Åter snöplig förlust

Matchen mellan HBK och Elfsborg såg länge ut att sluta oavgjort. Men i den 88:e minuten kan Elfsborg avgöra och matchen slutar 2-1, vilket innebär att HBK fortfarande har det tungt mot Elfsborg.

 

HBK ställde upp likadant som mot Djurgården, alltså såhär:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Per ”Texas” Johansson

Anel Raskaj, Jonas Gudni Saevarsson, Tim Sparv, Michael Görlitz

Anselmo, Marcus Olsson

 

Matchen börjar väl lite trevande, men kanske var det Elfsborg som började bäst. Men det är trots allt HBK som kommer till avslut och skapar hörnor i början. Elfsborg tar sig fram mycket på sin vänsterkant, där framförallt Emir Bajrami gör det bra, men får också mycket hjälp av Martin Ericsson. HBK har lite svårt att få någon riktigt grepp om dem, men hamnar inte i så många svåra lägen trots allt. I alla fall inte förrän i den 27:e minuten, då Bajrami kan slå ett inlägg som Martin Ericsson, efter miss av Texas i markeringen, kan slå in. 1-0 till Elfsborg, vilket kändes tungt. Efter det känns det som om Elfsborg fortsätter att ha spelet, men inte kommer så mycket längre än till nästan-lägen. I den 32:e minuten blir Saevarsson varnad, och tar sig för ljumsken när han får det gula kortet. Troligtvis så hade fått en smäll där, eftersom han byttes ut efter 40 minuter, och in kom Azrack. Och han hann inte vara inne så länge innan det smäll från hans bössa. För i den 44:e minuten, efter en frispark, kan Azrack få tag på en resning och smälla in kvitteringen. HBK var också innan nära att ta ledningen också när Görlitz skjuter i stolpen, men det stod 1-1 i halvtid. Kändes ju skönt att få in kvitteringen innan pausen.

 

Känns som om det är lite Elfsborg som tar initiativet i början av andra halvlek. Men förutom en del hörnor och liknande så kommer man egentligen inte till så många skott. Istället kommer HBK in i matchen efter ungefär halva andra halvlek, och tar över spelet. Man byter även in Sise istället för Anel efter 71 minuter. HBK lyckas skapa en del lägen, men lyckas inte få till det sista. Man byter även in Emir, och ut med Anselmo, men inte heller det ger något mål. Istället kan Elfsborg då i den 88:e minuten avgöra matchen, då inbytte Denni Avdic kan slå in bollen efter inlägg från Amadou Jawo. HBK försöker pressa på sista minuterarna, men förutom en bra frispark och en hörna kommer man inte till. Så matchen slutar alltså 1-2 till Elfsborg.

 

Såklart en tung förlust, man kan inte komma ifrån det. Men samtidigt är det än ganska jämn match, där även HBK kunde ha fått in det avgörande målet. Tycker man trots allt visar att man inte viker ner sig, även om man kommer in underläge. Man fortsätter att kämpa enda in i slutet, men för inte något för det. Måste ju sägas att Elfsborg är ett skickligt lag, med individuellt skickliga spelare, som kan göra mycket på egen hand. Men jag tycker framförallt att mittlåset med Zvirre och Lundberg gör det riktigt bra idag. Såg kanske lite sämre ut till vänster om dem, då Texas inte gjorde sin bästa match idag, även om ryckte upp sig lite i slutet. Sedan måste man säga att Marcus Olsson har tagit ett kliv den senaste tiden, och är med sin snabbhet ett stort orosmoment får motståndarna. Tyvärr så var det lite sämre centralt på mittfältet, då Sparv nog har tankarna på Groningen, och Azrack inte riktigt har kommit in i spelet ännu, även om han fick in ett mål idag. Var synd att Saevarsson fick lämna, är med sitt slit än bra spelare att ha med, en ny Turbo. Men får väl ändå säga att det inte är någon som gör bort sig helt idag, utan de flesta gör en helt okej insats.

 

Det som får poäng idag är:

 

3 p: Johnny Lundberg – går åter en riktigt stabil insats, och är nu viktigast i backlinjen.

 

2 p: Marcus Olsson – har tagit steg framåt den senaste tiden. Är riktigt snabb, men är även ganska stark.

 

1 p: Tomas Zvirgzdauskas – håller det städat i mitten tillsammans med Lundberg. Ger alltid allt i varje duell.

 

Jaha, det gick inget vidare idag. Men nu gäller det att ladda om inför nästa match, som är borta mot Gelfe på söndag. För match på Strömvallen är aldrig enkel.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Sjuhäradsbygdens stolthet på besök

Imorgon spelar HBK sin tredje match på en dryg vecka, denna gång mot Elfsborg. HBK som hittills i år inte har haft det så kul mot just Elfsborg, och det kommer säkert bli tufft imorgon också. Förövrigt har Radio Halland gjort en kampsång till HBK, som ska spelas för första gången imorgon. Förhoppningsvis är den bättre än ”Varje dag som går älskar vi HBK”.

 

HBK kommer ju till morgondagens match med två raka segrar i bagaget. Man har både visat prov på att kunna sätta hög press och styra, Helsingborg, och på att ha tålamod och till sist nötta ner motståndaren, Djurgården. Men samtidigt så känns det inte hundra heller ännu, och det är fortfarande långt kvar. Och Elfsborg är fortfarande med i guldstriden, så det kommer att bli väldigt hårt.

 

För trots storförlusten mot Malmö, 5-0, för två omgångar sedan, så har man efter segern i förra omgången mot BP, 1-0, inte mer än fyra poäng till förstaplatsen. Sedan så har man antagligen Allsvenskans bästa trupp på pappret, med spelare som Anders Svensson, Stefan Ishizaki och Emir Bajarami, men även massor av andra av bra klass. Så det gäller verkligen att vara vaken, för de har nog i sina bästa stunder Allsvenskans bästa passningsspel.

 

Efter det lite lägre försvarsspelet senast mot Djurgården, så tycker jag att man åter ska gå upp och pressa högt mot Elfsborg. För som sagt, får de igång sitt passningsspel så är det väldigt bra. Så genom ett pressa Elfsborg högt ger man dem mindre tid på sig att ta beslut, och då kommer de förhoppningsvis slänga bort lite mer bollar. Man samtidigt måste man vara vaksam, för de som sagt är väldigt skickliga med boll. Man får se till att man inte går upp för långt, och på så viss blir överspelade och ger Elfsborg en massa yta. Sen vill jag se mycket kämpavilja från HBK, och att man då går in tät och hårt på Elfsborgs-spelarna. Och sedan tycker jag att man ska hålla koll mycket på… Mathias Florén faktiskt, Elfsborgs vänsterback. Det är för att han är en viktig del i Elfsborgs uppspelsfas, och stör man honom så kan man förhoppningsvis störa hela Elfsborg. Så ganska hög press i defensiven, men kanske falla någon gång ibland. Kan man sen vara med i kampen om mitten, och våga spela ut med marken i HBK så är det riktigt bra. För jag trots allt att HBK har större chanser att störa Elfsborgs backlinje om man håller sig på marken och utnyttja sin snabbhet, istället för att stångas i luften. Men visst, skulle man få in lite längd och styrka där fram i HBK, som Emir eller Sise, så kunde väl någon långboll då och då passa bra, som variation. Sedan måste HBK-spelarna våga gå på skott, även från lite längre håll. Det krånglas ofta till när man trots allt har möjlighet för skott, och man tappar bollen. Sedan blir man ju mindre förutsägbara om man tar skott från lite olika avstånd.

 

Också inställningen, att alltid ge järnet, är lika viktig imorgon som alltid. Så knyt näven i fickan, och ta på er tandskydd. För inget är omöjligt, man kan rubba Elfsborg, men det blir jobbigt.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Äntligen seger i Stockholm

Inför dagens match hade HBK bara en seger i Stockholm på de 18 matcherna man har spelat där i Allsvenskan. Men idag kom det en, efter att HBK lyckas nötta ner Djurgården och vinna med 2-0.

 

HBK ställde upp med denna uppställning:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Per ”Texas” Johansson

Anel Raskaj, Jonas Gudni Saevarsson, Tim Sparv, Michael Görlitz

Anselmo, Marcus Olsson

 

Djurgården som brukar ha sin bästa period i matchen den första kvarten, var också det bästa laget i början. Men det hade nog HBK räknat med också, och började lugnt och försökte dra ner Djurgårdens tempo. Och efter cirka 20 minuter så började Djurgården så smått tappa, och HBK kom in i matchen mer och mer. Och ju längre halvleken gick, ju mer skapade HBK. Bl a så fick Sparv iväg ett ganska bra skott, men som Pa Dembo Touray lyckades få en hand på. HBK hade även en del bra inlägg, men det hade Djurgården också. Det var väl till stor del genom inlägg och likande Djurgården skapade sina chanser, och de ledde även hörnstatistiken med 5-1 i paus. Men inget av lagen lyckades förvalta sina chanser i första halvlek, en halvlek som var väldigt jämn, utan det stod 0-0 i paus.

 

HBK gjorde inga byten i paus, utan gav alla chansen även i andra halvleken. Man misstänkte att Djurgården även skulle starta andra halvleken i ganska högt tempo, men det blev inte så. Istället så fortsätter HBK att ta över mer och mer av matchen. Och i den 57:e minuten kan HBK även ta ledningen. Efter ett inlägg kan Marcus Olsson tråckla in bollen, säkert skönt för honom efter sina missar senast. Men Marcus var inte nöjd med det, utan bara tre minuter senare kan han även göra 2-0. Han kommer fri och kan dunka in bollen bakom Touray. Efter det känns matchen till stora delar avgjort, Djurgården hade inte krafter till att komma till någon vidare försök till återhämtning. Men man var ju ändå nervös större delen av tiden fram till slutsignalen, för man vet ju inte vad som skulle kunna hända om Djurgården trots allt får in ett mål. Men det får man alltså inte, även om Bahne fick göra några bra räddningar, utan HBK kan lämna huvudstaden med 2-0 och tre poäng.

 

Såklart skönt med ytterligare än seger, särskilt mot en annan bottenkonkurrent. Man spelade förvisso inte lika bra som mot Helsingborg, men man gick nog in med en lite annan taktik och inställning idag. Man satsade nog mer på att låta Djurgården, som hade mer press på sig på hemmaplan, leda matchen, medan man sakta med säkert nötte ner dem och försökte ut nyttja deras misstag. Och om det var deras idé inför matchen så måste man säga att de lyckades. Visst, Djurgården hade lite press första minuterarna, men det gick snabbt över, och istället kunde då HBK successivt flytta fram positionerna, enda fram till att man då fick sina mål. Sedan så kan man bara kontrollera resten av matchen, och kunde mycket väl ha fått in något mål på kontring. Det var en riktig laginsats idag, där alla har en stor del i segern. Man har ju två skickliga yttrar i Görlitz och Anel som skapar oreda och kommer till inlägg och inspel. Det är ju även på ett inlägg som Marcus gör 1-0. Marcus kan ju inte vara annat en helnöjd med matchen efter sina två mål. Både han och Anselmo springer på bra längst fram. Även bakåt känns det stabilt, och man märker att Lundberg har höjer kvalitén där bak. Speciellt märks det när han byta 20 minuter in i andra halvlek, och Tommy fick komma in. Direkt så känns det att man tappar lite stabilitet längst bak. Man får inte hoppas att det var något allvarligt med Lundberg, men jag misstänker att det mest var en säkerhetsåtgärd. Antingen lämnade han eftersom han riskerade att få sin tredje varning, eller så hade han fått någon känning. Tyckte att han tog sig lite mot axeln när han gick ut, men det såg inte så allvarligt ut i alla fall. Sedan gjorde Bahne en bra match och gjorde en del viktiga räddningar.

 

Också var det dags för poängen:

 

3 p: Magnus Bahne – är stabil idag och gör en hel del bra och viktiga räddningar.

 

2 p: Marcus Olsson – kämpa och sprang som vanligt och är alltid ett orosmoment för backlinjen. Fick ju göra två mål idag också.

 

1 p: Anel Raskaj – mycket gick genom högerkanten och Anel idag. Börjar växa till sig, även om han fortfarande kan trampa på bollen lite för mycket ibland.

 

Som sagt en viktig och skön seger idag. Nu får man njuta av den någon dag, innan man börjar förberedda sig inför matchen hemma mot Elfsborg på måndag, för den är verkligen tuff.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Åter besök i huvudstaden

Imorgon väntar nästa match för HBK i Allsvenskan, då man tar sig till Svea Rikes huvudstad för att möta Djurgården på Stockholm Stadion. Djurgården som precis som HBK har haft det väldigt tungt, men som vann senast med klara 4-1 i derbyt borta mot Brommapojkarna. Det har säkert gett dem självförtroende, och HBK kommer få det tufft.

 

Även HBK vann ju senast, då man lyckades slå Helsingborg med 2-1. Såklart väldigt viktiga poäng, och att spelet trots allt såg ut som det gjorde. Men man ska inte glömma att man innan det hade bara en seger på de 14 senaste matcherna, så man har långt kvar innan man kan känna sig säker. Och mot ett lag som fick den genomköraren senast, blir det tufft.

 

För som sagt har Djurgården haft det väldigt tufft, med nio raka matcher utan förlust, och var t o m nere på jumboplatsen inför förra omgången. Men man fick en go seger senast mot BP, och fick göra lite mål också. Laget har säkert fått en del självförtroende efter detta och kommer säkert att komma till matchen imorgon lite starkare än innan, för nu har det fått upp vittring. Sedan har man ju spelare som t ex Boyd Mwila som absolut kan blixtra till. Så det gäller för HBK att man har blåstället på, och är beredda att ge allt, för det kommer att behövas.

 

Som sagt så var det skönt att man fick med sig tre poäng senast, och att man spelade som man gjorde. Inställningen var riktigt bra, och den höga pressen ställde verkligen Helsingborg. Nu gäller det att man gör samma sak även imorgon. Man måste våga gå upp och pressa, även om man är bortalag. Men samtidigt så tycker jag fortfarande att det funkar helt okej när backlinjen faller lite och det blir trångt, så det måste också finnas med. Sedan är jag glad över att man spelade mer på marken senast mot Helsingborg, även om det kommer en och annan långboll ibland. Men jag måste säga att Marcus Olsson och Anselmo på topp klarade det bättre än vad jag hade förväntat mig, de vann ju faktiskt i luften lite då och då. Man använder sig också mycket av inlägg, och kvalitén på inlägg har ökat den senast tiden, vilket har gjort dem till ett vapen framåt. Men ett lite problem ibland är att få iväg bollen från sin egna tredjedel, för den fastnade där ibland. Så kanske borde man ibland ta ett lättare alternativ i dessa situationen när man är nära sitt eget mål, istället för att krångla till det. Kanske skulle man trots allt försöka även få in lite mer längd i anfallet, så man har en som oftare kan få fast bollen efter långbollar. Men framförallt är det bara att försöka fortsätta med hur man spelade mot Helsingborg, och verkligen ge järnet från början till slut, och inte vika ner sig. För attityden är såklart fortfarande väldigt viktig.

 

Så kom igen nu, visa att spelet mot Helsingborg inte var en tillfällighet, utan att ni verkligen är så bra. För jag vet att ni kan, nu gäller det bara att ni visar det!

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Inställningen segrade

Återigen så visar HBK inställning när man minst anar det, och inte heller Helsingborg får med sig några poäng i matcherna mot HBK i år. För HBK gick segrande ur dagens match med 2-1.


Dagens startelva var:
Magnus Bahne
Mikael Rosén, Tomas Zvirgzdauska, Johnny Lundberg, Per "Texas" Johansson
Anel Raskaj, Jonas Gudni Saevarsson, Tim Sparv, Michael Görlitz
Anselmo, Marcus Olsson

Redan vid avspark såg man vilket av lagen som hade bestämt sig för att ge järnet och inte låta motståndare få mycket utrymme. För HBK gick direkt upp i press efter att Helsingborg hade tagit avspark, och stressar dem till att slå ut bollen över linjen. Det dröjde inte längre heller innan det blev riktigt farligt framför Helsingborgs mål. För i den 7:e minuten så ställs Marcus Olsson helt fri framför mål, men lyckas med att träffa Pär Hansson i HIFs mål. Det är en av få ingripande Hansson fick göra, eftersom han blir tvungen att brutit efter en kvart, efter att skadad sig vid en inspark. In kommer istället Daniel Andersson, som man vet kan blanda och ge. HBK fortsätter stressa HIF som inte riktigt är helt bekväma med det, och HBK känns som det bästa laget, och man sitter och grämer sig efter Marcus Olssons miss. Men efter 28 minuter kan man släppa det aning, då Görlitz kan avancera mitt i banan och skjuter. Bollen ser inte omöjlig ut att ta, men Andersson klarar det inte, och det står 1-0. Glädjen är såklart stor på Örjans vall, men man vet ju att Klubben har tappat förr. Så nu blir första målet att hålla detta till halvtid. Men det dröjer inte så många minuter innan Helsingborg kommer till ett riktigt farligt läge, då René Makondele blir helt fri i bortre delen av straffområdet, men skjuter på Bahne, för att på returen sätta bollen i ribban. Snacka om att HBK kom därifrån med blotta förskräckelsen. Men man klarar det och det står 1-0, vilket trots allt känns som en lite för liten ledning för HBK för att jag ska känna mig helt nöjd med den första halvleken. Men som vi sa i pausen, hur det än går så gjorde HBK i alla fall en bra första halvlek.


I halvtid byter HIF in både Henrik Larsson och Marcus Lantz, vilket gjorde att Helsingborg hade gjort alla sina byten innan den andra halvleken än hade hunnit börja. Är ju lite riskabelt, eftersom man inte skulle kunna byta ut någon om den blir skadad, men de måste ju chansa. Men uppförsbacken för HIF blev snart ännu längre, då Anselmo kyligt kan chippa in bollen över Andersson från nära håll i den 49:e minuten, 2-0. Då började de kännas lite bättre, men det var långt ifrån över än. För Helsingborg tar nu över matchen, och HBK börjar backa hem. Och i den kan 64:e minuten kan Marcus Lantz, efter lite schabbel bland HBKarna, nästan kopiera Görlitz mål, och det stod 2-1. I och med att HIF hade trycket nu, och HBK känns lite skakiga så börjar man nu bli riktigt orolig. Men HBK får en, eller rättare sagt två, jättechanser bara ett par minuter senare. Först så är det Anselmo som får mycket utrymme, och nog för mycket tid på sig, och sätter den rakt på Andersson, men returen går till Marcus Olsson, som tyvärr skjuter bollen över. Så istället blir det en lång och nervös väntan på slutsignalen. Och när den sedan kommer är det riktigt skönt. HBK vinner med 2-1.


Såklart en oerhört skön seger, men det är viktigt att poängtera att det inte på något vis är klart nu heller, utan de är fortfarande sju matcher klar av Allsvenskan. Men tre poäng är ju aldrig fel, och spelet så ju ganska bra ut. Framförallt var det kul att se HBK-spelarnas inställning idag, och de pressade HIF-spelarna riktigt bra. Sedan såg det ändå hyfsat ut både defensivt och offensivt. Defensivt så har Lundberg verkligen gått och blivit en viktig kugge och visar ett mittbacksspel som vi troligtvis inte har sett sen Peter Larsson lämnade typ. Även de andra tre åldersmännen i backlinjen höll ihop det bra, Texas och Gus tog lite revansch sen senast, och Zvirre, som man var mest nervös inför säsongen, visar att håller betydligt bättre än sin gamla radarpartner Tommy Jönsson. På defensiva mittfältet lite upp och ner, framförallt hos Sparv. För han slarvade bort en del bollar islutet och gick inte lite dåligt i visa lägen. Saevarsson däremot gjorde nog sin bästa match i HBK-tröjan, sprang och slet. Är lite Turbo över honom. Offensivt är det som vanligt mycket som går genom Görlitz, men även de andra visade bättre än på länge. Anselmo börja hitta tillbaka, och det kändes skönt att han fick göra mål, men är inte lika effektiv som förra året hittills i alla fall. Marcus Olsson jämte honom sprang verkligen på mycket och gjorde det bra, men tyvärr så var det lite sisådär vid avslutningslägena. Anel tycker jag också börjar visa vad han kan, även om han fortfarande kluddar lite väl mycket bollen ibland. Sedan är det positivt att hela fyra forwards fick chansen att spela då både Emir och Joe Sise fick komma in i andra halvleken. Speciellt Sise såg riktigt spännande när han kom in. Springer och stör och pressar på ett mycket bra sätt. Sedan har han sin teknik. Får han bara vara frisk kan han gå långt.


Det fanns många idag, men de är dessa som får poäng idag:


3 p: Johnny Lundberg ­–
visade verkligen vägen idag. Är nästan på rätt ställe varje gång, och går inte allt mer resolut.


2 p: Michael Görlitz
– Är som alltid viktig i offensiven. Fick göra ett mål idag också.


1 p: Anselmo
– börjar hitta rätt igen. Får göra ett mål idag, men har fortfarande en del kvar till sin form förra året.


Nu får man försöka njuta av denna seger i Klubben för att sedan rikta in sig på nästa match som är borta mot Djurgården, vilken verkligen kan bli en viktig match.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kusinen på besök

Efter den jobbiga förlusten i tisdags för HBK väntar imorgon nästa match, denna gång på hemmaplan. Det är kusinen Helsingborg som kommer på besök från andra sidan åsen, det närmaste man kommer derby för HBK. Om det inte är så jättelångt i avstånd rent geografiskt mellan Halmstad och Helsingborg, så är det i tabellen. Medan Helsingborg är med i toppen, kämpar Klubben lite längre ner i tabellen.

 

För med bara en seger på de 14 senast matcherna kan man inte vara med någon annanstans än i botten. När nu lagen runt HBK där nere börjar ta poäng så blir det ju bara jobbigare och jobbigare. Och trots att det såg bättre ut senast mot Örgryte så får man trots allt åka hemma utan någon poäng. Och motståndet imorgon känns ju inte precis lättare, så det kan bli riktigt tufft.

 

För Helsingborg är trots allt med hyfsad i toppen, även om man ligger femma med 8 poäng upp till ledande AIK, så kan allting hända de sista åtta omgångarna. Man var också med länge i Svenska Cupen, innan man i onsdags åkte ut mot IFK Göteborg i semifinal. Helsingborg hade innan matchen gått ut med att de i princip redan hade gett upp allsvenskan och satsade allt på Svenska Cupen. Men när de nu ramlade ur cupen så tar de säkert upp satsningen på Allsvenskan. De är säkert också revanschsugna efter förlusten i onsdag, något som HBK kan få sota för. Och med den trupp som man trots allt har är man inte alls att leka med, så HBK kommer verkligen att behöva kämpa till sista bloddroppen.

 

Man visade ju trots allt kämpavilja i tisdags tycker jag i HBK, vilket kändes väldigt positivt. Sedan så kanske man skulle pressa lite mer ibland för att inte motståndare ska få för mycket tid med bollen, utan stressas till att slänga bort bollen. Men samtidigt så tycker jag inte heller att man helt och hållet ska gå ifrån det låga försvarsspelet, som trots allt funkade ganska bra under delar av matchen senast. Men passningsspelet var det väl sisådär med i matchen i tisdags under vissa stunder. Man kändes alldeles för nervösa och slängde bort alldeles för många bollar. Men samtidigt som måste man våga spela utmed marken, speciellt om man spelar med två lite mindre anfallare som man hade senast. Visst skulle man få t ex Emir så kan man ju skicka lite långbollar på honom då och då, men man får inte ha det som första alternativ hela tiden. Och visst, självklart får man tjonga iväg bollen ibland i backlinjen, i fall man är eller riskera att bli pressad långt ner i banan. För det känns rätt ofta som att man försöker sig på lite för riskfulla passningar efter att man fått tag på bollen långt ner, vilket lätt kan ställa till problem, och ge motståndarna lägen. Nu hoppas jag alltså bara att man fortsätter med den kämparviljan man hade i tisdags, och kanske lite till. Sedan gäller det att spela enkelt, och inte krångla till det.

 

Så kom igen Klubben! Det finns så mycket långt där inne, nu gäller det bara att man kan visa det. För än har vi en chans, men man vet aldrig hur länge…

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Ny arena nära

Idag kunde Hallandsposten avslöja att HBK startar ett arenabolag som har den klara målsättningen att en ny fotbollsarena i Halmstad ska stå klar senast hösten 2013. Eller rättare sagt, antingen ett ombyggt Örjans Vall eller en ny arena på Sannarp ska stå klar då.

 

”Halmstad kan inte stå utanför utvecklingen och för att uppfylla Svenska fotbollförbundets nya krav 2014 ser vi helst att projektet kommer igång så fort som möjligt – inte minst eftersom vi det året fyller 100 år”, säger Ingmar Broström, ordförande i HBK

 

Som alla vet så har det ju varit mycket turer när det gäller en ny arena i Halmstad de senaste åren, med både kommunal och privata initiativ. Men det har alltid fastnat vid själva finansieringen, och man har bara blivit mer och mer skeptisk till om det blir en ny arena. Men nu har alltså HBK tagit saken i egna händer och är enligt Broström, beredda att spendera stora pengar på det hela och eventuellt även stå som framtida ägare. Anledningen till att man väljer gör det genom ett arenabolag är för att inte äventyra HBKs verksamhet.

 

P g a de rådande tiderna, och tidigare problem med finansieringen så är det två ganska nerbantade förslag som det står mellan, både med en kapacitet på cirka 10 000:

 

  • Första är att man bygger om Örjan där 2 000 ska vara ståplats, resten sittplatser alltså, plus att man moderniserar med restauranger och nya lokaler för klubbarna. Slutnotan för detta förslag ska ligga vid 50 miljoner kr.

 

  • Det andra förslaget är då en helt ny arena på Sannarp med alla de moderniseringar som kännetecknar ett nya arena. Det ska kosta cirka 150 miljoner kr.   

 

”Det är i dessa tider inte realistiskt med byggen på 300–400 miljoner kronor. En arena för 10 000 åskådare känns mer vår nivå för visst skulle det vara lockande att kunna ha slutsålt på vissa matcher och i så fall hellre bygga ut i efterhand”, anser HBK-ordföranden.

 

Man ska nu göra en utvärdering, där man bl a även ska se över konstgräs som alternativ, som ska vara klar inom det närmaste året. Sedan hoppas man, med en byggtid på tre år, att man ska börja arbetet med arenan senhösten nästa år då.

 

Trots att de är HBK som till stora delar står bakom det hela så har kommunen hela tiden varit informerad:
   ”Det här förs genom en dialog med kommunen som i nuläget förordar det första, billigare alternativet. Men kan vi samtidigt finna finansiärer för ett dyrare alternativ motsätter man sig naturligtvis inte det.”

 

Där är Broström också optimistisk:
   ”Under de tre, fyra senaste månaderna har vi träffat intressenter och tänkbara finansiärer som ser detta som högst realistiskt.”

 

Men vi får väl se hur det utvecklar sig, men det känns ju ändå väldigt positivt att man verkligen börjar närma sig ett beslut. Nu känns det ju ändå som om det kommer att bli något, även om ännu då inte är något bestämt, och då vågar jag inte helt tro på det ännu. Ska jag sedan välja vilket av alternativen jag helst ser så ser jag hellre en helt ny arena, och alltså Sannarp. Men samtidigt så finns det ju fördelar med Örjan-alternativet, framförallt läget, så det funkar väl det också. Allt är ju bättre än ingenting.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Snöpligt

Som sagt, det blev ytterligare en förlust igår, trots 1-0 till HBK i paus. Men Örgryte kan vända i andra och sätta det avgörande 2-1 målet strax innan full tid.

 

Måste väl erkänna att det är ÖIS som tar initiativet i början av matchen, utan att egentligen skapa något, ÖIS första skott kommer faktiskt i den 33:e minuten. Istället så kommer HBK in i matchen ju längre halvleken går. Det är även HBK som kommer till de första riktigt farliga chanserna, bl a så har Anselmo en boll som bara går någon centermeter utanför stolpen. Anselmo även några andra chanser, som inte är riktigt lika farliga. Men så kommer vi då till Öis första skott, som också blir farligt. Det kommer efter missförstånd bland HBKarna och Örgrytes Nicholas Sandberg kan få iväg en tåfjutt som studsar väldigt märkligt, men Kalle kan få den precis över ribban. På hörnan så följer så kan Sandberg nicka, men Kalle gör en riktig TV-räddning och får iväg bollen. Nästa läge kommer i den 41:e minuten, denna gång för HBK. Det är Görlitz som driver in bollen från kanten och passar Marcus Olsson som ganska ensam kan vända om och snyggt placera in 1-0 till HBK. Kändes ju riktigt skönt i det läget, speciellt strax innan paus. Man lyckas också hålla resultat till halvtid.

 

HBK gör inga byten i halvtid, men det gör Öis, och det ska visa sig vara avgörande. För in kommer det stora nyvärvet innan säsongen, Alvaro Santos. Känns direkt att Öis får en dimension till i anfallsspelet. Och i den 54:e minuten får Santos också visa vad han går för framför mål. Marcus Allbäck får bollen en bit utanför HBKs straffområde, går lite ut mot kanten och lägger en perfekt chipp som går precis över HBK-backen, och Santos slår till på volley, 1-1. Går egentligen bara att applådera, ett mål svårt att hindra. Nu blev man också lite nervös, man vet ju hur det har gått de två senaste matcherna efter att HBK släppt in ett mål. Men jag tycker HBK fortsätter kriga, och är lika bra som Öis. Resten av halvleken var det mycket kamp och spel fram och tillbaka. HBK byter in Emir, som har haft en del ljumskproblem den senaste tiden, mot Gus i den 70:e minuten, och sedan Anel mot Marcus Olsson i den 85:e. I den 88:e minuten får Anselmo en jättechans då han kommer en helt perfekt på ett inlägg, men bollen går precis över ribban. Och bara minuten senare så kommer det avgörande ögonblicket i matchen. På en frispark går först ett antal Örgryte-spelare hårt åt Kalle, sedan får Azrack en ful smäll när han ska sparka bort bollen, och sedan sparkar nog Allbäck Emir i huvudet, innan en Örgryte-spelare kan forcera in bollen. Och det blir mål…! Känns ju helt absurt, det ska ju bara vara frispark där, men det tycker inte Markus Strömbergsson. Det blir också slutresultatet, känns oerhört snopet.

 

Visst kändes det riktigt tungt efter matchen, man är trots allt lika bra som Örgryte, och det kunde ha slutat hur som helst, också åker man på ett sådant mål som man gör. Ska vara ärlig och säga att jag aldrig har gillat Markus Strömbergsson, enda sedan har dömde sin första HBK-match, då han gjorde en praktmiss. Hans nivå igår var väldigt ojämn, och han måste i smyg vara förtjust i Allbäck, för han fick bete sig precis som han ville igår. Att Allbäck inte fick något kort igår är ett rent mysterium. Men gjort är gjort, och det är ingen att gräva ner sig för, men t o m en person som mycket sällan ger sig på domare var väldigt irriterad på honom igår. Matchen i sig var i alla fall ett steg i rätt riktning, även om det var en hel del misstag. Tyckte trots allt backlinjen hade ganska bra koll på Öis anfallare, och Johnny är nu given i mitten. Sedan tyckte jag både Marcus Olsson och Anselmo kändes ganska pigga längst fram, och Anselmo hade ju en hel del lägen, som hade suttit ifjol. Även Kalle fick lite revansch sedan senast, killen visar pondus vilket är kul att se. Sedan visade man mycket kämpavilja igår, vilket jag ju verkligen har sökt efter. Däremot så såg de gamle på kanterna ganska skakiga ut, Texas och Gus alltså. Texas hade inte bollkontroll för fem öre under stora delar av matchen, och Gus var väldigt slöa och stillastående. Det var väl lite skakig rent generellt ibland tycker jag, och man måste våga spela ut lite mer ibland, för det finns där någonstans, man måste bara våga.

 

Dags att ge ut poängen:

 

3 p: Michael Görlitz – är ju trots allt den som får det att hända mycket offensivt. Är han som skapar hela läget vid målet.

 

2 p: Johnny Lundberg – kommer in lite som en fältherre och styr upp backlinjen. Blir bara bättre för varje match.

 

1 p: Kalle Johnsson – trots att han även idag får släppa in ett par mål så visar han ändå prov på självförtroende och pondus.

 

Tung förlust, som kommer att svida lite tag till. Men på lördag så för Klubben en ny chans när man möter Helsingborg på hemmaplan, men det kommer bli oerhört tufft även då.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Tungt i Göteborg

Lite strul har gjort att jag inte klarat av att skriva något vidare matchreferat, utan det kommer troligtvis imorgon.

I vilket fall så åkte HBK på ytterligare en förlust efter ett jobbigt mål i slutet av Örgryte som innebar 2-1. En väldigt jämn match med mycket kamp (!) där det egentligen kunde ha slutat hur som helst, men idag var det ÖIS som hade det rätta flytet och kunde lämna sista platsen.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"

Dags att ta sig själva i kragen

Efter ett par veckors landslagsuppehåll så är det imorgon åter dags för match för HBK i Allsvenskan, en match mot Örgryte borta på Gamla Ullevi i Göteborg. ÖIS som har haft en väldigt tuff säsong, men som nu har två raka segrar, och kanske är på väg uppåt. Hur kommer HBK att hantera det?

 

Med 0-8 i två senaste matcherna för HBK i Allsvenskan, ställs alltså HBK mot ÖIS imorgon. Senast mot Häcken så började man ju helt okej, men sen rann det iväg. Man har även spelat en träningsmatch under uppehållet, mot Nordsjaelland. Även där blev det ju förlust, med 2-0, men Janne var ändå nöjd med försvarsspelet. Så vi får väl se om försvaret ser bättre ut imorgon än vad det gjorde innan uppehållet, för då såg det ju inte så bra ut…

 

För Örgryte däremot har det alltså börjat se ljusare ut för. ÖIS som länge såg ut att få det riktigt tungt, och det var raka vägen tillbaka till Superettan för dem. Man efter att Åge Hareide tog över som tränare har det gått bättre, och nu har alltså två raka segrar. Framförallt så har man det mest omtalade anfallsparet innan säsongen, Marcus Allbäck och Alvaro Santos. De hade förvisso skadeproblem under våren, men när de nu har kommit tillbaka har de visat vilken klass både besitter. Gäller verkligen att ha koll på dessa två, men även andra så som Zavadil och Mellqvist. Men någon vi inte kommer att få se imorgon är Seb, som är avstängd.

 

Man måste ju säga att backlinjen var helt urusel innan uppehållet, och det visar ju målskillnaden de två senaste matcherna i Allsvenskan, 0-8. Det har varit alldeles för enkla mål man har släppt in också, varken Trelleborg eller Häcken spelade inte ut HBK helt precis. Därför måste det bli lite ändringar i backlinjen, och på vänsterbacken kommer det definitivt att bli det. Det eftersom Järdler är avstängd efter utvisning senast, och det innebär nästan helt säkert att Texas tar han plats. Tycker nästan även att Texas ska ta över kaptensbindeln från Tommy, för Tommy har inte varit den ledare han ska vara. Tycker inte heller Tommy ska vara med i startelvan imorgon, utan ser hellre Zvirre och Johnny i mittlåset. Det var ju även de två som fick spela där mot Nordsjaelland. Men det har ju inte bara varit defensiven som har klickat, utan även offensiven har ju sett sisådär ut, men det har den ju sett ut nästan hela säsongen. Hoppas man kör med två anfallare imorgon, för det behövs mer än en längst fram nu när det inte riktigt funkar som det ska i anfallsspelet. Var ju lite oroande att Görlitz inte kunde vara med mot Nordsjaelland. Har inte heller sett någon trupp till imorgon, så jag vet inte om han är med där, eller någon av de andra lite småskadade spelarna. För imorgon måste vi ha spelare som inte är rädda om sina fötter, eller liknande, utan ger allt i varje läge, i varje kamp. De måste ge järnet hela matchen och kämpa, kämpa, för det har det varit lite sisådär med i vissa lägen. Sedan måste de spelare som faktiskt har en del rutin verkligen ta sig själva i kragen och leda laget och de yngre spelarna. För kan inte de äldre hantera situationen, hur ska då det yngre klara den. Nä, kom igen nu!

 

Så nu hoppas jag Janne verkligen trycker i spelarna en massa vilja och jäkla anamma till imorgon, för imorgon ska alla kämpa till sista droppen…


Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Segersviten bruten

HBK hade tre raka segrar mot Nordsjaelland innan dagens match, men den sviten sprack och Nordsjaelland vann med 2-0 efter ett självmål och en straff. Det mest som jag skriver om matchen är efter referatet på hbk.se, som säkert är lite vinklad.

 

HBK ställde upp med denna uppställning, vilket till stora delar stämde med den elvan jag ville se:

Kalle Johnsson

Emil Jensen, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Per ”Texas” Johansson

Mikael Rosén, Mahamat Azrack, Jonas Gudni Saevarsson, Anel Raskaj

Emir Kujovic, Anselmo

 

Matchen kunde ha börjat bättre för HBK då Andreas Laudrup (Michael Laudrups yngsta son, 19 år gammal) ska ha kunnat ta sig fram på högerkanten, och när Emil Jensen ska rensa bort bollen vid bakre stolpen ska han ha fått en felträff och bollen går i bakom Kalle istället. Det ska ha varit danskarna som har mest boll, medan Klubben medvetet ska ha backat bakåt. Men förutom målet ska Nordsjaelland inte ha skapat något förutom ett skott i stolpen.

 

I halvtid gjorde HBK två byten, Gus och Emir går ut, och Tommy och Prent kommer in. Tommy går in som vänsterback, Texas flyttas upp ett steg och Anel går över till höger. Prent bytte rakt av med Emir. Även i andra halvlek så ska danskarna ha haft ett lite spelövertag. Och i den 71:a minuten ska Nordsjaelland ha fått en billig straff efter knuff, och Nicki Bille ska ha satt den säkert. I slutet ska HBK ha kommit några fina lägen, men inte lyckas hela vägen. Azrack ska även ha bytt med Markus Gustafson i 88:e minuten. Men matchen slutade 2-0.

 

Efter matchen sa Janne till hbk.se att matchen var som ett alternativ till träning av försvaret, för att de är det de tränar mycket på just nu. Så utifrån det så tyckte han att de fick än ordentlig genomkörare, och Nordsjaelland var spelskickliga. Så han var jättenöjd över att danskarna inte skapade något förutom målen, och att försvarsspelet funkade bra.

 

Men Janne var inte helt nöjd med anfallsspelet då Anselmo inte riktigt är i fatt än, Emir har känningar i ljumskarna och Prent inte är van vid att spela i anfallet. Så han hoppas på lite fler folk friska till nästa vecka, och säger även, vad kan ha varit en pik, att bytet till 4-4-2 kan ha påverkat anfallsspelet.

 

Svårt för mig att egentligen få någon vidare uppfattning över vad man ska dra för slutsatser av matchen idag, eftersom jag då inte själv sett matchen och referatet på hbk.se mycket väl kan var ganska vinklat åt HBKs fördel. Men det är ju aldrig bra att förlora, särskilt inte efter hur det har sett ut den senaste tiden. Men ska man följ vad Janne säger så låter det ju som om man är på rätt väg, och Jensen lär ju inte spela mot ÖIS och var straffen så billig som det låter på hbk.se så kanske man kan stå ut med det också. Men som sagt svårt att skapa sig någon uppfattning. Men anfallsspelet verkar inte hittat rätt, men visst det kanske tar en match att hitta tillbaka till 4-4-2, men det känns ju inte helt lovande.

 

Så nu får man ta vara på denna vecka så gått det går, och ladda inför ÖIS nästa tisdag, inget annat finns just nu. För där ska man bara kriga i 90 minuter.

 Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Träningsmatch i Danmark

Efter några dagars ledigt under landslagsuppehållet så började HBKs spelare träna igen idag, för att imorgon åka över sundet till Danmark och möta Johnny Lundbergs förra klubb FC Nordsjaelland på Farum Park kl 14. Match imorgon blir den femte lagen emellan på drygt 2,5 år, vilket gör att lagen trots allt bör ha hyfsad koll på varandra. Senast lagen möttes var under försäsongen i våras, även då med Nordsjealland som hemmalag. En match som slutade 1-0 till HBK, för väl se om man klarar av något liknande imorgon?

 

Sedan förra matchen har två svenskar lämnat Nordsjaelland under sommaren, och två nya kommit till. De som har lämnat är då förstås Johnny till Klubben, och Andreas Dahl till Hammarby. Svenskarna som finns i hos danskarna nu är förutom Benjamin Kibebe, som är kvar sen senast, Pierre Bengtsson och Rawez Lawan. Pierre var ju med i den svenska truppen i U21-EM i somras, men fick inte spela något. Även Lawan har gjort några U21-landskamper, senast 2008, men var väl aldrig riktigt aktuell för truppen i somras.

 

Jag vet faktiskt inte när man bestämde denna träningsmatch, och upptäckte den själv förrän för en vecka eller så. I vilket fall så känns det som ett ganska bra tillfälle att lägga matchen. Nu får HBK en chans att utan press försöka hitta spelet igen, och kanske testa någon nytt, för något måste ju ändras. Framförallt så tycker jag att det är backlinjen som måste visa att de är bättre än vad man har visat den senaste tiden, men även offensiven måste slipas en del.

 

Man har inte tagit ut något lag ännu i HBK, men vad som är klart är att dessa spelare inte kommer vara med: Sparv (Finland A) och Emil Salomonsson (U21) är på landslagsuppdrag, medan Sise (fot) ), Marcus Olsson (ljumske), Görlitz (häl) och Ajsel (knä) är mer eller mindre skadade. Även Järdler är ett frågetecken. Så vi får väl se vilka som får chansen imorgon. Men jag skulle gärna se Lundberg i som mittback, tycker han borde få chansen där. Sedan så tycker jag att man ska starta med både Emir och Anselmo som forwards, måste ju gå över till två anfallare nu. Sedan kanske man skulle ge Kalle chansen att ”revanschera” sig efter Häcken-matchen. Revanschera är väl egentligen helt fel ord, det var absolut inte hans fel vad som hände mot Häcken, men jag tror ändå han som sista utpost tar på sig det lite. Därför skulle säkert det säkert kännas skönt för honom att få en chans till innan nästa allsvenska match.

 

Som sagt var jag inte riktigt helt beredd på den matchen, men hoppas HBK använder den på rätt sett. För nästa vecka väntar en väldigt tuff match mot Örgryte på bortaplan…

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Bahne lämnar HBK

Att Tim Sparv lämnar efter säsongen har ju varit klart ett tag, men nu försvinner Klubbens andra finne också efter säsongen. För precis som Sparvs kontrakt så går även Magnus Bahnes kontrakt ut efter säsongen, och precis som Sparv så tänker han inte förlänga sitt kontrakt.


”Jag har givetvis funderat på att stanna i Halmstad, men jag vill prova någonting nytt och det känns som om det är rätt tidpunkt att göra det nu”, säger Bahne till Hallandsposten.


HBK har sedan tidigare gett Bahne ett förslag på en förlängning med två år, men det väljer Bahne alltså att nobba:


”Om jag skrivit på för ett par säsonger till hade jag nästan varit 33 när jag hade spelat ut det och då är jag så gammal att jag kanske inte kan åka så långt”


Bahne
kom ju inför säsongen 2007, och blev snabbt en publikfavorit på Örjan med sitt målvaktsspel. Men tyvärr åkte han på en korsbandsskada i början av hösten 2007, ett av de läskigaste ögonblicken jag har varit med om på Örjan, vilket gjorde att han var borta nästan ett helt år, fram till förra sommaren. Har väl egentligen aldrig riktigt kommit upp till samma nivå som han hade 2007, året då han trots att han missade slutet på säsongen blev utsedd till Allsvenskans bästa målvakt, sedan dess utan blandat och gett lite.


Vad detta innebär för HBK känns för tidigt för mig att börja fundera på nu. Första får vi se hur det går i år, och sedan kan man börja fundera över framtiden. Men i vilket fall så förstår jag Bahnes val, känns som om det är hans stora chans att få komma till någon större liga. Så jag önskar Bahne lyckat till, men det är ju fortfarande en del kvar av säsongen. Återstår att se om han tar tillbaka platsen mellan stolparna, eller får sluta sin tid i HBK bakom Kalle.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


RSS 2.0