Plats 5: AIK

Nu börjar vi närma oss toppen och precis utanför medaljplatserna tror jag AIK hamnar. AIK som hamnade just femma förra året, en plats som HBK var med och fightades om ända in i mål. AIK har efter förra årets stora ekonomiska förlust, på cirka 15 miljoner, hållit igen ganska mycket och inte gjort några jättevärvningar. Den största värvningen är nog holländaren Jos Hooiveld (Inter Åbo) som jag knappt har någon aning om. Tappat har man gjort Daniel Mendes (Kalmar), Jorge Anchén (Club Atletico San Martin) och Mats Rubath (klubb ej klar), vilket är lite mer namnkunniga än vad nyförvärven är.


Men den tyngsta inför säsongen var nog när målvakten Tomi Maanoja bröt foten i en träningsmatch mot Assyriska. Såg händelsen i efterhand och kan säga att det inte är några trevliga bilder, då man ser hur foten bara hänger och dinglar även att han har sparkat ihop med en Assyriska-spelare. Det innebär att han antagligen inte kommer att kunna spela något mer under denna säsong. I samma match föll även en ledare i AIK ihop och fick följa med i ambulansen som hämtade Maanoja. I och med Maanojas skada så blir det antagligen förra året petade och utlånade Daniel Örlund som blir förstemålvakt. Kan vara en bra målvakt, men fick det inte riktigt att funka förra året, frågan är hur bra han är i år? Sedan är frågan hur det går för förra året så upphaussade Bojan Djordjic, som jag misstänkte inte skulle bli den supervärvningen för AIK som många trodde. Vad har killen egentligen gjort, mer än att ha varit ungdomsproffs i Manchester United och fått lite beröm av Sir Alex för ett antal år sedan? Nä precis, inte så mycket. Men det finns ändå en del kvalitet i laget. Man har Ivan Obolo som kan göra en del mål, men det är inte säkert, man har trotjänaren Daniel Tjärnström och man har skadebenägne Gabriel Özkan, som om han får vara frisk kan bli riktigt bra. Sedan är det laget som har vunnit mest under försäsongen, även om man gör lite som i Sydeuropa och möter lite sämre lag under försäsongen.


Så man kan mycket ett lag som kan om de får det att funka kan strida upp i toppen, men man får ändå nöja sig med en femteplats.



Nyckelspelare: Daniel Tjärnström, Ivan Obolo, Markus Jonsson

  

Lagets viktigaste spelare: Daniel Tjärnström

  

Årets överraskning: Per Karlsson

  

Årets flopp: Miran Burgic

  

Årets värvning: Jos Hooiveld

  

Årets förlust: Mats Rubath

  

  

Min startelva:

  

Ivan Obolo, Saihou Jagne


Kenny Pavey, Daniel Tjärnström, Jorge Ortiz, Gabriel Özkan


Nils-Erik Johansson, Per Karlsson, Jos Hooiveld, Markus Jonsson


Daniel Örlund

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 6: Helsingborg

Som ni ser har jag, omedvetet, satt Skånelagen efter varandra, och bästa laget i det landskapet tror jag alltså är HIF. Helsingborg som i princip inte har tappat någon viktig spelare, utan spelare som man har tappat är bl a Leandro Castro (Grêmio Barueri, Brasilien), Samir Beloufa (klubb ej klar), Martin Kolar (Athlitiki Enosis Paphos, Cypern) och floppen Roman Kienast (Ham-Kam, Norge). In har man väl inte heller gjort några supervärvningar, trots att Erik Sundin (Trelleborg) är en hyfsad värvning, och sedan får vi se hur mycket Magnus Arvidsson kommer att spela.


Men efter mycket velande så tog ju Henke Larsson till slut beslutet att fortsätta i Helsingborg, vilket är väldigt viktigt för HIF. Det finns ingen i Allsvenskan som har hans blick för spelet, det kan man inte komma ifrån. Jämte Henke har man mycket spännande Rasmus Jönsson, som fick lite av ett genombrott förra hösten då han nätade ett antal gånger. Han kan bli väldigt spännande att följa även i år. Andra spännande spelare är Joel Ekstrand och Andreas Landgren, som båda precis har fyllt 21 i år. Landgren var ju t o m med på Landslagets januariturné i vintras. Men man har ju även rutinerade spelare som Marcus Lantz och Christoffer Andersson som har cirka 30 landskamper tillsammans under sina karriärer. Längst bak har man också en annan rutinerad spelare, Daniel Andersson, som kan vara väldigt kall när han ska sparka iväg bollen efter tillbakapass och vänta in den framrusande anfallaren. Kan t o m var för kall, kommer ihåg att just Magnus Arvidsson snodde bollen och gjorde mål på honom i efter just en sådan situation för ett par år sedan.


Helsingborg har ett helt okej lag, men som inte klarar av att ta sig ända upp till den absoluta toppen, utan får nöja sig med en mittenplacering.



Nyckelspelare: Henrik Larsson, Marcus Lantz, Daniel Andersson

  

Lagets viktigaste spelare: Henrik Larsson (såklart!!!)

  

Årets överraskning: Marcus Holgersson

  

Årets flopp: Magnus Arvidsson

  

Årets värvning: Erik Sundin

  

Årets förlust: Martin Kolar

  

  

Min startelva:


Henrik Larsson, Rasmus Jönsson


René Makondele, Marcus Lantz, Andreas Landgren, Christoffer Andersson


Adama Tamboura, Markus Holgersson, Joel Ekstrand, Erik Wahlstedt   


Daniel Andersson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 7: Malmö

Idag är det alltså dags för Malmö. Malmö som trots att man under stor del av förra säsongen var ett stort fiasko, men man gjorde en bra avslutning och slutade 6:a. Inför denna säsong har man tappat bl.a. viktige Ola Toivonen (PSV), Christian Järdler till HBK då och de gamla rävarna Anders Andersson och Niklas Skoog (båda slutar). In har man värvat serben Miljan Mutavdžic (Javor, Serbien), Ricardinho (Coritiba, Brasilien), David Durmaz (GAIS) och Daniel Larsson (Häcken).


Malmö som alltid ska vara med och kriga i om guldet enligt sina fans har haft det rätt tungt sedan senaste guldet 2004. Man har haft placeringarna 5:a, 7:a, 9:a och förra året då 6:a. Det är inget som MFF-fansen är speciellt glada över. Med tanke på vilket ekonomi klubben faktiskt har som borde man vinna varje år, men de det som är det fina med fotboll, man vinner inte bara för att man har mest pengar. Sedan är förlusten av Toivonen ganska tuff, även om man fick en del för honom. Han var ändå den som styrde offensiven i Malmö och nu för någon annan ta över den delen. Återstår och se vem det blir. Men man har ändå värvat Daniel Larsson till anfallet som är väldigt intressant, kan ha en väldigt spännande säsong framför sig. Trots förlusten av Toivonen så är det nästan defensiven som känns svagast. Till och börja med så har man inte de stabilaste målvakterna. Man har Jonas Sandqvist som är väldigt ojämn, kan göra några fantomräddningar, för att sedan göra en dundertabbe. Förutom Sandqvist har man Dusan Melichárek som även han kan bjuda på lite sämre ingripande ibland. Framför dem så känns inte heller backlinjen hundra, även här kan det komma lite tabbar då och då.


Men Malmö har ändå ett lag som ska klara av att vara på övre halvan, det finns trotsa allt spännande spelare så som Guillermo Molins, Labinot Harbuzi och Daniel Larsson då.



Nyckelspelare: Daniel Andersson, Jimmy Dixon, Labinot Harbuzi

  

Lagets viktigaste spelare: Labinot Harbuzi

  

Årets överraskning: Daniel Larsson

  

Årets flopp: Ricardinho

  

Årets värvning: Daniel Larsson

  

Årets förlust: Ola Toivonen

  

  

Min startelva:


Daniel Larsson, Edward Ofere


Jeffrey Aubynn, Labinot Harbuzi, Daniel Andersson, Guillermo Molins


Ricardinho, Jimmy Dixon, Gabriel, Ulrich Vinzents


Jonas Sandqvist

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


HBKare på landslagsuppdrag

Under helgen har Emil Salomonsson, Emir Kujovic och Tim Sparv varit på landslagsuppdrag. Emil och Emir var med det "unga" U21-landslaget och Tim med finska A-landslaget.


Emil och Emir fick båda starta i U21-landslagets match borta mot Belgien i fredags, Emil som högerback och Emir anfallet tillsammans med Robin Söder. Sverige förlorade matchen med 2-1, trots att Robin Söder hade gett Sverige ledningen. Emir spelade hela matchen medan Emil blev utbytt i 69:e minuten.


Tim fick däremot inte någon speltid för Finland i VM-kvalet mot Wales på bortaplan. Finland vann matchen med 2-0, men Tim fick som sagt sitta på bänken hela matchen. Nu är frågan om Tim ska följa med A-landslaget till matchen mot Norge på onsdag, eller om han ska ansluta till det finska U21-landslagets läger i La Manga.


Vill bara också tipsa om en lite annorlunda artikel på Himlen är blå, HBKs sida på Svenskafans, om relationen mellan HBK och Halmstad kommun.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 8: Trelleborg

Då har jag alltså presenterat undre halvan av hur jag tror att Allsvenskan ska sluta, och då fortsätter jag med övre halvan.


Längst ner på övre halvan väljer jag alltså att placera Trelleborg. Ett Trelleborg som efter EM-uppehållet förra året bara förlorade två matcher, men hamnade ändå bara 10:a. Har sedan förra året tappat framförallt Erik Sundin (Helsingborg) och Michael Mensah (Syrianska). In har man framförallt Marcus Pode (Nordsjälland), Joakim Sjöhage (Brann, lån) och Peter Abelsson (Viking Stavanger) kommit, men man har även lånat Marcus Falk‑Olander från Elfsborg.


Trelleborg har en ganska imponerande anfallsuppsättning, i alla fall med tanke på storleken på klubben, med då nya Marcus Pode och Joakim Sjöhage, men även Fredrik Jensen och Andras Drugge. Det gör att man inte behöver förlita sig på en person i anfallet, och man klarar skada på en forward. Men även resten av laget ser helt okej ut. Man har på mittfältet spelare som förre HBK-spelaren Magnus Andersson, med bl a stenhårda frisparkar, och lagkaptenen, och även han förre detta HBKare, Mattias Thylander. Även backlinjen ser helt okej ut, med unge landslagsmeriterade Rasmus Bengtsson, som det har varit mycket rykten om i vinter men fortfarande är kvar. Även nyförvärvet Peter Abelsson har en del rutin. Den lagdel som trotsa allt känns svagast är målvaktsplatsen. Där har man rutinerade Fredrik Persson och unge Viktor Noring. Fredrik Persson var ju väldigt stabil när Trelleborg tog sig upp till Allsvenskan 2006, men skadade sig i början av säsongen 2007, inte har varit förstemålvakt sedan dess. Förutom honom har man då endast 18-årige Viktor Noring, som man inte kan begära så mycket av trots allt. Återstår att se vem av dem som blir förstemålvakt, verkar vara jämnt. Men än av de största anledningarna till att Trelleborg kan gå bra tycker jag är Tom Prahl. Finns få tränare i Sverige som är bättre på att slå i underläge som Tom Prahl. Har visat detta både i Trelleborg, och i HBK.


Så därför tror jag att Trelleborg klarar av att ta sig upp till övre halvan, kanske kan få 3 000 på någon hemmamatch ;-D



Nyckelspelare: Mattias Thylander, Rasmus Bengtsson, Joakim Sjöhage

  

Lagets viktigaste spelare: Mattias Thylander

  

Årets överraskning: Marcus Falk-Olander

  

Årets flopp: Kristian Haynes

  

Största värvningen: Joakim Sjöhage

  

Största förlusten: Erik Sundin

  

  

Min startelva:

  

Joakim Sjöhage, Fredrik Jensen


Marcus Pode, Mattias Thylander, Magnus Andersson, Marcus Falk-Olander


Mattias Nylund, Rasmus Bengtsson, Peter Abelsson, Dennis Melander


Fredrik Persson

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 9: Örebro

Örebro hamnar alltså enligt mig precis under övre halvan enligt mig. Ett Örebro som överraskade många under förra året när man hamnade sjua. Sedan dess har man bara tappat Sebastian Henriksson (Degerfors), Richard Richardsson (Sirius), Stefan Rodevåg (Falkenberg) och Robin Walker (Åtvidaberg, lån) vilket ändå inte känns som några jätteförluster egentligen. In har man bl a köpt loss förra årets succéman Kim Olsen (Silkeborg), HBK-bekante Emra Tahirovic (FC Zürich, lån) och spännande Per Johansson (Djurgården).   


Som sagt så tog Örebro resten av Allsvenskan på sängen förra året. Man var av många t o m en nerflyttningskandidat. Men finske tränaren Sixten Boström intalade sitt lag att spela roligt och det lyckades. Att man sedan nu får behålla Kim Olsen, som gjorde succé förra året, borde höja chanserna för att Örebro ska få en bra placering även i år. Men frågan är hur det går för Kim Olsen i år, nu när lagen i Allsvenskan vet vem han är. Kan få det mycket tuffare i år än vad han fick i höstas. Sedan har man alltså lånat hem Emra, som inte hade det så roligt nere i Zürich. Det känns kanske på pappret som ett väldigt spännande lån, men vad har han egentligen gjort? Jag menar, visst han gjorde en del bra saker när han var i HBK och var en förlust när han lämnade Klubben, men han lämnade trots allt HBK som avbytare. Sedan i Lille gjorde han inte precis succé, utan blev utlånad till Zürich. Där måste han ha gjort något bra eftersom man köpte honom, men denna säsong har han ju knappt fått spela. Nä, det största Emra har gjort är att blivit såld för 16 miljoner, vilket var något fel på så men. Så ett på pappret spännande anfallspar kan mycket väl båda gå sämre än vad förväntningarna på dem är. Men visst bakom finns lite spännande spelare så som Nordin Gerzic och Roni Porokara tillsammans med rutinen som bl a Fredrik Nordback och Magnus Kihlberg har. Och så har man en av Allsvenskans bästa målvakter i John Alvbåge.


Så man har trots allt ett ganska spännande lag som inte ska ha med bottenstriden att göra, utan ska vara ett solitt mittenlag.



Nyckelspelare: John Alvbåge, Roni Porokara, Kim Olsen

  

Lagets viktigaste spelare: John Alvbåge

  

Årets överraskning: Per Johansson

  

Årets flopp: Kim Olsen

  

Årets värvning: Kim Olsen

  

Årets förlust: Sebastian Henriksson

  

  

Min startelva:

  

Emra Tahirovic, Kim Olsen, Roni Porokara


Per Johansson, Nordin Gerzic, Eric Bassombeng


Samuel Wowoah, Glenn Holgesson, Magnus Wikström, Patrik Anttonen


John Alvbåge

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Förlust i genrepet

HBK förlorade dagens match mot Bröndby med 1-0. Trots forcering i slutet fick man inte in bollen. Man ska ha varit stabila bakåt, men måste komma upp en nivå i anfallet för att kunna slåss i toppen i Allsvenskan. Tyvärr så låter detta alldeles för bekant, det har ju sett så ut hela försäsongen, och man slutar alltså så också.


HBK ska ha startat matchen piggt med bra inställning och bra passningsspel. Men Bröndby ska ha tagit över matchen efterhand. Trots det ska HBK fortsatt ha haft ett bra passningsspel när man hade bollen. Även Bahne ska ha spelat bra och gjort en del bra räddningar. Att Allsvenskan närmare sig märktes även eftersom man gick in tufft i närkamperna, vilket känns härligt. Det var i vilket fall mållöst i halvtid, en halvlek där Bröndby ska ha haft mest boll och HBK ska ha fått jag mycket, men det ska ändå känns tryggt, enligt Ante.


Andra halvlek ska HBK ha startat med mer tålamod och fick då ett ännu bättre passningsspel. Med det hjälpte inte utan i 63:a minuten kunde Mikkel Bischoff i Bröndby efter hörna göra 1‑0 till danskarna. I ett försök att kvittera byttes Joe Sise in på topp istället för Anselmo, och man hade även lite chanser att kvittera på, utan att lyckas.


Efter matchen ska Janne ha varit nöjd med helheten och att man jagar kvittering enda till slutsignalen. De ska ha varit små marginaler (en klassiker) som skilde Klubben från att göra ett eller två mål. Men man ska tempo nog i sig för att klara 90 minuter. Janne ger efter matchen beröm till mittbacksparet Tommy och Zvirre, defensiva mittfältarna Ante och Seb och Görlitz andra halvlek.  


Nu är alltså alla träningsmatcher över, så nu är det bara att vänta med spänning på nästa helg då det äntligen börjar. Det har ju inte riktigt varit den försäsong som man har hoppas, och det ska sägas att jag faktiskt är lite nervös över hur det ska gå i år. Tycker inte riktigt har visat att man ska tillhöra toppen. Men som sagt har det bara varit försäsong, och det kan se helt annat ut i Allsvenskan. Det gäller bara att man för en bra start, så alla till Stockholm nästa söndag för att stötta Klubben...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Genrep imorgon

Imorgon är det dags för den sista matchen för HBK innan Allsvenskan börjar nästa helg. Man kommer imorgon att möta danska Bröndby på bortaplan klockan tre.


Bröndby som för tillfället ligger tvåa i danska ligan, på samma poäng som FC Köpenhamn. De har för tillfället fyra svenska spelare. Det är Max von Schlebrügge, Samuel Holmén, Alexander Farnerud och Jon Jönsson. Plus att förre MFF-spelaren Joseph Elanga spelar i klubben.


Ska bli en väldigt intressant match mot en av Skandinaviens bästa klubbar. Skulle HBK få med sig en bra match och ett bra resultat skulle det vara mycket bra. Det skulle vara skönt att ha det när man börjar Allsvenskan. Tyvärr så tror jag att Bröndby är lite bättre, så mest troliga är en förlust, om Bröndby nu ställer upp med i princip sitt bästa lag. Nu verkar det även som om Janne nästan har hittat sin startelva. Det är tredje raka matchen med nästan samma startelva. Så här ser den ut imorgon:


Magnus Bahne

  

Mikael Rosén

Tomas Zvirgzdauskas

Tommy Jönsson

Per "Texas" Johansson

  

Andreas Johansson

Sebastian Johansson

  

Michael Görlitz

Anel Raskaj

Marcus Olsson

  

Anselmo

  

Bänken: Kalle Johnsson, Emil Jensen, Markus Gustafson, Christian Järdler, Ajsel Kujovic, Alexander Prent och Joe Sise

  

Förutom Emil Salomonsson och Emir Kujovic som fortfarande är iväg med U21-landslaget, så är nu även Tim Sparv iväg, han med finska A-landslaget. Det gör ju att Sebastian Johansson får en match till att visa att han ska vara med i premiären.


Lite intressant är det ju att Texas får spela. Kan det innebära han är förstavalet på vänsterbacken, eller vill Janne bara låta Texas få röra på sig lite. Även Gus får en match till att visa sig.


Annars ser det ut som resten kommer att få starta i premiären. Återstår och se om man efter matchen imorgon kommer vara positiv eller negativ, för imorgon är sista chansen...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 10: Hammarby

På 10:e plats sätter jag alltså Hammarby. Hammarby som har lite ekonomiska problem, det har t o m ryktas om att man ska ha infört ett köpstopp i Bajen. Så trots att man har tappat spelare som Erkan Zengin (lån till Besiktas), Paulinho (försvann förvisso redan i somras till Busan I´Park, Japan) och framförallt lagkapten Suleyman Sleyman (Syrianska), så man inte lyckas värva in någon välbekant. Än i alla fall, det ryktas om att man kommer låna Kennedy Bakircioglü, men det är inte säkert. Det enda man har lyckas värva hittills är de två backarna Igor Armas (FC Zimbru, Moldavien) och Monday James ( lån från Bayelsa United, Nigeria).


Den position som jag är mest skeptisk för i Bajen är anfallet. Man har förvisso Charlie Davids, som ju är helt okej, men bakom honom har man Nathan Paulse och Freddy Söderberg, som inte känns lika starka. Tror Hammarby skulle få det tungt om Davids antingen försvinner eller blir skadad, och om det inte spelar med en forward, vilket de bör med bara tre forwards, så ser det ju ännu tyngre ut tycker jag. Men det finns trots allt en del skicklighet i laget, som t ex Lolo Chanko. Sedan har man kanske Allsvenskans på pappret bästa målvaktspar med Rami Shaaban och Kristoffer "Poppen" Björklund, även om Shaaban inte lyckades riktigt lika bra som förväntat förra året. Och man har även spännande spelare så som Sebastian Castro-Tello, Carlos Gaete och Simon Helg.


Det gör att man ska ha material nog för att inte bli indragen i bottenstriden. Men man är inte tillräckligt bra för att kunna slå sig in i toppen.



Nyckelspelare: Lolo Chanko, Mikkel Jensen, Charlie Davids

  

Lagets viktigaste spelare: Charlie Davids

  

Årets överraskning: Simon Helg

  

Årets flopp: Igor Armas

  

Årets största värvning: Igor Armas

  

Årets största förlust: Suleyman Sleyman



Min startelva:


Charlie Davids


Simon Helg, Simon Gaete, Haris Laitinen


Lolo Chanko, Mikkel Jensen


David Johansson, Christian Traoré, Igor Armas, José Monteiro


Kristoffer Björklund

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Köpenhamnklubbarna intresserad av Micke Nilsson?

Fotbollskanalen.se skrev igår att enligt den grekiska tidningen Derby ska danska FC Köpenhamn och Bröndby vara intresserade av Micke Nilsson. FC Köpenhamn ska även vara närmast att få Mickes underskrift. Detta är inget jag lägger någon högre vikt över. Det känns ganska självklart över att FCK och Bröndby är intresserade, jag menar en svensk landslagsman som kan vara på väg till sydliga delen av Sverige västkust är såklart av intresse för dessa klubbar. Men detta är ju inte mer än ett rykte från en grekisk tidning, och varken Micke eller de berörda klubbarna ha kommenterat det. Och FCK kan ju helt klart ge en högre lön en vad varken Malmö eller HBK kan göra, så om det är pengar han vill tjäna så har ju inte Klubben en chans. Men väljer han med hjärtat så finns ju fortfarande möjligheten för HBK.


Det är bara att vänta och se vad som händer, men jag skulle bli förvånad om detta är det sista ryktet vi hör om Micke innan han bestämmer sig.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 11: Örgryte

Det är egentligen ett ganska intressant lag som Örgryte ställer upp med i år. Man har egentligen inte tappat viktigt spelare, utan det är mest spelare som jag har dålig koll på, men en go gammal gubbe har lagt handskarna på hyllan, Dick Last, fyllda 40 år. Han är numera sportchef i klubben. Däremot är spelarna in väldigt intressanta, vem har inte hört om Alvaro Santos. Men även David Leinar (Ljungskile) och Alex (Assyriska) i backlinjen är väldigt intressanta.


Men det stora samtalsämnet när det gäller ÖIS är ju helt klart anfallsparet Marcus Allbäck och Alvaro Santos, vänner sedan tiden tillsammans i FC Köpenhamn. Snacka om att de är upphaussade, anser nog som Allsvenskan bästa anfallspar. Och det är väldigt bra spelare, inget snack om saken, men frågan är om de kommer att göra den succén som man tror? Jag är inte säker på det, finns för många exempel på spelare som har misslyckas med den pressen på sig. Skulle de lyckas så kan det gå hur bra som helst för ÖIS, men som sagt är jag lite skeptisk. Men även bakom Allbäck och Santos finns det väldigt spännande spelare. Man har Boyd Mwila som t o m kan få stå utanför startelvan p g a det starka anfallsparet, även förre HBKaren Björn Anklew gjorde det bra under förra säsongen. Sedan ser ändå försvaret bra ut med då nyförvärven Leinar och Alex. Även mycket allsvenska rutinen finns i t ex Magnus Källander och Dennis Jonsson.


Så ett finns mycket bra med Örgryte, men det är alldeles för upphaussade för sitt eget bästa som nykomlingar. Därför tror jag att man i alla fall i år kommer komma högre än elfte plats, men framtiden för klubben ser ljus ut.



Nyckelspelare: Marcus Allbäck, Alvaro Santos, Magnus Källander

  

Viktigaste spelare: Marcus Allbäck

  

Året överrraskning: Alexander Mellqvist

  

Årets flopp: Nathan Coe

  

Årets största värvning: Alvaro Santos

  

Årets tyngsta förlust: Anders Prytz

  

  

Min startelva:

  

Marcus Allbäck, Alvaro Santos


Pavel Zavadil, Magnus Källander, Alexander Mellqvist, Björn Anklew


Alex, David Leinar, Dennis Jonsson, Robin Jonsson


Nathan Coe

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 12: Djurgården

Nu kanske det är någon som tänker: hur han tänker nu? Det finns nog en del som fortfarande ser Djurgården som ett topplag i Allsvenskan. Men Djurgården hamnade nämligen på tolfte platsen efter förra säsongen, och vad har egentligen hänt sedan dess. Man har kickat sin tränare Sigge Jonsson och ersatt honom med nygamle Zoran Lukic och Umeås förre damtränare Andrée Jeglertz. Känns som om det ligger mycket på deras axlar och frågan är om de klarar av pressen. Sedan har man inte värvat in så mycket av klass egentligen, utan det stora nyförvärvet är den stora talangen Christer Youssef (BP), och det verkar inte som om Liverpool-talangen Robbie Threlfall är aktuell längre. Däremot har man tappar viktiga spelare som Lance Davids (Supersport United, Sydafrika), Enrico (Vasco de Gama, Brasilien) och Jones Kusi-Asare (Esbjerg).


Det är ett Djurgården som inte är helt i balans och som inte har råd att värva in så mycket. Frågan är hur Djurgården-supportarna reagerar om det går lika dåligt som förra året. Klubben som har vunnit tre SM-guld under 2000-talet, som nu ligger i botten. Det är en väldig press som de nya tränarna har på sig, och frågan är om de får stanna hela säsongen. Visst är Youssef väldigt spännande, men jag tror inte ha kan ersätta den som lämnat precis. Visst, Markus Johannesson och Toni Kuivasto är ett ganska starkt mittförsvar. Och man har förvisso Johan Oremo och Mattias Jonsson i anfallet. Men Oremo gjorde inte lika stor succé förra året som året innan i Gefle, och Jonsson är skadad alldeles för mycket för att man ska kunna lita på honom.


Nä det blir nog ett tungt år för alla djurgårdare ...  



Nyckelspelare: Pa Dembo Tourray, Markus Johannesson, Toni Kuivasto, Mattias Jonsson

  

Lagets viktigaste spelare: Pa Dembo Tourray

  

Årets överraskning: Martin Andersson

  

Årets flopp: Sebastian Rajalakso


Årets största värvning: Christer Youssef

  

Årets tyngsta förlust: Jones Kusi-Asare



Min startelva:

  

Sebastian Rajalakso, Johan Oremo, Mattias Jonsson


Daniel Sjölund, Martin Andersson, Andrej Komac


Jan Tauer, Toni Kuivasto, Markus Johannesson, Patrik Haginge


Pa Dembo Tourray

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Tung oavgjord

Jag har en lite bitter eftersmak efter matchen mellan HBK och GAIS idag. Trots en klar 2-0 ledning i mitten av andra halvlek för Klubben, så slutar match 2-2 efter bl a ett av de märkligaste målen jag har sett.


Eftersom jag inte hittade dagens startelva igår så börjar jag med att skriva den:


Magnus Bahne - Micke Rosén, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Christian Järdler - Andreas Johansson, Tim Sparv - Michael Görlitz, Anel Raskaj, Marcus Olsson - Anselmo.


Det var direkt HBK som tog tag i spelet kändes det som på fortfarande lite ojämn planen på Alevallen. Framför allt använde man sig av Görlitz sida där han fixade och trixade en del. GAIS fick inte riktigt igång något längre anfallsspel, utan kom fram i kontringar, vilka var kanske farliga ibland. Den stora anledningen till att GAIS hade det tufft att bygga upp ett anfallsspel tyckte jag var Antes föredömliga spel på mitten. Hans kämpade och slet i defensiven och vann mycket boll, för att sedan ibland slå riktigt bra passningar i offensiven. Däremot såg Sparv, jämte honom, lite vilsen ut ibland kändes det som. Jag stod bara någon meter från HBKs bänk och hörde att Janne var rätt ofta på Tim om hans position i första halvlek. Men som sagt så var det HBK som hade spelövertaget, medan GAIS kom upp i farliga försök då och då. Men ju längre halvlek gick, ju mer kändes det som om GAIS kom in i spelet. Hade känts gott med något mål innan paus, men ställningen var fortfarande 0-0 i halvtid.


När andra halvlek började var precis som innan HBK som hade spelet och det dröjde inte så länge innan HBK kunde dunka in första målet. Det var Görlitz som med mycket yta kunde avancerar framåt straffområdet, och någon meter innan straffområdet skicka iväg ett skott som letar sig in bakom Jankulovski. Kändes riktigt gott att Klubben fick utdelningen, kändes som om det skulle kännas riktigt skönt om HBK fick vinna matchen. Sedan kanske Marcus Olsson skulle ha haft en straff då han blir nerputtad av Jonas Lundén i GAIS med raka armar precis vid straffområdetskanten, men det blev ingenting på den situationen. Men cirka fem minuter efter 1-0 blev det ännu bättre ut när Tommy till slut får in bollen efter hörna, jag tror man slår bollen rakt på målvakten två gånger innan Tommy lyckas trycka in den. Då kändes det ju riktigt trevligt och man kände att det kunde bli en välbehövlig seger efter mardrömsmatchen i lördags. Kändes även lite som om Klubben slappnade av lite, vilket var väldigt farligt. För strax innan 70:e minuten lyckas GAIS slå in en reducering, ett mål som känns väldigt konstigt, och väldigt onödigt. Zvirre ska rensa bort bollen, men bollen träffar en gaisare och flyger i en båge över Bahne och studsar i ribban och ut, där Bahne inte är med och en GAIS-spelare kan nicka in den, riktigt bittert, men nu gällde det att vinna i alla fall. Tyvärr så kommer en gaisare igenom med kvarten kvar och sätter in kvittering, ajajaj tänkte jag. Efter att ha haft ett ganska bra resultat som skulle ha känts skönt inför Allsvenkan, så tappar man det på ett klantigt sätt. Men det fanns ändå positiva saker, bl a fixade HBK fram fem bra lägen på det fem sista minuterna. Tyvärr så resulterade ingen av lägen i något mål, och man fick gå hem lite besviken.


Då var det dags för betygen, som ser lite bättre ut en i lördags:


Målvakt


Magnus Bahne                  2,0

Bahne gjorde som alltid en stabil insats. Men han sattes inte på några större prov än målen. Första målet är ju lite konstigt och jag vet inte om han ska stå bättre på den, men andra målet vill jag i alla fall inte lasta honom för.


Försvarare


Micke Rosén                      2,0

Gus såg bättre ut idag än han gjorde större delen av matchen mot AB, då jag såg honom senast. Men jag tror inte han kommer att ta denna plats före Emil Salomonsson. Gus kändes lite seg ibland och jag tror inte han var helt fit, tyckte han småhaltade, i alla fall i första halvlek.


Tomas Zvirgzdauskas      2,5

Zvirre spelade ganska bra idag. Han använde sitt vanliga hårda spel, vilket fortfarande är väldigt svårt att möta. Lyckades även dra på sig ett gult kort efter, vad det såg ut som, att han hade sagt något till linjedomaren.


Tommy Jönsson                2,5

Även Tommy såg het ut idag och visade vem det är som bestämmer i Klubbens försvarsdel. Gjorde en hel del viktiga nickar vid inlägg och hörnor. Var ganska nervös över mittbacksplatserna innan, men även om det kunde vara ännu bättre så ser det ändå helt okej ut.


Christian Järdler              2,5

Järdler börjar växa in i laget och ser bättre och bättre ut tycker jag. Idag var han ganska bra, och är ofta på rätt ställe och följer med bra i anfallen. Som sagt så tror jag att han får starta i premiären.


Defensiva mittfältare


Andreas Johansson          3,0

Ante visade verkligen vägen idag med sitt spel. Det var mycket tack vare honom GAIS hade svårt ibland att koma någonvart. Sedan har han ibland ganska känsliga passningar vilket är väldigt kul. Känns som om Ante har lyft sig ett snäpp i år.


Tim Sparv                         1,5

Tim var inte riktigt med i matchen ibland kändes det som. Som sagt var Janne på honom en del i början av matchen. Kändes som om han var lite för försiktig i vissa situationer och inte alltid gick in med hundra procent. Blir tufft mellan honom och Seb. Vill gratulera Tim till att blivit uttagen till Finlands EM-kvalmatcher, kul!


Offensiva mittfältare


Michael Görlitz                 3,0

Görlitz kommer nog vara en skön spelare att följa under säsong. Är ofta väldigt delaktigt i offensiven, även idag. Blev under början av första halvlek grovt kapad av samma man typ fyra gånger innan han fick gult kort. Tror att Görlitz kommer att åka på mycket stryk under säsong, så det är bara för honom att vänja sig.

  

Anel Raskaj                       2,5

Anel kämpade verkligen på idag och gjorde det bra. Tar mycket löpningar under hela matchen, vilket gör att han skulle kunna funka bra som balansspelare med. Sedan har ju kille teknik och det kommer att bli kul att se honom i år.


Marcus Olsson                  3,0

Fasen var kille är snabb! Använder verkligen sin snabbhet och gör det riktigt bra. Janne har ju sagt att Marcus är en av dem som utvecklas mest under försäsongen och jag tror han kan har rätt. Även han kommer att bli kul i år.


Anfallare

  

Anselmo                             1,5

Sorry, men Anselmo får inte ut mycket under en match. Försöker utan att det blir mycket av det. Han ska verkligen bara stå längst upp och sätta bollen. Tyvärr så får han inte så många lägen och därför för han inte ut så mycket. Sedan har man ju lite förväntningar på en som kom delad två i skytteligan förra året.


Avbytare


Alexander Prent               2,0

Kom in i typ 70:e minuten istället för Görlitz och han inte göra så mycket under sin tid på plan. Men hans snabbhet kan vara ett vapen i slutet av en match.


Ajsel Kujovic                     1,5

Ajsel kom in samtidigt som Prent istället för Anel, så inte heller han han göra så mycket. Men av det han gjorde var inte allt jättebra. Känns lite klumpig och gjorde lite felpass. Han kommer få ett tufft år tror jag.


Ska jag sammanfatta min bedömning av matchen så var det väl en okej match, som om 2-0 hade ståt sig varit en match jag skulle ha varit nöjd med. Men GAIS mål drar ner betyget. Kan man behålla vissa delar av matchen, framförallt början av halvlekarna, så kan det gå okej. Men lite mer behövs nog om man ska vara med i toppen.


Sista matchen innan Allsvenskan är ju till helgen mot Bröndby. Där skulle et bra resultat verkligen kännas skönt.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Näst sista matchen innan det smäller

Imorgon spelar HBK sin näst sista träningsmatch innan Allsvenskan börjar, den sista på hemmaplan. Man möter nämligen GAIS imorgon klockan fyra på Alevallen. Ett GAIS som ni antagligen precis har läst om, därför behövs ingen vidare presentation.


Imorgon gäller det att man skärper sig i Klubben. Det får inte se ut som mot Elfsborg. Lite jäkla anamma måste man visa. Man har inte mycket att vinka på nu inför den allsvenska premiären, utan man måste närma sig den allsvenska formen ordentligt. Återstår och se hur det ser ut imorgon.


Någon startelva inför imorgon har inte presenteras, utan den kommer man inte att ta ut förrän imorgon. Vad som är klart är att Emir Kujovic och Emil Salomonsson är iväg med U21‑landslaget och inte kommer vara med imorgon. Inte heller Emil Jensen kan spela p g a skada, frågan om han någonsin kommer komma tillbaka helt igen. Det är även lite frågetecken över Anselmo och Micke Rosén som är lite småkrassliga.   


Förhoppningsvis får man med sig ett bra resultat imorgon, känns om det behövs efter bottennappet i lördags.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 13: GAIS

Laget som jag tror precis klarar sig kvar är GAIS. GAIS har hamnat i denna del av tabellen enda sedan det kvalade upp 2005. Nu har man tappat lite tunga namn, först var det Prince Ikpe Ekong försvann till Djurgården i somras, nu efter säsongen har även viktige Bobbie Friberg da Cruz gått till danska Randers och den lille snabbe armeniern Levon Pachajyan har blivit utlånad till grekiska PAOK Thessaloniki. In har framför allt Richard Spong (IFK Norrköping) och alldeles nyligen landslagsmeriterade Mattias Lindström (SV Matterburg, Österrike) kommit. Frågan är om det kan ersätta de som har försvunnit.


Det är verkligen tunga förluster för GAIS, Ekong klarade de i och för sig utan i höstas, men Bobbie har varit väldigt viktig för GAIS enda sedan de tog sig upp, känns nog väldigt tungt att släppa iväg honom till lilla Randers. Även Pachajyan är en väldigt tung att tappa, var en väldigt spännande spelare som sprang ifrån de flesta och gjorde mycket i offensiven, tillsammans med den spelare som jag skulle säga är absolut viktigast i GAIS, Wanderson. Han slog ju verkligen igenom förra säsongen, och är en väldigt viktig spelare för GAIS, nästan för viktig. GAIS känns som ett riktigt kämpalag med många grovarbetare, t ex Makrillarnas stora favorit Björn Andersson, och där det är Wanderson som sköter finliret och gör det lite oväntade. Vad händer då om Wanderson skulle gå sönder? Vem ska då sköta den delen? Jag har faktiskt inget riktigt bra svar på det, känns inte som det finns någon annan riktigt med hans egenskaper faktiskt. Sedan så känner ju de andra allsvenska lagen till honom nu, och då kan han kanske få det tungt. Därför känns GAIS lite tunt faktiskt. Visst det vimlar av islänningar i laget, bl a har man värvat tre inför denna säsong. Kanske kan någon av dem visa lite teknik. Men islänningar och teknik kanske inte är det första man tänker på, mer grovarbetare, men kanske...


Det finns trots allt den del tyngd i laget, där Mattias Lindström stärker det ännu mer, så man ska nog ändå klara av att hålla sig kvar. Man har trots allt t ex Richard Ekunde, som kommer att hålla ihop försvaret, tillsammans med kämpar som lagkapten Fredrik Lundgren och då Björn Andersson, på mittfältet respektive anfallet.



Nyckelspelare: Dime Jankulovski, Richard Ekunde, Wanderson

  

Laget viktigaste spelare: Wanderson

  

Årets överraskning: Johan Mårtensson

  

Årets flopp: Mattias Lindström

Årets största värvning:
Mattias Lindström

  

Årets tyngsta förlust: Bobbie Friberg da Cruz

  

Min startelva


Björn Andersson


Daniel Nicklasson, Wanderson, Mattias Lindström


Richard Spong, Johan Mårtensson


Kenneth Gustafsson, Fredrik Lundgren, Richard Ekunde, Jonas Lundén


Dime Jankulovski

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 14: Häcken

Dags för kvalplatsen, och där tror jag alltså Häcken hamnar. Ett Häcken som har varit nere i Superettan några år men alltså är tillbaka. Har tappat sin nästa bästa målskytt för året, Daniel Larsson, till Malmö, vilket är en väldigt tung förlust. Största nyförvärvet är nog Dominic Chatto från finska Inter Åbo, Bahnes förra klubb. Frågan är om Chatto slår igenom på samma sätt som Bahne.


Det är ett Häcken med en del bekanta namn, så som Jonas Henriksson, bästa målskytte förra året, och David Marek, men även trotjänaren Johan Lind och förre målvaktstalangen Christoffer Källqvist. Men resten av laget har ganska dåligt med allsvensk rutin och ingen av de nämnda känns som några superspelare precis, kanske håller hyfsat allsvensk klass. Kanske kan nyförvärvet Chatto, som gjorde succé i finska ligan, visa vägen, men känns inte helt säkert att lita på. Anledningen att man ändå klarar av kvalplatsen är att man rider lite på nykomlingsvågen i början, att jag tror att någon av anfallarna Paulinho, Vinicius eller nyförvärvet Mathias Ranegie, från IFK Göteborg, kommer smälla in lite mål och att försvaret trots allt har rutin, vilket är väldigt viktigt. Just Mathias Ranegie har inte fått till det riktigt som han trodde. Kom till Göteborg som en stor talang, men skadade sig och var borta under 2007 och inte heller förra året fick han det att funka, och han var i princip i somras klar för Go Ahead Eagles, i holländska andradivisionen, men skadeproblem fick klubben att tveka, men gick till slut dit på ett lån från Göteborg under hösten, innan han i vintras skrev på för Häcken. Frågan är om han får det genombrott man har förutspått.


Jag tror att Häcken kommer gå okej första halvan av Allsvenskan och ligga över kvalstrecken i alla fall, för att sedan rasa under hösten ner till kvalplatsen.



Nyckelspelare: Jonas Henriksson, Christoffer Källqvist, David Marek

  

Laget viktigaste spelare: Jonas Henriksson

Årets överraskning: Vinicius

  

Årets flopp: Dominic Chatto


Årets största värvning: Dominic Chatto

  

Årets tyngsta förlust: Daniel Larsson



Min startelva:


Paulinho, Vinicius


Erik Friberg, Josef Karlsson, Dominic Chatto, Jonas Henriksson


Marcus Jarlegren, Johan Lind, Mattias Östberg, David Marek


Christoffer Källqvist

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 15: Gefle

Det är alltså Gefle jag tror får följa med BP ner till Superettan efter säsongen. Ett Gefle som under och efter förra säsongen har tappat viktiga kuggar i truppen. Det började med att man tappade Johan Oremo förra sommaren till Djurgården, sedan har man efter säsongen tappat många viktiga, rutinerade spelare, så som Anders Wikström (Elfsborg), Mattias Woxlin (slutar) och Thomas Hedlund (slutar). Sedan har man värvat spelare som inte fått spela i sina förra klubbar, Hjalmar Öhagen (HBK) och Jonatan Berg (IFK Göteborg), och spelare från lägre divisioner.


Jag menar dessa nyförvärv har ju inte i närheten den rutin som t ex Mattias Woxlin har. Visst, "Hjalle" och Berg kan säkert lyfta sig ett snäpp om de får spela, men de är inga spelare som man lutar sig emot när det blåser, det var Mattias Woxlin t ex. Man har förvisso kvar rutinerade gubbar som Mattias Hugosson, Daniel Bernhardsson och Hasse Berggren, men frågan om de klarar av att bär hela laget. Hugosson såg inte lika stabil ut förra säsongen som han har gjort innan tycker jag och Hasse Berggren blir ju inte precis yngre. Visst kan någon eller några av talangerna i Gelfe blomma ut men det tror jag inte räcker. Sedan var man inte lika starka på Strömvallen förra året som man brukar, och det är ju där Gefle brukar ta mycket av sin poäng.


Gefle hade det svårt redan förra året, och laget känns inte stabilare i år, utan snarare sämre...



Nyckelspelare:
Mattias Hugosson, Hasse Berggren


Laget viktigaste spelare: Mattas Hugosson

Årets "riktigt genombrott": Amadou Jawo

  

Årets flopp: Yannick Bapupa



Min startelva:


Hasse Berggren, Amadou Jawo


Jonatan Berg, Johannes Ericsson, Yussif Chibsah, Yannick Bapupa


Jonathan Hellström, Daniel Theorin, Omar Jawo, Daniel Bernardsson


Mattias Hugosson

PS. Gefle har byt hemmadress till vita tröjor och marinblå byxor.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Mardrömsmatch

HBK har idag tagit sig upp till Knalleland för att möta Elfsborg i Borås. Jag har faktiskt sett matchen, fick reda på att Elfsborg skulle sända den genom sin hemsida.


Missade första minuten av första halvlek, men kan inte tro att det hände så mycket under den tiden. Men det var Elfsborg som direkt tog tag i spelet i första halvlek, och släppte inte det på hela halvleken. Det tog inte heller lång tid innan första mål föll. På hörna får Anders Svensson pannan på bollen och 1-0 till Elfsborg efter bara 4 minuter, inte den bästa starten för Klubben. Elfsborg däremot tror jag får ordentligt med energi efter detta och fortsätter trumma på. HBK har väldigt svårt att få tag i bollen och får de tag på bollen så är Elfsborgsspelarna som iglar på dem och det blir mycket sämre passningar. HBK har verkligen tur att det bara står 1-0 i halvlek, Elfsborg har ett antal chanser och t o m en i mål. Men James Keene blås av för offside, vilket är korrekt enligt mig. James Keene som inte verkade vara på sitt bästa hur, blir förbannad flera gånger i första halvlek. Bl a så kastar han bollen på Zvirre en gång under halvleken efter att han har rivit ner honom i ett bra läge, Zvirre får även ett gult kort i situationen. Kändes välbehövligt när pausen kom.


Inför andra halvlek byter man ut Anselmo och tar in Christian Järdler. Järlder tar över vänstermittfältsplatsen och Marcus Olsson går upp på topp. Men det tar inte många minuter i andra halvlek innan Elfsborg gör sitt andra mål, kanske lite oskärpa i början av halvleken. Det är Daniel Mobeck som slår in bollen efter att Stefan Iszaghi slagit in ett lågt inlägg. Sedan fortsätter Elfsborgs dominans och Klubben får inte mycket att säga till om. Ju längre matchen gick, ju tröttare blev Klubben. Även 3-0 och 4-0 ramlade in under andra halvlek och jag känner inte för att skriva så mycket mer om andra halvlek, mer än att det såg riktigt tungt ut. Ska försöka ge lite betyg till de olika spelarna i Klubben istället:


Målvakt


Magnus Bahne                  2,0

Bahne gjorde väl trots att han släppte in fyra mål en okej match, kan inte ta på sig skulden för målen riktigt, även om 3-0-målet så lite konstigt. Gjorde ett par riktiga kanonräddningar som höger betyg lite.


Försvarare


Emil Salomonsson             3,0

Vilken kille! Den stora ljuspunkten i matchen för HBK. Gjorde det så svårt för Stefan Iszaghi i början av andra så han bytte kant, det är ett hyfsat betyg. Resolut i varje situation och positionssäker. Nu tror jag verkligen han har slagit sig in i startelvan.


Tomas Zvirgzdauskas      1,5

Zvirre var sådär idag, de kom igenom för mycket tycker jag. Sedan så tycker jag att Zvirre tjongar iväg bollen lite för ofta istället för att passa ut med marken.


Tommy Jönsson                1,5

Precis som Zvirre så gjorde han inte den bästa matchen idag. Man får inte släppa in fyra mål idag, det är inte acceptabelt. Var väl inte urusel precis, men kommit inte riktigt upp i rätt standard.


Per "Texas" Johansson

Texas försökte ute på sin kant, men tappade bollen alldeles för mycket och kom lite fel i markering ibland tror jag. Känns som om Järdler är lite före i dagsläget.


Defensiva mittfältare


Andreas Johansson          1,5

Ante kom inte alls upp i den standard han kan, och jag tror det var på det defensiva mittfältet man hade det svårast idag. Vet att han kan mycket bättre och var den som försökte göra något.


Sebastian Johansson         1,0

Sorry Seb, men det så inte speciellt bra ut idag tyckte jag. Tappar för mycket boll, är klumpig i närkamperna. Nä, här behövs det skärpa sig om man ska vara med i premiärelvan.


 Offensiva mittfältare


Michael Görlitz                 2,5

Michi kommer också ifrån matchen med ett ganska bra betyg. Han var den som det kretsade runt när det hände något offensivt. Tyvärr fick han inte ut så mycket av det idag.


Anel Raskaj                       1,5

Anel hade en väldigt tuff match idag och var väldigt osynlig egentligen. Men det syns att han har mycket i sig, så jag är inte så orolig för honom, men idag stämde det inte riktigt.


Marcus Olsson                  2,0

Även Marcus försökte, och det så väl okej ut ibland. Men alldeles för långa stunder vara han osynlig, mycket beroende på att HBK inte kom upp till Elfsborg straffområde så ofta.


Anfallare


Anselmo                             1,0

Frågan är om Anselmo gjorde något riktigt bra under sin tid på planen. Märks att han inte klarar av att flytta bollen speciellt långt, utan han ska stå längst från och sätta bollen. I en match som idag när bollen knappt kommer upp till offensiva delen av banan så har han det tufft.


Avbytare


Christian Järdler              1,5

Såg väldigt pigg ut direkt när han kom in, men sedan var han nästan osynlig hela halvleken. Tror som sagt det trots allt blir han som tar vänsterbackplatsen för Texas, ser lite piggare ut.


Ska jag summera matchen så ska man nog bara glömma den. Visst, Elfsborg var riktigt bra, ingen tvekan om det, men man ska ändå inte förlora med fyra bollar. Tror faktiskt det hade lite med inställning att göra också. HBK har ju haft en ganska dålig kämpavilja i alla träningsmatcher jag har sett, och även i dag kändes det som om det var Elfsborg som ville mer i varje situation. Passningsspelet idag var inte heller bra, antagligen mycket p g a att Elfsborg hela matchen hade så hög press som de hade, vilket gav HBKaren en väldigt lite tid så fort de hade bollen.


Detta var inte kul alls. Förhoppningsvis ser det bättre ut på tisdag tror jag det är då man möta Gais.


Slutligen verkar Jesper Westerberg äntligen hittat ny klubbadress. Han återvänder hem till Landskrona, där han kom ifrån innan han kom till HBK.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Plats 16: Brommapojkarna

Dags att släppa första laget i min tippning. Sist blir enligt mig alltså: BP


Sorry BP, men jag placerar er längst ner i min tabell. Visst, jag har hört att man idag har en breddare truppen för två år sen när senast tog sig upp, och jag kan väl hålla med om att årets lag ser bättre förberett ut. Man har Richard Henriksson och Markus Karlsson med sin rutin kanske kan leda sitt lag en bit. Det kryddat med spännande unga spelare som Kristoffer Nordfeldt, Miiko Albornoz och Philip Haglund.


Men frågan är vem man ska luta sig emot offensivt. Den som känns mest etablerad är helt klart Olof Guterstam, men vad har han egentligen presterat. Han gjorde ju stor succé och delade skytteligasegern i Superettan med Stefan Rodevåg när BP tog sig upp till Allsvenskan förra gången, och blev ju även uttagen i landslagets januariturné. Men när sedan Allsvenskan började blev det inget målfyrverkeri, även om jag faktiskt trodde det gick ännu sämre faktiskt, utan han lyckades bara göra fyra mål på hela säsongen. Blev sedan efter säsongen utlånad till FC Bryssel under förra våren, där han på 9 matcher gjorde 4 mål, men Bryssel valde att skicka hem honom igen när lånat tog slutet mitt i sommarn. Men har återvände inte hem till BP, utan blev istället utlånad till Hammarby resten av säsongen, som fick en köpoption på honom. Guterstam fick spela 16 matcher under hösten och gjorde 2 mål, men sedan var det hej då från Bajen, och nu är alltså Guterstam tillbaka i BP. Och det är alltså han BP ska luta sig emot i första hand, en spelare som verkligen kämpat för att komma ifrån klubben, men misslyckas. Bör kännas lite sådär... Kanske kan Joakim Runnemo bli den som visar vägen, han vann den interna skytteligan förra säsongen med 9 mål, men även det känns tunt.


Så jag trot att BP får det väldigt tufft i år, och tyvärr så får man enligt mig återvända tillbaka ner till Superettan direkt igen.



Nyckelspelare: Kristoffer Nordfeldt, Rickard Henriksson


Laget viktigaste spelare: Rickard Henriksson

Årets överraskning: Joakim Runnemo


Årets flopp: Olof Guterstam


Årets största värvning: Pablo Pinones-Arce

  

Årets tyngsta förlust: Christer Youssef


  

Mitt försök till startelva (lova att inte skratta):


Olof Guterstam, Joakim Runnemo


Miiko Albornoz, Imad Chhadeh, Pablo Pinones-Arce, Philip Haglund


Max Clauss, Rickard Henriksson, Markus Karlsson, Jon Persson


Kristoffer Nordfeldt

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Match mot guldkandidat imorgon

Efter att slagit Qviding i tisdags med 1-0 är det imorgon dags för nästa match för HBK i slutspurten innan Allsvenskan börjar. 13:00 imorgon kommer nämligen HBK mot Elfsborg på Borås Arena. Ett Elfsborg som av många är kandidat till att ta hem guldet i år. Mer om Elfsborg kommer i mitt allsvenska tips, men värvningarna av Martin Ericsson och Anders Wikström är ganska imponerande, tillsammans med förre HBK-aren Joel Johansson som kan bli intressant att följa.


Som sagt vann HBK i tisdags, dock ganska knappt. Det kändes som om det inte blev något vidare flyt i offensiven, kanske mycket beroende på att det var lite ovana positioner bland de mest offensiva spelarna. Imorgon känns det som om spelarna är på ganska välbekanta positioner, och startelvan i premiären kommer nog se ganska mycket ut som den imorgon. Startelvan imorgon är nämligen:


Magnus Bahne

  

Emil Salomonsson

Tomas Zvirgzdauskas

Tommy Jönsson

Per "Texas" Johansson

  

Andreas Johansson

Sebastian Johansson

  

Michael Görlitz

Anel Raskaj

Marcus Olsson

  

Anselmo

  

Bänken: Kalle Johnsson, Markus Gustafson, Mikael Rosén, Ajsel Kujovic, Emir Kujovic, Alexander Prent, Joe Sise, Tim Sparv och Christian Järdler

  

Finns väl egentligen inget spektakulärt med startelvan. Emil Salomonsson får fortsatt förtroende på högerbacken vilket gör att han nästan kommer bli den som startar i premiären. Känns som om det fyra offensiva platserna kommer se ut precis så här, även mittlåset och att Ante startar som defensiv mittfältare.


Nu är det bara några timmar till jag släpper första laget i min tippning, vem tror jag kommer sist? Återstår att se...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Mitt allsvenska tips

Nu börjar Allsvenskan verkligen närmar sig, bara cirka två och en halv vecka kvar. Därför kommer jag imorgon att börja presentera mitt egna tips på hur Allsvenskan slutar i år. Jag kommer att gå nerifrån och upp. Jag kommer att försöka presentera ett lag om dagen, men i vilket fall som helst så ska mitt tips på segrare att presenteras lördagen den 4 maj, dagen på Allsvenskan börjar. Antagligen kommer segraren presenteras kanske tidigt den dagen, eftersom jag ska åka till Stockholm på förmiddagen där, bl a för att se den allsvenska premiären AIK-HBK på Råsunda!!!


I varje presentation kommer jag bl a försöka gissa vilka som blir olika Årets... (t ex Årets flopp) i varje lag och jag kommer även att försöka ta ut en startelva i varje lag. Vill direkt säga att detta är bara ett försök till startelva, som kan vara ljusår fel. Så ta startelvorna med en stor nypa salt, men tycker det är kul att försöka i alla fall. Förhoppningsvis kommer det även att finnas annat smått och gott av intresse.


Som sagt, imorgon börjar jag alltså med jumboplatsen. Förhoppningsvis kommer ni att följa tipset med spänning, det skulle i alla fall jag ha gjort ;-D

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Seger i solskenet

HBK kunde inte valt en så mycket bättre dag att börja den riktiga nerräkningen till Allsvenskan. En riktigt härlig dag, även om det blåste lite, att se på fotboll på. Sedan lyckades Klubben vinna också, vilket självklart alltid är positivt. Matchen mellan HBK och Qviding slutade nämligen 1-0 för blåsvart.


Matchen började väl lite trevande, men det var direkt Klubben, med vinden i ryggen, som tog tag i taktpinnen. Men på väldigt ojämn plan hade man hade svårt att komma till de direkta chanserna. Kändes att det var lite ovana positioner i offensiven. Mycket att anfallsspelet var genom långa bollar, framför allt på en kvick Marcus Olsson, men ofta gick bollarna för långt. Det var antingen det eller försökt till att ta sig igenom på kanterna, alltså blev det många inlägg. Jag är faktiskt ganska frågande till denna taktik, även om mattan var som det var. De flesta längre upp har ju inte precis luftrummet som sitt starkaste område. Första riktigt farliga chansen kom efter cirka 20 minuter när Marcus Olsson hade en boll i stolpen. Men det gick bättre ungefär 10 minuter senare då han snyggt tar mig sig en hög boll, driver en bit, skjuter men det träffar en back, men kan på returen slå in bollen.

Inte heller Qviding vi igång något vidare anfallsspel, hade väldigt svårt att komma något vart. Speciellt var det i början av halvleken var det riktigt stopp på högerkanten där Emil Salomonsson faktiskt visade varför han fick så mycket beröm efter matchen mot AlbinoLeffe. Frågan är om inte han borde få fortsätta spela där. Även resten av backlinjen såg stabil ut, även om det syns att Tommy och Zvirre har sina bästa år bakom sig.


Andra halvlek är egentligen inte så mycket och skriva om, den var ännu sämre än första halvlek. Qviding fick lite mer att säga till om och hade nog halvlekens farligaste chans när man med ett långskott träffade ribban. Men det var väl den enda riktigt farliga chansen jag kan komma ihåg, några chanser för Qviding och kanske lite mer chanser för HBK. Vi lite bättre fart när Anel Raskaj och Andreas Johansson kom in i mitten av halvlek som defensiva mittfältare istället för Sebastian och Sparv. Innan dess hade Emir byt med Joe Sise. Vi egentligen inte så mycket mer och skrev utan här kommer betygen:


Målvakt


Magnus Bahne                  3,0

Bahne var väldigt stabil utan att sätta på några större prövningar. Visar som alltid ett lugn och säkerhet som gör att backlinjen litar på honom.


Försvarare

  

Emil Salomonsson             2,5

Emil imponerade verkligen på mig, speciellt i början av halvleken då han stod rätt hela tiden. Tappade kanske lite i markeringen några gånger under matchenm, därför inte högre betyg, men verkligen en stabil insats. Hoppas nästan att han startar i premiären. Tänk att detta bara var hans andra match som högerback, hur kan han bli när han blir van vid positionen.


Tomas Zvirgzdauskas      2,0

Zvirre var helt okej, men han är inte riktigt så bra som han en gång var. Tappar luftdueller ibland, och sedan är han ju inte världens snabbaste. Är faktiskt lite nervös inför säsongen.


Tommy Jönsson                2,5

Tommy gjorde precis som Zvirre en stabil insats. Backlinjen sattes inte under några större bekymmer idag så det ska bli intressant mot Elfsborg på lördag.


Christian Järdler              2,0                

Järdler gjorde som vanligt en bra match, utan att egentligen utmärka sig. Kämpar alltid på och följer med i offensiven.


Defensiva mittfältare


Sebastian Johansson         2,0

Seb gjorde väl en okej match, även om jag tyckte att han slarvade bort bollen lite för ofta. Är lite för het ibland och dra på sig lite onödiga frisparkar.


Tim Sparv                         2,0

Tim gjorde väl även han än hyfsat match, även om han kunde ha gått in lite mer i närkamperna ibland.


Offensiva mittfältare


Michael Görlitz                 2,5

Görlitz var bland de bättre idag, försökte på verkligen på sin kant. Var ju den ända av de offensiva spelarna som var van vid sin position, och det märktes.


Anselmo                             1,5

Sorry Anselmo, men offensiv mittfältare är inte riktigt din position. Han hamnade för långt ner alldeles för ofta vilket gjorde att Marcus blev ganska ensam ibland.


Emir Kujovic                    1,5

Precis som Anselmo så kändes det som om Emir också hade hamnat på lite fel ställe. Har ju inte riktig de egenskaperna som en yttermittfältare ska ha.


Anfallare

  

Marcus Olsson                  2,5

Marcus gjorde vad han kunde, men fick inte ut riktigt det han ville. Blev som jag precis skrev lite för ensam ibland och fick jobba med många längre bollar som var lite sisådär ibland.


Avbytare


Joe Sise                              2,0

Det kändes att Joe var mer van vid positionen som vänstermittfältare än vad Emir var. Kom igenom ett par gånger och de någon chans.


Andreas Johansson          2,0

Ante gjorde väl inte heller så stort intryck, men känns ändå som om han helt klart är första valet som defensiv mittfältare.


Anel Raskaj                       2,5

Det såg bättre ut när Anel kom in. Han ville verkligen göra något bra med bollen. Känns ganska självkar som central offensiv mittfältare.


Sammanlagt som var det väl en okej match, i alla fall i första halvlek. Andra halvlek så såg det lite tunt ut stundtals offensivt. Det är även offensivt det behöver förbättras mest. Är lite skeptisk till dagens rotation bland de offensiva positionerna. Sedan var man lite för rädda om fötterna, man måste ge lite mer i närkamperna. Defensivt ser det trots allt lite bättre ut, även om den känns svagare på pappret.


Skönt med en seger, nu är det bara att se hur det går i de sista matcherna innan Allsvenskan, nästa är borta mot Elfsborg på lördag...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Naturgräs imorgon

Imorgon är det dags för HBK att spela sin första match i år på naturgräs på hemmaplan. Man kommer nämligen att möta Qviding FIF imorgon på Alevallen kl 16.


Qviding var nykomlingar i Superettan förra året, och lyckades hållas kvar och hamnade på en tionde plats. Hade förut förre SM-guldtränaren för Djurgården, Zoran Lukic, som tränare. Men han valde att återvända till Djurgården till denna säsong, och spanjoren Francisco Verona har tagit över större delen av ansvaret, men delar det lite tillsammans med Lars Borgström och Dan Fransson. Har svårt att hitta spelare som jag känner igen i Qvidings trupp. Den mest kända skulle jag tro är Mathias Gravem (f d Norrköping och GAIS). Annars är det nog nästan bara förre Falkenbergsmålvakten Tommy Naurin och förre Ljungskilespelaren Anders Augustsson jag känner igen. 


Skulle verkligen vara skönt om HBK skulle kunna lyckas vinna match imorgon. Känns om det är nu som det börjar på allvar. Janne har tagit ut denna startelva:


Magnus Bahne

  

Emil Salomonsson

Tomas Zvirgzdauskas

Tommy Jönsson

Christian Järdler

  

Sebastian Johansson

Tim Sparv

  

Michael Görlitz

Anselmo

Emir Kujovic

  

Marcus Olsson

  

Bänken: Kalle Johnsson, Markus Gustafson, Andreas Johansson, Anel Raskaj och Joe Sise


Kul att Emil Salomonsson får chansen som högerback igen, ska bli riktigt intressant att se honom. Kan det vara som att man verkligen ska satsa på honom som högerback?


Uppställning för det fyra mest offensiva positionerna är ju lite intressant, förutom Görlitz som är ganska van vid sin position. Mest tveksam är jag till Emirs position som vänstermittfältare, känns inte som han position riktigt. Bl a så är han ju inte världens snabbaste, fast det finns långsammare. Anselmo kan faktiskt vara ganska intressant att se som offensiv mittfältare och om han kan klara av att var spelfördelare. Marcus har ju spelat anfallare för och det ska bli lite spännande och se hur han klarar av att spela längst upp.


Imorgon måste det börja ses hyfsat ut, för den allsvenska premiären närma ju sig...


En liten notis var att förre Peter Larsson, som har kommit tillbaka efter sin skada, igår fick starta för sitt FC Köpenhamn hemma mot Esbjerg p g a att en annan svensk, Mikael Antonsson, var skadad. Det blev inte precis hans match. Först drog han på sig en gula kort i första halvlek, efter att hindrat Esbjerg från att fått en farlig möjlighet. Ännu värre blev det i slutet av matchen. Peter blev nämligen utvisad efter sitt andra gula kort i 87:e minuten. Inte nog med det, Esbjerg avgjorde definitivt på frisparken Peter hade orsakat. En roligare comeback kan man ha...  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Nästa provspelning för Westerberg

Följetongen Jesper Westerberg fortsätter. Efter att inte fått något kontrakt av varken AIK eller Viking Stavanger är nu Westerberg på nästa provträning, för danska Horsens, som ligger näst sist i danska ligan. Där finns redan två svenskar, Rawez Lawan och Andreas Augustsson. Återstår att se om det blir en tredje, om Westerberg tills sist får sitt kontrakt. Känns som han har hamnat helt, och han chanser att komma med till U21-EM har nog minskat en hel del.


Sedan hade FotbollDirekt.se gjort en enkät med supportrar vilka spelare som kommer bli utbuade. För HBK svarade Bollklubb Supports ordförande Jesper "Fjärås" Uhlén, och inte helt oväntat blev det Stefan Selakovic, en spelare som har sett som Judas ända sedan valde IFK Göteborg före HBK när han återvände hem efter att varit utlandsproffs.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Vinst i Italien

Äntligen en seger för HBK, som idag slog AlbinoLeffe med 2-0. Efter har jag hört en liten intervju med Janne (och Tommy Jönsson) på HBKTV.


Det var en match HBK skulle vinna, eftersom AlbinoLeffe ska ha ställt upp med ett mycket yngre lag än vad man hade förväntat sig. Och det verkar ha märkts, AlbinoLeffe fick t ex bara iväg två avslut på mål på hela matchen, så Janne var nöjd med försvaret. Han tyckte att man hade bra koncentration där back. Offensiv tyckte han att det kanske var lite för mycket tekniska misstag ibland, mycket beroende på dålig matta och att det var blåsigt (man måste alltid klaga över något :-P), men ändå stundtals bra spel. Han tycker ändå att när man för in lite pigga ben i andra halvlek så får man lite bättre tungt i offensiven.


Den mest intressanta i matchen tyckte ,i alla fall jag, var Emil Salomonsson som högerback. Janne ska ha blivit ganska imponerad av honom, med tanke på att det var första gången någonsin han spelade högerback, och han tyckte att det kändes rätt spännande att titta vidare på. Speciellt berömde Janne Emils positions- och passningsspel, så det vara ett riktigt positivt besked han fick. Vem vet, kanske är det Emil som blir förste man på högerbacken...


Målen sedan, första gjorde Görlitz i första halvlek efter en löpning in i straffområdet och fintat en back lite. Andra gjorde Zvirre i andra halvlek efter en hörna av Prent som Zvirre får en fot på.


Allt som allt är Janne ganska nöjd med matchen. Han menar att det trots allt är träningsläger och att de matchar runt ganska mycket. Sen är det ju aldrig fel med en seger...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Match mot Italiens Åshöjden

Just nu är HBK nere i Italien på träningsläger. Ska jag vara ärlig så vet jag inte var i Italien faktiskt, men imorgon ska de möta norritalienska AlbinoLeffe.


AlbinoLeffe är en sammanslagning av två klubbar från byarna Albino och Leffe som ligger utanför Bergamo. Klubben var med i slaget om en plats upp från Serie B till Serie A förra våren. På grund av att det är ett ganska speciellt lag, lite som en Åshöjden-saga, så hade SVTs Fotbollskväll ett inslag om dem förra våren, och jag rekommenderar er att se inslaget här. Det är som sägs där är ungefär det jag vet om klubben.


Men som ni kanske förstår så klarade inte AlbinoLeffe att ta sig upp till Serie A. I år ser det inte riktigt lika bra ut och laget ligger just nu på en niondeplats i Serie B.


Tycker verkligen att det är dags för Klubben att ta en seger imorgon. Det har blivit alldeles för många besvikelser under försäsongen för att det ska kännas helt bra, men med några segrar nu i slutet kan man ändå komma till den allsvenska premiären med bra självförtroende. Men Janne fortsätter att testa lite, även om större delen av startelvan kan se likadan ut i premiären som den imorgon. Så här ser startelvan ut imorgon:


Magnus Bahne

  

Emil Salomonsson (!!!)

Tomas Zvirgzdauskas

Tommy Jönsson

Per "Texas" Johansson

  

Andreas Johansson

Sebastian Johansson

  

Michael Görlitz

Anel Raskaj

Marcus Olsson

  

Anselmo

  

Bänken: Stefan Markovic, Emil Jensen, Markus Gustafson, Tim Sparv, Ajsel Kujovic, Emir Kujovic och Alexander Prent

  

Det mest förvånande i startelvan är helt klart Emil Salomonsson som högerback. Vet inte alls vad han har för erfarenheter av den positionen, om han provat på den i Ängelholm eller något, eller om Janne har sett något under försäsongen som gör att han tror att Emil kan funka där. Känns helt okej att Janne ett sånt test faktiskt. Resten av startelvan kan ju mycket väl vara den som startar mot AIK i premiären, och då kan man ju testa lite på en eller kanske två platser. Känns också som om det nästan ser tunnast ut på just högerbackplatsen faktiskt, Rosén har inte riktigt känns helt stabil de jag har sett av honom i år. Jag och en kompis hade faktiskt en idé om att låta Prent testa på att spela högerback, bara för att testa. Men att låta Emil testa funkar också bra.


Sedan på grund av att Kalle spelar med U-laget ,som också är med ner, mot Chievos U-lag som är det U-lagsmålvakten Stefan Markovic som sitter på bänken imorgon.


Nu har ju faktiskt Janne i princip tagit ut ett lag som till större delen kan starta i premiären, som nu hoppas jag verkligen att HBK vinner. Det skulle som sagt kunna betyda mycket...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Lite högre krav än vanligt från Janne

Läste en artikel på FotbollDirekt.se igår. I den går Janne ut och säger att HBK i år ska var "med rejält i toppen". Det känns inte riktigt som HBKs stil att gå med en så pass hög målsättningen, men det känns intressant. Jag menar man måste våga lite ibland, inte alltid satsa på en tråkig mittenplacering. Så fixar man inte supportrar och sponsorer, utan det gör man genom att tro på sig själv och på så vis föra det vidare. Och HBK har i år ett väldigt spännande lag där många gjorde sin första allsvenska säsong förra året, och på så vis komma med lite rutin i år. Det såg ju ganska bra ut redan i höstas och med ett ännu mer samspelt lag nu kan det bli ännu bättre.


Visst finns det en baksida med att ha höga förhoppningar, det är lättare att misslyckas. Och visst, det är många unga spelare vars prestationer kan variera från match till match, så man vet aldrig. Men jag tycker ändå det är rätt av Janne att gå ut så pass hårt.


Nu är det bara hoppas att Janne får rätt, eller att det blir ännu bättre...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Alltså 1-0 till Kalmar

HBK förlorade alltså gårdagens träningsmatch borta mot Kalmar med 1-0.


Första halvlek ska det ha varit många chanser åt båda håll. Men det blev alltså bara ett mål. Det var efter cirka 25 minuter som Kalmars talangfulla ytterback Emin Nouri, som HBK ska ha haft ögonen på under hans tid i Öster, fick på en raket från ganska dålig vinkel som inte Bahne fick tag på. Även HBK hade lite chanser, bl a ska Görlitz ha missat två hyfsade lägen.


I halvtid gjorde HBK två byten, Ajsel och Prent fick gå ut och Andreas Johansson och Anel  Raskaj kom in. Ante tog över Ajsels plats som defensiv mittfältare och Anel gick in som central mittfältare och flyttade ut Görlitz till höger. Andra halvlek var väldigt jämn med färre chanser. Bästa läget ska Kalmar ha haft i slutet av matchen, men även Anel ska ha haft ett bra skott. HBK bytte in Anselmo istället för Emir efter cirka 70 minuter, men inte heller det gav någon kvittering utan det blev åter en uddamålsförlust.


Trots det tycker Janne att han fick en del besked, förvisso kanske inte alla positiva. Framför allt ska Kalmar ha fått lite för mycket yta mellan backlinjen och mittfältet innan paus. Det innebär att "experimentet" med Ajsel och Sebastian Johansson inte gick så jättebra. Jag menar Ajsel är ju inte snabbare som defensiv mittfältare än vad han är som anfallare. Allt som allt så tyckte Janne, enligt Hallandsposten, att det är " Inget att säga om. Sett över 90 minuter var Kalmar bättre än vi och det märktes att dom ligger före oss med tanke på att deras tävlingssäsongen startar några veckor tidigare". Är det inte fler än jag som tycker detta argumentet, om att den börjar spela tävlingsmatchen tidigare, börjar bli lite tjatigt. Visst de ska spela Supercupen (förra årets allsvenska segrare mot förra årets Svenska cupen segrare) mot IFK Göteborg om två veckor, så kanske är de lite förre, men inte så jättelångt förre tycker inte jag att de ska ligga. Förhoppningsvis är det sista gången man har hört denna bortförklaring.


Janne var ändå hyfsat positiv till försvaret, och Tommy och Zvirre i mittbackspar fick lite beröm. Beröm fick även Emil Salomonsson och Ante för sina insatser.


Nu väntar en resa ner till Italien för HBK för träningsläger i nästan en vecka. Där ska dem som jag skrev tidigare i veckan möta Serie B-laget AlbinoLeffe. Skulle vara kul med en seger...

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Kalmar vann

Har inte haft chans att skriva förrän nu och nu orkar jag inte riktigt, så jag skriver bara att Kalmar vann igår med 1-0 genom mål av Emin Nouri i mitten av första halvlek.

Återkommer nog med mer lite om matchen senare idag.

Till dess: God natt!

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!

HBK 95 år idag

Det var den 6 mars 1914 som den finaste av klubbar föddes, Halmstads BK. Visserligen var det den 7 februari samma år som några unga män bestämde sig för ett bilda en fotbollsklubb. Men det var den 6 mars som man fick inträde i Riksidrottsförbundet, och därför räknar man denna dag som räknas som Klubbens födelsedag, och det är även det datumet som står på klubbmärket.


Klubben har sedan dess gått och blivit bland det största i Sverige, med bl a då 4 SM-guld och ett cup-guld. HBK och kommer snart att börja sin 48:e säsong i Allsvenskan, alltså spelat hälften av alla sina år i Allsvenskan.


Förhoppningsvis kommer Klubben med stort K att fortsätta kämpa i det absolut finaste rummen även i framtiden. Men då behövs en nya arena, och det snart. Så låt hoppas att politikerna verkligen tar sitt förnuft tillfånga.


Återkommer troligtvis senare med matchen i Kalmar.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Match mot svenska mästarna imorgon

Med bara en månad kvar till den allsvenska premiären möter HBK imorgon det första allsvenska laget för i år. Och det är inte vilka som helst heller, utan regerande svenska mästarna Kalmar FF, som ska mötas borta. Ett Kalmar som trots allt har tappat Allsvenskans två bästa målskyttar förra året, Patrik Ingelsten (19 mål) och Viktor Elm (15 mål, lika många som Anselmo). Men även tappar trotjänaren Patrik "Bagarn" Rosengren till Mjällby. Har väl egentligen inte värvat någon som håller riktigt samma klass som dessa i nuläget (vilket såklart är väldigt svårt) men ändå värvat smart och nyförvärven känns ändå ganska intressanta. Anfallarna Daniel Mendes (AIK) och Daryl Smylie (Ljungskile) är ju ändå ganska välbekanta, även mittfältaren Tobias Eriksson (Sundsvall) hade än han bra säsong förra året.


Kalmars försäsong har väl sätts lite si och så ut. Förlorade bl a matcherna mot Nordsjälland och ryska Krylla Sovetov under lägret i La Manga i början av februari, men har sedan fått upp farten och vunnit Trelleborg och tagit revansch på Krylla Sovetov t ex.  


Mer om Kalmar och de andra allsvenska lagen kommer när allsvenskan är riktigt nära.


Morgondagens match kommer verkligen visa vad HBK står. Försäsongen har väl trots allt inte sett ut riktigt som man hoppas, med förlusterna mot AB och Espanyol som de stora missräkningarna. Men om man skulle slå Kalmar så tror jag det skulle ge mycket inför säsongen. Janne fortsätter trots allt att snurra runt på spelare, det är 8 nya spelare sedan matchen mot Espanyol. Det är startelvan till imorgon:


Magnus Bahne

  

Mikael Rosén

Tomas Zvirgzdauskas

Tommy Jönsson

Christian Järdler

  

Ajsel Kujovic

Sebastian Johansson

  

Alexander Prent

Michael Görlitz

Emil Salomonsson

  

Emir Kujovic

  

Bänken: Kalle Johnsson, Per "Texas" Johansson, Andreas Johansson, Anel Raskaj och Anselmo

  

Det finns lite intressanta grejer med denna elva:

  • Ajsel som defensiv mittfältare är ju lite spännande. Han fick ju prova på denna position i B‑laget mot Värnamo och ska ha gjort det bra, så pass bra att de alltså prövar honom där även i A-laget.

  • Tommy och Zvirre spelar tillsammans som mittbackar en gång under försäsongen, och det var första matchen mot Falkenberg. De har varit småsaker med dem båda två, senast mot Espanyol var det Tommy som var borta.

  • Görlitz får starta som central mittfältet, en position som jag bara tror han har starta en match som i HBK. Och det var i den sista omgången förra säsongen i Allsvenskan mot, ja just det, Kalmar. Gjorde väl inte sin bästa match den gången, så förhoppningsvis gör han en bättre imorgon. Kom ju faktiskt till HBK som offensiv mittfältare. 

Nu är det bara att hålla tummarna att man får ut något bra av matchen imorgon, en seger hade ju inte smakat fel...


Till sist vill jag bara säga att HBK har fixat motståndare under lägret i Italien. Det är mot italienska UC AlbinoLeffe, laget som är från en liten by utanför Bergamo som var väldigt nära att ta sig upp till Serie A inför denna säsong. SVTs Fotbollskväll följde detta laget lite under förra våren, därför är namnet lite bekant för mig.  

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


Några småsaker

Har varit väldigt lite att skriva om den senaste tiden när det gäller HBK, men här kommer lite småsaker:


I söndags kom HBK hem efter sitt läger i Spanien. Verkar ha varit ett bra läger, där Klubben fick se en del av Espanyol. Inte nog med att de spelade mot deras B-lag förra tisdagen. De fick även se två av deras A-lagsmatcher, mot de två stora i Spanien. Först såg de ju bortamatchen mot Barca på Nou Camp i början av lägret, som Espanyol vann med 2-1. Men det fick även se Espanyol - Real Madrid i lördags på Olympiastadion från -92 som är Espanyols hemmaarena, där Real vann med 2-0. Finns en liten intervju med Ante om vistelsen i Spanien på HBKs hemsida.


Jag har alltid en håla mellan 9.30 och 11.20 på tisdagar i skolan. Brukar i princip alltid träna på gym under då, men kände mig inte så bra igår så jag bestämde mig för att hoppa det idag. Visste då inte vad jag skulle göra, men efter en stund kom jag på att jag kanske skulle gå och kolla om HBK tränade på konstgräset utanför Kombihallen (går på Sannarp om ni inte visste det), vet att de rätt ofta har typ börjat sin träning 9.30 innan under försäsongen. När jag första gången gick förbi där så såg jag två personer vara på den nya konstgräsplanen (ny för i år tror jag) som var klädda i blått. Tänkte att de kunde vara några från HBK, men bestämde mig för att gå en runda till, för att sedan kolla om det hade kommit fler när jag kom tillbaka. Och när jag sedan närmade mig planerna igen så var det ett helt lag där på konstgräsplanen. När jag sedan kom ännu närmare så var det ingen tvekan att det var HBKs A-lag som tränade. Efter lite velande så bestämde jag mig försöka komma in för att titta lite, kanske hitta något intressant att skriva om. Först skulle jag bara komma hitta någonstans att kom in, problemet var bara att alla öppningar var stängda och efter att gått runt typ halva Sannarps IP och klockan var 10.30, så gav jag upp och gick tillbaka till skolan. Så istället för något intressant från träningen, så får ni nöja er med denna lite historia.  


Sedan det ser tungt ut för Jesper Westerberg. Inte heller Viking Stavanger verkar ge honom något kontrakt, enligt norska Aftenbladet.no.


En f d HBKare som däremot det verkar gå ganska bra för är Dusan Djuric. Han gjorde två mål för sitt Zürich i helgen när de vann med 5-0 mot bottenlaget Vaduz. Zürich leder den schweiziska ligan och Dusan har gjort sex mål hittills. Dusan har tagit plats på Zürich yttermittfält, mest på vänsterkanten, och är den ända av svenskarna som har slagit sig in i startelvan, Emra Tahirovic har ju återvänt till Örebro och även Andres Vasquez är på väg bort. I en intervju med fotbollskanalen.se så säger Dusan att han har utvecklas mycket sedan han lämnade HBK förra vintern.

"- Jag har förbättrat allt och är mer van vid högt tempo och tar klokare beslut."

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!


RSS 2.0