Seger på konstgräs!

HBK lyckades alltså igår slå Gefle på bortaplan. I och med det så vann man alltså en match på konstgräs, ett underlag som HBK ju inte har trivs speciellt bra på innan i år.

 

HBK började väl, om man ska vara helt ärligt, inte heller gårdagens match riktigt som man hade hoppas. Man hade ju hoppats på lite större press från Klubben redan från start. Men istället blev det inget av lagen som riktigt tog tag i matchen från början. Men Gävle var väl det laget som kom de första riktiga chanserna i början av matchen, med HBK kändes mer tekniskt skickliga och de som kanske hade det bästa spelet. Men så kommer då Gefles mål väldigt snöpligt. För det kändes ju väldigt billigt, och t o m felaktigt. Och trots att HBK hade lyckas hämta upp underlägen de två senaste matcherna så visste man ju hur det har sett ut tidigare under året. Och sedan är det ju i vilket fall inte bra att komma i underläge. Men HBK hade nog tagit med sig lite kyla och självförtroende från de senaste matcherna, då man har sett att det går att komma igen. Så istället för att börja hänga lite med huvudena så tog man ganska så direkt efter baklängesmålet kontroll över matchen och började få lite press på Gefle. Och man hade ganska mycket boll, men de riktiga superlägena fattades. Men man fortsatte kriga på. Också fick man då in kvitteringsmålet, som kändes helt rättvist. Görlitz slår en mindre bra passning till Emil som nästan får vända om och hämta bollen, men slår ett fint inlägg som Sise med spelare i ryggen kan ta emot, vända runt och få in i bortre delen av målet. Väldigt starkt av Sise, och säkert väldigt skönt för honom att få göra mål. Han tog ju mycket plats redan mot Örebro i straffområdet, var sedan avstängd mot GAIS, och fortsatte att ta plats i straffområdet igår, vilket då gav resultat. HBK fortsatte att ha ett litet övertag precis efter mål. Men Gefle kunde väl jämna ut spelet innan halvtid, men det blev ju inga fler mål innan paus.

 

Efter paus så satte HBK åter fart och tog tag om spelet igen. Och då började man också känna att det kunde bli ett ledningsmål också. Men precis som i första så fattades de riktiga farliga skotten då man ofta tappade bollen precis innan man kom till skottläge. Gefle var inte helt ofarliga utan skapade lite omställningslägen då och då. Fick faktiskt ett litet lyft när Hasse Berggren gick ut, och Dragan Kapcevic, som man hittade i Sollefteå kom in. Inte för att Kapcevic var sådär jätteskicklig, men han var lite större och tyngre och i vägen för HBK:arna ibland. Och HBK började också tappa när det var dryga 20 minuter kvar. Man satte då in Saevarsson, ett ganska klokt val med många trötta ben annars, och tog ut Anselmo, lite mer tveksamt om han var rätt spelare att ta ut. Men som sagt tappade HBK lite och hamnade väl lite mer defensiva positioner. Men så får man då en hörna. Och Görlitz slår då den till Sise som bara behöver hoppa upp och nicka in den, trots försök på rensning på mållinjen. Sedan blev det ju nervöst, både för en själv, men jag tror också spelarna blev lite nervösa. För det blev lite darrigt de minuterna som var kvar, målet kom väl i 73:e minuten, och lite lägen kom väl ändå Gefle till. Men det var inte så många riktiga ingripande Robin behövde göra ut. Utan HBK kunde alltså hålla undan.

 

Kändes ju riktigt gott med segern igår. Och det kändes ändå som om HBK hade fått lite mer självförtroende efter de två senaste oavgjorda matcherna. Man hade sett att det går att komma igen, och stärkts av det. Sedan har man fått in lite större arbets- och krigarvilja i spelarna. Ta bara de två mest offensiva spelarna igår, Anselmo och Sise. Dessa två springer ju betydligt mer än vad de gjorde innan. Och vad som har hänt med Anselmo vet jag inte, han har gått och blivit en riktig kämpe som jobbar hårt för laget. Han går och hämtar mycket boll långt ner i plan och fördelar bollar till sina medspelare. Men om man ska hitta någon lite negativt är det att han nästan har blivit för osjälvisk framåt och sätter hellre någon annan i läge istället att försöka själv. Och med tanke på den känsla och kyla som Anselmo trots allt har framför mål så är det synd, han är ju den målfarligaste spelaren HBK har. Men även resten av laget har ju tagit ett steg fram åt, och Tommys framsteg är ju mest förvånande. Nu är nästa match hemma mot Brommapojkarna på söndag. Alltså ytterligare en riktigt viktig match mot en bottenkonkurrent. Så då gäller det att man är på tårna igen.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Seger i Gävle

HBK kom för tredje matchen i rad i ett 1-0-underläge. Men lyckades vända och kunde vinna matchen med 2-1 efter nervöst slut.

 

HBK ställde upp med detta manskap:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Ryan Miller

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Joe Sise

 

Matchens första minuter var en aning avvaktande, inget lag som riktigt hundraprocentigt tog tag i initiativet. Men det var ändå Gelfe som skapade de första lägena, men HBK kändes trots allt ganska farliga när de kom framåt. Men man hamnade ganska tidigt i underläge… igen. För efter 8 minuter på en hörna som blir Robin hårt pressad och kan inte nå bollen som går rakt på Zvirre och in. Skulle ha varit frispark då Hasse Berggren ger Robin en armbåge i situationen, och hindrar honom från att ta bollen. Men det var inte så mycket att göra något åt, dömt är dömt. Men surt var det. Men det kändes ändå som om HBK trots allt, efter att man kommit igen efter underläge de två senaste matcherna, tog situationen lite mer med ro och inte började hänga med huvudena. Och man tog ganska så snabbt tag i taktpinnen också efter baklängesmålet. Men trots sitt spelövertag så hade man svårt att få till speciellt många skott. Men man fortsatte gnugga på, och fick till slut utdelning. För efter nästan en halvtimme så hittar Emil in med en boll i straffområdet, som Sise tar emot och vänder om sätter dit den, 1‑1. Allt med en spelare i ryggen. Oerhört starkt och oerhört gott. HBK fortsatte att vara det spelförande laget. Men fortfarande hade man svårt att komma till avslut. Och Gelfe kom väl också igen i slutet av halvleken och skapade lite hörnor och något lite vass läge. Bl a så fick Mikael Dahlberg komma upp alldeles för enkelt och få iväg en nick, men fick som tur var inte någon vidare fart på nicken. Utan de stod lika 1-1 i paus, vilket kändes någorlunda rättvist, men det lite fördel HBK trots allt.

 

HBK kom igång ganska bra i början av andra halvlek och tog ganska snabbt hand om spelet. Och man kom också till en del nästan-lägen, precis som i första halvlek, men det blev inte så många tillfällen då man kunde komma till något riktigt avslut. Men det kändes ändå som om ett mål för HBK inte alls hade varit orättvist. Men när ungefär halva andra halvlek hade gått så började HBK tappa lite i energi och rörelse. Lasse valde då att byta ut Anselmo för att ta in Saevarsson istället. Om det var ett defensivt byte eller var ett byte var att få in en spelare med mycket spring i bena det vet jag inte. Men Saevarsson gick in lite längre bak och jag tror Anel gick ut på kanten. Men precis när HBK alltså började tappa lite fart i offensiven, då smäller det till. För på en hörna av Görlitz kan Sise nicka in bollen bakom Hugosson i Gelfes mål. Sises andra mål, och HBK hade vänt. Sedan blev resterande cirka 20 minuter ganska nervösa. Och Gelfe kom fram vid några tillfällen och det osade katt ett par gånger. HBK tar bl a ut Anel och in Johnny för att stärka bakåt. Sedan får Sise också gå ut med en vrickat fot precis i slut, och Texas kom in. Men Gelfe får inte till det allra sista. Utan HBK kan alltså ta hem matchen med 2-1, och alltså seger på konstgräs.

 

Poäng till spelarna kommer här:

 

Robin Malmkvist                3

 

Emil Salomonsson              3

Tomas Zvirgzdauskas        3

Tommy Jönsson                 4

Ryan Miller                         2

 

Anel Raskaj                        4

Mikael Rosén                      4

 

Michael Görlitz                   3

Anselmo                             4

Marcus Olsson                    4

 

Joe Sise                              4

 

Jonas G Saevarsson           -

Johnny Lundberg               -

Per ”Texas” Johansson     -

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Då var det konstgräs igen

Imorgon är det återigen dags för HBK spela en viktig match i Allsvenskan. Man ska till Allsvenskan nordligaste arena, Strömvallen i Gävle. Där ska man då möta Gefle, det då på konstgräset som finns på Strömvallen, vilket är lite oroande.

 

Gefle som efter segern mot Brommapojkarna för två omgångar sedan åkte på en förlust senast mot Örebro borta. Men Örebro på hemmaplan är ju ett helt annat Örebro på bortaplan. Och Gefle kommer ju att kämpa med näbbar och klor om varje poäng de kan få med tanke på att de också har en ganska tuff position nere i botten. Så det är helt klart ett svårt motstånd för HBK imorgon. För en gammal räv som Hasse Berggren vet man aldrig med, Jonas Lantto kan absolut blixtra till och Jakob Orlov har ju kallats en nya Johan Oremo och har ändå fått in en del bollar in sin debutsäsong. Också har man ju det med konstgräs som Gefle helt klart har större vana vid än HBK, speciellt sitt eget på Strömvallen. Så det kommer helt klart att bli tufft.

 

HBK fick ju med sig en poäng senast mot GAIS, precis lika många poäng som man fick mot Örebro. Men det är ett tag sedan man tog sin senaste vinst, närmare bestämt nästan en hel månad. Och att det är på konstgräs imorgon gör ju att det blir svårare även imorgon.

 

Som sagt, matchen imorgon är på konstgräs. Och det är ju inget underlag som HBK gillar precis. Och visst studsar bollen lite annorlunda på konstgräs och så vidare. Men jag tror att det sitter lika mycket mentalt att man inte har presterat på konstgräs. Så det viktigaste tills imorgon är nog att inte försöka tänka på sin statistik på konstgräs, bara ett mål hittills på det underlaget, utan bara gå ut och köra. Och verkligen köra på ordentligt och ge järnet, och det redan från första sparken. För det är något som man har varit dåliga på att göra sett över alla bortamatcher, och senaste mot GAIS var inget undantag. För där kunde ju GAIS ganska så enkelt snabbt ta hand om spelet, och HBK gjorde ingen riktig satsning för att ta tag i det hela. Och det har man inte råd med i den situation man är i. Utan det gäller att man redan från början sätter press på Gefle-spelarna och inte ger dem någon chans att få igång något tryck framåt. Och man måste också gå in ordentligt i närkamperna. Det tycker jag trots allt faktiskt att man har gjort lite mer de senaste två matcherna, och då framförallt i matchen mot Örebro. Och man har ju faktiskt fem varningar på bara de två senaste matcherna, vilket ur HBKs synvinkel är ganska mycket. Sedan om det är något som är positivt egentligen vet jag väl inte, men det väl ändå en liten indikation på lite hårdare spel. Men ska ju absolut inte sträva efter att få kort, det vill jag poängtera. Men i alla fall så hård press redan från början imorgon, och gå in ordentligt i duellerna.

 

Sedan om man ska se offensivt så bör man ju trots allt använda sig av spel på marken även om det är konstgräs, och det kanske skiljer lite mot naturgräs. Men sedan tycker jag ju att man ska fortsätta med en del crossbollar som de längst upp kan springa på. Fast som jag sa senaste så bör man ju sett till att ha en del spelare med i offensiven, och t ex fler inne i straffområdet vid inlägg och liknande. Och att man fortsätter att ta skott och försöker leta sig in i mitten ibland och inte alltid tar till inlägg. Också slappna när man kommer till lägen och inte stressar upp sig och därför missar. Utan lugn och koncentration framför mål. Också ska man ju kämpa lika mycket framåt som man gör bakåt. Också då vara med från början. Så jag vill inte se några halvdana beslut de första minuterna (eller någon annan gång under matchen), utan kamp, kamp, kamp från start till mål.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


En poäng till slut alltså

HBK lyckades alltså komma tillbaka precis i slutet igår mot GAIS. För det dröjde ju ända fram till det var mindre en tio minuter kvar innan kvitteringen kom.

 

HBK fick inte den start jag ville att de skulle ha igår. För GAIS började ju trumma på redan från avspark, och hade alltså ett skott i första anfallet tror jag. Och det var ju hur jag ville att HBK skulle starta matchen, med fullt kraft redan från första sparken. Och jag hade faktiskt också lite förhoppningar på att man skulle kunna få en hyfsad start. För GAIS brukar. vad jag hade hört innan matchen, ofta starta matcherna lite sämre. Och HBK har ju trots en del mindre bra resultat ofta ändå fått till en ganska bra inledning de första 10-15 minuterna, för att sedan tappa. Så det kändes som om HBK faktiskt skulle kunna ta lite tag i början av matchen. Men det kändes som om man alldeles för lätt gav initiativet till GAIS och inte gick med riktigt samma kämparglöd som man gjorde mot Örebro. Och det gjorde mig irriterad, för det finns ju där hos spelarna, men de visar inte det. Men GAIS kändes inte så farliga till en början. Ganska misslyckade fasta situationer som försvaret och Robin rätt lätt kunde ta hand om. Men i samma stund som kommentatorerna kommenterar det, jag då kommer det en bra fasta situation och Björn Andersson kunde nicka in en frispark. Det kändes som om det var GAIS första riktiga läge, så det kändes inte riktigt bra. Och GAIS hade ju ganska bra koll på matchen också och HBK kunde inte skapa speciellt mycket. Visst kom man fram till något anfall då och då, men det kändes inte som det blev speciellt farligt så många gånger, och man kom inte till speciellt många skott. Utan det kändes ganska tungt i halvtid, även om jag tyckte man var bättre än mot Häcken.

 

Men man kom ut som ett annat lag i andra och tog tag i matchen redan från avsparken, så som jag velat att man skulle starta matchen i första halvlek. Och Anselmo kändes heltaggad när han kom in till andra halvlek, och var inblandad i ett par farligheter redan de första minuterna av andra halvlek. Och då hängde verkligen ett kvitteringsmål i luften faktiskt. Man hade då Anels skott i stolpen, plus ett rad skott som gick precis utanför vänstra stolpen. Men efter dryga timmen av matchen så tappade man en aning i pressen framåt, men fortsatte ändå att vara det bättre laget. Men tiden gick utan att HBK kunde gå få in någon kvittering, Sedan bytte man ju in Baqaj gör att få in ännu mer kraft anfallet. Men det kändes mer och mer som om det skulle bli ytterligare en bortaförlust. Men så kommer då läget efter 84 minuter. Då Anel får tag på bollen ute på vänsterkanten och slår in en låg boll i straffområdet. Men bollen går förbi alla spelare mitt i straffområdet. Men så står då Tommy alldeles ensam vid bortre stolpen och kan med högern (är ju vänsterfotad) styra in bollen. Kändes nästan overkligt, för HBK brukar ju inte lyckas få in en kvittering och framförallt inte i en bortamatch. Men det var alltså kvitterat. Det satte ju GAIS i en konstig situation då man hade haft ledningen i en timmes spel, skulle man nu alltså försöka gå på anfall igen. Men det blev HBK som tog hand om de sista minuterna också, och var inte allt för långt ifrån att även göra ett segermål. Men man fick alltså nöja sig med en poäng, något som trots att båda lagen gick för seger igår ändå kändes någorlunda för HBK.

 

Matchen igår liknande till stora delar hur de flesta andra bortamatcher i år har sett ut, men en tydlig skillnad. För även om då HBK ofta brukar starta matcherna någorlunda, så brukar man ju ändå förlora första halvlek, både spelmässigt och målmässigt, för man brukar ju allt som oftast ligga under i paus borta. Sedan kommer Lasse och säger att man har varit alldeles för dåliga och att man måste skärpa sig till andra. Också brukar de ganska ofta bli ett byte i paus för att ändra lite. Sedan så brukar man kom ut med en helt annan offensiv till andra halvlek, och man börjar fundera på varför man inte spelade såhär redan i första halvlek. Visst beror det väl lite på att motståndarna oftast leder och backar hem, men ändå. För nu har man ju oftast en uppförsbacke med ett underläge att hämta upp. Också kommer man till ett par riktigt bra lägen, oftast frilägen men igår stolpskott, men som inte går in och man känner bara hur matchen börjar rinna HBK ur händerna. Men skillnaden igår mot de andra bortamatcherna där man inte lyckas komma igen var att man alltså gjorde det igår. Att man kvitterade. Det var första man kunde ta poäng borta efter att kommit i underläge, och andra gånger man har kunnat göra mål efter att motståndarna tagit ledningen (Helsingborg är den andra). Så nu hoppas jag att man inte ger bort nästa bortamatch, mot Gelfe på måndag, som man gjort de flesta andra bortamatcher. Att man kan vara med redan i första halvlek. Men det är ju konstgräs på Strömvallen i Gävle, så där har vi ju ännu ett hinder att passera. Men det är bara att gå in i matchen och ge järnet.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


En poäng igen

HBK kunde till slut få med sig en poäng från matchen mot GAIS. Det är efter att man sent kunnat kvittera till 1-1 som blev slutresultatet.

 

HBK ställde upp med detta lag som var positionerade ungefär såhär:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Ryan Miller

Jonas Gudni Saevarsson

Anel Raskaj, Mikael Rosén, Michael Görlitz

Emir Kujovic, Marcus Olsson

 

GAIS var det laget som direkt i matchstarten tog initiativet och kom till avslut redan på första anfallet. Och man fortsatt sedan också vara det laget som styrde spelet. HBK hade svårt att komma fram till något sammanhängande anfallsspel. Man hade bara tre skott på hela första halvlek. Utan det blev alltså mycket spel på HBKs planhalva. Det dröjde bara 20 minuter innan GAIS kunde ta ledningen. Det efter en frispark som Björn Andersson kan nicka in. Det kändes rätt tungt. För även om GAIS hade mycket boll så skapade man inte speciellt många lägen de heller egentligen. Utan Robin kunde rätt så lätt avvärja de som han behövde. Ska väl också sägas att GAIS bara hade två skott på mål, och ett var då målet. Men genom att man hade bollen så pass mycket som man hade, och HBK fick mest ställa in sig på att jaga boll, eller tappade den ganska så snabbt när man väl fick tag på den, så hade HBK väldigt svårt att få igång någon vidare kvitteringsjakt. Så när matchen blåstes av för halvtidsvila så stod det alltså 1-0 till GAIS.

 

Inför andra halvlek så byttes Emir ut, och Anselmo kom in. Och Anselmo visade redan från början bra intentioner. Och HBK kom också in i andra halvlek med en helt annan anfallsvilja och tog direkt tag om taktpinnen. Och man skapade också ganska så direkt en del chanser. Framförallt så var det då Anselmo som visade vägen och som var nära flera gånger. Då mest som framspelare faktiskt då han var nära flera gånger att ge medspelarna riktigt bra lägen. Och tio minuter in i halvleken så kommer HBK:s stora chans då Anel kan dra till från utanför straffområdet. Bollen går klockrent i stolpen, där var det riktigt nära. HBK fortsätter att anfalla och kämpar för att få in kvitteringsmålet. Men pressen avtar väl lite i mitten av halvleken, även om GAIS börjar bli mer och mer försiktig och bevakar sin ledning. Med kvarten kvar så försöker HBK få till ytterligare anfallskraft då man byter ut Gus och tar in Baqaj som går upp på topp, och Anselmo kanske faller ner en aning. Men tiden blir bara knappare och knappare för HBK. Men i den 84:e minuten slår Anel in en boll i straffområdet som går förbi alla utan Tommy som ensam vid bortre stolpen kan trycka in kvitteringen. Ett oerhört skönt mål som faktiskt kändes välförtjänt efter HBK andra halvlek. GAIS får nu lite svårt att ställa om efter att haft ledningen så länge, och det är HBK som är närmast att även ta ledningen i slutet. Men det blev inga fler mål, utan matchen slutade 1-1.

 

Poängen ska nu också delas ut:

 

Robin Malmkvist                4

 

Emil Salomonsson             4

Johnny Lundberg              4

Tommy Jönsson                4

Ryan Miller                        4 **


Jonas G Saevarsson         4 *

 

Anel Raskaj                      3

Mikael Rosén                    3

Michael Görlitz                 3

 

Marcus Olsson                  3

Emir Kujovic                     1

 

Anselmo                           4 ***

Guri Baqaj                        -

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kort mellan matcherna

Efter bara ett par dagars vila så är det imorgon återigen dags för HBK att spela allsvensk match. Denna gång uppe i Göteborg där man ska möta GAIS på Gamla Ullevi.

 

GAIS som för tillfället ligger på samma poäng som HBK och blandat och gett under säsongen, men blixtrar bland annat till mot Mjällby för några omgångar sedan, och även nära poängen i derbyt mot IFK Göteborg för ett tag sedan. Och finns en del spelare som man borde hålla koll på, så som Eyjólfur Hédinsson och förre HBK‑spelaren Joel Johansson. Så det så kommer det att bli en oerhört tuff match även imorgon.

 

HBK fick ju med sig en poäng senast mot Örebro efter en riktig krigarmatch. En klar förbättring från matchen innan mot Häcken där det ju var bedrövligt. Men nu är man alltså tillbaka i Göteborg, så då återstår det att se hur man kommer att prestera på bortaplan, något som man inte gjort tidigare i år.

 

Som sagt så var det en helt annan inställning i söndags mot Örebro än det har varit i många andra matcher, och då speciellt i jämförelse med matchen mot Häcken där det ju som sagt inte vara någon vidare alls. Men nu är det alltså bortaplan igen, och då brukar Klubben har svårare att tagga till tycker jag. Men jag hoppas verkligen att man har konserverat inställningen och attityden från söndags och tar med sig den upp imorgon. För jag vill absolut inte se att man likt man gjorde då senast man var i Göteborg när man helt hade tappat koncept från matchen innan. Då gällde det att man tappade inställningen från matchen mot Kalmar, där man ju stundtals spelade riktigt bra, men som alltså var helt bortblåst mot Häcken. Får ju sedan inte hoppas att det påverkar spelarna att det är så pass kort tid mellan matcherna. Men det tycker jag inte det ska göra, eller det får alltså inte göra det. För känner man sig sliten så bör man låta någon annan ta ens plats. För det får inte vara någon spelare som går in i matchen halvhjärtat, i så fall ska den spelaren omgående tas av planen så är det bara. Sedan var det ju kul att man pressade som man gjorde mot Örebro, och det gav ju resultat också då man lyckades sno bollen från Örebrospelarna ett antal gånger, och då är det ju betydligt kortare väg fram till mål också om man tar bollen högt upp. Samtidigt så stör man ju motståndarna och ser till att de inte får den tid de vill för att fått till de rätta passningarna. Istället så blir det alltså att de stressas fram till misstag som HBK alltså kan utnyttja och färre chanser för motståndarna. Nu hoppas jag bara att man gör samma sak imorgon och ger GAIS-spelarna lite tid på sig att kunna skapa något. För det brukar oftast inte löna sig att ligga långt ner i plan då motståndarna får bra med tid att kunna ta sig fram, plus att det alltså blir längre bit att sig fram till anfall. Så hög press imorgon, och kanske att man kan lyckas hålla upp pressen någorlunda hela matchen, då man föll lite väl djup i slutet mot Örebro.

 

Sedan i anfallsväg så gäller det som vanligt att våga. Och framförallt att man vågar fylla på, då det ganska ofta har varit alldeles för få spelare i straffområdet vid inlägg och liknande. Och sedan måste man hjälpa anfallaren mer med alternativ, annars blir man alldeles för enkla att stoppa. Och att man också genom att få med mer spelare i anfallet så kan man få längre anfall och lite press på motståndarna. För det har varit snabba omställningar hittills för HBK, som har skapat lite chanser förvisso, men det blir ju mer sporadiska lägen och då inte anfall på anfall. Så förhoppningsvis så kan man få till längre anfall imorgon. Och att man sedan då verkligen tar med sig inställningen. För varje match nu är oerhört viktig, och då gäller det att kämpa, kämpa, kämpa. Så in och bara kriga imorgon!

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kämparinsats

HBK kunde igår få med sig en poäng mot Örebro. Och det efter en match där man kämpade betydligt mer än senast.

 

Man var ju ganska orolig innan matchen med tanke på hur inställningen såg ut i matchen mot Häcken. Och Örebro har ju trots förlusten mot Djurgården senast sett vassa ut. Men när matchen sparkar igång så kändes det alltså ändå som om HBK tog tag lite i taktpinnen och hade ganska så snabbt lyckas skapa några intentioner. Men så har det ju faktiskt sett ut i ganska många av HBKs matcher, att man börjar ganska starkt första 10-15 minuterna men att man sedan tappar. Men någon som jag ganska snabbt reflekterade över var den kämparviljan som HBK visade. Ta bara en spelare som Sise som var precis överallt första kvarten. Så som han sprang har jag nog aldrig sätt honom springa. Men han var alltså inte ensam. Och detta gav ju också resultat, då man ofta gjorde det jobbigt för Örebrospelarna och kunde gång på gång klara av att sno bollen från de vita. Men trots det så kändes Örebro trots allt ganska farliga när man väl kom fram. Och fick vid några tillfällen ta sig nästan ända in i straffområdet innan någon HBK-spelare rörde dem. Och när första halvlek hade hunnit halvvägs så kändes väl spelet ganska jämt med chanser åt båda håll. Och framförallt så var det då Sise som skapade framåt för HBK. Det var länge sedan en anfallare i HBK tog sådan plats inne motståndarnas straffområde. Också fick han ju också sitt jätteläge då han trixar sig förbi ett par Örebroförsvarare. Men kommer väl lite väl nära målvakten och lyckas träffa honom i stället för få in bollen. Och när Örebro ganska så direkt efter alltså kan göra sitt mål så var det ju väldigt tungt. Målet kan inte säga så mycket om, en snygg långpass som tas ner väldigt snyggt och sätts säkert bredvid Robin, inte mycket att göra något åt. Men visst var det tungt.

 

Därför var det ju väldigt skönt att man fick in kvitteringsmål innan halvtidsvilan. Och även det är ju ett klassmål. Först Anels chipp fram och sedan Mackies kalla avslutning över Alvbåge i Örebros mål. Och det känns som om HBK lite tar med sig kraft från målet in i andra halvlek och börjar den bra. Och då känns det som om det inte är omöjligt att man kan få in ett ledningsmål. Men det känns som allt löpande och krigande tar ut sig rätt på spelarna ju längre halvleken lider. Och senare delen av halvleken så sitter man nästan i knäet på Robin under vissa perioder, men utan att Örebro kan skapa speciellt många riktigt farliga lägen. Man var väl in Texas där i slutet för att få in lite energi, då den nog var slut hos Mackie. Och visst springer Texas, något annat kan man inte väntas sig av honom. HBK har något läge i slutet som var farligt men som sagt så var det mycket boll hos Örebro. När Zvirre sedan visas ut så blir det ju verkligen bara för HBK att sett till att hålla tät de sista minuterna. Har fortfarande inte sett situationen så jag vet fortfarande inte om det var rätt att ge Zvirre rött kort. Men det löste ju sig . Det värsta är ju bara att Zvirre är avstängd mot GAIS på onsdag. Kändes väl som om HBK var ganska nöjda med poäng efteråt, mer än vad jag tror Örebro var.

 

Men det kändes rättvist med delad poäng, då båda lagen hade sina perioder och chanser att ta hem matchen. Men det som var riktigt positivt igår var ju helt klart med löpvilja och kämpaglöd man ändå visade. Så pass att Örebro till och med blev ganska frustrerade ibland. Och så många gånger man bara snodde bollen från Örebro, det kändes riktigt starkt. Även om det verkar som ”vissa” (läs Samuel Wowoah) nästan bad om det ibland. Hoppas nu verkligen bara man tar med sig det upp till Göteborg på onsdag mot GAIS. Och kanske att man då kan försöka stå distansen ut, och inte faller så djupt som man gjorde i slutet igår. Också extra cred då till Sise som sprang och skavde stora delar av matchen, precis som Mackie som nu gick upp i delad ledning i interna skytteligan. Sedan Robins spel som räddade Klubben ett flertal gånger. Men även de andra som verkligen stod upp och visade mer hjärta än den senaste tiden. Så hoppas verkligen man tar med sig det GAIS-matchen.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


En poäng för HBK

HBK spelade idag oavgjort 1-1 mot Örebro på Örjans vall. En match med en hel del kamp där slutresultat egentligen var ganska rättvist.

 

HBK ställde upp med detta manskap:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Ryan Miller

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Anel Raskaj, Michael Görlitz, Marcus Olsson

Joe Sise

 

HBK sätter fart redan från star och har matchens absoluta start, och hade ett litet övertaget i början av matchen tycker jag. Framförallt så är det Sise som startar matchen väldigt aktivt och tar många löpningar. Kommer också till några lägen som kunde ha blivit riktigt farliga. Men Örebro är inte ofarliga de heller utan kommer också fram en del. Men det känns ändå som om man har hyfsat koll på läget. Så det känns ändå som en positiv start på matchen och att HBK-spelarna verkligen är beredda på att springa en hel del. Men visar en härlig kämpavilja som ofta ger resultat genom vunna bollar. Men spelet jämna väl ut sig när det har gått en stund av halvleken, och Örebro letar sig fram lite oftare. Men HBK kommer till ett jätteläge efter 34 minuter då Sise visar sin teknik och tar sig förbi ett par spelare och fram till mål, men träffar målvakten med sitt skott. Och bara ett par minuter senare så kommer Örebros ledningsmål. På ett fint framspel kan Örebros Per Johansson snyggt ta ner bollen och sätta den otagbart för Robin. 0-1, vilket kändes tungt, särskilt efter det missade läget bara minuterna tidigare. Sedan vet man ju vad som brukar hända när HBK kommer in underläge. Men HBK-spelarna fortsätter att kriga efter baklängesmålet. Och man får också belöning för det precis innan paus då Mackie, efter en väldigt fin boll av Anel, kan kallt chippa bollen över målvakten till 1-1. Skönt att ha med sig det in i pausvilan. Så det stod alltså oavgjort när man gick in för pausvila.

 

Känns som om HBK tar med sig energi från kvitteringsmålet in i andra halvlek och det känns som om det är HBK som tar tag i starten på andra halvlek. Och man lyckas också komma till en del lägen som mycket väl kunde ha resulterat. Men även Örebro kommer fram lite då och då. Och Örebro får väl mer och mer att säga till om ju längre halvleken går. Och är det HBK som har början av andra halvleken så är det definitivt Örebro som har slutet på den. Man trycker ner HBK längre och längre ner i banan ju längre halvleken går. Matchen präglas nu också av lite mer fysiskt spel och lite tjafs mellan lagen. HBK väntar med att göra sitt första byte fram till att det är mindre än tio minuter kvar av full tid, Då byts Mackie ut och Texas kommer in. Känns nu som om HBK mer bevakar sin poäng och tar lite tid på sig när man kan. Ännu mer maskning blir det efter att Zvirre blir målchansutvisad. Svårt att se vad som riktigt händer i situationen, Zvirre och en Örebrospelare kämpar om bollen och båda faller. Det är väl inte omöjligt att Zvirre drar ner honom. I så fall, hade han inte gjort det så hade Örebrospelaren kommit helt fri, och då hade man kanske förlorat matchen. Och hellre att man åker ut för att man hindrar ett friläge någon minut innan fulltid än på något annan mer fult och onödigt. Detta plus att Görlitz får en smäll någon minut senare gör att HBK spelar med två man mindre en minut eller något precis i slutet. P g a utvisningen byter man också in Johnny istället för Anel för att täppa till bakåt. Även Örebro får en spelare utvisad precis i slutminuterna. Det var HBK-bekante Samuel Wowoah som fick sitt andra gula kort. Men det blir inga fler mål, utan matchen slutat 1-1.

 

Då ska jag ta poängen också:

 

Robin Malmkvist                4 **

 

Emil Salomonsson             3

Tomas Zvirgzdauskas       3

Tommy Jönsson                3

Ryan Miller                        3

 

Jonas G Saevarsson          4

Mikael Rosén                     4

 

Anel Raskaj                       4

Michael Görlitz                  3

Marcus Olsson                   4 *

 

Joe Sise                             4 ***

 

Per ”Texas” Johansson    -

Johnny Lundberg              -

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Ännu en blöt hemmamatch?

HBK spelar imorgon åter hemmamatch i Allsvenskan, denna gång mot Örebro. Och precis de senaste hemmamatcherna så kan man inte riktigt lita på vädret. Enligt SMHI:s rapport just nu ska det förvisso inte bli något regn under matchen, men det kan ju snabbt ändra sig. Och ovissheten kan nog också göra att vissa väljer att stanna från morgondagens match, så ingen jättepubliksiffra imorgon heller misstänker jag.

 

Örebro har haft en riktigt fin säsong hittills och är enda uppe på tredjeplatsen i Allsvenskan. Det är nog en placering de får satsa på att behålla då avståndet till toppduon är dryga tio poäng. Men man har ändå visat prov på riktigt bra prestationer, så som storsegern mot Helsingborg för några veckor sedan. Och med spelare som Nordin Gerzic, Roni Porokara och Kim Olsen så känns egentligen inte sådana prestationer speciellt konstiga. Man är nog sedan ganska revanschsugna efter förlusten senast mot Djurgården. Så det kommer att bli en riktig svår motståndare för HBK imorgon.

 

HBK som helt rättvist åkte på en 2-0-förlust senast. En match där man inte alls kom uppe i något spel som ens var in närheten av matchen innan mot Kalmar, som man ju vann. Så man kommer att behöva höja sig ett antal klasser imorgon.

 

Matchen senast mot Häcken var verkligen inget att hänga i julgranen. Inställningen var väl i det närmaste pinsam egentligen, och så irriterad som Lasse såg ut i paus har jag nog aldrig sett honom. Tror att man fick höra både det ena och det andra under och efter matchen i HBK. Och det är ju helt rätt. För att förlora för att man inte är tillräckligt duktiga eller inte kan spela lika bra fotboll som motståndarna, det är en sak. Det kan man ju ändå köpa. Men att förlora för att man inte går in fullt ut och inte visar någon som helst inställning, det är helt oacceptabelt. Hoppas man verkligen har fått in det i spelarnas huvud under veckan. För du kan aldrig komma ifrån en match där du inte har visat någon attityd med hedern i behåll. Så imorgon är det verkligen järnet som gäller från alla spelarna. Och de som inte ger det kan lika gärna sätta sig på bänken. Sedan måste man också våga tryck till mer i duellerna, det är alldeles för mesigt. Framförallt så är det ju defensivt där motståndarna får alldeles för mycket utrymme till att få göra som de vill. Där vi jag alltså se att man går betydligt tätare och visar att de ska göra ont att möta HBK. Det ska såklart inte gå till överdrift, men en liten smäll på motståndaren lite här och där hade inte skadat. För som det är nu så får motståndarna komma alldeles för långt utan att någon HBK-spelare rör honom. Så jag vill också ha högre press där man ger motståndarna mindre utrymme, och då också kan vinna bollen högre upp i planen och sedan snabbare ställa om till anfall.

 

Och väl framme i anfallet så ska det gå fortare än vad det gjorde förra matchen. Då var det alldeles för stillastående och man kom ingen vart. Så betydligt mer spring i benen och löpningar inte bara för sig själv utan för sina medspelare också. Sedan att man högre kvalitén på passningarna som inte var allt för bra alltid senast. Återstår att se hur planen är imorgon, hur blöt den kommer att vara, men det är ju alltid en fördel om man försöker ta sig fram utmed marken och inte lägger för många höjdbollar. Och sedan är det mer i banan när man kommer framåt, och att man skjuter. Men när det kommer till kritan så är det viktigaste imorgon utan tvekan att man kommer in på plan imorgon helt fokuserad och beredda att ge allt för laget. Så nu är det dags att vakna Klubben, och kämpa till sista droppen!

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


För lamt

HBK fick alltså stryk igår mot Häcken med 2-0. Ett resultat som var rättvist då HBK var uddlösa och inte riktigt satte Häcken under någon press.

 

Till en början kändes det ändå lite intressant. Det kändes ganska planerat att låta Häcken ha mycket boll, och sedan försöka ställa om snabbt. Och då framförallt hitta Mackie i djupet. Och det var ett par gånger då man nästan gjorde det också, men par offsideavblåsningar innebar att det inte blev något av lägena. Men man tänkte att till slut så skulle förhoppningsvis Mackie lyckas hålla sig på rätt sida, och med sin fart kunna få ett riktigt farligt läge. Visst var det Häcken som höll mycket i bollen och kom framåt i banan, men man kom inte till de där riktigt farliga lägena. Men efter att Mackie hade hota ett par gånger precis i början så blev han mer och mer osynlig, och HBKs anfallsförsök kom ingen vart egentligen. Men så länge tyckte jag ändå att matchen var någorlunda jämn, med ett visst övertag till Häcken då. Men det stod ju helt klart att HBK inte hade samma energi igår som mot Kalmar. Men man vet ju hur mycket ett mål kan göra för HBK, för det såg man ju mot just Kalmar. Det var ju trots allt ganska tungt även då innan HBKs ledningsmål. Men så kommer då Häckens ledningsmål efter att Häcken-spelaren har fått ta sig fram alldeles för enkelt. Visst är det svårt att ta någon som kommer i fart, och det är ju också lätt att vara efterklok, men någon måste ju i alla fall försöka och inte ge honom det ytan han får. Men så blir det då mål, och då vet man ju hur det brukar gå. Det blir ju inte så att HBKs får extra energi av detta precis. Men 1-0 kan man ju, hur statistiken än ser ut, ta igen. Det kan ju räcka med ett läge. Men när sedan även 2-0 kommer bara några minuter senare, jag då börjar man verkligen tvivla på om det skulle bli några poäng. För som sagt HBK brukar inte kunna ta igen underlägen, blir ofta att man hänger med huvudena, och särskilt när det är två mål också. Men bollen är ju fortfarande rund, och det var ju fortfarande en halvlek kvar att spela. Men det skulle behövas en ordentlig tändning i halvtid, för det blev ingen vidare jakt innan pausvilan. Så man hoppades verkligen att Lasse skulle höja rösten i omklädningsrummet, för som det såg ut i första halvlek så får det inte se ut. Sedan tyckte jag även att man skulle göra ett byte för att få en ändring.

 

Och det var en tydligt irriterad Lasse Jacobsson som intervjuades i paus, som ansåg att vissa inte kom upp i seniorklass under första halvlek, så jag tror att man fick sig en utskällning i paus. Man bytte då också in Sise, vilket kanske inte var helt fel. Men att man tog ut Anel kändes lite konstigt, han tyckte jag ändå var en av dem som var bäst under första halvlek. Och Mackie hade ju varit den som utmanat Häcken-försvaret mest under första halvlek, och då flytta ner honom till mittfältet kändes lite konstigt. Men så gjorde man i alla fall. Men det gav väl egentligen ingen vidare resultat. Utan vid Sises jätteläge då man lyckas ta sig förbi målvakten. Men när han ska slå in bollen så snubblar han. Det var chansen att ta sig in i matchen igen, men det är ganska typiskt att det blir som det blir. HBK har väl något läge till som jag kommer ihåg var nära, men som jag nu har glömt hur det såg ut. Men egentligen så kom HBK aldrig riktigt till något riktigt reduceringsjakt. Utan Häcken kunde rätt så enkelt ta hem matchen.

 

Måste vara väldigt frustrerande för Lasse då spelarna gång på gång inte gör som han säger. För det är jag tämligen säker på att de inte gör. Och inställning, var hade den tagit vägen igår? Det var två stycken som visade vilja igår, och det var också de två som fick tre och två stjärnor av mig igår: Emil och Thydell. Och det är också oftast dessa som brukar kämpa från match till match. Och det är också därför Thydell får chansen, trots att det saknas en del i bollbehandlingen fortfarande. Det är för att han kämpar fram och tillbaka tills domaren blåser av. Men är det verkligen så att det ska vara en 17-åring som ska vissa de andra den rätta viljan? Nä, det är under all kritik det som de andra visar i inställning. Nu gäller det var och en av spelarna inser allvaret i situationen. För jag tror inte Lasse har så mycket mer han kan gör åt saken.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Förlust mot Häcken

HBK lyckades inte få med sig någon poäng hemma från matchen mot Häcken i Göteborg. Matchen slutade 2-0 till Hisingelaget efter två snabba mål i slutet av första halvlek som avgjorde matchen.

 

HBK kom till dagens match med denna uppställning:

Robin Malmkvist

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Ryan Miller

Mikael Rosén

Kristoffer Thydell, Michael Görlitz, Anel Raskaj

Anselmo, Marcus Olsson

 

Det var också hemmalaget som började matchen bäst och blev det spelförande laget. HBK satsade mer på att kunna ta sig fram med snabba omställningar. Man letade också ofta efter Mackie längst fram, som om han inte hade varit precis på fel sida ett par gånger i början av matchen skulle ha kunnat skapa någon giftigt. För han fick några tillfällen att kunna utnyttja sin snabbhet, men som sagt så sprang han offside. Häcken försöker ta sig fram med mycket passningsspel, och det blir väl lite farligt då och då. Detta gjorde också att Häcken hade ett hyfsat bollinnehav. Framförallt så skapar man en rad hörnor i början. Men inte de direkta jättechanserna. Men matchen känns ändå lite Häckens, fast HBK kommer som sagt fram lite emellanåt. Men Häckens övertag ökar lite ju längre halvleken gick. Också kommer då 1-0. Josef Karlsson i Häcken kan komma i fart och få iväg ett skott vid straffområdeslinjen, som tar extra fart i gräset och går i mål via fingertopparna på Robin. Med tanke på hur det brukar gå när HBK kommer i underläge så kändes detta såklart tungt. Och tyvärr så tar det ju inte allt för lång tid innan även 2-0 kommer. Detta efter att René Makondele placerat in bollen från snäv vinkel utanför straffområdet. Och nu kändes ju matchen ganska körd egentligen, även om det var en halvlek kvar. Sedan händer det väl inte så mycket mer under första halvlek, utan det står 2-0 i paus.

 

Inför andra halvlek byter man in Sise och tar ut Anel. Det gör att Sise går in på topp och Mackie går ner som vänstermittfältare. Men det ger väl ingen direkt reaktion till en början. Men sedan för Sise ett jätteläge då han har lyckas runda Källqvist i Häcken-målet, men snubblar och tappar bollen. Det var en riktig chans att ta sig in i matchen igen. Och HBK skapar några lägen till under andra halvlek. Bl a har Anselmo en frispark. En egentligen så blir det inte särskilt farligt framför Häckens mål speciellt många gånger. För det är fortsatt Häcken som styr spelet och som är det lag som skapar mest. Och man hade ett par chanser att utöka sin ledning, bl a kommer Jonas Henriksson fri och Dominic Chatto nickar i ett fritt läge. Men inte heller dessa lägen resulterar i något mål. HBK gör ett byte till då man tar ut Anselmo och in Emir. Men inte heller detta gör någon större skillnad. Utan Häcken vinner matchen ganska rättvist med 2-0. HBK kan aldrig riktigt hota dem, utan det blev ytterligare en bortaförlust.

 

Ska väl också ge poäng till spelarna idag:

 

Robin Malmkvist                3

 

Emil Salomonsson             3 ***

Tomas Zvirgzdauskas       2

Tommy Jönsson                3

Ryan Miller                        3

Mikael Rosén                    2

 

Kristoffer Thydell             3 **

Michael Görlitz                 2

Anel Raskaj                      3

 

Marcus Olsson                  3 *

Anselmo                           2

 

Joe Sise                            3

Emir Kujovic                     -

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Match på Hisingen

Efter nästan två veckors uppehåll p g a landslagsspel så är det imorgon åter dags för HBK att spela match i Allsvenskan. Det är bortamatch uppe i Göteborg, närmare bestämt Rambergsvallen på Hisingen. Där ska man möta Häcken. Återstår att se vad beslutet att spela matchen en fredag ger för reaktion på bl a intresset.

 

Häcken som för närvarande ligger precis i mitten av tabellen, på en åttondeplats, två poäng före HBK. Inför säsongen så var det en del som satte Häcken lite som en outsider, med en väldigt fin säsong förra året som nykomlingar. Men än så länge man har väl inte riktigt lyckas leva upp till det, utan man har blandat och gett en del, precis som de flesta andra lagen. Men man har ju fortfarande chansen att klättra någon placering med tanke på hur jämn tabellen är. För det är ett lag med många skickliga spelare. Däribland kan man ju nämna spelare som Jonas Henriksson, Mathias Ranégie och Dominik Chatto. Så det gäller verkligen att HBK-spelarna är på tårna redan från början imorgon, annars blir det oerhört tungt.

 

HBK fick ju till slut en seger senast hemma mot Kalmar med 2-1, efter en gäng sämre resultat. Men hade ju bara tagit poäng i två matchen sedan uppehållet innan dess. För väl se om HBK kan följa upp den matchen på ett bra sätt imorgon, eller om det bara var en lyckoträff.

 

HBK har nu alltså fått ett litet uppehåll där man kunnat ladda batterierna. För det kommer att behövas mycket kraft de resterna matcherna. Och det kommer att fortsatt behövas mycket kämpaglöd. Något som det ju har varit lite si och så med ibland, men som såg ganska bra ut mot Kalmar. Så förhoppningsvis så har man behållit den glöden även tills imorgon. För

det kommer definitivt krävas mycket krigande även imorgon, något annat tror jag inte. Så det gäller att man verkligen går in i varje duell och inte viker ner sig. Sedan att man inte ger Häcken-spelarna någon lugnt stund utan alltid jagar på och stör dem. För det finns flera spelare som inte behöver speciellt mycket ytor för att lyckas. Men sedan får man ju såklart akta sig för att bli ifrånspringa, då man ju inte alltid har de snabbaste längst bak.

 

Så lagom hög press imorgon är det som gäller. Men man ska ändå våga gå ganska högt, för man har ofta kört fast när man legat väldigt lågt. Det påverkar också offensiven då det blir längre väg till anfallet om man ligger lågt och tar bollen långt ner på egen planhalva.  Offensivt så måste man sedan också fortsätta våga och inte tveka. Man måste våga skjuta från lite distans då och då. Något som kanske ändå har blivit lite bättre på senare tid, men som kunde bli ännu bättre. Och att man försöker ta sig in i mitten lite oftare. För man väljer ju ofta att ta sig till inlägg istället. Och det är inte allt för ofta som inläggen blir riktigt bra. Så sikta lite oftare på att gå rakt på mål. Sedan gäller det ju också att man får igång passningsspelet för att kunna ta sig igenom Häckens backlinje. Man ska ju som vanligt försöka hålla bollen mest på marken, och bara lägga någon långboll då och då. För att med tanke på att ganska många av de offensiva spelarna i HBK är rätt korta så känns det ganska dumt att lägga för många långbollar. Men någon boll på djupet ibland får någon långt fram att springa på är ändå något som man ska använda sig av vid vissa tillfällen. Kan man sedan också börja hitta skärpa framför mål så är det ju också bra. Så nu hoppas jag att man har använt uppehållet på rätt sätt och förberett sig inför morgondagen, och resten av hösten, på rätt sätt. Så på med blåstället imorgon Klubben, och kämpa till sista svettdroppen!

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0