Klar förlust på Behrn Arena

Jag var orolig redan innan matchen, för efter två raka segrar för HBK var jag rädd för ett bakslag. Och man hann knappt börja matchen innan första baklängesmålet kom, och till slut kunde Örebro vinna med 3-0.

HBK startelva:

Kalle Johnsson

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anel Raskaj, Marcus Olsson

Emil Salomonsson

HBK hade absolut ingen bra start på dagens match. Det hade inte ens gått två minuter förrän Örebros Magnus Kihlberg kunde placera in bollen bakom Kalle i målet. En väldigt tung start och innebar säkert att HBK fick ändra sin taktik rätt mycket redan från start. Men det blev inte bättre bara någon minut senare då HBK blir tvungen att göra sitt första byte redan innan det hade gått tio minuter. Det är Saevarsson har fått ljumskproblem och får byta med Emir. Det innebar att Emir gick in som släpande forward och Anel gick ner som defensiv mittfältare. Och Örebro visar fortsatt bra spel framåt. Men mot mitten av halvleken så har HBK en riktigt bra period då bl a både Görlitz och Emil har riktigt bra lägen, men får inte till det de sista toucherna. Och efter ett tag så tappar HBK sitt starka spel igen och Örebro får mer att säga till igen. Och sedan kommer också 2-0, då Kim Olsen kan styra in ett inlägg. Väldigt jobbigt då HBK som sagt hade haft några lägen, men inte fått till det. Så det stod 3-0 i paus.

Det blev inga förändringar i paus. Men man hade hoppats på att HBK skulle komma ut och ge järnet och jaga för att kunna komma ikapp. Men egentligen så har HBK väldigt svårt att skapa speciellt mycket, utan det kom något småfarlig väldigt sporadiskt. Med lite mindre en tjugo minuter kvar fick Gus lämna planen, och Anselmo fick komma in. Och med runt kvarten kvar så hade HBK en lite bättre period då man skapade några farliga lägen. Men med nio minuter kvar så kommer 3-0 efter att Paulinho lyckas stöta in en retur från Kalle. Och då var ju matchen över. Sista minuterna blev det ganska avslagna, och de slutade 3-0.

Det måste ha varit en väldigt tung start för HBK. Jag tror nog man hade tänkt ha ungefär samma taktik idag som i bortamatcherna mot Malmö och AIK. Alltså att de offensiva spelarna ligger och pressar och stör, medan försvaret ligger ganska lågt och samlat. Det funkade ju ganska bra i dessa två matcher. Men när man för ett baklängesmål redan efter ett par minuter så får man ju helt plötsligt helt byta taktik. Och inte blir det bättre av att man blir tvungen att göra ett byte så pass tidigt och ändra om i laget. Det skapade säkert en viss oro i laget. Men efter ett par minuter så börjar man hitta fram till lägen. Och Görlitz har ett jätteläge, då han tar en touch för mycket och tappar bollen därför. Sedan kan även Emil skapa ett jätteläge då Alvbåge är ute och cyklar, men Emil skjuter ur lite sämre vinkel utanför. Och missar man sådana lägen blir det ju svårt att vinna. Och när man inte klarar av att fortsätta anfalla så för man istället ytterligare ett mål i baken. Säkert även det mentalt tungt, och efter att sett se två andra matcherna i år som man har kommit 2-0 underläge så var man inte positiv. Och man lyckas inte skapa någon press förrän med kvarten kvar då man hittar fram till ett par lägen. Men inte heller de sitter ju. Och då kommer alltså det sista målet, och då var ju förlusten klar.

Defensivt ser det väl i alla fall någorlunda ut, man släpper inte till extremt mycket lägen. Men väl framme vi mål var Örebro giftiga. Framförallt så tyckte jag Ryan jobbade bra defensivt, inte det lättaste att möta Porokara. Men offensivt var det för klent idag. Den enda som jag ändå kände som hade vissa bra intentioner av dem som startade var Mackie som jag tror har fått en kick av självförtroende sedan senast. Men inte heller han kan skapa så mycket på egen hand. Görlitz på andra sidan var även idag ganska blek match, och verkar inte vara i form. Emil springer men han får inte ut så mycket av det. Emir har ju sin styrka, men tappar för mycket boll. De som skapade det lilla trycket innan Örebros 3-0 var inhopparna Anselmo och Prent. Prent slog ett par bra inlägg under sin tid inne på plan, och Anselmo visade en viss farlighet framför mål, även om han inte fick några riktiga lägen.