av lagen klarade av att skapa något. Man jublade till slut bara för att HBK får en hörna, för att på så vis skapa något. Och just på hörna kommer situationen som leder fram till första målet. För efter hörna så ramlar Gus inne i straffområdet, och Martin Ingvarsson pekar på straffpunkten. Det är inget snack om att det är en väldigt billig straff, men det är trots allt straff. Anselmo tar hand om den och via stolpen så går det in. Det var kanske inte rättvist, men när det är på en sida så gnäller man inte så mycket. Det var bara någon minut innan paus, och GAIS lyckades inte skapa då det som är kvar. Så istället kunde HBK trots en usel halvlek gå i pausen men en ledning.

 

Andra halvlek blev en helt annan historia. Tror det var ganska tungt för GAIS att få baklängesmålet precis innan paus. Samtidigt så var den nog rätt skönt för HBK att trots att de spelade riktigt dåligt så hade ledningen. Och HBK startade andra halvlek betydligt bättre än första halvlek, och tar tag i taktpinnen. Man börjar också skapa lägen, och Emil längst fram som var helt osynlig i första började nu få en del boll och komma fram till lägen. Samtidigt så skapade inte GAIS egentligen ingenting framåt, utan HBK hade bra koll på dem. Men man vet ju aldrig, kan ju räcka med ett läge. Men halvleken går, och HBK byter in Emir istället för Anselmo. Men med tio minuter kommer det avgörande målet. Det är Mackie som centralt i banan kan ta emot en boll och kallt chippa över Dime Jankulovski i GAIS-målet. En helt klart skönt mål för Mackie, som t o m tar av sig tröjan i målfirande, något som han får ett gult kort för. Är ju helt klart onödigt att göra så, men samtidigt så förstod man hur skönt målet var för honom. Och resten av tiden som var kvar så bara lyste runt honom. HBK gjorde tydligare ett byte då Görlitz fick lämna, och Prent fick komma in. Och på övertid så satt sista målet, då Emir efter alla missar han har gjort till sist drämma in bollen, och 3-0. Det blev alltså också slutresultatet, och då det kändes en aning orättvist med 1-0 till HBK i paus så kändes 3-0 ganska rättvist efter matchen, och det kunde ha blivit 4-0 och 5-0 också.

 

Segern idag kan vara mer värd en tre poäng. För att framförallt att Mackie och Emir fick göra mål kan stärka deras självförtroende en hel del. Och som sagt så lyste Mackie av självförtroende efter sitt mål. Förhoppningsvis så kan han ta med sig det till kommande matcher också, och att han blir kallare framför mål. Men även Emir kändes ganska lättad efter sitt mål, och jag tror även han har påverkas av att han inte har fått till det innan. Så förhoppningsvis blir även han hetare vid målet, för han har ju ändå en näsa för att ta hitta lägen. Sedan så tyckte jag också att Emil gjorde sin bästa match i år, och borde ha gjort ett mål i andra halvlek. Han borde använda sin speed ännu mer än vad han gjorde idag, så kommer han att bli livsfarlig. Men förutom straffmålet så gjorde inte Anselmo mycket rätt. Anselmo ska bara vara framför mål och använda sitt målsinne, för i själva spelet är han helt usel. Då är Emir trots allt bättre med sin styrka och längd, vilket gör att han kan hålla i bollen. Sedan gjorde inte Görlitz någon av sina bättre matcher idag, utan han var ganska osynlig under framförallt andra halvlek. Men man vet ju vad han kan.

 

Bakåt var det även idag stabilt, och GAIS skapade inte så mycket under matchen. Man hade ju ett par lägen precis i början, men annars var det ganska stängt. Saevarsson och Gus skötte det bra på det defensiva mittfältet och stoppade mycket där, vilket såklart hjälpte backlinjen mycket. Men även de skötte sig bra, och Zvirre känns ju absolut som ett bättre alternativ än Tommy. GAIS la också mycket långbollar i slutet av matchen, vilket ju passar både Zvirre och Johnny bra. Det gjorde att Kalle inte behövde ingripa så mycket, utan fick en ganska lugn match. Det var väl bara vid ett tillfälle som han verkligen behövde göra högklassig räddning. Så för att sammanfatta det så var det en urusel första halvlek, men andra halvlek var riktigt bra och något som man verkligen ska ta med sig. Till slut blir det en stark laginsats.

 

Då kommer vi till hur poängen ska delas ut:

 

Kalle Johnsson                 3


Ryan Miller                       4

Tomas Zvirgzdauskas      4 *

Johnny Lundberg             4

Christian Järdler              4


Jonas G Saevarsson        4

Mikael Rosén                   4 **


Michael Görlitz                 2

Anselmo                           2

Marcus Olsson                 4 ***


Emil Salomonsson           4


Emir Kujovic                    3

Alexander Prent              -

 

Nu får spelarna en veckas vila innan man ska möta Örebro borta. Så det gäller att samla kraft till dess.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Tredje matchen på en vecka

Det var inte mer än tre dagar mellan de två matcherna mot Mjällby och AIK, och nu är det alltså inte mer än fyra dagar mellan matchen mot AIK och matchen imorgon mot GAIS. Man är alltså inne i en lite intensiva period just nu. Matchen imorgon är då en hemmamatch mot de grönsvarta från Göteborg. Matchen startar klockan tre.

 

GAIS kommer till Örjan med två raka segrar i bagaget, dessa mot Gelfe hemma och Örebro borta. Och det verkar även som stjärnan Wanderson har börjat hitta rätt igen, vilket säkert är ganska viktigt för GAIS. Och GAIS är alltid luriga och HBK har faktiskt inte vunnit hemma mot GAIS sedan guldåret 2000. Så det kommer definitivt krävas att HBK ger allt imorgon för att kommer bli tufft.

 

HBK fick ju till sist med sig alla poäng på Råsunda i onsdag. Och det var ju en match som var i mycket lik matchen i Malmö en dryg vecka innan. Men HBK har ju verkligen varit en berg‑och‑dal‑lag hittills som verkligen har blandat prestationerna, för matchen innan mot Mjällby var ju inte bra alls. Så man får se vilken sida spelarna i Klubben vaknar på imorgon.

 

Matchen senast var som sagt ganska lik hur man spelade mot Malmö med hela tiden press på bollhållaren och en ganska låg backlinje. Och precis som då så kunde inte motståndarna skapa så mycket, utan man hade hyfsad koll på läget. Det man släppte till var mestadels inlägg, och det var nog också enligt planen då Lasse ansåg det bättre än lägen central och skott därifrån, vilket ju låter vettigt. Och med två mittbackar som är ganska hyfsade i luften så lyckades man hålla koll på alla höga bollar. Men visst blev det en del lägen som ändå blev ganska farliga, men tack vare viss oförmåga framför mål för AIK och bra spel från Kalle så blev det inte så många lägen som blev riktigt farliga. Men det skulle inte förvåna mig om backlinjen ligger lite högre imorgon då det lär vara HBK som ska försöka styra spelet, med GAIS som bortalag låter HBK ha spelövertaget, och satsar mer på omställningar. Men då gäller det att man fortsätta hålla skärpan uppe och inte ge GAIS-spelarna för mycket yta.

 

Offensivt så får vi se om man klarar av att spela bättre än vad man gjorde mot Mjällby, då man också skulle styra spelet. Men det slutade ju med att det var Mjällby som var det bättre laget första halvlek, och sedan gav HBK lite utrymme i andra då de backade hem. Det gäller att har ett varierande spel, så man inte blir lättlästa. Så man bör alltså variera mellan korta och långa bollar, men kanske framförallt så ska man ju försöka hålla bollen på marken. Förhoppningsvis så kan man på så viss luckra upp GAIS försvar. Kan man också få in en del folk i och runt straffområdet så kan man ju ställa till en del, och kanske snappa upp någon retur. Och sedan så är det ju fortfarande inte någon som verkligen har visat den riktigt målkänslan, utan det är ju fortfarande något man letar efter. Så det gäller precis som i försvaret att man håller uppe skärpan i offensiven för att kunna ta vara på lägena.

 

Så ett nyckelord tills imorgon tycker jag är skärpa, både offensivt och defensivt. Också kämpaglöda matchen igenom förstås.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Seger i slutminuterna

Klockan skulle snart komma upp i 90 minuter, då det avgörande målet kommer. Det är HBK som gör det, och kan vinna med 1-0. Det var väl inte det vackraste, men lika mycket mål som vilken annat mål.

 

Lasse hade ändrad om lite i startelvan tills idag, så att det såg såhär ut:

Kalle Johnsson

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Alexander Prent, Emir Kujovic, Marcus Olsson

Emil Salomonsson

 

Det var som sagt en helt ny gräsmatta på Råsunda, så vilket inbjöd till fint spel. Men något vidare spel tycker jag inte det var i början precis. Men det var ändå AIK som tog tag lite i taktpinnen som hemmalag, med HBK då försökte mer ta sig fram på omställningar. Och det funkade väl ganska hyfsat ändå för HBK. För AIK skapade inte så jättemånga riktigt farliga lägen, med HBK kunde sticka upp då och då skapa lite oreda i AIKs backlinje. Sen som sagt var inte spelkvalitén den bästa, utan det märktes att det var två lag med inte riktigt den bästa formen. Men de två målvakterna fick ändå visa upp lite, och den som visade sig bäst var Kalle som kanske inte gjorde så många jätteräddningar. Men Tomi Maajona på andra sidan visade sig inte riktigt stabil, och höll bl a på att tappa in ett skott av Emir från längt håll. Men det stod i alla fall 0-0 i paus.

 

I andra så började AIK få lite mer luft under vingarna, och tog över spelet mer. Man testade också Kalle några gånger, men det var inte så speciellt ofta det blev riktigt farligt nu heller, utan AIK-spelarna misslyckades ofta när de började närma sig mål. HBK gick nu ännu mer över till att kontra, och kom väl bara upp sporadiskt. Men det blev ofta farligt när man trots allt kom upp. Efter nästan en timme byttes Prent ut, och in kom Görlitz som alltså startade på bänken. Och direkt började det hända lite mer i offensiven. Bl a tog det inte många minuter innan Görlitz lägger en boll framåt till Emil som inte riktigt får fart på skott från dålig vinkel. Lite drygt tio minuter efter att Görlitz kom in så kom också Sise in, och Mackie fick gå ut. Det innebar att man efter lite positionsbytet ställde upp precis som man har startat alla andra matcher med Sise på topp och Emil, Emir och Görlitz på det offensiva mittfältet. Matchen tände till lite framåt slutet av matchen då AIK började bli lite mer desperat försökte få in bollen, vilket också bjöd HBK på lite mer yta när det kom fram. Och med bara lite mer än fem minuter kvar gör HBK sitt sista byte då Emir får lämna planen, och Anselmo kommer in. Som sagt så började AIK pressa på rätt bra nu. Men med bara minuten kvar till full tid ungefär så får HBK frispark ute på högersidan på offensiv planhalva. Och efter att Maanoja försökt boxa bort bollen kan Saevarsson drämma till. Och efter touch på en AIK-spelare så letar sig bollen in i mål. Kanske inte var helt rättvist, men såklart ändå riktigt skönt. Sedan försöker AIK panikartat försöka få fram bollen, men det leder ingenvart. Utan istället kan HBK vinna matchen med 1-0.

 

Det var väl inte undgått någon att HBK kanske inte gjorde någon supermatch idag heller. Men jag tycker ändå man känns ganska stabila bakåt idag, och Johnny fick en del beröm av kommentatorerna på Canal Plus. Men det kändes också som om AIK slarvade bort en del lägen i och med att man inte hade någon skärpa framför mål. Och de gångerna man kom till skott så stod Kalle iväg. Kan väl säga så att jag tycker ju inte mindre att Kalle ska stå efter dagens match. Hans känns mer självsäker och lugn än vad Robin gör. Men jag skulle trots allt tro att Robin när han är helt frisk ändå ses som förstamålvakt.

 

Sedan så tror jag Lasse får svårt att peta Saevarsson efter två senaste matcherna han nu har gjort. Så jag vet inte riktigt hur det blir när Anel kommer tillbaka, vilket jag skulle nästan tro han skulle kunna göra nästa match. För att ingen av Anel, Gus eller Saevarsson har ju gjort bort sig, och de är ju lite olika spelartyper. Kanske skulle man flytta upp någon av dem som den centrala spelaren på det offensiva mittfältet. För att efter dagens match så tycker jag inte att Emir ska starta i nästa match. För han slarvade bort allt för mycket bollar, och misslyckades i princip varje gång han skulle få iväg ett skott. Sedan är det ganska hugget som stucket om vilka som ska få spela sedan. Men jag tycker nog ändå att man ska gå tillbaka till som det har sett ut innan med Emil och Görlitz på varsin kant och Sise längst fram. Kanske kan Mackie slå sig in på någon av positionerna, och kanske skulle man ge Anselmo lite mer tid att visa upp sig. Men jag tycker nog ändå inte att Anselmo ska få starta i nästa match, men få komma in i början av andra halvlek.

 

Då går vi till poängen:

 

Kalle Johnsson                 4 *


Ryan Miller                       3

Tomas Zvirgzdauskas     3

Johnny Lundberg             4 ***

Christian Järdler             3


Jonas G Saevarsson       4 **

Mikael Rosén                  3


Alexander Prent            2

Emir Kujovic                  1

Marcus Olsson               3


Emil Salomonsson        3


Michael Görlitz             4

Joe Sise                        2

Anselmo                       -

Det var alltså inte det bästa matchen HBK har gjort precis, och det var trots allt AIK som var det bästa laget. Men då är det skönt att man för en gångs skull får ha lite flyt och få vinna en sådan match. Nästa match är redan nu på söndag hemma mot GAIS. Det blir alltså tredje matchen på en vecka, se hur HBK klarar det.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Regerande mästarna imorgon

Imorgon är det besök i kungliga huvudstaden för spelarna i Klubben, eller i alla fall i dess närhet. För imorgon är det dags att möta de som vann SM-guldet i höstas, nämligen AIK. Det kommer att ske på en helt ny plan på Råsunda kl 19. En match som verkar sändas på Canal+.

 

AIK har inte fått den start som man har förväntat mig precis. Hittills har man inte fått till det, och står fortfarande utan vinst. Som regerande mästare har man bara lyckas ta två poäng genom oavgjorda matcher mot Mjällby och Brommapojkarna, båda på Råsunda. Men trots att man har tappat flera tongivande spelare från ifjol så har man fortfarande ett lag som kan spela riktigt bra fotboll. Och deras första seger kommer ju bara närmare och närmare, och Råsunda är ju alltid Råsunda. Och HBK brukar ha det svårt på Råsunda då det inte tagit någon seger där sedan AIK senast kom tillbaka till Allsvenskan. Så HBK kommer absolut att få en tuff match även imorgon.

 

HBK gjorde inte heller någon vidare match i söndags mot Mjällby. Första halvlek var riktigt dålig, och Mjällby kunde få in sina två mål som gav dem seger. För även om andra halvlek var bättre så fattas det sista framför mål. Och då fattades ändå spelare som Patrik Rosengren och Tobias Grahn i Mjällby. Så man klarade inte av att föra spelet lika bra som man försvara sig mot Malmö, något som jag var lite rädd för redan innan matchen.

 

Imorgon vill jag absolut att man visar en betydligt bättre inställning redan från början. För den fattades frän start i söndags, och det är svårt att knäppa på under spelets gång. Lasse fick nog igång dem lite i paus, vilket gjorde att man kom ut och spelade bättre under andra halvlek. Samtidigt så backade ju Mjällby hem och gav HBK chans att anfalla. Och Klubben kom också till lägen som man borde ha satt. Men som jag sa så finns det inte riktigt den riktiga målskytten. Var förvisso gott att Sise fick göra mål senast, och förhoppningsvis så hittar han det nu oftare. Men det känns ändå som det ändå fattas en del för att Sise ska bli en riktig målskytt. Men passningsspelet var också bedrövligt under delar av matchen mot Mjällby, och då framförallt under första halvlek. Det var väl förvisso lite ojämn plan, men Mjällbyspelarna hanterade det betydligt bättre än vad HBK gjorde. Det är också något man får förbättra till imorgon. Det ska ju vara en helt nylag plan på Råsunda imorgon, så förhoppningsvis kan den inbjuda till bra spel.

 

Men även defensiva var sisådär, och även där framförallt under första halvlek. För under andra halvlek så backade Mjällby tillbaka, och hade inget anfallsspel överhuvudtaget nästan. Så under andra halvlek hade man det ganska lugnt. Men under första halvlek gav man Mjällby för mycket yta och gick inte in i duellerna som jag skulle vilja. Förhoppningsvis hittar man tillbaka till hur det såg ut i Malmö förra veckan tills imorgon.

 

Vad det verkar så ska både Anel och Robin vara redo för match imorgon och är med i truppen. En trupp som ser likadan ut som de senaste matcherna. Så nu är det dags att ta på sig blåstället och kämpa matchen ut imorgon.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Förlust som kan visa sig bli tung

HBK åkte på en jobbig förlust idag mot Mjällby. Resultatet blev 1-2 till blekingarna, men det var inte bara resultatet som sved. För både Anel och Robin fick lämna banan efter kollisioner med Mjällbyspelare.

 

HBK ställde upp med detta lag idag:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Michael Görlitz

Joe Sise

 

Det kändes illa redan när matchen drog igång idag. Bollen hoppade och studsade för HBK redan de första minuterna och man fick inte tag i den. Istället kan Mjällby starta bäst och komma fram en del och har två bollar precis utanför stolpen. Men det är HBK som tar ledningen då Anel lägger en riktigt fin boll till Sise som tämligen fri precis framför mål kan sätta bollen bredvid Mattias Asper i Mjällbymålet. Det var väl kanske inte helt rättvist i detta skede av matchen, men ändå skönt att Sise fick göra mål. HBK tar nu även över matchen lite. Men matchbilden skiftar igen i samband med att Anel får en smäll och får till sist byta mitt i halvlek. Och det dröjer inte länge innan kvitteringen kommer, efter en hörna där Robin kommer fel för att boxa bort bollen och Daniel Nicklasson kan genom alla ben få in bollen. Sedan lite senare får Marcus Ekenberg i Mjällby iväg ett jätteskott, men Robin styr fint bollen till hörna. Men på hörnan kan David Löfgren ge Mjällby ledningen precis innan paus. Två riktiga skitmål av Mjällby, men de räknas ju lika mycket som alla andra mål. Detta är också ställningen i paus.  

 

Inför andra halvlek gör Lasse ytterligare ett byte då Emir får gå ut och Mackie kommer in. Mackie tar då vänsterkanten och Görlitz går in centralt. Och HBK börjar en kvitteringsjakt som går över hela halvleken. Och man skapar också en del lägen, och med en gnutta tur som skulle man ha haft oavgjort, om inte segern. Men trots nästan öppna mål och liknande så studsar bollen in HBKs väg utan enda gången bollen letar sig in i maskorna är när Mackie har sprungit offside. Mjällby ligger också och försvarar sig hela halvleken och skapar egentligen ingenting. Förutom då när Robin får en smäll efter ett inlägg. En smäll som gör att han efter ett tag får byta med Kalle. Men jag tror knappt Kalle behöver göra något ingripande över huvudtaget. Men Mjällby vinner alltså, och assisterande tränare Micke Svensson sammanfattar matchen klockrent: ”Skit, detta var inte bra”.

 

Nä det var ett uruselt HBK under hela första halvlek. Bollarna studsade så fel det bara kunde under första. Innan har man ju öppnat matcherna ganska hyfsat, till och med mot Elfsborg. Men inte idag. Men första tanke var att man skulle få det jobbigt för att planen var ganska gropig. Men Mjällby hade inga större problem med det. Så man kan inte skylla på det. Men det fanns inte den rätta inställningen från början, och har man inte det från start så är det svårt att få det under spelets gång. Med Mjällbyspelarna satsade fullt i varje situation, så var HBK-spelarna alldeles för snälla och försökte de var tuffa så blev det fel. I andra blev det desto bättre, och då hade HBK i princip allt spel. Men det funkade inte sista tredjedelen, och därför fick man aldrig in något kvitteringsmål. Det fattas en riktig straffområdesspelare som kan sätta dit bollarna. För även om Sise fick sätta en boll idag så känns han fortfarande inte som den riktiga målskytten. Och Emir verkar ju helt iskall, och Mackie lyckas vad det verkar bara göra mål när det inte räknas. Det hade kanske ändå vore aktuellt att slänga in Anselmo och se honom han kan hitta tillbaka till 2008s form. Vet inte om han ens vart med i truppen idag, men han hade nog inte fått komma in ändå med tanke på skadorna. Och sedan är det får slarvig defensivt ibland, och det är också slarv som leder fram till båda Mjällbys mål. Förhoppningsvis så många av de yngre, Markus Gustafsson eller nyligen uppflyttade Richard Magyar, sig in i mittlåset inom en snar framtid.

 

Då tar vi poängen:

 

Robin Malmkvist              3

 

Ryan Miller                       2

Johnny Lundberg             2

Tommy Jönsson               2

Christian Järdler              3

 

Anel Raskaj                      3 ***

Mikael Rosén                    3

 

Emil Salomonsson            2

Emir Kujovic                     2

Michael Görlitz                  3

 

Joe Sise                             3 *

 

Jonas G. Saevarsson         3 **

Marcus Olsson                   3

Kalle Johnsson                   -

 

Nu är nästa match borta mot AIK på onsdag. Förhoppningsvis visar man mer vilja redan från början då.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Luriga nykomlingar på besök

Imorgon kommer HBK få besök från Listlandet i Blekinge. Det är nämligen Mjällby som har letat sig till Örjans vall för att spela allsvensk match. Matchen imorgon är ena delen i något som har blåst upp som Supersöndag i Halmstad. Andra delen är Drotts avgörande match i handbollsslutspelet som spelas i Halmstad Arena. P g a Drotts match så har också avsparken på Örjan flyttas till 14.00.

 

Mjällby har absolut inte gjort bort sig hittills med poäng mot AIK och vinster mot GAIS, hemma med 3-0, och Örebro, borta med 2-0. Men i senaste matchen hemma på Strandvallen fick man stryk med 3-1 mot Gelfe, så det är säkert ett laddat Mjällby som kliver in på plan imorgon. Man har också intressanta spelare som Tobias Grahn, förvisso avstängd imorgon, och förre detta Halmstadsbon Marcus Ekenberg, bodde i Halmstad mellan han var sex och tolv. Ekenberg som leder skytteligan med fyra mål måste försvaret verkligen ha koll på imorgon.

 

HBK gjorde en bra insats senast och släppte inte till så mycket borta mot Malmö. Men då lät man Malmö helt klart ha bollinnehavet, medan man själva låg och försökte störa dem högt. Imorgon är det antagligen Klubben själva som ska hålla i taktpinnen och försöka styra spelet. Kommer man klara det eller kommer man att läsas sönder av Mjällby?

 

Som sagt så såg försvarsspelet bra ut mot Malmö. Man spelade smart och lät Malmö styra matchen, även om det var lite för stort bollinnehav för Malmöspelarna för att jag ska vara helt nöjd. Men var uppe och pressade motståndarna hela matchen och gav inte dem många lugna stunder. Det gjorde då att framförallt backlinjen i Malmö hade svårt att veta vad man skulle göra av bollen, och det innebar att det blev många gånger långbollar upp i plan från försvaret. Och eftersom Malmö började med två ganska små och kvicka anfallare så vann Johnny och Tommy de flesta luftdueller och det innebar att Malmö ofta tappade boll där. Och jag tyckte Johnny var tillbaka i gammalt gott slag från i höstas, förhoppningsvis fortsätter det också framåt. Det var nog också Tommy bästa match i år, men det gör fortfarande inte att jag vill se honom istället för Zvirre. Ytterbackarna gjorde också en stabil insats, men det känns som om de inte följer med lika mycket i anfallet som jag vill.  

 

På mittfältet så har man nog hittat paret i det defensiva. Anel och Gus kompletterar varandra ganska bra. Anel är liten, teknisk och är lagets speluppläggare, medan Gus är det lite större och tyngre slitvargen som vinner bollen. Sedan offensiven så ser jag ju inga byten, men samtidigt är jag inte riktigt nöjd med dem där uppe. Jag tror alla de fyra längst upp har en nivå till i sig. Framförallt Emil har ju inte alls kommit upp till det jag trodde han skulle under försäsongen. Men även Görlitz krånglar till det för sig, och jag vet inte riktigt varför. Antingen är det planerna som inte alls passar honom, eller så vill ha helt enkelt visa mer än vad han kan. Sedan behöver helt enkelt Emir och Sise hitta målet, och samma gäller ju Mackie. En forward kan man inte vara helt nöjd med så länge den inte gör mål.

 

Nu är det dags att återigen vissa vad skåpet ska stå, och verkligen ge järnet i 90 minuter. För Mjällby känns livsfarliga…

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Taktisk seger igår

Det blev alltså en poäng för Klubben igår mot Malmö FF efter att matchen slutat 1-1. Och trots att Malmö nästan hade bollen två tredjedelar av matchen så var det ett rättvist resultat, något som både tränarna ansåg efter matchen.

 

HBK ställde upp med precis samma lag som mot Åtvidaberg, vilket var:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Michael Görlitz

Joe Sise

 

Det märktes direkt vilket lag som skulle ta tag i taktpinnen. Malmö började direkt trilla boll, och fick ganska tidigt en farlig sekvens. Det är Tommy som går bort sig och blir helt bortspelad, men det blir aldrig riktigt farligt, men det var ändå ett oroande situation. Men de ska sägas att det var i princip enda gången under matchen Tommy verkligen kommer helt fel och ställer till det. HBK pressar redan från hög och gör att Malmö spelar mycket fram och tillbaka i backlinjen utan att komma någonvart egentligen. HBK satsade mycket på omställningar, och kändes ändå ganska farliga när det väl kom till anfall. Man skapade också några hörnor och liknande i början av halvleken. Men ju längre halvleken led, ju mer tog Malmö över och ett Malmömål låg i luften. Men det är bakom Johan Dahlin på andra sidan som nätet rasslar först, men målet underkänts. Det är Joe Sise som hittade målet, men ska ha blivit avblåst för hands. Från våra platser så såg vi inte alls situationen något vidare, och fick inte riktigt hundra koll på varför han blev avblåst förrän efter matchen. Men vi misstänkte att det var hands eller offside. Men nu i efterhand då jag har sett situationen ordentligt så gick bollen på hakan på Sise, något som han tydligt gestikulerade om efter. Han fick var det verkar också ett gult kort för att han ska ha tagit med sig bollen med handen, vilket han alltså inte gjorde. Det innebär alltså att Sise straffas dubbelt för något som han inte gjorde, vilket känns tungt. Men Sise var ändå lugn i intervjun i paus och sa att alla gör misstag, även domaren. Men det innebar i alla fall att det var mållöst i paus.

 

Inför andra halvlek gjorde HBK ett byte då Mackie kom in istället för Sise. Och precis som i första halvlek så är HBK som bäst i början av halvleken. Och bara två minuter in i halvleken rasslar nätet bakom Dahlin för andra gången, och denna gång är målet godkänt. Det är Görlitz som efter en hörna drämmer till från straffområdeslinjen, och 0-1. Det kändes väl lite oväntat, men HBK hade ju trots allt haft några lägen, inte minst Sises mål. Och precis som i första så tar Malmö ett stort grepp om bollinnehavet även i andra halvlek. Men efter ett tag börja Malmö visa upp tecken stress och börjar slå lite chansbollar. Men efter en dryga timmen så byter Malmö in Edward Ofere istället för Agon Mehmeti. Och jag var rädd redan när det bytet gjordes att det skulle kunna bli tuffare, och det blev det också. HBKs backlinjen hade det svårare att få tag på honom. Och han var också han som fixade frisparken som ledde fram till kvitteringsmålet. För efter att själva frisparken gått i stolpen så kunde Robert Åhman-Persson slå in 1-1. En stund efter målet så gör HBK sina två sista byten då Emil och Emir går ut och Prent och Thomas kommer in. Malmö fortsätter att ha övertaget matchen ut, men HBK stiger emellan med någon farlighet. Men det blir inget mer mål, utan det sluter alltså 1-1.

 

Tycker absolut HBK ska vara nöjd med sin prestation igår. Tror man fick Malmö precis dit man ville. För jag tro man redan innan insåg att Malmö skulle ha spelövertaget och det gällde att inte låta de få tid att med sin spelskickliga spelare får spela sig fram till mål. Så man såg till att stressa Malmöspelarna högt och gav backarna lite tid och ta beslut. De ledde till man spelade mycket fram och tillbaka i backlinjen utan att hitta något bra alternativ att spela till framåt. Och till slut kom det någon långboll som Johnny och Tommy hade någorlunda lätt att ta hand om mot Daniel Larsson och Mehmeti. Då blev det lite tyngre då när Ofere kom in som kunde matcha HBKs mittbackar i luften. Men egentligen så skapade han inte så mycket mer än frisparken fram till Malmös mål. Rent generellt så skapade inte Malmö så mycket med tanke på vilket spelövertag de hade, utan HBK vann nog vad man kan kalla en taktisk seger där. Men inget snack om att Malmö har väldigt spelskickliga spelare, och det var på omställningar man lyckades komma fram till sina farligaste lägen. Och det säger ju en del att det är svårt bedöma Robin målet, då han inte behövde ingripa speciellt många gånger under matchen. Han gjorde vad man kan kalla en TV-räddning i första halvlek då han får slänga sig och rädda en boll som bytte riktning på en HBK-spelare, men inte så mycket mer. Och det var ju då tag vare att backlinjen lyckades rädda upp de flesta lägerna och Malmö knappt fick komma in i straffområdet.

 

Sedan krigade Anel och Gus på bra som balansspelare. Anel tappar knappt en boll och har verkligen blivit spelfördelaren på mittfältet. Gus är ju mer den som ska vinna boll och helt enkelt kriga, vilket han också gjorde igår. Sedan kan man väl egentligen förvänta sig bättre av alla de offensiva spelarna, i alla fall i offensiven. För de var ju också som första utposterna i försvarsspelet inblandade i att se till att Malmö inte kom någon vart i offensiven. Framförallt Ulrich Vincent som vänsterback i Malmö hade väldigt jobbigt mot Görlitz som var på honom som en igel. Men offensivt så tappade Görlitz för mycket boll, något som han framförallt också gjorde mot Åtvidaberg, men även lite mot Elfsborg. Han har gått och blivit lite bollkär, eller så funkar det som han har gjort innan inte lika bra i år. På andra kanten så har fortfarande Emil en del av vissa, även om det nog såg lite bättre ut igår. Sedan så skulle Emir behöva få göra ett mål, han missade några lägen igår och det känns nästan som om det har gott troll för honom framför mål. Kanske fick han en knäck efter missen i Borås. Sise och Mackie springer och försöker och får till det ibland. Sise är med sin styrka mer med i spelet medan Mackie jobbar mycket på att kunna springa i djupet och har ju inte så mycket att hämta i närkamperna.

 

Nu går vi till poängen:

 

Robin Malmkvist              3

 

Ryan Miller                       3

Johnny Lundberg             4 ***

Tommy Jönsson               4 *

Christian Järdler              3

 

Anel Raskaj                      4 **

Mikael Rosén                    3

 

Emil Salomonsson            3

Emir Kujovic                     3

Michael Görlitz                 3

 

Joe Sise                            3

 

Marcus Olsson                  3

Alexander Prent               -

Michael Thomas               -

 

Det är ju inget annat än bra att ta poäng borta mot Malmö. Visst, man kunde ha vunnit matchen, men oavgjort på Swedbank Stadion är bra. Nästa match är hemma mot Mjällby, en väldigt spännande match.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Oavgjort i Malmö

Var som sagt nere i Malmö och såg matchen mellan Malmö och HBK. En match som slutade 1-1 efter att HBK tagit ledningen i början av andra halvlek, och Malmö kvitterad någonstans mitt i halvleken.

Men jag har inte orkat skriva någon vidare rapport om matchen än, utan den kommer senare idag.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

En grön gräsmatta imorgon

Efter all påskgodis är det imorgon åter dags för Klubben att spela allsvensk fotboll. Då tar man säg nämligen söderut ner till Malmö, för att möta Malmö FF på Swedbank Stadion. En resa som det är tänkt att även jag ska göra under eftermiddagen imorgon, för att då vara på plats på Swedbank Stadion i tid för matchen, som ska börja sju.

 

Malmö som har börjat bra, och har två raka segrar mot Örebro och Gelfe. De har ju också snackats upp en hel del inför säsongen som ett möjligt guldlag. Och chansen är nog ganska stor att Malmö kommer att vara med i toppen med tanke på vilket manskap man trots allt har, och att man har fått en helt okej start. För det som har varit de senaste åren är ju att starten inte har varit så bra får Malmö, som inte har hittat rätt förrän till hösten. Men nu har man alltså fått bra förutsättningar redan från start. Och frågan är var HBK kan sätta emot egentligen då Malmöspelarna forcerar fram med publiken i ryggen. Men det blir nog riktigt jobbigt för Klubben imorgon.

 

HBK kommer ju trots allt med en seger i ryggen efter segern mot Åtvidaberg med 4-0. Men Åtvidaberg bjöd inget vidare motstånd egentligen, och för det riktigt tufft i Allsvenskan i år. Tufft också man i Åtvidaberg kickad tränaren efter tre omgångar, känns ju inte riktigt som om det är hans fel att de har fått den start de har. Och trots segern senast för HBK så finns ju tyvärr fortfarande Elfsborgsmatchen på näthinnan, och det var ju en riktigt jobbig match minst sagt. Och Malmö har ju startat minst lika bra som Elfsborg, och man kommer ju också säkert ha ett stort stöd under hela matchen från publiken.

 

Något som måste fungera imorgon för att det ska gå över huvudtaget imorgon är de bakre leden. Till och börja med måste Robin kunna hålla lite fler bollar och inte tapp lika många som mot Åtvidaberg. För att Malmöspelarna kommer vara framme och hugga så fort de får chansen. Men något som ju var kul i Åtvidabergsmatchen var att Robin var ute och tog lite bollar ute i straffområdet. HBK har ju haft målvakt som gärna låter bli att lämna sin mållinje under ett antal år, så som Conny, Sahlman och även Bahne förra året. Genom att gå ut och greppa bollarna istället så kan man ju undvika en massa strul inne straffområdet som det annars kan bli, så det är viktigt. Sedan backlinjen måste visa sig från sin bästa sida, och får inte bjuda Malmöspelarna på gratislägen, för det har man inte råd med. Tycker också precis som innan att Zvirre skulle få spela istället för Tommy i mittförsvaret. Tommy har ju en tendens att ställa till det. Då känns Zvirres kompromisslösa spel mer tilltalande. Framför backlinjen känns Anel och Gus ganska självklara då dessa spelade bra mot Åtvidaberg.

 

I anfallsspelet så tror jag inte det kommer att bli några skillnader mot hur det har sett ut de tre första matcherna. Men imorgon vill jag framförallt att Emil och Emir presterar nivå högre än vad de har gjort de första matcherna, då de inte har visat vad de kan riktigt. Emil gjorde förvisso mål senast, förhoppningsvis stärker det honom tills imorgon. Görlitz visade ju verkligen vägen förra matchen då han var inblandad i alla målen. Fast han var lite för bollkär förra gången tyckte jag faktiskt, så det kan han göra bättre. Sise där fram är ju stor och stark och jobbig att möta, samtidigt som han ju har hyfsad speed. Men det som fattas är ju att få in lite bollar, missade ju ett jätteläge senast.

 

Nu har jag ju förvisso inte sett någon trupp till imorgon, men jag tror inte det blir några större skillnader mot hur den har sett ut tidigare. Men vilka en som är med imorgon måste kämpa, för det kommer att bli väldigt tufft.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0