Intressant sista-minuten-värvning

Fick upp ögon för honom i vintras, och har sedan dess haft honom ganska högt på min önskelista över spelare som jag ville ha till HBK, och i transferfönstret elfte timme så blir han alltså klar...


Enligt en artikel i dagens Hallandsposten så hade HBK ett hemligt nyförvärv på gång. Man hade pratat med Ingmar Boström, ordförande, sen igår kväll som då var lite orolig över om man skulle hinna få klart alla papper i tid, eftersom det svenska transferfönstret stängde vid midnatt. Därför har man gått och hoppas hela dagen att man hann, och undrat vem det kan vara. Men ju längre dagen har gått, ju mer tveksam har man blivit över om man hann. Men man klarade att fixa papper och nu ikväll presenterades han på hbk.se:


Johnny Lundberg!!!


Jag misstänker att det inte är alla som har full koll på Lundberg, kanske inte ens hört talas om honom. Men han är 27 år och kommer senast från danska Nordsjälland, men är ursprungligen från Landskrona. Han ska enligt uppgift både kunna användas som back och mittfältare, men det är mest som mittback jag har sett honom. Det var inför säsongen när jag framförallt ville ha en mittback, som jag då fick höra om Lundberg som hade gjort bra inför sig i Danmark och inte hade så långt kvar på kontrakt, skulle ha gått ut nu till vintern, och inte var intresserad av att förlänga sitt kontrakt. Men har hela tiden ansett det vara ganska liten chans att han skulle gå till HBK med tanke på intresse från bl a flera andra svenska klubbar, men alltid hoppas. Men man hörde inget innan säsongen, och inte hört mer än att Kalmar ska ha varit intresserad av honom nu under sommarn, därför blev det då en rolig överraskning när det nu stod klart att han hade skrivit på för Klubben.


För även om jag helst hade sätt att HBK värvat en offensiv spelare, så känns det bra ett få in ett etablerad mittback eftersom Tommy och Zvirre börjar bli lite till åren ju och inte blir snabbaste precis. Han är klar att vara med redan mot BP på söndag, men är tveksam till om jag vill se honom så pass fort, känns ju ändå som om det funkar i mittlåset. Bättre ge honom lite tid att komma in i laget och så får vi se sen, men är nog en bra värvning för senare under hösten kanske och kommande säsong.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBK kan faktiskt vinna

Har varit och sett HBKs B-lag möta LB07 i U21 Allsvenskan. Efter mycket möda och slit lyckades HBK till slut vinna med 1-0, och bevisa att HBK faktiskt kan vinna, i alla fall utanför Allsvenskan.


Man ställde upp med den startelvan(sätter U-spelarnas födelseår inom parantes):
Kalle Johnsson
Niclas Johnsson (-90), Johan Palm (-90), Markus Gustafson, Christian Järdler (K)
Jonas Gudni Saevarsson, Bujar Mazreku (-89)
Thomas Allerbrand (-90), Mahamat Azrack, Kujitum Bala (-90)
Ajsel Kujovic

Det kändes redan direkt att det är HBK som är det bättre laget, även om man inte kommer till så mycket utan mest till ströchanser. Men då får Ajsel iväg ett skott i ribban, som jag nästan tror ska spräcka den, men bollen studsar ut från målet. Sedan känns det som om HBK får lite mer i energi att anfalla med och kommer till ett par chanser, bl a kan Niclas Johnsson nästan gå från halvplan och ända till mål, men får inte in bollen. Istället står det 0-0 efter en om jag ska vara ärlig ganska seg halvlek.


Inför andra halvlek byter man ut Ajsel mot Eddie Andersson (-90). Känns att man då får in en anfallare som rör sig mer, men man tappar lite i styrka. Tycker HBK får lite mer spelövertag, men bara lite, och det är fortfarande rätt jämn måste jag säga. Är även HBK som kommer till lägen, men precis som i A-laget så vill bara bollen inte in. Men till slut efter en snygg prestation av Thomas Allerbrandt så kan han passa till Saevarsson som bara behöver stöta in bollen. Kul för Saevarsson, och man såg att HBK-spelarna blev lättade över att till slut få in bollen. Det blir också då slutresultatet, som mycket väl kunde ha blivit en ännu större seger för Klubben.


Det var som alltid kul att se de man inte vanligtvis ser i Allsvenskan, att få se spelare som inom något år kan vara ordinarie i A-laget. Johan Palm och Niclas Johnsson gör det bra i backlinjen. Palm tillsammans med Markus Gustafsson har i princip full koll på LB07 anfallare, och de har inte så många chanser idag heller. Niclas är också bra i defensiven, men fyller även på bra framåt och tog sig som sagt nästan hela vägen till mål i första halvlek. Sedan Kujtim Bala, Bujar Markazu och Thomas Allerbrand gör även de det bra på mittfältet då Bala och Allerbrand ofta tog sig fram på kanterna, och Balas snabbhet kan bli intressant, och Bujar kämpar och sliter på det defensiva mittfältet. Men Bujar liknar Anel mycket och känns trots allt precis som Anel lite missanpassad som defensiv mittfältare och kanske spelat på det offensiva mittfältet. Sedan Eddie Andersson som kommer in i halvtid försöker verkligen, och kommer till något läge, men sätter inte den. Det är väl annars som målskytt Eddie är mest känd. Sedan kommer Pehr Andersson (-90) och Joakim Wrele (-91) in i slutet, men hinner inte sätta något vidare avtryck.


Men de i alla fall jag var mest var intresserad att se var HBKs två nyförvärv, Saevarsson och Azrack. Saevarsson såg jag ju förvisso igår, men inte mer än i ett inhopp. Idag fick han spela hela matchen och fick kröna det med att göra segermålet, även om han inte låg bakom så mycket utan bara behövde sätta dit foten, men någon ska gör det med. Annars så är han ganska lika Seb i sin spelstil. Löper och sliter mycket, men han är snabbare än Seb och spelar nog lite smartare än var Seb. Tror han nog kommer att bli ordinarie ganska och bidrag med en hel del. Azrack fick ju spela som central offensiv mittfältare och gjorde väl det helt okej utan att göra några supersaker. Men märktes att han var lite ringrostig och inte riktigt hade matchpulsen i sig än, utan jag tror nog han behöva lite tag till innan är i toppform, men då kan han säkert bli intressant. Känns ju då mer som en playmaker än Saevarsson och kan då båda användas på det defensiva mittfältet och det offensiva.


Kul att fått sett HBK vinna en tävlingsmatch, det var ett tag sen jag gjorde det. Hoppas det smittar av sig på A-laget också, för det behövs...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

Tavla ledde till förlust

Trots att Malmö åter var det bättre laget så lyckades HBK hålla 0-0 ganska länge. Men efter en dundertabbe kan Malmö göra 1-0, och sedan kommer även 2-0 och 3-0 i slutet och den förlustfria sviten är bruten.


HBK ställde upp såhär:

Magnus Bahne

Mikael Rosén, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Per "Texas" Johansson

Tim Sparv, Anel Raskaj

Emil Salomonsson, Michael Görlitz, Marcus Olsson

Emir Kujovic


Början av matchen var ganska trevande, men tyckte ändå att det var Malmö var den som trots allt tog initiativet. Men precis som förra veckan så kommer man inte riktigt kommer ända fram, som tur är. Visst har HBK lite också, men det är inte mycket och allt går genom en man, Görlitz. Han försöker och har väl ett par skott, men som inte blir så vidare farliga. HBKs farligaste chans i första halvlek skulle jag nog anse att Sparv fick då han efter en klack av Anel för i väg ett hård pressat skott en bit utanför straffområdet som MFFs målvakt Johan Dahlin med stor möda får till hörna. Malmö hade väl fler då. Bl a hade Daniel Larsson ett par lägen, och man måste säga att det är tur att hans skott inte är bättre med den snabbheten. Men det stod 0-0 i halvlek.


Inför andra halvlek så hoppades man att HBK skulle göra något byte för att få igång spelet, men inte. Men HBK för lite press de första minuterarna, men lyckas inte få till mer än ett par hörnor. Istället så är det då Malmö som tar över igen, och skapar en del, men lyckas inte ställa till så mycket. Men de behövde det inte heller, för man får 1-0 till skänks. Det är Bahne som ganska ostörd ska fånga en hög boll, men fumlar och tappar bollen till MFFs Jiloan Hamad som enkelt kan chippa in 1-0. Vad är det som händer med Bahne ibland? Går från jättestabil till att då göra jättetabbar, väldigt märkligt. Och kändes det tungt redan innan målet så blir det ju inte bättre av att man ger Malmö ett mål precis. Man försöker väl i HBK och kommer till några lägen, men ingen boll går i mål. Istället kan inhopparen Agon Mahmeti för efter att Tommy halkat i straffområdet enkelt göra 2-0, och bara någon minut senare göra 3-0 lika enkelt och matchen var klar. Så efter fem raka oavgjorda så förlorar man alltså, oerhört tungt såklart.


Vad är det som är fel då? Gissa tre gånger! Dålig rörelse, ingen riktig spelidé, allt skapas av Görlitz. Behöver jag skriva något annat? Istället jag fokusera på debutanten idag, Jonas Gudni Saevarsson. Han hinner förvisso inte göra så mycket på sitt inhopp. Sedan så har han bara varit i Halmstad i två dagar och är ju inte van vid en liga som trots allt är så bra som Allsvenskan, men han kan kanske bli viktig när han kommer in i spelet. Verkar hyfsad snabb och löpvillig, och är nog en spelare som har mycket ledarförmåga i sig, och kan bli en fältherre så småningom. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg, hade stora förhoppningar på Prent också, men det har ju inte precis infrias, så vi får väl se.


Ska i alla fall ge poäng:


3 p: Michael Görlitz - det är som sagt runt honom allt vad anfallsspel snurrar och det är inget att snacka om att han är bra, men det går inte ensam.


2 p: Anel Raskaj - Anel kämpar och sliter och gör vad han kan, men han är ingen defensiv mittfältare. Hoppas han får ta ett steg upp snart.


1 p: Tim Sparv - även om Sparv känns ganska oinspirerad så vinner han trots allt lite boll. Men han var helt klart bättre innan uppehållet.


Nu är det bara att ladda om inför BP på söndag borta, för den känns ju inte heller som om någon vidare lätt match, kan ju bara hoppas det är gräs man kommer att få spela på i alla fall. Och det är ju ett några dagar kvar innan transferfönstret stänger, så man kan ju alltid hoppas på något...  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Serien vänder

Efter den mållösa matchen förra veckan i Malmö så är alltså hälften av matcherna i allsvenskan spelade, och det innebär att serien vänder, och HBK direkt ställs mot MFF igen. Efter den utspelning som Malmö trots allt stod för förra veckan är det med lite nervositet man går till Örjan imorgon, för klarar man sådan match till?


Ja, för det var inte mycket till anfallsspel man hade förutom den första kvarten senast och 5-10 minuter i slutet av matchen. Det som framförallt inte funkade var ju, som vanligt måste man säga, anfallsspelet där jag tyckte det var för dålig rörelse. Så sätt lite mer fart på bena imorgon, för där var Malmö betydligt bättre förra veckan.


Tror man vart väldigt besvikna i Malmö förra veckan att man inte lyckades vinna trots alla skott, men det var nog en blandning av otur och oförmåga att man inte fick in den. För jag tror det verkligen har satt sig i huvudet på Malmö-spelarna att man inte får in bollen och man börjar tänka lite för mycket när man kommer till läge, och då missar. Därför är det ju bra så länge de inte får göra mål, för om de får in en så kan det ju släppa och det blir värsta ketchupeffekten av det, vilket skulle vara illa.


Så nu har alltså halva allsvenskan avverkas, och Klubben har alltså möta alla lagen. HBK ligger ju inte riktigt där man hoppades inför säsongen, och man får väl säga att man nog inte är bättre än såhär, i alla fall inget topplag. Man har väl haft topparna som håller hög klass, men dalar är alldeles för dåliga, och man håller alldeles för ojämn nivå. Framförallt så är det ju anfallsspelet som inte har klickat, och man har gjort alldeles för lite mål den senaste tiden. När nu transferfönstret stänger så verkar det ju som om man får klara sig med de offensiva spelarna som man har sedan innan. Och med Anselmo borta några veckor till och Sise som aldrig verkar bli riktigt frisk så ser det ju tunt ut på forwardssidan, vilket oroar mig en del, saknas någon längst fram som sätter bollarna. Kommer man sedan till det offensiva mittfältet som är det Görlitz som står för väldigt mycket och det saknas några riktigt bra på kanterna utanför honom. Blir nog bättre om Anel får ta steget upp tror jag, han kan ju hålla i bollen en del i alla fall, för Marcus och Gus var så sådär ut förra veckan. Marcus är ju snabb, men flyger som en vante i närkamperna. Gus är väl hyfsad i närkampsspelet, men är då för långsam. Förutom dessa saknas det bra alternativ tycker jag. Däremot så ska ju det defensiva mittfältet bli lite intressant nu med två nya spelare, varav Saevarsson är med i truppen imorgon. Kan det bli lika bra som Ante och Sparv var innan U21-EM så kan det ju även hjälpa offensiven på rätt håll.


Så det mest intressant imorgon är kanske om Saevarsson får spela något imorgon, mest troligt som inhoppare i så fall tror jag. Annars är det väl bara att kämpa och kämpa, för det blir ingen enkel match imorgon, det kan jag lova.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Första spelaren klar från Espanyol

I onsdags skrevs avtalet mellan HBK och Espanyol på, och igår var den första spelaren från Espanyol på plats i Halmstad och tränade med HBK. Det handlar om den 21-årige mittfältare Mahamat Azrack-Yassine, med tre landskamper för Tchad. Men chansen att han är med redan mot Malmö på måndag är oerhört liten:

         "Vi får räkna med en liten startstrecka eftersom Espanyols spelare haft ledighet och han har därför inte varit i full träning på ett tag", säger Janne till hbk.se. Men han verkar ändå ha en del förhoppningar på honom:

         "Men det vi har sett av honom, bland annat under fredagens träning i Halmstad, innebär att han definitivt är en spelare som kan tillföra något hos oss"


Azrack är för bra för Espanyols B-lag, men håller inte för A-lagets startelva än. Och även om samarbete mellan HBK och Espanyol bara har funnit i några dagar så man haft koll på Azrack ett tag:

         "Ja, när samarbetet var på väg att sys ihop lämnade vi kravprofiler på vilken typ av spelare vi var intresserade av. Och efter som Ante då var på väg att lämna oss, Sebastian Johansson på väg att lånas ut och det var osäkert med Tim Sparv ville vi ha en balansspelare. Och då kom Espanyol direkt med Azrack som förslag", säger Janne i dagens Hallandsposten.


Azrack som faktiskt kom till Espanyol så sent som i förra månaden från franska AJ Auxerre, där han är fostrad i en av Frankrikes främsta fotbollsakademier, blir alltså direkt utlånad:

         "Men redan när han värvades var tanken att han omgående skulle lånas ut för att få speltid. Och nu blir det till oss han får utvecklas, även om väl först måste få lite tid att växa in i det, konstaterar Janne även i dagens Hallandsposten.

    

Till och börja med är det tänkt att Azrack ska spela i HBK resten av året. Efter det får man sedan se om det blir en fortsättning även över nästa säsong. Det verkar som om Azrack blir den enda som kommer till HBK i höst, även om man även diskuterade anfallare också enligt Hallandsposten:

         "Men Espanyol hade inga lämpliga av den typ som vi ville ha. Och det finns ju ingen anledning att stressa iväg eftersom båda parter är angelägna om att det här ska bli riktigt bra."


Så det blir nog ingen offensiv spelare som jag hade hoppas på nu innan transferfönstret stänger, känns verkligen som om det är där HBK har problem just nu, särskilt om det verkar som om Sise är skadad igen. Men man ska inte gnälla allt för mycket, två mittfältare och ett samarbete med ett lag från en av världens bästa ligor är ju inte heller illa på en vecka.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBK + Espanyol = sant

Idag har HBK tecknat ett unikt samarbete tillsammans med den spanska klubben RCD Espanyol på två år till och börja med, men som fortsätter även efter det om ingen av parterna vill bryta det. Detta presenterades på en presskonferens i Barcelona idag och innebär att HBK får "låna" upp till tre spelare av Espanyol från steget under A-laget eller U-laget och sedan låta dem utvecklas och spela i HBK under minst ett år. Men av sociala skäl har man också kommit fram till att man ska låta minst två spelare i taget få chansen spela i HBK, dels för att spanjor ofta är lite sämre på engelska men även får det blir lättare för dem att trivas på det viset.


"Det är revolutionerande - ett nytt sätt att jobba på. Och eftersom det är vi som väljer bland de spelare som Espanyol förklarar är tillgängliga har vi ju inget att förlora", säger en entusiastiskt Janne till Hallandsposten. Han menar också på att:


"Det svåra idag, för att inte säga omöjliga, är att med våra små resurser komma åt de riktigt bra spelarna"


Men det förändrar inget hur man jobbar nationellt enligt Janne:


"Vi ska naturligtvis även i fortsättningen leta talanger bland småklubbarna i närområdet. Men det räcker inte så nu har också vi möjlighet att nå blivande storspelare utan att behöva lägga ut några enorma pengar."


Första kontakten mellan klubbarna var i och med träningsmatchen mellan klubbarna i vintras. Espanyol sökte sedan satelittklubbar i de högsta divisioner ut i Europa, en i Grekland, en Storbritannien och en i Skandinavien. Och genom Espanyols agent Lennart Norgren på Sports International träffades sedan representanter för båda klubbarna i juni, där HBK efter presentationen, omgående anmälde sitt intresse. Och dag blev det alltså helt klart.


Så för tillfället är ordförande Ingmar Broström, Janne, Lasse Jacobsson och klubbdirektör Mikael Kaller ner i Barcelona och ska resa hem imorgon igen. Under tiden de har varit där nere så har man dels då skrivit på avtalet och kolla Espanyols organisation och nya arena, men också träffa på deras italienska tränare Mauricio Pochettino och titta på tänkbara spelare som man alltså inte kommer att kosta ett öre i övergången. Kanske hittar man några att ta med redan nu, skulle behövs några offensiva spelare ju, och lite spanskt i offensiven känns inte helt fel...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Saevarsson klar!

"En spännande spelare i rätt ålder som har de egenskaper som en bra balansspelare ska ha. Framför allt är han fotbollssmart, vilket inte är lätt att hitta i dag så jag räknar med att han snabbt ska kliva in i laget"


Ja, såhär säger Janne till Hallandsposten då äntligen HBKs första sommarvärvning klar, vilket såklart känns riktigt gott. Inte helt överraskande är det den isländske landslagsmannen (6 landskamper, 2 mål) Jonas Gudni Saevarsson som han pratar om. som har skrivet på för Klubben, ett kontrakt som gäller fram till 2012. Han ska ha kostat HBK någonstans mellan 2-3 miljoner att lösa från sin isländska klubb KR Reykjavik, där han förövrigt var lagkapten. Jonas är 25 år och är väl tänkte som en direkt ersättare för Ante och Seb som defensiv mittfältare.


Som ni kanske vet så har HBK följt honom under några månader, har bl a varit på Island tre gånger för att se honom. Han gjorde ju också ett provspel här i Halmstad i början av sommaren.


"Så det känns som om vi har bra koll på honom. Vi har varit runt och tittat på spelare i fem länder och det här var det klara förstavalet bland de värvningar som var rimliga med HBK-mått mätt", säger Janne också i Hallandsposten och fortsätter:


"Enda frågetecknet är väl hur han står sig i den allsvenska konkurrensen eftersom den isländska ligan inte håller samma klass. Men som sagt, han är ju isländsk landslagsman och en av de bästa som är kvar på Island"


Känns såklart jättekul att man äntligen har fått in en ny defensiv mittfältare, och jag hoppas Janne har rätt när han säger att han tror att han kommer komma in i laget snabbt. Skulle till och med hoppas att han är med mot Malmö, även om han inte kommer att ansluta i truppen förrän på fredag. Det p g a att han ska spela sin sista match för Reykjavik i Europa League på torsdag innan han lämnar.  


Hoppas nu inte han är den ända man har tänkte att ta in innan fönstret stänger på söndag, utan att man tar in någon offensiv spelare också, för det tror jag behövs. Har också hört rykten om att man ska värva en till, men vet inte var eller vem, så vi för väl se, och hoppas...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Femte raka oavgjorda matchen

I och med att jag själv var nere i Malmö igår, och var rätt trött när jag kom hem så orkade jag inte skriva någon vidare matchreferat igår. Hoppas ni har förståelse för det.


Men man kändes sig inte precis överlycklig efter matchen heller, även om man ändå kände en viss lättnad att Klubben lyckades hålla 0-0. För att det var under långa stunder spel mot ett mål, men det sista fattades för Malmö.


HBK ställde upp så här:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Per "Texas" Johansson

Tim Sparv, Anel Raskaj

Mikael Rosén, Michael Görlitz, Marcus Olsson

Joe Sise


Men HBK började trots allt matchen ganska bra och tog initiativet de första minuterna. Men sedan började Malmö få igång sitt spel, och då hade HBK svårt att hänga med. Varje duell vann en Malmö-spelare, varje retur fick en Malmö-spelare tag på. Men man märkte också vilken oförmåga Malmö har att göra mål, och att det nog har satt sig lite i huvudet på dem för ibland kändes dem lite stressiga när de närmade sig mål. Men visst, HBK kom till någon chans då och då, och några var riktigt farliga faktiskt. Bl a var Sise bara några centimeter från att kunna tåa in ett låg inlägg, plus att Marcus Olsson kom också precis för sen att slå in den bara några meter längre bort. Tror HBK hade någon liknande chans till under första halvlek, men ni får ursäkta att jag inte kommer ihåg hundra matchen igår. Men man kände trots allt att det kändes skönt att man ändå hade 0-0 i halvtid och att allting kunde hända andra halvlek.


Tyvärr började inte andra halvlek så mycket bättre än första, utan det var MFF som styrde totalt, men bollen skulle inte bara in bakom Bahne. Fortfarande kunde HBK blixtra till ibland och borde nog ha haft en straff i början av andra efter en misstänkt hands av en MFF-spelare inne i straffområdet, men Stefan Johannesson friade. Men Malmö hade också en situation som nog borde ha varit straff, ser ut som om Emil tar bollen med handen och det blir ett jäkla liv, men även där friar Johannesson. Måste säga att Johannesson hade en hel del straffsituationer att fatta beslut på för HBK:arna föll lite då och då innanför straffområdet, men i de flesta lägen så kändes det som om man försträckte en hel del. Men när Görlitz blir nerdragen i slutet av matchen så tycker jag att det borde ha varit straff, men även då friar Johannesson. Så jag skulle säga att det blev 2-1 för HBK i lägen som borde ha blivit straff. Tror att det var i och med Görlitz nerdragning som Janne blir förbannad på Johannesson, så förbannad att Johannesson skickar upp honom på läktaren. Konstigt npg så är det efter det som HBK får en av sina bästa perioder under matchen och radar upp hörnor, men får alltså inte in bollen. Då hade man också byt in Emir istället för Sise. In kom också Prent mot Gus precis i slutet, men lyckas inte få till så mycket precis. Sedan får vi också se en allsvensk debut när Zvirre tvingas gå av plan i den sista tilläggsminuten med vad jag tror var ett sprucket ögonbryn och Markus Gustafson få kliva in, och spela alltså en minut. Inte den allsvenska debuten jag skulle drömma om precis. Men man håller ihop det och det blir alltså 0-0.


Usch, vad ska man göra åt offensiven alltså. Känns som om det nästan bara är Görlitz som skapar allting, och att de andra får till det ibland kanske. Hade lite större förhoppningar på  Sise igår, men samtidigt så har han ju bara gjort en halvlek mot Alet på två månader, så han kändes ganska ringrostig. Sedan var Marcus Olsson för klen och förlorade alla närkamper och Gus var för långsam måste jag säga igår. Defensiva mittfältet var inte heller hundra då Sparv inte kändes riktigt skärpt och Anel inte är gjord för den positionen alltså. Men kommer man sedan ner till backlinjen så får man väl säga att de ändå sköter sig bra, det är inte där problemet sitter. Jag menar HBK har ju bara släppt in 2 mål på 5 matcher. Kanske så var man lite för sega igår och Malmö-spelarna fick komma igenom lite för lätt men man släppte alltså inte in något mål. Det gjorde ju inte Bahne heller så kändes stabil, men inte behövde göra så många jätteräddningar.


Ska väl dela ut poängen också:

3 p: Magnus Bahne - gör åter en stabil match och får åter hålla nollan. Fick kanske inte göra lika många idioträddningar som mot IFK, men någon blev det.


2 p: Michael Görlitz - det är ju i princip bara honom det snurrar offensiven, vilket gör att han känns ganska ensam. Får inte lämna alltså.


1 p: Tomas Zvirgzdauskas - gör ytterligare en bra match och är väl den som vinner flest dueller.


Inför matchen mot Malmö nästa vecka på Örjan så hoppas jag att det händer något, för så här för det inte se ut. Skulle ju inte sitta fel med något nyförvärv...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Åter match på ny arena

Efter att i förra omgången för första gången spelat på nya "Gamla Ullevi" så är det då imorgon dags för premiär på den andra allsvenska arenan som är ny för i år, Swedbank Stadion i Malmö. Det är alltså bortamatch mot Malmö FF, en match som det tänkta att jag ska se live. Det ska bli intressant att se arena, som ska hålla så hög klass. Återstår och se vad jag tycker.


Den sena kvitteringen av GAIS senast sitter fortfarande i, den kändes så onödig. Den var förvisso rättvis, och det är något annat som inte kändes bra efter senast, spelet. Anfallsspelet var för dåligt, även om man hade bl a ett friläge av Görlitz förutom målet. Så det måste se bättre ut imorgon tror jag om HBK ska kunna ta poäng med sig hem.


Men det är en match mellan två lag som det går lite sådär för just nu. Inte heller MFF har rosat marknaden den senaste tiden, utan de har nästan fått en krisstämpel över sig, vilket jag förvisso är lite överdrivet. Men det finns ju inte många klubbar i Sverige som har större krav på sig en Malmö, där nästan år utan guld är bortkastade år. De ligger för tillfället poängen bakom HBK och har inte vunnit sedan den 10 maj, men spelat en hel del oavgjort, så snart kommer det nog en vinst och har vi otur så kommer den imorgon.


Så sagt så var det framförallt anfallsspelet som inte riktigt fungerade mot GAIS. Man kom inte till speciellt mycket chanser, utan fastnade mycket längre ner i plan. Sedan var man ju alldeles för passiva i andra halvlek då man mest försvarade sin ledning, vilket till slut då straffade sig. En skillnad är ju att det defensiva mittfältet inte var lika säkert som det har varit innan, då Sparv inte riktigt är i samma form som innan U21-EM och Anel känns en aning missplacerad, det gör att det inte vinner mittfältet på samma sätt som Ante och Sparv gjorde innan uppehållet, och det påverkar ju även anfallsspelet. Sedan måste jag säga att det är alldeles för mycket duttande i backlinjen när de vinner bollen. Istället för i vissa lägen då man tycker det är bättre att bara hitta någon lätt lösning och kanske bara slå bort bollen så ska man ofta hitta någon svårt passning, vilket ibland straffar sig. Sedan är det ibland för mycket bara tjonga upp bollen i backlinjen, men då ofta vid mer lugna situationer då jag hellre sett att de spelade upp ut med marken. Kan väl i vissa lägen vara eftersom man inte hittar några bra alternativ utmed marken, men samtidigt så är det ju väldigt sällan man kan låsa fast bollen där uppe ändå. Så imorgon vill jag se spel utmed marken och att de offensiva spelarna rör sig betydligt mer, annars blir det väldigt tufft imorgon.


Just nu känns ju morgondagens match verkligen som en mittenmatch, men som sagt bottenstriden är inte speciellt avlägsen, så det är två lag som verkligen kommer kämpa för att inte bli indragen i det så det kommer säkert att bli en tuff match.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Väntad enkel seger för Klubben

Såg ganska småtrevlig match på Alevallen innan idag då HBK gästade Alet. Det var en ganska avspänd match där HBK lyckades vinna med 7-0. Tycker matcher som dessa faktiskt är en väldigt bra idé för båda lagen. För HBK ger det ju bättre än en vanlig träning, och för Alets spelare är det ju en väldigt inspirerande att möta ett allsvenskt lag och se hur bra man kan stå upp.


Speciellt kul var det nog för Alet att HBK ställde upp med ett ordinarie lag som såg ut såhär:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Per "Texas" Johansson

Tim Sparv, Anel Raskaj

Mikael Rosén, Michael Görlitz, Marcus Olsson

Joe Sise


Missade den första minuten, men jag antar att hela matchen såg likadan ut, att HBK styrde spel totalt och att Alet kom över halva plan någon gång ibland. Men måste ändå säga att Alet gör det rätt bra och kan verkligen spela fotboll, men det är ju ändå några divisioner emellan laget, vilket trots allt syntes. Ett tydligt tecken på det var första målet då Alets målvakt tappar in ett inte speciellt hårt långskott av Görlitz. Då hade ändå gått en del av första halvlek och jag tror att Alet trots allt kände att det var med i matchen det stod 0-0, men det blev ju ganska tungt att jobba ikapp ett underläge. För der var som sagt HBK som hade allt spel och kom till läge efter läge, men jag tror det gick lite för lätt för HBK att komma till läge, som man blev lite övermodiga och var lite för egoistiskt i vissa lägen. Det gjorde nog också att man inte hade full fokus hela tiden. Men innan halvtid så hade HBK lyckas få in tre mål till, 2-0 genom Görlitz som kunde stöta in ett långt inlägg, 3-0 (dagens snyggast) efter en bicicleta av Sise och 4-0 fullbordade ett äkta hattrick för Görlitz.


Inför andra bytte Sise med Emir Kujovic och Bahne med Kalle Johnsson. Sedan byttes det lite då och då utan förvarning, jag var inte alltid med på det, men i alla fall först så bytte Sparv med Alexander Prent (Gus gick ner som defensiv mittfältare och Prent till höger), sedan efter cirka 60 minuter bytte Zvirre med Markus Gustafsson, Texas med Emil Jensen och Anel med lärlingen Bujar Marzeku, alla dessa byten rakt av. Detta innebär att förutom Anselmo så fick inte Ajsel Kujovic och Christian Järdler i A-laget spela. Andra såg då ungefär likadan ut som första och man lyckades alltså göra tre mål, 5-0 och 6-0 av Emir och 7-0 genom Prent. Kunde ha blivit betydligt fler mål med lite mer skärpa framför mål, så jag tror problem längst fram trots allt hänger lite kvar.


Men det var ändå en kul match och se, en av de få matcherna någonsin då jag har applåderat när HBKs motståndare gjorde något bra, men det är ju inte så ofta som man går på Halmstadderbyn som dessa heller.


Klivet för HBK från Alevallen idag till nästa match, på nya Swedbank Stadoin i Malmö, är ju ganska stor, och jag tror ju inte det på något viss kommer att gå lika lätt för HBK då. Ska troligtvis se matchen, som det verkar i alla fall. Har sett HBK spela i Malmö två gånger, 2005 och 2006, och båda gånger förlorade HBK med 2-1, så jag har inte den bästa statistiken nere i Malmö.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Halmstadsderby

Imorgon är det dags för ett årets derby i Halmstad då HBK ska möta Alet på Alevallen klockan 17.30. Såklart är det en träningsmatch, men kan ändå misstänka att Alet-spelarna ser det som en av årets höjdpunkter, att få mäta krafterna mot ett allsvenskt lag som i princip kommer att ställa upp med ordinarie manskap skulle jag tro.


Nu har förvisso ingen startelva presenteras men det verkar som om HBK ska gå runt på alla sina 18 spelare, alla utan Anselmo som då har några veckor vila framför sig. Men det innebär att det verkar som om Joe Sise är så pass frisk att han kan spela några minuter, vilket väldigt positivt såklart.


Matchen är istället för träning för Klubben då man ska fokusera mycket på anfallsspel, som då blir mer realistiskt i en träningsmatch än på en vanlig träning. Såna här matchen mot mindre lag är ganska vanligt internationellt och passar HBK ganska bra just nu, nu när det inte är någon U-21 match i veckan.


Hade faktiskt tänkt cykla bort och se match. För det är ju inte allt för ofta man ser Halmstadderbyn...


Sedan för den som har missat det så har Sebastian Johansson lånats ut till Örgryte resten av säsongen, plus att det har fått opinion att köpa honom efter säsongen. Så vi kan ha sett Seb i blåsvart för sista gången. I så fall är det bara att önska Seb lycka till.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Poängtapp på sista sparken

Trots en ärligt talat usel match så har HBK ledningen med 1-0 mot GAIS ända in i den 93:e minuten. Då på den absolut sista sparken kan GAIS kvittera till 1-1 efter frispark. I det ögonblicket så tror man ju att golvet ska försvinna under ens fötter, men tyvärr så här är fotbollen.


HBK ställde upp så här när matchen började:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Per "Texas" Johansson

Tim Sparv, Anel Raskaj

Mikael Rosén, Michael Görlitz, Christian Järdler

Emir Kujovic


Det första minuterna i matchen tycker jag kändes positiva då det kändes som om det var HBK som hade mest kontroll på spelet och kom också till de första riktiga chanserna. Först var det Emir som får tag på bollen inne i straffområdet och skjuter. Tyvärr så går bollen på en GAIS-spelares arm, som förvisso ser ut att var ut med kroppen, men ändå. I vilket fall så händer det inget i situationen, men HBK har en till chans då GAIS målvakt Dime Jankulovski inte kan få bort bollen efter en hörna, utan bollen studsar som i ett flipperspel mellan ett par HBK:are och en GAIS-spelare innan bollen rinner ut till inspark. Men efter det så är det GAIS som tar över spelet, men har ingen vidare skärpa i avsluten. Istället kan Emir i den 36:e minuten nicka in bollen efter ett hård bollen av Sparv, 1-0. Det var inte alls rättvist då GAIS verkligen styrdes spelet, men inte mindre skönt för det. Resten av halvleken känns det bara som om det skulle vara skönt att ha med sig ledningen in i paus. Det lyckas man med också, så alltså 1-0 i paus.


Känns direkt när andra halvlek att HBK nu ska mest bevaka sin ledning, och försöka skapa något på kontringar. Om det är p g a att man ska satsa på kontringar eller p g a skada eller nåt man byter ut Järdler och sätter in debutanten och U-spelaren Kujtim Bala i den 58:e minuten vet jag inte. Bala som då är en liten kvick vänstermittfältare som alltså passar perfekt vid kontringar. Tyvärr så får man inte se så mycket av vad han kan efter som han inte få ha så mycket boll, men gör inte heller några större tabbar precis. Känns nog ändå skönt för honom att få ha gjort sin allsvenska debut, och vem vet det kanske blir fler minuter för Bala längre fram på säsongen. Annars så det nu GAIS som styr spelet helt, och ett HBK som backar hem, mycket farligt. Men även om GAIS har mycket boll, och mycket spel på HBK planhalva så har man svårt att ska farliga lägen. Det blir mycket bollar utanför och misslyckade sista passningar. Tiden går också, och när GAIS Johan Mårtensson blir utvisad i den 90:e minuten så börjar man få segervittring, men det var alltså för tidigt. För GAIS får alltså en frispark mitt på HBKs planhalva i den tredje av fyra tilläggsminuter och tar upp alla, inklusive Jankulovski. Såklart är det Wanderson som slår den som slår den och efter en touch på en GAIS-spelare så går den under Bahne på mållinjen och in i mål, helt overkligt kändes det. Därefter blåser domare Åke Andreasson av matchen och HBK får alltså åka hem med bara en pinne istället för tre, oerhört tungt såklart.


Men HBK är inte värda mer idag egentligen. Det finns förutom kanske precis i början av matchen inget egentligt anfallsspel. I andra så kan man kanske skylla det på att man satsar för mycket på att säkra hemåt, men i första innan målet är det svårare att hitta någon bra ursäkt. Det största problemet är nästan att det är för få i och utanför straffområdet, när man väl kommer så pass långt. För att man fastnar ganska ofta idag innan man väl har kommit så långt tycker jag. Det känns som om det ibland går för långsamt och är får pilligt spel. Sedan tycker jag faktiskt att Görlitz riktigt får lika mycket uträttat när man spelar centralt även om man tycker det är där han ska spela. Sedan är det fortfarande för mycket långbollar, och det är ytterst få långbollar man lyckas få tag på i HBK, så mindre det. Sedan är inte det defensiva mittfältet som det var innan uppehållet. Även om Sparv inte har kommit upp i den nivå han har haft så är det väl ändå att man nu har Anel där när nu Ante har stuckit som är det största skillnaden. Anel är ju ingen naturlig defensiv mittfältare även om man försöker, känns ju mest som en nödlösning. Här hoppas man snart har hittat någon ny, särskilt som om även Seb är på väg bort nu i sommar till Örgryte. Backlinjen känns okej även om motståndarna ibland kommer igenom för lätt, så där är det minst att klaga på, även om man ibland gör det lite för svårt när man ska göra sig av med bollen.


Då ska man väl till sist sätta poäng:


3 p: Magnus Bahne - får väl egentligen ta på sig målet, men var annars hyfsat stabil, kanske inte riktigt lika bra som mot IFK.


2 p: Emir Kujovic - var väl den som nästan kom till mest i offensiven. Fick ju göra mål också och det var ju positivt.


1 p: Anel Raskaj - även om han känns lite fel placerad så försöker han helt tiden och det ska han ha ett plus för.


Det är med lite dålig eftersmak man nu lämnar denna match, för trots att det var GAIS som var det bättre laget så var man ju så nära...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Match mot makrillarna

Efter att ha mött ett Göteborgslag i måndags är det imorgon dags att möta nästa, den gången på bortaplan. Det är nämligen premiär för HBK på nya "Gamla Ullevi" när man möter GAIS där imorgon. Låter hoppas att GAIS-publiken håller sig lugna så att de inte stör grannarna...


HBK fick väl ändå en okej omstart i måndags. Det var ju en kul match där båda lagen stundtals bjöd på riktigt bra spel, även om det kanske var IFK som bjöd på lite mer. Men HBK hade trots allt några chanser som de kunde ha satt. Men man gick ju ändå hem med en känsla av att det var tack vare Bahnes spel man fick med sig en poäng, hoppas Bahne verkligen tar sig den insatsen.


GAIS fick inte en lika bra omstart då man förlorade mot Brommapojkarna med 1-0 på Grimsta. Man är nog inte så nöjd mer våren heller då man bara lyckades skrapa ihop 11 poäng på de 12 första matcherna. Detta gör att man i högsta grad är med i bottenstriden, och ligger t o m för tillfället under nerflyttningsstrecket. Fast det finns ju en spelare som man måste hålla koll på i GAIS, en spelare som jag tror är oerhört viktig om GAIS ska klättra. Jag talar såklart om Wanderson. Som delad skytteliga-ledare tillsammans med Tobias Hysén så gäller det verkligen att inte ge honom för mycket ytor.


Med bara ett mål på de sex senaste allsvenska matcherna så känns det som om det fortfarande är offensiven som är det största problemet. Inte blir det bättre nu när HBK i princip bara Emir som anfallare, och kanske Ajsel, när Anselmo och Joe Sise är skadade och Marcus Olsson är avstängd. Speciellt tufft är det för Anselmo som hade än värre skada en väntad. Han har en skada på ledbanden och är borta 6-8 veckor. Sise har jag ingen aning om när han kan väntas vara tillbaka, tycker verkligen synd om honom. Kanske är det läge och se sig om efter en till anfallare, för med både Anselmo och Sise borta ett tag till kanske ser det verkligen tunt ut i offensiven. Får bara inte hoppas att Görlitz försvinner, för då har jag svårt att se hur Klubben ska klara sig. Kan ju även bli oerhört tunt då det defensiva mittfältet, för det verkar som om även Sparv är på väg bort. Nu ser det förvisso ut som om han väntar med att lämna till efter säsongen, men ändå. Den klubb som det verkar som han ska skriva på för är holländska Groningen, som har representanter i Sverige i helgen för att ha ett möte med honom. Jag menar redan nu när Ante har försvunnit så känns det lite tungt, skulle Sparv också försvinna nu skulle det kännas riktigt tung, och om Görlitz också försvinner... ja, då hänger nog det allsvenska kontraktet på en skör tråd. Men tillbaka till morgondagens match, då jag tycker att backlinjen ska se ut som den gjorde i måndags. Även om IFK hade en del lägen så tyckte jag backlinjen skötte sig bra. De hade bra koll på Hysén i de flesta lägena och IFK gjorde ju trots allt inget mål. Längst bak var ju Bahne lysande, även om han kanske hade lite tur ibland. Imorgon så får vi verkligen hoppas att Bahne håller sig frisk, för det verkar som om det är Conny sitter på bänken eftersom Kalle är sjuk. Tänk att behöva se Conny komma in på planen igen, usch kommer ju ihåg senast han gjorde det...


Med tanke på att bottenstriden inte är allt för avlägsen så skulle det såklart vara gott med lite poäng imorgon, men GAIS är ingen lätt uppgift, och speciellt inte Wanderson, så jag tar absolut inte för givet.

Till sist fick jag precis reda på att även U-lagets Kujtim Bala finns med i truppen tills imorgon. Bala såg jag med B-laget i torsdags och är en kantspelare, kan spela både som yttermittfältare och som ytterback.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Såg B-laget idag

Var på Örjan tidigare i eftermiddags och såg HBK möta Kalmar i U21-allsvenskan, mest för att det vore kul att se lite spelare som knackar på dörren underifrån.


Man ställde upp med den startelvan(sätter U-spelarnas födelseår inom parantes):

Viktor Kristiansson (-91)

Emil Jensen, Pehr Andersson (-90), Markus Gustafson, Christian Järdler

Sebastian Johansson, Joakim Wrele (-91)

Markus Johansson (-91), Bujar Mazreku (-89), Kujtim Bala (-90)

Marcus Olsson


Matchen i säg var väl igen jättehit så jag tar det ganska fort. HBK började matchen bäst och fick igång lite spel, men efter cirka en kvart kan Daryl Smylie i Kalmar efter lite klapp-klappspel drämma in ledningsmålet i krysset bakom Viktor Kristiansson. I och med det målet fick Kalmar mer och säga till om. Inte blev det bättre när Markus Gustafson efter ungefär en halvtimma drar på sig sitt andra gula kort och HBK får fortsätta matchen med en man mindre och man flyttade ner Jocke Wrele som mittback. Ska väl sägas att det nog var rätt beslut av domaren vid båda de gula korten Markus får. Och som om det inte var klart där så lyckas Kalmar göra ytterligare ett mål innan paus, åter Daryl Smylie, vilket gjorde att matchen kändes lite avgjord redan i paus. Kalmar var trots allt det bättre laget i första halvlek och ledde rättvist.


Inför andra byter Kujtim Bala och Christian Järdler plats på vänsterkanten. Men Kalmar fortsätter att styra och HBK kommer ingenvart. Daryl Smylie kommer fri med Viktor Kristiansson, men sätter bollen i stolpen. Efter 5-10 minuter av andra halvlek tvingas Marcus Olsson stiga av planen med en mindre skada tror jag, Marcus Antonsson (-91) kommer in. Såg inte riktigt vad som hände med Marcus O, men jag misstänker att det var något med knäet. Ungefär fem minuter senare kommer 3-0. Jag missade målet helt, men de ska ha varit Smylie igen. Bara minuten senare byter Markus Johansson och Christian Järdler med Thomas Allerbrand och Eddie Andersson (båda -90). Känns som om de som kommer in får fart på spelet och de sista 10-15 minuterna är HBKs, även om man inte kommer närmare än en boll i gaveln av Marcus Antonsson. Så matchen slutar 3-0, vilket såklart inte är så roligt.


Tänkte eftersom de var ganska många av spelarna som man inte ser vanligtvis på Örjan säga lite om varje spelare:


Viktor Kristiansson

Det första man tänker på är att han är ganska kort för att vara målvakt, men det kompenserar nog mycket genom snabba reflexer. Tycker inte Viktor ska ta på sig målet precis, inte de jag såg i alla fall... Kändes länge som om han inte fick visa vad han kunde, men fick göra några bra räddningar i slutet vilket han säkert tyckte var skönt.


Emil Jensen

Vet inte om jag har sett så mycket av Emil egentligen sedan han kom tillbaka från skada, men han fick spela hela matchen idag. Gjorde det väl helt okej, men han är väl fortfarande lite ringrostig tycker jag. Han slog lite felpassningar då och då, också finns väl inte riktigt den snabbhet han hade haft förut, men som sagt ok.


Pehr Andersson

Tycker ju trots allt att backlinjen ihop det ganska bra, också Pehr. Gjorde väl egentligen inga större misstag men det syntes att det var Markus Gustafson som är med i A-truppen. Fick ta lite mer ansvar när Markus blev utvisad och gjorde det helt okej.


Markus Gustafson

Kändes som om Markus verkligen ville visa vad han kan. Men tyvärr så gick han in lite väl hårt, och blev alltså utvisad. Innan dess tyckte jag han gjorde det bra, men man ska ju inte gå in som han gjorde när man redan har ett gult kort.


Christian Järdler

Tyckte Järdler blandade och gav idag. Gjorde några riktigt bra bollar, och några lite sämre. Började som vänsterback, men gick alltså upp som vänstermittfältare i andra halvlek.


Sebastian Johansson

Seb slet på som vanligt tyckte jag, var väl nästan den av A-spelarna som gjorde bäst ifrån sig. Blir ju lite konstigt när Markus Gustafson blir utvisad och man går över till ett mer rakt fyramannamittfält.


Joakim Wrele

Jocke tyckte jag ser spännande ut, inte bara för att vi är gamla klasskamrater. En klok spelare som spelar enkelt, men också kan göra något snyggt. Tycker det är synd att han måste gå ner som mittback. Han löser förvisso det kanon, men känns mer som en defensiv mittfältare.


Marcus Johansson

Tycker Markus fick lite dåligt med bollar i början, men de kom. En småteknisk spelare som lurade sin motståndare både ut och in ett par gånger, men körde också fast en del. Trots att det nog tekniken han vill använda så är hans styrka lika användbar, är ingen kort sprinter som vissa yttermittfältare.


Bujar Mazreku

En spelare som alltid vill ha bollen och försöker gärna ta sig fram på egen hand, men tappar ganska ofta bollen. Så visst är det bra med en spelare som vill ha bollen, men man ska även kunna spela den vidare.


Kujtim Bala

Är mer en liten kvick ytter som idag fick spela på mittfältet och i backlinjen. Gjorde det ganska bra även om det inte hända så mycket offensivt. Trots att han inte är så stor så ger han sig in i duellerna.


Marcus Olsson

Försökte verkligen under den tiden han var inne, men inte heller han fick så mycket uträttat offensivt. Nu är han förvisso avstängd mot GAIS men hoppas ändå det inte var så allvarligt med honom, tror inte det heller.


Inhopparna: Markus Antonsson, Eddie Andersson och Thomas Allerbrand  

Kom in med lite ny energi och fick igång lite anfallsspel, men kom inte till så många avslut.


Till sist vill jag bara kommentera en sak som jag fastnade på under matchen. Jag var inte alltid hundra fokuserad på själv spelet, utan bl a så fastnade jag för en liten grupp på fyra personer, blev sedan fem, längst ner på huvudläktaren. Den jag först reagerade på var en ung, lite färgade kille, typiskt brasilianskt brun, som håll på med sin luva och hade lite svårt att bara sitta still. Där var också en lite grövre färgade kvinna, kan ha varit flickvän eller mamma till honom eller något, tror i alla fall de relaterade till varandra. Där var även annan kille, ungefär lika gammal som den andra men ljus och såg mer europeisk ut. Men sedan var det också en lite mer välklädd cirka 40-årig man, som såg typisk svensk ut. Sedan kom det en till lite mer välklädd man och hälsade på dem. Då hade det redan börjad snurra i mitt huvud. Kan detta vara några som HBK är intresserade av? Blickade ner på dem lite då och då, men kunde inte höra vad de sa. Tänkte de kunde ju lika väl vara vilka som helst, fast vem vet... Det enda jag hörde var att en av de lite mer välklädda männen sa till den andra "Han kan några engelska ord" och pekade på den ljusare yngre killen. Detta sätter såklart igång mina funderar ännu mer, när jag nu vet att de två killarna inte pratade svenska. Nu kanske jag bara gör en höna av en fjäder, och det kan ju också vara provspelare för Kalmar, men det kan också vara intressanta spelare för HBK, det återstår att se...     

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Skön poäng i omstarten

Med mycket tur, och lite skicklighet, så lyckades HBK klara 0-0 hemma på Örjans vall mot IFK Göteborg. För att det är så man får se det, att man ska vara glad över att fått med sig en poäng, även om det kunde ha sett betydligt mycket värre ut.


HBK ställde upp med denna startelva:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Per "Texas" Johansson

Tim Sparv, Anel Raskaj

Mikael Rosén, Michael Görlitz, Emir Kujovic

Marcus Olsson


Redan när matchen körde igång så kände man vilket av laget som ledde Allsvenskan och hade mest självförtroende. Men jag tyckte ändå att HBK startade matchen helt okej, även om det då var IFK så hade spelet. Man kom även till en del lägen i IFK, framförallt Tomas Olsson fick avlossa några skott, med blandad kvalitet. Men ingen letade sig in för var inte Bahne i vägen så var någon annan det, men det kändes ändå som om det kunde smälla när som helst. Fast jag tyckte att man hade ganska bra koll på den kanske farligaste spelaren i IFK, Tobias Hysén, förutom vid något läge, som då direkt kändes farligt. Även HBK letade sig upp i några lägen, bl a hade Görlitz ett par skott som IFKs målvakt Kim Christensen med viss möda klarade av. Det kändes sådär redan innan matchen med Marcus Olsson på topp och Emir till vänster och det funkade inte heller hundra under matchen, då Marcus flög som en vante så fort han kom i kontakt med någon och Emir inte kom någon vart på sin kant, och där kändes det rätt när dessa två bytte plats i mitten av första halvlek. Det blev väl ändå en förbättring då också, även om det kanske inte ändra så jättemycket. Det var fortsatt IFK som hade kommandot, och det kändes ända ganska okej att det stod 0-0 i halvtid.


IFK fortsatte väl att ha kommandot i början av andra halvlek, men jag tyckte att HBK fick lite mer att säga till om ju längre halvleken led. Men det var fortfarande IFK så kom till de flesta riktigt farliga chanserna, men problem var bara det att Magnus Bahne gjorde idioträddning efter idioträddning, blandad med lite tur då och det kändes som om det bara inte skulle bli mål bakom Bahne. Men tyvärr ville bollen inte in på andra sidan heller, även om Christensen i IFK hade det lite lugnare vad det var i på andra sidan. Även det kändes som om HBK kanske fick lite mer att säga till om i början av halvleken så började det mer och mer boll för i IFK efter 70-75 minuter då HBK:arna började bli trötta och de sista tio minuterarna så kändes det verkligen som om ett mål för IFK låg i luften då HBK:arna nästan satt i knäet på Bahne, men man lyckades hålla undan och få med sig en poäng genom 0-0.


Bakåt tycker jag det funkade helt okej för det mesta, var väl några tillfällen då IFK-spelare fick komma lite för ensamma, t ex Hysén i slutet av matchen på han får stå helt ensam i bortre delen av straffområdet måtta, och HBK och Bahne med lite tur kan hindra bollen av hamna i mål. Märktes också att man la lite mer tryck på Emils kant då han inte riktigt har den rutinen, men tycker ändå Emil löser det ganska bra. Tommy och Zvirre fick inte de problemen som jag var rädd för med Hysén utan jag tycker de löser det ganska bra, även Texas kämpar på sin kant. På det defensiva mittfältet ser det väl helt okej ut. Anel gör det ju helt okej, även om han inte riktigt känns som den perfekta defensiva mittfältaren, känns ju helt klart lite som en nödlösning, men funkar som sagt helt okej. Sparv kom inte upp i den klass han kan, även om han gör det bra tycker jag. Kan ha och göra med den skadade axeln och han inte riktigt vågar ge allt i duellerna. Offensivt så styrs ju mycket av Görlitz och det skulle helt klart vara tungt om han försvinner. Gus ute på sin kant tycker jag funkar helt okej, gillar Gus spel. Är bra på att vara med i anfallen. Sedan så var det väl inte helt rätt som sagt att börja med Emir som vänstermittfältare, utan han funkar ju bättre längre fram, även om han inte känns hundra som spets heller, det fattas en riktigt målskytt hos Klubben just nu. För inte heller Marcus är ju helt bra som sagt längst fram, utan är ju mer en ytter. Hoppas Sise och Anselmo kommer tillbaka snart, är lite dåligt med offensiva alternativ just nu.


Som vanligt så ska jag se lite poäng:

3 p: Magnus Bahne - räddade verkligen Klubben idag med flera tokräddningar, bollar som man inte förväntar sig att han sak rädda. Hoppas verkligen han tar med sig detta.

2 p: Michael Görlitz - Är verkligen den offensiva fältherren och mycket går genom honom, men har gör det ju så bra så varför skulle det inte göra det.

1 p: Tomas Zvirgzdauskas - Tycker Zvirre gör sig förtjänt av denna poäng, har ju varit ganska kritisk mot honom ibland, men idag håller han bra koll på Hysén.

Det var gott att man fick med sig en poäng och inte förlorar nu direkt efter uppehållet, för bottenstriden är tyvärr inte så avlägsen. Ett lag som är där nere är GAIS, som HBK möter i nästa omgång borta på söndagen. Inte heller den kommer att kunnas ta med en klackspark, utan det är en tuff match.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Dags för allsvenskt igen

Efter över en månads uppehåll pga U21-EM är det imorgon åter dags för HBK att spela en match i Allsvenskan. Det handlar om match mot IFK Göteborg på Örjans vall imorgon kväll kl 20.00. En match som man skulle kunna hoppas på en ganska bra publiksiffra, ja menar match i juli mot ett lag som IFK brukar ju dra rätt bra, men tyvärr är jag rädd att jag åter kommer bli besviken. Då kan man ju hoppas att spelet gör att man struntar i det, men det är jag inte säker på...


Våren var ju som det flesta vet en riktig berg-och-dalbana resultatmässigt, där det började riktigt dåligt, blev lysande, fick en stjärnsmäll och avslutade sådär halvbra. Frågan är i vilken form man är nu, för att man visade trots allt hyfsat spel i slutet av våren, speciellt sista innan uppehållet då man spelade ut Örebro, men man fick ju inte in bollen. Görlitz mål Örebro kan ha varit mycket viktigt, och sedan har man ju fått göra två mål i båda träningsmatcherna under uppehållet, så förhoppningsvis så har man lättare att hitta målet igen.


Men man möter ett lag som inte kan klaga på sin vår precis. IFK tappade ju inte en enda poäng på hemmaplan under våren t ex och har stått som serieledare under uppehållet. Frågan är om man kan hålla lika bra under hösten. Man har ju tappat Pontus Wernbloom och har fått Robin Söder långtidsskadad, men efter som det var flera spelare som gjorde bra ifrån sig i U21-EM så finns det chans att en fler försvinner. Söders skada gör också att man har lite dåligt med forwards. Det är i princip bara Tobias Hysén som är renodlad forward (om man nu kan räkna honom som renodlad förstås...) men framförallt Stefan Selakovic och Niklas Bärkroth (och skadade Daniel Alexandersson) kan ses som alternativ, därför kan det säkert bli något anfallsförvärv, eller så hittar man väl något underifrån. Men man ha ju som sagt Hysén, som jag är livrädd för imorgon med tanke på sin snabbhet, vilket inte är HBKs mittbackars starkaste sida precis. Kommer ihåg bortamatchen på Ullevi förra året då Hysén, och Söder, hade lekstuga på topp och IFK vann med 4-0, usch. 


Men det är inte bara IFK som har lite anfallsproblem, eftersom varken Joe Sise eller Anselmo kan spela imorgon så ser det lite tunt ut för HBK också, men förhoppningsvis är både tillbaka snart. Därför så tycker jag att Emir ska starta längst fram trots allt, även om han blandade och gav under våren. Det andra alternativet är Marcus Olsson, som har haft lite småproblem den senaste veckan, men han känns inte riktigt som en spelare man har ensam längst fram på topp, han är lite för tunn och har svårt att hålla fast bollen, och då tycker jag att Emir har en spelstil som passar bättre på den positionen. Sedan finns det ju frågetecken på Tim Sparv och hans axel, om han klarar att spela, men det verkar så, vilket känns väldigt skönt. Antagligen så är det väl Seb som han får jämte sig nu när Ante har försvunnet, och man inte har tagit in någon ny. Förutom Sparv och Marcus så har även Järdler haft det lite skadadeproblem, men precis som de två andra så verkar han kunna spela imorgon. Men jag skulle hellre se Texas på vänsterbacken, för Järdler såg sådär ut i innan uppehållet och det kändes som Texas vilja behövdes.


Just nu känns det gott att det sätter igång igen, men frågan är hur det känns imorgon kväll...?

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Den nya hemsidan

Då har HBK släpps sin nya hemsida och den var... inget speciellt egentligen. Känner mig lite besviken, även om jag borde ha insett att jag hade alldeles för höga förväntningar. Även om jag tycker den ligger på den övre halvan av hemsidorna i Allsvenskan så håller jag Elfsborgs hemsida som snäppet bättre än hbk.se, kanske några andra också.


Men om jag ska lista lite plus och minus med den nya hemsidan så blir det så här:


Plus

  • Rutan med kommande och de senaste matcherna tycker jag är en förbättring så du lättare kan se vilka de närmaste matcherna direkt när man kommer in på sidan. Även att man kan se hur det gick i de senaste matcherna är ju positivt, även om det inte spelar lika stor roll.
  • Den stora förändringen är väl ändå också ett plus, att man har HBKTV på hbk.se istället för än separat sida. Men egentligen gör det ingen större skillnad.
  • Väl inne på matchreferat så är det positivt att man kan snabbt kan välja mellan inför artikel, matchreferat, HBKTV-inslag om matchen och startelvan. En liten detalj bara, men ändå.
  • Sedan så tycker jag att det är positivt att man lagt in några nya skrivbordsbilder, har varit väldigt dåligt med det ett bra tag nu.

Minus

  • Att man egentligen inte har gjort något med souvenir-sidan. Den känns väldigt gammal och omodern, och det är VÄLDIGT sällan man hittar något nytt där. Nu har jag hört någonstans att man ska göra något åt det, men till dess är det ett stort minus.
  • Att man genom att lägga HBKTV direkt på hbk.se har gjort att rutan är mindre. Visst, man kan ju förstora, men då blir den ju lika stor som skärmen, vilket är för stort.
  • Tycker kanske att nyheterna blir lite undangömda ner till längst ner på sidan. Det gör kanske att man lättare kan missa den, men det stora rutan längre upp är ju bra och jag misstänker man kommer använda den till de viktigaste nyheterna.

Det var några små iakttagelser jag har gjort, finns säkert fler plus och minus. Men som sagt så är jag kanske lite besviken, men det är trots allt en okej sida som ändå ska vara lätt att hitta rätt på. Hade kanske också hoppas att man hade släppt lite andra intressanta grejer tillsammans med sidan, kanske ett nyförvärv och lite nya grejer i shopen, men inte. Men det viktigaste är ändå att den allsvenska omstarten är nära, även om den samtidigt känns som den kan göra ont.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0