Knapp men välförtjänt seger

I paus skulle HBK egentligen ha haft en ganska stabil ledning. Men det blev nervöst enda till slutet, men HBK kunde i alla fall till slut säkra 1-0-seger mot Gelfe.

HBK ställde upp med en startelva som såg ut såhär:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Michael Görlitz, Anselmo, Marcus Olsson

Emil Salomonsson

Det kändes redan från start vilket lag som skulle vara det spelförande laget. För redan från början satsade HBK framåt, med Gelfe la sig lite lägre på defensiv. Och HBK skapar ganska så direkt ett ganska stor spelövertag. Men även om man hela klart har greppet så skapar man inte speciellt mycket lägen. För det tar nämligen hela 23 minuter innan första riktiga skottet kommer, eller rättare sagt nicken. Det är Gus som slår ett inlägg från höger, och inne framför mål står Anselmo och kan nicka in bollen precis vid stolpen, och 1-0 till HBK. Men om man inte skapade så mycket lägen innan målet så skapar man det efter, för bla hade Gus en boll i stolpen och Anselmo fick till en riktigt bra konstspark som tyvärr går rakt på Hugosson i Gelfes mål. Anselmo har något läge till, och det fanns fler lägen. Men det stod 1-0 i paus.

I andra så gick Gelfe direkt mycket högre upp i banan och satte lite mer press. Man fick också mer att säga till om. Men HBK fortsättar att spela ganska bra till en början. Men efter att det hade gått ungefär en timme av matchen så började man bli lite ängsliga i HBK, och man bjöd in Gelfe ordentligt i matchen. Och resten av halvleken blev det att sitta och vara nervös. För även om Gelfe inte skapade så speciellt många riktigt farliga lägen så vet man ju att det kan räcka med ett läge för att bollen ska sitta. Och HBK började slå ifrån sig mer och mer, och backa allt längre ner i banan. Men det hade inte känns rättvist med en kvittering bl a med tanke på HBK första halvlek då man borde ha avgjort matchen. HBK gör också tre byten under halvleken. Först får Anselmo byta med Prent, sedan Mackie med Emir och till sist Anel med Thomas. Men Gelfe får inte in någon boll, och sista chansen fick istället HBK då Prent frispelar Thomas som lyckas slarva bort bollen. Men det blev alltså ändå vinst med 1-0 för HBK.

Det blev verkligen onödigt nervöst i slutet. För att HBK skulle verkligen ha haft ledningen med 2-0 eller 3-0 i paus med de chanserna de hade. Men bollen träffade antingen stolpen eller rakt på Hugosson. Men man skapade ändå lägena, och spelar bra. Och det alltså trots ett ganska defensivt Gelfe som försökte krympa ytorna så mycket som möjligt, och då brukar ju HBK ha det väldigt svårt. Men idag så lyckas man alltså luckra upp Gefles försvar med bra spel och snabbt passningsspel. Och som sagt var det otur att man inte fick in något mer mål. Man visade också en helt annan attityd i jämförelse med den senaste match mot Örebro. Man gick inte ordentligen i princip alla lägen och vann en hel del boll på detta viset framförallt i första halvlek. Och Anselmo spelade nog i sig ordentligen i startelvan idag då han nog gjorde en av sina bästa matcher i HBK-tröjan överhuvudtaget, om man kollar på hans spel rent generellt. Men även de andra runt omkring honom gjorde en bra match. Emil längst fram är väl inte den giftigaste framför mål, men hans löpande gör att han trots allt kommer till lägen och sedan stör motståndarna i uppspelsfasen. Mackie har också tagit ett steg framåt sedan målet mot GAIS och har blivit starkare i kroppen och har ju även han sin speed som ett farligt vapen. Men däremot Görlitz har ingen vidare form just nu, och det kan man ju se på lite olika sätt. Visst det är ju inte bra att han inte prestera som han kan, men samtidigt så lyckas ju HBK spela riktigt bra under första halvlek, trots att Görlitz kanske var lagets blekaste spelare. Görlitz känns alltså inte lika viktig för anfallsspelet som han gjorde ifjol, och det är ju ganska stor chans att han kommer att lämna till sommaren.

Defensivt så känns det väl även där väldigt stabilt. Även om HBK tappar sitt spelövertag i andra halvlek och backar tillbaka så skapar alltså Gelfe inte speciellt många riktigt farliga lägen. Istället för man oftast koll på Gelfe anfall innan de kommer in straffområdet. Och det är ingen i backlinjen så går bort sig idag, utan alla håller ihop det. Även Anel och Gus gör det bra. Anel är ju viktig för anfallsspelet också och gör många fina aktioner under matchen. Gus jobbar mer i det tysta och gör det bra. Robin behöver inte göra så många svåra ingripande, men tar en del inlägg och det är ju viktigt då man på så viss kan hindra att det skapas en massa onödiga lägen för Gelfe. Så trots att det blir nervöst under andra halvlek så har man någorlunda koll på läget matchen igenom.