Segern var go

HBK slog alltså BP igår med 2-0, vilket innebar att man fick ytterligare poäng ner till de absolut sista i tabellen. Men det är långt ifrån klar ännu, men ändå viktiga poäng.

Och vilket start HBK fick, och vilket dåligt ingripande från BPs sida. Där ska ju egentligen inte Sise få ta sig fram på det viset, någon ska ju kunna hindra det. Men det är ju jättebra av Sise att kunna göra det, utan att det på något vis kunde ha varit regelvidrigt, utan bara satsa allt för att få tag på bollen. Målet gjorde nog att båda lagens matchplan ändrades lite. HBK fick direkt något att gå på och skydda, med BP helt plötsligt fick press på sig att börja skapa framåt. Och jag läste innan matchen just att BP har problem enligt dem själva att just skapa lägen framåt. Och så får man krav redan från början på sig att behöva göra det för att få poäng, och kan inte ligga lågt och invänta motståndarna och sedan ta de chanser man får att gå på anfall, som mycket väl kan ha varit BPs ursprungliga taktik. För man vet ju inte alls hur lagen hade tänkt spela från början i och med det snabba målet. HBK fick också lite luft under vingarna efter målet och tog ganska stor kontroll över matchen, då BP inte kom någonstans offensivt. Då kändes det som om HBK skulle kunna få in ett par mål till innan matchen var slut. Men man missade ett par chanser och började väl tappade lite i offensivkraften, vilket gjorde att BP kunde komma in lite i matchen och ta sig fram mot HBKs mål. Visserligen så kom man oftast inte längre än att vara nära att skapa någonting, men helt lugn kände man sig inte. Det var något läge då en BP-spelare utifrån sidan nästan kan ta sig, balanserandes på kortlinjen, enda fram till Robin. Men HBK hittar väl tillbaka lite i slutet av halvleken och skapar press igen, och Saevarsson kan ju snyggt ta sig fram centralt och sätta bollen i bortre burgaveln. Var gott att få innan pausvilan och göra BPs uppförsbacke ännu längre.

Sedan under andra halvlek så försöker HBK i mångt och mycket bara hålla sin ledning, och kände ingen vidare anledning till att satsa framåt. Det blev mycket bollar upp på Sise som förvisso ofta var på bollen, men sedan oftast tappade den då han inte fick någon ordentligt stöd av sina medspelare. BP kom in andra halvlek lite mer taggade och lite mer offensiva. Och man fick väl till ett bättre offensivt spel i andra. Men man saknade någon att lägga bollarna på längst fram. Runnemo är ju snabb och så, men hade inte en chans i duellerna med Zvirre och Tommy. Guterstam hade ju en supersäsong i Superettan för några år sedan, och fick då göra landslagsdebut. Men sedan har han ju knappt gjort någon glad, och han var helt osynlig innan byttes ut igår. Så tiden bara gick utan de riktigt giftiga chanserna. Men visst var man väl ändå nervös en bra bit av andra halvlek. För man visste vad som kunde hända om BP skulle göra mål, de kunde få en ordentlig energikick samtidigt som HBK blev väldigt nervösa. Men det behövde man då aldrig bli, för när matchen började närma sig sitt slut kände man bara hur luften gick ur BP och de tappade allt vad jakt på att reducering hette. Så sista tio minuterna nästan så var det inget av lagen som riktigt gav järnet utan det blev ganska så oengagerat spel. Så då var det ju ganska bra läge att låta en allsvensk debutant i alla fall få känna på att kliva in i en allsvensk match. För även om inte Jocke ens fick känna på bollen så har han i alla fall fått springa sina första meter i Allsvenskan.

Det blev en ganska konstig match egentligen i och med att HBK tog ledning direkt. För det kändes nästan som om matchen redan avgjordes efter en dryg minut. För sedan blev det egentligen aldrig riktigt spännande, utan innan HBK gjorde sitt andra mål så skapade BP egentligen inget tryck alls framåt och sedan hade ju HBK två mål att gå på. Och tempot i matchen var inget vidare heller. HBK hade ingen anledning att höja det egentligen, och BP hade inte kapaciteten till att göra det. Och det kändes som om HBK ganska så tidigt insåg att man var det bättre laget och blev för bekväma för att lägga in den absolut högsta växeln. Sedan gjorde inte inramningen heller precis att spelarna taggade till något extra. För frågan är om inte spelarna precis som jag ställde sig frågan om det verkligen var en allsvensk match man spelade, för det var alldeles tyst på läktaren. Det plus kylan gjorde att det nästan kändes som en försäsongsmatch, så det var riktigt dåligt tryck på läktaren. Men som sagt så behövdes inte det heller igår. Så för att sammanfatta, en ganska tråkig, i alla fall andra halvan, och kylig match, men tre goa och sköna poäng till HBK. Nu är det uppehåll för landslagsspel ett par veckor. Sedan är det först och främst Mjällby borta som gäller, och sedan ytterligare tre tuffa matcher innan Allsvenskan avslutas.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"