En match med två ansikten

Första halvlek var bland de sämsta HBK har gjort i år. Men man hade ledningen i paus. Och andra halvlek avslutade med glimrande spel, och man kunde trots allt rättvist vinna med 3-0 mot GAIS.

Dagens startelva såg ut såhär:

Kalle Johnsson

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Emil Salomonsson

Första halvlek var som sagt en katastrof egentligen. Offensivt spel var i princip obefintligt från båda lagen. Men GAIS var i alla det laget som började bäst och kom fram till något läge. Framförallt var det förre HBK-spelaren Joel Johansson som fick ett par lägen. Men killen verkar ha väldigt lite bollkänsla i sig egentligen, inte konstigt han fick lämna HBK. För visst han kan springa, men så fort han ska ha bollen så studsar den iväg från honom. Men GAIS tappade spelet en bit in i halvleken, och det blev istället mycket boll på mittplan då inget av lagen klarade av att skapa något. Man jublade till slut bara för att HBK får en hörna, för att på så vis skapa något. Och just på hörna kommer situationen som leder fram till första målet. För efter hörna så ramlar Gus inne i straffområdet, och Martin Ingvarsson pekar på straffpunkten. Det är inget snack om att det är en väldigt billig straff, men det är trots allt straff. Anselmo tar hand om den och via stolpen så går det in. Det var kanske inte rättvist, men när det är på en sida så gnäller man inte så mycket. Det var bara någon minut innan paus, och GAIS lyckades inte skapa då det som är kvar. Så istället kunde HBK trots en usel halvlek gå i pausen men en ledning.

Andra halvlek blev en helt annan historia. Tror det var ganska tungt för GAIS att få baklängesmålet precis innan paus. Samtidigt så var den nog rätt skönt för HBK att trots att de spelade riktigt dåligt så hade ledningen. Och HBK startade andra halvlek betydligt bättre än första halvlek, och tar tag i taktpinnen. Man börjar också skapa lägen, och Emil längst fram som var helt osynlig i första började nu få en del boll och komma fram till lägen. Samtidigt så skapade inte GAIS egentligen ingenting framåt, utan HBK hade bra koll på dem. Men man vet ju aldrig, kan ju räcka med ett läge. Men halvleken går, och HBK byter in Emir istället för Anselmo. Men med tio minuter kommer det avgörande målet. Det är Mackie som centralt i banan kan ta emot en boll och kallt chippa över Dime Jankulovski i GAIS-målet. En helt klart skönt mål för Mackie, som t o m tar av sig tröjan i målfirande, något som han får ett gult kort för. Är ju helt klart onödigt att göra så, men samtidigt så förstod man hur skönt målet var för honom. Och resten av tiden som var kvar så bara lyste runt honom. HBK gjorde tydligare ett byte då Görlitz fick lämna, och Prent fick komma in. Och på övertid så satt sista målet, då Emir efter alla missar han har gjort till sist drämma in bollen, och 3-0. Det blev alltså också slutresultatet, och då det kändes en aning orättvist med 1-0 till HBK i paus så kändes 3-0 ganska rättvist efter matchen, och det kunde ha blivit 4-0 och 5-0 också.

Segern idag kan vara mer värd en tre poäng. För att framförallt att Mackie och Emir fick göra mål kan stärka deras självförtroende en hel del. Och som sagt så lyste Mackie av självförtroende efter sitt mål. Förhoppningsvis så kan han ta med sig det till kommande matcher också, och att han blir kallare framför mål. Men även Emir kändes ganska lättad efter sitt mål, och jag tror även han har påverkas av att han inte har fått till det innan. Så förhoppningsvis blir även han hetare vid målet, för han har ju ändå en näsa för att ta hitta lägen. Sedan så tyckte jag också att Emil gjorde sin bästa match i år, och borde ha gjort ett mål i andra halvlek. Han borde använda sin speed ännu mer än vad han gjorde idag, så kommer han att bli livsfarlig. Men förutom straffmålet så gjorde inte Anselmo mycket rätt. Anselmo ska bara vara framför mål och använda sitt målsinne, för i själva spelet är han helt usel. Då är Emir trots allt bättre med sin styrka och längd, vilket gör att han kan hålla i bollen. Sedan gjorde inte Görlitz någon av sina bättre matcher idag, utan han var ganska osynlig under framförallt andra halvlek. Men man vet ju vad han kan.

Bakåt var det även idag stabilt, och GAIS skapade inte så mycket under matchen. Man hade ju ett par lägen precis i början, men annars var det ganska stängt. Saevarsson och Gus skötte det bra på det defensiva mittfältet och stoppade mycket där, vilket såklart hjälpte backlinjen mycket. Men även de skötte sig bra, och Zvirre känns ju absolut som ett bättre alternativ än Tommy. GAIS la också mycket långbollar i slutet av matchen, vilket ju passar både Zvirre och Johnny bra. Det gjorde att Kalle inte behövde ingripa så mycket, utan fick en ganska lugn match. Det var väl bara vid ett tillfälle som han verkligen behövde göra högklassig räddning. Så för att sammanfatta det så var det en urusel första halvlek, men andra halvlek var riktigt bra och något som man verkligen ska ta med sig. Till slut blir det en stark laginsats.