Taktisk seger igår

Det blev alltså en poäng för Klubben igår mot Malmö FF efter att matchen slutat 1-1. Och trots att Malmö nästan hade bollen två tredjedelar av matchen så var det ett rättvist resultat, något som både tränarna ansåg efter matchen.

HBK ställde upp med precis samma lag som mot Åtvidaberg, vilket var:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Michael Görlitz

Joe Sise

Det märktes direkt vilket lag som skulle ta tag i taktpinnen. Malmö började direkt trilla boll, och fick ganska tidigt en farlig sekvens. Det är Tommy som går bort sig och blir helt bortspelad, men det blir aldrig riktigt farligt, men det var ändå ett oroande situation. Men de ska sägas att det var i princip enda gången under matchen Tommy verkligen kommer helt fel och ställer till det. HBK pressar redan från hög och gör att Malmö spelar mycket fram och tillbaka i backlinjen utan att komma någonvart egentligen. HBK satsade mycket på omställningar, och kändes ändå ganska farliga när det väl kom till anfall. Man skapade också några hörnor och liknande i början av halvleken. Men ju längre halvleken led, ju mer tog Malmö över och ett Malmömål låg i luften. Men det är bakom Johan Dahlin på andra sidan som nätet rasslar först, men målet underkänts. Det är Joe Sise som hittade målet, men ska ha blivit avblåst för hands. Från våra platser så såg vi inte alls situationen något vidare, och fick inte riktigt hundra koll på varför han blev avblåst förrän efter matchen. Men vi misstänkte att det var hands eller offside. Men nu i efterhand då jag har sett situationen ordentligt så gick bollen på hakan på Sise, något som han tydligt gestikulerade om efter. Han fick var det verkar också ett gult kort för att han ska ha tagit med sig bollen med handen, vilket han alltså inte gjorde. Det innebär alltså att Sise straffas dubbelt för något som han inte gjorde, vilket känns tungt. Men Sise var ändå lugn i intervjun i paus och sa att alla gör misstag, även domaren. Men det innebar i alla fall att det var mållöst i paus.

Inför andra halvlek gjorde HBK ett byte då Mackie kom in istället för Sise. Och precis som i första halvlek så är HBK som bäst i början av halvleken. Och bara två minuter in i halvleken rasslar nätet bakom Dahlin för andra gången, och denna gång är målet godkänt. Det är Görlitz som efter en hörna drämmer till från straffområdeslinjen, och 0-1. Det kändes väl lite oväntat, men HBK hade ju trots allt haft några lägen, inte minst Sises mål. Och precis som i första så tar Malmö ett stort grepp om bollinnehavet även i andra halvlek. Men efter ett tag börja Malmö visa upp tecken stress och börjar slå lite chansbollar. Men efter en dryga timmen så byter Malmö in Edward Ofere istället för Agon Mehmeti. Och jag var rädd redan när det bytet gjordes att det skulle kunna bli tuffare, och det blev det också. HBKs backlinjen hade det svårare att få tag på honom. Och han var också han som fixade frisparken som ledde fram till kvitteringsmålet. För efter att själva frisparken gått i stolpen så kunde Robert Åhman-Persson slå in 1-1. En stund efter målet så gör HBK sina två sista byten då Emil och Emir går ut och Prent och Thomas kommer in. Malmö fortsätter att ha övertaget matchen ut, men HBK stiger emellan med någon farlighet. Men det blir inget mer mål, utan det sluter alltså 1-1.

Tycker absolut HBK ska vara nöjd med sin prestation igår. Tror man fick Malmö precis dit man ville. För jag tro man redan innan insåg att Malmö skulle ha spelövertaget och det gällde att inte låta de få tid att med sin spelskickliga spelare får spela sig fram till mål. Så man såg till att stressa Malmöspelarna högt och gav backarna lite tid och ta beslut. De ledde till man spelade mycket fram och tillbaka i backlinjen utan att hitta något bra alternativ att spela till framåt. Och till slut kom det någon långboll som Johnny och Tommy hade någorlunda lätt att ta hand om mot Daniel Larsson och Mehmeti. Då blev det lite tyngre då när Ofere kom in som kunde matcha HBKs mittbackar i luften. Men egentligen så skapade han inte så mycket mer än frisparken fram till Malmös mål. Rent generellt så skapade inte Malmö så mycket med tanke på vilket spelövertag de hade, utan HBK vann nog vad man kan kalla en taktisk seger där. Men inget snack om att Malmö har väldigt spelskickliga spelare, och det var på omställningar man lyckades komma fram till sina farligaste lägen. Och det säger ju en del att det är svårt bedöma Robin målet, då han inte behövde ingripa speciellt många gånger under matchen. Han gjorde vad man kan kalla en TV-räddning i första halvlek då han får slänga sig och rädda en boll som bytte riktning på en HBK-spelare, men inte så mycket mer. Och det var ju då tag vare att backlinjen lyckades rädda upp de flesta lägerna och Malmö knappt fick komma in i straffområdet.

Sedan krigade Anel och Gus på bra som balansspelare. Anel tappar knappt en boll och har verkligen blivit spelfördelaren på mittfältet. Gus är ju mer den som ska vinna boll och helt enkelt kriga, vilket han också gjorde igår. Sedan kan man väl egentligen förvänta sig bättre av alla de offensiva spelarna, i alla fall i offensiven. För de var ju också som första utposterna i försvarsspelet inblandade i att se till att Malmö inte kom någon vart i offensiven. Framförallt Ulrich Vincent som vänsterback i Malmö hade väldigt jobbigt mot Görlitz som var på honom som en igel. Men offensivt så tappade Görlitz för mycket boll, något som han framförallt också gjorde mot Åtvidaberg, men även lite mot Elfsborg. Han har gått och blivit lite bollkär, eller så funkar det som han har gjort innan inte lika bra i år. På andra kanten så har fortfarande Emil en del av vissa, även om det nog såg lite bättre ut igår. Sedan så skulle Emir behöva få göra ett mål, han missade några lägen igår och det känns nästan som om det har gott troll för honom framför mål. Kanske fick han en knäck efter missen i Borås. Sise och Mackie springer och försöker och får till det ibland. Sise är med sin styrka mer med i spelet medan Mackie jobbar mycket på att kunna springa i djupet och har ju inte så mycket att hämta i närkamperna.