Plötsligt så var det nervöst igen

HBK kunde alltså inte trots ganska bra spel igår inte ta med sig några poäng hem från matchen mot Mjällby. Det gör att det helt plötsligt blir lite nervöst igen i slaget om allsvenskt kontrakt.

Matchen började som sagt ganska händelserikt. HBK visade direkt att man ville ta tag i matchen och jobbade hårt, och gav framförallt Mjällbys mittfält väldigt lite ytor och tid med bollen. Framåt spelade man sig oftast fram via marken med ganska fin spel stundtals. Detta var en aning över förväntan då jag trodde HBK skulle få det riktigt tufft mot Mjällby. Men kanske så börjar Mjällby känna att de inte hade så mycket att spela för och hade inte riktigt samma motivation som HBK. Men som sagt så visste man ju vad anfallsparet Ekenberg och El Kabir kunde ställa till med om de fick chansen. Men till en början så var dessa två ganska osynliga. Men även om HBK kanske var lite mer på hugget så lyckades man aldrig riktigt skapa något större övertag, utan Mjällby kunde trots allt hänga med rätt skapligt. Därför hade det varit ganska skönt om HBK hade fått in något av de lägena man hade, och då framförallt någon av Sises nickar, eller när Asper var ute och cyklade. Men det ville sig alltså inte riktigt utan matchen fortsatte vara jämn både spel- och resultatmässigt. Ska väl också kommentera att solen stod väldigt dumt varsin halvlek för lagen, och det blev nog också värre ju längre ner solen gick. Därför var det nog ganska smart av Mjällby att ta den sidan med solen i ögonen i första halvlek. Nu var väl inte detta avgörande kanske för matchen, men man märkte ändå att lagen påverkades av det den halvlek man hade solen i ansiktet, då det blev jobbigare för försvararna på höga bollar. Men det gjorde ganska också att HBK kunde vara lite bättre i första halvlek.

Men sedan bytte man alltså sida, och då fick Mjällby en liten fördel. Och det var väl också Mjällby som flyttade upp positionerna lite i andra halvlek. Anfallsparet började också ta mer plats på plan. HBK kändes också en aning mer uddlösa nu, och Sise hittade inte rätt på samma sätt som han gjorde i början. Det var ju t o m att kommentatorn sa att det är sällan en spelare dominerar en match på samma sätt som Sise gjorde i början av matchen, vilket jag inte riktigt håller med om då jag inte tyckte han var så dominant. Men riksmedia har ju fått lite hybris över Sise den senaste tiden, medan man som HBK-supporter har vetat om hans skicklighet och styrka ett tag. Men som sagt efter att HBK hade varit riktigt skjutglada i första halvlek så blev de nu betydligt mindre skott från HBK när Mjällby stängde till lite mer. Och då började man också bli orolig för ett baklängesmål. Också får då El Kabir sitt läge på volley som Robin gör en fantastisk räddning. Och man såg verkligen att Robin var nöjd med sin räddning, eftersom det blev ett skadeuppehåll precis efter chansen och då skuttade Robin runt lite. Det var nästan som om man tyckte att han firade lite väl mycket, vilket gjorde att man var rädd för att han snart skulle få äta upp det, och mycket riktigt… Det tar ju inte många minuter innan 1-0 kommer. Inget för Robin att göra på det målet förvisso, men efter det firandet så kändes det som om det skulle komma bara därför. Fram tills målet var jag ändå ganska nöjd med HBK spel. Mjällby är ju duktiga, men man hade inte gett dem något övertag, utan man hade ju till och med varit det bättre laget i första halvlek. Men resten av matchen är jag lite mer missnöjd med. För det blev aldrig någon riktig kvitteringsjakt. Knappt några lägen över huvudtaget faktiskt. Anselmo hade förvisso två skott efter att han kommit in, men båda bollarna flög skyhögt över Mjällbys mål. Så istället kunde alltså Mjällby göra 2-0. Men eftersom det kom precis innan övertiden skulle vara slut så spelade det egentligen, förutom för målskillnaden, ingen större roll. HBK fick ett läge även efter sista målet, men Sise kunde inte överlista Asper. Så det blev förlust med 2-0.

Som sagt så tyckte jag ändå HBK föll jämna steg med Mjällby hela matchen, och blixtrade till med några fina prestationer då och då. Men att man inte hade möjlighet att sätta större press på Mjällby i slutet är jag inte nöjd med, det drar ner betyget en del. Sedan var hela offensiva mittfältet ganska bleka och osynliga. Görlitz har ju inte visat något vidare på ett bra tag, men Mackie och Anel brukar prestera bättre, även om Anel slog några fina bollar. Sise fick inte heller han så mycket uträttat som jag hade hoppas på om man ser över hela matchen. Började som sagt bra, men var väldigt osynlig under stora delar av andra halvlek. Defensivt så jobbade Gus och Saevarsson riktigt bra under framförallt första halvlek, men tappade då lite i andra. I backlinjen kändes det väl någorlunda stabilt, även om Emil går bort sig totalt vid målet. Och Robin längst bak kändes väl stabil och kunde inte göra så mycket vid målen. Nu är det dags att ladda om inför nästa match, måndag nästa vecka då AIK kommer till Örjans vall. Det kommer att bli en väldigt spännande och viktig match, då AIK bara ligger fyra poäng efter.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"