Nedräkning till Allsvenskan: Plats 13

Nu har vi kravlat oss över strecken och står på säker mark. Men det som bara precis gör det är:

 

Gelfe IF

 

Gelfe tror jag alltså återigen lyckas på något vis hålla sig kvar i Allsvenskan även i år. Skulle kunna tro att det är det klubb som har blivit nederlagstippade absolut flesta gånger de senaste åren, men ännu är det alltså kvar i Allsvenskan. Visst, man har spännande spelare, som Jonas Lantto. Man har också Mikael Dahlberg som vänt hem till Norrland, och man har den evige Hasse Berggren. Sedan har ju Pelle Olsson känsla för att hitta spelare från de lägre divisionerna, se bara Johan Oremo och Amadou Jawo. Men om man kollar närmare så har ju Dahlgren, trots chans i landslaget, inte varit någon supersuccé i Djurgården och har ju inte vara med i skytteligatoppen precis. Berggren blir ju inte yngre heller precis, och dras med en hel del skadeproblem, vilket gör att man inte vet hur mycket han kommer att kunna spela i år. Sedan så har Pelle Olsson hittat många okända spelare, men det är ju inte säkert att hittar rätt varje år precis. Så det är inte långt ner till kval- och nedflyttningsplatserna för Gelfe. Men som sagt, de klara sig alltid på något sätt.

 

 

Nyckelspelare: Mattias Hugosson, Daniel Theorin, Hasse Berggren

 

Lagets viktigaste spelare: Mattias Hugosson

 

Årets överraskning: Sebastian Senatore

 

Årets flopp: Mikael Dahlberg

 

Årets värvning: Mikael Dahlberg

 

Årets förlust: Yannick Bapupa

 

Årets snackis: Någon ny Johan Oremo

 

 

Min startelva:

 

Mikael Dahlberg, Hasse Berggren

 

Jonas Lantto, Yussif Chibsah, Öyvind Gram, Jonatan Berg

 

Sebastian Senatore, Daniel Theorin, Omar Jawo, Daniel Bernhardsson

 

Mattias Hugosson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Nedräkning på sidan

Nu två veckor innan Allsvenskan börjar så tänkte jag att jag skulle ha en nedräkning på sidan som räknar ner antal dagar till HBKs premiär mot Trelleborg. Som ni kanske redan har sett så finns den här till höger, precis över den digitala klockan. Så nu kan ni trots vädret inte glömma hur nära Allsvenskan är...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 14

Då har vi kommit fram till kvalplatsen där jag sätter:

 

GAIS

 

GAIS låg ju väldigt risigt till länge redan förra året, men räddades av en bra avslutning. I år tror jag alltså inte man klarar det bättre än att man får kvala. Men fick förvisso behålla Wanderson efter att affären med Feyenoord sprack i sista minuten. Det kan säkert vara positivt för GAIS… under våren. Är rätt säker på att han kommer att göra allt för att hitta en annan klubb till sommaren. Skulle förvåna mig mycket om han finns kvar till hösten. Och med tanke på hur viktig han har varit för klubben så kommer det att bli en tung förlust, i bästa fall. För man vet ju inte riktigt säkert hur Wanderson har tagit att det sprack med Feyenoord. Tror förvisso det taggar honom, men det kan ju också vara lite knäckande och påverkar honom negativt. Då kan det bli riktigt jobbigt redan i vår. För sedan innan har ju spelare som Mattias Lindström, Helsingborg, Pär Eriksson, IFK Göteborg, och Daniel Nicklasson, Mjällby lämnat, rätt tunga tapp trots allt. Måste verkligen svidigt att tappa Pär Eriksson till ärkerivalen IFK även om man fick en del miljoner för honom. Sedan får vi se om Alexander Axén klarar sig bättre på egen hand än vad han gjorde förra året, innan Benny Lennartsson kom in. Har förvisso rutinerade Kjell Petersson vid sin sida numera. Men jag tror alltså att man får det jobbigt i år, och får nöja sig med att i alla fall få chans att kvala sig kvar.

 

 

Nyckelspelare: Fredrik Lundgren, Richard Ekunde, Wanderson

 

Lagets viktigaste spelare: Wanderson

 

Årets överraskning: Kyle Patterson

 

Årets flopp: Björn Andersson

 

Årets värvning: Kyle Patterson

 

Årets förlust: Pär Eriksson

 

Årets snackis: Wanderson

 

 

Min startelva:

 

Björn Andersson, Wanderson

 

Kyle Patterson, Fredrik Lundgren, Richard Spong, Tommy Lycén

 

Kenneth Gustafsson, Richard Ekunde, Hallgrímur Jónasson, Jonas Lundén

 

Dime Jankulovski

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Premiären flyttas inte

Årets väldigt vita vinter och att Allsvenskan ska börja tidigare än vanligt i år har gjort att man har varit orolig för om man kan dra igång Allsvenskan som man har tänkt. Därför hade man ett möte i onsdag där man skulle diskutera om man skulle flytta den allsvenska premiären. Man kom fram till att man… skulle bestämma det på ett möte på torsdagen. Där kom man i alla fall fram till att premiäromgången ska spelas som tänkt.

 

Örjans vall ska ju enligt uppgifter kunna klara av matchen mellan HBK och Trelleborg, så man får hoppas att inte ska vara någon fara för HBK. Men i vilket fall så har alla allsvenska lag presenterat en eller två reservarenor ifall deras egen inte är spelbar. HBK har Olympia och Borås Arena som reservarenor. Lagen som har dessa arenor, Helsingborg och Elfsborg, har också satt Örjan som en av sina två reservarenor.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 15

Då var det dags för att presentera det andra laget som jag tror går direkt ner i Superettan, vilket blir:

 

IF Brommapojkarna

 

BP hängde ju länge på repet redan förra året, men klarade sig till sist. Men andra året brukar vara det tuffaste, och då tror jag inte BP håller. Men har förvisso fått in Pontus Segerström från Stabaek, som säkert kan tillföra en del. Även värvningen av backlöftet André Möllerstam för Lecce är lite spännande, ett möjligt mittbackspar. Man har också värvat Babis Stefanidis. Stefanidis som har haft det tungt sedan genombrottet i Djurgården. Han gjorde ju bl a den förbjudna övergången från Helsingborg till Malmö, vilket gjorde att han och hans familj blev mordhotade, och att ett gäng ”Helsingborgssupportrar” försökte attackera honom under en träning. Frågan är vad Babis kan bidra med i BP egentligen, har som sagt haft det väldigt tungt de senaste åren. Sedan har man tappat ett helt gäng spelare med rutin, då Richard Henriksson och Markus Karlsson slutar och Jon Persson lämnar. Framförallt är det Henriksson som är en tung förlust. Men den tyngsta förlusten är nog ändå den av Philip Haglund till Heerenveen. Haglund som var bäste målskytt förra säsongen i BP blir tung att ersätta, och man har väl egentligen inte tagit in någon ersättare, om man inte har tänkt Babis som ersättare. Nä, det blir en tung säsong för BP i år, och man får nog återvända tillbaka till Superettan efter två säsonger i högsta ligan.

 

 

Nyckelspelare: Kristoffer Nordfeldt, Pontus Segerström, Olof Guterstam

 

Lagets viktigaste spelare: Kristoffer Nordfeldt

 

Årets överraskning: André Möllerstam

 

Årets flopp: Babis Stefanidis

 

Årets värvning: Pontus Segerström

 

Årets förlust: Philip Haglund

 

Årets snackis: Planens bristande kvalitet på Grimsta

 

 

Min startelva:

 

Joakim Runnemo, Olof Guterstam, Babis Stefanidis

 

Andreas Eriksson, Mikkel Jensen, Dalil Benyahia

 

Miiko Albornoz, Pontus Segerström, André Möllerstam, Pär Asp

 

Kristoffer Nordfeldt   

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Målfest för HBK

För ganska exakt ett år sedan mötte HBK alltså Espanyols B-lag förra gången. Då blev resultatet 2-1 till Espanyol. Igår fick HBK verkligen revansch… Matchen slutade hela 8-1 till HBK.

 

Matchen började riktigt bra för HBK, som ska ha haft en 2-0-ledning redan efter nio minuter. Först ska det ha varit Emir som efter samspel med Mackie kunde sätta 1-0 efter ett skott utanför straffområdet. Sedan var det Mackies tur efter att Emil hade gjorde en lång rajd på högerkanten och slått in en boll på djupet som hade hittade Mackie. 3-0-målet ska Görlitz ha gjorde, även han framspelad av Emil, genom att dragit en back och satt bollen i bortre hörnet. 4-0 kom också innan paus då en försvarsspelare ska ha stöt in en hörna av Emil. Det innebar att HBK ledde med 4-0 paus, och Emil ska ha varit ibland i tre av de fyra målen.

 

I paus ska Sise ha kommit in, och nästa direkt gjort 5-0 efter framspelning av Anel. Sise ska även ha varit inblandat i nästa mål, och han ska ha tagit sig förbi tre man och serverat Emir till sitt andra mål. Espanyol hann i mellan med ett mål innan Anselmo också ville vara med i målkalaset, och gjorde både 7-1 och 8-1. Första ska ha kommit efter ett högerinlägg, och andra efter han dragit två man plus målvakten och satt bollen ur dålig vinkel.

 

Nu kanske det inte var riktigt bästa laget Espanyol ställde upp med:

   ”Fem-sex spelare i deras lag spelar kontinuerligt i deras andralag. Jag tycker att det var sämre idag än när vi mötte dem förra året även om det inte var så stor skillnad ute på plan”, säger Lasse.

 

Men den stora anledningen till resultatet ska enligt Lassa ha varit HBK effektivitet, och fart:

   ”De tre första skotten går in där "Michi" Görlitz satte sin rätt upp i krysset och sen skulle "Zvirre" nicka in en hörna när de slog in den själva i eget mål. I paus tyckte vi att 4-0 var fantastiskt - och så gjorde vi fyra till i andra. Det är jättebra att vi inte slog av på takten”

   ”Det gick oerhört fort när vi anföll. Det vi har jobbat med på träningarna visade resultat nu. Våra omställningar framför allt i anfallsspelet gick mycket snabbt, ändå missade vi kanske den bästa omställningschansen. Det är viktigt att det går fort.”

   ”Våra fyra offensiva spelare i första halvlek; Emir, Michi, Mackie och Emil, sprang sönder dem. Sen tar vi in Joe som gjorde mål direkt och sen spelade fram till sexan. Anselmo kommer in och gjorde de två sista målen. De spelare som gjorde målen är de som ska göra dem, och det är oerhört viktigt.”

 

En go seger hur det nu var med kvalitén på Espanyol. Nu tror jag inte de var så dåliga egentligen, utan att de bara, som jag läste, tappade intresset efter typ 3-0, och att de sedan rann iväg. Men en seger är alltid en seger, och att man ändå lyckas göra åtta mål, känns nog gott. Det hade nog känns bra även efter att ha gjort åtta mål på t ex en division fyra lag i Sverige, bara för att jämföra. Sedan får ju alla de mest offensiva spelarna göra mål, vilket också är positivt. Fast jag vill ju inte heller dra allt för höga växlar över matchen, jag säger det igen, det är ju skitsvårt att få någon riktig uppfattning om Espanyol kvalité. Men slutresultat blev i alla fall 8-1, så mycket är säkert.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Plats 16

Då sätter vi väl igång med mitt allsvenska tips, och började då med jumbon. Kanske inte helt oväntat har jag valt:

 

Åtvidabergs FF

 

Nykomlingarna Åtvidaberg tror jag kommer få det riktigt tufft. Jag ska säga att det var länge sedan jag hade så dålig koll på ett allsvenskt lag som jag har på Åtvidaberg. Lagets mest välkända spelare är en 36-åring (trodde nästan han var äldre) mittfältare som gjorde sin senaste allsvenska match för sju år sedan. Jag talar om Kristian Bergström som fick starta sju matcher, och hoppa in lika många matcher, 2003 för Malmö. Sedan dess har han alltså spelat för Åtvidaberg och har nog en ganska hög status i klubben.  Och nu ska han alltså leda klubben i Allsvenskan. Visst det finns en hel del rutin hos honom, men från är i vilken klass han är. Jag menar han är ingen duvunge längre precis. Han har även haft skadeproblem under vintern. Bakom honom är det väldigt tunt med allsvensk rutin. Den enda jag kan se annars har någon som helst allsvensk rutin är Elfsborgslånet Jesper Arvidsson, som jag också tror kan bli viktig, som har vad jag kan se åtta allsvenska matcher med Elfsborg säsongerna 2005-2006, annars är det helt tom. Så det finns väldigt dåligt med spelare anser jag som man kan luta sig mot om det börjar blåsa. Därför blir Åtvidaberg sista i Allsvenskan.

 

Precis som jag gjorde förra året så tänkte jag avsluta några ”Årets” (t ex Årets flopp) plus ett lika intressant försökt till startelva som förra året, så det kommer nu här under:

 

Nyckelspelare: Kristian Bergström, Jesper Arvidsson, Victor Prodell

 

Lagets viktigaste spelare: Kristian Bergström

 

Årets överraskning: Viktor Prodell

 

Årets flopp: Kristian Bergström

 

Årets värvning: Etuwe Prince Eboagwu

 

Årets förlust: Daniel Lundqvist

 

Årets snackis: De forna storhetstiderna

 

 

Min startelva:

 

Victor Prodell, Paulus Roiha

 

Kristian Bergström, Prince Eboagwu, Christoffer Karlsson, Haris Radetinac

 

Jesper Arvidsson, Alberis da Silva, Erik Moberg, Daniel Hallingström

 

Henrik Gustavsson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Första matchen mot Espanyol

Ett att ha tränat på ett par dagar nere i Spanien nu så är det imorgon dags för HBK att spela sin första match mot Espanyol. Det är mot deras B-lag, och matchen börjar klockan 12.

 

Vidare information om Espanyol kommer inför matchen mot deras A-lag. Men deras B-lag är med i det vanliga seriesystemet och spelar i Segunda División B, vilket är tredje divisionen i Spanien. Det är ju inte omöjligt att några av de spelare som har varit aktuella för HBK är med i morgondagens match för Espanyol. Däribland Tai, som det inte längre verkar vara lika säkert längre att han kommer att ansluta till HBK. Man har nämligen enligt Hallandsposten omvärderat det hela och värderar nu Thomas förre Tai, och anser sedan att man har två spelare på varje position. Så man vill ta morgondagens match till att se om Tai platser, annars så tänker man nog inte låna honom. Blir det inget med Tai så blir det nog inget lån från Espanyol nu, ifall det inte blir några skador.

 

Men till HBKs lag så är det ju intressant att se vad HBK kan göra på naturgräs och med mer behagligt klimat. Lägret ska ju användas framförallt till anfallsspel, något som har varit svårt att träna hemma. Så det hade ju varit kul om man skulle få till ett bra anfallsspel, och att man fortsätter med sin press och sitt passningsspel. Men det känns svårt att bedöma kvalitén på Espanyols B-lag, vet ju inte riktigt var dem står. Det man kan se på är att Espanyol vann matchen lagen emellan förra året med 2-1, men då låg också premiären en månad längre bort för Klubben. I vilket fall ska det bli en spännande match.

 

Såhär ska HBK ställa upp imorgon:

 

Robin Malmkvist

 

Ryan Miller

Tomas Zvirgzdauskas

Tommy Jönsson

Christian Järdler

 

Michael Thomas

Anel Raskaj

 

Emil Salomonsson

Emir Kujovic

Michael Görlitz

 

Marcus Olsson

 

Bänken: Kalle Johnsson, Per ”Texas” Johansson, Richard Magyar, Jonas Gudni Saevarsson, Alexander Prent, Anselmo och Joe Sise

 

Känns som om detta är ett lag där det är många som kan vara med även i premärelvan. Har för mig att man någonstans sa att den som ska stå premiären även ska stå matcherna i Barcelona och genrepet mot Kalmar, så det kanske är en hint om att Robin rankas först. Sedan så får Mackie Olsson starta sin första match tror jag för året, spännande att se vad han kan göra. I mittlåset så kommer ju Johnny finnas med, men sedan är det nog en kamp mellan Tommy och Zvirre eftersom Markus har varit skadad under försäsongen, så det är läge för dem att visa vem som ska ha platsen.

 

Så då får man alltså chansen att spela på riktigt gräs imorgon, nu får man bara hoppas man tar vara på det.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Superettan

Som sagt så börjar jag med att tippa vilka lag i Superettan som tar direktplatserna upp till Allsvenskan, och vilket lag som får kvala. Det är väl lika bra att sätta igång:

 

Plats 1 (direkt) - Assyriska FF

Assyriska var ju bara minuter från att kunna kvala in till årets Allsvenskan, men förlorade till sist mot Djurgården. I år tror jag man får revansch. Som sagt så var man nära redan ifjol, och har sedan dess skulle jag säga förstärkt laget. Bl a har förre AIK-tränaren Rikard Norling tagit över som huvudtränare, och Magnus Bahne kommit från HBK. Norling har ju rutin från att ta upp lag från Superettan innan, AIK 2005, och fick ju lämna AIK mot supportrarnas vilja. Bahne var ju väldigt ojämn under förra året hos HBK, men är i sina bästa stunder en klassmålvakt. Kanske hittar han lite tillbaka till spelet innan han skadade korsbandet. Förutom dessa så har man spelare som Mikael Eklund, Stefan Batan och Dennis Östlundh med en del allsvensk rutin. Så jag tror Assyriska klarar av att vinna hela Superettan, och åter bli allsvenskt.

 

Plats 2 (direkt) - Örgryte IS

Örgryte fick ju direkt lämna Allsvenskan igen efter kommit upp inför förra säsongen. Men det finns ändå en mängd välkända spelare i klubben med en hel del allsvensk rutin. Ta bara namn som Alvaro Santos, Björn Anklev, Sebastian Johansson och Pavel Zavadil så förstår ni. Sedan har ju Janne Andersson tagit över laget efter att fått lämna HBK. Får se hur han klarar av sin nya klubb. Som ni ser så tror jag ändå inte att man kommer att vinna Superettan, utan får nöja sig med andraplatsen, men det gör ju ingen större skillnad. Det viktigaste är ju i vilket fall att man klarar den allsvenska platsen.

 

Plats 3 (kval) - GIF Sundsvall

Sundsvall var fyra poäng från kvalplatsen förra året, i år tror jag man tar den. Man har en del rutin, Jonas Wallerstedt, blandat med finess, Robert Mambo Mumba, som ska göra att man har en chans på allsvenskt spel. Men även om det finns en hel del namn i alla fall jag känner igen i laget, så känns det inte riktigt som om det alla dessa är spelare som har visat ha den riktiga spetskvalitén. Det är en sak som gör att man ändå att kvalplatsen hänger lite löst, det finns ett gäng lag bakom som absolut kan vara med och fightas. Men truppen ser trots allt tillräckligt bra ut för att ta kvalplatsen.

 

Så dessa lagen är det alltså som jag tror kan bli de nya ansiktena i Allsvenskan 2011.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nedräkning till Allsvenskan: Intro

Nu börjar Allsvenskan, tro det eller ej, närma sig. Med bara två och en halv vecka börjar jag nu en nedräkning mot premiären.

 

Framförallt så kommer jag då att presentera hur jag tror Allsvenskan slutar. Jag kommer imorgon att börja med vilket lag jag som jumbo, och sedan ta mig uppåt, ett lag per dag, fram till att min allsvenska mästare presenteras fredagen den 12 mars, dagen innan Allsvenskan ska börja. Men som sagt det börjar jag med det imorgon. Idag kommer jag istället att presentera det tre lag som jag tror kommer att placera sig bäst i Superettan, och alltså går rakt upp i Allsvenskan eller får försöka kvala sig dit. Det kommer om en liten stund.

 

Sedan får se om det även kommer att finnas andra delar under resan fram till premiären, men tänker inte lova allt för mycket just nu. Kommer säkert att bli någon annat inlägg i serien, men tippning kommer att ta en del tid för mig.

 

I vilket fall så börjar vi alltså med de tre bästa i Superettan inom de närmaste timmarna.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Thomas fick kontrakt

När det inte blev någon träningsmatch mot Trollhättan i lördags, satte tränarstaben istället ner för att ta ett beslut hur man skulle göra med Michael Thomas som har varit på provträning ett par veckor. Man kom till slut fram till att ge honom ett kontrakt fram till sommaren, med en option på resten av året. Lasse verkar vara nöjd med sin nyaste spelare:

  ”Det är en jättebra fotbollsspelare som har fina utvecklingsmöjligheter. Han har en oerhörd fysik och skulle kunna springa oavbrutet 120 minuter om det behövs”, säger han till Hallandsposten.

 

Thomas kan, och har, spela på flera olika positioner. Men efter att tappat flera balansspelare förra året, Ante, Sparv och Seb, så är det framförallt som det han ses. Tanke var först och främst att man skulle förstärka från Espanyol, men så blev alltså inte fallet:

   ”Vi var intresserade av Juanjo, men Espanyol ville inte låna ut honom eftersom laget ligger så dåligt till i tabellen.”

 

Tycker det känns som ett ganska vettigt beslut att ge honom detta korta kontraktet med tanke på hur mycket man har velat fram och tillbaka. Nu får man en chans att kolla honom under våren, och därefter ta beslut om man vill behålla honom hela året. Han verkar ju ändå ha gjort intryck på Lasse. Men jag har fått lite uppfattning, trots att jag inte har sett honom, att han inte riktigt är klar för startelvan ännu, utan man att han inte är allt för långt därifrån. Men vi får väl se.

 

Men när spelarna i HBK lämnade Halmstad tidigt imorse för att resa till värmen i Barcelona så fick Thomas flyga redan igår eftersom dagens flyg var fullbokat. Där nere ska man nu vara i tolv dagar och möta Espanyol två gånger. Först ska man då möta deras B-lag i veckan, för att sedan få chansen att möta deras A-lag i nästa vecka. På resan är förutom hela A-laget även fem U-lagspelare. Det är de fyra lärlingarna, Joakim Wrele, Marcus Antonsson, Richard Magyar och Per Gulda, plus den offensive Marcus Johansson. Säkert väldigt inspirerande för dem.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Ingen match imorgon

P g a det snöväder som ska komma under helgen så har man bestämt att det inte blir någon träningsmatch imorgon mellan HBK och Trollhättan. Det gör alltså att nästa träningsmatch för HBK är nere i Barcelona.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Förlust för HBK utanför planen

På HBKs årsmöte igår presenterades förra året ekonomiska resultat. Ingen rolig läsning för oss HBKare med tanke på att det blev en förlust på hela 15 miljoner kronor. Det är den största förlusten i klubbens historia.

 

”Skillnaden är 30 miljoner kronor i spelarförsäljningar jämfört med året innan”, säger (igår omvalde) ordförande Ingmar Broström till Hallandsposten och fortsätter:

   ”Vi kunde sålt Tim Sparv i somras också, och det hade vi väl gjort om vi haft sju, åtta poäng mer, men vi bedömde att han behövdes i laget under hösten.”

 

Förutom spelarförsäljningarna så minskade publikintäkterna med 1,5 miljoner kr och sponsorpengarna ännu mer. Lägg där till också att lönerna från spelarna och tränarna ökade från 3,5 miljoner 2008 till hela 18 miljoner 2009, så förstår ni ännu mer att det har varit ett tungt år ekonomiskt.

 

Så vinsten som var på hela 23 miljoner för HBK 2008 förvandlades till en förlust på 15 miljoner 2009. Det gör att det egna kapitalet sjunker från 35 miljoner till 20 miljoner. Så nu väljer Broström tillsammans med styrelsen att dra i bromsen, fast som HP säger inte nödbromsen:

   ”38 miljoners skillnad är oerhört mycket pengar och vi jobbar nu hårt för att få bättre balans mellan kostnader och intäkter. Ekonomin prioriteras och det enda vi inte gör avkall på är ungdomsverksamheten. I år hoppas vi kunna spara fem miljoner och samtidigt öka intäkterna med tre miljoner”, säger Broström, vilket innebär att underskott alltså ska gå från 15 miljoner till 7 miljoner 2010

 

På frågan om det omöjligt för än allsvensk klubb att få balans mellan intäkter och kostnader utan spelarförsäljning svarar Broström:

   ”Nej, det borde det inte vara, Kalmar FF är en klubb som lyckas och vi siktar på att få ett rörelseöverskott senast 2013. Vad som behövs är bland annat mer sponsordraghjälp och bättre sportsliga resultat. Ökar man publiksnittet med tusen per match betyder det en och en halv miljon kronor och det siktar vi på redan i år.”

 

Detta underskottet är ju absolut inte positivt. Men samtidigt känner jag mig inte allt för orolig just nu. Man har ju som sagt fortfarande 20 miljoner i det egna kapitalet, och man har ju spelare som trots allt nog har lite värde. Men det gäller ju att det inte fortsätter på detta viset, och då är det ju bra att man direkt tar tag i det och bromsar upp lite. Det som oroad mig lite var den så pass mycket högre lönekostnaden, och det är framförallt där man kanske ska kolla över läget. Sedan så har ju spelarna kontrakt, och man kan ju inte sänka deras löner sådär bara. Men sedan så är det ju så att det har varit en finanskris, vilket såklart har påverkat både publik- och sponsorintäkter. Förhoppningsvis börjar folk hitta tillbaka till fotbollen igen nu. Sedan anses kanske ändå HBK vara den klubben i hela Allsvenskan med bäst koll på ekonomin, och har används som ett föredöme. Så kanske säger detta lika mycket om ekonomi i fotbollen i sig, som om HBK. Men i vilket fall så är det bara att göra så gott man kan, och kanske vända en extra gång på slantarna, utan att för den delen bli för återhållsamma.

 

Till sist kan jag bara nämna att Michael Görlitz fick ta emot ytterligare ett pris igår då han blev utsedd till ”Årets kvast”.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Seger för ett ungt HBK

HBK spelade ju en träningsmatch igår i Ängelholm. Men det blev inte läge för att skriva något om matchen igår (för jag tog körkort igår!). Men HBK lyckades vända ett 0-1 underläge till 3-1 vinst.

 

För det var Ängelholm som tog ledningen när David Bennhage i vad som skulle ha varit misstänkt offside kunnat runda Robin i mål och rulla in bollen. Men innan ska A‑lagsdebutanten i HBK Marcus Antonsson ha haft två riktigt bra lägen. Först ska han fått efter i ett inlägg från höger då han fick stå fri inne i mitten, men målvakten klarade, och Kujtim missade returen. Någon minut senare vände han bort en försvarare, men målvakten ska ha gjort en fin benparad. Men när Emir fick bollen inne i boxen och drämde till så blev det 1-1. Emir fick en chans till efter misstag från försvaret och ska ha skickat iväg en projektil, men som målvakten efter lite bekymmer ska ha lyckas få över ribban. Så istället vara det helt jämt i paus.

 

I paus bytte Saevarsson med Pehr Andersson, som alltså också gjorde A-lagsdebut. Bara någon minut senare kom nästa A-lagsdebutant in då Emir bytte med Joakim Wrele, vilket innebar att Jocke gick in som balansspelare och Thomas gick upp ett snäpp. Det skulle bli en A-lagsdebutant till när Kujtim efter timmen gick ut och Inel Arslanovic kom in. Det innebar att HBK avslutade matchen med två 90:or (Niclas och Pehr) och fyra 91:or (Antonsson, Magyar, Jocke och Inel). Lägg där till att även Kujtim är 90:a, vilket gör att det var sju spelare under 20 år som spelade igår (ingen av 90:orna har fyllt år i år). Tillbaka till själva matchen så lyckades HBK ta ledningen efter 73:e minuten, då en Ängelholmsspelare tog med hand inne i straffområdet. Prent klev fram och ska ha satt den högt höger. Några minuter senare så utökade samme Prent till 3-1 efter att ha nickat in ett inlägg. Ängelholm hade ett bra läge innan matchen tog slut, men Robin ska ha gjort en bra parad.

 

Såhär sa Lasse efter matchen:

   ”Vi gjorde en väl genomförd match där vi särskilt i andra halvlek visade bra aggressivitet och tydlighet i vårt försvarsspel, så efter paus var det riktigt bra.”

   ”Robin gjorde en bra fotparad men visade sig väldigt stabil i luften och är även ute och avvärjer när det behövs. Annars gladde det enormt med alla unga spelare som kom in och tog för sig. I försvaret tog Johnny Lundberg tag i det oerhört och dominerade. Han tog sitt ansvar som kapten och äldst i laget. Michael Thomas var duktig, han spelade oerhört enkelt och missar inte mycket i passningsspelet.”

 

Kul att man lyckades ta sin andra raka seger, och göra några mål till. Också väldigt kul att alla de unga fick chansen att prova på A-laget idag. Man ska ju också ha gjort det bra, och Ängelholm är ju ändå ett hyfsat lag. Kul också att Prent fick göra två mål, förhoppningsvis stärkte det hans självförtroende. Är ju svårt att få någon som helst uppfattning om matchen över huvudtaget egentligen, men som sagt kul med en seger.

 

Nästa match, vilket är det sista innan lägret i Barcelona, är då hemma mot Trollhättan. Väl nere i Barcelona så var det ju redan sedan innan klart att man skulle möta Espanyols B-lag. Men det har nu också kommit fram att man ska möta Espanyols A-lag också, vilket känns väldigt spännande. Skulle vara roligt om man verkligen ställer upp med bästa laget.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Smått oväntad träningsmatch

Kan vara så att jag helt enkelt har missat det, eller att det egentligen var en B-lagsmatch som helt plötsligt nu har skrivits om till något som liknar en A-lagsmatch. I vilket fall så har det visats sig att HBK spelar borta mot Ängelholm imorgon kväll, kl 18.00.

 

Ängelholm, som både Emil Salomonsson och Christian Järdler spelat i, kom förra året sjua i Superettan och har i princip etablerat sig som ett Superettanlag efter två säsonger i Superettan, och på den övre halvan. Finns även andra med HBK-anknytning i klubben, då de förre detta ungdomsspelarna i HBK Igor Krulj och Johan Mangfors nu tillhör Ängelholm.

 

Vet inte riktigt hur jag ska se på matchen. Man låter ett par U-spelare vara med, men ändå är det ju till stora delar A-lagsspelare. Men ser ju gärna att man spelar bra såklart, och tränar på de sätt man ska spela. Sedan är det ju alltid kul om man gör något mål, och inte åker på skador.

 

Såhär ska man ställa upp imorgon:

 

Robin Malmkvist

 

Niclas Johnsson

Johnny Lundberg

Richard Magyar

Christian Järdler

 

Michael Thomas

Jonas Gudni Saevarsson

 

Alexander Prent

Emir Kujovic

Kujtim Bala

 

Marcus Antonsson

 

Bänken: Victor Kristiansson, Pehr Andersson, Anselmo och Ryan Miller

 

Om laget kan man ju lite kort säga att det är nog sista chansen för Thomas att visa vad han går för i en match. Sedan så får alltså Magyar chansen att visa sig igen. Även kul för Antonsson att få spela med det lite större killarna. Kanske får också Pehr chansen senare under matchen att visa vad han går för. Annars så får vi se om Kujtim kan upprepa det fina spelet från i lördags.

 

Som sagt var jag inte alls beredd på denna match och det var ren tur att jag upptäckte det. Men varje match är ju en chans för spelarna att visa att de ska vara med när det drar ihop sig. Så det är bara för dem att ge järnet.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Första segern

Dagens match mellan HBK och Trelleborg blev framflyttad 45 minuter, något som jag inte fick reda på förrän jag var där. Men det gjorde ingenting, då Klubben kunde ta sin första seger för säsongen efter att slutresultatet skrivits till 2-0.

 

Men i matchinledningen så var det Trelleborg som startade bäst. Det genom mycket speed, något som är ganska effektivt skulle jag säga med Texas, Tommy och Zvirre i backlinjen. Man skapade en del chanser och kunde absolut med lite tur ha fått in bollen bakom Kalle. Men det är ingen boll så når så långt. Och från att början bara ganska sporadiskt haft bollen i början, kan HBK en liten bit in i halvleken få bollen mer och mer, och börjar skapa. Till en början känns det lite som om Klubben kommer fram en hel del på tur med bollar som studsar med en lite. Men ju längre halvleken går, ju mer känns det som om spelarna i blått börjar vårda bollen mer och mer, och man skapar en del fina kombinationer. En riktigt fin kombination leder till att Görlitz kan bli fri och kan kallt drämma in bollen bakom Vikor Noring i Trelleborgs mål. Ett mål som bara en stund tidigare känt ganska oförtjänt, men eftersom HBK tagit tag i spelet allt mer, så tycker jag inte alls att man borde be om ursäkt för målet. Resten av halvleken så fortsätter HBK att vara det bättre laget, men det blir inga fler mål.

 

Men inför andra så gör HBK ett par byten då Anselmo och Niclas Johnsson lämnar, och Emir och Kujtim Bala kommer in. Det gjorde att man ställde upp med Sise längst fram, och Görlitz-Emir-Kujtim på mittfältet. Och de femton minuterna dessa fick spela tillsammans i början av andra halvlek spelade HBK ut Trelleborg, och kunde lätt ha gjort ett par tre mål. Bl a frispelades Sise, med lyckades med konststycket att missa bollen totalt. Så det blev inga mål under denna perioden. Och när Görlitz bytte efter timmens spelad med Richard Magyar, vilket gjorde att Miller gick upp som högermittfältare och Magyar blev högerback, så började HBK tappa sitt initiativ och Trelleborg kom in i matchen allt mer. Men man skapade inte så mycket i Trelleborg förrän i slutet då man hade ett par farliga chanser. Fast man lyckas inte överlista Kalle, utan i stället kan HBK ta sig fram till Trelleborgs mål, och efter ett bakåtpass kan Emir slå in slutresultatet 2-0. Efter det händer egentligen ingenting förrän domaren blåser av matchen, och HBK har lyckas tag sin första seger för i år.

 

Jag var lite orolig i början då det inte så speciellt bra ut från HBK om jag ska vara ärlig. Trelleborg fick ta sig fram alldeles för enkelt, och man slog bort alldeles för mycket bollar. Men sedan tror jag att man höjde sin press en del, och det gav utdelning då Trelleborg blev mer stressade och slog bort bollar, vilket gjorde att HBK lättare kunde leta sig fram till lägen. Och som jag sa så kändes det som om man till en början mest hade tur när man fick med sig bollen. Men man höjer sig någon nivå under slutet av halvleken, och lyckas ju också ta ledningen. Sedan så har man ju då en riktigt bra period i början av andra halvlek då Emir och Kujtim kommer in med mycket energi. Speciellt Kujtim blev jag imponerad av, han visade inga tecken på hur orutinerad han är. Men när Görlitz försvann, som idag visade att han är en klass för sig, gick ut och Miller tog över på högerkanten så gick nästan allt genom Kujtim, som förvisso gjorde det bra, men man tappade trots allt. Men man håller ju ändå ihop det, och lyckas ju också gör ett mål i slutet. Så från att vara väldigt tveksam i början, gick det till att jag tycker att man absolut ska vara nöjd med dagens match.

 

Då kommer vi då till att ge betyg, från samma skala som vanligt:

 

Målvakt

 

Kalle Johnsson                  2,5

Kalle gör en helgjuten insats idag, utan att egentligen behöva göra några vidare räddningar. Har pondus och vågar ge sig utanför linjen, något jag hoppas fortsätter.

 

Backlinjen

 

Ryan Miller                       2,5

Gör en stabil insats utan att gör det där lilla extra. Har det lite tufft i början av matchen, och för inte så mycket gjort som mittfältare. Men har gör några fina ingripande.

 

Tomas Zvirgzdauskas      2,5

En ganska bra insats från Zvirre idag. Han håller positionen bra. Men som vi vet så gör det ju inte alltid så fort, men han vet ju om det.

 

Tommy Jönsson                2,5

Tommy gör det ju också okej. Gör några riktigt bra brytningar, men samtidigt så blir man lite orolig ibland.

 

Per ”Texas” Johansson    2,5

Det är Texas inställning och sitt eviga kämpande som ger honom hans betyg. För han teknik är det ju lite si och så med.

 

Defensiva mittfältare

 

Jonas G. Saevarsson         2,5

Saevarsson kämpade och slet som vanligt, och han vinner en hel del bollar. Men samtidigt så känns det ibland som om han inte riktigt räcker till.

 

Mikael Rosén                     3,0

Gus tycker jag gör en riktigt bra match faktiskt. Sliter och kämpar, och har lite mer tyngd är vad Saevarsson har.

 

Offensiva mittfältare

 

Niclas Johnsson                  2,0

Niclas gör en godkänd insats. Men det märktes att han inte riktigt är van vid positionen, även om han har egenskaper i det offensiva som funkar som mittfältare. Tycker ändå man borde låta honom få vara högerback framåt.

 

Anselmo                             2,0

Var lite som jag sa redan innan, Anselmo är inte gjord för denna positionen. Han är ju en målskytt, och inte den som ska spelfördela. Han är alldeles för klen för denna positionen.

 

Michael Görlitz                   3,5

Finns inget annat att säga att än han spelar i en egen liga. Går in och bara imponerar, väldigt svår att stoppa.

 

Anfallare

 

Joe Sise                              3,0

Sise börjar hitta tillbaka till det vi såg förra året. Stark, teknisk och snabb. Riktigt jobbig att möta.

 

Avbytare

 

Emir Kujovic                       3,0

Emir har börjat hitta sig till rätta som offensiv mittfältare. Hans samspel med Sise blir bara bättre. Skulle förvisso vilja se honom som anfallare någon gång.

 

Kujtim Bala                        3,0

Dagens positiva överraskning. Är väl andra gång han spelar i A-laget, och går bara in och kör. Hans speed, vänsterfot och respektlöshet gör att det inte skulle förvåna mig ifall han får en del speltid i Allsvenskan.

 

Richard Magyar                 2,0

Är ju bara lärling, men gör ju ändå sitt andra inhopp i A-laget för året. Och trots att han egentligen är mittback så gör han det okej som högerback, är nog någon som man tror mycket på.

 

Det var ett bra resultat såhär bara en månad innan man möts igen i Allsvenskan. HBK fick gör ett par mål och lyckas för första gång i år hålla nollan. Nu är det bara en träningsmatch, hemma mot Trollhättan nästa lördag, kvar innan man åker till Barcelona för att sätta det sista innan Allsvenskan.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Espanyol kan hindra aktuella spelare

Precis innan jul kom det fram att HBK var nära att låna Juanjo och Marc Pedraza från Espanyol, och att de i så fall skulle ansluta under HBKs träningsläger i Barcelona. Men nu ska det vara stor risk att Espanyol vill behålla ha kvar dem.

   ”Båda är aktuella för Espanyols A-lag och eftersom klubben riskerar att åka ur så har vi fått besked om att de förmodligen vill behålla både Juanjo och Pedraza”, säger ordförande Broström till FotbollDirekt.com.  

 

Det är ju såklart ett negativt besked för Klubben som då man alltså verkar ha tänkt få med dem hem efter träningslägret. Men man har inte riktigt gett upp hoppet än. Och samtidigt så är ju Tai i princip klar och det är ska ju också vara en bra spelare enligt Broström:

   ”Han håller minst samma klass som både Juanjo och Pedraza. Han skulle egentligen ha gått till en belgisk klubb men så fick vi chansen. Vi har fått höra att han är en mycket kvalificerad spelare.”

 

Visst är det synd om man gör miste om dessa spelare. Men samtidigt så får man alltså troligtvis in Tai väldigt snart, och det har ju varit fler spelare som man har snackat om. T ex mittbacken Victor Ruiz känns lite spännande som har fått spela den del i La liga. Nu vet man ju inte om dem vill behålla honom också, det får man väl se. Men det finns ju spelare i både Juanjos och Pedrazas positioner redan i Klubben, som förvisso kanske inte håller samma klass, men ändå. Så jag fokuserar inte så mycket på det just nu, utan vi får se vad som händer under träningslägret, om man får några spelare med sig tillbaka hem.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Premiärmotståndarna på besök

Precis som de senaste tre lördagarna så spelar HBK träningsmatch imorgon. Och vad passar bättre såhär precis en månad innan Allsvenskan ska börja än att möta dem som man ska möta i premiären, nämligen Trelleborg. Och precis som i premiären ska matchen spelas i Halmstad, imorgon på Sannarp och i premiären på Örjan (?). Matchen ska dra igång klockan ett imorgon.

 

Det är alltså Trelleborg som står som motståndare. Trelleborg med HBKs förre guldtränare Tom Prahl på bänken. Klubben har en helt okej trupp med bl a Årets nykomling 2009 Victor Noring, förre HBK-spelaren Magnus Andersson och underskattade Fredrik Jensen. Men har inför året t ex tappat lagkaptenen och förre HBK-spelaren Mattias Thylander. Han hade ju förvisso stora skadeproblem under förra året och spelade inte så mycket, men var nog bra att ha med i omklädningsrummet.

 

Nu har man alltså spelat tre matcher, och börjar komma igång. Hittills har det väl sett helt okej ut. Man har ju trots allt gjort fem mål på tre matcher, vilket är ganska hyfsat faktiskt. Men det är ju inget av resultaten som sticker ut så, och man har ju faktiskt inte vunnit ännu. Och det har väl kanske varit en aning dåligt med de avgörande passningarna hittills, man har inte riktigt skapat som jag har hoppas. Men det har ju känns lovande med de nya idéerna som Lasse och Micke har fört in, man har ju trots allt sett skillnaderna. Sedan är det positivt att ett helt gäng spelare som har haft lite skadeproblem är med från start imorgon, däribland Görlitz och Anselmo. Hela elvan kommer här:

 

Kalle Johnsson

 

Ryan Miller

Tomas Zvirgzdauskas

Tommy Jönsson

Per ”Texas” Johansson

 

Jonas Gudni Saevarsson

Mikael Rosén

 

Niclas Johnsson

Anselmo

Michael Görlitz

 

Joe Sise

 

Bänken: Robin Malmkvist, Marcus Olsson, Kujtim Bala, Richard Magyar, Pehr Andersson och Emir Kujovic

 

Är ju helt klart kul att de som har varit skadade, Görlitz, Anselmo, Kalle och Miller, kan vara med imorgon. Fast varken Anselmo eller Görlitz är inte riktigt redo för 90 minuter än, utan Anselmo och Emir kommer att dela på speltiden imorgon, och Görlitz kommer att spela cirka en timme. Sedan kommer Mackie Olsson byta av Sise också. Ser man vidare på startelvan så ser jag lite små orostecken trots allt. Till och början med så känns det lite oroande att man satt Niclas som högermittfältare. Nu är jag inte helt främmande över tanken egentligen, då Niclas har väldigt intressanta offensiva egenskaper. Men jag vill bara inte att man börjar flytta runt honom för mycket, utan att han får rikta in sig på en position. För är det något som jag inte vill se i år så är det onödiga positionsförflyttningar, något som vi har fått för mycket av. Sedan förstår jag inte riktigt varför man fortsätter att envisas med att sätta Anselmo som offensiv mittfältare. Anselmos starka sida är ju framför mål, och inte som spelfördelare. Däremot så skulle det vara intressant att se Sise på den positionen med sin teknik och spelförståelse, också har ju Sise kanske inte den riktiga killerinstinkten framför mål. Så varför inte bara byta på Anselmo och Sise. Skulle även vilja se Emir längst fram och Görlitz i den centrala positionen någon gång, något som jag hoppas se dem där någon gång närmaste matcherna.

 

Så nu får man bara hoppas då hyfsat väder imorgon, och inte så mycket snö, som det ryktas om.    

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Nyförvärv nära

De senast dagarna har ändrat lite på hur jag trodde HBK skulle värva innan Allsvenskan började. Jag trodde ju att det skulle komma in ett par, tre spelare från Espanyol under HBKs träningsläger i Barcelona. Men till och börja med så har man ju Michael Thomas provträning, som för övrigt var med i dagens B-lagsmatch mot Helsingborg. Sedan kommer det idag fram att man är ytterst nära att få ett nyförvärv klart. Det är förvisso från Espanyol, men som sagt så trodde jag inte det skulle komma någon därifrån förrän i slutet av månaden när HBK är i Barcelona. Men om allt går som det ska så ska Espanyol-spelaren komma till Halmstad redan på söndag eller måndag. Såhär säger Lasse om honom till Hallandsposten:

   ”En riktig klasspelare som är lika bra med båda fötterna och som kan användas både som balansspelare och i någon av de tre offensiva mittfältspositionerna. Och dessutom en riktigt trevlig kille.”

 

Spelaren som är på gång heter egentligen Taianan Imbere Linhares Welker, men kallas Tai. Han är en 22-årig brasse som kom till Espanyol i somras. Har även meriter från både U19- och U20-VM för Brasilien, vilket inte är illa. Det är lite pappersstrul som gör det möjligt för HBK att låna honom.

 

Tai kommer från början ifrån södra Brasilien och Porto Alegre, och Internacional och Gremio, innan han via slovakiska FC Senec kom till israeliska Maccabi Netanya 2007. Två år senare så var han klar för bulgariska CSKA Sofia, med p g a ekonomiska bekymmer blev det ingen längre visit, utan han återvända hem till Brasilien. Men sedan i somras så var förutom Espanyol bl a Villareal och några Serie A-klubbar ute efter honom, men det blev alltså Espanyol.  

 

Men p g a administrativa problem från det brasilianska fotbollsförbundet så dröjde det innan kunna det debutera för Espanyol. Och eftersom Tai verkar ha enorma krav på sig själv och hade tänkt sig att ta en plats direkt, och inte gjorde det så låste det sig lite för honom. Så för att få spela A-lagsfoboll, och få honom att hitta tillbaka till sin nivå, var det egentligen tanken att hans skulle bli utlånad till belgiska Lokeren. Men det blev efter krångel ingenting med det, och sedan stängde transferfönstret för det flesta länderna. Men fönstret är ju fortfarande öppet i Sverige, vilket gjorde att HBK blev det bästa alternativet för en utlåning.

 

Så förhoppningsvis så ska han, det om allt ger som tänkt, var i Klubben när nästa vecka börjar. Ordförande Broström är nöjd med övergången:

   ”Den visar att samarbetet med Espanyol verkligen kommer att bära frukt för det här är en spelare som vi aldrig hade haft en chans på i normala fall.”

 

Det känns ju väldigt spännande med Tai måste jag säga. Det är ju inte allt för många som har spelat UVM för Brasilien precis. Sedan känns det rätt bra med en mittfältare som förhoppningsvis kan bli lite av en playmaker, vet ju inte riktigt exakt vad han är för speltyp förutom att han ska vara bra med fötterna. Sedan har man ju redan varit i Europa ett tag trots sin unga ålder, och har meriter från olika länder och spelstilar. Sedan ska ha efter sina år i Israel tala flytande engelska, vilket ju är ganska ovanligt bland brasilianare. Detta gör ju att han ska ha letar att ta sig in i gruppen. Sedan tänkte både jag och farsan, redan innan vi hade hunnit ner till det i artikeln i HP, att det kan nog även vara positivt för Anselmo att få en landsman. Kan nog vara ganska skönt för Anselmo att ha någon att snacka portugisiska med, och som förstår sig på honom kanske på ett annat sätt. Tai kan ju bli lite som en medlare mellan Anselmo och resten av klubben i och med att Tai då antagligen pratar både engelska och portugisiska. Men nu vi får väl vänta och se vad det blir, men intressant känns det ju helt klart.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

Provspelare i HBK

Jag trodde att de enda som skulle kunna vara aktuella för att förstärka HBK var spelare från Espanyol, och att man skulle kolla dessa i och med sitt träningsläger utanför Barcelona i slutet av denna månaden. Men i gårdagens Hallandsposten kom det fram att man har en spelare på provspel i denna veckan. Det handlar om den amerikanske collegespelaren Michael Thomas.

 

Thomas är en 21-årig defensiv mittfältare från Kansas City. Han är rankad som en av de 20 bästa collegespelarna i USA och tar nu klivet från University of Notredame, till Europa. Och precis som med Ryan Miller så har HBK tipsats av förre assisterande tränaren i Klubben, och numera agenten, Jonas Wirmola. Just Miller och Thomas är faktiskt gamla kompisar, vilket säkert hjälper Thomas en del. Men Thomas vet att det kommer att blir tufft att spela i Europa:

   ”Det har jag drömt om ända sedan jag var liten, att få spela i Europa.”

   ”Men konkurrensen här är oerhört mycket tuffare. Tempot och aggressiviteten är densamma både i Europa och USA, men det som skiljer är tekniken och bollbehandlingen, att vara bekväm med den.”

   ”Första målet är att få kontrakt och nästa att så småningom ta en plats i laget. Men jag tar en sak i taget.”

 

Såhär säger Lasse om Thomas:

   ”Michael har en oerhörd fysik, är stark i närkamperna och luftduellerna och är dessutom en hyfsad passningsspelare. I bland har det varit bra – i bland sådär, men det är inte så konstigt när han mer eller mindre kastas in i ett lag där han varken känner spelet eller spelarna.”

 

Så vi får väl se vad som händer med honom. I vilket fall så är det spännande att ha någon som är aktuell, mer än spelarna från Espanyol. Jag trodde ju som sagt att man var klara med att leta spelare utanför Espanyol, och det kanske man egentligen var. Men när Wirmola kom med ett tips om Thomas så tyckte man kanske att det i alla fall var värt att testa honom. Jag menar man var egentligen inte intresserade av en spelare som Görlitz när han fick provspela efter tips av Björn Andersson. Men Michi gjorde det så pass bra att man ändå bestämdes sig för att behålla honom, något som man absolut inte ångra idag. Så därför kan det ju värt att i alla fall se vad spelare går för om man blir tipsade om dem. Sedan så känns det ju ändå lite spännande att HBK och Wirmola fortsätter att hålla kontakten, och att HBK får tips av honom på spelare som han tycker är intressant. Särskilt som Wirmola verkar ha kolla på en, annars i Sverige lite mindre utforskad, marknad som den nordamerikanska. Skulle inte alls förvåna mig ifall de kommer komma fler tips om spelare ifrån Nordamerika av Wirmola framtiden. Men först gäller det alltså Michael Thomas.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Knapp förlust i Oslo

Valde faktiskt att betala lite för att se gårdagens match i Telenor Arena i Oslo mellan Stabaek och HBK. En ganska bra match som HBK tyvärr fick lämna med sin första förlust i år efter 3‑2 till Stabaek. Det var absolut den bästa planen HBK har spelat match på i år eftersom nya Telenor Arena är en inomhusarena. Det är också Stabaek riktiga hemmaarena, med plats för bl a 15 000 sittande. Men även om det bra nu under vintern eller när det är riktigt dåligt väder med en inomhusarena,så skulle jag aldrig byta arena med Stabaek, med tanke på att man alltså spelar inne även om det är fint på sommaren, vilket känns väldigt tråkigt. Fotboll ska ses utomhus, så är det.

 

Till matchen då. Där var det Stabaek som hade de första minuterna, och kom väl till några småfarliga lägen. Men sedan så började HBK med sina höga positioner sätta rätt bra press och få spelarna i Stabaek att göra misstag, och samtidigt kunde man snabbt komma till anfall när man väl hade fått tag på bollen. Det resulterar också till att man tog ledningen efter att Emil snappat upp en boll som kom till honom inne i straffområdet och skjutit in bollen bakom målvakten och 0-1. Kändes som om HBK fick lite mer självförtroende efter målet och fortsatte att ta sig fram. Men det är trots allt åter Stabaek som börjar leta sig fram. Framförallt hade Stabaek brassen Diogo som helt klart var matchens lirare. Och efter en lite onödig frispark precis utanför straffområdet som ändrar lite riktning i muren kan Stabaek göra 1-1. Stabaek fortsätter väl att ha initiativet, men HBK sticker upp då och då. Och efter en hörna står det helt plötsligt 2-1 till Stabaek. En Stabaek-spelare lyckas nicka in bollen precis vid första stolpen, en liten målvaktstabbe ändå av Robin. Resten av halvleken fortsätter väl att vara jämn, och chanser åt båda håll. Men det står 2-1 i paus.

 

Inför andra halvlek byts Niclas Johnsson mot Jonas Gudni Saevarsson, vilket innebar att Gus gick ner som högerback och Saevarsson gick in som innermittfältare. HBK sätter full fart i början av andra halvlek, och lyckas ganska snabbt kvittera. Det är Sise som tar sig in från kanten och får iväg ett skott vid straffområdeslinjen som letar sig in. En stund senare får en spelare i Stabaek sitt andra gula kort och åkte ut. Hade det varit i Sverige så hade man fått ta in en annan spelare för den utvisade, men nu fick Stabaek spela med en man mindre. Tycker faktiskt är rätt bra den regeln man har i Sverige då man får byta in en annan när det är träningsmatch, påverkar inte spelet lika mycket och ger möjlighet att fortsätta träna in sitt spel. Men tyvärr så fick utvisningen fel reaktion av HBK-spelare som började slappna av lite. Får även om HBK fortsatte ha spelet direkt efter utvisningen, och Sise skänktes en jättechans, så kom nog Stabaeks 3-2-mål lite som en chock. För trots att det bara är en Stabaek-spelare i straffområdet vid ett inlägg och är det han som kan få ett huvud på bollen och göra mål. Sedan fick Stabaek även en straff, som är ett riktigt skämt. Efter att bollen gått ut ur straffområdet efter ett inlägg eller hörna så försöker en spelare i Stabaek att hindra Järdler från att ta bollen, men snubblar själv vid straffområdeslinjen, och välkända norske domaren Övrebö (från Chelsea vad dem tycker om honom) blåser alltså straff. Men för att jämnt ska vara jämnt så kan Robin skickligt rädda straffen. Tror det var rätt skönt för Robins självförtroende. Resten av halvleken kämpar HBK på för att kunna kvittera, men lyckas inte. Så istället fick man alltså inkassera sin första förlust i år.

 

Vad ska man säga om matchen? Det var väl en hyfsad insats av HBK, inte mer. Man visar visa riktigt bra tendenser, speciellt in mitten av första då man hade grepp på Stabaek. Men det kändes inte riktigt som om den rätta inställningen var där idag, var bättre matchen mot Nordsjaelland. Inställningen saknades egentligen lite hos båda lagen. Sedan var det slarvigt framåt, och man tappade för mycket boll. Bl a kändes Sise stelare idag än var han var förra året, hoppas det bara är tillfälligt. För jag är lite orolig för Sise och hur han har tränat. För jag kommer ihåg en viss Ajsel Kujovic som ganska otränad kom in sommaren 2007 och gjorde vad man kan kalla succé. Men under försäsongen fram till säsongen 2008 så tränade han upp sig och la på sig muskler, och ni vet alla hur han blev, som ett betongblock- hårt men det är svårt när det ska förflyttas. Nu vill jag ju inte att något liknande ska hända med Sise. Sise kommer alltid vara snabbare än Ajsel, men hans snabbhet var ju ett av hans bästa vapen förra året. Sedan hade han ju sin teknik. Det jag är lite orolig över är om han nu har lagt på sig muskler är att han tappar sin speed, och inte har samma tajming med bollen. Men förhoppningsvis är han bara lite sliten, fast lite orolig är man. Sedan var det faktiskt lite oroande hur Stabaek fick ta sig fram ibland. Men man var trots allt nästan alltid emellan innan det han blir riktigt farligt. Annars så finns det ju vissa spelare som ändå visar positiva tendenser. Johnny är stabil, Niclas gör inte bort sig, Järdler visar positiva intentioner i offensiven och Emil känns riktigt spännande med sin speed. Sedan fick även Marcus Olsson hoppa in, och visade direkt hur ettrig han är. Så även om denna match inte kändes lika positiv som förra matchen jag såg mot Nordsjälland, så var det inte helt hopplöst heller precis.

 

Efter som jag nu har sett matchen så blir det ju faktiskt så att jag kan betygsätta spelare, men eftersom det blev så sent så blir det bara betyg på spelare och inga kommentarer. Samma skala som senast:

 

Robin Malmkvist                2

 

Niclas Johnsson                 2  

Johnny Lundberg              2,5

Tommy Jönsson                 2

Christian Järdler              2,5

 

Anel Raskaj                       2

Mikael Rosén                   2,5

 

Emil Salomonsson             3

Emir Kujovic                      2

Per ”Texas” Johansson     2

 

Joe Sise                              2

 

Jonas G. Saevarsson         2,5

Marcus Olsson                   2,5

 

Så man åkte på sin första förlust, men gjorde en hyfsad match ändå. Och som ni ser så var det ingen som gjorde bort sig fullständigt. Nästa match ska spelas i Halmstad nästa lördag då HBK ska möta Trelleborg, nästan exakt en månad det är tänkt att lagen ska mötas i den allsvenska premiären, just i Halmstad.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Dagens startelva

Efter många om och men kommer nu HBKs startelvan till matchen som börjar om fem minuter:

Robin Malmkvist

Niclas Johnsson
Johnny Lundberg
Tommy Jönsson
Christian Järdler

Anel Raskaj
Mikael Rosén

Emil Salomonsson
Emir Kujovic
Per "Texas" Johansson

Joe Sise

Bänken: Kalle Johnsson, Tomas Zvirgzdauskas, Pehr Andersson, Alexander Prent, Jonas Gudni Saevarsson, Marcus Olsson, Richard Magyar och Kujtim Bala

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

Match i Norge

Efter att ha tränat inomhus under hela veckan, i Växjö, Kombihallen och nu i slutet i Oslo, så är det imorgon dags för HBK att spela nästa träningsmatch. Denna gång är man då alltså i Norges huvudstad Oslo för att möta Stabaeck i en match som börjar kl 14.

 

Stabaeck lyckades inte upprepa vinsten av Tippeligan från 2008 förra året, utan blev istället trea då Rosenborg vann. Klubben har haft en hel del svenskar spelare under det senaste decenniet. Bara förra året spelade ett helt gäng svenskar i Stabaeck. Det var Daniel Nannskog, Pontus Segerström, Johan Andersson, Pontus Fanerud, Fredrik Risp och Fredrik Berglund. Men Stabaeck har ju även den förre HBK-spelaren Janne Jönsson som tränare. Janne som det snackades en del om när HBK sökte efter en ny tränare, men det fanns inga möjligheter att få honom tillbaka till Halmstad.

 

Det har inte tagits ut något lag till imorgon, hoppas kunna ge det innan matchen imorgon. Men vad jag har hört så ska ju spelare som Michael Görlitz, Marcus Olsson, Anselmo och Ryan Miller, som alla var skadade senast, kanske vara aktuella för spel imorgon. Så därför skulle det väl vara intressant om någon eller några av dem fick chansen imorgon. Annars är det ju som alltid att man spelet ska funka och att förhoppningsvis så ser planen bättre ut än mot Helsingborg, så man kan få igång lite spel. Att man lyckas hålla bollen utmed marken, och sätta hög press. Sedan ska man ju visa karaktär och krigarinstinkt, men snälla låt bli att bli utvisade.

 

Så får se om dagarna inomhus har gjort någon nytta.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0