Även 1-0 idag

HBK gick från ett sömnpiller i söndags till ett idag mot Kalmar. För det var inte någon vidare fotboll som spelades på Fredrikskans. Men det gör nog inte Kalmar så jättemycket, då det till slut kunde gå segrande med 1-0.

HBK hade gjort några ändringar sedan senast i elvan, och bl a var det en allsvensk debutant i mittlåset:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Richard Magyar, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Alexander Prent, Michael Thomas, Michael Görlitz

Emil Salomonsson

Ja matchen började inte i något jättetempo precis, utan kvalitén på spelet var tämligen låg. Men det var ändå Kalmar så tog tag i taktpinnen till och början med. Man tråcklar sig fram till något läge, men kommer inte enda fram till de riktigt farliga lägena. HBK har väldigt svårt att skapa något sammanhängande anfallsspel över huvudtaget, utan kan som bäst ta sig fram till något sporadiskt. Men man har ett fin chans då Emil från ganska dålig vinkel får på ett ganska hyfsat skott, som målvakten är tvungen att styra till hörna. Annars är det väldigt tunt med lägen.

Andra halvlek är inte så mycket bättre. Det var fortsatt Kalmar som var det spelförande laget, och HBK kommer knappt någonstans offensivt. Visst, HBK skulle ha haft minst en straff i för hands under andra halvlek, men det var inte så mycket mer än de skapar de inte. Och ju längre halvleken lider, ju mer känns det som om Kalmar fick lite press på HBK. Men man skapar fortfarande så många farliga lägen. Men ändå så hänger ett mål lite i luften för Kalmar. Och till slut så kommer också deras mål, då inbytte Abiola Dauda kan slå in bollen efter markeringsmiss från HBK. Detta hände med cirka tio minuter kvar. HBK gör kort därefter två byten, Anselmo och Emir kommer in och Thomas och Gus går ut. Sedan innan hade Mackie byt med Emil. Resten av matchen satsar HBK allt framåt, men förutom en straffsituation och ett hårt inlägg som Anselmo är nära att styra in kommer inte HBK. Så 1-0 till Kalmar.

Ytterligare en riktigt usel match av HBK. Idag var nästa värre än i söndags, för då kom man i alla fall fram någon gång ibland. Idag var det riktigt svårt att hitta något som kan kallas anfallsspel. Det var bara en massa långbollar hela tiden, mot en ganska ensam Emil längst fram. En Emil som kämpar och sliter, men som inte får ut någonting av det. Visst Fredrikskans gräsmatta verkade mer likna en åker än en gräsmatta, men Kalmar lyckades ju ha ett hyfsat passningsspel. Det lyckades inte HBK, för så fort man försökte sig till spel på marken så försvann bollen. Gång efter gång. Men samtidigt så kändes alla de tre offensiva mittfältarna väldigt bleka. Görlitz form har försvunnit all världens väg, Thomas känns inte som en offensiv spelare och Prent tappar bollen så fort han får tag på den. Det gjorde ju inte det lättare för Emil längst fram. Men det kändes också som om HBK lite satsade på 0-0 redan från början. Ta bara ett exempel som att man i början av matchen hade bara tre man inne i straffområdet under en offensiv hörna, det ger ju ganska tydliga signaler att det är viktigare att säkra hemåt.

Defensivt så kändes det lite osäkert centralt. Det märktes att mittbacksparet inte var van att spela tillsammans. Och tyvärr så kändes Magyar lite för tunn idag. Men killen har ju bara precis fyllt 19 och gjorde sin allsvenska debut och har framtiden för sig, men just idag räckte han inte riktigt till. Men han ska ändå ha stort beröm för sin debut. Då tyckte jag istället att Tommy tog ett litet steg fram åt med sin rutin. Ytterbackarna gjorde väl okej matcher. Ryan är den som löper myckey. Järdler har ju lagt mer kraft på defensiven, och täpper väl till någorlunda. Men nog som gör en bra match är Robin i mål, som förutom målet står perfekt hela matchen. Gus och Saevarsson hade svårt att få grepp på Kalmars mittfältare.