HBK var egentligen aldrig nära att rå på Helsingborg idag, som ganska enkelt kunde vinna med 4‑2 efter två sena reduceringsmål från HBK.

Emil Salomonsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Ryan Miller

Michael Görlitz, Jonas Gudni Saevarsson

Kristoffer Thydell, Joe Sise, Per ”Texas Johansson

Marcus Olsson

HBK började faktiskt ganska bra, det första fem minuterna ungefär. Sedan blev det Helsingborg för hela slanten. Då spelade verkligen ut HBK som knappt kom över halva plan. Därför kom inte Helsingborgs ledningsmål allt för oväntat. För efter 17 minuter kan Rasmus Jönsson smälla in 1-0 till Helsingborg, och redan då kändes det väldigt tufft att komma igen. Inte blev det bättre när Helsingborg även kunde göra 2-0 bara några minuter senare då May Mahlangu kunde drämma inte bollen från utanför straffområdet. Helsingborg fortsatte att helt klart vara det bättre laget, men släppte lite så småningom pressen. Det gjorde att HBK i alla fall fick lite mer att säga till om i slutet av halvleken, och lyckas skapa ett par hörnor innan halvleken var slut. Marcus Olsson fick också till HBK andra skott på hela halvleken bara minuterna innan paus, vilket också blev HBK sista i första halvlek. För HBK lyckas inte skapa något mer innan första halvlek var slut. Utan HBK kunde ändå kännas sig relativt nöjda med att det bara stod 2-0 i paus.

HBK gjorde två byten i paus då Ryan och Thydell fick lämna plan och Anselmo och Anel Raskaj fick komma in. Det innebar att Anselmo och Sise spelade på topp, Mackie och Görlitz tog varsin kant, Anel och Saevarsson centralt och Texas ner som vänsterback. Och HBK startade andra halvlek på ett helt annat sätt en hur man spelade första halvlek. Man fick direkt till några chanser. Bl a har Sise ett jätteläge några minuter in i halvleken då han missar målet precis med en nick. Även Mackie och Anselmo prövade i början av halvleken. Och första kvarten i andra halvlek så kändes det faktiskt som om att HBK hade möjlighet att ta sig in matchen genom ett mål. Och Kalle lyckas också göra en riktigt fin fotparad på ett friläge från Alexander Gerndt. Men efter dryga timmen kommer den verkliga spiken i kistan där Zvirre lite klumpigt kan orsaka en straff för Helsingborg. Ardian Gashi i Helsingborg ramlar visserligen väldigt enkelt, men Zvirre ska inte gå så i situationen. Och Alexander Gerndt sätter straffen hur säkert som helst. Det ska faktiskt ha varit hans första mål för Helsingborg i Allsvenskan utanför Olympia. Och sedan kommer även 4-0 väldigt kort efter straffen. Det är en frispark utifrån kanten som styr på en HBK-spelare och tvingar Kalle till en reflexräddning som dessvärre går rakt ut till Rasmus Jönsson som kan stöta in bollen. Nu började man bli lite rädd att det skulle kunna rinna iväg lite. Anel drar också på sig sin tredje varning för året med lite mer en tjugo minuter kvar. Det innebär att är avstängd mot Djurgården. Men efter ett tag tar HBK över initiativet igen och skapar en del lägen. Man byter också in Guri Baqaj istället för Sise med kvarten kvar. Och man får till slut utdelning, och vilken utdelning man fick. Efter ett riktigt fint anfall med mindre en tio minuter kvar kan Mackie slå in en boll centralt som Anselmo kan slå till på volley och som skruvar sig helt otagbart ifrån Pär Hansson i Helsingborgsmålet. En kandidat till Årets mål helt klart.  Bara några minuter senare kan Anselmo också skapa en straff för HBK efter att ha lurat Helsingborgsbacken helt och tvingat backen att fälla honom. Och Anselmo sätter straffen själv säkert. Man satt verkligen och undrade varför Anselmo aldrig för chansen från start, trots att han presterar när han får spela. Och med ett par minuter kvar av ordinarie tid fanns en minimal chans att kunna komma ikapp. Och HBK försökte också med att satsa allt framåt. Och Baqaj har också ett jätteläge, men missar bollmottagningen. Så det blir inga fler mål, utan Helsingborg kan vinna matchen.