Kan bli fotbolls-EM i Halmstad!!!

Under dagen har Svenska fotbollsförbundet tillsammans med det norska skickat in en intresseanmälan till UEFA om att Sverige och Norge tillsammans vill arrangera fotbolls-EM 2016. Och enligt direktiv av UEFA ska värdnationerna presentera nio "host cities" (värdstäder) och upp till tre reservarenor. Sammanlagt blir det ju då tolv städer presenteras, vilket då delas lika mellan länderna. Det innebär alltså att Sverige ska presentera sex arenor och enligt Sportbladet är det dessa sex:


Swedbank Arena, Solna

"Nya Söderstadion", Stockholm

Nya Ullevi, Göteborg

Olympia, Helsingborg

Swedbank Arena, Malmö

Och...

"Halmstad Arena", HALMSTAD

  

Nu är detta inte hundra säkert att det blir dessa arenor, men chansen är väldigt stor. Sedan ska ju en eller två av arenorna av reservarenor och sedan är det ju inte alls säkert att Sverige och Norge får EM. MEN ÄNDÅ! Tänk hur stort det skulle vara om EM skulle spelas Halmstad. Riktiga EM!!!


Men det var inte det som var min första tanke när jag fick se det. Utan om man överhuvudtaget presentera Halmstad som en möjlig kandidat för en fotbolls-EM, och inte t ex Borås Arena (kan det har om göra med Max-incidenten kanske?), så MÅSTE det verkligen finnas planer på att bygga en NY ARENA. Det hoppades man trots allt att kommun skulle inse, med tanke på de nya reglerna som inte Örjan klarar av, så måste inom de närmaste åren ha en nya arena för att HBK överhuvudtaget ska få spela i Allsvenskan. Sedan kan det man ju inte bygga någon liten arena om man ska kunna arrangera EM-matcher, har hört att en EM-arena ska rymma typ 30 000. Nu tror jag kanske inte att man bygger en arena som tar 30 000, utan gör säkert något temporärt under EM i så fall, men i alla fall.


Återstår bara att se vad som händer framöver. Tänk hur cool det skulle var, att ha hela Europas blickar riktade hit. Till lilla Halmstad. Stor säger jag bara...  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Emra klar för ÖSK

Efter en tids spekulationer är nu Emra Tahirovic klar för Örebro som ett lån fram till 1 juli. Vill på så viss bl a få en lite större chans att bli uttagen till sommarens U21-EM på hemmaplan. Behöver nog också få en nystart efter att det inte har gått så bra för honom i Zürich.


Jag hoppas alla ger honom ett varmt välkomnande när hans Örebro kommer till Örjans Vall i slutet av maj, det förtjänar han trots allt.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


HBK förlorade i slutminuterna

Trots att HBK tog ledningen i första halvlek i dagen match, så vände Espanyol i andra till 2-1, efter att ha gjord det avgörande målet någon minut innan slutet.


Första halvlek ska Espanyol ha haft mycket boll, men HBK ska ha hållit ihop försvaret mycket bra och i princip inte släppt till några chanser. Och ju längre halvleken gick, ju mer ska Klubben ha kommit in i matchen, vilket bl a gav HBK en straff. Men Anselmo brände den, eller "målvakten räddade". Fast det dröjde inte länge innan Anselmo revanscherade sig när han satte en frispark i närmsta krysset från ca 20 meter. Det var också resultatet i halvtid.


I andra halvlek var spelet mer böljande, men HBK-spelerna ska inte riktigt ha varit på tårna. Det ledde till att Espanyol fick en, som det verkar, tveksam straff, där HBKarna trodde det var frispark när domaren blåste. HBK kämpade ändå sig in i matchen igen och borde som det verkar ha gjort något mål. Men istället ska Espanyol ha kontrat i segermålet efter att HBK hade haft en frispark.


Verkar som det ska ha sett hyfsat ut, så det var synd att det förlorade. Nu har Klubben lite mindre än en vecka innan de återvänder hem en vecka innan de fortsätter vidare till Italien.


Sedan verkar som om förre HBK-spelaren Emra Tahirovic ska skriva på ett lånekontrakt för Örebro senast imorgon. Emra som lämnade HBK sommaren 2007 som den då näst dyraste försäljningen av HBK genom tiderna, numera den tredje dyraste efter att Peter Larsson gick någon miljon dyrare i somras.


Som jag skrev igår så är Jesper Westerberg på väg till Viking Stavanger i Norge. Men det verkar som även holländska NEC Nijmegen, klubben som Alexander Prent kom till HBK från, ska ha varit intresserad av Westerberg. Men som sagt verkar det som det i första hand är Viking Westerberg vill till.    

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Startelvan imorgon

Tog inte så långt tid utan här kommer hur HBK ställer upp imorgon:

Magnus Bahne

Emil Jensen
Tomas Zvirgzdauskas
Markus Gustafson
Per "Texas" Johansson

Andreas Johansson
Tim Sparv

Michael Görlitz
Anel Raskaj
Marcus Olsson

Anselmo

Bänken: "Kalle" Johnsson, Christian Järlder, Ajsel Kujovic, Emil Salomonsson och Emir Kujovic

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!

HBK möter Espanyol B imorgon

Efter att, vad jag har hört, haft ett bra träningsläger än så länge så ska HBK imorgon spela en träningsmatch mot Espanyols B-lag. Espanyol, vars A-lag slog storebror Barcelona på bortaplan i Barcelona‑derbyt i lördags med 2‑1, en match som HBK-spelarna ska ha sett. Trots det så ligger Espanyol inte bättre än näst sist i La Liga. Ska vara ärlig och säga att jag har lite dålig koll på Espanyol, men några namn tycker jag trots allt att jag känner igen. Så som målvakten Carlos Kameni (kamerunsk landslagsmålvakt), mittfältaren Ivan de la Peña, backen Steve Finnan (f d Liverpool) och anfallaren Raul Tamudo. En intressant sak jag fick fram var att Espanyols serbiska mittfältare Milan Smiljanić ska vara född i Kalmar.


I Spanien ingår reservlagen i seriesystemet som A-laget, men lagen får inte spela i samma liga.  Espanyols B-lag ska spela i Tercera División, vilket den fjärde högsta ligan i Spanien.


Tror att det kan vara en rätt intressant värdemätare för HBK, det är trots allt spelare som är mitt i säsong, och jag hoppas de visar en mycket bättre vilja en mot AB, för viljan var inte godkänd i den matchen. Skulle kännas skönt med lite positiva tendenser imorgon och kunna lämna AB matchen helt och hållet bakom sig.


Återkommer om jag får någon startelva för imorgon, annars är det bara att önska Klubben lycka till!  


Sedan ska förre HBK-spelaren Jesper Westerberg vara aktuell för Viking Stavanger i Norge. Enligt rykte skulle Westerberg ansluta till Vikings träningslägeri Spanien idag. Westerbergs kontrakt med HBK gick ju ut efter förra säsongen och han har sökt efter klubb sedan dess. Bl a ska AIK ha varit intresserad av honom tidigare.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


HBK har åkt söderut

Tidigt i morse lämnade HBKs A-lag Örjans Vall för att åka på sitt första träningsläger för året. Under elva dagar ska man bo och träna i El Montanya, sju mil norr om Barcelona. Man kommer under denna tid försöka utnyttja chansen att spela på naturgräs. Bl a kommer man att göra fjorton fotbollspass, men även två fyspass och spela en träningsmatch. Matchen går mot Espanyols B-lag nästa tisdag. Men man ska även se Espanyols A-lag i Barcelona-derbyt mot FC Barcelona på Nou Camp till helgen, vilket inte är fel precis. Hela A-laget är med ner, plus de två lärlingarna Johan Palm och Pehr Andersson, båda defensiva spelare.


Efter dessa elva dagar är man hemma i en vecka, för att sedan ge sig iväg på ett träningsläger till Italien i sex dagar. Efter det är det bara sluttampen på försäsongen kvar innan man den 5 april möter AIK på Råsunda i den allsvenska premiären...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!

Kvastarna byter namn

Jag hörde ryktet redan i söndags, att man på årsmötet för Kvastarna slutet av förra månaden tog upp frågan om ett namnbyte. Även hur man skulle marknadsföra sig ska ha tagits upp. Man ska då ha kommit fram till att man vill få bort stämpeln som Kvastarna har och därför marknadsföra sig som något nytt, bl a genom att byta namn. Styrelsen fick i uppdrag till nästa möte att fixa namnbytet.


Och igår var det då detta möte. Då ska man då ha kommit fram till det nya namnet som är:
BollKlubben Support
  


Även ett nytt logga har tagits fram (bilden nedan). Man har även lagt ner Kvastarnas hemsida för att göra en ny för den "nya" supporterklubben.


Slogan är "-gripen av Klubben"

Känns som ett bra initiativ, det kan nog behövas en nystart för att få fart på supporterkulturen i Halmstad. Håller alla mina tummar för att detta ska höja stämningen på Örjan. Inte på en gång kanske, men så småningom...  


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Skitmatch på Sannarp

Såg då matchen mellan HBK och AB från Köpenhamn idag. Det var ingen vidare match. AB vann med 1-2.


Matchen började ganska trevande, men det kändes redan från början som om det var danskarna som var det hetare laget. De till trots hade HBK ett par chanser, men avsluten var riktigt dåliga vill jag säga. Danskarna spelade väldigt tufft, ibland till och med brutalt, med tanke på att det bara var en träningsmatch. Den första riktiga smällen fick Görlitz efter cirka tio minuter där han blev liggande efter att fått en smäll i huvudet. Efter en snabb koll av Simon (Bakkioui) var han tillbaka i spel, men det var inte precis den enda smällen han fick under matchen. Den smäll som trots allt var mest liv över kom senare i halvleken, denna gång var det Anel, som vad jag såg blev ganska fult kapad. Även om det var på andra sidan planen såg man att Anel blev ganska irriterad. Även Janne (Andersson) blev lite upprörd och skällde på domaren så att alla hörde, och domaren valde att ta ett snack med Janne. Ungefär mitt i första halvlek gör AB sitt första mål, efter hörna. En AB-spelare får stå helt fri vid straffområdeslinjen och nicka in bollen precis vid bortre stolpen. Kanske en boll som Bahne skulle ha tagit. Efter det får AB en mer av spelet, och det känns som om HBKarna blir allt mer frustrerade på att bollen hela tiden hamnar fel, och på det fula spelet av AB. Ett exempel på frustration var när Järdler efter att AB fått hörna drämmer bollen i stängslet som går runt planen. Ska man summera första halvlek så är mycket bara att glömma, fast lite ljusglimtar fanns det. Bl.a. gjorde HBK ett mösteranfall mitt i halvleken när Görlitz passar Emir (tror jag?) som väggpassar tillbaka så att Görlitz får mycket yta på kanten och springer mot straffområdet och slår ett inlägg. Därinne kommer Anselmo helt perfekt, men skjuter rakt på målvakten. Ett riktigt fint anfall ända fram till avslutet. Fanns även några individuella prestationer under halvlek som var riktigt snygga.


Inför andra halvlek byter man Sparv mot Sebastian Johansson, kanske för att få in en som verkligen krigar. Hade hoppats att HBK skulle tända till lite under pausen, var väldigt dålig tändning tycker jag i första. Men starten på andra halvlek blir inte så mycket bättre än första, kanske lite men inte så mycket. Inte blir det bättre att Gus ger bort ett mål cirka tio minuter in i andra. Han missar att Bahne har gått ut och passar rakt in i straffområdet, det är bara för ABs anfallare att slå in bollen. Riktigt dåligt, men det var inte Gus match idag om man säger så. Efter det målet känns det som om ingen av lagen riktig ger allt och det är ingen vidare fotboll. Men tycker att Marcus Olsson kommer in med lite fighting spirit när han byter med Anel. Efter att sedan Emir har gått ut och ersatts med Prent, och Görlitz flyttas in i mitten, så kommer reducering. Det är Görlitz som slår ett inlägg som Anselmo bara behöver sätta huvudet på. HBK har några chanser till innan matchen tar slut utan att få in bollen. Inte den roligaste matchen precis jag har sett.


Dags att bedömas var spelarna för sig lite. Efter tips har jag tänkt och ändra lite på hur jag sätter poäng. Det kommer fortfarande att vara 1-5, men 1=underkänt, 2=godkänt, 3=väl godkänt, 4= riktigt bra, 5=landslagsklass. Ni kan också dra av en poäng från matchen mot Ängelholm så stämmer det med denna poängsättning.


Målvakt


Magnus Bahne                  2,5                

Bahne gjorde en helt okej match idag. Kanske skulle ha tagit första målet, men andra vill jag inte klandra honom alltför mycket över. Dirigerar backlinjen bra. Gjorde en superräddning på skott från kanske en halvmeter, fråga mig inte hur han lyckades hinna ta den. Var förvisso offside, men ändå.


Backar


Mikael "Gus" Rosén        1,5

Det var absolut inte Gus match idag. AB hade jättemycket yta på Gus kant och spelade mycket på den ytan. Vet inte om det var Gus som låg för långt in i plan eller om det var Görlitz som var för offensiv, bra såg inte i alla fall inte ut. Höjde sitt betyg i slutet av matchen då han gjorde några bra grejer.


Markus Gustafsson          2,0

Markus gjorde en helt okej match, även om jag tycker AB fick kom till farliga lägen lite för ofta. Kändes som om han var en av dem i HBK som var mest laddade och kändes som om han var mer resolut i sina ingripande än Tommy.


Tommy Jönsson                1,5

Gjorde in heller någon vidare match tycker jag. Gick in halvhjärtat i allt för många situationer, och får inte riktigt godkänt idag. Kan mycket bättre än vad han visade idag.


Christian Järdler              2,0

Järlder försökte, precis som mot Ängelholm, i alla fall rätt mycket. Precis som på andra kanten så tycker jag att AB kom runt på vänsterkanten lite för lätt. Såg ändå bättre ut på Järdlers sida.


Defensiva mittfältare


Andreas Johansson          2,5

Syns att Ante har fått självförtroende av att varit med i landslaget. Var en av HBKs bästa spelare idag tycker jag. Kämpar och sliter, men kan lägga rätt bra passningar ibland. Kan bli viktig kommande säsong.


Tim Sparv                          2,0

Sparv gjorde sin första match för HBK idag. Såg helt okej ut utan att på något sätt glänsa. Kändes som han inte gick in i duellerna till hårt ibland. Ändå kändes han ganska lovande, kan absolut slåss om en plats i startelvan.


Offensiva mittfältare


Michael Görlitz                 2,0

"Michi" hade ganska tuff match idag. Fick mycket stryk och det märktes lite i spelet tycker jag. Hade trots allt ganska mycket boll och gjorde en del bra saker. Kan också vara bidragande till att det fanns som mycket plats för AB att anfalla på HBKs högerkant.


Emir Kujovic                    1,5

Emir tycker jag var ganska blek idag och gjorde inte så stort väsen av sig. Känns som om han ska spela ett steg högre upp, är ingen riktig playmaker.


Anel Raskaj                       1,5

Anel var också ganska blek idag. Hade några bra grejer även han, men har kvar tendensen att hålla i bollen lite för länge ibland. Fick precis som Görlitz en del stryk. Passar bättre centralt.


Anfallare


Anselmo                             2,0

Anselmo gjorde till slut mål idag. Han som brukar vara säkerheten själv framför mål missade idag minst två frilägen. Gjorde trots allt en okej match, hade några hyfsade dribblingar.


Avbytare


Sebastian Johansson         2,0

Seb kommer in i andra halvlek och sliter och det känns lite som om det blir lite tätare i mitten i andra. Kan bli tufft mellan han och Sparv.


Marcus Olsson                  2,5

Kommer in med energi och vilja och höjer HBKs spel. Blir även tätare defensivt eftersom Marcus löpte hem bra.


Alexander Prent               2,0

Hinner faktiskt inte få någon riktig uppfattning om Prent idag. Hinner inte ha så mycket boll, men det blev lite bättre defensivt på högerkanten när Prent kom in tycker.


Till slut så är det bara säga att HBK lär sig av denna matchen och kämpar mer i fortsättningen. Nu orkar jag inte skriva mer om denna matchen, utan i stället tänker jag blicka framåt...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Match mot AB imorgon

Imorgon är det återigen träningsmatch, även denna gången mot ett danskt lag. Det är AB (Akademisk Boldklub) från Köpenhamn som kommer på besök till Sannarp. De ligger för närvarande på sjätte plats i den näst högsta ligan i Danmark, så de kanske är ett lag i borde slå. Kollade igenom deras trupp och kunde inte hitta någon man kände igen. Ser även som att det inte finnas någon svensk i klubben.


Efter att det var ganska många som var borta under matchen i tisdags mot Nordsjälland, så ser det betydligt bättre ut nu. Egentligen bara Zvirre som är småskadad, och Kalle som är med U19-lanslaget, som är borta. Det gör att Janne har rätt många att välja på när han ska ta ut morgondagens elva, men har bestämt sig för denna:


Magnus Bahne

  

Mikael Rosén

Markus Gustafsson

Tommy Jönsson

Christian Järdler

  

Andreas Johansson

Tim Sparv

  

Michael Görlitz

Emir Kujovic

Anel Raskaj

  

Anselmo

  

Bänken: Conny Johansson, Per "Texas" Johansson, Sebastian Johansson, Marcus Olsson, Alexander Prent


De flesta var ju med även mot Ängelholm, med det ska bli intressant och se Sparv och Görlitz som jag inte har sett i år. Sparv har ju inte varit med i någon av träningsmatcherna, p g a att han varit med finska landslaget ett par gånger. Två andra som jag inte har sett i år är Texas och Emil Jensen som har spelat de två matcherna jag inte sett, lite oflyt.


Då är det bara att invänta matchstart imorgon 13.00. Jag kommer stå där, förhoppningsvis inte ensam...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!

Vinst i Danmark

Vid middag spelade då HBK borta mot danska Nordsjälland. Det blev inget målkalas precis utan Marcus Olsson avgjorde med matchens enda mål i den 85:e minuten, så det alltså blev 0-1 till Klubben. Enligt HBKs hemsida ska det ha varit HBK som hade de flesta chanserna utan att sätta dit dem. Såklart ska Emir ha missat några lägen, tänk hur många mål han skulle göra om han hade Anselmos effektivitet framför mål. Bakåt ska det ha varit väldigt stabilt och Nordsjälland ska knappt ha haft ett enda riktigt avslut, vilket är väldigt positivt. Också kul eftersom Markus Gustafsson spelade hela matchen. Vem vet, kanske kan han konkurrera om en plats i startelvan ändå. I vilket fall är det väldigt starkt av Klubben att vinna mot Nordsjälland på bortaplan. Ett Nordsjälland, som jag sa igår, ska vara längre fram i sin försäsong och som slog Kalmar nere i La Manga, en turnering som Nordsjälland för övrigt gick till final i.


Nästa match är då hemma på lördag mot AB Köpenhamn. Förhoppningsvis gör Klubben en bra match även då.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Första bortamatchen

Imorgon spelar HBK sin tredje träningsmatch för säsongen, denna gång i Danmark. De kommer nämligen att möta Nordsjälland imorgon middag på bortaplan. En väldigt intressant match eftersom Nordsjälland ligger lite före i försäsongsträning för att den danska ligan börjar tidigare än allsvenskan, så det kommer att bli en bra värdemätare. HBK och Nordsjälland mötes senast inför förra säsongen, den gången på naturgräs ute på Sannarp. Kommer ihåg att det var en riktigt regnig match med ganska dåligt underlag. Den matchen slutade 1-0 till HBK efter mål av Magnus Arvidsson. I Nordsjälland finns det 3 svenskar. Det är Benjamin Kibebe (tidigare AIK), Johnny Lundberg (tidigare Landskrona BoIS) och Andreas Dahl (tidigare HIF). Även förre MFF-spelaren Junior spelar numera i Nordsjälland.


Inför matchen imorgon har denna startelva presenteras:


Magnus Bahne

  

Emil Jensen

Markus Gustafsson

Tommy Jönsson

Per "Texas" Johansson

  

Andreas Johansson

Sebastian Johansson

  

Emil Salomonsson

Ajsel Kujovic

Anel Raskaj

  

Emir Kujovic

  

Bänk: Conny Johansson(!), Johan Palm, Alexander Prent, Joe Sise och Marcus Olsson

  

Anledningen till att Conny sitter på bänken är antagligen för att Kalle är med P19-landslaget och det känner inte för att ta med någon U-lagmålvakt. Lite kul att Johan Palm får följa med på bänken. Johan som är lärling under detta år och spelar mittback. Kul om han kanske kunde få en chans hemma mot AB Köpenhamn på lördag.


Det är inte bara Kalle som är borta imorgon. Även Tim Sparv har fått förhinder. Han har nämligen återigen blivit uttagen i det finska A-landslaget till match mot Portugal på onsdag. I skillnad med förra uttagen, som mest var U21-landslagsspelare, är detta en trupp där alla de stora spelarna är uttagna. Förhoppningsvis för Sparv spela lite, skulle vara lärorikt att få spela mot ett lag som Portugal, men antagligen är väl chansen ganska liten. Kul i vilket fall för Sparv.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Emra tillbaka till ÖSK? Micke inväntar CL!

Den förre HBK-spelaren Emra Tahirovic har haft det ganska svårt sedan han lämnade HBK sommaren 2007. Han såldes ju till franska Lille för cirka 16 miljoner, men kom aldrig riktigt in där utan blev utlånad till Zürich. Zürich valde sedan efter lånet att köpa lös Emra från Lille, men det verkar inte funka mellan Emra och Zürich tränare. Därför vill nu Emra hitta en ny klubb och det verkar som han är på väg hem på ett lån till Örebro, som han kom ifrån till HBK. I en intervju till Nerikes Allehanda ska Emra ha sagt att han är intresserad av att spela i Örebro så kanske får vi se Emra tillbaka på Örjan i år, men i fel tröja.


Egentligen har det inte hänt något om Micke Nilsson, men han har sagt till fotbollskanalen.se att han ska avvakta matcherna i Champions League för Panathinaikos innan han bestämmer sig. Han känner att de matcherna är ganska viktiga för vad han hamnar. Han anser att han inte har någon brådska med att bestämmas sig, men att de ska räcka med någon månad till att bestämmas. Känns som det kommer att skrivas ett antal artiklar till innan han bestämmer sig, så man får ha tålamod...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Lite smått och gott

Ett par saker som har hänt det senaste tiden:

Igår förmiddag gjorde Tim Sparv A-landslagdebut när Finland mötte Japan. Sparv fick spela hela matchen och trots resultatet, 5-1 till Japan, var han ganska nöjd. Förhoppningsvis kan han få, precis hoppas att Ante G har fått, självförtroende och höjer sig några snäpp.


Sedan skulle Sharbel Touma ha varit på matchen i tisdags mot Ängelholm, även om jag inte såg honom. Han ska ha snackat lite med några HBK-spelare och även med HBKs sjukgymnast. Är lite intressant, även om jag inte är helt säker på att det hade något med en övergång att göra. Vi har ju redan en del yttermittfältare, men man kan ju inte säga annat än att han gjorde riktigt bra när han var här senast, speciellt 2004 då han gjorde 20 poäng, 10 mål och 10 assist. Det var bara en spelare som gjorde mer poäng den säsongen... Markus Rosenberg med 24 poäng, 14 mål och 10 assist. Så kommer han hyfsat billigt skulle jag nog inte tacka nej, men som sagt tror jag att det är ganska liten chans.


Var och köpte biljetter till U21-EM i morse på HBKs kansli. Det öppnade 9, men jag och en kompis tänkte att det kanske var lite en del intresse på biljetterna, så vi tänkte vi skulle vara där en stund innan. Vi bestämde att vi skulle träffas vid Österskans vid halv 8. Men min kompis buss kom aldrig, så jag fick ta mig ut till Örjan själv (kansliet ligger på Örjan för den som inte vet). Var där strax efter 8, och det var inte en människa där..! Så där stod jag ensam i snövädret och väntade. Då kom Lasse Jacobsson, lite som en räddad ängel, och släppte in mig i kansliet. Där satt jag väl i ungefär en halvtimme och väntade, under den tiden sprang bl a Conny Johansson och Mattias Skoog, bl a planspeaker på hemmamatcherna och sköter många av inslagen på HBK TV, förbi mig och hejade. Kom sedan efter halv 9 en annan man som skulle ha biljetter. Vid kvart i 9 skickade Matz Ljungkvist, receptionschef, ut oss eftersom han behövde var lite ifred i kansliet. Under tiden vi stod utanför kansliet började A-lagsspelarna komma. Först tror jag nästa Markus Gustafsson var, men sedan kom bl a Joe Sise och Marcus Olsson cyklande. Marcus har jag cyklat förbi ett par gångar när jag ska ut till Nautilus på Sannarp, så han bor antagligen åt det hållet. Även min kompis kom vid denna tid och han tyckte att Michael Görlitz körde den snyggaste bilen, även om jag inte riktigt såg vilken bil han körde. Sedan kom såklart bröderna Kujovic samtidigt. Tycker även Bahnes bil såg helt okej ut, den såg jag, men vet inte vad det var för modell. Sedan 9 släpptes vi in och fick köpt våra biljetter. Så nu är jag stolt ägare till biljett till alla tre matcherna på Örjan i sommar. Det var lite insiders från Örjans vall.


Två matcher under våren har flyttats. Detta p g a att matchen borta mot Elfsborg ska sändas i TV4 den 16 maj. Det gör att hemmamatchen mot ÖIS som skulle spelas måndagen innan, den 11:e, istället flyttas till söndagen istället, den 10:e. Kul att HBK för en TV-match till, speciellt en bortamatch eftersom att jag då kan se den hemifrån.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


HBK – Ängelholm 1-1

Kom iväg och såg matchen. Känns alltid lika kul att se första matchen för säsongen. Sen kunde den såklart ha slutat lite roligare. Matchen slutade 1-1, efter att HBK gjort mål i första halvlek och Ängelholm i andra. Visst borde HBK ha vunnit matchen, men man ska inte ta ifrån Ängelholm att det gjorde det bra och gjorde att HBK knappt hade några chanser i andra halvlek. Känns som om oavgjort inte var helt orättvist, även om HBK kanske borde ha vunnit det med ett mål.


Matchen började lungt och båda lagen kände lite på varandra. Men efter kanske tio minuter började HBK få tag på spelet och Emir hade en jättechans när han sköt precis utanför i bra lägen. Men det tog inte många minuter innan fick revanschera sig. Emil Salomomsson driver bollen inåt mot straffområdet. Precis vid straffområdeslinjen lägger han ett pass ut med marken in i straffområdet. Där studsar bollen ett par spelare innan Emir får tag på den och drämmer in dem. Även efter det är det HBK som har ett litet övertag, Anel har nog ett par chanser och Emir minst en till. Ängelholm sticker ut ibland, utan att egentligen skapa några jätteheta chanser.


Andra halvlek startar rätt liknande som första, Anel har bl a ett jätteläge han bara ska sätta. Men ju längre halvleken går, ju mer tycker jag att Ängelholm kommer in i matchen. Trots det känns kvitteringsmålet lite tungt, kommer strax efter en timmes spel. Känns ännu mer som vi tappar fart när man ett par minuter efter Ängelholms mål byter Emir mot Anselmo. Den som glädjer mig i andra är Joe Sise som hoppar in i halvtid, försöker hela tiden utan att kanske skapa så jättemycket. Kändes som man i slutet bara väntade på slutsignalen.


Skriver här nedan lite smått om varje spelare och sätter ett betyg mellan 1-5 (1=inte alls bra, 2=kom inte riktigt upp i rätt nivå, 3=godkänt, 4=gjorde en bra match, 5=gjorde en riktigt bra match):  


Målvakt


Kalle Johnsson                  3,5

Kalle tyckte jag var rätt stabil idag, kunde inte göra så mycket åt målet. Känns som en målvakt som är rätt cool och inte blir stressad i första taget.


Backar


Mikael Rosen                    3,0

"Gus" gjorde väl även han en ok insats, men kanske inte så mycket mer än så. Syns ju att killen har rutin och fyller på bra i offensiven utan att tappa för mycket bakåt.


Markus Gustafsson          2,5

Känns som det är en liten bit innan han tar plats i startelvan. Han orutin lyser igenom och han kändes, speciellt i början, väldigt osäker. Kom bättre och bättre in i matchen och var i slutet helt okej.


Tommy Jönsson                4,0

Tommy visar vem det är som ska börja sin tolfte säsong i HBK. Var verkligen den som styrde bakåt och vann de flesta duellerna, inte alla men det flesta.


Christian Järdler              3,5

Vill verkligen idag och hade en del boll. Kan nog ta upp kampen med Texas om vänsterkanten. Verkar faktiskt ganska trevlig.


Mittfältare


Alexander Prent (45)        3,0 (svag)

Det syntes lite att Prent inte har spelat typ september är något. Kom inte riktigt upp i den hastighet han kan. Sedan är det precis som förra året, kommer till inlägg och sånt, men där tar det stopp. Gjorde fyra inlägg på kort tid i början av matchen. Tre av dem gick över alla spelare och det sista rakt på målvakten. Men jag tror med lite mer match i bena och lite självförtroende kan Prent bli riktigt farlig.


Andreas Johansson          3,5

Ante stärktes såklart av landslagsturné och det syntes lite idag. Kändes som han ville visa lite vad han kunde och gjorde det bra. Lovar gott inför säsongen.


Sebastian Johansson         3,0

Seb körde som alltid sin tuffa spelstil och lyckades rätt så bra idag. Kan även hålla hyfsat i bollen. Kändes starkt i mitten.


Emil Salomonsson             2,5

Det kändes inte som om Emil kom riktigt till sin rätt idag. Kändes som han hamnade på fel kant båda halvlekarna. I första var han på vänstersidan, då var spelat mycket på högersidan. Sen i andra fick gå ut till höger och då trodde jag att man skulle få se mer av honom, men istället flyttade stor del av spelet över till vänster. Visade trots allt vilken snabbhet han har, och även stundtals lite teknik. Var inblandat i målet och jag tror han kan bli riktigt intressant.

Anfall


Anel Raskaj                       4,0

Anel hade som alltid ganska mycket boll och gör det ofta bra. Men han har fortfarande ibland en tendens att hålla bollen lite för länge. Sedan kan inte killen göra mål. Borde ha gjort minst ett mål idag, så det är något han behöver förbättra.


Emir Kujovic (ca 65)        3,5

Emir kändes rätt bra idag. Gjorde också mål, men han borde han ha gjort något mer. Annars tror jag han kan göra en del mål i allsvenskan i år.


Avbytare


Joe Sise (45)                       3,5

Joe hoppade in i halvtid och det bra som vänstermittfältare. Bra på att hålla boll och hyfsad snabb och teknisk. Kommer att bli tufft om platserna på yttermittfältet tror jag.


Anselmo (ca 65)                 2,0

Anselmo var ganska blek när han kom in och gjorde inte så mycket. Tror knappt han fick i väg ett avslut under tiden han var inne. Känns lite som om han inte helt har kommit in i det svenska spel till 100 % än.


Ska jag sammanfatta matchen så är jag lite missnöjd, även om jag tycker det ser helt okej ut för att vara i början av februari, man har ju ungefär två månader att finslipa på. Är lite oroad över mittförsvaret, inte säker på att Markus Gustafsson klarar av att slå sig in i startelvan och då är det Tommy och Tomas som gäller. Känns verkligen som det finns många spännande yttermittfältare i laget. Är det något man ska träna på är det nog avslut ändå, var lite dåliga avslut idag. Återstår och se vad som händer fram till nästa match.


En intressant sak är att man gav de nya spelarna sina nummer tidigare i veckan, men det var ingen som fick nummer 3. Kan det vara så att man sparar den till någon annan..?

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Ängelholm imorgon

Imorgon kommer Ängelholm till Sannarp för att möta HBK. Ängelholm som gjorde succé som nykomling i Superettan förra säsongen och hamnade femma, vilket riktigt bra. Men inför kommande säsong har de bl a förlorat Emil Salomonsson, till HBK då, och Pär Hansson, tillbaka till Helsingborg efter lån. Detta är två riktigt talangfulla spelare (Emil gjorde bl a 9 mål ifjol som mittfältare, och Pär Hansson har U21-landskamper på meritlistan) som säkert kommer att saknas i Ängelholm. Jag skulle tro att Ängelholm inte gör en riktigt lika bra säsong i år, och hamnar några placeringar längre ner.


Det var skönt att HBK fick vinna mot Falkenberg och göra mål, även om det inte är det viktigaste i träningsmatcher, men det ger trots allt lite självförtroende och lugn. Förhoppningsvis fortsätter de på samma sätt imorgon. Och förhoppningsvis kommer jag att kunna se matchen, problem är att jag lite krasslig, så vi får se. Enligt HBKs hemsida så kommer HBK att ställa upp så här imorgon:


Målvakt:

Kalle Johnsson


Backar:

Mikael Rosén

Markus Gustafsson

Tommy Jönsson

Christian Järdler


Mittfältare:

Alexander Prent

Andreas Johansson

Sebastian Johansson

Emil Salomonsson


Anfallare:

Anel Raskaj

Emir Kujovic


Det ska bli väldigt intressant med vänstersidan med nyförvärven Järdler och Salomonsson. Sedan så vill jag gärna se hur Markus Gustafsson håller, om kan konkurrera med Tommy och Zvirre. Även Kalle Johnsson ska bli intressant, och vilken status Prent har. De andra har man ju hyfsad koll på, men såklart är även de intressanta att se. Hoppas verkligen jag klarar av att gå på matchen imorgon.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Hemma igen

Då var man tillbaka på hemmaplan igen efter några dagar i Berlin. Verkar som det har hänt ett par saker under denna tid för HBK. Bl a detta:


Natten mellan onsdag och torsdag gjorde Andreas Johansson sin riktiga landslagsdebut. Riktiga eftersom han var med i en inofficiell landskamp 2004 mot Hong Kong. Tänkte jag skulle spela in matchen, men glömde ett innan jag åkte. Men det verkar som om Ante gjorde en riktigt bra match, en ny Håkan Mild enligt landslagchefen Lars Richts. Förhoppningsvis får han en stor dos självförtroende och gör en grym säsong in HBK.


Ante är inte den ända centrala mittfältaren i HBK som blivit uttagen i ett A-landslag. För i den finska landslaget, som för tillfället är i Japan för att spela två matcher, finns Tim Sparv med. Första matchen spelades igår natt mot ett japanskt ligalag och Sparv spelade hela matchen. En intressant sak var att Sparv fick ta över kaptensbindeln efter Jari Litmanen i halvtid. Senare i veckan ska det finska landslaget möta det japanska landslaget, och då har 21-åriga Sparv chansen att göra sin riktiga landslagsdebut.


Någon som kanske egentligen inte är något nytt men ändå kom upp i slutet av veckan är att HBK har möjlighet att få spela i UEFA Europa League (som är en sammanslagning av UEFA-cupen och Intertoto-cupen inför nästa säsong). Det skulle såklart vara jättekul, men chansen är rätt liten. Läs denna artikel för att förstå hur varför.


På årsmötet i torsdags presterades HBKs nya ordförande. Han heter Ingemar Broström och har bl a varit VD för SKF i Holland och Dormer Tools här i Halmstad. Intressant hur han sätter prägel på Klubben. Under årsmötet presenterades även en vinst under 2008 på 17,1 miljoner kr och det innebär att Klubben har ett eget kapital på cirka 35 miljoner kr, vilket är väldigt bra.


Också till sist så spelade ju HBK sin första träningsmatch i går. Tyvärr så hade jag ju inte möjlighet att se den, eftersom jag inte kom hem förrän på kvällen. Som motståndare stod Falkenberg, som fick se sig slagna med 4-0. Detta efter att Anselmo och Ajsel (riktigt snyggt mål såg jag på repotaget efter matchen på HBK TV) gjort mål i första halvlek och Emir gjort två mål på en minut i slutet av andra. Vad jag har läst så verkar det som om HBK klart var det bästa laget, och att nye Emil Salomonsson hade mycket boll när han kom in i andra halvlek och bl a assisterat till en av Emirs mål.


Det var det viktigaste grejerna under de senaste dagarna i korthet. Dags att börja blicka fram mot matchen på TISDAG (förlåt om jag har lurat någon) mot Ängelholm.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


RSS 2.0