Tungt var ordet

HBK hade en riktigt bra chans igår att säkra det allsvenska kontraktet. Hemmamatch mot bottenkonkurrenten AIK, och det räckte med en poäng för att man skulle kunna andas ut. Men några minuter mitt i andra halvlek förstörde matchen för HBK, och AIK kunde vinna med 2‑1.

Det märktes direkt hur viktig match var för båda lagen, och det genom att det inte var något av lagen som riktigt vågade framåt till en början. Men HBK var väl ändå det lag som försökte bäst, och som kom till de första lägena. Men dessa var inte riktigt farliga, utan mest bara noteringar i protokollet. Kanske hade HBK också koll på att det räckte med oavgjort för att säkra kontraktet, och därför inte riktigt vågade gå allt för offensivt för att riskera att öppna sig bakåt. För det var oftast ganska dålig påfyllnad när HBK gick till anfall. Men en som direkt vill visa vad han kan var faktiskt Görlitz som jag nog aldrig sett springa så mycket som han gjorde igår. Han var som en Duracell-kanin ute på banan. Men oftast fick han inte ut så mycket av det, i alla fall inte offensivt. Sedan var man ju lite förbryllad över Emir som högermittfältare, och jag ska säga att man blev inte mindre fundersam ju längre tiden gick. För han har ju helt tappat tajmingen, rakt igenom. Och hans inställning är jag också kritisk till. För han går inte in ordentligt i duellerna, och tar inte löpningarna. Det var bara vi någon väldigt kort tillfälle som han visade det spelsinne som finns där inne någonstans. Nu ska man ju inte säga att AIK var något vidare bra heller, utan de var väl ännu mer uddlösa än HBK under första halvlek. Det var vid någon enstaka tillfällen de kunde komma till något som helst av värde. Men samtidigt skulle jag inte kalla första halvlek sömnig, för lagen höll ändå uppe spelet någorlunda, men det där sista fram till målchanser och lägen saknades. Nu gjorde väl säkert planen sitt också, för det hade ju inte legat på någon täckning på planen i veckan. Jag fattar inte hur man varje gång lyckas vara så korkade och inte lägga på täckningen. Jag menar det kan ju inte ha kommit som en överraskning att det skulle komma en del regn under förra veckan. Nä, det är rent utsagt pinsamt av kommunen som inte kan hantera detta på ett bättre sätt. Men jag tror ju inte planens skick var hela sanningen till att det såg ut som det gjorde. Det var nog också nerver som satte en del käppar i hjulen.

Under pausvilan tror jag AIK fick sig en tillrättavisning att sin originelle tränare Alex Miller. Och man insåg nog att man inte hade så mycket att förlora på att ge järnet offensivt. Och det var ett AIK som gick högre upp i banan direkt i andra halvlek. Och ganska så direkt så fick man ett riktigt bra läge. Visserligen på en fast situation som kanske inte illustrerar AIKs förändring, men ändå. Men jag tror också det läget gav AIK lite extra kraft, ett man visade att det fanns möjlighet att göra mål. HBK fortsatte kriga på, men man hade ju inte riktigt samma anledning att släppa bromsen då oavgjort var ett bra resultat för dem. Och det fortsatte väl att inte vara den mest anfallsglada matchen. Men så efter dryga timmen kommer då en period som avgör matchen. För först så kan alltså Viktor Lundberg, det var ett bättre skott än vad jag tyckte när det kom, göra 1-0. Och sedan kommer ju straffen ganska så snart därefter. Och självklart så tappar HBK lite luften i och med det, samtidigt som AIK fylls av självförtroende och kan helt plösligt spela avslappnat. Och då kändes ju uppförsbacken omöjlig att bestiga, då HBK ju hittills inte hade visat något vidare anfallsspel. Och till en början så var det också väldigt uddlöst, och tiden gick. Men så småningom så började man skapa lite tryck på AIK. Och när man nästan hade gett upp allt hopp så kommer då reduceringen av Anselmo. Och man kan ju verkligen undra varför en spelare som Emir får starta, men inte Anselmo. Han ställer till mycket mer bekymmer för motståndarna än vad Emir gör. Men nu fick ju HBK i alla fall en liten chans att komma igen. Och man hade också några halvleken, en frispark, en hörna och skottläge m m, men det kom inget kvitteringsmål, utan HBK får fortsätta ett leva i ovisshet om nästa år.

Det man kan säga efter matchen var ju att detta var den gyllene möjligheten för HBK att säkra kontraktet mot en bottenkollega på hemmaplan. De två resterande matcherna, Helsingborg hemma och Djurgården borta, är ju riktigt, riktigt svåra matcher. Och visst kunde matchen ha slutat precis hur som helst igår, AIK var ju inte bättre en HBK egentligen. Men de hade ett par lyckominuter där i mitten av andra halvlek, och där vinner man matchen. Men jag tycker ändå att HBK spelar alldeles för nervöst igår, och spelare som Anel och Saevarsson var inte riktigt att känna igen, speciellt med bollen. Så osynlig som Saevarsson var igår vet jag inte om jag har sett honom, vi skämtade om att han bara rörde typ bollen två gånger första halvlek. Lite överdrivet men visade ändå på hur blek han var. Och Anel får ju ta på sig straffen lite, även om han inte är inblandad i själva straffsituationen. För det är han som dräller med bollen på egen planhalva och tappar den, vilket startat anfallet som slutar i straff till AIK. Annars visade inte Johnny några tendenser till skada tycker, utan stred på bra. Texas, som också var lite oväntad i startelvan, gjorde inte heller bort sig. Offensivt så krigar ju Sise på, men blir för ensam ofta. Mackie var även förutom straffen ganska blek, och Emir och Görlitz har jag ju redan kommenterat. Så är det bara att ta nya tag inför nästa match. Och det är alltså mot ett guldjagande Helsingborg, vilket kommer att bli en otroligt tufft match.

Se till att gräset ligger med "grôna sidan opp"