Tung oavgjord

Jag har en lite bitter eftersmak efter matchen mellan HBK och GAIS idag. Trots en klar 2-0 ledning i mitten av andra halvlek för Klubben, så slutar match 2-2 efter bl a ett av de märkligaste målen jag har sett.

Eftersom jag inte hittade dagens startelva igår så börjar jag med att skriva den:

Magnus Bahne - Micke Rosén, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Christian Järdler - Andreas Johansson, Tim Sparv - Michael Görlitz, Anel Raskaj, Marcus Olsson - Anselmo.

Det var direkt HBK som tog tag i spelet kändes det som på fortfarande lite ojämn planen på Alevallen. Framför allt använde man sig av Görlitz sida där han fixade och trixade en del. GAIS fick inte riktigt igång något längre anfallsspel, utan kom fram i kontringar, vilka var kanske farliga ibland. Den stora anledningen till att GAIS hade det tufft att bygga upp ett anfallsspel tyckte jag var Antes föredömliga spel på mitten. Hans kämpade och slet i defensiven och vann mycket boll, för att sedan ibland slå riktigt bra passningar i offensiven. Däremot såg Sparv, jämte honom, lite vilsen ut ibland kändes det som. Jag stod bara någon meter från HBKs bänk och hörde att Janne var rätt ofta på Tim om hans position i första halvlek. Men som sagt så var det HBK som hade spelövertaget, medan GAIS kom upp i farliga försök då och då. Men ju längre halvlek gick, ju mer kändes det som om GAIS kom in i spelet. Hade känts gott med något mål innan paus, men ställningen var fortfarande 0-0 i halvtid.

När andra halvlek började var precis som innan HBK som hade spelet och det dröjde inte så länge innan HBK kunde dunka in första målet. Det var Görlitz som med mycket yta kunde avancerar framåt straffområdet, och någon meter innan straffområdet skicka iväg ett skott som letar sig in bakom Jankulovski. Kändes riktigt gott att Klubben fick utdelningen, kändes som om det skulle kännas riktigt skönt om HBK fick vinna matchen. Sedan kanske Marcus Olsson skulle ha haft en straff då han blir nerputtad av Jonas Lundén i GAIS med raka armar precis vid straffområdetskanten, men det blev ingenting på den situationen. Men cirka fem minuter efter 1-0 blev det ännu bättre ut när Tommy till slut får in bollen efter hörna, jag tror man slår bollen rakt på målvakten två gånger innan Tommy lyckas trycka in den. Då kändes det ju riktigt trevligt och man kände att det kunde bli en välbehövlig seger efter mardrömsmatchen i lördags. Kändes även lite som om Klubben slappnade av lite, vilket var väldigt farligt. För strax innan 70:e minuten lyckas GAIS slå in en reducering, ett mål som känns väldigt konstigt, och väldigt onödigt. Zvirre ska rensa bort bollen, men bollen träffar en gaisare och flyger i en båge över Bahne och studsar i ribban och ut, där Bahne inte är med och en GAIS-spelare kan nicka in den, riktigt bittert, men nu gällde det att vinna i alla fall. Tyvärr så kommer en gaisare igenom med kvarten kvar och sätter in kvittering, ajajaj tänkte jag. Efter att ha haft ett ganska bra resultat som skulle ha känts skönt inför Allsvenkan, så tappar man det på ett klantigt sätt. Men det fanns ändå positiva saker, bl a fixade HBK fram fem bra lägen på det fem sista minuterna. Tyvärr så resulterade ingen av lägen i något mål, och man fick gå hem lite besviken.

Då var det dags för betygen, som ser lite bättre ut en i lördags:

Målvakt

Magnus Bahne                  2,0

Bahne gjorde som alltid en stabil insats. Men han sattes inte på några större prov än målen. Första målet är ju lite konstigt och jag vet inte om han ska stå bättre på den, men andra målet vill jag i alla fall inte lasta honom för.

Försvarare

Micke Rosén                      2,0

Gus såg bättre ut idag än han gjorde större delen av matchen mot AB, då jag såg honom senast. Men jag tror inte han kommer att ta denna plats före Emil Salomonsson. Gus kändes lite seg ibland och jag tror inte han var helt fit, tyckte han småhaltade, i alla fall i första halvlek.

Tomas Zvirgzdauskas      2,5

Zvirre spelade ganska bra idag. Han använde sitt vanliga hårda spel, vilket fortfarande är väldigt svårt att möta. Lyckades även dra på sig ett gult kort efter, vad det såg ut som, att han hade sagt något till linjedomaren.

Tommy Jönsson                2,5

Även Tommy såg het ut idag och visade vem det är som bestämmer i Klubbens försvarsdel. Gjorde en hel del viktiga nickar vid inlägg och hörnor. Var ganska nervös över mittbacksplatserna innan, men även om det kunde vara ännu bättre så ser det ändå helt okej ut.

Christian Järdler              2,5

Järdler börjar växa in i laget och ser bättre och bättre ut tycker jag. Idag var han ganska bra, och är ofta på rätt ställe och följer med bra i anfallen. Som sagt så tror jag att han får starta i premiären.

Defensiva mittfältare

Andreas Johansson          3,0

Ante visade verkligen vägen idag med sitt spel. Det var mycket tack vare honom GAIS hade svårt ibland att koma någonvart. Sedan har han ibland ganska känsliga passningar vilket är väldigt kul. Känns som om Ante har lyft sig ett snäpp i år.

Tim Sparv                         1,5

Tim var inte riktigt med i matchen ibland kändes det som. Som sagt var Janne på honom en del i början av matchen. Kändes som om han var lite för försiktig i vissa situationer och inte alltid gick in med hundra procent. Blir tufft mellan honom och Seb. Vill gratulera Tim till att blivit uttagen till Finlands EM-kvalmatcher, kul!

Offensiva mittfältare

Michael Görlitz                 3,0

Görlitz kommer nog vara en skön spelare att följa under säsong. Är ofta väldigt delaktigt i offensiven, även idag. Blev under början av första halvlek grovt kapad av samma man typ fyra gånger innan han fick gult kort. Tror att Görlitz kommer att åka på mycket stryk under säsong, så det är bara för honom att vänja sig.

Anel Raskaj                       2,5

Anel kämpade verkligen på idag och gjorde det bra. Tar mycket löpningar under hela matchen, vilket gör att han skulle kunna funka bra som balansspelare med. Sedan har ju kille teknik och det kommer att bli kul att se honom i år.

Marcus Olsson                  3,0

Fasen var kille är snabb! Använder verkligen sin snabbhet och gör det riktigt bra. Janne har ju sagt att Marcus är en av dem som utvecklas mest under försäsongen och jag tror han kan har rätt. Även han kommer att bli kul i år.

Anfallare

Anselmo                             1,5

Sorry, men Anselmo får inte ut mycket under en match. Försöker utan att det blir mycket av det. Han ska verkligen bara stå längst upp och sätta bollen. Tyvärr så får han inte så många lägen och därför för han inte ut så mycket. Sedan har man ju lite förväntningar på en som kom delad två i skytteligan förra året.

Avbytare

Alexander Prent               2,0

Kom in i typ 70:e minuten istället för Görlitz och han inte göra så mycket under sin tid på plan. Men hans snabbhet kan vara ett vapen i slutet av en match.

Ajsel Kujovic                     1,5

Ajsel kom in samtidigt som Prent istället för Anel, så inte heller han han göra så mycket. Men av det han gjorde var inte allt jättebra. Känns lite klumpig och gjorde lite felpass. Han kommer få ett tufft år tror jag.

Ska jag sammanfatta min bedömning av matchen så var det väl en okej match, som om 2-0 hade ståt sig varit en match jag skulle ha varit nöjd med. Men GAIS mål drar ner betyget. Kan man behålla vissa delar av matchen, framförallt början av halvlekarna, så kan det gå okej. Men lite mer behövs nog om man ska vara med i toppen.

Sista matchen innan Allsvenskan är ju till helgen mot Bröndby. Där skulle et bra resultat verkligen kännas skönt.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"!