Förlust för HBK utanför planen

På HBKs årsmöte igår presenterades förra året ekonomiska resultat. Ingen rolig läsning för oss HBKare med tanke på att det blev en förlust på hela 15 miljoner kronor. Det är den största förlusten i klubbens historia.

 

”Skillnaden är 30 miljoner kronor i spelarförsäljningar jämfört med året innan”, säger (igår omvalde) ordförande Ingmar Broström till Hallandsposten och fortsätter:

   ”Vi kunde sålt Tim Sparv i somras också, och det hade vi väl gjort om vi haft sju, åtta poäng mer, men vi bedömde att han behövdes i laget under hösten.”

 

Förutom spelarförsäljningarna så minskade publikintäkterna med 1,5 miljoner kr och sponsorpengarna ännu mer. Lägg där till också att lönerna från spelarna och tränarna ökade från 3,5 miljoner 2008 till hela 18 miljoner 2009, så förstår ni ännu mer att det har varit ett tungt år ekonomiskt.

 

Så vinsten som var på hela 23 miljoner för HBK 2008 förvandlades till en förlust på 15 miljoner 2009. Det gör att det egna kapitalet sjunker från 35 miljoner till 20 miljoner. Så nu väljer Broström tillsammans med styrelsen att dra i bromsen, fast som HP säger inte nödbromsen:

   ”38 miljoners skillnad är oerhört mycket pengar och vi jobbar nu hårt för att få bättre balans mellan kostnader och intäkter. Ekonomin prioriteras och det enda vi inte gör avkall på är ungdomsverksamheten. I år hoppas vi kunna spara fem miljoner och samtidigt öka intäkterna med tre miljoner”, säger Broström, vilket innebär att underskott alltså ska gå från 15 miljoner till 7 miljoner 2010

 

På frågan om det omöjligt för än allsvensk klubb att få balans mellan intäkter och kostnader utan spelarförsäljning svarar Broström:

   ”Nej, det borde det inte vara, Kalmar FF är en klubb som lyckas och vi siktar på att få ett rörelseöverskott senast 2013. Vad som behövs är bland annat mer sponsordraghjälp och bättre sportsliga resultat. Ökar man publiksnittet med tusen per match betyder det en och en halv miljon kronor och det siktar vi på redan i år.”

 

Detta underskottet är ju absolut inte positivt. Men samtidigt känner jag mig inte allt för orolig just nu. Man har ju som sagt fortfarande 20 miljoner i det egna kapitalet, och man har ju spelare som trots allt nog har lite värde. Men det gäller ju att det inte fortsätter på detta viset, och då är det ju bra att man direkt tar tag i det och bromsar upp lite. Det som oroad mig lite var den så pass mycket högre lönekostnaden, och det är framförallt där man kanske ska kolla över läget. Sedan så har ju spelarna kontrakt, och man kan ju inte sänka deras löner sådär bara. Men sedan så är det ju så att det har varit en finanskris, vilket såklart har påverkat både publik- och sponsorintäkter. Förhoppningsvis börjar folk hitta tillbaka till fotbollen igen nu. Sedan anses kanske ändå HBK vara den klubben i hela Allsvenskan med bäst koll på ekonomin, och har används som ett föredöme. Så kanske säger detta lika mycket om ekonomi i fotbollen i sig, som om HBK. Men i vilket fall så är det bara att göra så gott man kan, och kanske vända en extra gång på slantarna, utan att för den delen bli för återhållsamma.

 

Till sist kan jag bara nämna att Michael Görlitz fick ta emot ytterligare ett pris igår då han blev utsedd till ”Årets kvast”.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0