Nu kan det bli nervöst

HBK förlorade alltså som väntat hemma mot Helsingborg igår. Slutresultatet skrivs då till 4-2, och innebär att det kan bli riktigt nervigt sista matchen nästa vecka.

Det var ju egentligen inget snack igår. Helsingborg var framförallt i första halvlek ett par klasser bättre en HBK. För även om det såg lite lovande ut de första minuterna då HBK störde Helsingborg en aning, så varade det inte speciellt länge. Utan Helsingborg kunde istället ta ett ordentligt grepp om matchen, och spelade ut HBK totalt. De kom i anfall efter anfall, och HBK backade bara tillbaka och gav Helsingborg ytor, precis som jag sa att de inte skulle göra. Och att man inte får bjuda Helsingborg på de ytorna och slarva på det viset som man gjorde, för då smäller de. För även om inte Helsingborg hade skapat speciellt många farliga lägen innan målet, så hängde det ändå i luften. Och det kom alltså också, efter en hörna efter en boll som Kalle nog egentligen bara skulle ha släppt ut, då Gerndt hade en omöjlig vinkel på sitt skott. Men det blev hörna, och där tappar man markeringen, och Marcus Nilsson kan nicka ner bollen till Rasmus Jönsson som gör 1-0. Så länge det stod 0-0 så vet man ju aldrig. HBK kan ju få en omställning och det kan ju räcka för att göra mål. Men nu kändes det som om det skulle kunna bli ganska jobbigt att överhuvudtaget kunna komma ikapp. Och matchen kändes nästan körd bara fem minuter senare då HBK återigen helt tappar markeringen på Mahlunga som kan placera in bollen jämte Kalle. För det kändes som en utmaning att bara lyckas få in ett mål på Helsingborg, men två kändes nästan omöjligt, trots att det var nästan 70 minuter kvar. Och man trodde inte heller att Helsingborg skulle släppa på anfallsviljan, med det övertag som man trots allt hade så kunde man ju bara fortsätta trycka på. Men jag tror ändå att man så småningom i halvleken inte riktigt hade samma vilja att anfalla. Man hade ju trots allt en 2‑0‑ledning och man ville väl inte riskera något bakåt. Men man fortsatte att var det bättre laget, men inte på samma överlägsna sätt. Utan HBK kunde ta sig in lite i matchen och börja leta sig fram till Helsingborgs straffområde ett par gånger. Och det hade ju varit väldigt gott med en reducering innan paus. För då fanns ändå en liten chans för HBK att verkligen kunna störa Helsingborg. Det skulle kanske göra Helsingborg lite nervösa. Men mest troligt så hade nog Helsingborg bara höjt tempot igen. Men HBK fick ju inte till något mål innan paus.

Skulle misstänka att Lasse inte var speciellt nöjd i paus, utan spelarna fick sig nog en tillrättavisning. Och han gjorde ju två byten också, säkert för att röra om lite. Men hela laguttagningen igår kändes väldigt märklig. För varför startade Anel, HBKs speldirigent, på bänken. Är ju egentligen märkligt att Anselmo också var bänkad, men det har han ju varit hela hösten trots att han har spelat bra när han har kommit in. Dessa två fick då komma in i paus. Och de sätta direkt fart på HBK som började andra halvlek riktigt bra och verkligen störde Helsingborg, som förvisso då säkert började backa hem en aning och inte hade samma offensivlust. Och det kändes första kvarten av andra halvlek som om det inte alls var omöjligt att HBK skulle kunna få in ett mål, och som sagt då skulle ha kunnat bli match igen. Men Helsingborg hade inte helt lagt sig på defensiven, och bl a så kom då Gerndt alldeles fri med Kalle, men Kalle gör en riktigt fin räddning. Kanske satt det lite i huvudet för Gerndt att han inte gjort några bortamål för Helsingborg, för han missade ju ett friläge till senare i matchen också. Men emellan dessa lägena det skulle han då till slut få göra ett mål. För Helsingborg fick ju straff efter att Zvirre varit på Gashi som föll så fort han kunde. Och Gerndt fick alltså slå straffen, och då hade han ju svårare att missa. 3-0 och verkligen ridå för HBK. Sedan kom också 4-0 efter en frispark som kändes lite enkelt faktiskt, men samtidigt så är det svårt för Kalle när bollen ändrar riktigt på en HBK-spelare. Fast kanske att man borde ha haft bättre koll på Rasmus Jönsson, även om han slänger sig fram bra. Sedan tror jag inte Helsingborg kände något större behov att anfalla, och HBK kunde ta över igen. Och man skapade faktiskt tryck mot Helsingborgsmål. Och det gav ju då resultat. För Anselmos reduceringsmål är riktigt vackert. Och samtidigt så är man inte förvånad när det är Anselmo. Han ser bara målet i ett sådant läge. Jag fattar inte varför han inte får spela från start, då han alltså under hela hösten har presterat när han varit på plan. Han fixade ju även det andra målet på egen hand. Först lurar han Helsingborgsförsvararen som fäller honom och solklar straff. Sedan sätter han säkert den själv. Och nu tror jag HBK fick lite, lite vittring. Och sista minuterna av matchen satsar man allt framåt. Men trots ett par läge, framförallt Baqaj får ett fint läge, men misslyckas med bollmottagningen. Men det slutar då med en 4-2-seger för Helsingborg, inget som man egentligen kan säga någonting om.

Det märktes verkligen igår vilket av lagen som slåss mot SM-guldet, och vilket som slåss för kontraktet. Men sedan var det ju en väldigt märklig startelva. För varför stod Kalle, även om han inte alls gjorde bort sig trots fyra insläppta mål? Varför startar man med Texas som vänstermittfältare, och Mackie som anfallare? Och varför startade man med Anel och Anselmo på bänken? En teori en jag känner hade var att man förutspådd att Helsingborg skulle trumma på rejält i första halvlek, och att man skulle behöva försvara sig stora delar av halvleken. Därför valde man att spara offensiva spelare som Anel, och kanske Anselmo också, till att kunna gå mer på offensiva andra halvlek. Och i så fall stämde det ju rent spelmässigt. Problemet var ju bara det att Helsingborg hade en ganska säker ledning redan i halvtid, och att defensiven inte hade funkat i första halvlek. Man hade ge alldeles för mycket ytor till Helsingborg i första halvlek, de kunde spela runt mellan varandra lite som de ville. Då hjälpte det inte att både Anel och Anselmo gjorde en riktigt bra andra halvlek. Och nu har alltså Anselmo gjort tre mål då den en och en halv halvlek som han har spelat de senaste två matcherna. Om inte de ger honom en startplats så vet jag inte vad. Särskilt som han spelar som han gör. Nä nu får man tagga till inför sista matchen mot Djurgården nästa söndag. För den kan bli helt avgörande för var HBK spelar nästa säsong.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"