Äntligen seger i Stockholm

Inför dagens match hade HBK bara en seger i Stockholm på de 18 matcherna man har spelat där i Allsvenskan. Men idag kom det en, efter att HBK lyckas nötta ner Djurgården och vinna med 2-0.

HBK ställde upp med denna uppställning:

Magnus Bahne

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Per ”Texas” Johansson

Anel Raskaj, Jonas Gudni Saevarsson, Tim Sparv, Michael Görlitz

Anselmo, Marcus Olsson

Djurgården som brukar ha sin bästa period i matchen den första kvarten, var också det bästa laget i början. Men det hade nog HBK räknat med också, och började lugnt och försökte dra ner Djurgårdens tempo. Och efter cirka 20 minuter så började Djurgården så smått tappa, och HBK kom in i matchen mer och mer. Och ju längre halvleken gick, ju mer skapade HBK. Bl a så fick Sparv iväg ett ganska bra skott, men som Pa Dembo Touray lyckades få en hand på. HBK hade även en del bra inlägg, men det hade Djurgården också. Det var väl till stor del genom inlägg och likande Djurgården skapade sina chanser, och de ledde även hörnstatistiken med 5-1 i paus. Men inget av lagen lyckades förvalta sina chanser i första halvlek, en halvlek som var väldigt jämn, utan det stod 0-0 i paus.

HBK gjorde inga byten i paus, utan gav alla chansen även i andra halvleken. Man misstänkte att Djurgården även skulle starta andra halvleken i ganska högt tempo, men det blev inte så. Istället så fortsätter HBK att ta över mer och mer av matchen. Och i den 57:e minuten kan HBK även ta ledningen. Efter ett inlägg kan Marcus Olsson tråckla in bollen, säkert skönt för honom efter sina missar senast. Men Marcus var inte nöjd med det, utan bara tre minuter senare kan han även göra 2-0. Han kommer fri och kan dunka in bollen bakom Touray. Efter det känns matchen till stora delar avgjort, Djurgården hade inte krafter till att komma till någon vidare försök till återhämtning. Men man var ju ändå nervös större delen av tiden fram till slutsignalen, för man vet ju inte vad som skulle kunna hända om Djurgården trots allt får in ett mål. Men det får man alltså inte, även om Bahne fick göra några bra räddningar, utan HBK kan lämna huvudstaden med 2-0 och tre poäng.

Såklart skönt med ytterligare än seger, särskilt mot en annan bottenkonkurrent. Man spelade förvisso inte lika bra som mot Helsingborg, men man gick nog in med en lite annan taktik och inställning idag. Man satsade nog mer på att låta Djurgården, som hade mer press på sig på hemmaplan, leda matchen, medan man sakta med säkert nötte ner dem och försökte ut nyttja deras misstag. Och om det var deras idé inför matchen så måste man säga att de lyckades. Visst, Djurgården hade lite press första minuterarna, men det gick snabbt över, och istället kunde då HBK successivt flytta fram positionerna, enda fram till att man då fick sina mål. Sedan så kan man bara kontrollera resten av matchen, och kunde mycket väl ha fått in något mål på kontring. Det var en riktig laginsats idag, där alla har en stor del i segern. Man har ju två skickliga yttrar i Görlitz och Anel som skapar oreda och kommer till inlägg och inspel. Det är ju även på ett inlägg som Marcus gör 1-0. Marcus kan ju inte vara annat en helnöjd med matchen efter sina två mål. Både han och Anselmo springer på bra längst fram. Även bakåt känns det stabilt, och man märker att Lundberg har höjer kvalitén där bak. Speciellt märks det när han byta 20 minuter in i andra halvlek, och Tommy fick komma in. Direkt så känns det att man tappar lite stabilitet längst bak. Man får inte hoppas att det var något allvarligt med Lundberg, men jag misstänker att det mest var en säkerhetsåtgärd. Antingen lämnade han eftersom han riskerade att få sin tredje varning, eller så hade han fått någon känning. Tyckte att han tog sig lite mot axeln när han gick ut, men det såg inte så allvarligt ut i alla fall. Sedan gjorde Bahne en bra match och gjorde en del viktiga räddningar.

Också var det dags för poängen:

3 p: Magnus Bahne – är stabil idag och gör en hel del bra och viktiga räddningar.

2 p: Marcus Olsson – kämpa och sprang som vanligt och är alltid ett orosmoment för backlinjen. Fick ju göra två mål idag också.

1 p: Anel Raskaj – mycket gick genom högerkanten och Anel idag. Börjar växa till sig, även om han fortfarande kan trampa på bollen lite för mycket ibland.

Som sagt en viktig och skön seger idag. Nu får man njuta av den någon dag, innan man börjar förberedda sig inför matchen hemma mot Elfsborg på måndag, för den är verkligen tuff.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"