En komfortabel seger

Det var inte en match där man kunde hoppa högt över spelkvalitén precis. Men HBK kan ändå nästan lunkande ro hem matchen mot Åtvidaberg med 4-0, något som nog säger mer om bortalaget än om HBK.

HBK ställde upp med en elva som såg ut såhär:

Robin Malmkvist

Ryan Miller, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler

Anel Raskaj, Mikael Rosén

Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Michael Görlitz

Joe Sise

Redan efter första anfallet hade jag än konstig känsla. För redan där fick jag känslan av att detta ska HBK ta, en känsla som jag aldrig får annars, i alla fall inte så pass tidigt i matchen och med ställningen 0-0. Men det kändes redan efter första anfallet som om Åtvidaberg skulle få svårt att bjuda upp till en riktig match. Och det visade sig stämma. För redan efter sju minuter fick Åtvidaberg det jobbigt. För då kan Görlitz ta sig fram på vänsterkanten och ta sig in i banan och lägger bollen bakåt till Anel som klipper till direkt. Och vilken träff han får, bollen går rakt upp i krysset och 1-0. Därmed var också årets målnolla spräckt och det kändes riktigt skönt. Det tyckte nog spelarna också, nästan för skönt. För det kändes som om man efter ett tag slappnade av ganska mycket, och bjöd på så viss i Åtvidaberg i matchen. De skapade också lite oreda på några hörnor de fick. Men i själva spelet var Åtvidaberg otroligt uddlösa tyckte jag. Sedan ökade HBK trycket lite, och mer behövdes egentligen för att ta över matchen igen. Det utmynnar bl a i att Görlitz kommer till ett stolpskott, och Gus inte lyckas få in returen. Men det blev inga fler mål i första halvlek, utan det stod 1-0 i paus.

Inga byten från Lasse inför andra halvlek, vilket kändes ganska naturligt trots allt då HBK trots viss lojhet var det absolut bästa laget i första halvlek. Och man la in en liten extra växel i början av andra halvlek, precis som i första. Och precis som i första så behövde man inte vänta allt för länge på utdelningen. För bara två minuter in i andra så kommer 2-0. Det är åter Görlitz som tar sig fram på vänsterkanten och slår in bollen där till slut, efter lite kalabalik i straffområdet, Emil kan slå in bollen. Skönt att man direkt slå Åtvidaberg på näsan igen efter att det säkert samlade kraft i pausen. Och ska jag vara ärlig så kändes det lite som om matchen avgjordes med det målet. För även om Åtvidaberg skulle kunna krångla sig fram till ett mål, så kändes som om HBK hade en växel till att lägga in ifall det skulle behövas. Och större delen av andra halvlek blir också ganska avslagen, även om HBK kommer fram i några farliga lägen. Man gör ett byte i efter 70 minuter då Sise får gå ut efter en fin match, och Mackie får komma in. Mackie får också ett jätteläge efter 81 minuter, men skjuter bollen precis utanför stolpen. Man innan hade man hunnit byta in Prent istället för Emil. Och bara sekunder efter att Mackie missat sin chans, kommer dagens andra drömmål, då Prent efter en hög djupledsboll  kan drämmer till på halvvolley utanför straffområdet, 3-0. Och nu om något så kändes matchen avgjorde. HBK får till ett mål till på övertid då Johnny kan nicka in en hörna. Det blir då slutresultat, och en övertygande seger. Ska väl också tilläggas att Texas fick hoppa in i slutminuterna, och fick springa av sig lite.

Jag frågade ju om Åtvidaberg var en bra motståndare efter debaclet i Borås. Såhär i efterhand så var det absolut en bra motståndare, kanske den absolut bästa. För man kommer inte ifrån att Åtvidaberg inte var speciellt bra. Rättare sagt så ska det nog mycket till för att Åtvidaberg ska få stanna kvar. För det de visade idag var inte av allsvensk klass. För att det var trots allt ett HBK som gick lite på halvfart idag, och om man hade verkligen gett järnet hela matchen så skulle man säkert kunnat göra ett antal mål till. Och man hade också trots en hel del slapphet lägen för att siffrorna skulle ha kunnat bli betydligt större, kan bara så här på rak arm komma på en tre, fyra lägen till där det ska vara mål. Så det kan ju bli intressant och se hur det kan gå för dem t ex mot Elfsborg på Borås Arena. Nä, det säger en hel del att Kristian Bergström blir valt till matchens lirare i Åtvidaberg. För även om Bergström absolut har en farlig vänsterfot på hörnor och frisparkar, så har han nog lagt på sig några kilo för mycket och fick till och med Gus att framstå som en riktig speedkula vid ett tillfälle, vilket de som följer HBK vet att han inte är. Så det blir nog X2000 tillbaka till Superettan för Åtvidaberg om inget helt revolutionerande händer i klubben.

Men om vi nu ska lämna Åtvidaberg och gå över till HBK så var det ingen höjdarmatch från klubben egentligen. Det var mycket missade passningar, missade lägen och allmänt dåligt spel. Visst det är ju lätt att man hamnar i Åtvidabergs tempo, vilket man gjorde stundtals. Och som ”Rolle” Nilsson ska ha sagt efter Gelfe-Malmö idag ”Det måste vara två lag som bjuder till om det ska vara någon champagne-fotboll”. Men man ska ändå kunna prestera mycket bättre än såhär. Det kändes som om man blev ganska bekväma redan efter 1-0-målet, och gav sig på lite för svåra grejer ibland. Det är sedan svårt att riktigt ta pulsen på spelarna var för sig då det alltså var spelare som inte riktigt höll klassen rakt igenom i Åtvidaberg. Men det är ju ändå så att Görlitz ligger bakom alla fyra målen, och får enligt Svenska fotbollsförbundet assistpoäng på tre av de fyra målen, vilket det är riktigt imponerande. Sedan håller Anel, och för den delen också Gus, ihop mittfältet riktigt bra. Sise är också tung att möta för försvararna, och det var bara målet som fattades idag, vilket han borde ha gjort på ett friläge i första halvlek. Bakåt så var det någon slarvboll då och då, men man borde ha kunnat hålla ihop ett tätare än vad man gjorde. Men man släppte ju inte till så många större chanser, var väl på några hörnor det blev farlig då och då. Något som också var positivt var att Robin var ute och stångades på nästan var ändå läge han fick, vilket var jättepositivt. Men tyvärr så verkade han ha lite såpa på handskarna ibland, och tappade några bollar allt för enkelt.