Viktigt första mål

HBK lyckades alltså besegra Kalmar igår. Det kändes oerhört ovisst innan matchen, då både HBK och Kalmar har blandat och gett ganska mycket under året. Och med dåliga trender för båda lagen så var det alltså ändå HBK som drog det längst strået.

 

Som jag skrev redan igår så kändes det som om Kalmar hade en ganska tydlig taktik att låta HBK styra spelet och man själva låg ganska mycket på defensiven. Och sedan när man väl fick chansen skulle man snabbt ställa om. Detta var något som framförallt fungerade oerhört bra för Kalmar i genrepet i våras innan Allsvenskan började, en match som Kalmar vann med 3-0. Och HBK har ju inte varit sylvassa framåt den senaste tiden så det kändes väl som om Kalmar faktiskt kunde ge HBK lite utrymme utan att det skulle bli allt för farligt. Sedan brukar HBK ha svårt att få ha mycket boll och behöva försöka ta sig igenom ett lågt och samlat försvar. Och Kalmar hade nog helt rätt taktik till en början. För HBK kom inte till några riktigt heta chanser till en början, utan Klubben körde ofta fast när man började närma sig mål. Men däremot hade Kalmar svårt att själva kom till de omställningar som man nog hoppades på. Utan det var väldigt sporadiska man kom till anfall, och då oftast mot ett samlat HBK försvar. Men hade Kalmar fått in bollen i den dubbelchans man har bara minuterna innan HBKs mål, först i ribban och sedan på Robin, då tror jag Kalmar hade tagit matchen, och troligtvis kunnat kontra in något mål till. Men nu så får alltså HBK in ett mål istället, och då ställs ju hela Kalmars taktik på ända. Man måste ju helt plötsligt bli det laget som ska framåt. Och det klarar man inte. Istället är ju HBK som kan i princip kontra in 2-0 och får sedan en massa energi av det. Kalmar har inget att sätta emot utan det blir nästan mer att man blottar sig bakåt än att man får något tryck framåt mot HBKs mål. Därför känns HBK-segern ganska säker större delen av andra halvlek. Därför känns det ju väldigt onödigt när Kalmar efter egentligen två missar kan reducera. Helt plötsligt så får ju Kalmar en massa energi, och ser att det går att göra mål. Men fortfarande har man svårt i Kalmar att egentligen få till det där riktiga trycket mot HBKs mål. Så man lyckas ju inte egentligen skapa något vidare kvitteringschans utan HBK kan trots en hel del nervositet ganska så smidigt reda ut de sista minuterna.

 

Nu blev det kanske lite väl mycket Kalmar här över, men det var lättare att beskriva gårdagens match genom deras taktik. Och matchen avgjordes väl också efter dryga halvtimmen. För det var nog väldigt avgörande igår vem som fick första målet, och det fick ju HBK. För precis som jag skrev här över så tror jag inte HBK hade kunnat återhämta sig om Kalmar hade tagit ledning. För då hade Kalmar blivit ännu mer defensiva, och gett HBK ännu mindre ytor att spela på. Och om HBK hade behövt gått ännu mer framåt, så hade Kalmar fått mer utrymme till kontringar, och då är Kalmar som bäst och det kunde lätt ha blivit något mål till för dem. Men nu tar alltså HBK ledningen, Kalmar kan inte fortsätta med sin taktik, ger HBK mer ytor framåt och 2-0 kommer. Inte heller då kan alltså Kalmar skapa något vidare press. Men samtidigt så får ju HBK ordentligt med självförtroende efter de två målen, det syntes verkligen, och kunde spela ut mer. Speciellt Mackie för en ordentlig självförtroendesinjektion. Och det är ju så med ett lag som HBK, med så många unga spelare att självförtroendet kan gå väldigt mycket upp och ner. Så om man får något mål med sig så kan man börja spela riktigt bra fotboll, men för man det emot sig så börjar man lätt att hänga med huvudet. Det är därför HBK ofta får med sig bra resultat när man tar ledningen, men ofta inte klarar av att hämta upp ett underläge. Detta är något som man måste jobba med, men som det är väldigt svårt att rätta till. För det är ju så ofta så med unga spelare.

 

Men det ska ju ändå ges stort beröm till Mackie då igår som faktiskt får till två riktigt fina avslut. Hoppas verkligen han tar med sig detta till fortsättningen och kanske blir mer avslappnad framför mål. Sedan gör Tommy faktiskt sin bästa insats på ett bra tag och står rätt i princip hela tiden. Ja hela laget gör det bra. Men som sagt, det behövs att HBK får en bra start. Så det får man hoppas de får igen när man möter Häcken borta efter landslagsuppehållet.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0