Viktigt första mål

HBK lyckades alltså besegra Kalmar igår. Det kändes oerhört ovisst innan matchen, då både HBK och Kalmar har blandat och gett ganska mycket under året. Och med dåliga trender för båda lagen så var det alltså ändå HBK som drog det längst strået.

 

Som jag skrev redan igår så kändes det som om Kalmar hade en ganska tydlig taktik att låta HBK styra spelet och man själva låg ganska mycket på defensiven. Och sedan när man väl fick chansen skulle man snabbt ställa om. Detta var något som framförallt fungerade oerhört bra för Kalmar i genrepet i våras innan Allsvenskan började, en match som Kalmar vann med 3-0. Och HBK har ju inte varit sylvassa framåt den senaste tiden så det kändes väl som om Kalmar faktiskt kunde ge HBK lite utrymme utan att det skulle bli allt för farligt. Sedan brukar HBK ha svårt att få ha mycket boll och behöva försöka ta sig igenom ett lågt och samlat försvar. Och Kalmar hade nog helt rätt taktik till en början. För HBK kom inte till några riktigt heta chanser till en början, utan Klubben körde ofta fast när man började närma sig mål. Men däremot hade Kalmar svårt att själva kom till de omställningar som man nog hoppades på. Utan det var väldigt sporadiska man kom till anfall, och då oftast mot ett samlat HBK försvar. Men hade Kalmar fått in bollen i den dubbelchans man har bara minuterna innan HBKs mål, först i ribban och sedan på Robin, då tror jag Kalmar hade tagit matchen, och troligtvis kunnat kontra in något mål till. Men nu så får alltså HBK in ett mål istället, och då ställs ju hela Kalmars taktik på ända. Man måste ju helt plötsligt bli det laget som ska framåt. Och det klarar man inte. Istället är ju HBK som kan i princip kontra in 2-0 och får sedan en massa energi av det. Kalmar har inget att sätta emot utan det blir nästan mer att man blottar sig bakåt än att man får något tryck framåt mot HBKs mål. Därför känns HBK-segern ganska säker större delen av andra halvlek. Därför känns det ju väldigt onödigt när Kalmar efter egentligen två missar kan reducera. Helt plötsligt så får ju Kalmar en massa energi, och ser att det går att göra mål. Men fortfarande har man svårt i Kalmar att egentligen få till det där riktiga trycket mot HBKs mål. Så man lyckas ju inte egentligen skapa något vidare kvitteringschans utan HBK kan trots en hel del nervositet ganska så smidigt reda ut de sista minuterna.

 

Nu blev det kanske lite väl mycket Kalmar här över, men det var lättare att beskriva gårdagens match genom deras taktik. Och matchen avgjordes väl också efter dryga halvtimmen. För det var nog väldigt avgörande igår vem som fick första målet, och det fick ju HBK. För precis som jag skrev här över så tror jag inte HBK hade kunnat återhämta sig om Kalmar hade tagit ledning. För då hade Kalmar blivit ännu mer defensiva, och gett HBK ännu mindre ytor att spela på. Och om HBK hade behövt gått ännu mer framåt, så hade Kalmar fått mer utrymme till kontringar, och då är Kalmar som bäst och det kunde lätt ha blivit något mål till för dem. Men nu tar alltså HBK ledningen, Kalmar kan inte fortsätta med sin taktik, ger HBK mer ytor framåt och 2-0 kommer. Inte heller då kan alltså Kalmar skapa något vidare press. Men samtidigt så får ju HBK ordentligt med självförtroende efter de två målen, det syntes verkligen, och kunde spela ut mer. Speciellt Mackie för en ordentlig självförtroendesinjektion. Och det är ju så med ett lag som HBK, med så många unga spelare att självförtroendet kan gå väldigt mycket upp och ner. Så om man får något mål med sig så kan man börja spela riktigt bra fotboll, men för man det emot sig så börjar man lätt att hänga med huvudet. Det är därför HBK ofta får med sig bra resultat när man tar ledningen, men ofta inte klarar av att hämta upp ett underläge. Detta är något som man måste jobba med, men som det är väldigt svårt att rätta till. För det är ju så ofta så med unga spelare.

 

Men det ska ju ändå ges stort beröm till Mackie då igår som faktiskt får till två riktigt fina avslut. Hoppas verkligen han tar med sig detta till fortsättningen och kanske blir mer avslappnad framför mål. Sedan gör Tommy faktiskt sin bästa insats på ett bra tag och står rätt i princip hela tiden. Ja hela laget gör det bra. Men som sagt, det behövs att HBK får en bra start. Så det får man hoppas de får igen när man möter Häcken borta efter landslagsuppehållet.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Efterlängtad seger

HBK kunde idag besegra Kalmar på hemmaplan. Det efter att det blev lite onödigt spännande i slut, men HBK redde ut det och det blev 2-1 till Klubben.

 

HBK har bytt formation inför förra matchen, vilket gör att laget såg ut såhär idag:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Ryan Miller

Mikael Rosén

Kristoffer Thydell, Michael Görlitz, Anel Raskaj

Marcus Olsson, Anselmo

 

Tror Kalmar hade som strategi idag att låta HBK ha spelövertag, och sedan gå på snabba omställningar. Det gjorde att HBK då hade mycket boll till en början i matchen. Och HBK kom ofta fram till anfallsposition, men där tog det till en början ofta stopp. Man kom inte till de riktiga lägena. Kalmar kändes till en början ganska tama, kanske för att man hade den planen som jag misstänkte att de hade, och inte fick utrymme till några snabba omställningar. Istället blev det väldigt sporadiskt Kalmar kom fram, och det blev oftast inte så farligt när de väl kom fram. Istället är det då HBK som börjar mer och mer leta sig fram till lägen. HBK skapar också matchens första riktigt heta chans när Anselmo styr bollen precis över ribban på hörna. Men sedan kommer också Kalmar till en jättechans, då en Kalmarspelare lyckas göra sig fri från Zvirre inne i straffområdet, men bollen studsar upp i ribban. Men bollen studsar rakt ut till en Kalmarspelare som tur är nickar rakt på Robin i mål. Där har HBK verkligen turen med sig. Och bara minuterna senare som kommer första målet. Det är Mackie som ur misstänkt offsideposition kommer helt fri med målvakten, och sätter bollen precis in till bortre stolpen. Såklart oerhört skönt att ta ledningen, och att Mackie får göra mål. HBK får sedan lite extra energi. Och Kalmar kommer väl egentligen inte till så många chanser innan paus. De har något farligt skott men som inte ställer till allt för mycket bekymmer för HBK. Så det stod 1-0 i paus till HBK.

 

I början av andra så försöker Kalmar flytta upp spelet. Men det fick ganska tidigt ytterligare en kalldusch. För bara några minuter innan på andra halvlek kan Mackie återigen springa sig fri, även den gången misstänkt offside, och lyfta bollen över Wastå i mål, och 2-0 till HBK. Kändes inte helt fel att man fick två måls övertag. Sedan måste ju Kalmar verkligen försöka flytta upp positionerna. Men det är fortsatt HBK som är det bollförande laget och det lag som skapar de farligaste chanserna. Framför allt så är Mackie hela tiden ett orosmoment för Kalmar, och får mycket hjälp av Anselmo. Det gör att ledning känns ganska stabil. Kalmar gör sina tre byten, men dessa får ingen vidare påverkan på matchen. Utan tiden går och HBK fortsätter att vara farliga. Bl a så får Görlitz iväg ett par bra skott, men som inte leta sig in. Så allt känns väldigt stabilt, fram till den 84:e minuten. Då kan Kalmar efter lite sjabbel och att Tommy trillar reducera genom Daniel Mendes. I samma veva byts Thydell ut, och Texas kommer in. Sedan blir det lite nervös i slutet och Kalmar pressar på lite, men kommer inte till de riktiga lägena. HBK gör också ett andra byte minuterna innan full tid då Mackie går ut och Sise kommer in. Men HBK håller undan och kan vinna med 2-1. En välbehövlig vinst.

 

Då ska jag bara ge poängen också:

 

Robin Malmkvist                 4

  

Emil Salomonsson              4

Tomas Zvirgzdauskas        4

Tommy Jönsson                 4 **

Ryan Miller                         4

 

Mikael Rosén                      4 *

 

Kristoffer Thydell               3

Michael Görlitz                   3

Anel Raskaj                        4

 

Marcus Olsson                    4 ***

Anselmo                             4

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Andra raka hemma

Imorgon får HBK besök från östkusten. För Kalmar kommer för att möta Klubben på Örjans vall. En match som kanske kan locka någon återstående turist, och förhoppningsvis en hel del andra. I vilket fall som sparkar matchen igång 18.00.

 

Kalmar som hittills i år har legat ganska stabilt i mitten av tabell, med inga större förhoppningar att kunna nå någon av de absoluta topplatserna. Men samtidigt så har man egentligen inte behövt titta ner allt för mycket mot strecken neråt, trots att det bara är fyra poäng ner dem för tillfället. Man hade också tidigare under säsongen haft en längre svit utan förluster, innan den sprack för några omgångar sedan. Så Kalmar är absolut ett lag med stora kvalitéer, och man har spelare som Ricardo Santos, Daniel Mendes, Tobias Eriksson och lagkapten Henrik Rydström för att bara nämna några. Så Kalmar kommer att bli en oerhört svår nöt för HBK att knacka imorgon, så det gäller verkligen att HBK är på tårna redan från början.

 

HBK åkte på ytterligare en förlust senast hemma mot Malmö, med 2-0. Det gjorde inte en inte allt för bra resultatrad den senaste tiden bättre. Fortfarande bara en seger sedan uppehållet, och bara en oavgjord.

 

Det som var positivt senast var att man i alla fall bjöd upp till kamp mot Malmö, och inte åkte på någon utklassning. För Malmö var absolut bättre än vad HBK var, det är inget att hymla om. Och det gällde nästan varje bollkontakt. För nästan varje passning satt bättre hos Malmö än hos HBK. Man hade en betydligt större självförtroende i Malmö. För det är ju något som HBK verkligen saknar, självförtroende. Och det lyser ju igenom överallt på plan. Från valen i defensiven till besluten framför mål. Men självförtroende är väldigt lätt att rasera, men väldigt svårt att bygga upp. Att stärka självförtroendet gör man inte i en handvändning precis. Istället får man ta det bit för bit. Och man behöver positiva händelser för att bygga upp ett självförtroende. Och för det behövs hårt arbete och inställning. Den var ju faktiskt ganska okej mot Malmö. Men det är ofta så, att HBKs inställning är bättre mot de stora lagen. Men mot de mindre lagen brukar ofta de rätta attityden fattas. Det är något som måste förändras omgående, för spelarna måste gå in med hundra procent även mot lagen längre ner i tabellen. Det är ju oerhört viktigt, då dessa matcher kommer att avgöra var HBK hamnar i år. Och då ska man ju börja bakifrån. För defensivt har man varit för feg ibland. Man måste våga trycka till lite bättre. För man är alldeles för snälla ibland. Och det är inget nytt fenomen i HBK. Det är ingen tillfällighet att HBK nästa alltid är ett av de lagen som drar på sig absolut minst gula kort. Man måste våga vara lite tuffare på sina motståndare, utan av vara brutala på något vis.

 

Offensivt måste man också våga mer. Man måste framförallt våga dra sig rakt mot mål, och inte hela tiden drar sig ut mot kanten. Sedan måste man också våga skjuta mer. För skjuter man inte så gör man inte några mål. Sedan måste man lugna ner sig framför mål, för det känns som om man spänner sig alldeles för mycket när man väl kommer till lägen, och därför missar man. Och om man nu ändå drar sig ut på kanten så måste inlägg bli bättre. De är för få av alla de inlägg som slås som är bra, utan de är för många som blir för dåliga och som försvaret lätt kan ta hand om. Så det måste förbättras, plus att man måste löpa hela tiden. Det har känds för stillastående under vissa matcher, och då är det inte lätt att få till något kreativt spel. Så det är lite hårdare tag, mer spring i benen och viljan att våga som behövs imorgon för att man ska rå på Kalmar.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Åter en blöt hemmaförlust

HBK klarade ju inte går att få med sig några poäng mot Malmö efter att resultatet blivit 2-0 till Malmö. Men ska man vara helt ärlig så var det väl inget resultat som stack ut.

 

För det märktes redan från början som jag skrev igår att det var Malmö som hade lugnet och självförtroendet och kunde ta sig ur knepiga situationer, medan HBK lätt blev lite stressade och tappade snabbt bollen igen när de fick den. Speciellt så var det ute på kanterna Malmö skapade mycket av sitt spel. För Emil och Ryan hade det ganska jobbigt ute på kanterna, då Thydell ofta ganska snabbt blev överspelad och Anel ofta sökte sig lite inåt i plan. Men man kom inte till så jättemånga stora lägen då Zvirre och Johnny ganska ofta kunde stå i vägen när det började hetta till. Samtidigt så kunde HBK då och då ta sig framåt i plan och även de komma till chanser. Så det var absolut Malmö som höll i taktpinnen, men HBK var nästa lika farliga till en början som Malmö. Och sedan hettade det ju till på ett par hörnor, något som ju inte riktigt har varit HBKs starkaste område tidigare i år. Men idag så hade man då säkert en ganska inövad variant där klungan ska försöka ta med sig sina motståndare in mot mål, och på så vis få en spelare helt fri i bortre delen av straffområdet. Och man var ju så när att det gav resultat också, men Ryans skott gick klockrent i stolpen. Och även nästa hörna blir farlig då den efter att gått förbi gröten gick utanför stolpen. Då kändes det inte alls omöjligt att HBK faktiskt skulle kunna ta ledningen. Man hade också haft några chanser tidigt i matchen, men där bollen inte alls studsat med HBK-spelarna, framförallt inte Marcus Olsson som fick felträff ett par gånger. Och sedan så trodde man ju att det var mål när Saevarsson stötte in bollen. Men det var avblåst. Oerhört bittert då det ju hade varit riktigt gott med ledning där. Men man fick ju ”revansch” sedan då även ett mål av Malmö dömdes bort. Då kändes det faktiskt lite bättre då det var tveksamma avblåsningar på båda målen. Men Malmö skulle ju få in ett mål till slut innan paus. Och vad ska man egentligen säga. HBKarna styr Mehmeti ut mot kanten, men han får till ett bra avslut som är väldigt svårt för Kalle att ta. Var väldigt jobbigt att Malmö fick sitt mål. För HBK brukar vara dåliga på att kunna hämta upp underlägen. Och att nu göra det mot Sveriges ganska bästa lag kändes väldigt tungt, och sedan gjorde ju regnet bara planen svårare och svårare att spela på. Jag kom på mig själv med att redan nu börja räkna in en förlust.

 

Och precis innan paus så kom ju också Kalles skada. Såg riktigt fult ut då Malmöspelaren ser ut att med flit ge Kalle en riktig smäll, helt rätt med gult kort på honom. Så Robin får komma in, och man har redan avverkat ett byte. Och i paus så gör man ju ett byte till då Baqaj kommer in. Han har väldigt inte jättemycket att jobba med i andra halvlek. Men det känns ändå som en spelare som är på rätt ställe och har ju en bra nick, som tyvärr går rakt på Dahlin i mål. Men han jobbar och sliter hela halvleken. Och HBK börjar ju andra halvlek bättre en de spelade i första halvlek, och skapar lite. Så en kvittering känns faktiskt inte i det läget helt omöjligt. Därför kommer Malmös 2-0-mål som en kalldusch. Och inte heller det målet av Mehmeti är så mycket att säga om. Han står på rätt plats och får till en lyckoträff helt omöjlig för Robin att ta. Sedan är ju matchen definitivt över och båda lagen vill nog sedan bara så fort som möjligt ta sig in i omklädningsrummet för att torka. Så resten blir inte så mycket att skriva om.

 

Det är ju helt klart så att Malmö var bättre än HBK igår, det är det nog ingen som undgått. Och vad ska man säga, det var ju ingen utklassning i alla fall. HBK hade ju ändå ett par lägen innan Malmös ledningsmål, och några kvitteringschanser. Men bollen studsar ju oftast inte med ett bottenlag, och den gjorde inte för HBK igår heller. Utan i de flesta lägena så kunde Malmö ta sig ur situationen med bollen. Men HBK försökte i alla fall. Så det är egentligen bara att rakryggat säga att Malmö var bättre en HBK och blicka fram mot nästa match, som är mot Kalmar.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Rättvis förlust

HBK kunde inte stå emot Malmö ikväll, utan förlorade matchen med 2-0. Ett resultat som jag inte tror att så många blev överraskade över. Malmö är nog ändå Sveriges bästa lag för tillfället.

 

Vet inte riktigt hur man ska skriva att HBK ställde upp idag, men ungefär såhär såg det ut:

Kalle Johnsson

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Ryan Miller

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Kristoffer Thydell, Marcus Olsson, Anel Raskaj

Joe Sise

 

Det märktes väl nästan redan från börjar vilket av lagen som trots allt är med och slåss om guldet. Malmö kändes direkt starkare och fick igång ett bättre passningsspel. Man började också ganska så tidigt leta sig fram till lägen. Men man kommer inte riktigt farliga lägena, utan det blir mest halvchanser. Men HBK är inte helt ofarliga de heller, utan det hettar till ett par gånger när man väl kommer upp. Framförallt så är det två hörnor som blir riktigt farliga. Första på en variant där Miller får komma helt ensam i bortre delen av straffområdet. Men bollen går klockrent i stolpen. Sedan är det en till hörna en stund senare som skruvar sig en bit utanför stolpen. Sedan har HBK en boll inne i mål. Det är situation där Sise och Saevarsson är inblandade. Sise får iväg ett skott som Dahlin i Malmös mål får handen på och lyckas hindra bollen från att gå in i mål. Men bollen dimper ner vid mållinjen där Sise petar bollen till Saevarsson som slår in bollen. 1-0 trodde alla, men det visar sig att man har blåst av. Jag vet fortfarande inte exakt varför målet blir bortdömt, men skulle gissa på att Sise är offside när han slår bollen till Saevarsson. Surt att det inte räknades, det hade HBK behövt. Men man fick ett bortdömt mål med sig lite senare, så det jämnade ut sig. För även Malmö får ett mål bortdömt, och denna gång är det definitivt för offside man blåser av. Men även den situationen var tveksam. Men Malmö skulle få sitt mål. För en bit innan paus så får Mehmeti bollen vid kanten på straffområdet slår till. Bollen går välplacerat innan bredvid Kalle i målet som inte kan göra så mycket målet. Tungt då Malmö är det bättre laget och styra mycket av spelet. Sedan brukar ju HBK ha väldigt tungt när motståndarna gör första målet. Och det kändes faktiskt lite som om matchen avgjorde i och med det målet. Och inte blev det bättre precis innan pausvilan. För i en duell mellan Kalle och en Malmöspelare så får Kalle en ful smäll av Malmöspelaren. Det gör att Kalle tvingas avbryta matchen, och att Robin får komma in. Men han hinner knappt komma in innan man blåser av halvleken. Så resultaten i paus var 1-0 till Malmö.

 

I paus gör HBK ett byte då Sise lämnar och Guri Baqaj kommer in. Och HBK börjar i ett lite högre tempo en vad man hade i första halvlek, och skapar lite lägen för kvittering. Bl a har Baqaj en nick på mål. Men det vill sig inte. Istället kan Mehmeti hålla sig framme igen och sätta 2-0 otagbart för Robin vid stolproten. Och då var ju matchen definitivt över. Sedan slappnar ju Malmö av och HBK får lite mer ytor. Görlitz kommer in istället för Saevarsson. Men man lyckas inte skapa speciellt mycket av värde. Utan Malmö kan stabilt vinna med 2-0.

 

Poängen för dagens match kommer här:

 

Kalle Johnsson                    3

 

Emil Salomonsson              2

Tomas Zvirgzdauskas        3 *

Johnny Lundberg               3 **

Ryan Miller                         2

 

Jonas G Saevarsson          3 ***

Mikael Rosén                     3

 

Kristoffer Thydell              2

Marcus Olsson                   2

Anel Raskaj                       3

 

Joe Sise                             3

 

Robin Malmkvist               3

Guri Baqaj                        3

Michael Görlitz                 3

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Malmöpågar på besök

Imorgon spelar HBK nästa match i Allsvenskan. Denna gång är det på hemmaplan, och mot Malmös bästa lag, Malmö FF. En match som man skulle kunna hoppa på lite folk på läktaren, men vädret kan nog dessvärre skrämma bort en del.

 

Malmö är ju en av de två Skånelagen som står lite i särklass i toppen av Allsvenskan. Och den senaste tiden har det jämnat till sig mellan de två lagen däruppe också. Helsingborg hade innan ett litet avstånd ner till Malmö, men nu har Malmö nästan hunnit ikapp Helsingborg som bara ligger en poäng före nu. Det gör man efter en väldigt stark start på hösten, med bara vinster förutom plumpen i omstarten mot AIK. Så där är verkligen en stark lag HBK ska ge sig an imorgon kväll, med spelare som Agon Mehmeti, Daniel Larsson och Guillermo Molins. Så det gäller verkligen att HBK ser upp och ger allt imorgon, annars blir det en omöjlig uppgift. För Malmö kommer komma till Örjans vall imorgon fyllda med självförtroende och kommer inte att ge HBK många chanser.

 

HBKs självförtroende är nog inte alls lika bra. För det har ju inte gått så bra den senaste tiden. Den enda riktiga ljuspunkten sedan uppehållet var hemmasegern mot Göteborg för några veckor sedan. Det gör att HBK för närvarande på kvalplats. Så man har lite att jobba med.

 

Matchen senast mot Åtvidaberg var väl ingen vidare. Det enda positiva var väl egentligen att man inte förlorade, och kanske att man gjorde mål. För det har man ju inte gjort tidigare på konstgräs. Men samtidigt så mötte man Allsvenskans jumbo, som inte har haft konstgräs på sin hemmaplan speciellt länge, bara sedan sommaruppehållet. Så helt bra var det ju absolut inte. För Åtvidaberg är inte av någon superklass precis, utan det var sämre agerande från deras sida både lite här och där. Så då ska inte de få lyckas skapa press mot HBKs mål. För det var ju faktiskt det de gjorde under delar av matchen. Det är inte alls något man ska vara nöjd med i HBK. Defensivt var det alldeles för många misstag och man tillät Åtvidaberg komma fram alldeles för enkelt. Där måste man absolut förbättra sig flera klasser tills imorgon. Man måste ligga mycket tätare på Malmöspelarna och pressa dem betydligt högre.

 

Offensivt var det väl i alla fall en aning bättre en vad de var defensivt mot Åtvidaberg. För även om man missade ett par riktiga bjudningar från Åtvidaberg så komma man fram i några fina uppspel, och höll bollen bra utmed marken. Men det är ju absolut inte så att jag var nöjd med vad man presterade offensivt heller mot Åtvidaberg. Man borde ha kunnat utnyttja att Åtvidabergs backlinje inte alltid kändes helt stabilt betydligt bättre. För det var ändå en hel del bollar som man tappade alldeles för enkelt. Det lite för segt ibland, man behöver ha lite bättre fart i bena tills imorgon. Och det är ju lite en inställningsfråga. Och just inställningen måste man få till imorgon. För det funkar inte att man går in halvhjärtat, vad det än gäller. Det ska vara hundra procent rakt igenom. Man ska springa tills man faller ihop, man ska ge allt i varje närkamp och man ska vara noggrann med varje passning. För det är enda sättet att rubba Malmö. Annars kan man nästan slänga in handduken. Så hundra procent är det som gäller imorgon.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Tung i Åtvidaberg

HBK fick alltså inte med sig mer än en poäng i gårdagens match mot Åtvidaberg. En missräkning måste man ju säga. Men samtidigt hade det varit ännu värre om man hade förlorat.

 

Efter att jag totalt dömde ut Åtvidaberg efter mötet med HBK i våras så var det intressant hur de skulle bete sig igår. För i våras så skrev jag ju att de inte höll allsvensk klass, och skulle aldrig kunna klara sig kvar i Allsvenskan med det spelet. Jag började ju t o m fundera på hur de överhuvudtaget skulle kunna få in ett mål. Men efter 4-0-segern för HBK så sparkades tränaren i Åtvidaberg, Daniel Wiklund. Och sedan så började Åtvidaberg ta poäng, och t o m vinna någon match. Därför var det väldigt intressant att se hur mycket bättre motstånd de kunde ge igår. Och motstånd gav de trots allt. Eller rättare sagt så fick de ta sig fram alldeles enkelt. För även om Åtvidaberg var flera klasser bättre igår än vad de var i våras, så brister det ibland i kunnandet för dem. Så därför kändes det till en början som om det var bara en tidsfråga innan Åtvidaberg skulle tappa bort sig och ge HBK något jätteläge. Och ett jätteläge skänkte man ju också bort i början av matchen då Anel får ett friläge. Men hela situationen kommer så överraskande att man inte hinner förstå hur bra läge det var innan bollen hade smitit utanför stolpen. Och läget kom nog lika överraskande för Anel. Och det är ju ganska talande också att Anel missar. För det hade antagligen inte en Denni Avdic eller Tobias Hysén gjort. De har det rätta självförtroendet i dessa lägen, och hade kallt slagit in bollen. Men Anel är ingen målskytt, och spelar i en klubb utan självförtroende framför mål. Så han blir förvånad och stressad över läget och drämma bara till bollen så fort han kan. Och så går bollen utanför.

 

Och sedan så börjar ju Åtvidaberg ta sig framåt i banan. Till en början var man ganska lugn, men när man kom gång på gång så började man ändå bli nervös. Och Kalle behöver ju göra några riktigt bra räddningar, plus att Åtvidabergsspelarna slarvade en del när de kom fram till mål. Därför var det oerhört skönt när HBK kunde ta ledningen. HBK har väldigt svårt att vända när de kommer i underläge, vilket hade gjort att de hade känts väldigt tungt ifall Åtvidaberg hade tagit ledningen. Men nu tog HBK ledningen, något som förhoppningsvis skulle ge HBK lite självförtroende, samtidigt skulle Åtvidaberg som den jumbo de är börja hänga lite med huvudet. Och till en början så får HBK lite mer boll och fick en lite ”boost” som kommentatorn sa. Men Åtvidaberg får en frispark precis innan halvtid. Och alla tror att Kristian Bergström ska skjuta därifrån, även Åtvidabergsspelarna verkade det som. Men han slog istället en passning ut mot kanten och på inlägget så kan två Åtvidabergsspelare så fria och bollen nickas in. Kameravinkeln gör det omöjligt att bedöma om de är offside, men jag tror i alla fall inte målskytten är det. Så det går nog inte att skylla på det heller.

 

Andra halvlek sedan är mycket en strid fram och tillbaka då det kändes som HBK fick till mer framåt samtidigt som Åtvidaberg inte riktigt är lika lyckade i andra halvlek. Det gör att det är en väldigt jämn halvlek. Men det är absolut inte något defensivt spel, utan det är två lag som vill vinna matchen. Men det är ingen av lagen som har den riktiga känslan framför mål utan det blir ganska många halvdana försök. Så det är ganska så rättvist resultat med 1-1. Men det är ju inget vidare resultat för HBK, eller något vidare spel. Hade man kommit upp till det spel som man har visat några matcher i år, senast mot Göteborg hemma, så hade man vunnit matchen igår. Det tror jag. Men nu är man alldeles för bekväma i vissa lägen, och defensivt så släpper man till alldeles för enkla lägen. Så även om inte är så farlig än poängmässigt, det är ju så oerhört jämnt så är det absolut det spelmässigt. För om man inte kan slå Åtvidaberg, vilka ska man då slå. Nä, här behövs en ordentlig uppryckning, och det snart. Annars kommer hösten att bli allt annat än rolig.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


En poäng i alla fall

HBK kunde inte få med sig mer än en poäng i dagens match mot Åtvidaberg. För trots att HBK tar ledningen kan Åtvidaberg kvittera, och matchen slutar 1-1.

 

HBK hade gjort några förändringar sedan senast i startelvan, som såg ut såhär:

Kalle Johnsson

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Ryan Miller

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anel Raskaj, Marcus Olsson

Emir Kujovic

 

HBK började väl bäst och tog tag i matchinledningen. Man kom också till matchen första jättechans då en Åtvidabergsback slår nästa knut på sig själv och slår bollen till en fri Anel. Men Anel blir nog ganska överraskad över chansen, och skjuter bollen precis utanför vänstra stolpen, har ni hört det förut. Och sedan börjar Åtvidaberg leta sig framåt i planen. Och Åtvidaberg tar också över spelet och börjar skapa en del lägen, och ett par hörnor. Bl a så har man en frispark som Kalle blir tvungen att tippa över ribban, och en nick som Kalle gör en handbollsräddning med handen på. Men som tur är så är inte Åtvidaberg vassare framför mål än vad HBK är, så man lyckas inte få någon boll. Istället kan HBK ta ledningen. Saevarsson slår ett inlägg som blir för långt. Men Anel lyckas ha fått tag i bollen på andra sidan straffområdet och slår ett inlägg som Saevarsson, som har löpt fram till mållinjen, kan nicka in. Det var väl inte helt rättvist i detta skede av matchen. Men samtidigt så har HBK haft ett par lägen, så man ska absolut skämmas för att man tar ledningen. HBK får också lite energi efter mål och får mer att säga till om. Men man får inte ta med sig ledningen i pausvilan. För precis innan halvtidsvilan så kan Åtvidaberg efter en frispark leta sig fram till en fristående Åtvidabergsspelare som kan nicka in bollen bakom Kalle. Sedan hinner det inte hända så mycket mer under första halvlek. Utan det står alltså lika när Martin Hansson blåser av halvleken, 1-1.

 

Man gör inga byten i halvlek, utan kör på med samma folk. Återigen är det Åtvidaberg som tar lite av initiativet i matchen. Men HBK har nu mer att säga till om i andra halvlek, och skapar också en del chanser. Framförallt är det Gus som får iväg ett par ordentliga skott. Framförallt så har han en boll i ribban efter en skott från distans. Men även Åtvidaberg har en del lägen som man kunde ha förvaltat. Men det gör man alltså inte. I 70:e minuten så gör HBK ett dubbelbyte. Ut går Mackie och Saevarsson, in kommer Prent och Anselmo. Prent tar högerkanten och flyttar över Görlitz till vänster. Anselmo tar den offensiva mittfältsplatsen, och flyttar ner Anel ett snäpp. Men dessa lyckas inte heller ställa till några större bekymmer. HBK gör ett byte till då man tar ut Emir och tar in nyligen spelklara Guri Baqaj som alltså fick göra debut. Sista tio minuterna blir det ganska öppet spel då båda lagen är missnöjda med oavgjort och går framåt. Det göra att det skapar lite lägen åt båda håll. För HBK så har Gus ett skott från straffområdetslinjen som målvakten gör en bra räddning. I sekvensen efter så försöker Anselmo sig på en cykelspark, men den blir för lös. Dessförinnan hade Baqaj fått iväg ett skott som träffade ett ben och gick till hörna. Men det blir inga fler mål, utan det blir 1-1.

 

Poängen för dagens match kommer nu:

 

Kalle Johnsson                   4

 

Emil Salomonsson             2

Tomas Zvirgzdauskas       2

Johnny Lundberg              2

Ryan Miller                        3 *

 

Jonas G Saevarsson          3

Mikael Rosén                     4 ***

 

Michael Görlitz                  2

Anel Raskaj                       3 **

Marcus Olsson                   2

 

Emir Kujovic                     2

 

Anselmo                            1

Alexander Prent               3

Guri Baqaj                         -

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Konstgräs igen…

Imorgon gör HBK troligtvis sitt enda stopp på östgötsk mark i år när man besöker klassiska Kopparvallen i Åtvidaberg för en match mot ortens stolthet Åtvidabergs FF. En arena där man i somras bytte underlag från naturgräs till konstgräs. Och konstgräs är ju något som inte har varit HBK grej i år precis.

 

Åtvidaberg som var oerhört nederlagstippade innan säsongen ligger förvisso på jumboplats. Man har ju inte så många poäng uppåt ändå i årets oerhört jämna tabell, och man har ändå under säsongen visat att man absolut inte är något lag att trampa på. För man skakade ändå om lag som Elfsborg, Göteborg och Kalmar under våren. Och trots att det till slut blev förlust senast mot Gelfe så var man länge med i matchen och gjorde ett par mål. Så det gäller verkligen att se upp för annars kan det göra ont. Och man har också Kristian Bergströms vänsterfot vid fasta situationer som kan ställa till det. Så det gäller att HBK är på tårna imorgon.

 

HBK kommer till morgondagens match med en dålig formkurva just nu, med två raka förluster. För senast blev det ju förlust med 3-1 på Örjans vall vattensjuka plan, och dessförinnan så förlorade man med uddamålet mot Trelleborg. Så det är en lag i behov av självförtroende som kommer till Åtvidaberg.

 

Matchen senast finns det inte så mycket att säga om egentligen. Planens kvalité gjorde det väldigt svårt att få till något vidare spel, och det gällde båda lagen. Men det fanns ändå en skillnad, i alla fall den delen jag såg, i självförtroende. För med Elfsborg trodde på det man gjorde, så kändes HBK mer tveksamma och tog lite dumma beslut. Det fanns inte den självklarheten i det man gjorde utan man tvekade lite. Imorgon måste man redan från början visa stor beslutsamhet och visa att man vill ha bollen och göra något vettigt av den. Man måste också ta för sig ordentligt i närkamperna, och absolut inte vika ner sig de situationerna. För det kommer nog att kunna bli mycket kamp imorgon, och då gäller det att man vinner striderna på plan. Sedan får det inte finnas några funderingar på hur det har gått i de andra matcherna på konstgräs i år. För det måste man ha lämnat bakom sig för länge sedan. Och just att lägga missar bakom sig är något som vissa spelare i HBK måste ha gjort. För det har bränts en del lägen framför mål den senaste tiden. Och en del av dessa lägen har säkert fastna i spelarnas minne, och kan mycket väl ställa till det vid nästa chans man får. Så därför är det viktigt att man i alla fall försöker lägga dessa situationer bakom sig. För det kan räcka med att någon för in något mål och sedan kan det bara rulla på för spelaren. Men som sagt kan det krävas något mål innan man är där.

 

Sedan om man ska se till att vara aggressiva redan från början, och ge motståndarna lite tid med bollen. Man måste väga kliva upp en del och inte bli stående för långt ner i banan. Och kan man med aggressiva försvarsspel och hög press vinna bollen högt upp i banan så har man också en kortare väg fram till motståndarnas mål. Och att man får till ett bättre anfallsspel än mot både Elfsborg och framförallt mot Trelleborg, skapar man möjlighet att komma till lägen. Men då krävs mycket löpningar och kunna hela tiden ge bollhållaren alternativ. Sedan måste man våga ta sig in centralt, och inte hela tiden försöka sig på inlägg. Också måste man våga skjuta, även en bit ifrån. Gör man det och visar upp rätt inställning så har man chans att rubba Åtvidaberg imorgon. Men det kommer krävas att man verkligen ger 100 procent.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Det mesta regnar bort…

Gårdagens match mot Elfsborg var ingen rolig tillställning. Delvis för förlusten för HBK, men också för den urusla planen.

 

För det var ju knappt att man kunde kalla det som spelades på Örjans vall igår för fotboll. Det var helt omöjligt för någon att ha en aning om hur bollen skulle bete sig från situation till situation. Det gällde båda lagen. Men skillnaden mellan lagen var att Elfsborg spelade med större marginaler, och stod i bättre positioner. För då man inte kan riktigt få till den bollbana som man har tänkt så får man se till att man har många olika utvägar som möjligt att ta med sig bollen. Och att man hellre spelar väldigt enkelt och kontrollerat än att försöka sig på något som ställer till det. Och det gjorde då Elfsborg. HBK spel kändes mer riskfullt. Man gjorde det lite för krångligt i många situationer, vilket gav Elfsborg en del farligheter. Nu var det väl egentligen inte något av målen som Elfsborg gör som beror på att någon defensivt tar en för stor risk och tappar bollen.

 

Men tycker ändå HBK har ganska bra koll på läget defensivt. Visst har det en del att göra med att HBK spelade större delen av den tiden jag såg igår med en man mer, plus att Elfsborg hade en betryggande ledning och inte behövde anfalla. Men Elfsborg skapade ändå inte så mycket. Offensivt så var det oerhört svårt att skapa något vidare sammanhängande spel. Det var ju mest sporadiska lägen då bollen för en gång skulle studsade åt rätt håll. Men de flesta avsluten var inte av något vidare kvalité. Men sa ändå efter varje skott att det är alltid bra att skjuta, framförallt med gårdagens blöta plan. Men att man lät Mackie slå straffen det fattar jag inte. Kanske har det sett bra ut på träningen, kanske var det ett sätt att försöka höga hans självförtroende. Men i vilket fall så hade jag hellre sett Gus slå straffen. Han har ett bra skott och känns säker. Hade man fått in en boll där så hade det ståt 2-1, och då hade det blivit match av det hela. Nu kunde ju Elfsborg få in 3-0 också innan paus, och i princip stänga matchen.

 

Nä så mycket mer finns det väl inte att säga om matchen. Det var ju svårt att hitta någon riktig strategi att analysera, eller bedöma spelarinsatserna. För det var ju ingen som kunde göra sig rättvis igår. Men Ryan gör återigen en väldigt stabil match det jag såg. Han gör inget exceptionellt, men gör det han ska. Och det är ju det viktigaste. Sedan var det ju ändå positivt att Emir till slut fick göra mål. Det är bara synd att inget av hans två mål i år egentligen har påverkat matchutgången. För hans första var ju 3-0-målet i slutminuterna mot GAIS och då gårdagens reducering med bara tio minuter kvar. Men förhoppningsvis så kan de ändå ge lite självförtroende. Annars var mest positiva Kristoffer Thydells inhopp. Killen är ju bara 17 år gammal. Men han går in med helt rätt inställning att bara kriga, och gör det riktigt bra. Ska bli spännande att följa honom. Men annars finns det väl inte så mycket att ta med sig från matchen, utan bara hoppas nästa match borta mot Åtvidaberg inte blir lika blöt.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Blöt förlust

HBK hade en tung kväll mot Elfsborg. På en riktigt vattensjuk plan kunde västgötarna gå segrande med 3-1 efter diverse sjabbel. Ska också be om ursäkt för att det inte blev någon inför-inlägg. Detta för att jag har varit bortrest ett par dagar. Den resan gjorde också att jag missade startade på dagens match.

 

HBK ska ha ställde upp såhär:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Ryan Miller

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Emir Kujovic, Marcus Olsson

Joe Sise

 

Som sagt så missade jag starten på dagens match, närmare bestämt första 25 minuterna. Och på den tiden hade det hunnit hända en hel del. För först ska Elfsborg ha tagit ledningen efter en hörna som inte Robin lyckas fånga i vätan, en liten målsvaktstavla. Men Elfborg hinner göra ett mål till innan jag kommit på plats, och det är en rejäl målvaktstavla. För bollen studsar över Robin på väg ut och in i mål. Och samband med att Robin rusar tillbaka för att hinna få tag på bollen så skadar han sig, och tvingas byta. In kommer Kalle. Sedan under den halva av första halvlek jag ser så är det helt omöjligt för något av lagen att få till något vidare spel, då det nästan går att simma på plan. Utan det blir lite farlig åt båda håll då bollen studsar med det ena eller det andra laget. Men så kommer en situation inne i Elfsborgs straffområde då Sise faller precis när han ska slå in bollen. Domaren blockar fram det röda korten för Martin Andersson i Elfsborg och pekar på straffpunkten. Det är ju HBKs stora chans att ta sig in matchen. Fram kliver Mackie för att slå straff. Och den oro man har över att just han ska slå straffen visar sig vara befordrad, då han bränner straffen. Och inte heller på returen går bollen in. Det var som sagt ett gyllene läge. Och inte blir det bättre när Elfsborg på tilläggstid i första halvlek kan slå in 3-0 efter att Kalle gjort en snygg räddning men bollen letat sig ut till Denni Avdic som inte gör några misstag. Så det stod 3-0 i paus.

 

Sedan är hela andra halvlek egentligen en parodi på en fotbollsmatch. Men det känns ändå som om det är HBK som kommer fram till något läge när det väl blir något. Men oftast blir det inte mer än ”nästanlägen”. Efter drygt en timmes tid så gör HBK sina två sista byten. Ut går Görlitz och Anel, in kommer Anselmo och den allsvenske debutanten, 17-årige Kristoffer Thydell. Matchen känns ju egentligen redan över, HBK har ju ingen större chans att komma ikapp. Men den lilla möjligheten blev i alla fall en aning större då Emir reducera efter 80 minuter. Men sedan blir det inga fler mål. Utan matchen slutar 3-1 till Elfsborg.

 

Jättesvårt att sätta betyg, lätt att gynna de defensiva spelarna en sån här matchen, men jag gör i alla fall ett försök:

 

Robin Malmkvist               -

 

Emil Salomonsson            3

Tomas Zvirgzdauskas      2

Johnny Lundberg              3 **

Ryan Miller                        4 ***

 

Anel Raskaj                       3

Mikael Rosén                     3

 

Michael Görlitz                  2

Emir Kujovic                      3

Marcus Olsson                   2

 

Joe Sise                             3

 

Kalle Johnsson                  3

Anselmo                            1

Kristoffer Thydell             3 *

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Spelare till Ängelholm

I helgen blev det klart att HBK lånar ut mittfältaren Pehr Andersson till Ängelholm resten av säsongen.

 

Pehr som flyttades upp från U-laget inför säsongen har inte lyckas etablera sig i A-laget utan har knappt fått någon minut över huvudtaget i A-laget, varken i Allsvenskan eller i träningsmatcher. Förvisso så har de andra spelarna som togs upp inför säsongen, Niclas Johnsson och Kujtim Bala, inte heller fått spela i Allsvenskan, men dessa två har ju trots allt fått en del tid i träningsmatcher, framförallt under försäsongen. Så det känns ju inte som om tränarstaben anser att Pehr inte håller tillräckligt hög klass. Så det känns både rätt och väntat att han lånas ut. För han verkar ju inte vara bättre en femte valet som defensiv mittfältare, som är hans huvudsakliga position, som det ser ut just nu. Eller som bäst femte val, kanske finns det fler som står före honom. Återstår att se om han lyckas ta plats i Ängelholm, något jag hoppas men är inte riktigt säkert på att han kommer att göra. För som sagt så har han ganska långt fram i HBK, och Ängelholm är ju trots allt ett ganska hyggligt Superettanlag. Men Superettan skulle ju kunna vara ett bra ställe att utvecklas på. Så jag önskar honom stort lycka till i höst, och hoppas han lyckas utvecklas i Ängelholm.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Fortsatt tungt på bortaplan

HBK har på sina nio bortamatcher i år fått med sig fyra poäng. Fyra ynka poäng. Det är man tillsammans med gårdagens motståndare Trelleborg sämst med i hela Allsvenskan, fast HBK har sämre målskillnad så man är alltså sämst. Och det blev ju som sagt inte bättre igår med ytterligare en förlust.

 

Första minuterna såg riktigt lovande ut. Det var HBK som tog tag i taktpinnen och backlinjen i Trelleborg slängde bort en hel del bollar. Det kändes som om man hade tagit med sig lite självförtroende från senaste matchen mot Göteborg. Men helt plötsligt så börjar Trelleborg leta sig framåt, och HBK tappar allt vad anfallsspel heter. Bara sådär. Det kändes som om man hamnade för långt ner i banan, man hade för långt fram och kunde inte utnyttja den snabbhet som finns på kanterna. Ta bara Emil som var den som fick mest beröm av Lasse i paus för att han i alla fall försökte. Men han hade alltid en bra bit fram för att kunna komma fram i anfallen. Och sedan var det också, precis som Lasse påpekade i paus, alldeles för stillastående. Det fanns inte den löpviljan som fanns mot Göteborg, och då får man inte till den press som man borde ha haft, och då är det ju lätt att man blir ganska låg i sitt försvarsspel. Sedan fanns det nog också ett annat skäl att man låg lägre, och det var att man var rädd för Trelleborgs djupledsspel, något som t ex la grunden till Trelleborgs seger med 4‑0 mot HBK på Vångavallen förra året. Då sprang Trelleborgs anfallare ifrån HBKs backlinje gång på gång. I år vill man nog få stopp på det. Och det lyckades man med tycker jag, för Trelleborg fick knappt till en enda boll bakom backlinjen eller någon löpduell mellan anfallare och försvarare. Utan de farliga lägena man hade var ju skott utifrån. Men där kommer det stora misstaget igår. För genom att man backade hem så gav man Trelleborg för mycket yta precis framför backlinjen, vilket genererade ett antal farliga lägen för Trelleborg. Och det var ju också på ett sådant läge Trelleborg gjorde segermålet. Jag tycker alltså att man la för mycket kraft på att se till att Trelleborgs anfallare inte fick chanser i djupled, att man la sig för lågt och skapade yta precis framför backarna. Kanske skulle de defensiva mittfältarna mer ha tagit den ytan.

 

Offensivt så såg det alltså bra ut de första minuterna. Då kändes det som om man hade tagit med sig prestationen mot Göteborg, samtidigt som Trelleborg kändes lite nervös eller ofokuserade, och slarvade bort många bollar. Men så fick Trelleborg till några moment, och plötsligt så fick man lite vind i seglen och vågade ta för sig mer. Och då började man sätta press på spelarna i HBK. Och i och med att HBK inte sprang som man borde ha gjort så kunde Trelleborg ganska enkelt fånga upp mycket av HBKs anfallsspel, plus att HBK kom in gammal ond vana med en massa långbollar, som Trelleborgs backlinje oftast hade ganska enkelt att få tag på. För även om Sise fick ta på en del så var han för ensam längst upp. Inför andra så satte man in Emir för att få in en till spelare som kunde hålla fast bollen långt fram. Och Emir är ju stark och betydligt snabbare en var i alla fall hans bror är, vilket förvisso inte säger så mycket slutändan men ändå. Men framför mål så finns det nu så många spärrar att det är näst intill om möjligt att ta sig förbi dem. För jag kan lova att lägen som de öppna målen mot Elfsborg i våras och på Göteborg förra omgången, plus det missade friläget igår sitter fast på Emirs näthinna, och försvinner inte i första läget. Så det är tungt nog att både Emir och Sise missade sina lägen bara för gårdagens match, men det som nästan är minst lika jobbigt är att det troligtvis kommer påverka dem även i framtida lägen, och få dem att fundera. Det enda som skulle kunna bryta det hela är ju helt enkelt att de får göra mål. Sedan hade ju HBK en bra period i mitten av andra halvlek, men samtidigt så kändes det inte som om man egentligen fick till något vidare bra spel, utan det var då två bra frilägen och en del inlägg, inget vidare bra passningsspel som var i närheten av vad man såg mot Göteborg. Men visst sved förlust mycket med tanke på de två frilägen HBK ändå hade. Och oavgjort hade varit rättvist då lagen hade varsin halvlek. Men begrepp som Trelleborg och bortaplan brukar inte vara speciellt positiva för HBK heller.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Förlust trots jättechanser

HBK fick lämna dagens match på Vångavallen i Trelleborg med en förlust. För matchen slutade 1-0 till Trelleborg, trots ett par frilägen för HBK.

 

HBK ställde upp med denna elva idag, med en förändring sedan senast:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Joe Sise

 

Det var HBK som tog tag i de första minuterna, och hade också första chansen. Det på en hörna som Sise sånär får foten på också kan dundra in bollen, men smiter precis förbi. Och Trelleborg tar sig ganska kvickt in i matchen. Och ju längre halvleken går, ju mer är det Trelleborg som har spelet. Och mitten i halvleken så är HBK riktigt tillbakapressade och kommer ingenvart framåt. Men Robin storspelar bakåt och gör ett antal kvalificerade räddningar. Bl a på en frispark och några skott strax utanför straffområdet. Men det är inget av skott som letar sig förbi Robin, utan han får hålla nollan i första halvlek. HBK sticker emellan med ett skott av Görlitz, men så mycket mer får man inte till under första halvlek. Utan det står 0-0 i paus, med övertaget för Trelleborg.

 

Inför andra halvlek gör HBK ett byte, då Anselmo går ut och Emir kommer in. Och precis som i början av första halvlek så börjar HBK bättre precis i början av andra halvlek. Och man kommer också till en jättechans. Det är Sise som kommer helt fri med målvakten, men lyckas sätta bollen precis utanför stolpen. Där ska det ju verkligen vara mål. Trelleborg sticker emellan och har en bra period. Men HBK tar ganska så direkt över initiativet igen. Och man börjar faktiskt skapa ett visst tryck, men inte lika stor som Trelleborgs i första halvlek. Bl a så har Sise ytterligare en chans då han nickar, förvisso ganska löst, precis utanför stolpen. Även Johnny kommer fram vid några tillfällen och har ett par lägen med huvudet. Och sedan kommer nästa jätteläge för HBK. Det nästan identiskt med Sises läge då Emir kommer fri med målvakten. Men precis som Sise så skjuter Emir precis utanför stolpen. Två sådana lägen får man ju absolut inte missa. Och precis strax efter det läget så kommer också Trelleborgs segermål. Det är Mattias Adelstam som i den 78:e minuten skjuter från utanför straffområdet, en bit ut mot kanten. Robin är nära att vara på den med den går in bakom honom. Kändes ju väldigt bittert. HBK gör det dubbelbyte inte så långt efter målet, då Anel och Görlitz får kliva av och Prent och Saevarsson får komma in. Men man lyckas egentligen inte skapa något riktigt bra läge de sista minuterna. Utan HBK får istället lämna planen som förlorare efter 1-0 till Trelleborg.

 

Ska dela ut poängen till spelarna också:

 

Robin Malmkvist                  4 ***

 

Emil Salomonsson               3 *

Johnny Lundberg                4 **

Tommy Jönsson                  3

Christian Järdler                 2

 

Anel Raskaj                        2

Mikael Rosén                      3

 

Michael Görlitz                   3

Anselmo                             2

Marcus Olsson                   3

 

Joe Sise                             3

 

Emir Kujovic                     2

Alexander Prent               -

Jonas G Saevarsson         -

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Besök i palmernas stad

Imorgon ska spelarna i HBK återigen dra på sig matchtröjorna för att spela en allsvensk match. Denna gång är det i den sydligaste stad i Allsvenskan, närmare bestämt Trelleborg. Så det är alltså ett besök på Vångavallen som gäller, i en match som börjar, precis som vanligt en vardag, 19.00. 

 

Trelleborg som startade serie i våras riktigt dålig och var jumbo några omgångar in i säsongen. Men har den senaste tiden verkligen hittat formen och vann båda matcherna i vändningen mot Gelfe. Lägger där till att man vann sista matchen innan uppehållet också så har man alltså tre raka segrar i Allsvenskan, och ligger nu inte mer än två poäng efter HBK. Och med spelare som Mattias Adelstam och Andreas Drugge som har hittat målformen den senaste tiden så kommer Trelleborg att vara riktigt farliga. Och det finns ju alltid en räv bakom Tom Prahls öra. Så det gäller verkligen att HBK är på tårna redan från början imorgon, annars blir det tufft.

 

HBKs start på höstsäsongen har ju inneburit en förlust och en vinst mot Göteborg. För först så fick man ju däng med 3-0 på Gamla Ullevi uppe i Göteborg, för att förra helgen ta revansch och vinna med 1-0. Så det återstår att se hur man ska klara av Trelleborg.

 

Segern senast kändes såklart väldigt skön då det ju är en väldigt tät serie i år. Och spelet imponerade också under bitar av matchen. För det kändes som HBK kom in till matchen med en större tro på sitt eget spel jämfört med t ex matchen i Göteborg veckan innan, där man ju startade ganska darrigt, och också fick ett mål emot sig ganska tidigt. Sedan fick man ju bara jaga. Senast så tog man ju direkt själv tag i taktpinnen, och kunde sedan hålla kontrollen på matchen. Nu är det väl förvisso lite skillnad på hemma- och bortaplan, men man måste våga försöka ta initiativet även imorgon, och på så vis kunna styra skeendet i matchen. Det ska man försöka göra med högre press och på så viss ge Trelleborgsspelarna mindre tid med bollen. Men samtidigt får man ju vara med på Trelleborgs goda form just nu och parera det lite, och kanske falla vid vissa tillfällen och inte ge Trelleborgs snabba anfallare för mycket yta att springa sig fria.

 

Offensivt så vill jag se något liknande som senast. För då fanns det variation i anfallsspelet. Kanske var det lite mycket på en och samma kant. För även om högerkanten var riktigt bra, så måste även vänsterkanten vissa mer. För den var ganska osynlig under stora delar av matchen. Får man igång den kanten också så får man ju ett ännu mer varierat anfallsspel. Men sedan så måste det ju fortfarande finnas någon målskytt framför mål. För senast så var det ju lite en slumpboll som blev mål, och det var ju inte någon offensivt spelare som gjorde det. Det gäller att det är någon av de offensiva får in någon, eller några, bollar och på så viss hittar självförtroendet. För just nu är det ju ganska många som har en liten spärr när man kommer framför mål. Och det finns i princip ett sätt att bli av med det, och det är ju att göra mål. Så där är bara att kämpa på. Och imorgon ska man verkligen ge järnet och bara kriga hela vägen fram till slutsignalen. För det kommer att krävas mycket kämpande.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0