Ny arena nära

Idag kunde Hallandsposten avslöja att HBK startar ett arenabolag som har den klara målsättningen att en ny fotbollsarena i Halmstad ska stå klar senast hösten 2013. Eller rättare sagt, antingen ett ombyggt Örjans Vall eller en ny arena på Sannarp ska stå klar då.

 

”Halmstad kan inte stå utanför utvecklingen och för att uppfylla Svenska fotbollförbundets nya krav 2014 ser vi helst att projektet kommer igång så fort som möjligt – inte minst eftersom vi det året fyller 100 år”, säger Ingmar Broström, ordförande i HBK

 

Som alla vet så har det ju varit mycket turer när det gäller en ny arena i Halmstad de senaste åren, med både kommunal och privata initiativ. Men det har alltid fastnat vid själva finansieringen, och man har bara blivit mer och mer skeptisk till om det blir en ny arena. Men nu har alltså HBK tagit saken i egna händer och är enligt Broström, beredda att spendera stora pengar på det hela och eventuellt även stå som framtida ägare. Anledningen till att man väljer gör det genom ett arenabolag är för att inte äventyra HBKs verksamhet.

 

P g a de rådande tiderna, och tidigare problem med finansieringen så är det två ganska nerbantade förslag som det står mellan, både med en kapacitet på cirka 10 000:

 

  • Första är att man bygger om Örjan där 2 000 ska vara ståplats, resten sittplatser alltså, plus att man moderniserar med restauranger och nya lokaler för klubbarna. Slutnotan för detta förslag ska ligga vid 50 miljoner kr.

 

  • Det andra förslaget är då en helt ny arena på Sannarp med alla de moderniseringar som kännetecknar ett nya arena. Det ska kosta cirka 150 miljoner kr.   

 

”Det är i dessa tider inte realistiskt med byggen på 300–400 miljoner kronor. En arena för 10 000 åskådare känns mer vår nivå för visst skulle det vara lockande att kunna ha slutsålt på vissa matcher och i så fall hellre bygga ut i efterhand”, anser HBK-ordföranden.

 

Man ska nu göra en utvärdering, där man bl a även ska se över konstgräs som alternativ, som ska vara klar inom det närmaste året. Sedan hoppas man, med en byggtid på tre år, att man ska börja arbetet med arenan senhösten nästa år då.

 

Trots att de är HBK som till stora delar står bakom det hela så har kommunen hela tiden varit informerad:
   ”Det här förs genom en dialog med kommunen som i nuläget förordar det första, billigare alternativet. Men kan vi samtidigt finna finansiärer för ett dyrare alternativ motsätter man sig naturligtvis inte det.”

 

Där är Broström också optimistisk:
   ”Under de tre, fyra senaste månaderna har vi träffat intressenter och tänkbara finansiärer som ser detta som högst realistiskt.”

 

Men vi får väl se hur det utvecklar sig, men det känns ju ändå väldigt positivt att man verkligen börjar närma sig ett beslut. Nu känns det ju ändå som om det kommer att bli något, även om ännu då inte är något bestämt, och då vågar jag inte helt tro på det ännu. Ska jag sedan välja vilket av alternativen jag helst ser så ser jag hellre en helt ny arena, och alltså Sannarp. Men samtidigt så finns det ju fördelar med Örjan-alternativet, framförallt läget, så det funkar väl det också. Allt är ju bättre än ingenting.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0