Förlust med hedern i behåll

HBK fick dessvärre lämna sista matchen innan uppehållet som förlorare. Det efter att man hade åkt på ytterligare en uddamålsförlust, denna gång med 2-1 mot Helsingborg.

 

HBK ställde upp med detta lag:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Per ”Texas” Johansson

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Joe Sise

 

Redan från start så var det Helsingborg som tog tag i matchen, och skapade lite tryck. Och första målet dröjde inte speciellt länge heller. Utan som jag sa så hittade Helsingborg, och Ardian Gashi, rätt redan efter bara några minuter. Han blir helt fri efter en hörna efter en misslyckad offsidefälla. Helsingborg fortsätter även efter målet och vara det bättre laget. Och man var lite rädd att det skulle kunna rulla in något mål till. Men efter en halvtimme så får HBK en frispark en bra bit från mål. Men Tommy tar längre sats, och man frågar sig om man verkligen ska skjuta därifrån, kändes som ett ganska svårt försök. Men Tommy drämmer till bollen, som styrs inne i straffområdet av en helsingborgare och in bakom Pär Hansson i målet. Och helt plötsligt stod det alltså 1-1. Det kanske inte kändes helt rättvist, Helsingborg var det bättre laget. Efter målet så verkar HBK får lite extra energi, och resten av halvleken känns det nästan som om det är HBK är det bättre laget. Och hade man haft lite tur så kunde man till och med ha gått till pausvila som ledare. Men det stod 1-1 i paus.

 

Inför andra halvlek blir HBK nog tvunget att byta ut Gus som fick en smäll efter en duell med Pär Hansson i första. In kommer säsongsdebuterande Markus Gustafson, som tar Gus plats som defensiv mittfältare. Precis som i första halvlek så är det Helsingborg som tar tag i taktpinnen i början av andra halvlek. Men nu tycker jag trots allt HBK har någorlunda koll på läget, och de skapade inte så många riktigt farliga lägen, förutom Rasmus Jönssons nick i ribban. Och Helsingborg tappar väl en aning i kraft. Men tjugo minuter in i andra halvlek så kommer ändå Helsingborgs nästa mål. Och precis som vid deras första mål så kommer även detta mål efter en hörna, och även denna gång är det Ardian Gashi som gör målet, efter fått två skottlägen. Resten av halvleken försöker ju HBK kvittera. Man gör också två byten, Görlitz mot Emil och Anel mot Emir. Men egentligen så skapar man inte nog jättetryck. Utan man för något läge här och där, som förvisso skulle ha kunnat resultera. Emir får den sista chansen utanför straffområdet, den går rakt i famnen på Hansson. Så HBK förlorar alltså med 2-1.

 

Det blev alltså ytterligare en förlust. Men jag var lite orolig innan för att det skulle kunna bli en storförlust och att de skulle kunna rinna iväg. Jag blev inte lugnare när Helsingborg fick sitt ledningsmål så tidigt, och då redan hade hunnit med några lägen. Det är kanske därför man känner att det har funnits värre förluster, för det var ju ändå en match som man inte behöver skämmas när man lämnar, utan det var ändå en ganska jämn match. Kanske var det också det att man trots allt mötte de suveräna serieledarna, och det kanske var den svåraste matchen på hela säsongen. Men det är ju klart att man inte är nöjd efter matchen, det får ingen tro. En förlust är alltid ett misslyckande, hur man än ser det. Och det var inte någon vidare kvitteringsjakt man fick till heller, utan Helsingborg kunde rätt så lätt hålla undan tycker jag. Det osade bara katt ett par någon i slutet. Men det är ändå så att Sise var riktigt het idag. Han hade de riktiga problem med i Helsingborgs backlinje. Är riktigt jobbig med sin storlek och styrka, men samtidigt ganska snabb och teknisk. Förhoppningsvis kan han komma helt i form under uppehållet. Även Anselmo tyckte jag gjorde det ganska bra. Hade en del farligheter precis i slutet av första halvlek. Dessa två tillsammans med Mackie känns ganska i offensiven som det känns just nu. Men det är högerkanten det är problem på. För varken Görlitz eller Emil när han kom in skapade något vidare. Kan mycket väl ha varit Görlitz sista minuter för HBK, då det skulle förvåna mig mycket om han finns kvar när Allsvenskan startar igen.

 

Defensivt så gjorde väl inte Anel någon av sina bättre matcher, men var ändå någorlunda. Gus fick ju en smäll i första och var väl förutom det ganska osynlig halvleken han var med. Markus Gustafson som fick komma in för honom i andra jobbade också han ganska mycket i det tysta. Kändes väl inte att han inte riktigt var van vid positionen, och hade inte så mycket att säga till om i offensiven. Men han höll sin position bra, och Helsingborgs anfallare fick mindre ytor i andra halvlek. Kan mycket väl slåss om en plats i startelvan efter uppehållet, men då på sin riktiga position som mittback. För det känns fortfarande lite skakigt i mittlåset. Johnny ingripande varierar för mycket i kvalité och Tommy känns ju helt enkelt inte hundra. På sidorna om den så tycker jag Texas verkligen har visat att han vill ha vänsterkanten och Ryan gör ytterligare en okej insats. Till sist så kan man inte lasta Robin för målen, utan har gör ytterligare en riktigt stabil insats.

 

Då kommer vårens sista poäng:

 

Robin Malmkvist                4 *


Ryan Miller                        3

Johnny Lundberg              3

Tommy Jönsson                3

Per ”Texas” Johansson    3


Anel Raskaj                      3

Mikael Rosén                    2


Michael Görlitz                 2

Anselmo                           4 **

Marcus Olsson                  3


Joe Sise                            4 ***


Markus Gustafson            3

Emil Salomonsson           2

Emir Kujovic                     -

 

Då är det två veckor VM-uppehåll som gäller. Vi får väl se vad som hinner hända under den tiden. Också få man ju följa VM för att hålla abstinensen borta.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Vårens sista match

Imorgon spelar HBK sin sista match i Allsvenskan innan VM-uppehållet. Och det är en match som är det närmaste derby HBK kommer i Allsvenskan, nämligen match mot Helsingborg. Och det på bortaplan, alltså på Olympia. Förhoppningsvis är det en del HBK-supportrar som åker ner, särskilt som man halverade priserna de sista omgångarna innan uppehållet, även om inte jag ska det.

 

Helsingborg har haft en helt klart imponerande vårsäsong, och kommer att vara serieledare under uppehållet. Man har redan tagit ett litet grepp om förstaplatsen i årets allsvenska. För med bara en förlust, senast borta mot Kalmar, och två oavgjorda som kan man inte kalla deras vår för något annat än en succé. Och man har också ett gäng duktiga spelare som man måste hålla koll på. Däribland Marcus Lantz, hemvändande Erik Edman och Rasmus Jönsson. Så det gäller verkligen att man är på tårna i HBK redan från början, för annars är det oerhört tufft.

 

HBK kunde ju till slut ta en seger senast hemma mot Djurgården, 2-0, efter tre raka förluster innan dess. Men man åkte ju ur Svenska Cupen i tisdags efter förlust mot Ängelholm, 1-0. Så det känns väl inte helt stabilt trots segern senast i Allsvenskan. Och det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun imorgon.

 

Matchen senast mot Djurgården var helt klart ett steg framåt från matcherna därförinnan. Man visade en annan inställning och vilja. Men jag tycker fortfarande man har en del att bevis vad det gäller dessa delar innan jag kan andas ut. Man måste verkligen gå in i varje duell. För även om det var betydligt bättre senast så finns det än del var innan det är helt hundra. Och att man förlorade mot Ängelholm tror jag också var lite ett inställningsgrej. Det hade jag nog inte lagt så mycket kraft på om det bara hade varit en engångsföreteelse. Men det är det ju inte, utan det har ju varit dålig inställning i var och varannan match. Men imorgon ska det ju inte finnas någon anledning att inte vara heltaggade. Det är sista matchen innan uppehållet mot ett lag som är det närmaste derby man kan komma, som också är serieledare. Jag skulle i alla fall vara taggad. Och det viktigaste delen imorgon kommer nog att bli försvarsspelet, och där gäller det ju verkligen att ge allt i närkamperna. För jag tror ju absolut att HBK kommer att låta Helsingborg leda matchen, med man själva kommer att försöka gå på kontringar. Och då måste de se bättre ut i försvaret än vad det gjorde mot Djurgården. För även om man inte släppte in något mål i den matchen så var det ett gäng situationer det kändes en aning skakigt längst bak. Man hade tur att Djurgården inte utnyttjade det bättre. Och det var framförallt i mittförsvaret som det såg en aning instabilt, något man måste ha fixat till tills imorgon.

 

Anfallsmässigt så tror jag alltså att man kommer att jobba mycket på snabba omställningar. Och då gäller det att folk verkligen också vågar följa med upp i anfallen. För att det får ju inte bli för defensivt, utan man måste våga anfalla. Och det funkar ju inte att det bara är en spelare i straffområdet vid anfall. Och man måste hjälpa anfallare, så den inte blir ensam som det har blivit i ett par matcher. Passningsspelet måste ju också fungera, något som det ju också har varit lite si och så med under våren ibland. Gräset på Olympia tror jag är ganska bra, och man ska försöka hålla bollen utmed marken, och bara slå en långboll någon gång ibland, inte hela tiden. Och är även här måste man ju gå in ordentligen i duellerna.

 

Imorgon ska man ta ut det sista innan uppehållet. För sedan så har man ju nästa två månader till nästa allsvenska match. Så man har all tid i världen att vila, men inte imorgon. På är det bara 100 procent så är godkänt.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


HBK ute ur cupen

Det gick ingen vidare för HBK igår. Man han knappt komma in i cupen innan man åkte ut den. För det var Ängelholm som gick segrande ur match igår, efter 1-0.

 

Men det ska ha varit HBK som började bäst, och som hade den första farliga chansen. Det var Mackie som efter en skarv från Emir kommit fri, men förre Helsingborgsmålvakten Daniel Andersson ska ha fått tag på bollen. Emil ska också ha missat ett läge, då han bollen gått förbi Mackie, men bollen gick i burgaveln ur dålig vinkel. Efter ska HBK övertag ha börjat avta, och Ängelholm ska ha börjat komma in i matchen. Deras första farlighet ska ha kommit i 18:e minuten då Patrik Larsson ska ha kommit fri, men Kalle ska ha avstyrt. Men efter 31 minuter så kommer Ängelholms mål. Det var Björn Westergren som fri med Kalle kan slå in bollen, och 1-0. Ett mål som inte ska ha kännas helt ologiskt vid den tidpunkten. Innan paus fick även en lite krasslig Mackie byta med Sise. HBK hade sista chansen i halvleken, men Prent ska inte ha träffat bollen. Så det stod 1-0 i paus.

 

HBK satte ganska så direkt fart i andra halvlek. Och efter bara några minuter så kommer Prent till ett nickläge, men bollen gick över. Och efter en timme så skapar ett anfall med hela tre målchanser, först Emil, sedan Sise och sist Prent, men ingen får in bollen. Strax efter så gör HBK sitt andra byte då Anselmo kommer in istället för Emir. Han skapar också ganska så direkt farligheter, då han först passade fram till Prent, som fick bollen till Sise till sist, och sedan fick han iväg ett bra skott själv. Efter drygt 20 minuter kvar så fick Joakim Wrele göra tävlingsdebut då han bytte av Anel. Riktigt kul för Jocke. HBK skapar några fler chans innan matchen är slut. Men bollen går aldrig in, utan Ängelholm går vidare efter 1-0.

 

Ska väl säga att jag ändå inte är jätteförvånad över resultatet. Det är ingen tillfällighet att även Djurgården åkte ut mot Ljungskile, Malmö behövde förlängning mot Syrianska för att gå vidare och Mjällby bara vann med uddamålet mot LB07. De allsvenska lagen har inte samma inställning och satsning i Svenska Cupen som i Allsvenskan. Man har nog också svårare att hitta den rätta motivationen mot ett lag från en lägre division. Däremot för lagen från Superettan, och division ett, ser det som en betydelsefull match, ger verkligen allt i dessa matcher. De har inga större problem att hitta motivationen. Men det innebär inte att det är okej vad HBK presterade igår. Det är riktigt dåligt, och alltså ytterligare en match där den riktiga inställningen saknades. Och det är ju inget snack om att spelarna är besvikna efter matchen och Emil säger till Hallandsposten att de inte ens höll Superettanklass. Så förhoppningsvis tar man ändå lärdom av detta, men samtidigt bör man lägga det bakom sig ganska så snart.

 

Det enda positiva var Jockes tävlingsdebut, som han kommentera såhär:

”Det var bara att gå in och köra. Fanns lite nervositet när jag var på bänken men det försvann när jag kom in. I första tycker jag att vi slappnar av och bjuder in dem och låter de styra. I andra borde vi gjort en 3-4 mål.”

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Cupmatch i Ängelholm

Ikväll möter HBK Ängelholms FF på Ängelholms IP. Det är dags för Klubben att gå in i Svenska Cupen. En match som börjar kl 19.

 

Cupen är ju alltid cupen. För det spelar ingen roll hur många försöker intala mig att den är viktig, den har inte alls samma prioritet som en allsvensk match. Men jag tycker ändå inte man ska kasta bort chansen att kunna ta sig ut Europa genom att inte satsa fullt ut i Svenska Cupen, utan jag tycker verkligen att tränarna och spelarna ska ta den på fullt allvar.

 

Ängelholm är ingen lätt motståndare heller, utan har ju i princip etablerat sig som ett topplag i Superettan. Och får de chansen så kan de absolut ställa till det ordentligt för HBK. Så det gäller verkligen att man ger järnet i kväll. Men samtidigt så är det ju ett bra tillfälle i cupen att testa lite nya idéer som man kanske inte riktigt vågar i Allsvenskan. Och Lasse har väl tänkt göra ett litet sådant test då han ska testa Emil som vänstermittfältare, något som han spelade en del i just Ängelholm. Och förutom Emil som så har även Christian Järdler ett förflutet i Ängelholm, som t o m är hans moderklubb. Även Lasse har varit i Ängelholm som tränare. Så det finns vissa kopplingar till Ängelholm. Och på andra hållet som spelar de förra HBK-spelarna Johan Mangfors och Igor Krulj i Ängelholm. Så det kommer att bli en lite av en släktfejd ikväll.

 

HBK ska enligt Hallandsposten ställa upp såhär:

 

Kalle Johnsson

Ryan Miller

Richard Magyar

Tommy Jönsson

Christian Järdler


Anel Raskaj

Jonas Gudni Saevarsson


Alexander Prent

Emir Kujovic

Emil Salomonsson


Marcus Olsson

 

Bänken: Robin Malmkvist, Markus Gustafson, Anselmo, Joe Sise, Michael Thomas och Joakim Wrele

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Provspelare gjorde mål

Under HBKs match mot Mjällby i U21-Allsvenskan idag fanns det med ett nytt namn i HBKs startelvan. För som anfallare spelade nämligen en spelare vid namn Guri Baqaj.

Det visade sig att det handlar om en svensk 19-åring (född -90) som för tillfället spelar i italienska AlbinoLeffe i Serie B, näst högsta ligan i Italien. Ett lag som HBK mötte under ett träningsläger inför förra säsongen. Kom dit ifrån Malmölaget LB07. Ska vara 186 cm lång, så någorlunda lång. Sedan vad han har presterat i AlbinoLeffe hittar jag inte någonting om.

Men i dagens match, som HBK vann med 8-0, gjorde han ett mål och Micke Svensson sa såhär om honom efter matchen till hbk.se:
"Det var intressant att se honom i aktion. Efter att ha spelat två säsonger i följd har han nu inte varit igång på några veckor. Vi får se honom mer i träning, men det är alltid kul att se en spelare i match."

Själv säger Baqaj såhär:
"Det kändes bra, jag har tränat lite själv men annars är det tre veckor sen med ett lag", säger han och beskriver sig själv som en boxspelare som är duktig inne i straffområdet:
"Jag är bra på huvudet, ett bra tillbakaspel och är en målskytt"

Återstår att se vad detta leder till. Men det är ju kul att silly season börjar ta fart.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Skön seger inför uppehållet

HBK kunde idag bryta sin förlustsvit och ta tre poäng hemma mot Djurgården. Det efter ett mål början av matchen, och ett precis i slutet av matchen, vilket gjorde att segersiffrorna skrevs till 2-0.

 

HBK ställde upp med detta lag:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Per ”Texas” Johansson

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Emil Salomonsson, Anselmo, Michael Görlitz

Marcus Olsson

 

Matchen började väl ganska avvaktande egentligen. Djurgården bjöds på ett par lägen precis i början, som HBK-spelarna helt får ta på sig. Men det är inte Djurgården som hittar rätt, utan HBK. I efter 10 minuter så kan Anselmo nicka in 1-0 efter inlägg från Mackie. Kändes ju väldigt viktigt att man fick första målet, och har det att spela på. Och spelade på det gjorde man verkligen. För efter en ändå ganska bra period efter målet, då man skapade några chanser till, så började man alltså redan i slutet av första halvlek spela lite på resultatet. Kändes verkligen illavarslande. Men Djurgården lyckades inte skapa speciellt mycket innan paus, utan det stod 1-0.

 

Inför andra halvlek så gjorde HBK ett byte. Emil gick ut, och Prent kom in. Och nu märks det verkligen att HBK börjar försvara sin ledning. Och det hamnar bara längre och längre ner i banan. Men Djurgården skapar inte så jättemånga riktigt farliga lägen, men lite småfarligt blir det ju då och då. HBK kommer fram i lite sporadiska lägen nu. Med lite mer en tjugo minuter kvar av matchen så byts Mackie ut, och in kommer Sise som var tillbaka efter skada. Och han kommer in och ger bl a Görlitz ett friläge, men som Görlitz helt tappar bort. Sise är också inblandad i en situation med lite mindre än tio minuter kvar, som var mindre bra. Han ger nämligen Djurgårdens målvakt Pa Dembo Touray en spark på halsen. Och han ska nog vara glad att han bara får ett gult kort. Sportsligt sedan av publiken att applådera när Touray reser sig. Men Sise avslutar ändå sin insats med att frispela Anselmo med två minuter till full tid, som behärskar slår in bollen bakom Touray. I och med det målet så kändes ju matchen avgjord. Djurgården lyckas inte heller skapa något riktigt under den tiden som är kvar av matchen. Utan HBK kan vinna matchen med 2-0.

 

Oerhört att man kunde vinna matchen idag. Man har ju haft en tung period bakom sig med tre raka uddamålsförluster. Och spelet har ju inte heller varit det bästa under dessa matcher. Idag fick man alltså till och börja med vinna matchen, och få med sig tre poäng. Sedan så såg ju ändå spelet bättre ut idag. Men det känns ännu inte som om det är riktigt hundra, utan det finns fortfarande en del att jobba med. För man ska väl vara ärlig och säga att Djurgården inte var det vassaste laget framåt idag. Har ju haft det tungt på bortaplan i år, och det kändes nog ganska tungt att släppa in första målet. Men trots det så fick man alltså komma till några lägen, och det mycket p g a slarv från HBK. Det för det kändes en aning virigt centralt bakåt. Tommy vet vi ju hur han spelar ibland, men även Johnny kändes en aning instabil idag. Men det resulterade ju som tur var inte i speciellt många lägen för Djurgården, men ändå. På kanterna kändes det lite stabilare. Ryan gör inga spektakulära ingripanden, men gör det ändå okej. Texas vet man ju alltid vad man får av, och Järdler saknade inte idag tycker jag. Och sedan kändes det som om Robin har vuxit in målvaktsrollen, och gör även idag en bra match med flera fina räddningar.

 

Framåt så tycker jag att mycket börja med Anel, som ju växt i år och gått och blivit en nyckelspelare. Är ju väldigt bra på små ytor och fördela spelet. Gus jämte honom kändes väldigt anfallsvillig, och följde ofta med i anfallen. Sedan väl där framme så gjorde Mackie och Anselmo det bra. Mackie har tagit ett steg till i år och känns vassare längst fram än Emil. Anselmo börjar också verkligen hitta rätt i spelet, också gör han ju mål. Redan gjort fler mål i år än vad han gjorde förra året. Men spelet på kanterna var mindre bra. För varken Emil eller Görlitz gjorde någon glad idag. Emil var helt osynlig den halvlek han var med. Görlitz syntes mer, men gjorde det inte bättre. Han verkar vara helt under isen just nu, och gör inte mycket rätt. Slarvar ju bl a bort ett friläge, något som han inte hade gjort i form. Den som gjorde bäst på kanten var väl egentligen Prent som gjorde en stabil andra halvlek. Och det ska väl sägas att även passningsspelet så lite bättre ut idag, och en aning bättre närkampsspel. Men det räckte ju i alla fall till seger.

 

Där kommer poängen nu:

 

Robin Malmkvist               4


Ryan Miller                        3

Johnny Lundberg              2

Tommy Jönsson                2

Per ”Texas” Johansson    3


Anel Raskaj                      4 **

Mikael Rosén                    3


Emil Salomonsson            1

Anselmo                            4 ***

Michael Görlitz                 1


Marcus Olsson                  4 *


Alexander Prent               3

Joe Sise                            3

Som sagt riktigt gott att få med sig denna seger med bara en match kvar innan uppehållet. Och den är borta mot Helsingborg, lättare kan man ju ha det…

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Sista på Örjan i vår

Efter lite vila så är det imorgon åter dags för HBK att spela fotboll. Det är återigen hemma på Örjan, och det är Djurgården som kommer på besök. Det är också sista matchen på hemmaplan innan VM-uppehållet. Då har HBK följt några andra klubbars initiativ och har idag sålt biljetter för halva priset innan i sin shop mitt inne i stan. Så förhoppningsvis ser folk det som ett bra tillfälle att se allsvensk fotboll imorgon, och att det blir årets hittills största publiksiffra imorgon. Men vi får väl se.

 

Det är alltså Djurgården som kommer på besök. Djurgården som precis som många andra lag har blandat och gett en del under våren. Men de ligger några placeringar högre än HBK med en poäng mer. Och man har en del spelare som man måste hålla koll på. Däribland finske Kasper Hämäläinen, spännande Christer Youssef och förre HBK-spelaren Sharbel Touma. ”Shabbe” som kom tillbaka till Allsvenskan precis innan den skulle dra igång. Det blir han första matchen på Örjan sedan det tappade guldet 2004. Men det kommer att bli ytterligare en tuff match imorgon.

 

HBK har ju tre raka uddamålsförluster efter 1-2 i söndags mot Häcken, och innan dess 0-1 mot Kalmar och 0-1 mot Brommapojkarna. Det har alla varit matcher där anfallsspelet inte alls fungerat. Det ha såklart gjort att HBK har fallit en del i tabellen, och ligger nu oroande nära kvalstrecket.

 

Som sagt så här det inte riktigt sett helt bra ut den senaste tiden. Och det är anfallsspelet som har sett sämst ut. Och det är verkligen oroande. För att jag tycker detta känna alldeles för bekant, det är nästan så man sitter och ryser. För vad var den vanligaste synpunkten jag hade under förra året? Just det, för dåligt anfallsspel. Och precis som förra året så början man fundera på om man borde gå över till 4-4-2. För det är väldigt vad toppforwarden, och då oftast Emil, blir ensam ibland. Det känns ju inte riktigt som om positionen bakom där, som offensiv mittfältare/släpande forward riktigt fungerar. Bara det att jag har svårt att riktigt bestämma vilket term jag ska använda säger en del. För att om han ska vara släpande forward så känns det ju som om han hamnar alldeles för djupt ner i banan, och därför inte understöder den rena anfallaren ordentligt. Och om han ska ses som en ren mittfältare så känns det ju som en lite sämre idé, för att forwarden får för lite stöd. Alltså hur som helst så vill jag se att den släpande forwarden blir en släpande forward och kommer närmare anfallaren i spelet, och kan på så vis hjälpa honom att få fast bollen i anfallszon.

 

Defensivt så är ju det mest positiva just nu ändå Richard Magyar, som jag ändå tyckte visade en del bra intentioner senast, och som med lite mer rutin kan bli en riktigt stabil mittback. För än så är han ju lite ovan vid det allsvenska spelet och det tar ju ett tag att riktigt komma helt rätt. Förresten så gjorde ju även Texas ett riktigt intressant inhopp senast, och kanske tog han även plats i startelvan till imorgon. Annars så har väl backlinjen sett någorlunda ut. Men det finns ju fortfarande en del kvar att göra.

 

Också har vi kämpaglöden och viljan. Men har ju i likhet med resultaten inte haft någon fighting spirit egentligen den senaste tiden. Man måste verkligen ta tag i detta. Förhoppningsvis så har det haft att göra med det tuff spelschemat, och att man kommer mer taggade till imorgon. Eller man måste komma mer taggade till imorgon. Och verkligen gå in i varje duell. Sedan måste ju även passningsspelet se bättre ut. För även om det såg bättre ut senaste, så var det absolut inte tillräckligt bra. Och på Örjan kan man absolut inte skylla på planen, för är det någon som kan planen på Örjan så är det ju HBK.

 

Så imorgon gäller det verkligen att man har käkat taggtråd, och verkligen går in och ger 110 procent.

 

Tredje raka förlust är allt annat än bra. Men nu får man nästan en vecka att vila på. Förhoppningsvis kommer man mer laddade till matchen hemma mot Djurgården på lördag, annars blir det riktigt tungt.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Konstig match slutade i moll

Snacka om intensiv start på dagens match mellan HBK och Häcken. För efter matchens två första anfall stod det 1-1, och då hade inte gått mycket mer än en minut av matchen. Och sista målet kom också under den första kvarten. Dessvärre var det Häcken som gjorde det, och matchen slutade 2-1.

 

HBK ställde upp med en elva som såg ut såhär:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Richard Magyar, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Anel Raskaj

Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Marcus Olsson

Anselmo

 

Ja enligt speakern så kunde Häcken ta ledningen mot HBK efter bara åtta sekunder (!). Det är Jonas Henriksson som, efter att en Häcken vunnit en nickduell efter lyra på avsparken, kan drämma in 1-0. Vad var det som hände tänkte man där man knappt hunnit fatta att matchen var igång. Men direkt efter avspark så kan HBK få en frispark till höger på Häckens planhalva. Och frisparken av Järdler kan Johnny nicka in. Och då hade alltså klockan knappt hunnit fram till en minut. Har nog aldrig varit med om en sådan start på en match. Sedan så tycker jag att det är HBK som tar initiativet. Men sedan får Henriksson sin nästa chans. Han kommer helt fri emot Robin, känns ju som offside men repris gav ingen bra bild, och kan efter behövt snurra ett varv slå in bollen mellan benen på Robin. 2-1, och klockan hade alltså inte hunnit mer än 14 minuter. Men om starten på matchen var väldigt händelserikt, så var resten av halvleken ganska seg. HBK försökte ta sig framåt, men man kom inte till några vidare lägen egentligen, utan Häcken hade rätt bra koll på det. Istället kändes det som om det var Häcken som fortsatt var det bättre laget. Man var närmare 3-1 än var HBK var 2-2 kändes det som, även om inte de heller skapade speciellt mycket egentligen. Så när man blåste av för paus stod det alltså 1-2.

 

Inför andra halvlek byts Görlitz i och Emir går ut. Det gjorde att Emil gick upp längst fram, Anselmo flytta ner ett snäpp och Görlitz tog platsen till höger. Och HBK började väl ändå andra halvlek bättre än vad de slutade första. Men fortfarande så hade man svårt att skapa de riktiga lägena. För Häcken låg bra i sina positioner och släppte inte till mycket lägen. Men det blev mer och mer HBK då Häcken backade tillbaka allt mer. Det gjorde att Robin hade en ganska lugn halvlek utan att ställa på allt för många prov. Mitt i andra halvlek får Texas göra säsongspremiär när han byter med Järdler. Antagligen så har Järdler fått problem, annars byter man ju inte vänsterback i underläge. Man gör också ett byte då Prent kommer in istället för Mackie. Och sista kvarten hade Häcken kommit riktigt långt ner, och nu började HBK få en riktigt stor press. Och man började också skapa farliga lägen. Och man var nog faktiskt förtjänta av ett mål i slutet med alla de lägena man ändå skapade. Men man fick inte in bollen, och matchen slutade alltså 1-2.

 

Ja, får väl ändå säga att dagens match var ett steg framåt från den senaste tiden. För idag fanns det i alla fall ett visst passningsspel som var ganska bra. Och man hade mer en idé över hur man skulle försöka ta sig fram. För även om det fortfarande var lite för mycket chansbollar upp från backlinjen så var de i alla fall färre en den senaste matchen. Men trots det så fick man alltså inte till ett stabilt anfallsspel. För det dröjde ju då fram till sist kvarten innan man fick till den riktiga kvitteringsjakten, och då hade man ju redan legat under i en timme. Och återigen så tycker jag att Emil faktiskt gör det ganska bra när han var längst fram, men han har ju alldeles för dåligt understöd från sina medspelare. För även han skulle var först bollen, som han trots allt var ganska ofta, så hade han ingen att antingen skarva eller passa bollen till, och då hade han det svårt att behålla bollen inom laget. Tycker väl ändå Görlitz kom in och förbättrade anfallsspelet. Men han är ju fortfarande en bit från sin högsta nivå. Anselmo och Mackie försökte den tiden de var inne, men de fick inte till det riktigt. Emir däremot är fortfarande under isen och gjorde en usel första halvlek, och det var helt rätt att byta ut honom i paus.

 

Saevarsson lite längre ner slet ju som vanligt hårt matchen igenom, men hans spel med bollen idag var inte bra. Anel jämte honom var ju bättre, och är den som kan lägga passningarna. Sedan i backlinjen så tycker jag trots allt att de såg ganska bra ut. Magyar växer in i laget mer och mer, och stod trots allt för en riktigt stabil match idag. Även Johnny gör det helt okej, och gör inte så många fel. Ryan tyckte jag väl kanske kom lite fel i positionen ibland, men hade ändå hyfsad koll. Järdler tycker jag också skötte sig bra idag, och gjorde någon riktigt viktig brytning. Och hans ersättare på platsen var inte sämre han. Texas kom in och överöstes med beröm av folk runt omkring mig på läktaren, och han också näst intill fel fri den tiden han var inne. Jag var väl ganska negativ när jag såg att han skulle in. Men han kom in med en inställning och löpvilja som jag tror lyfte hela laget. Så nästa gång HBK går bet i offensiven så tycker jag att man ska slänga in Texas. Spelar ingen roll var han får spela, bara in med honom och han inställning. Robin längst bak också en okej match.

 

Poängen då kommer här:

 

Robin Malmkvist               3


Ryan Miller                       3

Johnny Lundberg             3

Richard Magyar                3

Christian Järdler              3


Anel Raskaj                      3 *

Jonas G Saevarsson         2


Emil Salomonsson            3 **

Emir Kujovic                     1

Marcus Olsson                  2


Anselmo                            2


Michael Görlitz                  3

Per Johansson                  4 ***

Alexander Prent               -

Tredje raka förlust är allt annat än bra. Men nu får man nästan en vecka att vila på. Förhoppningsvis kommer man mer laddade till matchen hemma mot Djurgården på lördag, annars blir det riktigt tungt.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Hemma igen

Nu börjar det riktigt täta spelschemat ta slut. För efter morgondagens match har HBK nästan en vecka till nästa match. Men först är det alltså match imorgon. På kommer nämligen Häcken från Göteborg på besök på Örjans vall. Det innebär alltså att HBK åter får hemmamatch efter två raka bortamatcher. Matchen börjar precis som de senast söndagarna kl. 17.00.

 

Häcken började årets säsong väldigt bra och tog en tidig topplacering. Men den senaste tiden har man haft det lite tyngre och fallit en del i tabellen. Men man vet ju att det finns mycket det finns klass i laget, bara man tar fram det. För bara det faktum att de hade två man med i landslagets januariturné i vintras, Mathias Ranegie och Tom Söderberg, säger en del. Dessa tillsammans med spelare som Paulinho, Dominic Chatto och inte minst Jonas Henriksson kan ställa till med stora problem imorgon. Så det gäller trots avstängningar på Mattias Östberg och John Chibuike verkligen att se upp med Häcken, annars kommer man bli straffade direkt.

 

HBK har åkte på sin andra raka 1-0-förlust senast borta mot Kalmar, då man ju förlorade med samma siffror även matchen innan dess borta mot Brommapojkarna. Och det var tredje raka matchen med bara ett mål i matchen då HBK ju vann matchen där innan med 1-0 hemma mot Gelfe. Och det har inte varit något vidare spel från Klubben de två senaste matcherna heller, vilket inte är positivt precis.

 

Matchen i onsdags var som jag sa ingen vidare. Tämligen dålig fotboll, på en inte mycket bättre plan egentligen. Men Kalmar klarade av att spela betydligt mycket bättre fotboll på den, och var det bättre laget egentligen hela matchen igenom. HBK däremot hade väldigt svårt att skapa någon som helst tryck i offensivt läge. Utan när man väl kom fram så var det allt som ofta ett sporadiskt anfall. Det gjorde ju att HBK inte heller kom till speciellt många lägen. Och det har väl att göra med att man fyllde på ganska dåligt offensivt nästan hela matchen i HBK. Man fick ju lite tryck i slutet då man efter Kalmars mål var tvungna gå framåt. Men resten av matchen var det väldigt dåligt. Rakt igenom så kändes det som om HBK satsade väldigt defensivt, och det var nog taktiken också har jag fått uppfattningen om. För jag drog detta exemplet redan efter matchen, men det är ju ett väldigt tydligt tecken på HBK defensiva inriktning. För på en offensiv hörna ganska tidigt i matchen, alltså för min del alldeles för tidigt för att ens tänka tanke att spela 0-0, så går alltså HBK bara upp med tre man i Kalmars straffområde. Tre man. Nu ganska t ex inte mittbackarna ha upp, det var jag inte, men ändå. För även om Kalmar är livsfarligt på sina omställningar, vet inte minst HBK efter det allsvenska genrepet i mars, så kan man ju inte gå in med tanke att det är viktigare att helt ta bort chansen att Kalmar kan kontra än att verkligen försöka skapa något ordentligt på hörnan. Det blev ju såklart inget av hörnan heller.

 

Så imorgon hoppas jag verkligen att man tänker betydligt mer offensivt redan från början och ger järnet från minut ett. För man ska inte spela för fult i närkampspelet, men man måste ta för sig. Man har varit alldeles för snälla i de senaste matcherna. Så tryck på. Jag vill även se att man startar sin press högre upp än vad man har gjort den senaste tiden, för att på så vis kunna vinna bollen högre upp och ställa om fortare. Sedan måste passningsspelet bli betydligt bättre. Också måste man använda sig betydligt mer av marken än vad man gjorde framförallt mot Kalmar. För även om nu gräsmattan så väldigt ojämn ut och bollen kunde studsa lite hur som helst så inte den höga bollen ett så bra alternativ med ganska små spelare offensivt. Så passningsspel utmed marken.

 

Så in i närkamperna, pressa högt och passa på marken. För nu är det dags att skaka av sig prestationerna i de två senaste matcherna och visa att man är betydligt bättre än så.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Även 1-0 idag

HBK gick från ett sömnpiller i söndags till ett idag mot Kalmar. För det var inte någon vidare fotboll som spelades på Fredrikskans. Men det gör nog inte Kalmar så jättemycket, då det till slut kunde gå segrande med 1-0.

 

HBK hade gjort några ändringar sedan senast i elvan, och bl a var det en allsvensk debutant i mittlåset:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Richard Magyar, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Alexander Prent, Michael Thomas, Michael Görlitz

Emil Salomonsson

 

Ja matchen började inte i något jättetempo precis, utan kvalitén på spelet var tämligen låg. Men det var ändå Kalmar så tog tag i taktpinnen till och början med. Man tråcklar sig fram till något läge, men kommer inte enda fram till de riktigt farliga lägena. HBK har väldigt svårt att skapa något sammanhängande anfallsspel över huvudtaget, utan kan som bäst ta sig fram till något sporadiskt. Men man har ett fin chans då Emil från ganska dålig vinkel får på ett ganska hyfsat skott, som målvakten är tvungen att styra till hörna. Annars är det väldigt tunt med lägen.

 

Andra halvlek är inte så mycket bättre. Det var fortsatt Kalmar som var det spelförande laget, och HBK kommer knappt någonstans offensivt. Visst, HBK skulle ha haft minst en straff i för hands under andra halvlek, men det var inte så mycket mer än de skapar de inte. Och ju längre halvleken lider, ju mer känns det som om Kalmar fick lite press på HBK. Men man skapar fortfarande så många farliga lägen. Men ändå så hänger ett mål lite i luften för Kalmar. Och till slut så kommer också deras mål, då inbytte Abiola Dauda kan slå in bollen efter markeringsmiss från HBK. Detta hände med cirka tio minuter kvar. HBK gör kort därefter två byten, Anselmo och Emir kommer in och Thomas och Gus går ut. Sedan innan hade Mackie byt med Emil. Resten av matchen satsar HBK allt framåt, men förutom en straffsituation och ett hårt inlägg som Anselmo är nära att styra in kommer inte HBK. Så 1-0 till Kalmar.

 

Ytterligare en riktigt usel match av HBK. Idag var nästa värre än i söndags, för då kom man i alla fall fram någon gång ibland. Idag var det riktigt svårt att hitta något som kan kallas anfallsspel. Det var bara en massa långbollar hela tiden, mot en ganska ensam Emil längst fram. En Emil som kämpar och sliter, men som inte får ut någonting av det. Visst Fredrikskans gräsmatta verkade mer likna en åker än en gräsmatta, men Kalmar lyckades ju ha ett hyfsat passningsspel. Det lyckades inte HBK, för så fort man försökte sig till spel på marken så försvann bollen. Gång efter gång. Men samtidigt så kändes alla de tre offensiva mittfältarna väldigt bleka. Görlitz form har försvunnit all världens väg, Thomas känns inte som en offensiv spelare och Prent tappar bollen så fort han får tag på den. Det gjorde ju inte det lättare för Emil längst fram. Men det kändes också som om HBK lite satsade på 0-0 redan från början. Ta bara ett exempel som att man i början av matchen hade bara tre man inne i straffområdet under en offensiv hörna, det ger ju ganska tydliga signaler att det är viktigare att säkra hemåt.

 

Defensivt så kändes det lite osäkert centralt. Det märktes att mittbacksparet inte var van att spela tillsammans. Och tyvärr så kändes Magyar lite för tunn idag. Men killen har ju bara precis fyllt 19 och gjorde sin allsvenska debut och har framtiden för sig, men just idag räckte han inte riktigt till. Men han ska ändå ha stort beröm för sin debut. Då tyckte jag istället att Tommy tog ett litet steg fram åt med sin rutin. Ytterbackarna gjorde väl okej matcher. Ryan är den som löper myckey. Järdler har ju lagt mer kraft på defensiven, och täpper väl till någorlunda. Men nog som gör en bra match är Robin i mål, som förutom målet står perfekt hela matchen. Gus och Saevarsson hade svårt att få grepp på Kalmars mittfältare.

 

Poängdags:

 

Robin Malmkvist               4 ***


Ryan Miller                        3 **

Richard Magyar                3

Tommy Jönsson                3 *

Christian Järdler              2


Jonas G Saevarsson         2

Mikael Rosén                    2


Alexander Prent               1

Michael Thomas               1

Michael Görlitz                 2


Emil Salomonsson           2


Marcus Olsson                 -

Anselmo                           -

Emir Kujovic                    -

 

Nähä, det blir bara att ta nya tag till nästa match. Det är på söndag hemma mot Häcken.

 

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Åter bortamatch

Efter matchen uppe i Stockholm så har HBK knappt hunnit hem innan de imorgon åter får bege sig på resande fot. För imorgon ska man nämligen spela match på Fredrikskans i Kalmar, för att då möta Kalmar FF. Hur kommer alla timmar i buss påverka Klubben?

 

Kalmar som har startat säsongen sisådär, men som imponerade med att slå Örebro med 4-1 i senaste hemmamatchen. Kalmar tog också en ganska säker seger när HBK och Kalmar möttes i genrepet inför Allsvenskan och Kalmar tog en 3-0-seger på Sannarp. Och det finns också ett gäng spelare av hög kvalité i Kalmar, där några är Ricardo Santos, Tobias Eriksson och Abiola Dauda. Också har man ju även ständigt aktuell Henrik Rydström som alltid tuggar på. Så det gäller verkligen att HBK är på tårna imorgon.

 

HBK hade ju ytterligare en bedrövlig match senast mot Brommapojkarna, och det var ganska signifikativt att BPs segermål var ett självmål. Det anfallsspel som fanns under framförallt första halvleken mot Gelfe matchen innan var som bortblåst, och HBK chanser var lätträknade. Så det behövs en riktig uppryckning.

 

Ja matchen senast var rent bedrövlig. Trots då en helt ny konstgräsplan så var det ingen vidare fotboll som spelades på Grimsta i söndags. BP var ju det bättre laget, och segern kändes väl inte helt oförtjänt, även om deras mål svider. För som jag sa så var HBK anfallsspel katastrofalt rent utsagt. Man kom absolut ingen vart offensivt. Istället var det mycket felpass, missförstånd och stillastående. För det kändes som om den riktiga glöden saknades. För BP-spelarna kändes betydligt hungrigare i de flesta situationerna, och vann ju på så sätt också de flesta fifty-fifty-duellerna. Och Lasses förklaring till passivitet gjorde inte en lugnare precis. För han sa att det kunde bero viss trötthet hos spelarna, även om de inte känner det. Och då hade man alltså bara en resa dagarna innan. Nu har man alltså haft en dag hemma mellan resorna till bortamatcherna. Känns ju inte som om det gör spelarna piggare. Kanske är det i så fall läge att göra några byten inför matchen imorgon, och ge de spelare som har lite piggare ben chansen. Och jag är ganska säker på att det blir några byten i startelvan till imorgon.

 

Defensivt så släppte man ju egentligen inte till så jättemycket. Men Robin fick ju gör ett par kvalificerade räddningar. Så även där fanns det vissa delar som inte riktigt var helt bra. För även här fattades den riktiga aggressiviteten. Och att bara situationen som leder fram till målet kan uppstå är riktigt uselt. För någonstans brister kommunikationen mellan Zvirre och Robin, för Robin ska ju tala om för Zvirre att han är ensam. Men om Robin inte gör det eller om Zvirre inte tar till sig budskapet vet jag inte, men det ska inte hända i vilket fall. Så till imorgon vill jag se bättre kommunikation, större vilja, tuffare närkampsspel och betydligt bättre passnings- och anfallspel. För förbättrar man inte detta kan man lika gärna kasta in handduken.

 

Så nu jäklar är det åter dags att bevisa vad man kan. För det ska bara finnas ett läge, och det är att ge allt.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Konstgräs var det då…

Som sagt så ligger det konstgräs på Grimsta numera. Och då fanns det ju bara ett sätt som dagens match mellan Brommapojkarna och HBK kunde sluta på. Ja just det BP vann, med 1‑0, i en match det enligt det officiell statistiken blev 0-0 i skott på mål…

 

HBK ställde upp precis likadant som mot Gelfe, alltså såhär:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Emil Salomonsson

 

Det kändes ganska så direkt i matchen att det inte skulle bli någon supermatch idag. Det började väldigt avvaktande från båda lagen. Men när det väl matchen ändå började sätta sig så var det ett lite övertag till HBK. Och HBK gör också mål, fast i fel bur. För på ett inlägg från John Guidetti kan Zvirre helt ensam glidtackla in bollen precis vid Robins stolpe. Zvirre trodde väl antagligen att han hade en spelare i ryggen, och jag tycker Robin borde ha ropat att han var ensam, för då hade ju aldrig situationen uppstått. Men i vilket fall så stod det alltså 1-0. Och matchen blev inte bättre efter målet heller, utan framförallt HBK var väldigt uddlösa. BP kom till några lägen, men som sagt inte så mycket mot mål. Utan halvlek rinner ut utan att göra speciellt stor intryck på mig, Men 1-0 i paus.

 

När andra halvlek började så såg det mycket bättre ut från HBK sida. Man kom fram i några anfall direkt när halvleken började. Men det blev inte till speciellt många farliga lägen. Och sedan kändes det som om HBK mattades igen. Och inget av de tre bytena HBK gjorde under halvleken fick någon vidare inverkan på spelet. Först bytte Anselmo med Emir, sedan Mackie med Prent och sist Gus med Thomas. Men tiden tickade bara på utan att HBK kom till några vidare anfall. Och det kommer ingen riktigt farlig chans, eller utan matchen slutar 1-0.

 

Ja det var ingen rolig match över huvudtaget. Att det blev 0-0 i skott på mål säger ju allt. En riktigt sömnig match. Och HBK var tillbaka i spelet man hade mot Örebro. Jag vet inte vad där med HBK och konstgräs, det funkar inte helt enkelt. Nu har jag i princip aldrig spelat fotboll över huvudtaget på konstgräs, och mina färdigheter på vanligt gräs är ingen vidare heller egentligen. Men enligt vad jag har hört så ska det faktiskt vara viss skillnad mellan naturgräs och konstgräs. Bollen beter sig helt olika och så vidare. Men det ska ju ändå inte se ut som det gör. Nu har man visserligen bara en match till år på konstgräs, på Strömvallen i Gelfe. Men man måste i vilket fall till den matchen verkligen ha tagit tag i problemet.

 

Det stora problemet idag var precis som mot Örebro anfallsspelet. Man kommer ingen vart i offensiven, och det är alldeles för många misstag och missade passningar. Sedan envisades med att slå en massa långbollar hela tiden, som man i princip aldrig fick tag på. För varken Emil eller Anselmo är ju inte några jättestora spelare. Och inte heller Emir fick inte tag på så många bollar när han kom in. Så man skulle ha använt sig betydligt mer av marken i offensiven. Men sedan fattades återigen det riktiga kämparglöden. BP satsade nästan alltid mer i duellerna än spelarna i Klubben. Jag fattar inte varför detta återkommer igen och igen. Det måste man verkligen ändra på, för det funkar inte att man gång efter gång beter sig på detta tafatta sätt. Så till nästa match måste man verkligen ta sig i kragen, börja använda sig mer av spel på marken och ha med mer folk i offensiven. För det var ofta som man i princip inte fanns någon spelare i straffområdet när man väl stack upp. Så man har en del att fundera på.

 

Då var det dags för poängen:

 

Robin Malmkvist               3 **


Ryan Miller                        2

Tomas Zvirgzdauskas       3

Johnny Lundberg              3 *

Christian Järdler               2


Anel Raskaj                       3 ***

Mikael Rosén                     2


Michael Görlitz                  2

Anselmo                            1

Marcus Olsson                  2


Emil Salomonsson            2


Emir Kujovic                     2

Alexander Prent               -

Michael Thomas               -

Ytterligare en match att bara glömma, och bara rikta in sig på nästa match. Det är även denna på bortaplan, denna gången mot Kalmar.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Konstgräs och spännande debutant

Imorgon är det åter dags för HBK att spela. Denna gång har man återigen tagit sig till Stockholm, för att möta Brommapojkarna. Och det är då Grimsta som är spelplatsen som vanligt. Men i skillnad mot den usla planen som brukar finnas på Grimsta så ligger det nu konstgräs. Och det ger ju inte de bästa vibbarna precis.

 

BP ligger precis positionen under HBK i tabellen just nu, med 12 poäng. Så man har trots allt börjat ganska stabilt och verkligen visat sig farliga. Och HBK har haft det väldigt svårt mot BP de gånger de har möts i Allsvenskan, och man kammade noll mot med förra året. Och BP har ju fått en väldigt spännande förstärkning i lånet av Manchester Citys John Guidetti, som visat vägen hittills de matcher han har varit med i. Så det kommer att bli tufft.

 

HBK fick ju med sig alla poäng senast mot Gelfe till slut. För även om HBK spelade ut Gelfe i första halvlek så vann man ju efter stor nervositet i slutet bara med 1-0. Men man hittade i alla fall ett spel som var betydligt bättre än mot Örebro matchen innan där man ju förlorade med 3-0.

 

Som sagt så var första halvlek riktigt bra genomförd. Visst var inte Gelfe speciellt bra, och hade i princip ingenting framåt under hela första halvlek. Men HBK brukar ha väldigt svårt med lag som backar ner så som Gelfe gjorde. Men man luckrade upp Gelfes försvar gång efter gång genom att använda sig av snabbt spel. Passningsspel var också mycket bättre mot Gelfe, även om man slog iväg bollen alldeles för enkelt några gånger under matchens gång. Men till en början så hade man svårt att komma till dem riktiga lägena. Det hade man väl egentligen fram till målet. Sedan bara radade man upp riktigt farliga lägen där det med lite mer tur och skärpa hade varit en betydligt större ledning i paus. Sedan när andra började så ryckte Gelfe upp sig och tog högre positioner. Samtidigt så började HBK så smått bli mer och mer rädd om sin ledning. Och efter dryga timmen började man bli riktigt ängsliga och komma allt längre ner i banan. Man tappade då också sitt anfallsspel då man fick längre väg att anfalla och man kunde inte ställa om som man ville. Men Gelfe skapade ju egentligen inte så mycket som blev riktigt farligt även om de hade mycket mer boll nu. Så det var helt klart en välförtjänt seger till HBK, men som borde ha varit större.

 

Till imorgon så vill jag se samma fart i anfallsspelet som mot Gelfe. Jag vill se att man visar att man klarar av att spela på konstgräs, och göra det bra. För man bör vara ett lag som gynnas av en jämn och fin plan. Men det ska ju trots allt var viss skillnad på att spela på naturgräs och konstgräs, men man har ju konstgräs på Sannarp, så man har ju helt klart spelat och tränat på konstgräs mycket under vintern och våren. Jag vill att man fortsätter med mycket boll utmed marken, då är det ju en fördel med konstgräs, med någon långboll då och då. Sedan vill jag se att man pressar hårt och inte ger BP för mycket ytor, men att försvaret ändå inte ligger för högt så att det kan skapas en massa instick bakom backlinjen då man inte har de snabbaste spelarna längst back. Också kriga i varje duell, det är också väldigt viktigt. Att inte vika ner sig i duellerna, för då är det jobbigt.

 

Sedan så har det visat sig att det finns ett ganska intressant namn med i truppen till imorgon. För det finns med en som är med i sin första A-lagstrupp någonsin, nämligen Joakim Wrele. Och det tycket är riktigt roligt i och med att jag känner Jocke sedan länge, och gått ett antal år tillsammans med honom i skolan. Och jag var imponerad av honom redan förra året, och såg potential redan då. Har också trott att han har chans att få ett A-lagskontrakt till i alla fall nästa år, och nu kanske han kan få det ännu tidigare. Skulle vara riktigt kul om han fick göra ett inhopp imorgon, men det tror jag ju inte tyvärr.

 

Så det ska bli intressant och se vad Klubben kan göra imorgon. För det kommer att bli stentufft, och det gäller verkligen att man ger järnet återigen.

 

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0