Förlust med hedern i behåll

HBK fick dessvärre lämna sista matchen innan uppehållet som förlorare. Det efter att man hade åkt på ytterligare en uddamålsförlust, denna gång med 2-1 mot Helsingborg.

HBK ställde upp med detta lag:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Per ”Texas” Johansson

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Joe Sise

Redan från start så var det Helsingborg som tog tag i matchen, och skapade lite tryck. Och första målet dröjde inte speciellt länge heller. Utan som jag sa så hittade Helsingborg, och Ardian Gashi, rätt redan efter bara några minuter. Han blir helt fri efter en hörna efter en misslyckad offsidefälla. Helsingborg fortsätter även efter målet och vara det bättre laget. Och man var lite rädd att det skulle kunna rulla in något mål till. Men efter en halvtimme så får HBK en frispark en bra bit från mål. Men Tommy tar längre sats, och man frågar sig om man verkligen ska skjuta därifrån, kändes som ett ganska svårt försök. Men Tommy drämmer till bollen, som styrs inne i straffområdet av en helsingborgare och in bakom Pär Hansson i målet. Och helt plötsligt stod det alltså 1-1. Det kanske inte kändes helt rättvist, Helsingborg var det bättre laget. Efter målet så verkar HBK får lite extra energi, och resten av halvleken känns det nästan som om det är HBK är det bättre laget. Och hade man haft lite tur så kunde man till och med ha gått till pausvila som ledare. Men det stod 1-1 i paus.

Inför andra halvlek blir HBK nog tvunget att byta ut Gus som fick en smäll efter en duell med Pär Hansson i första. In kommer säsongsdebuterande Markus Gustafson, som tar Gus plats som defensiv mittfältare. Precis som i första halvlek så är det Helsingborg som tar tag i taktpinnen i början av andra halvlek. Men nu tycker jag trots allt HBK har någorlunda koll på läget, och de skapade inte så många riktigt farliga lägen, förutom Rasmus Jönssons nick i ribban. Och Helsingborg tappar väl en aning i kraft. Men tjugo minuter in i andra halvlek så kommer ändå Helsingborgs nästa mål. Och precis som vid deras första mål så kommer även detta mål efter en hörna, och även denna gång är det Ardian Gashi som gör målet, efter fått två skottlägen. Resten av halvleken försöker ju HBK kvittera. Man gör också två byten, Görlitz mot Emil och Anel mot Emir. Men egentligen så skapar man inte nog jättetryck. Utan man för något läge här och där, som förvisso skulle ha kunnat resultera. Emir får den sista chansen utanför straffområdet, den går rakt i famnen på Hansson. Så HBK förlorar alltså med 2-1.

Det blev alltså ytterligare en förlust. Men jag var lite orolig innan för att det skulle kunna bli en storförlust och att de skulle kunna rinna iväg. Jag blev inte lugnare när Helsingborg fick sitt ledningsmål så tidigt, och då redan hade hunnit med några lägen. Det är kanske därför man känner att det har funnits värre förluster, för det var ju ändå en match som man inte behöver skämmas när man lämnar, utan det var ändå en ganska jämn match. Kanske var det också det att man trots allt mötte de suveräna serieledarna, och det kanske var den svåraste matchen på hela säsongen. Men det är ju klart att man inte är nöjd efter matchen, det får ingen tro. En förlust är alltid ett misslyckande, hur man än ser det. Och det var inte någon vidare kvitteringsjakt man fick till heller, utan Helsingborg kunde rätt så lätt hålla undan tycker jag. Det osade bara katt ett par någon i slutet. Men det är ändå så att Sise var riktigt het idag. Han hade de riktiga problem med i Helsingborgs backlinje. Är riktigt jobbig med sin storlek och styrka, men samtidigt ganska snabb och teknisk. Förhoppningsvis kan han komma helt i form under uppehållet. Även Anselmo tyckte jag gjorde det ganska bra. Hade en del farligheter precis i slutet av första halvlek. Dessa två tillsammans med Mackie känns ganska i offensiven som det känns just nu. Men det är högerkanten det är problem på. För varken Görlitz eller Emil när han kom in skapade något vidare. Kan mycket väl ha varit Görlitz sista minuter för HBK, då det skulle förvåna mig mycket om han finns kvar när Allsvenskan startar igen.

Defensivt så gjorde väl inte Anel någon av sina bättre matcher, men var ändå någorlunda. Gus fick ju en smäll i första och var väl förutom det ganska osynlig halvleken han var med. Markus Gustafson som fick komma in för honom i andra jobbade också han ganska mycket i det tysta. Kändes väl inte att han inte riktigt var van vid positionen, och hade inte så mycket att säga till om i offensiven. Men han höll sin position bra, och Helsingborgs anfallare fick mindre ytor i andra halvlek. Kan mycket väl slåss om en plats i startelvan efter uppehållet, men då på sin riktiga position som mittback. För det känns fortfarande lite skakigt i mittlåset. Johnny ingripande varierar för mycket i kvalité och Tommy känns ju helt enkelt inte hundra. På sidorna om den så tycker jag Texas verkligen har visat att han vill ha vänsterkanten och Ryan gör ytterligare en okej insats. Till sist så kan man inte lasta Robin för målen, utan har gör ytterligare en riktigt stabil insats.