Knapp förlust i Oslo

Valde faktiskt att betala lite för att se gårdagens match i Telenor Arena i Oslo mellan Stabaek och HBK. En ganska bra match som HBK tyvärr fick lämna med sin första förlust i år efter 3‑2 till Stabaek. Det var absolut den bästa planen HBK har spelat match på i år eftersom nya Telenor Arena är en inomhusarena. Det är också Stabaek riktiga hemmaarena, med plats för bl a 15 000 sittande. Men även om det bra nu under vintern eller när det är riktigt dåligt väder med en inomhusarena,så skulle jag aldrig byta arena med Stabaek, med tanke på att man alltså spelar inne även om det är fint på sommaren, vilket känns väldigt tråkigt. Fotboll ska ses utomhus, så är det.

Till matchen då. Där var det Stabaek som hade de första minuterna, och kom väl till några småfarliga lägen. Men sedan så började HBK med sina höga positioner sätta rätt bra press och få spelarna i Stabaek att göra misstag, och samtidigt kunde man snabbt komma till anfall när man väl hade fått tag på bollen. Det resulterar också till att man tog ledningen efter att Emil snappat upp en boll som kom till honom inne i straffområdet och skjutit in bollen bakom målvakten och 0-1. Kändes som om HBK fick lite mer självförtroende efter målet och fortsatte att ta sig fram. Men det är trots allt åter Stabaek som börjar leta sig fram. Framförallt hade Stabaek brassen Diogo som helt klart var matchens lirare. Och efter en lite onödig frispark precis utanför straffområdet som ändrar lite riktning i muren kan Stabaek göra 1-1. Stabaek fortsätter väl att ha initiativet, men HBK sticker upp då och då. Och efter en hörna står det helt plötsligt 2-1 till Stabaek. En Stabaek-spelare lyckas nicka in bollen precis vid första stolpen, en liten målvaktstabbe ändå av Robin. Resten av halvleken fortsätter väl att vara jämn, och chanser åt båda håll. Men det står 2-1 i paus.

Inför andra halvlek byts Niclas Johnsson mot Jonas Gudni Saevarsson, vilket innebar att Gus gick ner som högerback och Saevarsson gick in som innermittfältare. HBK sätter full fart i början av andra halvlek, och lyckas ganska snabbt kvittera. Det är Sise som tar sig in från kanten och får iväg ett skott vid straffområdeslinjen som letar sig in. En stund senare får en spelare i Stabaek sitt andra gula kort och åkte ut. Hade det varit i Sverige så hade man fått ta in en annan spelare för den utvisade, men nu fick Stabaek spela med en man mindre. Tycker faktiskt är rätt bra den regeln man har i Sverige då man får byta in en annan när det är träningsmatch, påverkar inte spelet lika mycket och ger möjlighet att fortsätta träna in sitt spel. Men tyvärr så fick utvisningen fel reaktion av HBK-spelare som började slappna av lite. Får även om HBK fortsatte ha spelet direkt efter utvisningen, och Sise skänktes en jättechans, så kom nog Stabaeks 3-2-mål lite som en chock. För trots att det bara är en Stabaek-spelare i straffområdet vid ett inlägg och är det han som kan få ett huvud på bollen och göra mål. Sedan fick Stabaek även en straff, som är ett riktigt skämt. Efter att bollen gått ut ur straffområdet efter ett inlägg eller hörna så försöker en spelare i Stabaek att hindra Järdler från att ta bollen, men snubblar själv vid straffområdeslinjen, och välkända norske domaren Övrebö (från Chelsea vad dem tycker om honom) blåser alltså straff. Men för att jämnt ska vara jämnt så kan Robin skickligt rädda straffen. Tror det var rätt skönt för Robins självförtroende. Resten av halvleken kämpar HBK på för att kunna kvittera, men lyckas inte. Så istället fick man alltså inkassera sin första förlust i år.

Vad ska man säga om matchen? Det var väl en hyfsad insats av HBK, inte mer. Man visar visa riktigt bra tendenser, speciellt in mitten av första då man hade grepp på Stabaek. Men det kändes inte riktigt som om den rätta inställningen var där idag, var bättre matchen mot Nordsjaelland. Inställningen saknades egentligen lite hos båda lagen. Sedan var det slarvigt framåt, och man tappade för mycket boll. Bl a kändes Sise stelare idag än var han var förra året, hoppas det bara är tillfälligt. För jag är lite orolig för Sise och hur han har tränat. För jag kommer ihåg en viss Ajsel Kujovic som ganska otränad kom in sommaren 2007 och gjorde vad man kan kalla succé. Men under försäsongen fram till säsongen 2008 så tränade han upp sig och la på sig muskler, och ni vet alla hur han blev, som ett betongblock- hårt men det är svårt när det ska förflyttas. Nu vill jag ju inte att något liknande ska hända med Sise. Sise kommer alltid vara snabbare än Ajsel, men hans snabbhet var ju ett av hans bästa vapen förra året. Sedan hade han ju sin teknik. Det jag är lite orolig över är om han nu har lagt på sig muskler är att han tappar sin speed, och inte har samma tajming med bollen. Men förhoppningsvis är han bara lite sliten, fast lite orolig är man. Sedan var det faktiskt lite oroande hur Stabaek fick ta sig fram ibland. Men man var trots allt nästan alltid emellan innan det han blir riktigt farligt. Annars så finns det ju vissa spelare som ändå visar positiva tendenser. Johnny är stabil, Niclas gör inte bort sig, Järdler visar positiva intentioner i offensiven och Emil känns riktigt spännande med sin speed. Sedan fick även Marcus Olsson hoppa in, och visade direkt hur ettrig han är. Så även om denna match inte kändes lika positiv som förra matchen jag såg mot Nordsjälland, så var det inte helt hopplöst heller precis.

Efter som jag nu har sett matchen så blir det ju faktiskt så att jag kan betygsätta spelare, men eftersom det blev så sent så blir det bara betyg på spelare och inga kommentarer. Samma skala som senast: