Fortsatt tungt på bortaplan

HBK har på sina nio bortamatcher i år fått med sig fyra poäng. Fyra ynka poäng. Det är man tillsammans med gårdagens motståndare Trelleborg sämst med i hela Allsvenskan, fast HBK har sämre målskillnad så man är alltså sämst. Och det blev ju som sagt inte bättre igår med ytterligare en förlust.

 

Första minuterna såg riktigt lovande ut. Det var HBK som tog tag i taktpinnen och backlinjen i Trelleborg slängde bort en hel del bollar. Det kändes som om man hade tagit med sig lite självförtroende från senaste matchen mot Göteborg. Men helt plötsligt så börjar Trelleborg leta sig framåt, och HBK tappar allt vad anfallsspel heter. Bara sådär. Det kändes som om man hamnade för långt ner i banan, man hade för långt fram och kunde inte utnyttja den snabbhet som finns på kanterna. Ta bara Emil som var den som fick mest beröm av Lasse i paus för att han i alla fall försökte. Men han hade alltid en bra bit fram för att kunna komma fram i anfallen. Och sedan var det också, precis som Lasse påpekade i paus, alldeles för stillastående. Det fanns inte den löpviljan som fanns mot Göteborg, och då får man inte till den press som man borde ha haft, och då är det ju lätt att man blir ganska låg i sitt försvarsspel. Sedan fanns det nog också ett annat skäl att man låg lägre, och det var att man var rädd för Trelleborgs djupledsspel, något som t ex la grunden till Trelleborgs seger med 4‑0 mot HBK på Vångavallen förra året. Då sprang Trelleborgs anfallare ifrån HBKs backlinje gång på gång. I år vill man nog få stopp på det. Och det lyckades man med tycker jag, för Trelleborg fick knappt till en enda boll bakom backlinjen eller någon löpduell mellan anfallare och försvarare. Utan de farliga lägena man hade var ju skott utifrån. Men där kommer det stora misstaget igår. För genom att man backade hem så gav man Trelleborg för mycket yta precis framför backlinjen, vilket genererade ett antal farliga lägen för Trelleborg. Och det var ju också på ett sådant läge Trelleborg gjorde segermålet. Jag tycker alltså att man la för mycket kraft på att se till att Trelleborgs anfallare inte fick chanser i djupled, att man la sig för lågt och skapade yta precis framför backarna. Kanske skulle de defensiva mittfältarna mer ha tagit den ytan.

 

Offensivt så såg det alltså bra ut de första minuterna. Då kändes det som om man hade tagit med sig prestationen mot Göteborg, samtidigt som Trelleborg kändes lite nervös eller ofokuserade, och slarvade bort många bollar. Men så fick Trelleborg till några moment, och plötsligt så fick man lite vind i seglen och vågade ta för sig mer. Och då började man sätta press på spelarna i HBK. Och i och med att HBK inte sprang som man borde ha gjort så kunde Trelleborg ganska enkelt fånga upp mycket av HBKs anfallsspel, plus att HBK kom in gammal ond vana med en massa långbollar, som Trelleborgs backlinje oftast hade ganska enkelt att få tag på. För även om Sise fick ta på en del så var han för ensam längst upp. Inför andra så satte man in Emir för att få in en till spelare som kunde hålla fast bollen långt fram. Och Emir är ju stark och betydligt snabbare en var i alla fall hans bror är, vilket förvisso inte säger så mycket slutändan men ändå. Men framför mål så finns det nu så många spärrar att det är näst intill om möjligt att ta sig förbi dem. För jag kan lova att lägen som de öppna målen mot Elfsborg i våras och på Göteborg förra omgången, plus det missade friläget igår sitter fast på Emirs näthinna, och försvinner inte i första läget. Så det är tungt nog att både Emir och Sise missade sina lägen bara för gårdagens match, men det som nästan är minst lika jobbigt är att det troligtvis kommer påverka dem även i framtida lägen, och få dem att fundera. Det enda som skulle kunna bryta det hela är ju helt enkelt att de får göra mål. Sedan hade ju HBK en bra period i mitten av andra halvlek, men samtidigt så kändes det inte som om man egentligen fick till något vidare bra spel, utan det var då två bra frilägen och en del inlägg, inget vidare bra passningsspel som var i närheten av vad man såg mot Göteborg. Men visst sved förlust mycket med tanke på de två frilägen HBK ändå hade. Och oavgjort hade varit rättvist då lagen hade varsin halvlek. Men begrepp som Trelleborg och bortaplan brukar inte vara speciellt positiva för HBK heller.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0